Mă știți, sunt un fan declarat al lui Klaus “Put on ze gaz” Johannis și îi ascult cu sfințenie cuvântările, ca și declarațiile PDL-ului, partidul pe care îl reprezintă. Așa că am dat peste un articol PLĂTIT al distinsului politolog, președinte, samsar de case și degrabă încălecător de constituțe, din hotnews. Care zice niște chestii senzationale:

Prezent în cadrul evenimentului „GoTech World” președintele Klaus Iohannis a punctat că România are nevoie de stabilitatea și predictibilitatea legislației, fapt care a lipsit în timpul guvernării PSD. Seful statului a punctat că industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record și a afirmat că sprijinirea sectorului IT ar trebui să fie pe agenda oricărui Guvern.
Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record. Avem un capital uman de peste 140 de mii de profesioniști angajați în domeniu și o valoare actuală de circa 4,5 miliarde de euro a pieței autohtone de profil”, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis.

”Sectorul IT&C trebuie să devină un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin cei intrați recent pe piață. Recunoaștem cu toții nevoia de multiplicare a eforturilor în domeniul infrastructurii digitale și a unui mediu de afaceri favorabil investițiilor în creativitate, inovare și tehnologie

Știți care e problema din toată chestia asta?
Problema e că nu înțeleg, domnul președinte e de la PNL sau e independent, are vreo agendă proprie, separată de cea a partidului care îi susține candidatura?

Pentru că PNL are O CU TOTUL ALTĂ AGENDĂ.

Ludovic Orban: Nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit

Ludovic Orban nu renunță la ideea de impozitare a IT-iștilor: Nu mai există astăzi nicio rațiune pentru menținerea acestor facilități

Orban insista ca IT-istii sa nu fie scutiti de plata impozitului pe venit: Pe principiul asta, hai sa-i scutim si pe profesorii de informatica

Eu de aici înțeleg 2 chestii. Ori Orban e foarte prost, ori KW. Altceva nu se există.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

39 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    poate amandoi?

  2. #3

    PDL?? De raposati numai de bine se scrie Cetin 😀

  3. #6

    Dincolo de miscarile ciudate ale cretinelului de ludovic, pe mine ma uimeste faptul ca inca mai sint oameni care se uita in gura astora. Orice scoate pe gura un politician este materie fecala concentrata. Indiferent de politician. Ei n-au vazut si n-or sa vada niciodata dincolo de interesele lor si ale haitei din care provin. Cum plm poti sa susti o lepra d-asta sau un partid anume. Daca n-ai un interes direct, n-ai nici un motiv logic s-o faci.

    • #7

      Pai te uiti, pentru ca daca ajung la guvernare sa stii naibii la ce sa te astepti.

  4. #8

    Industria IT a crescut până la cer (vorba aia: “the sky’s the limit”) si sper sa nu-si franga gatul cand va cade de acolo …

  5. #9

    Deci Iohannis spune una si Orban, alta. Din cate stiu eu o mare parte din scutirile pentru IT-isti sunt de la inceputul anilor 2000, cand nu exista PNL/PDL la guvernare. Guvernarea era a PSD-istilor. Pambuccian a venit cu ideea asta de scutire de la plata impozitului pe venit. Plus ca industria IT a explodat incepand cu 2000 – 2001. Ulterior, au existat si alte facilitati.

  6. #10

    Ludovic e un fel de Dancila al PNLului

    • #11

      dierenta dintre ei : Dancila e posibil sa mai prinda cateva voturi :))

  7. #12

    Sunt contradictii si la altii, de ex USR s-a pozitionat pentru casatoriile intre persoane de acelasi sex, Ciolos pentru familia traditionala si totusi sunt intr-o alianta.

  8. #13

    Eu bat pariu pe o bere ca Ludovic vorbeste tampenii pentru ca una dintre aceste companii de IT&C au refuzat sa ii sponsorizeze vreo initiativa. Adica sa ii dea bani ca sa ii cheltuie pe chestii. Si acum ii tot ameninta voalat cum ca oricum vor trebui sa marce banul dupa ce va ajunge la putere.

    In acelasi timp, ficusul inimilor noastre sigur a avut vreun motivational speech sau excursioara sponsorizata de Oracle, HP, Microsoft ceva.

  9. #14

    Pai in afara de IT nu mai e nimic in Romania la aceeasi performanta economica.

