Sunt un tip extrem de tipicar, când e vorba de confortul meu și, mai ales, de igiena mea. Până să am propriile case, de fiecare dată când mă mutam cu chirie, cu o singură excepție, prima oară când m-am mutat cu o tipă, mi-am luat case nemobilate, unde îmi cumpăram strict necesarul de mobilă, pat, canapea, bibliotecă și 2 comode, una pentru tv, una pentru haine, lenjerie etc. Când plecam, le abandonam cu succes, proprietarul zicea mersi că și-a mobilat casa, eu consideram banii investiție în curățenia mea și aia era.

Același lucru a fost valabil și în amara străinătate. Bine, oricum, casele, acolo, se închiriază by default nemobilate, trebuie să ceri mobilă, dacă vrei. Așa că, peste tot, primii pași erau luat cel mai simplu pat cu rame de metal, care să nu fie neapărat durabil pe viață, dar care să îmi susțină activitățile umane desfășurate de-a lungul și de-a latul său.

De fapt, de pat voiam eu să spun.
Niciodată nu am dat atenție cumpărării unui pat cu adevărat confortabil. Atenție, pat, nu saltea, la saltele nu mă precupețesc, pe salteaua patului petreci cea mai mare parte legată a vieții, iar confortul somnului este esențial pentru o viață bună în restul timpului.

Anul trecut, când mi-am mobilat casa, a fost prima oară în viață când mi-am cumpărat un pat așa cum consideram eu că ar trebui să arate paturile într-o casă. Tapițat, moale pe margini, ca să nu te lovești la genunchi sau tibii și nici copilul să nu vină în fugă și să se înfigă rachetă în margine, spațios, spectaculos.

Vă spun, dacă sunteți în măsură să vă stabiliți și să faceți lucrurile cum trebuie, un pat este primul lucru pe care trebuie să îl luați, pentru confort și satisfacție.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

25 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Acum la sfarsitul lunii vrem sa ne cumparam un pat nou.

    Pute pe eMag cu Kring-uri ca ala din poza de mai sus.

    Am un singur dubiu, scandurelele/scanduricile alea rezista mai mult de 6 luni, chiar daca sunt curbate in sus si vor fi sub saltea ?

    Exista vreun pat cu rame de metal integral, fara lemn niciunde la sustinere ?

    Sunt obsedat ca se va rupe rama sub noi, ni s-a mai intamplat si e motivul pentru care vrem sa cumparam alt pat.

    Worst case iau un OSB de 20 si il fixez peste chestiile alea ce par extrem de subrede.

    • Tin. Somiere de genul aveau si paturile din camin si alea cedau abia la activitati ultraneortodoxe. Acasa am somiera aia scumpa de la ikea si tine linistita 110 kg.

    • #3

      @DragosC, tu doar vrei sa te dai mare ca rupi paturi, zi asa.

    • #4

      scandurele alea tin, la montat s-au rupt vreo 3 suporti de aia mici de plastic, pentru scandurele. lucrul care este profund enervant este ca curbura este destul de pronuntata si, daca te asezi pe marginea patului, chiar pe margine, te scufunzi, ca se duce salteaua in jos. inca ma gandesc la o solutie lucrativa pentru asta.

    • #5

      @Cristina, m-ai prins 🙂

      Patul actual are tot somiera din lemn dar e construit prost din start, in sensul in care scandurelele alea:

      a) nu au un contur metalic, ca cel din poza, deci nu se pot ridica (pat fara spatiu dedicat pentru depozitare)

      b) sunt batute in cuie pe margini de niste rigle de lemn care merg pe conturul patului, iar riglele alea sunt prinse la randul lor foarte firav de tablier.

      Practic s-a desprins conturul ala de lemn de patul propriu zis, iar apoi au cedat si scandurile, fiind compuse la randul lor din doua componente incleiate in zig-zag.

      Ne-a tinut fix 5 ani dar nu mai cumpar modelul asta cat traiesc.

      Cat despre saltea, nu cumpar niciodata sub 30 de cm inaltime ca sa compenseze si ca sa stau ca pe divan.

      O alta invatatura de minte e sa nu cumparati niciodata pat cu imitatie de piele, se roade in maxim un an, mai ales in dreptul pernelor, si daca mai e si negru, va arata groaznic.

      Nu merita retapitat, la 1500-2000 de lei iesi mai ieftin sa iei altul si pe cel vechi sa il pui pe FreeCycle, cum ii place seniorului 😀

    • www.ironstore.ro/fier-forjat/c/Paturi-clasice/7/219/

      Full metal. Nu i tocmai ieftin … da’ what you think is what you get. Are fiabilitate de sarcofag de faraon.

      Al nostru e ceva Brianna sau știe dracu ce model a ales că nu l văd pe acolo și nici factura n am văzut o. Oricum, a fost vreo 6000 de lei cu transport cu tot, până în casă.
      Aproape 150 de kile… da’ garantat rezistă la orice te poți gândi. În caz de cutremur mă bag sub el.

    • Ăsta e, l am găsit pe messenger.

      Anyway, se fac la comandă, sunt gândite să poți punea cearceaful fără să atârne de a pwla, pe ce dimensiune vrei…etc.

      Și da, dacă nu ești pe fază noaptea și lovești piciorul patului..

    • #8

      Merci Remus, ai cumva si o poza cu somiera/interiorul ? Sunt obsedat sa nu existe lemn neam pe dedesupt.

      Astia-s clujeni ?

    • Nu, e o firmă de moldoveni, lângă Brașov. I a găsit nevastă mea.
      Somiera? No way jose, e țambal. Îți pui cutii pe roți sub el daca vrei, noi am lăsat gol fiindcă unul din câini e mare fan scorburi și se ascunde acolo.
      Nu există nici un strop de lemn. Nada! Suduri cordon făcute mishto și șuruburi M10. Atât.

    • #10

      Eu am un pat ca asta de vreo 10 ani. Acum as vrea să schimb scânduri Ile alea care sunt făcute din fag. Chestiile alea din plastic care le țin le poți cumpăra de la Hornbach cu 2-3 Euro.

  2. #11

    paturile de la EuroMobila sunt excelente. plus ca poti sa iti alegi culorile si tesaturile, ai posibilitati aproape nelimitate.

  3. Eu am in ambele apartamente acelasi tip de pat. Diferenta e ca in stocolm e de 180 aici e 160. Latimea.
    pricespy-75b8.kxcdn.com/product/standard/800/4931578.jpg

    Practic singura problema e ca nu e ieftin. Nu e nici scump – 1000e. Am vazut si la 5000, deci plm. Ah, si daca iti cade telefonu intre capu la pat si pat, ai belit pula. Mai ales ca patesti asta cand inca dormi.
    Si. Nu e usor.

    Dar. Nu scartaie cand futi. Nu scartaie cand te misti in el. Cu un topper calumea daca tu te misti in jumatatea ta de pat, cealalta jumatate de pat nu simte nimic. Nu doare cand mergi sa te pisi dimineata. Sau cand dai cu capu de margine…

  4. #18

    un pat, functie de salteaua cu care este echipat, este ori confortabil, ori aduce satisfactie, pentru ca saltelele confortabile nu ofera cele mai bune conditii pentru futut.
    o solutie ar fi doua paturi, din care unul sa fie pentru odihna.

    • Probabil n ai coțăit pe un pat cu apă. E confortabil și așa …și așa. Prima dată nu ți iese fiindcă se aude apa și râzi ca prostu’ da’ nene… după aia…

  5. #20

    Usor off-topic, ati dormit vreodata pe o saltea cu apa? Acu’ cativa ani m-am nimerit la o pensiune in apropiere de Deva, seara, nu prea aveam alte optiuni, gazdoiul a zis ca fiind mare imi da camera matrimoniala, cuinbed cu …saltea cu apa :)))) Cea mai grea noapte…

  6. #21

    Sunt citeva lucruri pe care le urmaresc cand cumpar un pat.

    1 Lemn masiv pe cit posibil, fara sertare si tampenii. Am unde tine lucrurile. Fara tablii tapisate si alte chestii care strang praf si par – lemn tata – se curata usor.
    2.Loc sub pat sa intre naibii aspiratorul acolo ca nu il salti saptamanal sa aspiri sub el.
    3.Tablie la cap si mai ales la picioare ca am un talent nebun sa fac sa alunece orice patura/puf/plapuma de pe mine in timpul noptii in special pe la picioare.
    4. Maxim 180 cm latime ca altfel te cauti prin pat cu partenera.

    Saltele, somiere, lenjerii – alta discutie.

    Daca as gasi un pat vechi de bronz cu design minimal cred ca ar merita reconditionat – da e greu de gasit asa ceva. Exemplu: www.thebedstation.co.uk/flintshire-mostyn-antique-bronze-metal-bed-frame.html da vreau un vintage.

  7. Acum stiu ca Ikea are doua categorii de produse, ieftine si de unica folosinta si mai scumpe. Noi am luat urmatorul pat acum zece ani : s3.amazonaws.com/hopshop-image-store-production/146205909/02ea22d677ce169b2f1b4bf3cca26651.jpg

    Lateralele sunt din lemn masiv, capitonate cu piele naturala, suporturile scandurilor sunt din metal si se pot insuruba pe trei niveulri diferite de inaltime, scandurile sunt din lemn normal drept si cred ca pot fi inlocuite usor in caz de probleme.

    A rezistat la doua mutari, si pentru faptul ca l-am putut desuruba si asambla fara sa pierd nici o pieasa si fara sa se strice m-a facut sa il mentionez aici.

    Si dupa cei zece ani, inca nu bate si nu troncane, cred ca o sa-l lasam zestre.

  8. #24

    Somiera si salteaua dau confortu’. Rama patului/scheletul sau cum plm vreti sa-i ziceti e chestie de look. Ca e tapitat, ca e de metal, ca e de lemn etc, chestie de gust. Si pret.
    Tapitat: doar cu vinilin sau piele sa se poata sterge usor. Altfel se imbacseste cu praf.
    Schelet metalic: mai devreme sau mai tarziu va zdrangani si scartai ca dracu.
    Lemn: e ok doar ca pret mai mare.
    Pal: cea mai ieftina si la indemana varianta.
    Cel mai fain pat in care am dormit a fost la un hotel, era practic o cutie din ceva (era foarte usoara, sigur nu era pal), tapitata discret, iar partea de sus unde venea salteaua era acoperita cu un fel de panza aspra/aderenta ca sa nu alunece salteaua. Salteaua era groasa de vreo 30 cm si medie-tare ca fermitate. Belea.
    Urasc paturile complicate cu tablii cu brizbrizuri si alte rahaturi. Si mai ales cele cu tablie la picioare ptr ca nu am loc in ele.

  9. #25

    Patul din poza îl am și eu de 8 ani împreună cu o saltea memory foam și sunt f mulțumit. Mai nasol a fost ca salteaua a fost de 2,5x prețul patului dar cum spuneai și tu, pe saltea iti petreci parte din viata și a meritat investiția 🙂

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam