Prea stimatul Boc doreşte să impună plata TVA-ului pe drepturi de autor. Şi nu de acum, ci din urmă cu 5 ani. Aşa, pentru că vrea. Serios dacă înţeleg cum vine asta cu retroactivitatea. Deci eu fac ceva legal câţiva ani, după care vine unul, face o lege nouă şi mă declară evazionist. Beton.

Comunicat

privind apărarea drepturilor de autor

Comunicat
privind apărarea drepturilor de autor

Noi, semnatarii prezentului comunicat, ne-am asociat pentru a semnala abuzul grav pe care îl face ANAF în materia drepturilor de autor. Acest abuz afectează sute de scriitori, artişti, arhitecţi, jurnalişti, precum şi reprezentanţi ai altor categorii socioprofesionale care au obţinut venituri în schimbul activităţii lor de creaţie.
În mod eronat, ANAF susţine că pentru veniturile obţinute avem obligaţia de a plăti TVA retroactiv timp de cinci ani, cu penalităţile aferente. Aceste penalităţi depăşesc cu mult debitul, ajungându-se asfel la sume colosale, care au început deja să fie oferite opiniei publice într-o campanie menită să ne arate drept beneficiarii unor venituri frauduloase.
În realitate, niciunul dintre noi nu a facturat şi nu a încasat TVA de la beneficiarii operelor noastre şi, ca atare, statul nu avea cum să fie prejudiciat, iar noi nu aveam cum să ne însuşim vreun venit necuvenit. Dovadă că, în fiecare an, in urma analizei declaraţiilor de venit, Fiscul ne-a comunicat taxele pe care urmează să le plătim, noi le-am plătit şi am obţinut în scris descărcarea de la Fisc. Dacă urma să fim supuşi şi altor taxe, Fiscul avea obligaţia să ne încunoştinţeze. În fiecare an, societăţile care ne-au plătit drepturile de autor au fost verificate de aceeaşi instituţie şi, în fiecare an, instituţia Fiscului nu a constatat niciun fel de nereguli. Chiar şi în momentul declarării ca plătitor de TVA statul nu ar încasa sumele pretinse, întrucât societăţile beneficiare ale operelor noastre au posibilitatea de a deduce cuantumul taxei.
Mai mult, demersul ANAF este ilegal, întrucât contravine dreptului comunitar european şi jurisprudenţei CEDO, potrivit cărora acordarea dreptului de exploatare a unui drept de proprietate intelectuală de către autor angajatorului său nu este un contract de prestări de servicii, ci un contract de realizare a operei.
Ca atare, sub nicio formă nu putem fi supuşi plăţii TVA şi, cu atât mai puţin, unor plăţi retroactive şi unor penalităţi.
Avem convingerea că, prin intermediul ANAF, Guvernul încearcă în mod deliberat să-i intimideze şi să-i discrediteze pe jurnalişti, celelalte categorii socioprofesionale, care astăzi sunt somate să plătească TVA, fiind doar victime colaterale.
Înţelegem să acţionăm sub toate formele permise de Constituţia României, de celelalte acte normative, precum şi de legislaţia europeană, pentru a ne apăra de acest abuz. Ne-am adresat deja mai multor case de avocatură şi mai multor experţi fiscali pentru a ne asista în toate demersurile juridice pe care le vom declanşa.
Lista de semnături rămâne deschisă pentru a permite tuturor celor împotriva cărora ANAF face abuzuri legate de drepturile de autor să se asocieze cu noi.
Semnează:
Actorii Radu Beligan, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan, Maia Morgenstern, Dan Condurache, Mircea Diaconu, Mihai Bendeac, Cireşica Litinschi, Lia Bugnar,
Creola Condurache(consultant financiar),
Regizorul Dan Chişu,
Muzicianul Florin Chilian,
Artiştii plastici Nicolae Aurel Alexi, membru UAPPR, Conf. Univ. Dr. în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi Adrian Pîrvu, membru U.A.P. Bucureşti , conf. univ. dr. la U.N.A. din Bucureşti, secţia de sculptură,
Jurnaliştii Cornel Nistorescu, Sorin Roşca Stănescu, Petre Mihai Băcanu, Mihai Gâdea, Radu Tudor, Dana Grecu, Oana Stancu, Adrian Ursu, Gabriela Vrânceanu Firea, Radu Preda, Victor Ciutacu, Răzvan Dumitrescu, Dan Constantin, Oana Stănciulescu, Lelia Munteanu, Marius Niţu, Bogdan Chirieac, Ionel Dancă, Rareş Bogdan (Ziua de Cluj, Realitatea TV Cluj), Octavian Hoandră (Ziua de Cluj, Realitatea TV Cluj),

Economistul Ilie Şerbănescu,

Preşedintele Grupului pentru Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică,

Realizatorii TV/radio Mircea Badea, Daniel Buzdugan

Da ştiu, semnează şi imbecilul de Badea. Ce pot eu să fac, dacă unii îl asimilează cu jurnaliştii?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

96 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Tu de ce n-ai semnat ? 🙂

    • #2

      qwerty » lol, pentru ca nu m-a intrebat nimeni?

  2. #3

    io cind aud de tva imi vine sa borasc

    • Acelaşi sentiment de uşurare mă cuprinde şi pe mine la auzul numelui de Boc.

  3. #5

    Dupa parerea mea, semnatarii au dreptate. Este un principiu de drept (conform art. 15 alin. 2) ca o lege nu se aplica retroactiv – “legea dispune numai pentru viitor”. Numai dl. avocat (si se pare ca este si profesor de drept constitutional) Emil Boc nu stie asta.

  4. #6

    Pe mine ma doare la basca. Nu platesc TVA, sunt evazionist. Nu voi permite unor dobitoci ca cei de la ANAF sa ma tarasca prin birouri si tribunale cu kkt-uri de-astea, cum pateste actrita evreica morgenstein si manechinul care prezinta maieuri barbatesti, mircea badea. Deci nu permit, dom’le !

  5. #7

    Hai sa fim corecti. Nu e vina guvernului ca “autorii” n-au avut contabil bun sau au fost ignoranti in ce priveste legea.

    Codul fiscal asa cum arata el acum 5 ani:

    Art. 152. – (1) Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata persoanele impozabile a caror cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 2 miliarde lei, denumit în continuare plafon de scutire, dar acestea pot opta pentru aplicarea regimului normal de taxa pe valoarea adaugata.
    (2) Persoanele impozabile nou-înfiintate pot beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca declara ca vor realiza anual o cifra de afaceri estimata de pâna la 2 miliarde lei inclusiv si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa pe valoarea adaugata. Persoanele impozabile înregistrate fiscal, care ulterior realizeaza operatiuni sub plafonul de scutire prevazut la alin. (1), se considera ca sunt în regimul special de scutire, daca nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa pe valoarea adaugata.
    (3) Persoanele impozabile, care depasesc în cursul unui an fiscal plafonul de scutire, sunt obligate sa solicite înregistrarea ca platitor de taxa pe valoarea adaugata în regim normal, în termen de 10 zile de la data constatarii depasirii. Pentru persoanele nou-înfiintate, anul fiscal reprezinta perioada din anul calendaristic, reprezentata prin luni calendaristice scurse de la data înregistrarii pâna la finele anului. Fractiunile de luna vor fi considerate o luna calendaristica întreaga…

    Deci era obligatia “autorilor” ca in timp de 10 zile sa notifice Statul (nu Statul sa-i notifice pe ei). Faptul ca nu cunosti o lege nu te absolva de efectele ei. Nu vad legatura cu retroactivitatea, din moment ce legea era in vigoare acum 5 ani. Ca putorile de la ANAF de-abia acum si-au dat seama ca respectabilii semnatari au dat teapa statului e alta discutie.

