Gata, s-au terminat concediile, nu și căldura, începe școala, vine sfânta mărie, încep nunțile. Invitațiile de ultim moment se transmit, soacrele încep să se agite pe tema meniurilor, ce ne facem, dacă nu vin toți, dăm atâția bani, cantinele liceelor devin neîncăpătoare în weekenduri, adevăratul spirit românesc.
Și mă întreb, oare.
De ce, în românia, se participă la nunți doar pe bază de bani? Toată lumea face calcule, cât e tacâmul, pe cine invităm, noi am fost la nuntă la cutărescu, trebuie să vină și el la noi, măcar vreo 300 de euro, hai că e bine, trebuie să ne iasă. Sau clasicul Ne-am căsătorit civil acum 5 ani, acum vă invităm la nunta noastră. El fiind deja gras și ea hodoroagă, deja au început să se urască, dar e păcat să se piardă o strângere de fonduri.
De ce nu se fac nunțile ca niște petreceri? Eventual o listă cu ce ai nevoie pentru casa nouă, o listă publică, fiecare din invitați își asumă ceva de acolo, la costuri modice, nu Vrem 2 lamborghini, că nu avem cu ce căra zaibărul de la mama mare, și aia e.
De ce nunta e doar o investiție din care trebuie neapărat să scoți bani și să ieși în câștig? Și dacă nu ieși în câștig suficient, e doliu complet, ies crize și bătăi și durere? Adică de ce nu îți inviți prietenii și rudele la PETRECEREA PRILEJUITĂ DE EVENIMENTUL FERICIT DIN VIAȚA TA, ci îi inviți la o strângere de fonduri pe care oamenii nu au cum să o refuze, că na, plm suntem prieteni, ce o să zică?
Cum ar fi ca la o nuntă să ne strângem relaxați, să bem și să ne distrăm, pe banii mirilor, după care să plecăm acasă? Este că vi se pare de neînchipuit? Și totuși, când mă chemi la nuntă și, eventual, mă mai informezi și cât costă tacâmul, mă simt ca în liceu, când mergeam la petreceri la diverși, organizate de ei, gen, dar trebuia să plătim mâncarea și băutura.
Doar că la nuntă doar mirele are parte de mireasă.
NOU
nunta e o bancă țigănească, dai și primești. Dacă nu-ți convine nu mai merge la nunți, te cheamă 50% pt prezență și 50% pt. cadou, procentul ar putea să difere, mai mult spre bani sau spre prietenie, depinde de relația voastră. Mie nu-mi plac și nu mă duc, le-am zis-o direct, de aia am prieteni foarte puțini.
NOU
referitor la “am prieteni putini” , toata lumea are putini prieteni, numarul cunostintelor difera sincer.
NOU
niciodata, in niciun.moment al vietii nu ai mai mult de 5 prieteni. adica oameni care sa te considere si ei prietenul lor, da?:)
NOU
@arhi: îți dai seama că ăștia doi care zic că au prieteni foarte puțini nu au de fapt nici un prieten 🙂
NOU
Cum sa nu ai mai mult de 5? Eu am aproape 20, din care cel putin 10 sunt prieteni la catarama, pe care ma pot baza la orice ora din zi sau din noapte. Pe restul ma pot baza doar ziua sau in unele zile, dar tot ne vedem des si facem chestii impreuna.
NOU
Skyler, daca se intampla sa te imbolnavesti, cati din aia 20 de prieteni ar cotiza si cam cat, stiind ca probabil n-o sa mai vada banii aia?
NOU
Probabil toti ar cotiza, dar nu ma astept de la nimeni sa isi goleasca economiile pentru mine. Nici de la membrii familiei nu am asteptarea asta. Daca e sa fie, aia e, v-am pupat, vedeti-va de viata…
NOU
Chiar ca banca tiganeasca. Eu am fost dez-invitata de la o nunta pentru ca n-am vrut sa cotizez (si inca domnisoara de onoare!). Stii cum e, frate frate da’ branza-i pe bani.
NOU
serios??
NOU
@Cetin, Acum vreo trei-patru ani s-a intamplat. Imi spune prietenul tipei, facem nunta de 40k, dar avem doar 6k (de euro, in Romania). Restul din dar. O intreb pe tipa – dar nu se poate de cat aveti? Zbang, dez-invited. Prietenie de o viata, cica. Sa te fereasca cel de sus.
NOU
lol prietenie. a fost mai bine așa
NOU
Exact așa ne-am făcut noi nunta: o petrecere cu rude și prieteni, fără extravaganțe. Bufet suedez, muzică de la laptop, fără manele. Le-am precizat invitaților de la început că nu e nevoie de niciun dar. Unii au înțeles, alții au vrut neapărat să dea bani sau să ne cumpere cadouri. Mireasa a avut o rochie albă, eu mi-am luat blugi noi cu ocazia evenimentului. Habar n-am cât am cheltuit sau cât am strâns la sfârșit. Oamenii s-au simțit bine, unii chiar și azi își aduc aminte de “nunta atipică a voastră”.
NOU
ar fi trebuit sa le spui ca ai facut nunta ca sa iti poti lua blugi noi, cred ca i-ai scurtcircuita pe multi
NOU
Acum o saptamana am avut si noi nunta noastra. Suntem casatoriti civil de doi ani dar am vrut ceva special. Am facut nunta la biserica din Rupea si am facut pozele la cetate, toti imbracati in straie traditionale romanesti. Invitati am avut familia iar nasul mi-e prieten de o viata. Pe urma petrecere la gratar. Nu am vrut dar si am fost foarte clari cu asta, insa nici nu am refuzat daca mama soacra ne-a oferit o sponsorizare. A fost fain tare de tot.
NOU
Asta ar trebui sa fir norma, nu ceva atipic. Of.
NOU
Daca iti luai trening era o nunta obisnuita de tara din anumite zone…
NOU
pai cum, mama si tata au mers la nunti toata viata degeaba ? vai vai vai …
Suntem in romania cetin, in cel mai rau caz mirii sunt someri, in cel mai bun castiga impreuna 1000-1500 euro lunar, ce sa faca oamenii aia sa aibe un start ok in viata ? Daca sunt destepti investesc in ceva, si chiar daca nu o fac, cu banii de nunta pot macar sa achite un 30% din valoarea unui apartament sau sa isi cumpere un 500 mp teren pentru o casa.
