Inițial, poziția mea vizavi de situația HORECA a fost mult influențată de ideea că rămân foarte mulți angajați fără locuri de muncă, iar sărăcia nu este ceva de dorit pentru nimeni, vorba aia, nu dai un câine afară în ploaie, darămite un chelner. Așa sunt eu, un om foarte bun la suflet.

Și mi-am adus aminte că miercuri, industria a protestat în piața Victorie, urlând pe multiple voci Nu vrem să ne conducă musulmani.

Și mi-am adus aminte de ce înseamnă, de fapt, industria de hoteluri, restaurante și cafenele din românia. Mi-am adus aminte cum funcționează majoritatea, sau hai, mulți, pe 2 firme, dacă nu 3, una din ele fiind cu salariații, ca să poată face șmecherii (‘member Berăria H?)

Mi-a adus amint cum, după ce s-a terminat starea de urgență, pe litoral prețurile erau ca la Monaco, fiecare proprietar de șmenărie de asta dorind să facă banii pentru minim încă 2-3 pandemii, să fie siguri că iese bine.

Mi-am adus aminte de horele meseriașe din Nuba, Fratelli și restul de mizerii de corturi albe, făcute pentru luat banii fraierilor cu bani.

Mi-am adus aminte că emiterea unui bon fiscal în industrie este un eveniment la fel de des ca cumpărarea de licențe Winrar.

Mi-am adus aminte de sictirul incredibil an angajaților din centrul vechi sau, de ce nu, despre mizeriile alea de la Viscri.

Și tot așa. Probabil fiecare dintre noi are o experiență de căcat cu câte un restaurant, un hotel, un barman, lucruri de astea de care te lovești zilnic.

E în regulă că se vor închide multe restaurante. Nu trebuie să ai restaurant, așa cum nu trebuie să ai neapărat o afacere. După ce se vor închide jepcarii de acum, poate vor deschide restaurante oameni muncitori, oameni care au respect față de muncă și client, oameni care își vor plăti taxele corect, oameni care nu își vor ține angajații pe firme cu 200 de lei capital social, să îi poată da afară oricând și oricum. Lucruri de astea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Total de acord cu ce spui tu .Nu de putine ori ne plangem de calitatea foarte slaba a serviciilor din turism, de restaurante, de hoteluri..etc.
    Cred ca a venit nota de plata pentru HORECA…

  2. #2

    Terase, restaurante, crîjme, birturi si alte asemenea jmecherii traiesc ptr ca au clienti. Daca e sa dispara, hai sa dispara natural. Prin lipsa clientilor. Daca esti de kkt, ai produse proaste si preturi mari, pwla clienti. Si atunci inchizi vrei nu vrei, daca nu aduci imbunatatiri. La fel cu hotelurile. Pret mare calitate slaba, atunci pwla clienti si spui stop joc.
    Dar sa vina muietii de klaus si orban si sa puna lacatu c-asa vrea pwla si interesele lor e prea mult.
    Azi horeca maine poate fi altceva.
    Si mor p-astia care se vaita c-au asteptat mult pana a venit chelneru sau mancarea. Boss, nu esti momîie, intreaba cat dureaza pana vine haleala. Io ma duc, ma pun pa scaun, daca-n 5 min n-a venit cu meniu am plecat. Daca vine intreb frumos cat dureaza sa vina comanda. Imi convine bine, nu, plec. La fel, nu mi-a placut haleala, nu mai vin. O trec la experiente nereusite. Plus ca azi avem toata stiinta lumii in buzunar. Scoti mobilu si cauti o recenzii. In 2 min te-ai lamurit despre orice crîjma de cartier.

    • #3

      lumea nu întreabă pentru că există riscul să îți scuipe în mâncare dacă se simte chelnerul iritat
      când mergi într-un local e bine să îți verși năduful la momentul când ai burta plină, nu înainte

    • #4

      Da, n-ai avut rabdare sa vezi pana la capat filmuletul lui Vali, gasesti acolo raspuns la toate “argumentele” tale

  3. #5

    Eu sunt sceptic fiindcă în continuare consumatorii locali, deși au acces la informații din lumea mai decentă, continuă să facă aglomerație la acești oameni de afaceri.
    Nu trebuia să apară un virus ca să se spele, am avut 13-14 ani de liberă circulație să ne dăm seama cu cine avem de-a face.