    Azi articolul din Codul Fiscal arata similar, doar s-au schimbat suma din lei in euro si cateva nuante, cert e ca nu au dreptate.

    M-am saturat de exceptii. Tot respectul pentru semnatarii aia pentru ce fac in meseriile lor (mai putin pentru Badea). Dar tocmai de aceea, din postura lor de persoane respectate, ca lideri de opinie, sunt datori sa dea un exemplu prin respectarea legii.

    • #8

      rumbu » te referi la chestii diferite, aici vorbim de contracte de drepturi de autori, nu de srl-uri. toti utilizatorii de contracte sunt obligati sa plateasca tva retroactiv, nu e vorba de nici un plafon de scutire.

    • #9

      Ma refer la ce se referea si legea acum 5 ani, adica la “persoane impozabile”. In care, conform definitiei intra si “autorii”.

      Art. 127. – (1) Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
      (2) În sensul prezentului titlu, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, în scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

      Nota: io sunt IT-ist (d-ala nescutit de impozit, dar cu microintreprindere in scop de optimizare fiscala a salariului cu impozitele si tva-ul platite la zi), ma opresc aici cu argumentele ca imi depasesc puterile.

      Eu, in stilul pur romanesc, vreau sa moara si capra vecinului, daca io platesc impozite, sa plateasca si altii 🙂 Acum, pe bune, in tara asta, toti au regim special, fotbalistii la un moment dat nu plateau impozite, constructorii vindeau cladiri fara TVA, programatorii nici macar acum nu platesc impozit, s.a.m.d. O economie sanatatoasa functioneaza atunci cand toata lumea plateste corect taxe.

    • #10

      rumbu » dude, chiar si asa, aici vb de tva, nu de impozit. daca nu ai incasat tva, cui i-l dai? sub ce forma?

    • #11

      Chestia asta este intr-o oarecare masura discutabila, dar nu ii putem imputa ANAF-ului vina ca nu l-a anuntat din timp pe Mircea Badea ca din data cutare trebuie sa emita facturi si alea cu TVA. Badea sau contabilul lui trebuiau sa fie constienti de lege si sa incaseze TVA. Faptul ca n-au incasat, nu este vina ANAF-ului, numai Badea putea sa stie ca a depasit 35.000 de euro la un moment dat si sa actioneze in consecinta. Sau avea un neuron in plus, se oprea din incasari cand atingea plafonul si gasea alta metoda legala de a se retribui.

      Crezi ca daca eu, un nimeni, uitam sa emit facturi cu TVA din ignoranta, azi imi tinea cineva partea?

  6. #12

    Da de ce pe numai 5 añi? De ce nu pe 10 ? Sau pe 20 ? Desi cred ca in cazul maestrului beligan s-ar putea calcula lejer pe vreo 70 de ani ! Stiu, vreo 50 au fost in comunism , dar nu conteaza , ce atunci artistii nu castigau bani ?
    Deci domnul boc , luati de urgenta masurile ce se impun , mama lor de evazionisti !!

  7. asa cum nici cei cu imobiliarele nu au scapat de plata TVA-ului, asa nu vor scapa nici cei cu drepturile de autor…

  8. Ce se mai aude de offshore? 😀

    Ca alte solutii nu prea mai sunt in tara asta minunata. Ah, ar mai fi una: sa ne luam talpasita.

  9. Se pare ca un alt principiu constitutional fundamental (acela al neretroactivitatii legii – cu singura exceptie a legii penale mai favorabile) este incalcat de “marele” profesor de drept (culmea) constitutional.
    Mai zice cineva ca invatamantul romanesc e bun? Si un singur rebut (ca boc) e suficient sa distruga tot ce intalneste in cale.

  10. #18

    rumbu a explicat situatia si e destul de simpla.

    Bajetiii au crezut ca au gasit o portita in lege ca sa nu mai plateasca TVA (la fel si aia cu imobiliarele). Se pare ca portita era larga doar de 2 miliarde anual. Aia mai grasi de 2 miliarde trebuie sa plateasca taxe.

    Sa inteleg ca astia care au castigat peste 200.000 RON (aprox 50.000 euro) pe an se plang ca trebuie sa plateasca TVA? Pentru ca nu au cascat bine ochii?

    Nu e cam mult tupeu?

  11. #19

    Dar cum poti sa te umilesti in asa fel incat sa tii partea la oamenii astia, majoritatea ticalosi, dar si bogati, din care unii si-au batut joc de tine, bazandu-te pe argumentele lor?
    Legea originala e din 2003, iar esenta s-a pastrat. Problema e ca atunci cand s-a votat legea, singurul reprezentant legitim al jurnalistilor, CTP, a tacut malc.
    Baremul de 5 ani este o favoare care ti se acorda, barem ce exista pentru toate taxele si impozite; la fel e si daca n-ai platit la sanatate sau impozite pe bunuri sau imobile.
    Faptul ca acesti manipulatori ordinari au bagat printre si niste artisti gen Beligan, ma lasa rece; era obligatia lor sa angajeze contabil care sa stie legea. Nu suspectez pe acesti maiestrii de ticalosie, dar de prostie da, iar prostia se plateste!
    Dar ce s-a intamplat acum, ca ceva s-a intamplat, ca daca nu se intampla , trebuia sa se intample mai demult? Nu??! Acest lucru e folosit pentru manipulare, ca vezi Doamne, s-a bagat impozitul, si inca si retroactiv!
    Raspunsul e ca acum guvernul incearca niste masuri de executare, gen proptire pe conturi, pentru ca nu exista metoda pana acum de a obliga practic aceste persoane sa plateasca. Asta s-a intamplat!

    • #20

      Luci » sa ma umilesc? ma jignesti. sunt de acord cu ei, iar discutia asta nu are legatura cu ce a facut badea sau altcineva.

    • #21

      Acord cu ce, daca sunt minciuni? Eventual poti spune ca legea e proasta, dar si atunci asta inseamna ca nu trebuie sa o respecti? Eu unul spun ca in principiu e buna legea. Vanzarea operei e activitate comerciala si mi se pare normal sa platesti TVA asa cum plateste unul care vinde pantofi la taraba. TVA se refera la un impozit suplimetar fata de cel pe venit pentru activitatile comerciale. Asta inseamna TVA. Faptul ca TVA a fost asociat cu animite proceduri cum ar fi cea de facturare si altele, nu inseamna ca acel tipar exclusiv inseamna TVA.
      Eu as compara asta cu inchisul balcoanelor. Este ilegal sa inchizi balcoane conform unei legi din 1991, si peste 90%. sunt inchise. Si in acest caz lumea nu stie, si nu e o scuza. Orice consiliu local poate lua oricand o masura de executare in acest sens, dar nu a luat si nu va lua niciodata pentru ca sunt prea multi in ilegalitate, spre deosebire de creatori. Diferenta e ca acea lege o consider si eu proasta, avand in vedere calitatea imobilelor; dar totusi respectarea unor standare minime ar fi suficienta.

