O idee mai veche revine în Parlament. Marile magazine să fie închise sâmbătă şi duminică, să dea astfel şanse şi micilor fermieri să vândă fructe şi legume.
Câteva idei.
Care mici fermieri? Piețele sunt pline de țigani, care cumpără din angro, acolo unde de fapt le vând micii fermieri și le revând cu niște prețuri mega umflate, fără nicio bază reală. 16 lei kilogramul de roșii, pe motiv că sunt roșii românești. 50 de lei kilogramul de cârnați semi afumați, din cauză că sunt făcuți, nu-i așa, la Sibiu, ca toate mezelurile ce se vând în piețe.
Pe lângă roșii, castraveți și brânză, lucrurile intrate în argumentația retarzilor ce ne conduc, oamenii cumpără din supermarket și alte lucruri de uz intern. Multe alte lucruri. Pe care în timpul săptămânii nu au timp să le cumpere, deoarece muncesc 14 ore pe zi, ca să poată plăti impozitele lui Ponta și să susțină minunatul aparat bugetar care plimbă 10 hârtii între 40 de oameni. Aparat bugetar care dealtfel este în grevă, nemulțumit de salariile mici.
Astfel vor reuși să supraviețuiască magazinele de proximitate din cartiere. Magazinele de proximitate sunt niște șperțuri nesimțite, care nu fac decât să cumpere de la aceleași supermarketuri pe care guvernanții le vor închise în weekend și să revândă, cu un preț ultra umflat, către consumatorul final. Trebuie o lege care să susțină bișnița de acest fel?
Și nu în ultimul rând, locurile de muncă ce vor dispărea. Dacă supermarketurile vor fi închise 30% din timp, ce credeți că se va întâmpla cu una din turele care lucrează? Vă spun eu. Va fi dată afară. Zeci de mii de locuri de muncă se vor pierde în toată țara. Locuri de muncă nu foarte bine plătite, dar dacă ținem cont că acolo se angajează în primul rând tineri studenți + absolvenți de jurnalism, marketing și SNSPA, veți remarca cu adevărat stupizenia ideii ca mulți oameni să rămână fără un mijloc de subzistență, pentru a îmbogăți bișnițarii și țiganii.
Și totul în numele salvării acelor mici producători care, în majoritatea lor, tot la țigani și angro-uri, pe prețuri de nimic vor vinde. Nu vă lăsați amăgiți de ideea că vor vinde în piețe. Mafia țigănească din piețe e mult prea puternică. Nu se va schimba nimic. Doar că oamenii vor alerga mai mult după cele zilnice, vor rămâne șomeri și cam atât.
Dar ce idee bună…
NOU
Desenul ala e o ghicitoare sau o propunere? :>
NOU
da
NOU
Da , sa le inchidem.
NOU
Nashpa mie, recunosc, eu numa’ in we merg la Auchan si ma aprovizionez pt toata saptamana.
Apropo, sa salvam pe tanti din piata care, daca vreau sa imi aleg merele sau rosiile pe care le vreau sa le cumpar, ma ia cu “huaaaaa, strici aspectul comercial, imi darami marfa, lasa ca iti pune baba”? Si baba pune ce stie ea, numai “storcituri”.
Nu stiu cum e pe la voi, dar la mine la toti pietarii e la fel. Pun marfa pe care o vor ei, nu pe care o doresti tu. Poate si de aceea prefer sa evit scandalurile si ma duc la hypermarket sa imi aleg, pe bune eu, ceea ce imi place sa cumpar.
NOU
Eu de asta nu mai calc prin pietele maretului oras 🙂 in care locuiesc. Am la 150 m de casa doua mici aprozare care au marfa mai ieftina ca ni piata si la care imi pun ce vreau in punga, fara nici un comentariu din partea vanzatoarelor. Ca la Kaufland (care si asta e la 300 m de mine). Trec prin piata doar ca sa ajung la Stanley, cunoscatorii stiu 🙂
NOU
La mine e simplu – nu e pe alese, nu cumpar.
NOU
Desi am Piata Obor la 5 minute de mine prefer sa merg in kaufland(tot la 5 minute) unde gasesc cateodata mai ieftin ca in piata. Ca o paranteza, am vrut sa cumpar ardei gras din auchan si era 19 lei kg…wtf!? Ardei la fel am gasit si in profi cu 14 lei 🙂
NOU
La fel si la mine… ma doare in paispe ca se uita cas vanzatoarea ca aleg si miros rosiile… plm… daca e 10 lei kilu de rosii din italia… care seamana si miroasa a rosii fata de 6 lei alea turcesti si apoase lasa-ma sa aleg ce-mi place cucoana…
Oricum…la fel ca multi cititori de pe acilea shopingu serios se face la mine in weekend cand am timp sa ma duc sa stau prin magazine cu lista in mana… in rest, aprozare testate de mine, lidl, billa, si ce mai am in proximitate…la piata n-am mai fost de vreo 2-3 ani…
Noroc ca au fost cativa cu capu pe umeri si au creat o piata engross a producatorilor unde vine nenea gigi de la tara sa vanda ardei si gogosari….acolo se merita sa mergi toamna cand ai ceva de pus la borcan(pentru ca engross)…
NOU
Se intmpla chiar sa fii gratificat cu un “huuuaaa, darami toata marfa, du-te la supermarket daca vrei pe alese!!!” de catre tanti-doamna-vanzatoare!
NOU
Confirm nebunia cu pretul ardeilor, pe la 20 de lei sau peste, in toate supermarketurile, inclusiv profi.
NOU
Pe de alta parte, now-ismul este o problema pentru noi in general.
Faptul ca ai orice, la indemana, oricand ai chef face ca orasul sa fie mai agitat, noi sa traim intr-un stres mai mare, sa imbatranim prematur, si sa ne raportam la munca drept o chestie pe care o faci oricand.
Gandeste-te: Vreau shaorma la 2 dimineata – Taxi/Benzinarie + Supermarket. Deja 3 angajati (cel putin) sunt angrenati in procesul de mancat saorma in toiul noptii. Angajati care probabil ar putea fi angrenati si in timpul zilei, pentru ca volumul ar creste.
NOU
Bai Andrei, toata stima, ca prestezi bine pe aici, dar sa mor dac’am inteles ce ai vrut sa zici acum. 🙂
NOU
Acum ca am recitit, nu prea are logica.
Ziceam ca magazinele ofera program prelungit, iar noua ajunge sa ni se para o normalitate lucrul asta si sa ne asteptam si de la alte magazine sa faca acelasi lucru. Vrem lucruri acum, nu maine dimineata sau luni. De exemplu, emag ofera call center non-stop.
Ce poate fi atat de urgent incat sa tii niste oameni la serviciu ca sa iti raspunda la telefon? Iar oamenii aia, in stare de veghe, au nevoi care fac alti oameni sa lucreze in program extins (ex: Comanda mancare la birou, descopera ca nu le merge internetul si suna la Vodafone, etc). E economie care functioneaza non-stop.
Iar noi, ca oameni, suntem facuti sa dormim noaptea, ca de-aia hormonii care induc somnul se elibereaza in lipsa luminii.
Cat despre locurile de munca: In teorie are sens sa ii dai afara pe aia de pe tura de sambata si duminica. Dar in practica, oamenii care vin la supermarket in weekend vor veni si in timpul saptamanii, atunci cand va fi nevoie de mai mult personal ca sa acopere volumul crescut de cumparatori.
NOU
@baxt – eu am inteles si sunt de acord, ba mai mult decat atat.
Vreau Cola la 3 dimineata – motoreta cu aripi – livada pruni. Logic.
NOU
bai denis, este fix problema mea ce vreau sa fac la 2 dimineata, la fel cum este fix problema taximetristului/shaormarului ca lucreaza la ora aia. tu ce problema ai ?
NOU
E problema aluia care vrea cola la 3 dim daca e dispus sa plateasca diferenta din pret pentru respectiva cola.
