Citeam vineri, parcă, oricum, cândva săptămâna trecută, cum Horia Colibășanu nu a mai prins avionul (de fapt ceva manțocărie făcută de tarom, nu din vina lui) ca să se ducă să cucerească vârful Nanga Parbat și cum e destul de tragic, așa, că rămâne Nanga Parbat necucerit și alea.

Băi nene, serios, cu tot respectul față de hobbyul omului, nimeni nu mai cucerește nimic în masivul Everest. Ca să urci acolo este, în cel mai efectiv mod, o coadă umană, coadă, la propriu, de alpiniști care stau să facă poze cu steagul din vârful tuturor munților din zonă.

Serios, fără nicio glumă, sunt cozi uriașe, inclusiv waiting lines de luni de zile ca să poți urca acolo. Oamenii ăia de acolo sunt asaltați de cuceritori de ăștia și nu mai fac față cu curățenia după ei, devine muntele mai greu de la milioanele de tone de gunoaie lăsate în urmă.
Vreți să cuceriți și voi Nanga Parbat? Păi e simplu.

Serios, agențiile de turism organizează tripuri de genul în care îți furnizează tot ce ai nevoie, tu trebuie doar să ai energia de a merge de la ultima bază, unde ajungi cu mașina, până la vârful greu de cucerit, crunt, ucigaș etc. Acolo îți asigură și poze, un vânt triumfal, dacă nu bate, chestii de gen.

Departe de mine să minimizez meritele lui Horia Colibășanu, care a făcut chestii în viață la care eu obosesc doar citindu-le, inclusiv ascensiunea fără mască de oxigen pe unul din vârfurile astea, lucru care chiar nu e la îndemâna nimănui.

Dar mă enervează masiv senzaționalismul agresiv din presă, deci vai, nu s-a mai cucerit vârful din cauza avionului.

Dacă v-a plăcut ce ați citit, dacă știți că am rămas din ce în ce mai puțini oameni verticali, avem și noi nevoie de voi.

23 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    nici eu n-am mai cucerit bucurestiul zilele astea, pentru ca am contractat o viroza, banuiesc ca de la tusitorii din lidl.

  2. #3

    numarul ala urias de urcatori amatori arata ce succes au cartile motivationale si astfel corporatisti diversi se descopera pe sine si isi depasesc limitele. bine, unii crapa pt ca nu au habar ce inseamna de fapt urcatul ala si cei mai multi renunta la urcat sau ajung maxim la tabara de baza. dar e funny cat de multi tampiti sunt dispusi sa faca chestii extreme fara sa aiba habar ce fac.
    altfel tot respectul la domnul alpinist si la cei care chiar fac performanta!

    • #4

      absolut, tot respectul ptr domnul Colibasanu

    • #5

      Cunosc alpinismul destul de bine, așa că am câteva mențiuni.

      – Everestul a devenit foarte comercial, pentru că e cel mai ușor de urcat. Nu e aproape deloc tehnic, ai unghiuri de urcare decente. Da, la tabăra de bază ești aproape ca acasă, ai inclusiv internet. Iar șerpașii uneori te leagă de ei sa te ajute

      – Ai nevoie de minim un an de antrenament și de multe ori nu e suficient, au fost mulți bogați care au murit acolo. Au fost mulți acolo care nu știau să își pună colțarii sau sa folosească un piolet și au rămas pe munte.

      – Nu toți 8miarii sunt in Himalaya, unii sunt in Karakorum, mult mai greu accesibili, in Pakistan.

      Horia urcă fara șerpași și fără oxigen suplimentar, contează ENORM, pentru că după 8000m faci un pas pe minut, la propriu. Plus că încearcă multe trasee noi, ceea ce echivalează cu o medalie olimpică.

      In al doilea rând, lucrurile stau cu totul altfel în ceilalți masivi. Sa luam K2, unde faci o săptămână de mers până la tabăra de bază, NU poți ajunge cu nimic altceva. Nici măcar nu se vede muntele decât după o săptămână de mers.

      De Annapurna nu mai zic, e foarte tehnic si rata de morți e cam 30%.

      Agențiile de care zici sunt 90% țepe, nu au serbasi de calitate și ei ce fac…platesc alte expediții mai serioase care sa le asigure ice doctori și frânghiile pentru alpiniști. Dar dacă cineva cade sau moare, pasează vina de la unii la alții.

      Horia Colibasanu e de o modestie și un bun simt incredibil.

    • #6

      “, tu trebuie doar să ai energia de a merge de la ultima bază, unde ajungi cu mașina, până la vârful greu de cucerit,”

      nici elicopterele nu pot zbura la ultima baza, de mașini nu se pune problema

  3. #7

    La ALL INCLUSIVE la baza au si … piscina ? Cum e mancarea ? 😀

    • #8

      au niste mini piscine (ca niste căzi )sa știi, mâncarea e de obicei orez cu linte și curry, puține carne

  4. #9

    Eu n-am nici o problema sa ma kk pe meritele tuturor alpinistilor: da, ati urcat niste munti de incretire orientati cu varful in sus, chestie pe care o poate face doar o mica parte populatiei. Bravo. Sunteti speciali. La fel, doar o mica parte a populatiei poate sa-si bage propriul cuc in gura.
    Ambele activitati sunt la fel de speciale si de utile.

    • #10

      “n-am nici o problema sa ma kk pe meritele tuturor alpinistilor”

      si pe ale celor de la salvamont boss?

    • #11

      Chestie de perspectiva. Cu aceeasi abordare demonstrezi inutilitatea a tot ce inseamna sport, de exemplu, dincolo de beneficiile pentru sanatatea individului. Si, daca insisti,o buna parte a activitatilor umane pot fi tratate la fel.

      Sa nu mai vorbim ca, cel mai probabil, realizarile tale, ca individ, pot fi tratate in mod asemanator de un critic incisiv.

    • #12

      >>si pe ale celor de la salvamont boss?
      Sigur ca da. De ce e nevoie de salvamont? Pentru ca sa salveze alti inutili care n-au altceva mai bun de facut decat sa se suie pe munte.

      >>cel mai probabil, realizarile tale, ca individ, pot fi tratate in mod asemanator de un critic incisiv
      100%

    • #13

      Musca-i de varice!

  5. #14

    Astept sa bage telecabina!

    • #15

      Da, direct o telecabina sau ceva pe sine pana sus. Mergi pana sus, iei 2-3 guri de oxigen din butelie, faci cateva poze si inapoi.

    • #16

      Telcabina ca telecabina, dar ce părere aveți de scara de pe Vf. Toaca?

  6. #17

    Niște aventurieri de pe urma cărora omenirea beneficiază de exact nimic, poate doar că mai rămîne o pîine disponibilă. Ai ajuns în vîrf? Aplauze puternice. Ți-au rămas oasele pe acolo? Sorry, next one… Sînt lucruri mult mai importante de difuzat în media.

  7. #18

    Daca era tare-n piolet urca pe Gangkhar Puensum. Restul e doar chestie de antrenament si sponsori generosi.

    • #19

      Nu vorbi daca nu cunosti. Horia are niste reusite exceptionale. Dar el are un scop si nu mai urca decat 8miari.
      Iar pe varful de care zici NU SE POATE URCA, deoarece , din 2003, statul Bhutan a interzis alpinismul de mare altitudine. Complet.
      Daca e sa vorbim de dificultate, sunt 7miari care sunt mai dificili decat o parte dintre 8miari.
      De exp, Lantang Lirung a fost urcat de doar 14 ori, desi nu trece de 7300m, dar are la activ deja 5 morti, inclusiv celebrul Tomasz Humar, alpinist sloven de elita, castigator a Piolet d’or pentru cucerirea solo a celebrului varf Annapurna. Everest e autostrada fata de Lantang Lirung.
      Sa mai aducem aminte de sutele de varfuri de peste 6000 m din Himalaya si Karakorum, multe dintre ele foarte dificile, care sunt inca neurcate??
      PS Personal imi placa mai mult, ca aspect, Nanda Devi sau Ama Dablam…

  8. #20

    Las la o parte Tarom
    Horia…am crescut impreuna, colegi samd il cunosc de mic. Este un OM de o modestie rara, cu foarte mult bun simt, un alpinist profi, care a pua Romania pe harta alpinismului mondial.
    Horia NU APELEAZA LA AGENTII. Isi organizeaza singur expeditiile, si le finanteaza singur si din donatii, urca fara oxigen si serpasi, in stil alpin, de cele mai multe ori cu un singur partener, in ultimii ani cu slovacul Peter Hamor.
    Nanga Parbat este in Pakistan, este un varf exceptional de dificil, unde s-a murit, se moare si se va muri intr-o veselie. Este ultimul 8miar cucerit de om, iar Hermann Buhl, care l-a urcat singur, a pierit anul urmator in Himalaya pe un 7miar.
    Inclusiv alpinisti romani au murit pe Nanga PArbat, nici corpurile nu au mai fost gasite ever.
    Ce sa mai vorbim de restul muntilor din Asia, sunt zeci de alpinisti/alpiniste din Romania care au pierit acolo, am cunoscut personal pe unul dintre ei. Nu e typo, alpiniste, Taina Coliban si Sanda Isaila, disparute pe Dhaulagiri…
    De ce urca oamenii muntii? Simplu…pentru ca sunt. Exista. Dar nu pentru performanta sau tara, desi sunt si astea acolo, ci pentru sine.
    PS cu ce nu sunt de acord si nu voi fi este folosirea minorilor de parintii lor pentru a bate recorduri….

  9. #21

    Cautati sa vedeti si filmul documentar de aici : www.imdb.com/video/vi2301536025/?playlistId=tt2048837 , inainte sa vorbim de Horia Colibasanu

  10. #22

    Dacă vreți să vedeți ceva adevărat pe tema asta – a fost mai de mult pe (Netflix parcă) documentarul “Meru”. Sunt obișnuit că genul ăsta de activitate, am ceva cățărări la activ (trasee de 2-3 lungimi de coardă, medii ca dificultate, ceva trasee de iarnă, nimic special, oricum) dar mi s-a făcut rău de înălțime numai privind la televizor. Nu trebuie să fie optmiari…

  11. #23

    Chiar am citit zilele trecute un articol pe tema asta cu Horia si Nanga Parbat, si autorul scria cum Colibasanu merge sa cucereasca varfu’ ( imi pare rau ca nu mai retin formularea) așa, de parcă mergea până în piața de la colț….instant mi-a trecut prin minte că oare e asa sigur de reusită? Nu contest valoarea si realizările lui Horia,doar așa ca fapt divers , mă gândeam cum scriu unii articole in ziua de azi. Pentru cei pasionati de munte, dacă nu a-ti văzut ” 14 Vârfuri”..pe Netflix..recomand

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.