    • #22

      Luci » Dude, te orbeste basismul. Las-o asa, e ok. Va face base din 2 vorbe, vi-l meritati cu varf si indesat

    • #23

      Eu sunt de acord ca au facut chestia asta pentru a-i intepa pe jurnalistii incomozi, luand in calcul si faptul ca cei oranj nu prea au incasari, cel putin oficial, deci nu vor vi afecati; dar totul e legal. Eu doar consider ca te lasi prea usor manipulat, si culmea de manipulatori gen Badea.
      Dau un ultim exemplu, practicat de Badea, de parca ar fi dupa un manual de baza al manipularilor. Adica zici un adevar dar lasi sa se inteleaga altceva, ceea ce nu e adevarat.
      El tot zice “banii astia nu i-am incasat”. Intr-adevar, are de platit mai mult TVA decat suma impozitata, dar din cauza penalizarilor; el lasa sa se inteleaga ca suma impozitata nu a incasat-o. Tot asa poate spune oricine care a luat un credit ca suma aceea nu a luat-o; pai normal ca trebuie sa plateasca mai mult, ca doar de-aia l-au imprumutat aia, sa primeasca in plus dobanda; nu inseamna ca nu s-a imprumutat de la ei!

    • #24

      Luci » nu dude, cand faci contract de drepturi de autor pe platitor de tva, se evidentiaza foarte clar tva-ul incasat. cat timp nu incasezi tva, pe ce baza ti se ia tie tva-ul? taxa pe valoare adaugata reprezinta o taxa la vanzare, impusa cumparatorului, nu vanzatorului.

      Taxa pe valoarea adăugată (prescurtat TVA, VAT în engleză) este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv. TVA este un impozit încasat în cascadă de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, agenții economici impozabili care au participat la ciclul economic virează soldul TVA la bugetul de stat.

      cat timp eu nu am incasat tva, pe ce baza mi se opreste?

    • #25

      Mi-a pocnit LCD-ul de la atat basism. Mai nene lasati-o dracu’ …toate au o limita. Fiecare are dreptul la o optiune…dar cand vine unu/una si ii face analingus lu’ basescu aici, deja e grotesc…ce vina au ceilalti?
      Cat despre “proptirea” pe conturi…e nasoala rau de tot :)))))

    • #26

      Nino Valente » faza e ca ,daca maine basescu vine si zice ca a fost ceva gresit, toti vor zice a, da, e normal, bravo, ce om bai, ce om…

    • #27

      @Arhi

      Deci in continuare te afli intr-o eroare grava, altcumva n-as insista sa-ti explic, mai ales ca nici altii nu inteleg.

      Conform legii, si am sa redau clar articolele mai jos, persoana impozabila e prestatorul de servicii, nu clientul. Ceea ce spui tu e o anumita procedura aplicata in anumite situatii. In situatia de fata, procedura e alta: daca ai venituri din drepturile de autor, care rezulta din acte, normal, peste un anumit nivel in euro, te duci la fisc si platesti TVA. Persoanele in cauza au declarat ele pe declaratiile de venit ca au avut acele incasari, de aceea ii pune sa plateasca! Toate acele incasari sunt dovedite de inscrisuri, ca altcumva nu erau fraieri sa declare! Acestea sunt niste diversiuni ca n-a facturat sau ca nu scrie pe contract!

      Conform codului fiscal initial (cel din 2003, ca vad ca interpretezi politic) TVA este titlul VI, al carui capitol 3 se numeste Persoane impozabile:

      “Persoane impozabile si activitatea economica

      (1) Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
      (2) In sensul prezentului titlu, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea BUNURILE corporale sau NECORPORALE, in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.”

      Conform unor cursuri de drept pe care le poti gasi foarte usor pe net, si care nu cred ca au fost scrise de Basescu:

      “BUNURI mobile INCORPORALE, care reprezinta toate drepturile si actiunile in justitie care nu sunt imobile;
      – drepturile reale asupra mobilelor, cu exceptia proprietatii si anume: uzul, uzufructul, dreptul de gaj, ipoteca.
      – drepturile de creanta.
      – partile asociatilor in cadrul societatilor comerciale, care exprima aportul cu care asociatul participa la constituirea capitalului social.
      – DREPTURILE INTELECTUALE: – DREPTUL DE AUTOR;
      – DREPTUL DE PROPRIETATE INTELECTUALA;
      – fondul de comert.”

      Mai clar decat atat chiar nu pot sa stiu cum as putea sa fiu.

    • #28

      @Arhi: “cat timp eu nu am incasat tva, pe ce baza mi se opreste?”
      pe baza faptului ca erai obligat conform legii sa-l incasezi… daca tu l-ai incasat sau nu in mod real, aia e treaba ta

  12. #29

    Arhi: nu e vorba de aia ce castiga peste 34 mii euro/an? Eu asa stiam. Iar aia ce semneaza petitia banuiesc ca iau peste 34 mii.

    Iar de chestia asta se stia din 2006 numai ca toti credeau ca n-o sa se puna in aplicare. Pt asta l-au pus si pe Nistorescu la colt.

  13. #30

    @ arhi, daca tu n-ai auzit de codul fiscal si de codul de procedura fiscala, asta nu inseamna ca ele nu exista. Vezi ca mai exista si cateva prevederi privind dependenta veniturilor. Hai sa discutam pe ceea ce este, nu pe ceea ce ne dorim sa fie. In plus, 35 mii de euro pe an e o suma, nu-i asa? TVA-ul poate fi dedus, dar deja e alta treaba.

    • #31

      blackman » cum poate fi dedus, daca tu nu l-ai incasat?

  14. #32

    @Rumbu, mobilizeaza-ti lenea si termina o facultate de profil, dupa care comenteaza de programatorii care nu platesc impozit!

    • #33

      Amice, esti idiot. Daca as fi salariat la o firma de dezvoltare as fi “beneficiat” de acea scutire, fiindca am terminat o facultate de pe lista cu pricina. Ai ceva impotriva ca mi-am facut eu propria firma si am renuntat la acea mareata scutire?

      Realitatea acelei scutiri este de fapt ca angajatorul beneficiaza de ea, in Romania nu exista educatia negocierii salariului brut, in continuare se negociaza netul. Asa ca si tu cu lenea mobilizata si altul care n-a avut norocul sa fie pe lista minune de facultati veti avea fix acelasi salariu in mana, doar ca patronul va plati mai putin pentru tine. Paradoxal, in avantaj e ala nescutitu’ fiindca are un salariu brut mai mare deci la batranete va avea o pensie mai mare.

      Eu incerc sa fiu obiectiv, pe mine ma deranjeaza exceptiile de orice fel, chiar si alea care mi se aplica mie. Cum spuneam, pentru fotbalisti a fost o mare surpriza prin 2002 ca trebuie sa plateasca impozit, acum jurnalistii au 3 coaie si *nu vor sa respecte legea*. Va (ne) vine randul si voua in curand.

      Iar modificarea cu plafonul de 2 miliarde (acum 35.000 eur) e a lui Tariceanu sau mai exact a lui Sebastian Vladescu in 2006, deci nu Basescu ne-a luat mintile astora care avem nesimtirea sa instigam la respectarea legii.

    • Rumbu: nu există nicio excepție – dreptul de autor este un drept internațional, definit acum mai mult de 120 de ani. Și nu e purtător de TVA. Dar plătim taxe și impozite ca oricine, asta să fie clar.

    • #35

      @rumbu: eu ca angajat de ce ar trebui sa-mi negociez salariul brut?
      Pe mine nu ma intereseaza absolut deloc ce altceva trebuie angajatorul meu sa plateasca pentru a beneficia de munca mea. El trebuie sa fie capabil sa treaca de la salariu net la total costuri cu angajatul si sa vada daca se incadreaza in buget. Daca nu se incadreaza are 2 variante: isi modifica bugetul sau cauta unul mai ieftin.

    • #36

      vlad, faci o confuzie: *tu* platesti acele taxe si contributii, nu angajatorul. El le vireaza la bugetul de stat in numele tau.

      Faptul ca si el plateste alte taxe la salariul tau, peste salariul brut, intr-adevar, nu este treaba ta si el trebuie sa-si bugeteze costul.

      Ca sa clarificam:

      Cost angajat = salariu brut + taxe angajator;
      Salariu brut = contributii angajat + impozit + salariu net.

      Avantajele negocierii salariului brut sunt, printre altele:
      – deducerea personala acordata pentru persoanele in intretinere;
      – deducerea acordata pentru renovarea locuintei;
      – deducerea acordata pentru pilonul III de pensii;
      – plafonarea contributiilor sociale la un plafon dat (5 salarii medii).
      – scutirea de impozit in anumite cazuri (programatori, persoane cu handicap grav, indemnizatii pentru sarcina si lauzie)

      In momentul negocierii netului, tu nu mai beneficiezi de avantajele de mai sus, ci angajatorul.

  15. #37

    Nu sunt basist, dar este evident faptul ca toata lumea trebuie sa plateasca taxele.NU SE APLICA NIMIC RETROACTIV deoarece legea este veche!!!In concluzie, articolul tau este total eronat.

    • Greșești: cei care trăiesc din drepturi de autor plătesc o grămadă de impozite/taxe, nu suntem scutiți de nimic. Dar TVA-ul nu există în drepturile de autor, deci nu au de unde să ni-l ia.

    • @Florin – taxele si impozitele pentru un drepturi de autor, pana acum un an, erau mult mai mici fata de un contract normal cu o societate (nu se platea cas, somaj etc.).

      De acum un an taxele s-au cam egalat si chiar nu mi se pare nimic anormal. Sa fim seriosi, vrei sa mergi la spital, dar nu tu platesti cas…ai dreptul asta pentru ca ???

  16. #40

    Statul roman te obliga sa gasesti diferite tertipuri de eludare a legilor lui stupide.

  17. @Alexu: stai jos si mananca. poate asta faci mai bine decat comentatul

  18. Eu vad problema simplu.
    Exista undeva o lege care spune ca legile nu se pot aplica retroactiv.
    Si in privinta taxelor e clar.
    Insa daca acum 5 ani trebuia sa platesti tva pentru drepturi de autor si nu ai facut-o si se poate demonstra, atunci nu vad nimic gresit in a te forta sa platesti.
    Nu pot sa cred totusi ca exista o persoana atit de imbecila in guvern care sa vina cu o duma de genul TVA retroactiv. Dar inca sint tinar.

  19. Rumbu, Luci: sunt compozitor și textier de 15 ani, am studiat singur și împreună cu colegii mei artiști dar și cu contabilii pe care îi am la firmele pe care le administrez și vă spun: faceți o mare confuzie între TVA și impozit, între salariu și drepturi de autor, între un DREPT și o scutire.

    Noi cei care trăim din drepturi de autor nu suntem scutiți de nimic: plătim impozite în fiecare an, ca orice cetățean. Doar că sumele câștigate din drepturi de autor nu sunt purtătoare de TVA (așa e legea internațională) deci nu are cum să ne ia TVA-ul! Repet: sunt o grămadă de alte impozite pe dreptul de autor, ca orice venit, dar nu TVA.

    • #44

      @Florin Grozea

      Te contrazici flagrant: daca sumele nu ar fi purtatoare de TVA inseamna ca ati fi scutiti de TVA. Crezi ca poti sa convingi folosind astfel de cuvinte? Asa orice scutit poate sa spuna ca el nu e scutit, doar ca nu e purtator de TVA, nu e purtator de impozit de venit, nici de impozit pe cladire, nici de CAS samd.

      Tu vinzi compozitia asa cum brutarul vinde paine.

      Daca de exemplu sa zicem primesti un asa-zis royalty pentru o piesa compusa de la cineva si tu consideri ca meriti 20%, trebuie sa stii ca trebuie sa-i ceri si TVA-ul, chiar daca nu este formular pentru asta, deci ii ceri royaltyul de 25% ca trebuie platit TVA asa cum pentru o paine care valoreaza 2 lei cumparatorul trebuie sa plateasca 2,5 lei, diferenta e ca acolo iti da un bon pe care scrie defalcat.

      In Romania platesti conform Codului fiscal din Romania, si am aratat foarte clar conform carui articol. Nu stiu ce inseamna “lege internationala” si cum poate se bata Codul fiscal; nu exclud, dar chiar m-as mira.

      Va compromiteti grav o gramada de oameni si nu veti avea credibilitate cand intr-adevar veti avea un demers corect. Incercati un moratoriu din cauza faptului ca legea e foarte alambicata, din multe puncte de vedere e incorecta, ca n-a fost bine mediatizata din timp, asa incat sa vi se taie macar penalitatile, dar va rog terminati cu minciunile.

    • Luci: greșești. Nu plătim TVA pentru că
      1) drepturile de autor nu sunt venituri din servicii (cum spui tu că vând o pâine, dreptul de autor este definit în altă clasă de venituri de peste 120 de ani) și
      2) nu tăiem factură (care ar putea fi cu TVA sau fără TVA).
      Deci nu suntem scutiți de TVA, pur și simplu este ALT GEN DE VENIT. Care (repet) este impozabil, dar nu cu taxa pe valoare adăugată.

    • #46

      Florin Grozea » Luci comenteaza acum o optiune politica, orice argumentatie e inutila

    • #47

      @Florin Grozea
      @Arhi

      Argumentatia se face cu paragrafe din legi pe masa. Eu am facut asa, voi puteti spune orice fara nicio acoperire. Nu exclud ca sa fie o situatie similara cu taxa auto, sa fie niste norme internationale cu care sa contravina legea din Romania, dar si atunci legea e din 2003, cel putin ideea de impozitare a sumelor obtinute prin drepturi de autor cu TVA. Si ma indoiesc sa contravina ca atunci ati fi ales calea aceasta sa dati in judecata statul ca si pentru taxa auto; in schimb incercati sa scapati prin induiosarea opiniei publice, mult mai putin informate ca un tribunal international.

    • #48

      cititi acest articol din 2006: www.wall-street.ro/articol/Economie/10131/Drepturi-de-autor-taxe-pe-venit-contributii-sociale-TVA.html
      “Transferul folosintei drepturilor de autor si a altor drepturi similare este considerat prestare de servicii potrivit Codului fiscal, operatiune pentru care se aplica taxa pe valoarea adaugata (TVA) in cota standard de 19%.
      Sint exceptate de la plata TVA pentru transmiterea drepturilor de autor persoanele care nu sint inregistrate ca platitori de TVA, adica nu au depasit cifra de afaceri de 200.000 RON anual din operatiuni supuse TVA.”
      De atunci s-a schimbat cota de TVA si limita pt. cifra de afaceri, dar esenta a ramas: drepturile de autor sunt, conform Codului fiscal, purtatoare de TVA!

  20. Este suficient ca respectivul proiect de lege contravine dreptului comunitar european iar in cazul in care asa ceva ar intra in vigoare, autorii pot da in judecata statul (anaful sau ce presupune asta) pentru ca mai apoi sa se obtina un precedent ca in cazul taxei auto. Majoritatea au avut castig de cauza. Eu nu inteleg de ce se incapataneaza conducerea cu astfel de cacaturi cand poti fi pusi la punct de altii mai mari ca ei cum ar fi UE-ul.

    • #50

      Aici e vorba de sume datorate incepand cu 2006 (acum 5 ani). Dreptul comunitar european ni se aplica in cel mai bun caz incepand cu 1 ianuarie 2007, de cand suntem membri UE, insa de obicei exista si o perioada de gratie, un timp pe care noul stat-membru il are la dispozitie pt. a-si alinia legislatie la dreptul comunitar.

  21. #51

    Cand ai incasat mai mult de 35.000 de euro si ai depasit plafonul nu te-ai gandit ca tb sa platesti tva.Eu am platit ca prostul( adica am respectat legea) in timp ce altii sa-u bucurat de bani. E corect?

    • Greșești: discuția e alta. Dreptul de autor este definit altfel, nu e un venit din vânzare sau din servicii, și artistul nici nu taie factură. Așa e de peste 120 de ani. ANAF-ul vrea să sperie jurnaliștii, probabil.

    • #53

      conform Codului fiscal, drepturile de autor sunt asimilate vanzarii de servicii

  22. #54

    revin 🙂 cu ce e diferit venitul din drepturile de autor cu un venit din o activitate comerciala? Adevarul este ca s-a facut un abuz imens in cazul ziaristilor ( cantaretii , actorii , artistii plastici, etc intradevar au un drept de proprietate intelectuala) fiind platiti cu sume imense pentru o munca care cf Codului muncii este munca SALARIALA.

    • #55

      Nicu » Tu de ce nu platesti tva la job? Prestezi o activitate comerciala, vinzi forta de munca. Deci?

    • #56

      probabil pt. ca nu cere legea?

  23. #57

    Eu nu fac nicio confuzie. Eu citez din lege (nu retroactiv, ci Codul Fiscal cu actualizarile pana in 2006) – in momentul in care veniturile tale din drepturi de autor au depasit un anumit prag, trebuia sa te inregistrezi in 10 zile ca platitor de TVA si sa emiti facturi in consecinta. Nu exista legislatie internationala in materie de TVA, fiindca TVA nu exista la nivel international, ci cu preponderenta in Europa si America de Sud. In Romania exista Codul Fiscal care in materie de TVA este aliniat la normele europene.

    Nu stiu ce legislatie internationala citesc contabilii si avocatii de care vorbesti insa in Europa, cu 2 exceptii (Finlanda si Letonia), toata lumea plateste TVA la drepturi de autor. Alte tari in care TVA-ul se aplica numai in anumite limite, exact ca in Romania, sunt Italia, Grecia si Portugalia, acest club select binecunoscut fara mari probleme.

    Detalii in pagina 5, linia 9 din acest document oficial al UE: ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf

    Ca acum unii se afla in ingrata situatie in care n-au incasat TVA cand trebuia, au ignorat legea si au de dat sume astronomice datorita penalizarilor este alta discutie. In loc de petitii lacrimogene, mai bine un reprezentant al numelor de marca de mai sus (dupa ce in prealabil Badea era scos de pe lista) propunea o intalnire cu cineva de la ANAF, de la parlament, chiar si la Cotroceni daca iar e Basescu de vina, civilizat, fara acuze aiurea in tramvai, in care se putea explica foarte usor situatia nasoala in care se afla si sunt convins ca se putea ajunge la un compromis, mai ales ca sunt destuli actori/muzicieni/jurnalisti prin parlament.

    • #58

      niste pupinbasisti nenorociti, astia de la UE

  24. #59

    In primul rand legea e tampita ca obliga o persoana fizica sa plateasca TVA. Nici macar aia de la finante nu stiu cum sa incadreze un astfel de platitor de TVA.
    Ok sa zicem ca legea e lege, atunci ar trebui lasati sa emita facturi de TVA care sa poata fi deduse de catre platitorul de drepturi de autor din TVA-ul datorat. In plus ca platatitori de TVA sa fie lasati sa faca achizitii cu factura ca din nou sa poata deduce TVA-ul platit din cel datorat. Toate astea pt. ca asta e principiul TVA-ului. TVA-ul nu este impozit pe venit iar asta o spune chiar statul. Dar in cazul ANAF si artisti/jurnalisti marlanii il trateaza ca pe impozit.

    • #60

      In cazul de fata aceasta modalitate e complicata datorita unor particularitati. De exemplu daca esti compozitor; tu nu te duci intr-un magazin, scoti piesa la vanzare si dai factura la un cantaret. Remuneratiile se fac intr-un mod mai complex. Si asa, marea majoritatea nu ating plafonul, si TVA-ul le ramane lor, si nu e vorba doar de artisti, ci de toate persoanele fizice. Ei nu comenteaza nimic. Doar astia care depasesc, majoritatea jurnalisti ticalosi, ca altcumva greu atingi plafonul, tot vocifereaza. Si da, cererile de executare lor le este dedicata, aici n-are rost sa facem pe inocentii.
      Oamenilor li s-a intiparit in minte ca TVA-ul il platesc doar persoanele juridice, unde intr-adevar exista interactiuni intre diferitele cicluri economice, de aceea ele nu beneficiaza de plafon, dar pe de alta parte au si modalitati mai numeroase de deductie.

    • #61

      Luci » Dupa cum spuneam, jurnalisti ticalosi, moguli. Recunoastem repertoriul, multumim frumos, am prefera totusi sa nu il mai auzim, serios.

    • #62

      Imi poti spune de ce semneaza aproape exclusiv jurnalisti petitia ? Dintre muzicieni (si sunt convins ca sunt mult afectati), semneaza doar Florin Chilian care e un infractor, cu acte in regula de la tribunal. Muzicienii au nevoie de contracte in afara, iar aia daca afla ca nu vor sa plateasca la fisc, nici nu mai stau de vorba. Si Wesley Snipes e un actor foarte bun.

    • #63

      dude, vorbesti singur, serios, eu personal am incetat sa citesc ce scrii. ti-ai creat o mica logica a ta acolo si te invarti in jurul ei. wesley snipes e la parnaie ca nu a incasat tva si nu l-a platit. right. keep up the good work.

