rosia_montana

SC Deva Gold SA a început organizarea de şantier pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint de la Certej, iar în urma unor sesizări făcute de societatea civilă, comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au făcut un control, stabilind că societatea are autorizaţiile necesare în acest sens.

Unde sunt sticlele în asfalt? Unde sunt manifestațiile? Unde sunt drepturile omului, festivalurile fânului, domnișoricile amendate pentru organizarea de manifestații, cântecele de chitară la foc de tabără, ungaria și poluarea, jos băsescu, muie ponta, să culeagă oamenii ciuperci, unde sunt Goțiu și restul, UNDE E TOATĂ FAUNA DE LA ROȘIA MONTANĂ?

Vă zic eu, nicăieri, pentru că acolo nu mai sunt banii lui Soros de pe bursă, prin urmare nici un hipster nu mai e plătit ca să aibă opinii. Așa că exploatarea prin cianurare e bună, nu mai e ucigașă, totul e ok, suntem bine. Mai reacționează ușurel societatea civilă, că ar bătea la ochi altfel zecile de milioane de euro păpate degeaba.

Știți cum îi cheamă pe canadienii de aici? Eldorado Gold Corporation.
Fain, nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

36 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Plm, poate la Certej o fac mai curat si poate ca e companie românească, nu stiu ca nu m- documentat. Ca sa fiu la RMGC, pentru ca locuri de munca! Deci v-am zis de locuri de munca? Oamenii trebuie sa muncească! Locuri de munca!

    • #2

      Lol, cică mina e exploatata tot de o companie canadiana si ca acum vreo 30 si ceva de ani s-a rupt nu stiu ce dig si a omorât aproape 100 de oameni cu steril si acid. Deci locuri de munca!

    • #3

      si de veci!

    • #4

      Chiar #unitisalvam nu zic nimic de asta? Vad ca au comemorat dezastrul, dar n-au fost prea vocali.

    • #5

      care acum zeci de ani, acum cateva saptamani s-a rupt un dig fix in tara mama. Dig din ala indistructibil cu se facea si al RM, dezastru si haos si vina aruncata de la stat la exploatator si invers.

      Dar cum zici locuri de munca.
      www.theguardian.com/environment/2014/aug/13/mount-polley-mine-spill-british-columbia-canada

      nu prea aparut stirea asta pe nicaieri pe la noi, pt ca locuri de munca.

    • #6

      Digul ala care s-a rupt n-are nici o legatura cu cel de la Rosia Montana sau de la Certej. Daca spui asta esti fie nedocumentat, fie rau-intentionat, fie … prost. Alege.

    • #7

      Are legatura cu modul de exploatare si depozitare a sterilului si e un exemplu bun de ce se poate intampla, mai ales ca s-a intamplat in CA.

      Nu are legatura cu compania, intr-adevar.

      Ce ti se pare mai relevant?

    • #8

      Tu zici ca “Dig din ala indistructibil cum se facea si la RM”, eu iti zic ca nu are nici o legatura si ca nu te-ai documentat, iar tu spui ca depozitarea sterilului e similara.

      Depozitarea e similara prin simplul fapt ca … se depoziteaza, asta e cam toata similaritatea. In rest, modul de constructie, modul de inchidere, genul de locatie in care e amplasat, materiale folosite, modul de gestionare a apei, etc – TOATE astea sunt diferite. Pe bune, nu e greu sa te documentezi putin.

      Altfel – in Rusia un avion a intrat intr-o masina de dezapezire, au murit toti, cat de nesigure sunt deci Boeing-urile si Airbus-urile, sa nu mai zburam niciodata nicaieri.

    • #9

      Sa inteleg ca proiectul romanesc e mai bine proiectat si gandit decat cele similare din CA si ca in Romania siguranta primeaza nu costul si nu se va face rabat la calitate.

      Intr-adevar nu m-am documentat pentru ca nu sunt expert si nu as intelege mare lucru dar sunt sceptic din fire, mai ales de bunavointa unora. Mai stiu ca proiectul a fost criticat de institultul de geologie si ca exista acolo un intreg scandal cu acuze de fals si procese pe rol.