  4. #6

    Total de acord, unii merita sa moara. Oamenii anul asta au fost mult mai atenți unde își cheltuiesc banii și restaurantele decente și cu respect fata de clienți au de castigat. Noua ne-a mers mai bine vara asta fata de anul trecut. De aceea firma e eligibila pt ajutor de stat, ca totul e la alb și se vede exact cum au scăzut veniturile de când ne-a obligat sa inchidem. Imi povesteau consultanții cu care lucrez ca multe firme din horeca au o problema în a justifica scăderea veniturilor. Nu înțeleg, când ai tva 5% pentru mâncare, de ce nu lucrezi corect. Aștept de la autoritati sa reglementeze odată pentru totdeauna bacșișul, ca nu folosește nimănui sa avem niște bani nefiscalizati care se plimba între noi degeaba.

    • #7

      Asa stii tu ,ca in horeaca singurul bir, e tva ul de 5% ?! Si ce e incorect ca platesti biruri cat mai mici . Raman politrucii cu bani putini?! Oricare afacere e deschisa in beneficiul actionarilor si nu ptr .platit biruri .Bine ,treaba asta nu o pricepe prea multi romanasi .

    • #8

      @Puiu, de ce te agiti asa de tare.
      Din ce scrie @Ramona eu inteleg ca detine o terasa/un restaurant/ceva ce are legatura cu Horeca. Automat presupun si ca stie foarte bine care sunt taxele si birurile impuse de stat.
      Dar cu toate astea, ea a reusit sa reziste pe piata lucrand legal si acum poate beneficia de ajutoare de stat. Asta pentru ca poate sa dovedeasca scaderea veniturilor.

      Dar toate lichelele care raporteaza doar 10% din cifra de afaceri nu su cum sa faca asta. Nu au ce venituri sa demonstreze ca le-au scazut fiindca, oficial, ei nu aveau incasari.

  5. #9

    Ar fi frumos sa rămână în picioare cei ce au o clientela. Nu pot veni oamenii la tine, nu-i problema. Mâncarea e excelenta încât sa te poți reprofilat pe livrări la domiciliu.

    • #10

      true, dar eu, de exemplu, sunt fan sabatini. stau la 30km de ei, in cea mai lunga diagonala posibila. nu au cum sa îmi livreze…

    • #11

      Eu stau la un bloc de ei și n am mai comandat de vreo 2 ani mâncare. S a schimbat ceva intre timp? Mâncarea era gustoasa dar extrem de grasa.

    • #12

      nu stiu, chestie de gust, mie imi place, exceptând ca trantesc niste crengute aromate in toate tigaile lor si gustul ala ma scoate din sarite

    • #13

      In cazul asta, dai comanda și o ridici de la ei. La un restaurant bun, oamenii stau la coada și așteaptă 30 – 40 de min pentru un ramen și nu ii deranjează. Într-un final s-ar tria piața de oportuniști și mâncare execrabila.

    • #14

      70km prin traficul din bucuresti? nu sunt actionar la ei, deja e un sacrificiu

    • #15

      O data pe saptamana … ce inseamna 70km?

    • #16

      5 ore.

    • #17

      eu am tot mers la Sabatini. Faza e ca le merge POS in functie de cum bate vantul si nu cred ca e de la POS.
      Imi place mancarea la ei, le platesc cash, nu am problema.
      Problema mare e ca au doar 4 mese la terasa (asta din Tei zic) si nu gasesc mereu si atunci ma opresc Joy House unde terasa e mai ok, preturi mai mici.

    • #18

      Abia ce am venit acasa de la Sabatini – merg(eam) des la ei (astia de pe Basarabia au terasa maricica), iar faza cu POS-ul deja cred ca e manevra lor, ca au cel putin doua si de cele mai multe ori primul nu merge, eventual poate te razgandesti sa platesti cash – insisti cu cardul, nu si nu, haideti ca il aduc pe celalalt – ala merge din prima :))
      De 2 ani de cand tot merg la ei, se intampla in 70% din cazuri treaba asta.
      Oricum, pe mancare stau binisor, cam multa grasime, dar gustos si servire frumusica, repejor, curat. Le merge ca au mentinut nivelul si nu s-au tras pe cur la portii cand au crescut, cum fac majoritatea.

  6. #19

    N-am calcat niciodata in corturile alea albe, si sunt de-al locului.