NOU
Logica ta este partial corecta legata de: “In teorie are sens sa ii dai afara pe aia de pe tura de sambata si duminica. Dar in practica, oamenii care vin la supermarket in weekend vor veni si in timpul saptamanii, atunci cand va fi nevoie de mai mult personal ca sa acopere volumul crescut de cumparatori.” Dar cei care lucreaza in hipermarchet-uri in week-end sunt majoritatea studenti, care isi mai rotunjesc si ei veniturile, cei care vin la al doilea job, poate chiar mamici intoarse din maternal. Iar ca si consumator, daca esti liber in week-end, unde mai faci cumparaturi?
NOU
Mafia legumelor si fructelor cred ca o depaseste chiar si pe cea a lemnului. Una peste alta, tot mai mult cred ca consilierii (sic) lui Puie sunt vanduti opozitiei. Nici pampalaii aia de la PNL nu putea spera la atat de multe idei sinucigase cate a avut Minciunel in ultimele luni.
NOU
S-a ajuns atat de departe incat pe geamul shaormariei de la mine de la bloc sa scrie “In Aceasta Unitate NU se primeste Bacsis”!
NOU
Dadeai bacsis la shaormar sa nu-ti puna “sos” extra sau cum?
NOU
Bai P(a)ulică, tu ai o singura idee, fixă, și nici nu ești de acord cu ea. Așa-i?
NOU
Bai, pupa-t-as creierasu’ tau de savant!
NOU
Nu înțeleg de unde, în chestiunea închiderii hypermarketurilo în week end, atâta entuziasm în electoratul PSD.
Băăă, doar le-nchide, nu la lasă nepăzite!
NOU
E un lucru bun, sa nu mai lucreze studenții de la jurnalism în supermarket sa facă jurnalism (Hahaha)
NOU
Stai ca trebuie sa apara vreun destept sa dea exemplu din Vest 😀
NOU
Daca o ceva trebuie protejat prin lege si in mod liber nu poate supravietui atunci acel ceva merita sa dispara.
Teoretic te duci in piata pentru a cumpara produse direct de la micii producatori, spre deosebire de marii producatori care au sisteme industrializate. Nu, piata nu ar trebui sa fie mai ieftina decat un magazin mare, insa ar trebui sa fie aia care vand leustean, mere, cartofi ,rosii, totul produs de ei pe langa casa, nu cei ce lucreaza industrial doar ca in loc sa care marfa la revanzator o duc la piata.
NOU
Asta e o tampenie crasa. Teoretic nici serviciile postale la Cuca Macaii nu supravietuiesc liber, nici politia nu supravietuieste liber, nici anaf-ul n-ar supravietui liber, nici statul n-ar supravietui liber etc etc etc.
NOU
Nici bebelusii orfani nu pot supravietui singuri. Dupa logica ta ar trebui inecati ca pisoii?
NOU
@Jordan – tu pui semnul egal intre niste servicii publice si niste societati comerciale private? Practic parlamentul vrea sa ajute magazinele de cartier sa castige mai bine.
NOU
Hai sa iti dau un exemplu, poate iti dai seama cat de prost e argumentul tau.
Stii ce mai trebuie protejat prin lege, altfel nu ar supravietui in mod liber?
Propietatea privata.
NOU
DA, fiindca de multe ori supravietuirea unor privati = mai bine pentru stat. De aia da statul, de exemplu, ajutor de stat regional pentru investirea in anumite zone / angajarea unui nr. de oameni. Tu investesti, iei bani, faci bani,statul e mai bine.
NOU
Eu am senzatia ca va jucati pe text doar de amorul artei, eu spuneam ca e ilogic sa intervii prin lege facand diferente in piata pentru a proteja ceva in loc sa lasi piata libera sa se regleze.
Nu ar fi la fel de buna o lege care sa ii limite pe Arhi si pe Zoso, de exemplu sa posteze o zi, una nu, astfel ar creste si alte bloguri, mai multi oameni ar castiga un ban, etc?
NOU
@bigbear stii ca zici tu ceva acolo? Dati mai putin trafic la alisteri, ca sa ajunga la toata lumea 😀
NOU
cand ati fost ultimele dati in piata?
NOU
Joia trecuta. Si ma mai duc azi. Sau era o intrebare retorica?!
NOU
In fiecare sambata dimineata de vreo cateva saptamani incoace. Cand ai copil sambata dimineata nu mai incepe la 11 ca pe vremuri :))
NOU
nu. Is curios ca toata lumea stie cum e in piata, toata lumea se plange de pietari, dar au experiente diferite fata de ale mele.
Poate ar fi bine de inteles ca nu e logic ca taranu sa isi vanda la piata produsele…
NOU
Din toti aia care sunt in piata unde ma duc eu cred ca doar unu sau doi se chinuie sa arate a tarani. Restul sunt comercianti “pe fata” care se duc si iau marfa de la piata de gros (sau de la alti tarani) si o aduc in piata.
Atata timp cat au marfa buna ma doare la basca.
NOU
in Finlanda supermarketurile sunt deschise sambata 8-18 si duminica 12-18 si mi se pare suficient. tendinta generala e ca supermarketurile sa fie deschise si duminica, pana si francezii vor sa implementeze asta.
Vb despre micii producatori, n-ar strica sa se ia un pic statul de astia care vand in piete, sa aiba toti acte pe ce vand si certificate de provenienta si sa nu poata sa scrie rosii Romania pe rosii luate din en-gros si aduse din Spania sau Turcia si sa faca ordine in general, sa se invete cu acte si aia care vand in piata, ca bat pariu ca 90% sunt cei care revand, nu producatori idlici gen babuta care vinde 2 legaturi de patrunjel de la ea din gradina.
NOU
“tendinta generala e ca supermarketurile sa fie deschise si duminica” – nu si in Austria.
NOU
De aia e tendinta si nu regula 🙂
NOU
Germania – 8-20 de luni pana sambata, inchise duminica si de sarbatori legale.
Alta chestie distractiva – sa te fereasca dracu’ sa te duci la cumparaturi intre doua zile libere – gen vinerea e sarbatoare legala si tu sa te duci sambata. Ai sanse maxime sa nu ai ce cumpara.
Pe scurt: supermarket-urile sa fie non-stop. N-am nicio retinere sa dau 10% in plus la pret ca sa nu mai fiu nevoit sa ma inghesui intre 7 si 8 (ca pana la 6 clasa muncitoare presteaza ca sa plateasca 42% in medie, ca taxe si impozite) in timpul saptamanii.
NOU
Cred ca e a treia oara cand revine ideea asta.
Eu n-am nimic impotriva sa se inchida in weekend dar, pentru numele lui dumneseu, sa nu mai bage motive d-astea de cacat gen producatori locali si incurajarea comertului. O sa incurajeze chioscurile de cartier si Mega Image (cred ca legea se refera la hypermarket).
Cat despre micii fermieri? Puuuhlease, asta poate “in provincie”, aici la bucale nu exista asa ceva, sau exista dar au jumate din rosii de la ei din gradina si jumate de la piata de gros. Personal nu am o problema cu asta – eu momentan iau din piata rosii de Italia, la 8 lei kilu, care sunt foarte bune. Ma doare la basca din ce tara vin legumele atata timp cat sunt gustoase.
NOU
Stii de ce sunt gustoase ? Pentru ca ai uitat tu ce gust au niste rosii gustoase. Nu ai de unde cumpara asa ceva, in nici un caz in piata.
NOU
Nu a intrat inca ANAF-ul in piete daca tot aud de mafia tiganeasca? Sau tiganii de acolo dau bonuri fiscale, platesc 24% TVA si 16% impozit pe profit (asta daca au profit, desi nu cred ca declara asa ceva)?
NOU
Pietarii funcţionează pe baza certificatelor de producător agricol. Cel putin deocamdata.
NOU
anaful e sluga mafiei.Nu poti face deosebire intre Mexic si Romania pentru simplul fapt ca aici e un singur cartel.