    • #64

      @Arhi

      Nu mi se pare normal sa te vaiti ca n-ai autostrazi si altele daca nu platesti.

      Vezi ca se apropie 15 iulie; trebuie platita asigurarea obligatorie impotriva calamitatilor. Ce imi recomanzi mie si celor care nu suntem expusi la calamatiti: sa platim sau nu ? De ce sa ma asigur impotriva unui risc la care nu sunt expus? De ce sa platesc ca voi care stati in blocuri cu structurile de rezistenta distruse in Bucuresti sa nu ramaneti pe strada?

  25. #65

    mi se pare o manipulare jegoasa toata povestea asta cu platitorii de TVA. LEGEA ASTA E MAI VECHE, nici macar nu a dat-o guvernul Boc (ca la cat se vaieta spagatistul in mizeria lui de emisiune ai crede ca legea asta a fost data doar ca sa-l futa Boc pe el), deci nu e vorba ca s-ar aplica retroactiv cum incearca unii sa sugereze. Legea e foarte simpla, daca ai venituri pe PFA sau drepturi de autor mai mari de o anumita suma (30.000 de euro pe an pare-mi-se) trebuie sa te inregistrezi ca platitor de TVA cu toate consecintele care vin la pachet. In cazul asta inregistrarea ca platitor de TVA nu e optionala ci obligatorie daca nu te-ai inregistrat si in consecinta nu ai incasat TVA e doar greseala/prostia ta, la fel, dupa ce-ti faci PFA trebuie sa te inregistrezi si la Casa de Asigurari de Sanatate (chiar daca mai plastesti CAS si din alte venituri, gen salar), daca nu o faci la timp cand o sa o faci o sa ai de platit restante + penalitati din momentul in care te-ai inregistrat ca PFA. Daca nu te inregistrezi stai cu morcovul in cur pana cand te prind si te pun aia sa platesti restante + penalitati.
    Sunt mii de persoane care au PFA si sunt platitori de TVA, inclusiv eu. Noi cum am stiut ca trebuie sa fim platitori de TVA fara ditamai contabilii si juristii trustului Intact in spate? Nimeni nu-i mai presus de lege, au gresit trebuie sa plateasca, e ATAT de simplu.

    • #66

      PFA e una, DA (drepturi de autor e alta).
      Pana nu intra aici un contabil cu minim 10 ani experienta in activitati pe DA si nu ne lamureste, eu nu cred nimic din ce se discuta aici. Sunteti toti niste pareristi!

  26. Am lucrat in presa unde absolut toti angajatii aveau contract de drepturi de autor. In fiecare an sefa mea se ducea la anaf de unde afla ca TVA-ul datorat statului (da, legea e veche si se aplica de mult timp) crestea si tot crestea. Asa se intampla cu fiecare ziar deschis prin Constanta. Toti datorau TVA statului (cei care depaseau plafonul).
    In prima faza sefa s-a cam speriat de aceasta datorie, dar cei de la anaf au spus ca nu-i nicio problema, sunt foarte multi in situatia asta si nu se ia nicio masura. Sa stea cu banii in buzunar si sa-si vada de treaba.

    Acum na, hai sa dam in guvern ca in sfarsit se aplica o lege.

    Pe langa toate astea, cum pula mea poate sa vina badea si inca cativa ca el care sunt doar prezentatori (nu fac continut, doar recita si pun intrebari scrise de altii) si sa faca gura ca, vezi doamne, ei sunt creatori si au o lege speciala.

    Sa ma suga si guvernul si toti restu care se plang ca platesc taxe si, in acelasi timp, ca nu au parte de servicii cum trebuie.

  27. #68

    Eu am fost PFA neplatitor de TVA. Aceeasi regula o aveam: daca treceam de 35.000 € calculat mi se pare la cursul din data aderarii la UE… trebuia sa ma cer eu sa fiu platitor de TVA si implicit sa incasez.

    Pe sistemul a nu face bani mai de loc e cea mai sigura metoda de-a nu avea mult de dat ca si taxe, n-am avut treaba cu plafonul asta, nici in visele cele mai bune. Dar ideea e ca stiam.

    E, unii se pare ca n-au stiut. Ei nu erau nici macar PFA, deci persoana juridica, erau doar persoane fizice platite pe drepturi de autor pentru ca erau, ce sa vezi, autori. Creau chestii recunoscute de lege ca fiind arta sau chestii intelectuale. Faptul ca n-au stiut de plafon sau ca au stiut dar au ignorat sa se treaca platitori de TVA e o vina.

    Dar in fiecare luna Martie oamenii astia au depus chestii la ANAF!!! Formulare in care au scris cat au facut anul trecut.

    Nesimtirea e ca ANAF a ignorat ani de zile ca aia dadeau formulare cu incasari 50.000€ pe anul trecut, neplatitori de TVA. Deci nici ANAF-ul nu a zis la momentul ala, prin angajatii sai, ca bai nene… e problema.

    Drept urmare, daca e sa plateasca cineva un TVA neincasat, ar cam trebui si cei care au inregistrat formularele sa faca jumi-juma cu victima/autorul.

    A se nota ca la 50.000€ e mai avantajos sa ceri TVA. Explicatia e mai lunga.

    Deci vina e in mai multe parti, dar parca mai mult e la stat decat la autori. Cine a pus semnatura avand studii contabile/finante etc. autorul sau angajatul ANAF?

  28. #69

    @Luci eu sant mai “greu de cap” deci ce spui tu e faptul ca la ei e complicat sa definesti o procedura de deducere a TVA ca e persoana fizica si ca pana la urma urmei nici celelalte persoane fizice nu deduc TVA-ul ca asta e natura TVA (ultimul fraier din lanț il plateste). Deci ei platesc TVA la achizitie ca sint persoane fizice si inca odata TVA ca sunt artisti si incaseaza pe drepturi de autor.
    Atunci de ce mortii masii nu l-au numit impozit pe venit adica 16+25 si se termina odata cu tampenia asta.

    • #70

      Da , nu e denumirea cea mai fericita; google it si vei vedea ca de mult timp economistii spun ca de fapt TVA e doar un supliment la impozitul pe venit.

  29. Badea jurnalist? Scrie ca e realizator TV…

  30. FATALITY!

    Nu cred ca o sa se aplice retroactiv, pentru ca s-ar bate cap in cap cu un alt articol de lege inca in vigoare. Ca o sa se aplice de acum in colo, asta este alta situatie, si nu inteleg unde e baiul ca sa platesti taxe catre tara unde locuiesti, mai ales ca romanica este un stat care nu stie sa faca bani din productie ci din suprataxarea populatiei.

  31. Cum ar veni, trebuie platit TVA la salariu. HA? Ca pana la urma ala e salariul actorilor, jurnalistilor, etc. 🙁

  32. #74

    @nina: Este ilegal sa platesti salariul pe drepturi de autor, deoarece se evita alte taxe, taxe ce ar trebui platite de salariat si de angajator. In pricipiu este cea mai buna metoda de evaziune la companii ce detin trusturi de presa. Habar nu ai pe ce lume traiesti.
    @haolica: Data viitoare cand comentezi te rog sa aduci si argumente. Si inainte sa vorbesti cu mine sterge-ti mucii.
    @Florin: poate nu ar strica sa citesti legislatia din cand in gand, pentru a evita momentele astea penibile.
    @arhi: legea nu se aplica retroactiv.Nu crezi?

  33. #75

    Bai arhi, io m-am prins, tu iti trollezi propriile posturi 🙂

    Daca trebuia sa se rascoale cineva, trebuia sa se intample acum 5 ani cand Vladescu a modificat Codul Fiscal. Nu vii acum si zici “io n-am stiut”, “nu mi se pare corect”, “n-am fost anuntat” sau vorbesti de legislatie internationala atunci cand ea nu exista. Pe mine nu ma anunta nimeni ce taxe am de platit la stat, le platesc conform legii si gata, fara sa scriu petitii si fara sa amenint cu firme de avocatura.

  34. #77

    Programatorii pot fi platiti pe drepturi de autor? si daca nu, de ce?

    • #78

      Oricine poate fi platit pe drepturi de autor atat timp cat produce o opera *independent* de activitatea unui potential angajator. Forma de manifestare a operei este irelevanta, poate fi o aplicatie software, note muzicale, texte s.a.m.d

      Fiindca am fost in situatia in care a trebuit sa ma decid, din experienta, in cazul programatorilor, cele mai avantajoasa forme de retributie din punct de vedere fiscal *in conditiile legii* sunt:
      – PFA cu norma de venit daca castigi <35.000 eur/an; pentru asta trebuie sa te incadrezi pe o anumita lista, un atestat de la un liceu de profil informatic ar trebui sa fie suficient;
      – Microintreprindere la care te angajezi pe tine insuti cu salariul minim daca castigi intre 35.000 si 100.000 eur/an.

      Peste 100.000 eur nu ai decat o singura optiune legala: firma obisnuita.

      Bineinteles, vorbesc de sume brute.

  35. Stati calmi. Au mai avut ei o initiativa similara acum un an sau doi. Daca imi aduc aminte ne obliga sa platim din urma nu stiu ce taxe din tranzactiile imobiliare. Au ltrat cat au latrat si cand si-au dat seama ca sunt cretini s-au lasat bagubasi. Eu cred ca treaba asta cu TVA-ul este facuta sa ne “gandim la ea”

    • #80

      Nu s-a lasat nimeni pagubas, exact din cauza asta sunt scoase azi la licitatie apartamentele lui Negoita si terenurile lui Becali, pentru recuperarea TVA-ului aferent tranzactiilor imobiliare “pă persoană fizică” pe care le faceau acestia.

  36. #81

    Tara smecheriilor. Ocupatia noastra principala. Mi-e rau cand aud de oameni platiti pe “drepturi de autor”. Asta e un fel elegant de a spune “evaziune”. Angajatorul roman si-ar plati pana si sapatorii de santuri de pe santier pe drepturi de autor, daca ar putea ocoli cumva legea. Nu cumva sa plateasca la stat ce plateste un angajator cu bun-simt. Ii tinem cu salarii minime, restul de bani in plic, sau pe contracte de colaborare, si alte romanisme.
    Statul ne furaaa! Dar ca il furam noi…asta “nu se pune”.

  37. #82

    @Dorian – Ce vorbesti tu acolo…. normal ca numai statul fura, restul suntem sfintii din dreapta barbosului.

  38. #83

    Dude , eu am un pfa . Am fost sa platesc impozitul pe anul trecut si nu au vrut sa mi-l incaseze deoarece mi-au mai adaugat 1400 ron impozit de plata pentru anul 2011 , pana in decembrie. Desi eu anul acesta poate nu am avut incasari sau au am avut cheltuieli mai mari decat incasarile, poate e criza si imi merge prost, pentru ANAF nu conteaza, ei vor banii in avans. Bani pe care eu nu ii am dar pentru care ei imi calculeaza si penalitati.
    In alte cuvinte, trebuie sa ma imprumut sa platesc la anaf bani in avans si daca mor maine ei raman cu banii luati .

  39. #84

    doamneeee, bai unii dintre voi sunteti in intuneric rau de tot. Tot dati copy paste la paragrafe din lege dar alea nu se aplica pe subiectul de aici, adica drepturile de autor. Contractul de drepturi de autor este o alta forma de colaborare, documentul justificativ este el insusi. Cand faci un contract de prestari servicii care se supune altor legi, documentul justificativ nu este contractul, ci factura. si daca ai sub 35.000 euro CA anual esti scutit de TVA. de ex esti PFA si daca depasesti aceasta suma automat vei fi platitor de TVA. La ctr de dr autor tu nu iti deduci cheltuieli fizice, nu pastrezi chitante si bonuri si facturi ca sa iti poti deduce TVA-ul, in caz ca ar exista TVa la ctr de dr autor. Nu prestezi servicii, nu vinzi nimic, ci cedezi drepturi asupra unei opere create de tine. Daca ar exista TVA vreodata la dr de autor, ar trebuie sa aveti facturier si s-ar schimba total legea drepturilor de autor. Deocamdata deductibilitatea cheltuielilor este de 20%din brut, chiar nu judecati un pic ca nu esti cum e o firma, nu ai cheltuieli propriu-zise?!

  40. #85

    Deci faza cu retroactivitatea pe 5 ani a legii nu exista si chiar consider o greseala sa se marseze pe asta pentru ca e un motiv de atac din partea celor ce cred ca ANAF e baiatul bun ce are grija de nesimtitii de artisti/jurnalisti. Legea a fost data acum 5 ani si a avut efect din momentul publicarii.
    Pe ce trebuie marsat e GOLANIA pe care o face ANAF si care @Luci o prezinta ca pe ceva normal. GOLANIA consta in faptul ca atunci cand a fost data legea au vrut de fapt sa introduca un impozit pe venit. Neavand curajul sa il numeasca ca atare si i-au spus TVA stiind ca nu sunt norme de aplicare ca si TVA (ma refer in special la procedura de deducere si inregistrare) si ca intr-un final va fi aplicat ca impozit pe venit.
    Acum vin cu o GOLANIE si mai mare si spun ba prostilor noi stim ca timp de 5 ani nu aveam proceduri de inregistrare a TVA-ului de la persoane fizice (nu confundati cu PFA) si de aia nici nu v-am deranjat sa va întrebam de ce nu l-ati inacasat da’ uite ca de anu’ asta va phutem si va spunem ca TVA de fapt impozit pe venit si ca atare nu conteaza daca nu l-ati “facturat” s-au daca nu l-ati incasat. Fiind impozit pe venit mai mult consideram ca nu ati vrut sa il platiti asa cum face toata lumea si drept urmare mai luati si niste penalitati la penalitati timp de 5 ani.
    Chiar daca ei nu avut curajul sa spuna ca vor un impozit pe venit suplimentar pt. drepturile de autor realitatea este ca i-au spus TVA si trebuie tratat ca atare. Fiind TVA si nefiind “facturat” si incasat nu poti sa le spui artistilor evazionisti care se sustrag de la plata TVA-ului. Tot ce poti sa faci este sa dai o amenda pentru ca nu au cerut TVA si sa ii ajuti sa ceara TVA-ul de la platitorii de drepturi de autor astfel incat platitorii de drepturi de TVA la randul lor sa poata inregistra si deduce TVA-ul.
    Dar prea multa munca si oricum menirea ANAF (cu conducere numita politic) este “sa arda” in nici un caz sa gaseasca solutii constructive pentru implementarea unei legi tampite fara proceduri clare de aplicare.

