Dacă tot oferă toată lumea soluții de astea generaliste pentru însănătoșirea democrației, gen Jos corupția, Jos Mafia, Jos Capitalismul (serios, am auzit-o), m-am gândit să venim și noi cu niște idei punctuale, reale, legate de activitățile de interes general.
Încep eu:
Interzicerea secretizării contractelor cu statul.
Înțeleg perfect că unele contracte de-ale statului trebuie secretizate. E normal, când vorbim de activități care presupun apărarea țării securizarea frontierelor, lupta anticorupție, antidrog și alte activități sensibile.
Problema e că, în românia, contractele statului cu marile corporații sunt by default secrete. Și așa ajunge ca de la atâta secret, contractul să se bechtelizeze, ca să inventez un cuvânt nou. De ce trebuie să fie secret un contract PE BANI PUBLICi, ontract care presupune un serviciu de interes public, la care are acces respectivul public? Cum sunt de exemplu toate contractele de construire/reparare drumuri și autostrăzi. Sau cele de achiziționare cuie cu 250 de lei bucata.
E logic că secretizarea este o metodă de a ascunde furtul banilor din sistem. E normal, dacă stăm să ne gândim cât costă kilometrul de autostradă la noi și cât costă la bulgari, de exemplu. Da, se fură, acoperindu-se cu acte și declarându-le secrete. Le secretizăm 50 de ani și aia e. O să aflăm despre ele cam când o să aflăm cine a răpit jurnaliștii români din irak.
Transmiterea publică a tuturor ședințelor de guvern sau din primării.
Un alt mod de a fura în grup și de a se acoperi reciproc este secretizarea ședințelor de guvern. Locul unde se stabilesc toate mizeriile, unde Oprea se răstește la PSD că pleacă dacă i se refuză coloana, unde Ponta discută cu ministrul învățământului cum să scape legal de acuzația de plagiat și altele.
Practic, făcând toate aceste ședințe publice, nu îi vom transforma din oameni buni în mafioți. Dar nu își vor mai putea ascunde deciziile în spatele nimănui. Ce vor vorbi, ce vor decide, pe cine vor proteja, totul va fi public. Deciziile tuturor vor fi la lumina reflectoarelor iar la alegeri nu vom mai alege familii de ciorditori, precum familia deputatei Tușă.
Tehnic este extrem de simplu. Fiecare instituție are pagină de internet, streaming poate face până și un idiot ca zmenta, deci soluția este rapidă și ieftină. Sunt convins că IT-ustul de la primăria orașelor reședință de guvern va putea renunța la cele 8 ore în care nu face nimic la muncă și să asigure măcar un streaming decent.
Iar pentru ședințele de guvern există inclusiv opțiunea ca televiziunea română să le transmită, pe unul din cele 1 milion de canale diverse la care nu se uită nici dracu, dar care consumă o gălăgie de bani din multiplele taxe tv pe car ele plătim.
Puteți continua, dacă aveți și alte idei.
Dar idei punctuale și la obiect, nu Să eradicăm corupția. Asta după ce tu ai șpăguit ieri polițaiul din intersecție ca să îți dea doar amendă de centură și să nu îți ia permisul pentru trecere pe roșu.
NOU
he he he , cu asta ai spus cam tot ce era de spus “Asta după ce tu ai șpăguit ieri polițaiul din intersecție ca să îți dea doar amendă de centură și să nu îți ia permisul pentru trecere pe roșu.” toti vrem schimbare dar sa se schimbe ceilalti, nu noi.
NOU
Ultima data cand sotia a luat amenda pentru nepurtat centura ( ca sa nu-i ia pilitistul carnetul) n-a dat spaga a zis “Si eu unde platesc amenda? Ca n-am mai facut asta… Dar carnetul de unde-l iau inapoi? Sau mai trebuie sa dau o data examenul?” Ca sa intru in detaliu un pic, luatul carnetului nu era pentru rosu ci pentru neacordarea prioritatii pentru pietonul Casper pe care doar politistul l-a vazut.
Nu! spaga n-a dat si Nu! n-a contestat amenda ca era prea mare bataia de cap.
Dar ca sa revenim on-topic, transparetizarea inseamna si cate o camera cu unghi larg care sa filmeze continuu in masina politei. ( si la ordine publica si la circulatie)
Si nu e scump…
NOU
Să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic.
NOU
Sau să nu se revizuiască, primesc, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și-anume în punctele esențiale :))
NOU
Freige, ai scazut nivelul trolatului cu raspunsul asta.
NOU
1. Reducerea numarului de alesi. Inclusiv locali. Un numar mai mic de functii “la stat” puse pe masa ascute lupta in partide, ca nu mai sunt de toate pentru toti.