  7. #20

    Povestea cu horeca in Romania este una simpla si este asemanatoare cu numarul de masini prin Bucuresti. Mai concret, este foarte usor sa-ti deschizi o carciuma in ziua azi si cu un cost minim daca sti cum sa pui problema cu furnizorii. Din cauza asta, coroborat cu indiferenta statului roman, aceste asa zise unitati de alimentatie publica au “prosperat” in vremuri bune si la primul hop mai serios au inceput problemele.
    Cu cateva mici exceptii, vorbim de jucatorii mari, nimeni nu a avut un plan de rezerva pentru evenimente nepravazute de acest fel. De asemenea, smecherii de prin industrie cand masurile s-au mai relaxat si-au bagat picioarele in ele de masuri de sanatate publica si au pus-o de un bairam. A sanctionat cineva din industrie, derapajul asta? A iesit vreun federatie/sindicat sa vorbeasca de treburile astea? Normal ca nu, doar trebuia sa recuperam pierderile. Acum a venit nota de plata si din pacate nu merge s-o bagati pe caiet.
    De asemenea, va rog sa nu uitati ca multe dintre aceste carciumi sunt situate pe la parteruri de blocuri si locatarii din acele blocuri au fost innebuniti literalmente de ele. Acum ar trebui sa fie empatie?!

  8. #21

    1. sunt de acord ca 90% din serviciile horeca in ro sunt atat de mizerbile ca pana si gandacilor de bucatarie le e scarba.
    2. sa nu uitam ca horeca are in spate un intreg lant de distributie si servicii ( producatori de bere, carne, cartofi, branza etc, transportatorii, servicii de curatatorie si curatenie). Uciderea consumatorului final (horeca) o sa ii afecteze pe toti de pe lant deoarece este un ecosistem.

    Solutia ar fi ca statul sa isi faca treaba. Legile exista, sunt acolo. Vrei sa faci curat in domeniu, trimite inspectorii OPC la hoteluri, restaurante etc. Dar si aia sunt niste spagari infecti. Deci vinovatul principal pentru stadiul horeca nu sunt oamenii din horeca ci statul. Romania e sat fara caini.

    Daca statul decide ca viitorul romaniei e in turism si face asta ca brand de tara (nu frunza) si vrea sa miste lucrurile in directia aia, atunci sa puna opc-ul la treaba, sa curete sistemul si sa aplice legea. Daca legea nu e aplicata, normal ca fiecare isi trage pe spuza lui.

    • #22

      Spuza? De unde scoti cuvintele astea?

    • #23

      @Cristi, tu pleci de la o premiza partial gresita: “daca se inchide Horeca, furnizorii lor nu vor mai avea unde sa vanda”.
      Este corect doar daca ne referim la partea de servicii de curatenie, servicii de transport (partial), echipamente de sunet si de lumini, etc.
      Dar producatorii de alimente (carne, cartofi, branza, etc.) nu ar trebui sa fie afectati, fiindca se inregistreaza un consum constant de alimente indiferent ca acesta este acasa sau la restaurant. Desigur, vor trebui sa se adapteze si sa isi caute alte lanturi de distributie, dar nu vor fi afectati decat in mica masura.
      Majoritatea rapoartelor arata ca, in perioada izolarii, piata de alimente a crescut. Oamenii s-au orientat spre alimente mai calitative si, intro oarecare masura, mai sanatoase.
      Chiar sunt sectoare care au cunoscut o crestere a cifei de afaceri, cum ar fi livrarea de alimente la locatie.

      Nu spune nimeni ca problemele cu inchiderea rastaurantelor si hotelurilor nu se vor propaga si catre alte industrii, dar efectul va fi mult mai mic decat afirma reprezentantii Horeca.

    • #24

      unde sa gasesti lanturi de distributie mai exact?

    • #25

      Majoritatea din Horeca se aprovizioneaza tot de la supermarket-uri, de la magazine de tip en-gross.
      Sunt putini cei care se aprovizioneaza direct de la producatori locali (sau poate nu “bantui” eu prin localurile potrivite si nu i-am gasit pana acum).

      Desi este greu, acesti producatori locali pot incerca sa vanda online, sa faca pachete de alimente saptamanale (cosuri cu legume, fructe, etc.). Doar sa nu ajunga sa iti vanda 2 kg de rosii si 2 kg de castraveti la 100 de lei, fiindca atunci nu vor gasi niciun client.
      Pe partea de vanzare de carne si produse din carne, au inceput sa apara din ce in ce mai multe magazine mici, de familie, specializate pe produse naturale, fara potentiatori artificiali de gust.