  41. #86

    spunea cineva mai sus ““Transferul folosintei drepturilor de autor si a altor drepturi similare este considerat prestare de servicii potrivit Codului fiscal, operatiune pentru care se aplica taxa pe valoarea adaugata (TVA) in cota standard de 19%.”. Stii ce inseamna asta? Ca io firma il platesc pe unul prin drepturi de autor pentru un continut de text pentru clientul meu. Eu firma il facturez pe clientul meu pentru ceea ce am obtinut de la tine jurnalist. asta inseamna transferul folosintei drepturilor de autor si asta este un serviciu si pt asta adaug TVA.

  42. #87

    *sau

  43. #88

    @ Arhi Nicu » Tu de ce nu platesti tva la job? Prestezi o activitate comerciala, vinzi forta de munca. Deci?

    TVA – taxa pe valoare adaugata . Ca salariat platesti TVA cand cumperi orice produs, fiind o taxa finala. Un kg de cartofi de la supermarket are TVA-ul inclus in pret. Doar firmele au drept de deducere al tva-ului, ele fiind , in fapt, agenti fiscali ai statului, colectandul din buzunarele pf si varsandul la bugetul statului plus TVA-ul rezultat din profit.In principiu, dk ai depasit plafonul de 35000 de euro TREBUIE sa te declari singur. ASA ESTE LEGEA. Nu tb sa vina ANAF, sau MAMA sau TATA sa te invete ce sa faci cu banii. Recunosc ca este ABSURD ca sa platesti un TVA pe care nu l-ai colectat, dar asta este greseala persoanei care nu s-a declarat si nu a beneficiat de drepturile de deducere Eu, ca contabil, am de castigat prin respectarea legii si am indrumat toate pf care au venituri peste plafon sa declare( inclusiv pe cele care au realizat tranzactii din terenuri). Au declarat, au incasat, au platit nema probleme. Cum spuneam in postul anterior munca ziaristilor, definita cf Codului Muncii, este munca SALARIALA. Faptul ca ei nu respecta legea si ne spun ei cum este mai bine( dupa mintea lor sau dupa cum sunt cumparati sa ne invete, asta ca sa nu suspectam ca sunt de-a dreptul prosti) nu le da dreptul sa nu respecte legea. Toti vrem sa traim ca in occident, dar cand e vb de a face primul pas in acea directie, acela de a ne plati taxele la stat nu e bine. Pentru artisti este valabil acelasi lucru dpdv fiscal( fara inversunarea pe care o am fata de ziaristi 🙂 ).
    Cum am spus mai sus, dpdv logic este absurd sa platesti un tva pe care l-ai incasat.La prima vedere. Sa consideram ca s-au incasat 70.000 euro. S-a depasit plafonul cu 35.000 euro se colecteaza TVA din 35.000 rezulta baza de aprox 29400euro restul de plata la stat ( am expus logica ANAF)

  44. #89

    Mie mi se pare foarte tare ca cei care sunt impotriva legii nu au absolut niciun argument legal, ba mai mult nici nu vor sa o citeasca. Pe de alta parte ceilalti cunosc foarte bine legea. Asta denota faptul ca privitul la televiziunile de stiri tampeste.

  45. cu ce sunt eu PFA diferit de DA? nu suntem amundoi persoane fizice?

    Daca la lege scrie ca tre sa dati TVA, ce cacat o dati cu basismu in sus? Imi place ca la argumentele de mai sus (cu legea in fata) Florin vine si vorbeste de o lege internationala (Era sa crap de ras) iar Loredana vine si produce propriile texte legale. In tot acest timp, Arhi are drept argument: “esti basist”.

    UUU. I LIKE

  46. #91

    Eu am o intrebare si mai tampita: ce se va intampla cu cei care au stiut ca exista aceasta lege si au RESPECTAT-O?Le va da statul banii inapoi?Ei de ce au RESPECTAT legea?De prosti?

  47. #92

    @animaloo
    Nu mai am ce sa iti explic, nu are rost. Eu lucrez in domeniul contabil, as vrea sa cred ca stiu despre ce vorbesc. Si da, PFA este una, plata prin drepturi de autor este alta.

  48. #93

    @Florin Grozea
    Greșești: discuția e alta. Dreptul de autor este definit altfel, nu e un venit din vânzare sau din servicii, și artistul nici nu taie factură. Așa e de peste 120 de ani. ANAF-ul vrea să sperie jurnaliștii, probabil.

    Gresesti: discutia e aceeasi. Banii acestia constituie un venit. Nu itzi vin in cont? Deci venit 🙂 . Ceea ce creezi tu ca artist constituie o valoare= taxa pe VALOARE adaugata. Cu ce e diferit venitul din prestari servicii fata de venitul din drepturi de autor? Si prestarea de serviciu in cazul meseriilor liberale are ca componenta de cost valoarea intelectuala ( cunostiinte profesionale, logica, capacitate de memorie, pile, relatii), cam la fel cu creatia artistica pt care primesti dreptul de autor. ANAF-ul nu se leaga de venitul tau din drepturi de autori , ci de plafonul de platitor de tva. Faptul ca ai un plafon de cheltuieli in cazul creatiei artistice se refera la IMPOZITUL PE PROFIT, care este alt impozit

  49. #94

    Toti sustinatorii “lu’ regina” cred ca TVA-ul e o pedeapsa.
    Baaaa daca vreti sa ii ardeti pe drepturile de autor cel mai usor e sa mariti impozitul pe venit sau sa fie considerate D.A. venituri salariale.
    Pe TVA ultimul beneficiar plateste TVA-ul, ultimul fraier din lant! In cazul artistilor ei sunt primii din lant!!!
    Chiar nu intelegeti ca daca ar putea plati TVA-ul ca un PFA nu ii afecteaza mai deloc, din contra vor putea face niste achizitii si sa deduca din TVA!

  50. Loredana: daca ai stii cate prostii am auzit de la contabili, te-ar lua si pe tine durerea de cap.
    Urlam la o colega de-a mea “platesteti pensiile ca te ard aia de nu te vezi”. M-a ascultat o pula. “mi-a zis mie o contabila ca nu sunt obligatorii”.

    Bai fratilor. Aveti scris negru pe gri, alb si alte culori de background, ca daca treceti de plafonu x sunteti platitori TVA? Aveti. Se intampla asta si acum 5 ani? Se intampla.
    Deci nu este o decizie retroactiva si o decizie tarzie.

    Acum, avand in vedere ca in parte este si vina statului ca nu v-a ars mai de mult, ar putea sa lase la penalizari si sa zica “hai, platiti tva-ul conf legii si vedem pe urma”

    ” nu vinzi nimic, ci cedezi drepturi asupra unei opere create de tine”
    nu vinzi o pula. nu vinzi daca cedezi drepturile alea moca. Pana una alta primesti un venit pe baza unui serviciu.

  51. #96

    florin grozea: sunt compozitor și textier de 15 ani

    asta e gluma zilei.