2. Publicarea listelor cu membrii de partid. Nume/ loc munca ( asta ca sa vedem politizarea intreprinderilor )
3. Autoritatea electorala sa publice toti donatorii de bani/ resurse pentru partide.
NOU
reducerea numarului de alesi? adica sa aiba aia putini ramasi cale mai libera spre baronie?
NOU
IO îl vreau pe Băsescu înapoi fraților! E cel mai bun și le zice pe față! UIte cum le zice pe față! Ăsta a fost cel mai bun presedinte al nostru! Io il vreau inapoi sa-l votez! Si m-am imprietenit si cu el pe facebook, adica i-am dat like, ca-mi place de el! Sunt băsist!!
www.hotnews.ro/stiri-esential-20571006-basescu-atac-ambasadorul-sua-dat-mesaj-destabilizator.htm
NOU
Zoso prim ministru! www.zoso.ro/schimbarea-ceva-concret-punem-pe-masa/
Acum, fara misto, fac referire la punctele 4.) si 5.) din linkul de mai sus. E cazul sa cerem interconectarea institutiilor statului. Oricum, luate fiecare in parte, deja detin informatii despre noi. Problema este ca o institutie de stat imi cere mie, cetatean, o informatie de la alta institutie de stat; informtie pe care nu o pot obtine online si pe care nu o pot depune online.
Medicul platit stat nu accepta (nu poate accepta) informatia din baza de date a CASS, institutie de stat, conform careia eu sunt asigurat. Chitanta pe care o primesc cand platesc o amenda, document cu serie unica, eliberat in baza unui PV cu serie unica, intocmit unui cetatean cu CNP unic, trebuie plimbata intre doua-trei institutii ale statului, care nu sunt in stare sa comunice intre ele. Casieriile institutiilor de stat nu au auzit de POS. Institutii ale statului iti cer cazier penal, cazier fiscal, pentru care tu, cetatean, trebuie sa-ti iei liber de la munca ca sa le obtii de la alte institutii ale statului (pentru ca au cel mai cretin orer de functionare). Daca o firma vrea sa participe la o institutie organizata de o unitate de stat, trebuie sa prezinte un dosar de hartoage, marea majoritate eliberate de alte institutii ale aceluiasi stat. Et-Ce-Tera
Asta ar fi o idee punctuala. Statul roman sa accepte ca suntem in secolul 21. Institutiile statului sa comunice intre ele; sa interconecteze bazele de date. Ma doare coccisul? Ma duc la medic, ii arat CNP-ul, si el sa stie pe loc daca sunt asigurat sau nu. Ma duc sa ma angajez paznic la nuj-ce-drac de minister; e nevoie de cazier; dau CNP-ul, si ministerul afla pe loc daca am cazier au ba. Firma Arhiblog.SRL se inscrie la licitatia de asfaltare a Pantelimonului; beneficiarul cauta arhiblogul in bazele de date interconectate, fara a fi necesar ca arhipatronul sa umple ditamai dosarul cu hartoage eliberate tot de institutii de stat.
Ce zic eu nu e utopie; institutiile statului deja detin aceste informatii: ANAF, CASS, MAI, primariile etc. E nevoie doar sa fie obligati prin lege sa vorbeasca intre ei, fara a fi necesar ca noi sa ne luam liber de la munca, sa stam la coada la ghiseul A ca sa luam o hartie sa o ducem la ghiseul B.
NOU
Am scris o revendicare in aceeasi idee aici: schimbaromania.com/revendicari/xDJazd5BO. Votati-o in sus, poate schimbam ceva impreuna.
NOU
open source securizat? really?:)
NOU
Arhi, da, open source e principial varianta corecta pentru un sistem securizat. Adică toata lumea stie cum functioneaza, si totusi nimeni nu-l poate sparge. Securizarea prin secretizarea functionarii, respectiv security through obscurity, e o metodă complet nerecomandata.
NOU
îhî. foarte clar. trololol si cu propunerile pietii:))
NOU
Îți spun eu de ce nu se poate. Pentru că fiecare funcționar al statului trebuie să-și acopere curul cu hârtii. Să zicem că CNAS are un site unde poți verifica oricând dacă cineva este asigurat. (Chiar are, dar asta nu contează, vorbim ipotetic.) Și te duci la medic, și medicul verifică pe site-ul respectiv dacă ești în regulă. Bun.
Peste o lună vine un control (de la altă instituție a statului), care control ia la mână actele medicului. Uite, l-ai consultat pe Gică Pătlăgică. Ia să vedem, este asigurat? Intră pe site și vede ca nu. L-ai consultat pe asta neasigurat. Și medicul – era asigurat, să moară mama, am verificat io! Și controlul – eu văd că nu e asigurat. Nu ai cum să dovedești. Amendă. 😀
Și atunci ce face medicul ca să nu mai pățească asta? Data viitoare când te mai duci la el îți cere o adeverință. Pe hârtie. Să fie la dosar. Sistemul ăsta se multiplică la scară națională.
Ca un exemplu – RATB. De ani de zile merg cu card de-ăla activ, nu mai sunt bilete de hârtie, și de câte ori văd controlorii am o strângere de inimă – dacă nu merge cardul? Dacă aparatul ăla al lui zice că nu am taxat? Cum dovedesc? Biletul ăla de hârtie avea niște găuri vizibile cu ochiul, era ușor să te cerți cu ei, dar acum? Din fericire, am observat că controlorii mă evită, preferă să controleze femei sau slăbănogi. Unul singur m-a controlat în cred că 3 ani. Știi cum fac? Se uită la mine scurt, apoi trec mai departe. E clar, am o față care inspiră încredere, își dau seama că am bilet și nu mai pierd timpul.
NOU
Arhi – nu stiu la ce nivel tehnic sa continui discutia, dar eu as avea mai multa incredere in securitatea unei platforme open-source, expusa mereu imbunatatirii, decat in cea a unor sisteme gen Spatiul Privat Virtual, dezvoltat de ANAF “cu resurse proprii” reflectiieconomice.zilisteanu.ro/2014/09/spatiul-privat-virtual-al-anaf-si-mfp-o.html
Uite o lectura: opensource.com/business/15/5/why-open-source-means-stronger-security
NOU
zoso la ministerul CS:GO
NOU
Finanțarea candidaților la orice exclusiv din donații, care să fie publice. E la mintea cocoșului de ce e bună asta.
Rapoarte trimestriale, a la multinaționale, scrise în MO sau o fițuică similară, pentru fiecare minister și fiecare județ, care să conțină în clar balanța fiscală.
NOU
1. Accesul cu cartela in parlament si timpii publici, ca si restul activitatii in timp util (maxim la saptamana). Adica oricand sa vezi daca gigel e in parlament, e la biroul din provincie, ce acte normative a elaborat, ce a facut el in ziua aia/ sapt aia unde e.
2. Sa se reduca numarul OUG la mai putin de o treime si sa fie publicate pe un site public cu o saptamana de a fi publicate in Monitorul Oficial.
3. Coborarea sumei minime pt care se pot face achizitii directe.
4. Nu doar licitatiile sa fie publice (caietul de sarcini) ci si ofertele, adica sa stim concret care este oferta si apoi cum se desfasoara contractul, livrari, plati, etc
5. Ideea de mai sus – orice membru de partid sa afiseze public asta, ca sa stim cine cu cine joaca.
NOU
Reducerea numărului OUG-urilor nu ar avea efect. Ponta a inventat deja ordonanța mamut, care ascunde vreo 50 de legi într-una singură. Dacă vrei să tai răul de la rădăcină, desființarea OUG. Dacă Parlamentul este singurul organ legiuitor al statului, păi să fie singurul.
NOU
In primarii si consilii locale de mult se practica live si înregistrări.
Dar e tot o frectie, chiar ai impresia ca ei discuta sau dezbat aprins prețul contractelor la sedinte? Treburile sunt aranjate dinainte, in ședințe se pune la discuție daca se face, si se voteaza da sau nu, tema in sine si motivația extrem de subțire, sau chiar deloc nu se discuta acolo, de costuri sau preturi nici nu mai vorbim.
Te uiti la un show deja aranjat
NOU
Show regizat, ok, ai dreptate, dar combinam cu asumarea semnaturii: daca in 3 ani ramane la stadiu de show atunci face live-streaming de la Jilava.
NOU
Haide bre 🙂
Inclusiv pe eLicitatie (SEAP) sunt aranjate contractele
NOU
well, cand se cere un autoturism de fix 4.572 m si doar skoda are dimensiunea asta…
NOU
Asta e un mare nimic nesemnificativ.
Din moment ce nu mai sunt obligați sa meargă pe prețul cel mai mic, imaginează-ti putin ce se poate face. Chiar si cu prețul cel mai mic se fac aranjamente, ulterior achiziției se mai bagă câte un contract adițional.
Nu e greu deloc sa faci matrapazlâcuri, chiar a devenit mult mai simplu, si mai sunt si acoperiți legal.
NOU
www.promotor.ro/masini-noi/news/supercamionul-lui-ceausescu-14872440
Ia uite ce camioane făceam pe vremea lu Nea NIcu. Acu mai facem pula. Am luat-o in gură. Am ajuns sclavii occidentului, piată de desfacere. Fraierii Europei suntem.
Daca nu-l dadea jidanii jos pe Nea Nicu, acu aveam si bomba nucleara, si energie nucleara si ieseam si in spatiu, pe LUnă. Eram mai tare ca Coreea
NOU
Baze de date.Accesibile oricui si la un click distanta.
1. Firma x a primit y contracte.
2. Pardidul x a fost finantat de y.
3. La primaria x s-au cheltuit y bani pentru panselute.
4. Guvernul a dat la x primarii bani.
Toate datele sa fie publice, nu e nimic secret sau de siguranta nationala.
NOU
In fiecare judet, oras sa fie un loc in care sa poti rezolva treaba cu actele si hartiile.Adica sa se faca un fell de mall si acolo sa fie toate birourile de la care ai de scos hartii.Sa nu mai umblii de nebun prin oras.
NOU
Zmenta este Mironul Cozma al acneicilor de pe facebook.
NOU
Nu am ce sa adaug la prima idee, dar in schimb la a doua adaug un live-stream pentru fiecare sedinta, o baza de date cu fiecare inregistrare, sa stim exact cine, ce si-a asumat.
O platforma/aplicatie prin care ne conectam la alesi, atunci cand il vad pe stream ca se uita pe tavan sa pot sa-i dau ‘buzz’ pe telefon, eventual la 10 buzzuri primite sa-i fie dezactivata reteaua/telefonul o ora (dpdv algoritmic nu-i o problema).
Arhicunoscutul vot electronic pe o platforma publica unde pot vedea cine, cum a votat, la ce ora.
Practic eu merg pe ideea informatizarii duse la extrem incepand de la nivel local si terminand la nivel national, cat de rau poate sa iasa un sistem pus la punct (cel putin teoretic) ? Sa le fie interzise telefoanele personale la locul de munca, apoi sa le fie oferite telefoane de serviciu prin care-s obligati sa vorbeasca cu cetatenii in timpul programului.
NOU
Și toată informatizarea asta s-o facă firmele lui Ghiță.
Totusi, cu atâtea puncte pe ordinea de zi riscam sa devenim mai catolici decât papa. Asta nu ca ar fi un lucru rău. Dacă vom putea verifica orice ban public cheltuit, atunci cred ca un pas important a fost făcut în drumul spre normalitate. Dar pentru asta, trebuie ca și aia din casa poporului sa înțeleagă anumite chestii.
NOU
dar există o lege a achiziţiilor publice. ţin minte că în urmă cu ani m-am dus, cică, pentru un post la o instituţie publică, un post în achitiţii. nu mai ştiu ce număr avea legea dar ştiu că am citit tocmai ca să ştiu ce să răspund la întrebările comisiei. ei bine, toate aceste instituţii publice sunt obligate să fac licitaţii publice pentru absolut orice depăşeşte o anumită sumă. nu mai ştiu suma dar era modestă astfel încât erau obligaţi să facă licitaţie pentru mai toate, de la hârtie igienică până la calculatoare. mai ştiu că ăia din comisie s-au uitat la mine ca la maşini străine. ceva d genul, ia uite-o şi pe asta.
acum cred că se mai fură şi altfel. avem 3-4 portari? plătiţi cu salariul minim. nu e bine. îi dăm afară şi facem contract cu o firmă de pază. avem bucătărie? nţ. firmă de catering. asistenţă IT? facem contract cu x să ne asigure asistenţa. că x nu poate veni imediat când e o problemă? nu contează. şamd.
NOU
exact asa se fura.
NOU
Cu ideile tale si ale lui zoso se poate forma un pachet frumos pentru un program de guvernare.
NOU
RESPONSABILITATE.
Fiecare să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce face.
De la prim-ministru până la femeia de serviciu.
Ai călcat pe bec, tragi ponoasele.
Demitere, despăgubiri, confiscarea averii dacă este cazul, închisoare.
Nu este normal ca tu să fooţi ţara timp de 3-4 ani şi a doua zi după demisie să le spui jurnaliştilor “Acum sunt persoană privată, aşa că … (mai duceţi-vă în zda mamei voastre de fraieri).
Nu te simţi în stare să-ţi faci meseria cu responsabilitate atunci stai acasă, că nu te obligă nimeni să te implici, dar dacă ai acceptat o funcţie atunci îţi asumi responsabilitatea cu totul.
NOU
1) Deciziile la nivel local sau national in privinta unor lucrari publice sa fie supuse votului, de preferat electronic. S-au facut prea multe lucrari cu dedicatie, total inutile sau care au stricat mai rau, cum este cazul Soselei Pantelimon. Sa nu mai vorbim de masterplanul de autostrazi care e facut sa devieze tot traficul spre Ardeal si Moldova prin cacatul ala de Comarnic-Brasov, de care multi se agata cu dintii.
2) Cand se fac licitatii pentru bunuri, sa fie interzis ca in cerinte sa fie caracteristici specifice unei anumite marci sau grupe de produse. De asemenea, cererile de oferta sa fie facute de persoane avizate in acel domeniu si nu de contabili sau de femeia de serviciu.
3) implementarea unui sistem informatic si a unei baze de date unice pentru toate institutiile publice, cu rolul de a diminua birocratia si adunatul/plimbatul de hartii de la o institutie la alta.
NOU
interzicerea traseismului politic – schimbarea partidului din care faci parte sa se poata doar cu pierderea functiei politice detinuta sau castigata pe baza de criterii politice
NOU
Audit extern in fiecare institutie bugetara pentru a stabili clar de ce posturi e nevoie, ce competente sunt necesare si de cati angajati.
NOU
Eu am propus la mine pe blog introducerea unui examen de admitere in clasa politica, ca sa nu mai ajunga sa puna mana pe putere orice idiot cu doi neuroni.
Combinat cu transparenta institutiilor mentionate de tine, ar trebui sa inceapa lucurile sa mearga.
NOU
Lol, examen :)) Și subiectele cine o să le facă? Cine o să le corecteze?
NOU
Profesorii!
Iliescu, Băsescu, Năstase & co. 😀
NOU
Uite vezi draga Mihai Garibaldi, din cauza asta tara asta bate pasul pe loc. Nici macar nu ai intrat pe blogul meu sa vezi ce propun eu si deja ai dat dismiss la idee. L-ai luat pe nu in brate, fara sa te informezi macar.
Uite, link direct aici, in caz ca ti-era lene sa cauti: rpx.kicks-ass.net/?p=1819
NOU
examene se dau si acum… nu promoveaza nimeni fara sa treaca probe orale
NOU
asa, sa fie cu link relevant
NOU
Sorry, no posts matched your criteria.
NOU
Daca tot faci reclama, fa-o cum trebuie.
NOU
draga iuliana, asta cam incalca drepturile omului
NOU
Pe scurt: Bani mai multi la Politie, pedepse foarte naspa pentru politistii prinsi cu spaga
Pe lung (cu exemplu pe tema “trafic”): ne plangem zi de zi de trafic. Nu numai de oameni care nu stiu sa conduca, femei, cazane din 1975 etc., ci si de chestii grave – semaforul e facultativ, dunga continua la fel, indicatoarele sunt doar niste table pictate. Legile sunt destul de clare in privinta traficului: treci pe rosu, nu mai ai permis; conduci baut – idem; depasesti pe continua… nu mai stiu ce patesti; opresti pe “interzis” – amenda. Problema e ca nu e nimeni sa aplice aceste legi. Putinii politisti de la rutiera sunt trimisi in diverse interseactii sa dirijeze traficul, iar ei (ATENTIE!) nu fac decat sa oblige soferii sa respecte culoarea semaforului. Vad aproape zilnic asta in intersectia de la Lujerului – politia nu face decat sa opreasca diversi idioti sa o calce ca e galben si “hai mai repede ca se pune rosu”. Daca fiecare acest individ care pur si simplu blocheaza intersectia ar fi amendat usturator totul ar incepe sa se calmeze.
NOU
1. alegeri locale cu 2 tururi
2. limitarea mandatelor la 2 (atat primarii cat si parlamentare)
3. steaming si de ce nu un site national care sa asigure accesul la informatie. dai pe harta si vezi in fiecare catun cand se intruneste consiliul si ce discuta.
NOU
punctul 2 e o tampenie imensa. cand ajunge omul sa aiba cu adevarat experienta, il alungi. daca e slab, ii limiteaza alegatorii mandatele. oricum, interesat ca la ministri si prim ministri (care nu sunt alesi direct)nu vrei limita de mandate, doar la cei alesi direct 🙂 intelegeti cate unii democratia cu curu
NOU
una mai totalitarista.
deorece primariile sunt institutii, camere peste tot la vedere, care sa inregistreze si vocea. la anaf iara, la itm iara, peste tot unde e munca cu publicul. pe masinile de politie rutiera iarasi camere.
NOU
Le-as pune GoPro-uri pe cap la ce incredere am in politia romana.
NOU
Absolut de acord cu transmiterea sedintelor din primarii / administratii locale. Avand in vedere numarul mare de primari care sunt la sau in drum spre puscarie, masura asta e mai mult decat de bun simt. Singura problema, ca tot ai adus aminte de IT-istul care sta degeaba, e ca retelele din institutiile publice sunt facute in doru’ lelii. Pentru ca IT-istul a stat degeaba.
NOU
Chiar si Dorel poate face streaming pe twitch.tv, daca-i baiat valabil poate sa ia si niste abonamente lunare, idee pentru stat, livestreaming si abonamente de la jurnalisti.
NOU
O lege simpla, cu un articol unic: coruptia sa fie pedepsita cu inchisoare ca o crima de gradul intii (omor cu premeditare). Minimum ‘spe ani cu executare, si in plus confiscarea averii, decaderea din drepturi, inclusiv pensia de demnitar. Sa vedem atunci daca judecatorii vor mai lua spaga, daca demnitarii vor mai face trafic de influenta…
NOU
oho, sa vei atunci coruptie. aia cu adevarat puternici le vor inscena rivalilor fapte de coruptie, ca o sa stie ca scapa sigur de ei
NOU
Discutam multe puncte fara a ajunge la baza problemei in societate.
Punctul de baza de unde ar fi necesar pornirea societatii:
– Fiecare taran si muncitor, platitor de taxe, sa-si incaseze salarul BRUT si, singur cu manuta lui sa se duca la ANAF si sa-si plateasca taxele la stat.
Va garantez ca in maxim 5 ani va fi o revolutie in societate.
Cand muncitorul va vedea, fizic, cati bani din salariu da la stat, va veni personal cu furca si barosul la guvern sa ceara socoteala unde se duc banii.
(Experienta respectiva a fost testata local la o firma cu 30 angajati, majoritatea “psd-isti”, care dupa 6 luni de “tratament” descris mai sus, au devenit brusc “mai liberali” 🙂 ).
NOU
şi crezi că acum, fiecare omuleţ nu ştie care e diferenţa dintre brut şi net? poate că nu ştie cu punct şi virgulă dar ştie că din banii câştigaţi de el cel puţin o treime se duc la stat. ar trebui să ştie că şi angajatorul plăteşte ceva. ar trebui să ştie ca din ceea ce rămâne o anume parte reprezintă TVA, samd … şi ar vedea că din 1000 de lei câştigaţi, brut mă refer, dacă rămâne cu 200.
NOU
alex are dreptate. banii aia nu exista pentru omulet. el stie ca ia metul. daca i-ai pune in brate mai mult decat dublul salariului, sa vada cu adevarat suma aia de bani, dupa care l-ai pune sa de 70% la stat, sa vezi cum ar intelege magnitidinea furtului
NOU
am tendinţa de a ne vedea ceva mai destupaţi.
NOU
Ar trebui sa mai discutati si cu oameni simpli, nu doar pe net. Nici nu va dati seama cat de innapoiati d.p.d.v. economic si social sunt oamenii la tara sau in orasele mai mici.
Cand acesti “omuleti” vor simti fizic si direct asupra lui actiunile statului, abia atunci se vor trezi. In rest, traiasca saniuta de la birt.
P.S. Romania este pe primul loc din U.E. dupa nr. de oameni angajati in agricultura (tarani).
Romania are cel mai mic consum de pasta de dinti pe locuitor.
Aceste statistici ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne puna pe actiune.
Trebuie sa invatam oamenii sa foloseasca hartia igienica si sapunul la propriu, nu povesti cu guvern de tehnocrati sau modificarea constitutiei.
Baza oricarei societati este omul ca individ. Prin educarea individului se va ajunge la o societate sanatoasa.
Restul este gargara.
NOU
in estenta nu e rea ideea, dar nu stiu daca majoritatea o poate accepta. oamenii aia(sau ma rog, o parte semnificativa dintre ei) vor face exact ce fac si acum: vor da in cap primului functionar de la ghiseu de parca ala ar fi de vina pentru toate furaciunile din romania. ca-i bugetar si pe chestia asta ii e sluga (ironia soartei ar fi ca si cel care da in cap sa fie tot bugetar). in timpul asta, se va mai face al nushcatelea studiu de fezabilitate la autostrada x si atat omul ala care plateste impozite cat si functionarul batut de la ghiseu vor locui in continuare in tara cu cele mai putine autostrazi din ue. divide et impera. vezi exemplul de mai sus dat de garibaldi.
adica sunt de-acord cu ideea, dar este zero fara transparenta decizionala, fara o legislatie prin care obtinerea autorizatiei de la ghiseul unu depinde de autorizatia de la ghiseul doi care nu se da fara aia de la ghiseul unu. ar face parte cu mare succes dintr-o etapa 2.0
si eu zic ca astea sunt fezabile.
NOU
Aparent, in mintea voastra rezolvarea unei probleme se face prin cresterea birocratiei. imi place ca vedeti in intregime problema.
In plus, imi place cum vedeti rezolvarea problemei, punand pe umerii oamenilor de rand treburi contabilicesti. In nici un caz oamenii aia nu or sa bea tot banii, ca la final, cand au de platit taxele sa aiba fix pula.
Treaba se rezolva simplu, fara implicarea banilor. La angajare, banii oferiti sa fie aia de dinainte de taxe. Sau, cum se face si acum pe la unele companii: obligativitatea fluturasului de salariu. Acolo tot omu vede: “salariu” vs “bani in cont”
NOU
E destul de lung, dar merita citit:
mihaialexandrucraciun.construim-romania.ro/2015/11/06/desteapta-te-romane-pe-tine/
NOU
asta e articol furat de pe contributors. sa ne schimbam noi, sau furaciousul?
NOU
Pe contributors vad ca are acelasi autor: Mihai Alexandru Craciun. In fine, vroiam doar sa arat ideea articolului. Eu cred ca oricine ar fi acela care a scris articolul, a avut dreptate spunand ca schimbarea trebuie sa incepa si sa apartina fiecarui individ.
NOU
sunt de-acord cu ce se spune acolo, am observat insa cu tristete vreo 2 chestii.
multi lideri de opinie (nu e cazul tau boss, nici a lui zoso si nici a altor catorva) uita ca ceea ce se doreste e in esenta schimbarea modului in care se face politica. adica sa nu ne mai trezim cu tot soiul de “solutii imorale” sau cu dependenta de unpr la formarea unui guvern. sau cu invatatoarea grevista in parlament. (cum puii mei au intrat astia in parlament?)
asa ca, dpdmv, prima chestie care trebuie facuta e numaratoarea cetatenilor cu drept de vot. nusti sigur care sunt institutiile competente, banuiesc ca institutul national de ststistica impreuna cu ceva din sistemul de justitie, dar cred ca e posibil, chiar si cu actualele legi strambe. discutii legate de numar voturi, de morti care inca apar pe liste, de oameni care apar de doua ori pe liste pentru ca s-a schimbat numele strazii pe care locuiesc exista cel putin de la alegerile din 2004. a luat dragnea o condamnare cu suspendare, ok, dar daca maine avem alegeri pariem ca problema ramane?
apoi niste modificari la legile cu previre la functionarea partidelor politice si a legii electorale. cati de-aici cunoasteti personal pe cineva care a votat cu unpr-ul? sau cu partidul lui voiculescu? ne agitam pentru ordonananta traseistilor politici, iar mortii lui dracnea voteaza in continuare cu mihaita calimete. sau cu gabriel oprea. sau cu blondi. sau cu sexi.
citeam pe undeva ca vreo 20% din parlamentari au probleme serioase cu legea. de genul condamnari definitive, fie ele si cu suspendare. exemplul de vis e michi spaga.
io unu’ m-am saturat sa vad tot aceleasi fete de activisti de mana a treia perindandu-se prin guverne. de fapt problema nu e fatza lor, ci gandirea lor.
am mai pus in cateva locuri mesajul asta si foarte rar a fost publicat. sper ca intereseaza pe cineva numarul de votanti si ca de fapt erau prea multe probleme de alta natura in mesaj.
NOU
zoso are la ştirile zilei un articol foarte bun. doar că nu am auzit la ştiri că cele două funcţionare ar fi fost arestate. anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20567126-doua-functionare-din-primaria-sectorului-4-retinute-dna.htm în fine. cert e că că până când nu vom ajunge ca să-i vedem pe toţi arestaţi, de la mic la mare, nu vom rezolva mare lucru. de obicei în astfel de situaţii vine şeful şi spune. fă-i şi lu ăsta actele necesare pentru autorizaţie/licitaţie. şi tu îl faci. că doar n-a păţit nimeni nimic. dar hai să facem un exerciţiu de imaginaţie. ce ar fi să spui nu. că cineva trebuie să întocmească o documentaţie iar tu să spui nu.
– şefu dar ăsta nu e în regulă pentru autorizaţie
– şefu dar ăsta n-a participat la licitaţie şi are şi preţuri mai mari.
etc …
– dacă nu faci ce spun eu te dau afară
– şefu atunci semnează singur .
sunt posibilităţi să ne apărăm dacă suntem ameninţaţi sau, ulterior, persecutaţi.
probabil că dacă vom vedea condamnări la nivelul mic vom ajunge să vedem şi asta. pentru că, nu-i aşa? fiecare dintre noi contează
NOU
ideea cu live-ul la sedinte e tare, ar avea sigur lumea la ce se uita (poate se pune si un ras dinala de fundal ca la seriale si ar iesi ceva tare de tot)
NOU
Am mai pus un comentariu in alta parte, cu care Arhi nu a fost de acord. Trebuie lăsati sa faca politica in continuare, dar ar trebui creat un ,,minister al poporului”, cu personal ales odata cu parlamentarele, care sa aiba dreptul de a controla totul. Un fel de Curte de conturi, dar compusă din oameni alesi de catre popor, la alegeri. E drept , pe vremea lui cească era ,,consiliul oamenilor muncii” parca, le era tuturor frica mai ceva decat de militia economica. Sa se ocupe ăstia de tot ce li se semnalează sau li se pare in neregulă.
NOU
un fel de parlament peste parlament. dap, suna bine. si peste 25 mai facem inca un supra parlament care sa-i monitorizeze pe astia care monitorizeaza parlamentul.
NOU
Transparenta totala la bugetele institutiilor publice. parca a fost o faza in care l-au intrebat pe Shordan Nicu ce propuneri are pt a folosi in mod util bugetul capitalei si omul a zis ca habar nu are pt singura parte publica e suma totala, modul in care se imparte fiind total in ceata.
si aia cu banii pentru partide la fel. ca sa vaza omul de rand cine ia si de la cine cat.
NOU
schimbarea tuturor legilor imbarligate din rromania cu legi simple care nu lasa loc niciunei interpretari, pentru ca de acolo pleaca abuzul sistemului si spaga, stiu caca e de la antene dar zice bine Murgur Mihaescu www.antena3.ro/actualitate/patronii-de-baruri-si-cluburi-revoltati-de-legile-aberante-323238.html
NOU
Iata ce fac altii:
www.wort.lu/en/luxembourg/luxembourg-city-residents-asked-to-participate-in-online-budgetary-discussions-5640b3b20da165c55dc4cd63
NOU
Nu am avut rabdare sa trec peste toate comentariile postate dar am vazut un laitmotiv pe care as incerca sa il clarific. Daca deja a fost facut lucrul asta, imi cer scuze.
1. Legat de transparenta sedintelor de guvern/ sedintelor de consiliu judetean/local. Implementarea la nivel guvernamental ar insemna deschiderea unui c-span de Romania. La un moment dat parca sedintele erau transmise in direct pe televiziunea publica. Cred ca impedimentul cel mai mare aici ar fi ca nu s-ar crea audienta, deci de unde bani pentru sustenabilitatea proiectului ? Bani publici ? Nu prea as vedea lucrul asta sa se realizeze.
Iar sedintele de consiliu judetean/local au obligativitatea publicitatii. Secretarul municipiului/judetului publica inainte de sedinta de CJ/CL , cu trei zile parca, o lista cu subiectele de discutie in ziarul local /cu acoperire regionala. Sedintele de Cj/CL sunt deschise participarii publicului. Iar rezultatele voturilor sunt , la fel, facute publice, inclusiv procesele verbale ale sedintelor, unde se consemneaza tot ce se discuta acolo.
2. Licitatiile publice transparente…. Da, aici este o problema cu legislatia in vigoare. Da, aici se poate interveni. Nu, nu poti scoate dintr-un caiet de sarcini descrierea tehnica, suficient de detaliata a obiectului pe care il achizitionezi. Un caiet de sarcini cat mai clar, inseamna o licitatie bine facuta, fara posibilitate de contestare. Insa trebuie avut in vedere cine face caietul de sarcini si raportul de specialitate.
imi cer scuze arhi pentru volumul comentariului meu
NOU
Pachela
Îmi cer și eu scuze pentru deranj, păpușă… Ce nume exotic ai… Ești cumva mulatră? Ce zici, te scot la un cafe frape la un local mișto, fără risc de incendiu? Ce zici, te tentează? Aștept răspuns
NOU
Sa se interzica eliberarea conditionata sau inainte de termen daca nu s-a recuperat complet prejudiciul…
NOU
Eu am de ceva timp cateva idei bune de aplicat, daca se gaseste cineva interesat sa le si puna in practica, ma ofer sa-mi pun capul mai mult la contributie:
1. Controlul total al averilor. Se presupune ca la 1 ian 1990 toti cetatenii erau cat de cat egali (faptul ca unul avea o dacie sau altul avea 2 case nu mi se pare important). E de ajuns ca pe baza impozitului pe venit platit la fisc in cei 25 de ani, sa-ti dai seama cam care au fost veniturile licite ale omului (ma refer doar la cei ramasi in tara, se stie ca cei plecati la cules capsuni au muncit la negru mare parte din timp). Venitul ilicit SE CONFISCA, NU SE IMPOZITEAZA!
2. Toti indivizii condamnati trebuie sa iasa la munca silnica (eventual sa puna mina pe lopata si sa termine canalul Siret-Baragan). Cum muncim fiecare pentru a ne asigura traiul de pe o zi pe alta, la fel tre sa-si plateasca mancarea si cazarea si puscariasii. PUSCARIA NU E HOTEL!
3. Sa nu se mai dea ajutoare sociale si venit minim garantat moka decat cazurilor sociale, in speta cei imobilizati la pat sau in scaun cu rotile, toti ceilalti sa fie obligati sa desfasoare munca in folosul comunitatii 168 ore pe luna (barbatii la spatii verzi si ecarisaj, femeile la asistenta sociala sau intretinere, etc.
4. Sa nu se mai dea salarii compensatorii, ci sa se ofere noi locuri de munca platite cu acei bani. De ex. cei 2000 de mineri disponibilizati pot fi transferati la CNADNR sa munceasca la autostrazi, ca sunt obisnuiti cu tarnacopul, lopata, roaba si dinamita. Utilaje are compania, ca doar ei se ocupa de intretinerea DJ. Oamenii castiga un ban cinstit si le merge si vechimea!
NOU
Multe idei bune aici. Dar utopie pura deocamdata. Fiindca Teleorman, Vaslui, si multe alte judete pline de votanti cu aceeasi stampila in mina in cabina de votare ca si voi. Doar ca mai multi…