    • #15

      Voiam sa zic sa nu uiti de videochat, dar cam intra tot sub umbrela IT-ului :)))

    • Nu-i sub nicio umbrela :)) Daca o curva isi da anunt pe publi24 nu e it-isda

    • Le bigOne: Cum să nu fie IT-izdă?
      În tinerețea mea (acum nu mai fac așa ceva, sunt foarte cuminte și foarte însurat) știam câteva IT-izde din astea care dacă dădeau examen (oral, că la scris nu se pricepeau) îți prăjeau procesorul și toate alea. 🙂

  10. #18

    Gura prostului adevăr grăiește. Ludovic evidențiază un paradox, în țara asta cele mai mari salarii sunt în IT, dar tocmai IT-știi trebuie să aibă scutiri de taxe!?
    Culmea e că chiar ei, plus segmentul mai larg al corporatiștilor, băleau la inițiativa legislativă din guvernarea Cioloș, de a avea 80% din salariu, plătit însă de stat, pe perioada concediului de maternitate/paternitate. Hai sictir, că statul trebuie să trateze în mod egal orice nou membru care îi sosește pe lume, să ofere egalitate de șanse. Dacă progenitura de IT-st sau corporatist merită mai mult, statutul de privilegiat trebuie să se datoreze în primul rând părinților.
    Adică, scutire de taxe, dar la plăcinte înainte?

    • #19

      Pentru cei care se vor grăbi să-mi dea down-voturi invizibile:
      youtu.be/cYiQzjZ9CiY?t=434

    • #20

      Scutirea** de taxe e pentru firme, nu pentru angajati, ma si mir* ca nu s-a inteles asta pana acum.

      *glumesc. furcile si topoarele pe ITsti, ai dreacu inbuibati, dupa ce ca au salarii mari mai sunt si scutiti.
      **doar impozitul e acutit, restul nu. I medie ITstul da la stat mai mult decat da ala care da din gura impotriva scutirii.

    • #21

      Nu pari sa intelegi deloc cum functioneaza taxarea muncii in Romania. Nu vezi un leu din brutul tau. Orice scutire de taxe pe salariu e o facilitate pentru companie, nu pentru angajat.

      Din banii fraierului de corporatist/angajat de la privat adica JUMATE din brut ti se plateste tie salariul de bugetar, pensia, ajutorul de somaj, concediul de maternitate ca sa stai apoi sa comentezi ineptii pe net. Cu cat mai mare salariul cu atat mai mare contributia. Adica la 10,000 de ron in mana, aproape 10,000 ajung la stat.

      Piata decide ce salariu are un angajat la privat, nu un idiot de politician care o da din pix pentru a satisface tampenia maselor de idioti cu mentalitate comunista care l-au votat.

      Cele mai mari salarii sunt in posturil de demnitari, sanatate, in justitie si in tot felul de institutii umflate cu pompa la stat, nu in IT. Mai informeaza-te.

      Tu cu cat contribui la stat pe luna ca sa te plangi ca un comunist care a calatorit in timp din anii 80?

      Daca maine, noi astia de la privat ne aruncam mainile in aer si ne caram in alta tara pentru ca ne-am saturat de taxele ridicole din tara asta pentru care primesti fix nimic inapoi, tu, si altii ca tine ati imbulinat-o.

      Si nu, nu sunt it-st.

    • #22

      eu zic sa bagam impozitul pe barba si pe lipsa sepcii…

    • Confunzi banii pe concediu care sunt ai parintilor cu alocatia care este a copilului si este egala pentru toti. Cel mai normal este sa fie platit concediul in functie de contributie, dar nu pe cateva luni ci pe cel putin perioada concediului, 2 ani (sau proportional daca nu are 2 ani de contributie).

    • #24

      Industria IT este favorizata pentru ca produce un serviciu usor exportabil, lucru ce a permis psd+alde sa isi taraie picioarele cand vine vorba de construit autostrazi, care sunt esentiale pentru oricare alt tip de industrie cu valoare adaugata mare ( vezi constructia de masini ).
      IT mai are niste avantaje pentru statul Roman : salariile sunt influentate de piata globala, deci impozitele colectate sunt semnificativ mai mari; exista economy of scale in IT, asta face ca sa existe cativa mamuti IT ce sunt usor de urmarit si taxat; IT este preponderent privat, deci 0 impact asupra sistemului (pensii si asigurari de sanatate private); IT convinge niste oameni calificati sa ramana in romania, sa se lege singuri de glie prin rate la case si masini, ce sunt de asemenea taxate.
      Sincer eu sunt foarte curios de o eliminare a facilitatilor: cum ar fi piata imobiliara de exemplu cand 20-30 de mii de ingineri si programatori si-ar pune casele la vanzare pentru a avea bani de mutare; cam cum ar afecta reducerea consumului economia.

    • #25

      Ce zici de reconversie profesionala Dan, mai ales ca nu trebuie facultate sa profesezi in domeniu…poti sa inveti si acasa sau in timp la munca de pe o pozitie entry-level… doar nu ai fi tu asa de prost sa nu poti…
      www.digi24.ro/stiri/economie/bani-afaceri/mirajul-salariilor-mari-din-it-954831

      Da poate deja ai pline buzunarele de spagi si nu ai nevoie?

    • #26

      Fix în pulă mă doare de cum va fi afectată piața imobiliară dacă inginerii își scot casele la vânzare. Aproape că nici n-aș putea să dorm de cât de greu le va fi bișnițarilor de case și terenuri.
      Dacă tu îi-ai negociat salariul cu o firmă privată, de ce atunci când intri în concedu, indiferent de motiv, statul trebuie să-ți plătească salariul conform unui contract la care n-a participat? La semnarea contractului de angajare au fost trei părți? Impozitul îl plătești ca orice om, conform regulii de trei simplă (ca să nu fie progresiv) deși, tu IT-stule/corporatistule, ești mai puțin afectat de el decât cel cu salariul minim pe economie. La apariția unui copil într-o familie statul e corect să-l ajute ca pe oricare alt copil din orice altă familie din ograda lui. În ce rubrică de pe fluturașul de salariu este specificată procentual contribuția ta, angajatule, pentru creșterea unor copii pe care îi vei avea la un moment dat sau nu? Statul dă doar un ajutor pentru creșterea copilului, care trebuie să fie egal pentru toți (nu să ia de la săraci și să dea la bogați, care momental nici nu plătesc impozite).
      În anii 80 nu se plăteau impozite ca acum, doar pensie 3%, părți sociale și taxa pe celibat de 250 lei.
      Dacă doar firmele sunt scutite de impozit, atunci unde e problema? Construiți-vă propriile firme, geniilor care sunteți, și nu mai pledați pentru o cauză care nu vă aparține. Depăși-ți-vă statutul de scribi în C++ și veți avea toată admirația plebei, și poate depășim segregarea asta manipulatorie dintre cele două fundamente ale pieței muncii românești din ultimii anii, în două categorii de salariați: cei din IT și cei ai dosarelor cu șină.

    • #27

      Scutirea nu e pentru angajat, ci pentru angajator. Eu când mi-am negociat salariul, am negociat netul. Doi, la mana, de ce e it-ul scutit? Pai sunt mai multe motive… Pentru că global e in creștere, pentru că e o lupta pentru a atrage forța de muncă din acest domeniu, și pentru ca, ai nevoie doar de un laptop pentru a lucra. Nu sunt programator, dar sunt IT-ist, că IT nu înseamnă doar programare. La compania care lucrez, tocmai s-a dat mana libera la muncă de acasă. Am nevoie doar de internet să lucrez. Pot lucra din parc, de la terasa, din pat, sau de pe șezlong de la mare. Fac câteva deplasări pe an, la clienți, in vest, pentru a implemente diferite proiecte. Daca mâine firma îmi spune, că nu mai e rentabil pentru ei să mă țină aici, și ca ar dori să mă mut la un birou in vest, într-o săptămână sunt plecat cu nevasta și copil. 🙂

    • #28

      Dane esti bou. După tine, unul care își frige creierii 12 ore pe zi și învață pe brânci ca să fie la zi cu toate procesele din domeniul sau e un privilegiat, si e de vina pt ala necalificat pe minim pe economie.

      Nu statul roman care taxează pe rupte ca să aibă angajați la stat și politicieni ce fura. Nu, nu aia sunt cauza. Și nici lenea și prostia.

      Nu, de vina e ala care munceste cinstit și cu cap.

      Hai, marș în China.

    • #29

      Ceva nu se leagă. Ori învățați pe brânci și munciți 12 ore până vă frigeți creierele, ori munciți de la terasă, de acasă, din șezlong și de la mare?
      Păi, și dacă munciți, ce? o faceți pentru mine?
      Privilegiat nu este pentru că are un venit de 10/100/1000 de ori mai mare decât un necalificat, ci pentru că tocmai activitatea lui se vrea a fi neimpozitată.
      Scutiți-mă de argumentul cu activitatea de la frontiera cunoașterii, progresul tehnologic și propășirea pe cele mai înalte culmi, fiindcă nu se regăsește deloc în societatea românească, ba char suntem codași la majoritatea capitolelor. Suntem doar o piață de forță de muncă ieftină, iar dacă firmele care își instalează afacerile pe această piață nu sunt impozitate suntem și vacă de muls.
      Eu nu percep deloc în viața de zi cu zi genialitatea IT-știlor locali, singurele momente în care interacționez cumva cu tehnologia informației datorându-se soluțiilor funcționale implementate de la alții.