      Radem de baietii cu uniti salvam si alti pierde vara bine intentionati de prin ONG-uri da nici cu oamenii mici si verzi gen mihai nu imi e rusine.

    • #10

      Alxzen, dupa cum am spus, refuzi sa te documentezi pentru ca tu ai deja o parere si aia e cea mai buna. Problema la Mount Polley nu a aparut din cauza ca tehnologia nu e buna, ci pentru ca aia nu au operat cum trebuie iazul. Simplist vorbind, trebuiau sa tina o cantitate de apa si au tinut mult mai multa. Eroarea si prostia umana duce la probleme in orice domeniu, oricat de sigur ar fi el – de-aia ti-am dat mai devreme exemplul cu avionul din Rusia, faptul ca un Ivan beat se plimba pe pista nu inseamna ca industria aeronautica nu e sigura. Asta spui tu de fapt prin astfel de generalizari.

      De curiozitate, in ce domeniu lucrezi?

  2. #11

    nu e cu cianuri. e poluant si distructiv, dar se poate repara. dupa un “dus” de cianuri, lucrurile se indreapta mai greu.

    btw – ati observat ca nu prea mai gasesti nimic pe google despre accidentul lor din canada? 😉

  3. sunt atat de multe lucruri gresite in Romania, atat de multe…

  4. #15

    Hehehe, funny thing, Gotiu e chiar din Deva, si de la Deva la Certej e cale de o juma’ te tigara.

  5. #16

    Eu am doua probleme cu exploatarile astea.

    1. Pe langa faptul ca redeventele sunt incredibil de mici, toti banii o sa ajunga la ponta, basescu si toata satra lor; nu vedeti ca nu au nici un stres sa fure zeci de mii de hectare de padure. Pula mea, putina discretie va rugam. Matusa tamara deja devine un personaj simpatic.

    Daca nu au facut nimic cu cele 80-90 de miliarde euro imprumutate de cand a ajuns base presedinte ( datoria externa a sarit de la ~20 la ~100 ), sigur nu o sa faca nimic nici cu bruma stransa dupa ce ne dam resursele cadou; pe scurt, fura din comisioane la semnarea contractelor si fura si din ce ajunge la buget.

    2. Poate lasam si noi ceva copiiilor sau nepotilor, nu doar o tara indatorata pe 10 generatii. Si poate pe viitor vor fi in stare sa gaseasca alte metode si sa renunte la cianura.

    Si inca o chestie, daca cineva are impresia ca Romania va fi exceptia in care re-ecologizarea zonei va fi facuta cum trebuie(sa nu mai spunem ca si aceasta procedura este o mare vrajeala) si ca in cazul nefericit al unui dezastru aceste companii vor plati ceva, atunci este pe prafuri rau.

    • #17

      1. in mod sigur banii ajung la ponta si basescu. e specificat in contract, le vireaza direct pe card. pentru ca orice misca in tara asta ajunge in buzunarele lui ponta si basescu. pana si banii pe care ii dai pe cartela la metrou tot la basescu ajung. are un om in fiecare statie care ii strange intr-o punga.
      cele 80-90 de miliarde au fost date pe pensii. alea pe care le-a majorat tariceanu pentru ca i-a lasat ma-sa casa de pensii pe persoana fizica, sa dea la toata lumea fara numar fara numar.

      2. contrar parerilor comitetului de bloc scara 2, nu e rau deloc sa ai datorii. e chiar bine. inseamna ca papi niste bani pe care nu ii ai. daca nu ai avea datorii, nu ai papa de banii aia, ci ai strange din buci. din fericire, nu mai e ca pe vremea bunicii, cand strangeai banii la ciorap, ca poate aveai nevoie “in caz de ceva”. si nu le mai plange de mila copiilor si nepotilor. mai bine ai grija sa investesti in educatia lor, ca sa se duca la munca in lumea larga si sa mearga in vacanta pe iaht, nu sa isi ingroape viitorul in muntii de gunoaie din romanica si sa isi petreaca vacantele la gratar pe malul crisului.

    • mie imi place de talibanu asta de mai sus. Mai nasol e cand pune bombe pe ciori, dar pareri are bune.

    • #19

      1. mda, de fapt base si ponta sunt liderii unor grupari care isi rup de la gura, bani si timp, pentru prabusirea propasirea Romaniei, folosind in acest sens vastele lor cunostinte, experienta si inteligenta. Asa sa ne ajute Sefu cel Mare, Atotstivuitorul.

      2. pana in 2009 deficitul al pensii era de 1.4 miliarde euro; de atunci a crescut, pana la aproape 3. Deci, pe pensii s-au cheltuit din imprumuturi aproximativ 12 miliarde de euro, dar hai sa punem 15, hai sa punem 20 de miliarde.

      Restul de 60.000.000.000 EURO? Cati s-au folosit la salvat banci si cati au fost furati.

      Imi permit sa-ti mai explic o data schema: se fura din PIB, nu ajung banii, se fac imprumuturi. Da, este bine sa te imprumuti la o dobanda decenta, cum a fost cazul zilele trecute, dar daca nu faci nimic cu ei, ce ai rezolvat?

      Doar sa ai datorii, ca ai auzit tu undeva cum este cu deficitul si investitiile? Plus ca de multe ori, aceste imprumuturi sunt si purtatoare de conditii, nu doar de dobanzi.

      Au facut vreo autostrada si nu stiu eu? A devenit gratuit invatamantul superior? S-a facut aeroport la Brasov si avem trenuri de mare medie viteza?

      SI o intrebare si mai simpla, presupunand ca nu putem rezolva nimic nici la furat, nici la evaziune, nu mai bine accesam noi niste fonduri de la UE?

    • #20

      una e ponta, alta e basescu. unul e un plagiator, un incompetent si un politruc jenant, altul e cel care a facut ca interlopii in gasca lui ponta sa intre in parnaie si a avut grija sa nu se duca tara de gard in timpul crizei economice mondiale. ce ai auzit tu la antene, ca usl=pdl=aceeasi mizerie, nu ma intereseaza.

      calculul e destul de simplu. romania nu produce mare lucru, dar cheltuie cu pensionari, someri si angajati la stat. cat timp mergea economia globala, veneau bani din afara, de la aia plecati la capsuni/constructii/etc. s-au terminat capsunile, s-au terminat si banii. romania e exact la nivelul la care isi poate permite. adica in cacat.

      investitii nu sunt, pentru ca romania e o tara nesigura. are la putere niste comunisti care trag spre rusia si china, taxe enorme si coruptie in administratie. ce investitii erau, au fugit cand a venit criza, s-au dus spre india, china si africa, unde e mai ieftin sa pui minorul la asamblat lcd-uri.

      prin urmare, meleardele alea de te indignezi tu tot cand auzi de ele, sunt necesare pentru a tine deschise scolile cu profesori imbecili, spitalele cu sobolani in ele si trenurile care put a cacat. invatamant superior gratuit, trenuri de viteza si aeroporturi de nave spatiale, ce visezi tu, sunt sefeuri. noi suntem la nivel de caruta cu aburi pentru care trebuie sa te imprumuti la vecin sa ii repari o roata, nu la nivel de 4×4 gratis pentru elevi si studenti.

  6. #21

    mah afara e frig, ploaie, mocirla, gri. Daca era asa un soare asa mai tomnatic cu vreo 25 de grade afara parca as fi pus de o sicla de asfalt.

  7. la ce frig e afara,nu iese nici dracu sa protesteze…

    • #23

      deci daca am avea o clima ca in Marea Britanie, fuck proteste impotriva poluarii,noua ne e frig, n-au decat sa exploateze ce vor ei!
      #peploaienicicianuranunemaideranjeaza :))))))))))))

  8. #24

    Pentru toti comentatorii anti RMGC, pentru #unitisalvam si alti catei cu botul mare: Sunt aceiasi oameni implicati in ambele proiecte, aceleasi tehnologii de exploatare.
    Deci muie dobitocilor, de la un locuitor al Rosiei Montane fara loc de munca.

    • #25

      Bine că ai bani de net.

    • #26

      Si are si timp destul ca sa injure necunoscutii pe net.

    • #27

      Asta cu job-urile pentru oamenii din Rosia montana e ca aia cu job-urile pentru taietorii de lemne din Harghita…

  9. #28

    Din partea mea să exploateze ce vor acolo.
    Dar parcă totuși nu mi-aș face casă în avalul digului ăla și nici nu aș da apă de băut copiilor mei din pânza freatică din zonă.
    Dumneata maestre ?

    • #29

      dumneaeu eu, ce? nu locuiesc acolo, intreaba-i pe cei ce locuiesc. de exemplu, nu le dau apa copiilor mei din panza freatica din zona. si stau in pantelimon.

    • #30

      Roc tu bei apa de la robinet?
      Daca locuitorii zonei nu au nimic de spus sa faca exploatari, Dar unii oameni sunt nascuti pentru a se prostitua. Eu nu ceream nici un ban de la firma de exploatare ( ca stat), faceam un plan de re-localizare a satelor si oraselor apropiate cu costurile suportate de firma exploatatoare ( re-localizare cu upgrade gaz, curent si toate cele). Si toata lumea vrea sa scoata aur super rapid cu cianuri, bombe nucleare dar intreb si eu pe care stiti de ce nu o fac prin metoda clasica? ca Stahanov.

  10. Am spus-o si mai demult, cei din zona trebuie sa hotarasca in privinta exploatarii. Personal m-as duce la cei cu #unitisalvam si i-as pune sa plateasca atunci cand statul roman va fi obligat sa-i despagubeasca pe canadieni. Nu doar ca ne-am lins pe bot cu cateva sute de locuri de munca dar o sa mai trebuiasca sa dam si din buzunar.

    • #32

      ca ce chestie sa hotarasca cei din zona? e zona lasata de mama lor pe mostenire? e lucrare de interes public, de-aia s-au inventat exproprierile. ar fi culmea ca pentru orice investitie “sa hotarasca cei din zona”. vrei sa faci o cladire de birouri in bucuresti? nu poti pentru ca nu vrea baba marghioala din zona, care nu stie nici unde e bucurestiul pe harta si ce e aia multinationala. de ce nu vrea? ca i-a spus ei gadea pe antene ca e rau cu cladirile inalte, iti creste tensiunea, plus ca are ea un cuib de randunica acolo, sub streasina, si nu vrea sa o sperie.

  11. #33

    Mediafax: “Potrivit unor informaţii prezentate de organizaţiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupă o suprafaţă de 456 hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu – cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă de minereu – şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, ar urma să fie depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.”

    Cool. Si totusi, nu e tarziu pentru niste plimbari in grup.

  12. #36

    Din cate vad, nimeni nu se documenteaza. Continuam sa fim ignoranti.
    Cei de la Deva Gold au inceput dupa RMGC si lanseaza exploatarea inaintea celor de la RMGC!
    De ce?
    Pentru ca nu au interesele unora care sa-i umbreasca!
    Au si studiu de impact care e mult mai slabut decat cel de la RM, au si impacturi asupra mediului care sunt mai putin “luate in considerare” pentru ca nu sunt interese contrare, zacamantul fiind mai mic si mai putin important.
    Eu sper ca pana la urma justitia (arbitrajul international) sa le dea banii inapoi acelor investitori de la RM cu dobanda pentru ca acei oameni au fost de buna credinta, iar noi (statul roman) si-a batut joc de buna lor credinta.
    De ce?
    Pt ca statul roman i-a chemat, si-a dorit banii lor pentru a fi investiti intr-o potentiala revitalizare a exploatarii, iar dupa ce acei oameni si-au riscat banii, au aflat dimensiunea zacamantului, au investit enorm in studii si in explorari geologice prin care sa puna in evidenta acel zacamant, plus si-au luat zeci de angajamente: de mediu, de patrimoniu sau sociale, tot statul roman le-a dat cu piciorul, Si aici (la statul roman) sunt inclusi si politicienii (Base si Ponta – cu fundul in doua luntre tot timpul), dar si oamenii de rand care, desi unii se tin intelectuali, NU s-au ostenit nici macar un pic sa se documenteze in mod real si abia apoi sa vorbeasca!