NOU
fix asa e si in alte tari, tot be baza de bani si nu ma refer la India si Pakistan, ci chiar la SUA, deci mai scurte ca nu intra in semineu.
NOU
Problema nu e ca au un start ok in viata. Problema este DUPA. Daca dintre invitati, majoritatea erau necasatoriti, la momentul nuntii voastre, gandeste-te cati bani o sa toace in urmatorii ani pe nunti, ca sa mearga la ei. Posibil mai mult decat ai facut la propria nunta.
A zis cineva mai sus ca nunta e ca o banca tiganeasca. Asa e. Iei purcoiul de bani si dupa aia, in decursul anilor, te apuci sa dai inapoi :)))).
Evident, nu se pun situatiile celor cu situatie materiala buna.
NOU
N-am făcut niciodată nuntă.
N-am vrut și n-am avut timp.
Până într-o după-amiază, m-a prins un amic de-aici fotograf, cică stai așa s-o vadă și ăștia mici pe nevastă-ta mireasă.
Închiriat rochia și papionul, la 3 jumate eram în curte, pe iarbă, făceam poze.
Am dansat ca tâmpiții pe mese până la 11 și aia a fost.
NOU
Sunt casatorit cu o britanica. Nunta am facut-o in Italia, teren neutru pentru amandoi. Am avut 40 de invitati, cele mai important persoane pentru noi. Am stat 5 zile si familiile/prietenii s-au cunoscut intre ei si a fost cel mai frumos concediu pentru noi si mare parte din invitati. Am primit atentii dar tot am iesit in gaura 20k. Parca o nunta tipic romaneasca nu mai suna asa rau hahahha. Glumesc bineinteles, nu regret nici macar o clipa
NOU
He-he, acum 10 minute abia m-am întors acasă de la o nuntă. Am dezvirginit sezonul 2019-2020 carevasăzică.
NOU
De ceva timp si botezurile incep sa semene a nunti… neam de ciubucari…
NOU
Presimt ca in curand si majoratele vor fi exact la fel la ce tam tam se face cand implineste odorul varsta
NOU
@Petre, deja au început. Prin iarnă-primăvară am fost în situația de a asculta discuția uneia la telefon cu o prietenă (eram în autobuz, ea pe scaunul alăturat), zicea ceva de genul: ea cu tac-su se duc la o petrecere la verișoara lu’ tac-su, mă-sa nu, că n-o suportă p-aia și sor-sa se duce la un majorat că “trebuie să-și facă oameni pt majoratul ei”.
Mi-am adunat cu greu falca de pe podeaua autobuzului.
NOU
Când am făcut nunta acum 7 ani (pfai cât a trecut ) am făcut-o pt noi, cum am vrut-o fără sa ținem cont de părerile celorlalți. Nu am calculat niciodată exact cât a costat, dar în cel mai bun caz am fost pe zero .
Mai greu cu părinții care zici ca ei aveau nunta… Chemam pe cutare și cutare, ca și noi am fost la ei, și ei trebuie sa vina. Dar pe cutare de ce nu ai chemat? Restaurantul e prea scump, meniul la fel, de ce nu iei bautură cutare ca e mai ieftina etc… După vreo 4 certuri cu fiecare, au văzut ca nu au cu cine și ne-au lăsat în pace (mai ales după ce le-am zis ca ii facem de rușine ca dacă ei cheamă pe cineva în plus rămân în fata ușii… Au fost discuții ca ‘apai dacă ii chemam, facem cumva loc la mese ‘
NOU
Nu suport nunțile din obligație. Mă duc c-au venit ei la noi. Mă duc ca să vină și ei la noi. Păi care mai e rostul? Cum spuneam la altă postare, noi facem cununia acuș. Petrecere, as in o ceremonie (nu religioasă), vom face anii următori, când vom avea suficienți bani încât să nu facem împrumut pentru rochia de mireasă. Nu vreau ca oamenii să se simtă obligați să vină sau să se simtă prost că nu pot veni că nu au bani. Oricum nu va fi ceva fastuos, ci ceva în care vor fi prezenți cei apropiați nou, fără mătușa de la Cucuieții din deal pe care o văd o dată la 5 ani.
NOU
În curând fac botezul prichindelului, acasă nu restaurant și alte bălării,, un grătar, ceva de băut și pa. Invitați, doar cei dragi mie,, restul sunt pe lângă,, nu îmi fac obligații și nici nu pun oamenii la cheltuieli pt ca odată cândva voi fi obligat sa particip.
NOU
Așa zic și eu. Bă, veniți? Da, bă, venim. Salut!
NOU
Urăsc nunțile în stilul clasic, nu îmi place meniul, muzica, tradițiile, nimic. Pentru că nu îmi permit să fac așa cum mi-aș dori, am ales să nu fac deloc. Toată familia nemulțumită, că or să râdă oamenii de noi, vom fi proștii satului/blocului (ei, înțelegi, nu eu). Bunică-miu foarte supărat, dar nu din cauza asta ci pentru că sunt eu fraier și nu am făcut ceva bani, ca toată lumea.
Nici copilul nu l-am botezat. Aici a fost și mai rău cu rudele, dar e altă poveste.
NOU
ioi, tulai, tu nu stii ca doamne-doamne trimite direct in IAD toti copii nebotezati ?
NOU
Copiii nebotezati nu se duc nicaieri, se vede ca nu ai facut religie. Ei raman pe Pamant sub forma de moroi, un fel de fantome care bantuie prin padure scotand din cand in cand care un vaiet de ala de te baga in sperieti de te caci pe tine. Asta daca te prinde noaptea in padure, bineinteles.
NOU
Stați, fraților, așa, că nu a murit. Se poate boteza singur copilul, când vrea el.
NOU
Eu prin meseria si activitatea mea am fost invitat si participat la o multime de nunti si asta inseamna vreo 30 in ultimii 5 ani(doar eu, fara familie sau altceva). Am fost invitat la mult mai multe… dar na… mai si refuz unde pot. Oricum inca mai am de mers minim la 10-15 in urmatorii 2-3 ani.
Va spun sincer ca nu am vrut sa fac nunta ci petrecere dar acum… la cati bani am bagat in aceasta activitate… trebuie sa “cut the losses”. Si viitoarea sotie e ingrozita…. dar probabil o sa fie un mix intre ce trebuie la o nunta si un party.
Sezonul de nunti incepe a doua saptamana dupa Pasti Si tine pana la sfarsitul lui octombrie. Plus ca la noi unde ortodocsii sunt sub jumtatate din populatie se tin nunti si toate weekendurile din august.
Ca fapt divers, la noi nuntile incep ora 2 dupa-masa sj se termina la ora 23. Ceea ce okish… si iti permite sa mergi la nunta si sambata si duminica :))
NOU
E ok mai ales ca poti manca mai mult. Si noi tre sa mergme la o nunta de zi in Cluj, deci banuiesc ca esti ardelean :))
NOU
Aprob pozitiv nunțile de zi.
E mult mai fain să vină toată lumea punctual și să stea până la final, decât să-i vezi pe la 2-3 noaptea cum le pică ochii în gură și-ți urează de bine că nu mai vine tortul ăla odată. Sau să termini nunta cu o mână de oameni, că restul au capitulat pe drum.
NOU
Sau sa-i vezi lasandu-si inca doua gauri de la curea, in timp ce ragaie elegant sarmalele de acum 5 ore, pe ritmuri de clarinet turututu tutu tutuu!
NOU
mihai1, cauta ‘sunk cost fallacy’.
NOU
Mai amuzant e cand, mire fiind, nu cunosti 30% dintre invitati :)))
NOU
Mie-mi plac nunțile românești, așa cum sunt ele, cu sârbe și hore și meniu „clasic” cu sarmale și trei fripturi și peste leșinat. Îmi place și ideea de dar, pentru că provine de pe timpul când tot satul se întâlnea să îi ajute pe miri să aibă un început bun în viață.
Nunțile sunt organizate într-un anumit fel pentru că el este cel mai mare numitor comun pentru mulți oameni.
Am fost la o nuntă cu fițe, unde s-a pus doar rock. A fost boring af, doar mirii dădeau letargic din cap, nimeni nu dansa (cine mama zmeului are chef de dans pe The Memory Remains?)
Am fost și la o nunta de nemți. Am așteptat 5 ore să înceapă petrecerea, după care mi-am dat seama ca aia era petrecerea. Nu s-a dansat deloc, au stat la mese și au vorbit, după care au plecat acasă.
Mai bine o sârbă cinstita…
NOU
Saptamana trecuta am fost la o nunta de nemti (fata romanca dar mutata cu munca si viata acolo) si el neamt.
A fost un amestec de multe chestii dar de la 4 pana la 9 jumate cand a venit tortul am stat si am povestit. La 9 jumate brusc a inceput petrecerea si a durat pana la 2 dimineata. Fara muzica populara (multa) dar multa muzica din anii 90. Asta nu a fost nunta de noapte a fost nunta de seara :))
Ieri am fost la o nunta unde a fost exclusiv rock… pop rock si ceva drum and bass/armin van buuren pe la.l sfarsit dar putin. Noi ne-am distrat dar jumatate de sala nu prea erau multumiti.
Acuma fiecare… si eu zic ca o nunta faina e cu de toate pentru toti. Este o vreme cand se distreaza batranii si o vreme in care se distreaza tinerii… si realitatea e ca tinerii pana nu se incarca cu alcool oricum nu fac nimic… asa ca e timp pierdut… mai bine o populara la ciorba. Niste hore dupa dansul mirilor… samd.
Aaaa la noi la mures nu se mananca peste decat daca e cineva din miri indragostit de peste. Dar asa by default… cel mult niste somon prin aperitiv.
NOU
cica e ghinion
NOU
Maddame, o amica poloneza s-a dus la o nunta de nemti si acolo a crezut ca nu a inteles bine si ca era un priveghi, ca era incepatoare la germana.
NOU
Pe blonda din imagine o cunosc:> și am și numărul ei!
NOU
Numărul ei? Un E spre F aş zice eu. Sau, poate numărul ei e 200EUR? Depinde la ce te referi.
NOU
Tu zici de dimensiunea cupei? Sau te referi la rochie in general.
NOU
Se simte ca şi cum a trecut o eternitate de atunci. Pentru că părinți. E damblaua lor, au şi ei prieteni. Aşa că regula a fost “clasic dar cum/unde/ce vrem noi”, fără tradițiile idioate. Oricum, cred ca doar 10% erau oameni pe care-i ştiam doar din vedere.
Deci nu e tot timpul pentru bani, la noi a ieşit cam tanda pe manda. Partea frumoasă a fost că s-a întâmplat pe un 22.09, ceea ce în IS pe vremuri îți oferea un “farmec” aparte (am povestit la zoso).
NOU
“Sa te căsătorești înseamnă să faci tot posibilul să devii obiect de dezgust unul pentru celalalt” (Schopenhauer)
NOU
Fac nunta la anul, nu doream multa lume dar după ce am pus prietenii și familia de la fiecare tot am ajuns la 200.
Ne-am ales că și dată o luna mai atipica februarie. Am găsit sala ușor ( nu am primit reducere pentru că e iarna), muzica la fel.
Vara lumea e predispusa sa stea mai mult pe terasă, multi sunt și în concediu. Toamna lumea e sătulă de nunti și de rutina lor.
Februarie – luna moartă, bagi un ski, mergi la nuntă. E întuneric devreme așa că lumea dansează și bea.
NOU
Contrar obiceiurilor de pe la tara, am vrut o nunta mica, cu rudele apropiate ale parintilor mei si ale socrilor, fara halimai, fara cutume. Dar cum vestea s-a imprastiat repede si fara smartfoane (1990), zeci de vecini s-au autoinvitat. (deh, le mai taiam cite o behaitoare sau grohaitoare, le mai reparam cite o masina de spalat sau un TV cu lampi fara sa le iau bani pe manopera) si uite asa cortul amenajat in curte a ramas numai pentru tineret si am facut altul in strada. Cum vinul si rațele nu erau o problema atunci, a ramas de pomina si acum cu ”ce bine ne-am distrat la nunta voastra” cu muzica disco amestecata cu populara…
NOU
nunta de zi si nu mi-am acoperit costurile. cu botez inclus. super fun. cat de tare ca a doua zi sa functionezi normal. nu s-au acoperit costurile, invitati chitrosi.
NOU
Am ajuns la o vârstă la care nu prea mi-au mai rămas prieteni și colegi de generație care să se căsătorească. Sezonul meu e mai mult unul de botezuri… și de divorțuri. Noroc că n-a ajuns și la noi moda cu “petrecere de divorț” pornită prin vest.
NOU
E fain la petrecerea de divort ca nu mai inviti si rudele ei. Si uneori nici pe ale tale.
NOU
La nuntile copiilor prietenilor…
NOU
Sunt de parere ca fiecare ar trebui sa-si faca nunta dupa posibilitati.
N-ai bani de ditamai petrecerea si 500 de invitati? Mai tai din ei pana poti sa acoperi lejer costurile, fara sa depinzi de cadouri.
Am tot auzit “fac nunta ca sa-mi iasa bani de avans pentru…” sau “fac nunta cum vreau eu dar sa-mi acopar si costurile”. Nu am inteles niciodata de ce invitatii trebuie sa suporte costurile ca tu sa-ti faci “nunta de poveste”, cu rochie de peste 1000 euro, costum la fel, restaurant de fite si alte traznai. Suna, mai degraba, a afacere si se pierde mult din esenta si semnificatia momentului.
Nu am nimic impotriva cadourilor, inclusiv banesti, atata timp cat raman la stadiul de ceva simbolic si nu ajuta la perpetuarea nuntilor din obligatie. Plus ca nu toti isi permit sa marcheze fara numar si se trezesc ei cu o ditamai gaura in buget ca nu se cade sa se faca de ras. Cel putin acum nu se mai striga darul.
NOU
Cititnd comentariile de pe aici ajung la concluzia ca nuntile alea cu 100 de rude de care habar nu aveai ca exista, cu unchiul care se imbata si face panarama, cu dansul pinguinului si nelipsitul dar …toate astea sunt niste inventii!
NOU
Nu sunt inventii, ci o diferenta de perceptie.
Unele traditii trebuie sa moara ca societatea sa evolueze. De aceea multi din noua generatie renunta la multe chestii invechite.
Nu prea renteaza sa bagi numai cartofi tot anul ca sa-ti permiti sa platesti 200€/pers la fiecare nunta, mai ales ca poate nici nu esti un apropiat al mirilor. Multi prefera sa faca altceva cu banii decat sa-i bage intr-o nunta mediocra, supraapreciata, din obligatie. Iar asta se vede si in tabara cealalta: decat sa invite tot batalionul de unchi si pinguini dansatori si sa se streseze ca unul sau altul a baut toata tuica de la prima ora, mai bine cativa prieteni apropiati cu care sunt pe aceeasi lungime de unda.
Din pacate, nuntile inseamna si multa imbuibare, pe principiul: e gratis deci bag in mine pana crap si, implicit, multa risipa.
NOU
Perfect de acord, mi se pare mizerabil ca evenimentul asta a devenit o afacere (pentru participanti). Imi amintesc ca mi-am luat niste suturi (parca tot pe blogul asta) cand am spus ca la nuntile prietenilor apropiati am discutat cat pot sa le dau (cam dublul tacamului, chiar peste) pentru ca asa imi permiteam (ma oferisem si sa-i ajut, la nevoie, cu organizarea, etc.), pentru ca oricum ne ajutam deja cu bani, efort si cadouri chiar si fara ocazie (prietenia nu sta doar in momentele in care se casatoreste unul din voi) si pentru ca daca nu puteti vorbi normal despre treburile astea, atunci nu sunteti destul de apropiati incat sa va petreceti nunta cu ei. Adica secretismele si sclifosismele astea nu-si au locul decat eventual cu cine stie ce var de gradul unspe la nunta caruia te-a tarat o stramatusa ca sa oftice vreo tzatza de prin satul natal.
Cand eram mica, credeam ca mirii (+/- ai lor) organizeaza totul si ca noi venim doar ca sa mancam, sa dansam si sa le uram #fieca. Ca sa nu mai vorbesc si de botez. Daca-l faci din credinta, il faci fara eveniment pe facebook, scutec suflat cu aur, etc., doar cu strictul necesar de lucruri si oameni. In schimb, am fost la botezuri unde ni s-au refuzat cadouri utile gen patut, biberoane, etc. (mai de calitate, nu ultimele jafuri), lucruri de care stiam ca au nevoie. Ni s-a zis de la obraz: nu, aduceti-ne banii. Probabil i-au baut, ca patutul a asteptat mult si bine. Mi-e asa de scarba…
Imi pare putin (doar putin) rau de mirii care raman cu datorii dupa nunta (cel mai des pentru ca s-au calicit, cel mai probabil de gura parintilor si/sau pentru ca nu stiu care le sunt prietenii), dar daca au facut nunta doar cu gandul la bani, ma scuzati, dar si-o merita. Adica ar fi mai normal sa-si calculeze cat isi permit acum, pe loc, sa dea pe organizare, fara sa se astepte sa-si scoata ceva inapoi, daramite sa se astepte la castiguri triple.
Sunt de acord cum ai zis (si cum am vazut si in filme) cu lista de cadouri de bun simt, gen un set de farfurii sau un mixer, ceva ce le trebuie concret si se asteapta sa foloseasca, desi la noi nu cred ca ar prea merge cu din astea, ca ma-sa cuiva sigur a vazut ea un model mai bun si mai ieftin si care cel mai probabil o sa sara din balamale dupa trei folosiri.
Mic post scriptum: ma enerveaza atat de tare cuscrii care organizeaza nunta si viitoarea locuinta a mirilor, de parca ar fi ale lor. Dar si mirii care le dau voie, accepta fazele astea de obicei cu gandul la contributia financiara care vine la pachet. “Te-ajut eu, mama, sa-ti faci nunta, stai fara grija! Dar s-o inviti si pe cutarita de la cucuieti, cu toti fiii! Ai uitat sa pui sarmalele in meniu! Cum nu vreti? Asa e, maica? Pai cum sa faceti nunta fara? Aoleeeoo!”
NOU
“Doar că la nuntă doar mirele are parte de mireasă.” … mirele si uneori nasu.
NOU
Bai, sfanta Marie e in septembrie? Intreb ca liber cugetator cum ar spune nea Nelu.
NOU
da, pe 8
NOU
Din motiv de sot belgian, noi am plecat din capul locului cu ideea ca nu o sa facem profit, si ca o sa iesim posibil in pierdere. La ei cadourile sunt simbolice, gen 25-50 de euro de persoana, pe cand nuntile costa si mai mult decat in Romania.
So, nunta in Romania, asumat de la bun inceput ca nu facem bani din asta, deci relaxare completa dpdv al listei de invitati si costurilor. Am avut fix ce am vrut sa avem, cu atentie sa nu ii bagam in ceata pe invitatii romani, sa fie traditional dar rafinat pentru invitatii straini, si invitat FIX, dar FIX familie si prieteni adevarati.
Rezultat: nunta cu 120 de persoane, cunosteam pe absolut toata lumea, am apucat sa schimb o vorba cu toti, si overall a fost mai degraba un party cu oameni dragi. Nu am facut nici profit, nici pierdere.
Si ca o aparare a nuntilor romanesti: belgienii au gasit cea mai tare chestie EVER ca la noi se danseaza intre felurile de mancare. La ei, mori de plictiseala la masa cateva ore, apoi de oboseala/naduseala la dans cateva ore, si apoi mergi acasa rupt in gura.
NOU
De aia Tintin, cel mai cunoscut belgian din toate timpurile, a ramas burlac toata viata.
NOU
De multe ori, nuntile reprezinta un prilej de reintalnire cu colegi de generala/liceu/facultate, rude pe care nu le-ai mai vazut de mult. De la o varsta, nuntile si inmormantarile sunt singurele momente in care te intalnesti cu aceste personae. Alergam prea mult si ne agitam prea mult incat uitam de anumite persoane dragi intr-un anumit moment.
In afara de copiii de politicieni si vedete de carton, nu cred ca oamenii obisnuiti se imbogatesc din nunta. Omul obisnuit stie ca trebuie sa lase peste meniu si zice ca suma suplimentara o sa-i ajute pe miri, dar de fapt suma aceea acopera celelalte cheltuieli care nu sunt vizibile 🙂
Abia dupa ce am avut nunta mea calculez atlfel darul nuntilor la care sunt invitat :))
NOU
Serios? Asta e singura variantă în care te poți vedea cu colegii/prietenii din liceu/facultate, un eveniment la care trebuie să decartezi cât pentru un week-end la munte? Nu mai bine luați banii ăia și mergeți să vă simțiți bine?
NOU
Da, abia gasesti o zi in care sa iesi la o bere, daramite un weekend la munte. Un weekend la munte abia reusesc sa stabilesc cu prietenii cei mai apropiati. Cu cat sunt mai multi, cu atat e mai greu de stabilit o data comuna.
NOU
Eu sunt un fan al nuntilor, prin 2016 cred, am fost invitat la 15 nunti si un botez. Am putut onora doar 9 nunti, deoarece e grea naveta Germania-Romania. Acuma 3 saptamani am facut si eu nunta, clasica pentru zona mea, un pic peste 400 de invitati, mancare gatita, inclusiv aperitivul (caltabos, sangerete, jumari, toba, chiftele etc.). A fost distractie maxima cu organizarea, vineri seara am facut chef la mine in curte sub cort, aproximativ 120 de persoane, gulas, bere, tuica, a iesit extraordinar. La botez insa o sa fie la restaurant, relax, fara stres.
NOU
Daca nu trolezi la 400 de invitati deja e miting, nu nunta. 😀 Eu nu vad sincer cum te-ai putea distra la asa ceva. Am fost si eu la asa ceva gen 400-500 de invitati si ma uitam cum 90% din timp mirele si mireasa au primit invitati si s-au dus pe la fiecare sa faca o poza si gata nunta, un mare cacat. Fac pariu ca daca cunosteau personal 50% dintre nuntasi era mare lucru. Practic a fost o strangere de fonduri cum bine zice Cetin.
NOU
@Ciocanul – Nu trolez cu invitatii, aveam pe liste 560 de invitati, au confirmat 383 si au venit exact 391 de persoane, + noi cu nasii, +fotograf si cameraman, +muzicantii (nu lautari) ajungem la un pic peste 400 de persoane. Am schimbat cu fiecare cateva vorbe, totul a inceput la ora 14:00 si s-a incheiat dupa tort, undeva in jur de ora 04:00, cand mai erau peste 300 de persoane inca in sala. Cunosteam undeva la 90% din invitati, era o minoritate de rude din partea miresei pe care nu ii stiam. Sincer, fara modestie, vestile circula repede pe la sat, am auzit toate barfele legate de nunta (oricum nu imi pasa de ele), iar majoritatea invitatilor s-au simtit mega bine, mancarea a fost ireprosabila, servirea la fel (chelneri profesionisti, manusi albe, etc.), m-au sunat cam 3-4 persoane sa imi ceara detalii despre formatie ca ar vrea sa ii cheme si la evenimentele lor. Ca si o concluzie, mireasa tot timpul a visat ceva special, si nu prea lauda ceva daca nu e extraordinar, imi spune in fiecare zi ca a fost mai frumos decat in visele ei. Nu am facut nunta nici pentru bani, nici ca sa demonstrez ceva, ci pur si simplu de copil mi-am dorit sa fie traditional, avand si o multime de prieteni foarte apropiati, cam 70% au fost persoane sub 40 de ani, s-a dansat pana dimineata.
NOU
La anul am program și eu nunta, puțin peste 300 de invitați. Tot am amânat-o, nu eram prea entuziasmat de ea, dar, na… Tot vedeam mai sus ca nunta e o afacere pt. miri și e total greșit! Eu banii pe care-i primesc, i-am dat sau o să-i dau, cum zicea cineva mai sus, nunta e o casa țigănească, eu la final când trag linie sunt pe zero, minus factura nunții. Afacere e doar pt. cei care dețin restaurantul, pt. muzicanți, fotografi etc. Eu am estimat că o să am o pagubă de 90000 lei, deci cine susține ca nunta e un ajutor pt. miri pt startul în viață e naiv rău, nunta e de fapt un prim bolovan legat de picioarele tinerilor.
NOU
Sa stii ca nu se prinde nimeni daca pe masa sunt flori d-alea in loc de d-alea sau daca nu ai nu stiu ce sortiment la candy bar. Conteaza mancarea si muzica 😀
Succes si casa de piatra 🙂
NOU
Mersi! Nu, nu o să mă întind cu tot felul de fițe. Nu știu cât e meniul în alte zone, dar în Mediaș e 200 lei(mancare plus băutură), deci 70% mă costă restaurantul. Apoi se mai aduna muzica, aici nu știu ce să aleg formație sau dj? Plus multe alte nimicuri. Chiar nu fac nimic fitos… fără artificii, fără programe artistice, fără cocktail bar, fără photo booth, e o nunta simpla.