    • #30

      Dan, cred ca folosesti mai multe produse software dezvoltate in romania dar esti prea ignorant sa cunosti. Ori asta ori tot ce stii sa faci pe un calculator/ telefon este sa stai pe facebook, si atunci da, ai dreptate, nu este dezvoltat in romania. In rest, vad ca pentru tine, invatatul mult si lucratul de pe plaja se exclud reciproc. Nu prietene, una o aduce pe cealalta, dar daca tu nu poti vedea asta, imi pare rau pentru tine.

    • #31

      Dan Tu gândești corect, principial și axat pe echitate. Bravo! Puțini mai sunt ca tine. Legat de privilegiile date de stânga politică este mult de spus și nu am timp dar, o chestie tare mi-o amintesc de prin 2010: interviu la TV cu M. Geoană – ideea cu scutirea de impozit în IT a fost a mea, a premierului Năstase și a lui Pambuccian; IT este singura industrie care se poate dezvolta fără infrastructură, exact așa a făcut și India, a fost o ideea genială etc…. deci celelalte industrii care au nevoie de infrastructura și dezvoltă și industrii conexe sa se ducă la naiba……. După declarația lui Orban au apărut o grămadă de articole pro IT, parcă la comandă….. încă o data felicitări pentru modul de gândire și numai bine!

    • #32

      Nu ba-i Dănuț. Scutirea nu e pentru mine, e pentru firma. Ideea e că, ce poți reloca mai ușor, o fabrica sau niste it-isti? Așa suntem noi, cum scoate unul capul din cacat, in loc sa îl ajutăm să iasă, îl tragem înapoi. Că nu ne gândim, că dacă ăla iese, ne da o mana de ajutor sa ieșim și noi. Sunt n companii, din n domenii care beneficiază de ajutoare de la stat, de la agricultura, până la producție, sub forma de subvenții, scutiri de impozite, taxe sau construirea de infrastructură.

    • #33

      Dan contra tuturor :)))

      Astia cu “daca mâine ma iau si plec voi ce faceti” – daca mâine se pun bugetarii în greva, ati belit-o. Si asta e mult mai probabil decât amenintarea aia vaga cu plecatul tuturor privatilor.

    • #34

      Dane, sunt programator si am platit 8 ani impozit pentru ca nu aveam facultate. Lucram la aceleasi softuri cot la cot cu inginerii cu facultate.

      In copilarie, cand alti plozi zburdau pa camp, invatam Turbo Pascal. Din carte, ca de unde dracu bani de PC.

      Am tinut cu dintii de informatica 8 ani pana am avut PC in casa intr-a X-a. Un 486 SH.

      Sa le plang de mila celor care faceau misto de mine si ma snopeau cu bataia in liceu? Sa mai zic una: ei aveau PC cand eram eu intr-a VI-a.

      Niciodata nu si-au pus problema sa invete macar Photoshop si HTML, nu mai zic de programare.

  11. #35

    Probabil astea 10% e fontul de rezerva a PNL daca ajunge la guvernare , iar apoi la fundul sacului.
    Fac lejer incasari de 0,2-0,3% din PIB peste noapte.

  12. #36

    Posibil impactul taxarii IT sa nu fie asa mare pentru companiile din domeniu dar aproape sigur o sa incerce sa le paseze in curtea angajatului. Un 10% peste noapte rezulta un 6% in plus taxe pentru companie… si cum resursa umana inseamna mai bine de jumate din cheltuieli se duc dracului cresterile si dividendele pentru actionari.
    Si poate Ucraina sau Ungaria devine mai atractiva pentru un numar, sigur mic, de companii.
    Lucrurile astea se bugeteaza din timp nu peste noapte…

  13. #37

    pdl-ul nu era condus de un prost!
    klaus este premierul ratat al usl (grivco)!
    pdl-istii ramasi prin pnl sunt ”elita” fata de restul pnl!
    ludovica este este incalificabil!

  14. #38

    Toti cei care ati lasat un comentariu aici, pe ideea ca nu e ok sa li se taie scutirea IT-istilor aveti cumva legaturi in domeniu? Vi se pare normal ca oricare dintre noi sa platim impozit pe venit? Ce ati spune daca ar avea si ei impozit pe venit, dar ar scadea la toata lumea cass spre exemplu, sa nu mai dau aproape 25% din salariu!

    • #39

      E o chestie de principiu. Impozitele ar trebui sa fie cat mai mici, si doar un idiot care nu intelege notiuni elementare de economie poate sa creada ca daca el nu poate avea deductii de impozit nimeni nu ar trebui sa aiba. Asta lasand laoparte butthurtul tipic romanesc evident. Jos capitalismul, jos it-ul. Hai sa fim saraci impreuna! Sus psd, e total ok ca lui Ciorbea i-a fost taiat 2/3 din datorie, impozite mai mari pentru toata lumea, sa castigam toti la fel, adica nimic.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam