fierar-betonist

Ar trebui să avem filiere distincte care să fie foarte bine diferențiate. Este vorba de filiere care sunt diferite: teoretică pe care o știm, dar și o filieră substanțială care să meargă pe învățarea unei meserii. Elevul lucrează, este ucenic la un angajator, dar este cuprins și în sistemul școlar. Acolo vor fi niște probe prin care se va certifica competența pe care o are pentru meseria pe care și-a ales-o. Nu va fi bacul acesta general, teoretic de acum.
Cu acest gen de certificare, probabil, acesta este și punctul de vedere pe care îl susțin, nu vei mai putea să dai examen de admitere în universitate. Dar sistemul nu trebuie să fie segregaționist. Cineva care va face această filiera vocațională cu învățământul acesta profesional să aibă totuși posibilitatea dacă își dorește să se întoarcă în filiera teoretică și să poată accede și la un Bacalaureat teoretic pentru a putea să continue cu studiile universitare dacă își dorește. Nu sunt adeptul ideii că poți să ajungi la universitate fără Bacalaureatul.

Sincer să fiu, nu înțeleg logica. Practic, copiii sunt angrenați într-un sistem generalist de învățat, iar bacalaureatul, ca orice alt test similar din lume, măsoară capacitatea copiilor de a asimila cunoștințele GENERALISTE oferite de către școală.

Acum ce facem, deși toți învață aceleași lucruri, unii vor da examene din viața Andreei Esca sau a păsăricii cealeilalte, am uitat cum o cheamă, pe care au băgat-o într-un an în loc de eminescu, iar alții vor da din tehnologia apucării ciocanului? Cu mențiunea că ultimii nu vor fi primiți la facultate? Atunci înseamnă că nu mai e bac, e doar un examen care certifică faptul că un elev a terminat 12 clase. Nici măcar asta nu o certifică, ar putea pur și simplu să nu dea niciun examen, dacă el, la școală, este examinat din munca pe care o face în timpul liber. A absolvit Mihai Viteazu cu magna cum laudae în lăcătușerie auto.

Și mi se mai pare haios cu domnul ministru consideră că la facultate (sau universitate, cum o numește distinsul) au loc doar cei ce dau examene teoretice și fac teorie în liceu. Toți inginerii sudori din românia aplaudă în picioare această decizie.

Desigur, iarăși reinventă, PROST, roata. COpiem toate căcaturile din lume, dar un sistem de învățământ nu reușim să o facem. Cam ca la autostrăzi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

31 comentarii Adaugă comentariu

  1. Madam Cati a nenorocit generatii. Dar vad ca are in continuare invatacei. In fine, tot sistemul e rasucit. Imi place de mor chestia cu sistemul e de vina! Bai nene, nu cumva sistemul asta rasucit, e creat de noi, dupa chipul si asemanarea noastra? Caci treaba sta cam asa: noi alegem dobitocii, ei fac sistemul de rahat, noi suferim si dam vina pe sistem. La fel, imi place de mor ca tot aceiasi indivizi carora ar trebui sa li se interzica dreptul de vot ajung sa puna stampila pe aceiasi dobitoci. Perpetuum mobile! Dar ne vaitam, inclusiv EU, ne-facand nimic concret. Numai pentru asta si se stie clar ca aia nu a fost revolutie. Poporul asta nu ia atitudine si nu va lua vreodata. Ma scuzati, lunea dimineata sunt irascibila!

    • #2

      Lunea dimineata esti imbecila. Eu nu am votat PSD dar vad ca ma bagi in aceeasi oala cu tine. De ce faci asta?

    • #3

      A fost revolutie pentru ca oamenii s-au revoltat. A fost chiar o revolta anticomunista. Doar ca a fost confiscata de comunisti si sinistra lui sotie, securitatea.

    • #4

      Despre ce revoltă anticomunistă vorbești?
      Aia din ’87 ?

    • probabil ca da, despre singura revolta REAL anticomunista

    • #6

      eu am inceput de revolta anticomunista in mod constant dar imi e mila ca e batrana si o las in pace.

    • #7

      Nu ma Clonc, a fost o revolta comunista. Studiaza revolta din 87, vezi cum a inceput, vezi ce s-a strigat initial si spune-mi cu ce a fost diferita de aia din 89, in afara de faptul ca a doua a reusit dupa care a fost furata si apoi furtul validat de dobitoci – 90%.

    • #8

      Bă baiatule ,pe tine ,pe tovarășul Ion Iliescu si pe cei din Timișoara vă unește chestia cu Revoluția căcatului. Toate erau aranjate,Ceaușescu ar fi căzut si fără să iasă cineva în stradă, dar e greu să recunoști că ai fost doar un figurant in lovitura de stat din decembrie .Cred că e psihică treaba

    • #9

      Inca un mondial in afirmare. N-am nimic cu aberatiile tale, tu tre’ sa traiesti cu ele, dar invata si tu niste reguli de editare si nu mai lipi de-mpulea virgulele alea. Nu inteleg cum pula mea nu stapaniti niste reguli simple de cateva randuri dar la teorii globale sunteti primii.