NOU
Mie mi se pare de bun-simt sa le inchizi duminica si de sarbatorile legale…
Dar justificarea “asa incurajam micii comercianti si magazinele de cartier” e complet retardata, justificarea trebuie sa fie “frate, toti angajatii au aceleasi drepturi, vrei sa tii deschis de craciun, plateste-i dublu”
NOU
mie nu mi se pare normal ca statul sa se amestece in afacerea mea, complet PRIVATA. da, sustine angajatii, cere plata dubla a orelor suplimentare, verifica conditiile de munca. dar cum plm tu stat decizi sa ma privezi de niste venituri pentru ca asa vrea pla ta de pesedist idiot?
NOU
Salutare! Eu zic sa inchida duminica si bisericile, asa mai pot vinde si mesterii populari, o lumanare, o icoana…te doare mintea…asa cum au gandit-o si p-aia cu bonul fiscal. Daca nu-ti da comerciantul bonul fiscal, nu platesti. Sa mori tu! Pai si ala in baza a ce sa scoata bonul fiscal? Pe buna-credinta ca o sa-i dau eu banul?!
NOU
Vreau sa las si acest comentariu aici, chiar daca e usor offtopic:
Eu mereu incerc sa cumpar legume / fructe din piata si nu din supermarket. Asta nu pentru ca vreau sa sustin producatorii sau alte aiureli, ci pentru ca in piata sunt mai bune. Motivul este simplu: Cora cumpara 100 de kile de portocale pe care le arunca in galantar si ii doare la basca ca cateodata sunt chiar mucegaite. In piata comersantul are grija sa aduca portocalele cele mai bune pentru ca el nu e Cora si nu-si permite sa arunce banii pe stricaciuni.
Acelasi exemplu cu portocalele este se aplica rosii – nu-si permit sa aduca rosii din Turcia, proverbiale pentru lipsa lor de gust, ci se orienteaza spre rosii mai gustoase, din Italia sau Spania. De salata verde (ca tot a aparut acum) nu mai zic .
…si nu uitati: probabil ca vor inchide supermarketurile in weekend, dar duminca la ora 10 dimineata veti gasi mereu pe cineva in piata.
NOU
marfa buna, in mare parte romaneasca ajunge in hipermarketuri, nu va mai cacati pe voi.
NOU
‘…si nu uitati: probabil ca vor inchide supermarketurile in weekend, dar duminca la ora 10 dimineata veti gasi mereu pe cineva in piata.’- pe mine 🙂
NOU
sa inteleg ca tu de fapt platesti pentru ceva ca nu ai chef sa faci singur(a) ?
comerciantul ala merge la cora, alege portocalele alea mai frumoase, si iti cere tie 10+% in plus pe ele.
cat despre rosii argumentul tau e un mare fas.
toate rosiile pretabile la transport + depozitare blows. iar daca gasesti una de spania/italia/turcia mai “gustoasa”, atunci din punctul meu de vedere e clar ca nu stii ce e aia rosie gustoasa.
NOU
@user – ori esti comerciant si asa faci tu, ori iti bazezi afirmatiile pe absolut nimic.
NOU
cand eram in liceu, ai mei aveau in gradina rosii. Intr-un an am avut atat de multe incat ne-am gandit sa le vindem. M-am dus la Primarie, am luat certificat de producator si hai la piata. Ai mei cu o gradina de vreo 800 mp nu puteau produce rosii sufiecente pentru piata decat de vreo 2-3 ori pe saptamana.
Acolo am invatat ceva interesant:
Sa nu cumperi de la persoane care au stiva mare cu legume/fructe, sau de la pesoane care sunt zilnic in piata. Aia sunt bisnitari.
Cum pe vremea aia locuiam la tara, aveam vecini care produceau si ei legume pentru piata. Culmea, aveau o gradina cam cat a alor mei, dar produceau rosii cu stivele si zilnic…cam ciudat. Dupa un timp am aflat ca se duceau pe la ora 5-6 in piata si cumparau toata marfa cu care veneau adevaratii tarani, la un pret de nimic, si vindeau la pret normal…
NOU
Mitul taranului care vinde “la pret de nimic”.
Pentru ca nu stiu, ce inseamna “la pret de nimic”? Cat exact e kilu de cartofi la producator, daca la bisnitar e un leu?
Apoi, taranul a vandut camionul de cartofi (cu cat, oare, ca nu stiu preturi “de nimic”), si apoi pa, a plecat.
Cine sta toasta ziua in piata, sa vanda? Chiria tarabei, ziua de munca ce trebuie platita, asigurarea pe timpul noptii…
Nu sunt bisnitar (nici macar nu sunt in tara acum), dar cand locuiam in Bucuresti, aceiasi tigani “bisnitari” erau ZI DE ZI in piata, cu mainile pline de pamant de la cartofi si ridichi.
Dupa cinci ani in care i-am vazut zi de zi, am ajuns la concluzia ca nu ii pot numi “bisnitari”, mai ales cand chiria tarabei e de 30 de lei pe zi = 900 de lei pe luna (chirie afisata pe zid – sa vada toata lumea – in Piata Crangasi, de exemplu)…
Cat exact e “pretul de nimic”? Astept exemple cu diferente…
NOU
Daca taranul vinde un camion de rosii, si “bisnitaruilui” i se strica jumatate, sau prinde cateva zile de trafic redus, costurile astea cine le suporta?
Taranul pleaca inapoi la el, daca ar sta in Bukale, unde ar dormi, la ce pret pe noapte?
Banii astia nu se adauga la costul final?
NOU
Mere in Crangasi, 2 lei. Mere de pe drum, “de la tara”, 1,5 lei. Asta direct din curtea omului, la 30-40km de Bucuresti; avea scoase la poarta, stii cum fac oamenii.
Care e mai “bisnitar”?
NOU
@cristi. Cat timp am prestat in piata (intr-adevar nu a fost mult…vreo 2 zile pe sapt timp de vreo luna jumate), nu am vazut camioane cu multa marfa a bisnitarilor, pentru ca ei merg zilnic si cumpara de la oameni si vand relativ proaspat… ca sa iti faci o idee:
Vindeam rosiile cu 2 lei/kg la inceputul zilei, iar spre seara le scadeam la 1.5 lei. Dimineata mi se oferea pe toate lazile mele de rosii (erau doar vreo 2 maxim 3 lazi) cam 1 leu/kg ca sa vand “bisnitarilor”.
asta se intampla acum mai multi ani, cand pe o zi de munca scoteam undeva pe la 100 de lei, dupa ce plateam 10 lei chiria pe masa. Cei care mergeau zilnic aveau posibilitatea de a inchiria lunar masa si nu plateau 10leix30 de zile adica vreo 300 de lei, ci plateau putin mai mult de jumatate.
Eu vreau sa spun altceva, daca e sa cumparati din piata mergeti la cei care au marfa putina pe taraba si putine feluri de produse. E mai sigur decat cei care au ditamai stiva de legume/fructe.
NOU
nEXT, bisericiile deşchise non stop.Te aduce organul cu citatie de la j…hoituri
NOU
este normal sa inchida hypermarketurile in weekend. si in timpul saptamanii sa aiba program 9-17. si de fapt sa le administreze primaria. sa ai nevoie de formular completat si vizat de finante sa cumperi, ofc intre 8-16 L-V. si asta pentru ca la magazinul de la bloc ai tot ce trebuie pentru o familie. mancare buna si sanatoasa, bautura ieftina si multa, betivani, spargatori de seminte, taaaat felul de lucruri.
NOU
cum ramane cu branza de Sibiu? 😀
NOU
Nu sunt de acord cu închiderea hypermarketurilor în weekend pentru că pur şi simplu sunt singurele zile din săptămână în care am timp să fac cumpărături. Şi le fac cât să-mi ajungă fix o săptămână. Printre altele, mai este o problemă cu fluxul de oameni. Şi acum, cu program prelungit, este înghesuilă şi nu ai loc de nimeni ca să-ţi cumperi câteva amărâte de produse. Dacă se limitează programul, o să fie horror. Nu o să meargă nimeni în pieţe pentru că marea majoritate are nevoie şi de alte chestii pe lângă legume şi fructe şi preferă să le cumpere din acelaşi loc.
NOU
“absolvenți de jurnalism, marketing și SNSPA” hahahaha…prea buna, prea adevarata…
NOU
Prefer oricand zambetul fals afisat de casierul de la supermarket atitudinii ghiorlanesti a taranului din piata care de generatii s-a invatat sa dispretuiasca oraseanul ca, nu-i asa(?), are wc in casa smecherul.
NOU
Ala la hipermarchet iti zambeste fals pentru ca este obligat si pentru ca daca se duce un dobitoc frustrat si ii face reclamatie pentru comportament, poate ramane fara job. Dar pe ” taranul” care te dispretuieste il doare fix in pix de nemultumirile tale. Este ceva normal.
NOU
Un bun gospodar ar da autorizatii diferite,ca in multe tari,ex program de lucru normal,5 zile un pret,vrei si sambata si duminca,si pana la 10 seara,alt pret.In felul asta supermarketurile se regleaza singure,in functie de vanzari,statul papa si el mai bine,toata lumea fericita.Da e greu……trebuie in Dorel sa vada asta,nu astia…
NOU
Legea asta seamana cu cea a obligativitatii purtarii centurii sau castii de protectie: de ce vine statul sa ma oblige sa-mi sifonez camasa sau sa-mi stric frizura. Ma priveste doar pe mine cum dau cu capul de volan sau asfalt.
Totusi dupa ce raman infirm dupa un accident, statul pierde impozite pe care nu le mai platesc ca nu mai pot lucra.
Asemanator, faptul ca lucrez noaptea/in zile nelucratoare (ca furnizez servicii alotra care lucreaza la fel) desi as putea sa nu fac asta, imi distruge lent dar sigur sanatatea cu consecinta asupra efgicientei muncii mele si imolicit a impozitelor pe care le platesc.
Nu e intamplator faptul ca cei din vest care stau duminica acasa sunt mai calmi -sau mai putin stresati – decat noi care mergem “la cumparaturi” non stop.
NOU
Ce logica de rahat ai. Hai sa nu mai fie deschise nici spitalele in weekend. Ca doar nu vrei sa innebuneasca vreunul de garda. Si daca ti se imbolnaveste copilul/nevasta/mama, nu conteaza…ai constiinta impacata ca un medic e mai linistiti ca nu lucreaza in weekend.
NOU
Pentru rahatul tau de logica o sa subliniez partea diferita dintre magazine si spitale: “faptul ca lucrez in zile noaptea/in zile nelucratoare DESI AS PUTEA SA NU FAC ASTA”. Dealtfel sunt convins ca nici medicul tau de familie nu lucreaza duminica.
Evident ca poti sa nu fii de acord nu o anume idee, dar e mai simplu sa fii “logic” in schimb.
NOU
Pe mine, personal, nu ma influenteaza foarte mult daca se inchid duminica hypermarketurile. Unu la mana pentru ca nu aveam stabilit intotdeauna ca in weekend sa imi fac cumparaturile, plus ca eu anumite produse le cumpar de ani buni de la anumite persoane din piata care stiu ca asta fac de ani de zile, din tata in fiu: planteaza rosii, ceapa, usturoi etc. Plus ca imi place mai mult sa merg si prin piata si sa ma mai uit ce a mai aparut, sa compar preturile si sa vad unde merita intai sa cumpar. Multe legume si fructe le iau mult mai ieftine decat din magazinele mari.
Intr-adevar, motivul lor e unul stupid pentru ca la cat de greu le este micilor producatori sa razbeasca fata de alimentele din import, e cam ipocrit sa spuna ca asta le este scopul. Parca vad cum o sa “infloreasca” magazinele de cartier si mai mult. Nu e de ajuns ca sunt umflate preturile lor exagerat de mult, acuma vor baga din top.