NOU
DJ e mult mai ieftin decât lăutarii, și dacă e bun, îți duce toată nunta în spate, vorba lui punkreas.
NOU
Damiene, la 300 de oameni nu iesi paguba, te asigur. De fapt, daca ai sarit de 200 de insi, iti ies lejer bani peste. Pentru ca nu exista sa nu-si acopere fiecare nuntas costul meniului (200 de lei de persona e pomana), iar ce pun fiecare peste, inmultit cu cati sunt, acopera restul artificiilor (cabine foto, candy baruri, muzica, rahatele). Deci cum dracu sa iesi pierdere la meniul asta nu stiu, decat daca dau astia pe masa 300 de lei de cuplu. Ma rog, calcule meschine, stiu, dar e irealist sa ai pierdere la costurile si nr. tau de invitati, stai calm. 🙂 casa de piatra, sa nu va luati masina din profit!! :))))
NOU
Laura, nu ai înțeles, dar e ok. Banii aceia de care vbesti că ii voi primi în dar, eu i-am dat deja la nunțile invitaților mei în trecut sau ii voi da în viitorul apropiat… Calcul e simplu, cât cheltui cu nunta, aia e paguba, darul/cinstea nu o pune la socoteala. Dacă tu vrei sa te minți ca faci profit cu nunta, nu ai decât :). Aaa, poate te gândeai să nu mai duc la nuntile invitaților mei, care încă nu au făcut nunta, să le dau țeapă, atunci, poate, rămân cu ceva, hahaha.
NOU
Aaa tu calculezi ce ai dat. Well, tu dai un party unde-i pui să plătească doar ca să strângi la un loc toți banii dați, pe care nu prea îi ai la grămadă așa, în fiecare zi. Deci îți asumi paguba. :))
NOU
frate…
NOU
Laura, îmi asum, no problem… Eu doar voiam să pun problema altfel, că nu câștigi nimic și e o țeapă.
NOU
Laura, ce incerci tu sa descrii se poate rezuma simplu: C.A.R.
NOU
@Alex, da, cam asta-i definiția. Dar dacă mergi pe raționamentul ăsta, mai bine vorba aia, bagi banii într-o cutie de fiecare dată când primești o invitație și-o deschizi la nunta ta și ta-daaaa. :))
NOU
Suntem asociali si am “uitat de unde am plecat”, asa ca am facut nunta in tara in care locuim cu familia (parinti + frati, matusi + unchi si veri de gradul 1 care au fost dispusi sa vina pana la noi) si ceva prieteni. Ne-am strans vreo 40 de persoane. Pentru familie am aranjat sa nu plateasca deloc cazarea si sa aiba timp sa exploreze orasul in care stam si sa se bucure de o minivacanta. Pentru noi a fost o ocazie sa reunim familia si sa le aratam locul unde am decis sa ne stabilim.
NOU
Pentru că așa a fost pe timpuri și pentru că majoritatea au genul de părinți care au cotizat sume imense adunate la nunți și botezuri, tocmai pentru copii. Dacă în loc să fi mers pe la nunți să arunce cu darurile și ar fi pus plicul sub saltea la fiecare invitație, acum nu mai era nevoie de nuntă și primea plodu’ stiva de plicuri direct de la părinți. Dar altfel… oamenii vor să-și recupereze investiția pentru copii. Și cumva înțeleg.
Eu am invitat doar pe ăia de-i cunoșteam și eu. Am refuzat să chem oameni la care au fost ai mei la nuntă pe vremea când eu nici nu existam. Din partea cealaltă, însă, au fost o mulțime de oameni pe care nu-i știam nici eu, nici soțul, pe unii abia și-i aminteau părinții lui, se prindeau după numele de pe plic cine sunt, atât de vechi erau datoriile. N-a fost nunta de vis, a fost aia clasică.
A fost crunt că am stat 2 ore la intrare într-o rochie pe care îmi venea s-o sfâșii de pe mine și pe niște tocuri imposibile doar ca să pup necunoscuți. Câte 2 pupături de persoană, adică câte 4 de pereche. Și-acuma când vine cineva să mă pupe dau în spate, încă nu mi-am revenit. După fiecare cioc-cioc, eu chiar am băut din șampanie, n-am pupat paharul cum ar fi trebuit, că eram plină de spume. Așa că m-am făcut mișto de tot, am terminat de primit oamenii, am dat tocurile jos, am tăiat rochia și m-am distrat cu ăia de-i cunoșteam. Pe restu i-am salutat cordial la plecare. Aia fu’.
Au fost atât de mulți oameni că oricum nu se aștepta nimeni să îi pupi pe toți. Erau fiecare cu petrecerea lor. Dacă ar fi fost o nuntă și mică și cu necunoscuți, atunci n-aș mai fi făcut-o deloc.
NOU
Sa inteleg ca ai tai nu aveau agenda cu persoanele la care au fost la nunta? :))
Familia X – nunta un baiat
Familia X – nunta baiat, nunta fata, botez baiat
NOU
“N-a fost nunta de vis, a fost de aia clasica” – aceste cuvinte dor ca un baros peste partile sensibile.
Nu ti-ai ales tu rochia, si pe aia a trebuit sa o porti din obligatie? Si pantofii la fel? Ca parca aici mireasa avea ultimul cuvant.
NOU
Nu, nu am vrut nunta deloc. Pt mine nu era o bucurie pentru ca imi lipseau cineva important de acolo. Am facut-o pentru el. Cat despre rochie, am luat-o si am probat-o cu 2 zile inainte si aia a fost.
NOU
Laurra, cred ca o discutie sincera rezolva multe, pentru ca un barbat adevarat nu vrea nunta, el face nunta ca sa faca pe plac viitoarei neveste. Ca ei ii place sa o vada toti in rochie de mireasa si toate alea. Cred ca daca vorbeai cu el inainte scapai.
NOU
@Alex În baza cărui raționament ai concluzionat tu că un așa zis „bărbat adevărat” nu vrea nuntă? Uite c-al meu a vrut nuntă. Aia clasică, fără obiceiuri de rupt turtă și ia-ți mireasă ziua bună, dar să mă vadă mireasă și să-și puna costum și să mă țină de mână la biserică. Și asta în ochii mei îl face ăl mai adevărat bărbat. 🙂 Știi de ce? Că e plin de „bărbați adevărați” din ăștia din definiția ta la fiecare colț de bloc. Al meu îi bărbat rar.
NOU
moldoveanca iabrasa, fratica, nu glume
NOU
@Laurra: o fi si al tau adevarat, nu te ambala. Fiecare barbat e adevarat in felul lui, sa stii.
NOU
Nu mă ambalez, dragă, dar m-am săturat să aud că bărbații care-și asumă chestii nu-s adevărați. Ești adevărat doar dacă scuipi femeia și fugi de nuntă ca de dracu, deh. D-aia am crezut inițial că al meu e psihopat și-l căutam pe Google, fiindcă prea mulți îs pe dos și mi-am inversat până și eu scara de valori.
NOU
Acu vreo 5 ani am facut nunta, aprox 50-75pers cred, la nivelul basic: fara figuri si bani irositi, sa semene cat mai mult cu o petrecere decat nunta clasica.
Chiar si asa mi-am zis never again, iar soatei ca daca pateste ceva si ma iau cu alta doar civil sau Las Vegas sa faca Elvis ceremonia.
NOU
Pai hai sa iti zic de ce, ca am avut un exemplu oarecum similar in familie: sora mea locuieste de cativa ani in Elvetia cu actualul sot si au fost pe la cateva nunti pe acolo, si prin Germania, in principiu nunti de zi – cu prieteni si apropiati, petreceri la care nu se da niciun ban, doar se sarbatoreste, maxim un cadou-doua.. Cand sa faca si ei nunta in Romania, si-au dorit acelasi lucru, fara bani, fara cadouri, sa vina toata lumea pe distractie si pe prietenie etc. doar lume care sa ii cunoasca, apropiati etc. Au iesit niste discutii monstru intre parinti – ca socru are un statut, obligatii, colegi de la munca, nu este posibil sa vina doar cunoscutii lor, asa e traditia etc. Ca sa nu mai vorbesc de nunta fara bani, ca lumea nu concepe asa ceva..creezi o confuzie de neimaginat..mai bine te lasi pagubas, cum au si facut: nunta mare – romaneasca, cu toate neamurile si cunoscutii si rude pe care nu le-ai vazut in viata ta, dar sa zicem ca a iesit ok….In concluzie – nuntile se fac pentru acele persoane despre care am zis mai sus, si in spiritul “traditiilor” si cu mici exceptii, nu prea ai de ales..
NOU
Nu ai de ales daca depinzi de banii familiilor.
Cand tu si jumatatea va platiti singuri nunta, aveti cale libera sa faceti nunta cum vreti voi.
Chiar daca se mai trezeste careva sa comenteze, voi aveti cuvantul final si pana la urma trebuie sa va respecte decizia. E nunta voastra, e momentul vostru special si aveti tot dreptul sa o faceti asa cum va doriti. Nu cred ca cineva din familie va risca sa fie exclus de la acest eveniment doar pentru ca voi nu vreti sa aveti la nunta invitati din partea lor pe care nu ii cunoasteti (aka straini).
Bineinteles, nu sunt de acord nici cu ajutorul financiar conditionat din partea familiei gen: platim noi x si y dar uite lista asta de
obligatiiinvitati care trebuie sa fie prezenti. Daca vrei sa-ti ajuti copiii, fa-o neconditionat.NOU
tocmai asta ziceam, ca nu s-a putut! nu au avut nevoie de bani, ei au vrut sa faca o nunta mica retrasa, bineinteles pe cheltuiala lor, nu a parintilor. Daca ar fi facut asta, s-ar fi ajuns la chestii mai nasoale, si asa au fost niste discutii destul de ciudate
NOU
“În grădina care o țineți de fâneață lângă vale. Aduc o firmă de catering care să bage 2-3 sute de kile de mici, vreo 200 de coaste și normal, vine Silviu cu ceaunul și muzica (Silviu are un ceaun de… sute de litri, generator și stație cu boxe, totul prevăzut pentru întâlniri moto și chefuri de astea. Dă gratis jucăriile dacă nu faci profit, ajută și ONG uri, are experiență). Facem un gulaș dintr un vițel plus ceva pulpă luată separat, vorbesc cu ăștia cu cafeaua și aia e.
Vreo 20 de butoaie de bere de două feluri, în vale băgăm un excavator să facă o groapă mai adâncă cu cateva zile inainte și pe jumate din grădina, intră vreo 100 de corturi pentru cine vrea să stea peste noapte. Accesul e direct din asfalt, pot intra mașini și motoare, bag vreo 20 de masini si vreo 30-40 de motociclete acolo. Blugi, adidași, toată lumea lejeră, zona e mishto, fără popă. Chef si gata”.
M-am uitat cu spranceana ridicată la socri, nevastă-mea era deja în temă.
Concluzie:
Aștept să moară socrii.
NOU
Aoleu, maică! Păi ce faceți? Mâine, poimâine murim și nu vă vedem și noi așezați la casa voastră!
NOU
Că “ce o să zică lumea, nuntă ca asta nu se poate”
Hold my beer.
NOU
Bre da de unde scot atatia cifre de genul 500, 300, 200 de persoane ?? Eu daca stau sa ma gandesc nu stiu daca am avea 40. Da e drept ca nu as chema persoane de tipul “ii cunosc” si chiar si asa poate ca s-ar apropia de 100.
Noi de asta nu am facut nunta, ca vrem sa o facem fara sa fie nevoie sa vina cineva cu bani. Altfel mi se pare ca si cum faci chef de ziua ta da iti pui prietenii sa isi plateasca bautura…
NOU
40 de oameni. La nunta se vine cu perechea. Pac, ai dublat tacâmurile. Te apropii de o nuntă normala.
NOU
Eu, recunosc cu mana pe inima, sunt asociala.
De peste 10 ani declin invitatii la nunti si botezuri de la colegi de serviciu, amici de conjuctura si rude ale rudelor.
Ca sa-mi pun cenusa in cap, nu merg nici la inmormantari. Aici, in Ardeal unde traiesc, sa merge macar in priveghi daca, din varii motive, chiar nu poti merge la inmormantare. Nici macar atat nu fac. Mi s-a batut obrazul in primii ani, am fost constanta, oamenii nu ma mai anunta ca a murit tatal nu stiu carei foste colege.