    • #26

      ANDREI, lucrezi in IT, nu? HORECA nu se aprovizioneaza de la hypermarket, de acolo iau chioscurile. horeca are contracte cu selleri, la preturi mai bune decat selgros sau metro.
      zici sa faca pachete? cine sa faca, toti? si cui sa le vanda? cum? cine face transportul? preturile alea bune pe care le vrei tu se fac atunci cand vinzi engros si transportul se face cu tirul, nu cand faci pachete de 2 kile de rosii, iar transportul efectiv costa mai mult decat marfa, pentru ca atunci devine mai rentabil sa arunci productia

    • #27

      Da, poate nu sunt eu prea bine informat.
      Prin selleri te referi la taranul Gheorghe sau te referi la un producator mare care vinde catre 50 de restaurante?
      Daca este taranul Gheorghe, nu prea vad o solutie.
      Dar producatorul ala care are cantitati suficiente sa aprovizioneze un numar mare de restaurante nu ar putea sa vanda aceste produse in supermarketuri sau in magazinele de cartier?

      Repet, spun asta in ideea in care consumul alimentar nu a scazut deloc, poate chiar a crescut pe perioada izolarii.

      Uite un exemplu de distribuitor care s-a reorientat: luniversdenicolai.ro/
      Desi initial vindeau doar catre restaurante, in perioada pandemiei au inceput sa faca livrari si catre persoane fizice si, din cate inteleg, vanzarile sunt la un nivel rezonabil.

  9. #28

    Am votat Clotilde Armand!

  10. #29

    ghijgarau:)))))

  11. #30

    “După ce se vor închide jepcarii de acum, poate vor deschide restaurante oameni muncitori, oameni care au respect față de muncă și client, oameni care își vor plăti taxele corect, oameni care nu își vor ține angajații pe firme cu 200 de lei capital social, să îi poată da afară oricând și oricum. Lucruri de astea.”

    Presupun ca si printre actualii patroni de restaurante exista oameni care pot fi descrisi in acest fel. Multi, putini…nu stiu. Probabil putini. Dar chiar si asa…cu ei ce facem?

    • #31

      Uneori am impresia ca marii blogari ai patriei sunt influenceri ai statului. E o vorbă si anume, pe cine dai vina ii dai de fapt putere, adică recunosti ca esti mai pampalau decat cel demonizat. În h oreca lucrurile au evoluat în bine de vreo 5 ani. Majoritatea folosesc softuri performante de gestiune al banilor si mărfurilor. E de ajuns sa urmăresti câteva interviuri cu cei din h oreca pe canalele de bussines de pe youtube si vezi ca situația e cu totul alta. E usor sa arunci cu noroi daca esti ignorant sau lenes.

    • #32

      @Alex, normal ca daca asculti un interviu cu reprezentantii Horeca o sa-ti spuna ca sunt cei mai cinstiti oameni din lume, dar din pacate realitatea ii contrazice.
      Conform estimarilor lor cifra de afaceri pe 2019 a fost de 3 miliarde de euro, la un numar mediu de 400.000 de angajati.
      Asta inseamna ca pentru fiecare angajat au fost venituri medii de 7500 euro/an, adica 625 euro/luna.

      Daca un angajat iti aduce doar 600 de euro pe luna, nici macar nu iti permiti sa ii platesti salariul.
      Doar cand ne uitam la aceste valori ne dam seama de nivelul de frauda din industrie.

  12. #33

    Domnule Andrei G, ai auzit tu ceva despre cifra de 400 de mii angajați dar din neștiință sau de ce nu cu buna stiinta ai omis sa spui ca cei 400 de mii de angajați sunt cei mai prost platiti dar, fac parte din mai multe industrii si anume, pe lângă cei din horeca in aceasta oala sunt inclusi si cei din fabrici de îmbrăcăminte şi de mobilă şi în industria tăbăcirii şi finisării pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie . Mai am inca o intrebare pt. tine. Ce face statul cu purcoiul de bani care îl ia de la angajați si de la firme. Statul ne jupoaie prin taxe si impozite de peste 70 % din salariu. Ce face statul cu banii? Nu avem autostrăzi iar sistemul sanitar este la pământ . Avem cei mai mulți morți de covit din Europa raportat la nr. de infectari. Avem cea mai mare aberatie de pe tot ,,mapamondul” unde cei din sectorul public castiga dublu fata de cei din mediul privat.