Referitor la drepturi, oprelisti, iarasi nu ma prea intereseaza. Pot la fel sa-mi fac cumparaturile si in timpul saptamanii pentru ca imi fac timpul in asa fel sa pot. Dar totodata inteleg pe cei care lucreaza mult mai mult decat mine si ca timpul lor pentru astfel de activitati era rezervat pe weekend. Daca macar nu implementeaza chestia asta, macar sa faca un program mai scurt – pana la 4.
NOU
Marfa buna n-o sa ajunga niciodata in cora cand e in cantitati industriale, nu am chef sa dau acuma exemple de preturi si de fructe/legume din hypermarketuri dar sa nu va asteptati ca angajatii din cora sa spele merele zi de zi sau sa se uite la ele, eu trec cam de 2-3 ori prin hypermarket-uri si am avut prieteni care au lucrat si mi-au zis, s-a confirmat fix ceea ce banuiam, produsele care duc spre expirare se pun in fata sau cateodata raman expirate in raft, in special lactate multe, fructele sunt tinute in conditii mizere ca si sucurile si berea care-s tinute in in cora pantelimon in soare, in spate la cora e o poarta cu un depozit afara, bate soarele zi de zi in sucuri si alte bauturi, nu e doar acolo, si-n metro am vazut la fel + ca preturile sunt manarite, cand ei zic ca-s la 5+1 bonus sau alte combo-uri d-astea pretul este mai mare ca cel de la bucata, am calculat de multe ori ofertele astea de rahat ale lor si niciodata nu ieseau la pret bun daca voiai sa iei 5+1 la apa sau eu stiu ce, preturi sunt mai mici la unele lucruri pentru ca cumpara in cantitati mari si isi permit, nu va imaginati ca luati mereu produse fresh sau romanesti, sunt tinute la gramada si e de ajuns ca un fruct sau o leguma sa se strice ca prind si celalalte.
NOU
dude, aia cu produsele care expira mai repede asezate in fata e o strategie de merchandising. FIFo pentru cunoscatorii care iau produsele din spate 😀
NOU
Serios ceva nu e in regula.Asta va doare pe voi ce program de functionare au marketurile dar scandalul cu cresterea preturilor inainte de scaderea TVA la 9% la alimente asta clar nu e important.Sau ca motorina creste maxim cand incepe campania in agricultura.Nu nici asta nu e important.
Da dute la supermaket-uri cand ei isi platesc angajatii cu 600 de lei pe luni si au profit de un miliard de euro pe an.
Se pisa astia pe noi la propriu cand ei stabilesc preturile in Romania.Da`o in mama ei de treaba.La fel cu Schweighofer aceiasi poveste se pisa pe noi.
NOU
Altfel, inteleg initiativa asta cu supermarket-urile, da’ nu cumva s-au lasat pe tanjala? Pe cand si niste cartele?
Imi aduc aminte, cand eram mic, pe o raza de doua strazi (adica 300m) erau doua “magazine” de lactate si doua de paine. Zic cu ghilimele, pentru ca fie nu aveai ce sa cumperi de la ele, fie nu puteai sa cumperi (din motive de cartela). Dar aveau cel putin opt doamne de lucru (4 magazine x 2 ture)? Aveau!
NOU
Pana si moldovenii din diaspora apreciază faptul ca duminică e tot inchis si avem o zi de liniște. Verisorii lor din România stiu mai bine.
NOU
Nu ca ma deranjeaza daca se inchid supermarketurile duminica ,de sabbat , sau in oricare alta zi dar am doua intrebari:
1. De ce trebuie sa decida parlamentul asta ? Aparte, ce cacat, suntem tara ultrareligioasa, duminica n-are nimeni voie sa… ?
2.Inteleg ca are cumva legatura cu pietarii. Umm, as dori sa cumpar 1 kil de banane, 1 cutie de cafea, 1 bax de hartie igienica si un somon afumat. Inteleg ca le gasesc la “taranii romani” din piata , nu?
NOU
somon ca la sibiu, mestere, nu mai gasesti nici macar in Lofoten…