    • #10

      Una vorbim,alta fumăm
      Ce mare legătură e intre virgulă si prefectură ,boss?

      E important că întotdeauna ai păreri clare,tranșante,beton și nu te îndoiești niciodată de nimic
      Știi cum se numesc oamenii care nu se îndoiesc niciodată de nimic?

    • #11

      Se cheama bou si banuiesc ca vorbesti de tine pentru ca eu n-am insistat in nici o parere. Ai aruncat o petarda cu 87 si ai uitat sa mai raspunzi la intrebare. Astept sa-mi arati tu dovezile ca oricum ar fi cazut ceausescu. Dovezi, nu baliverne.

    • #12

      Tine-o boss înainte cu revoluția furată (de cine?) ca după 22 puterea a fost in mana armatei ca in orice lovitura de stat clasica
      Normal că tu ai dreptate .
      Pace !

    • #13

      haha, lovitura de stat clasica? Vad ca esti chiar specialist in lovituri de stat. Chiar esti mondial.
      Mergi si te odihneste acum.

    • #14

      poate chiar sunt specialist intrun domeniu fata de unii care sunt specialisti in toate domeniile
      imi pare rau ca am intrat intro polemica cu cineva care e complet paralel
      atat

    • #15

      Noapte buna!

  2. #16

    Cred ca s-au inspirat din sistemul care e acum in Germania ( ho, nu sariti, multumesc) in care poti sa alegi de la 16 ani daca faci Ausbildung ( pregatire vocationala) intr-o fabrica /concern sau daca te duci mai departe pe partea teoretica. Dupa care poti sa studiezi la fel de bine , insa dupa pregatirea vocationala poti fi preluat direct in locatia unde ai facut pregatirea, ai un loc de munca asigurat. Bineinteles ca implementarea noastra e lacunara si cam “din topor” dar ideea in sine s-a dovedit un model de succes.

    • Pai nu e acelasi lucru cu treapta a doua a liceului de pe vremea mea? Daca decizi sa mergi mai departe cu invatatul dai examen pentru clasa a unspea, daca nu, profesionala…

    • #18

      mircea , aproape.Doar ca dupa pregatirea vocationala poti inca sa te reintorci la studiat, dupa profesionala nu cred ca mai exista aceasta posibilitate.

    • #19

      După profesionala făceai liceul la seral
      Mi-a zis cineva ,încă de acum 5ani,că încet-încet si pe ocolite învățământul se întoarce pe timpul lui 89,cu admitere ,treapta ll ,profesională
      Că așa era cel mai bine si se pare c-a avut dreptate

    • #20

      10 clase sunt obligatorii in romania. E absolut logic sa dai un examen dupa 10 clase si in functie de note si dorinta, fiecare pe drumul lui.

    • #21

      @mircea buna ziua domnule ministru !

    • @Ender: mircea e nume de domnitor, ministru e sub demnitatea mea 😛

    • #23

      Madame (sau Frau)! Poti sa iti dai cu parerea despre un subiect si fara comparatii cu Germania? E sacaitor stilul asta.
      De-a lungul timpului au mai existat personaje gen Cheddar din London, Mihai din Quebec, Baxt din Mioveni (asta a fost la misto) sau plm (meine schwanz) din Botswana care au depasit sindromul diasporezului pupator de buci adoptive. In general trece dupa primii 3-4 ani de imigratie daca s-au prestat intensiv munci. Sunt si personaje care nu se vindeca, gen Nea Ilie din “state”, unde sindromul da complicatii de attention whoring gen reply la primul comentariu.

  3. #24

    Nu are rost sa va chinuiti sa intelegeti prea mult noua metodologie, sau sa discutati prea mult subiectul. In 2-3 ani se schimba iar =)) .

    • #25

      Poate ai vrut sa spui 2-3 luni , dar probabil ai tastatura defecta..

    • #26

      In 20 de ani nu prea o sa mai aiba cine sa dea bacul. Tiganii, cocalarii analfabeti si pitzipoancele aferente …!?

    • #27

      In cativa ani nici nu se va mai da examen de bac. Probabil, bac-ul se va lua prin contact sexual.

  4. Nu conteaza daca iei Bacul sau nu, daca Bacul e greu sau usor, pe bune sau copiat, la 100 de materii sau la 3, daca faci invatamant vocational sau teoretic, ma rog adaugati voi ce variante va mai vin in minte ca tot emigrant o sa fii si la munca de jos. Ca medie in proportie de 85%. Sistemul de invatamant doar urmeaza trendul pe care il are societatea.

    • Parerile sint impartite. Io cunosc mai multi romani emigrati din aia care plimba mapa decit din cei care dau cu sapa. Sau cu jula.

  5. #30

    Mă scuzați că am trecut în viteză peste comentarii. Am rămas șocat de rubrica aia cu ce mai caută lumea… “povești mă mușcă de păsărică”. Am rămas în urmă… eu credeam că încă mai merge un Creangă, un Slavici, un Ispirescu…

    • #31

      Nu te poți șterge la cur cu două mâini. Tinerilor de astăzi le lipsește ambiția.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.