Declin invitatiile nu fiindca sunt zgarcita ci fiindca urasc visceral petrecerile dupa sablon. Biserica-1 ora, unde balmajeste preotul ceva, restaurantul cu aceleasi feluri de mancare, muzica gen Gasca mea, mireasa mea, cand ai 20 de ani si nemuritoarea populara si apoi fofilatul cu plicul de bani. Cum sa dai banii mai asa, mai pe sestache, sa nu fie ca la tara, iaca frate cotizatia.
Am zis ce nu fac.
Acum, ce fac totusi. Ma duc la nuntile si botezurile oamenilor extrem de apropiati, putinele rude care-mi plac si putinii prieteni de suflet pe care-i am. Si pentru ei cotizez, dar cu maxima placere. La inmormantari n-a fost cazul inca, sper sa nu fie multi ani de acum incolo cazul sa ma duc.
NOU
evident, atunci cand e vb de familie, de prieteni buni, ideea de cadou este normala si e placerea mea. dar hai sa mergem la tata leonora, care e ruda cu matusa veronica, var de mama cu tata, ca sa vina si el la nunta noastra.
NOU
Cred ca daca as face eu nunta, s-ar aduna neamurile de peste tot, doar ca sa vada cum arata un miracol …
NOU
Am facut cununia civila, ca urma sa se nasca urmasul, si e greu cu actele cand parintii nu-s casatoriti. Nu avem absolut deloc de gand sa ne casatorim religios/sa facem nunta. Am chemat familia apropiata, si vreo 2-3 prieteni, ca toti prietenii au plecat din Bucuresti, si nu am vrut sa-i mai deranjez. Taica-meu mi-a facut o “maare bucurie” si a mai chemat niste neamuri, fara sa-mi spuna. Du-te la restaurant si spune-le ca vin 40, nu 20 de persoane, cu un sfert de ora inainte de ora stabilita. Au cotizat ptr consumatie, totusi.
NOU
macar erau neamuri
NOU
Awww, noi sîntem de 17 ani împreună fără acte, da’ dacă e să facem fodată nuntă cu dar, promit să-l invit pe Cetin primul. 🙂
NOU
Pe mine ideea de nuntă mă îngrozește, atât din perspectiva invitatului, cât și din cea a gazdei. Nu am fost la niciuna până acum și nici nu am de gând decât cu foooarte mici excepții. Urăsc lucrurile/relațiile de umplutură, complezență sau din obligație și încerc să le țin la un nivel cât mai scăzut.
„Nunta” mea va consta în semnarea actelor în situația în care acest lucru ne va crește calitatea vieții și ne va fi util (mie, iubitului, copilului, când va fi cazul). Ca un moft, mi-ar plăcea să se întâmple spontan, undeva departe, într-o vacanță, doar noi 2, deși nu știu cât de posibil e acest lucru.
NOU
“Doar că la nuntă doar mirele are parte de mireasă.”
Asta depide de mireasa, nu?
NOU
Tu ai prea multe canale la TV…
NOU
Ah nunta – momente magice – mai ales cand familia sotiei e de 4x mai numeroasa si nu-i cunosti pe jumatate din ei 🙂 Dar se remediaza in timp. Tot un fel de nunta atipica, vreo 50 de invitati, chiar am primit cadouri si dupa 1 an de la persoane care nu au ajuns (asta e cand te decizi cu 3 saptamani inainte).
NOU
Pentru că este o modalitate de a-i lansa pe cei doi miri în noul lor drum prin viață cu niște bani de buzunar.
NOU
Facut cununie la starea civila, mers apoi la un restaurant cu vreo 30 de persoane.
Nu ne intereseaza cununia religioasa, singura chestie facuta la biserica a fost botezul copilului .
Nuntile romanesti sunt de un prost gust infiorator si nici acum nu inteleg ideea de nunta facuta noaptea si terminata pe la ora 4-5 dimineata.
Nuntile alea traditionale de pe vremuri de la tara erau altceva deci sa nu confundam cu ce se intampla in prezent cand se face hora in fata blocului langa ghena sau se copiaza tot felul de obiceiuri din vest care amestecate cu astea romanesti ..iese un mare rahat.
NOU
ma, io inteleg multe, da’ unii sunteti antisociali rau!!!
NOU
Ce ma enerveaza MAXIM la nunti si alte asemenea: sa inceapa petrecerea tarziu ca sa tina pana dimineata. Si a doua zi esti mort, dormi toata ziua. Dar “hei, am petrecut pana in zori!!”.
Merg cu placere la orice nunta/botez care incepe decent la 15-16 si se termina inainte de miezul noptii.
NOU
Urasc nuntile si nimeni din cercul de prieteni nu indrazneste macar sa ma invite. Oricum rata divorturilor sare bine de 50%, iar din restul pun pariu ca maxim 5% sunt fericiti. Deci why bother? Iar copil daca voi avea, nu va fi botezat. Hello secolul 21 🙂
NOU
Chiar nu conteaza cine vine la nunta ta… Nu mi-am pus problema asta. Nu m-am ingrijit prea tare nici macar de profit. Au fost unii care au cotizat zdravan dar am avut si rude (apropiate, cica) care m-au tras pe dreapta si mi-au bagat o bancnota mediocra in buzunar… Ia mai du-te dreacu cu banii tai… Nu ma insor pentru banii tai. Nunta a fost naspa. Eu am incercat sa imi planific momentele dar, din pacate, socoteala de acasa nu s-a potrivit cu ce am gasit “in targ”. In plus, s-au gasit cativa prieteni hazlii care mi-au furat mireasa si s-au gandit ca e funny s-o plimbe prin tot orasul… Iar cand au adus-o nu ne-am inteles la pret 😉 Asa ca a trebuit sa imi eliberez nevasta de rapitori…am luat-o pe sus si am fugut cu ea la randul meu…. Deci am avut o nunta de cacao, ideea e ca nu ne-am plictisit. Noi nu suportam manelele asa ca am dansat pe muzica din anii ’80, cu toate ca noi atunci eram kinderi si nu ascultam muzica aia… Se merita sa faci nunta. Femeia ta merita asta. Merita sa se imbrace in mireasa. Desigur, daca chiar vea…