Şi-a pus cineva problema de ce e aşa un mare scandal cu intrarea în Schengen?
Pentru că pe mine, umil cetăţean de rând al ţării, nu mă afectează deloc chestia cu Schengenul. Nu sunt deloc deranjat să îi arăt buletinul tipului de la graniţă, am exact aceleaşi facilităţi, doar că întârzii 10 secunde, cât scot buletinul şi îl primesc înapoi.

Doar că miza e mult mai mare, imens mai mare. Ce înseamnă lipsa unui control la graniţa cu vestul? Tirurile cu ţigări din Moldova nu vor mai fi controlate de nimeni. Nigerienii în căutare de muncă, aduşi cu vaporul la Constanţa vor trece în ungaria per pedes, culegând floricele de băşina porcului. Traficul de carne vie nu se va mai numi trafic de carne vie, ci excursii la Viena, Paris, Milano. Şi tot aşa.

Aici este peştele cel mare. De aia tinerii din Cosa Nostra de la conducere sunt aşa de supăratţi. Pentru că planificaseră o creştere a afacerilor, care momentan nu va mai fi, pentru că s-au săturat şi nemţii de noi. Iar francezii încă nu au primit dreptul de construcţie a celorlalte turbine de la centrala nucleară de la Cernavodă, aşa că vor mai presa puţin pe noi, până o să se semneze ce trebuie.

Desigur, noi vrem Schengen, dar luam taxa auto, in pofida legilor UE. Dar asta e alta treaba, nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. Arhi, din ceea ce ştiu eu, Schengen-ul însemna şi faptul că mă pot apuca de muncă peste hotare imediat ce am găsit un angajator, fără să mai fiu nevoit să aştept viză. Practic, dacă ştiam eu bine, asta mă opreşte pe mine să-mi iau un job rapid în Marea Britanie, pentru că va trebui să aştept o viză care poate veni sau nu.
    Cam acesta este dezavantajul pentru mine şi, sunt sigur, nu numai.
    Dar na, o merităm, mai ales prin prisma faptului că am permis ca fel de fel de ciudaţi să plece afară.

    • #2

      nu sunt sigur sigur, doar vreo 80%, dar am impresia ca te inseli. eu acum daca ma duc in grecia si vreau sa le cer viza de resedinta, dupa cele 3 luni legale, trebuie sa le prezint dovada ca am un loc de munca. adica nu sunt conditionat de nimic sa ma angajez, iar asta o spun din surse absolut sigure. unromaningrecia.blog.com/

    • #3

      pula, ca Marea Britanie nu-i in Schengen :mrgreen:

    • Bogdan, gresesti. Spatiul Schengen e una, permisele de munca alta. Daca intra Romania in spatiul Schengen nu inseamna ca automat nu mai e nevoie de permis de munca. Cehia e in spatiul Schengen de3 ani, dar cehii inca au nevoie de permis de munca in Austria si mai stiu eu pe unde. Noi mai avem de asteptat inca 4 ani pana sa putem lucra fara permis de munca prin Austria, Germania, UK, sau altele, pentru ca am impresia ca n-o sa se grabeasca sa renunte la permisele de munca inainte de termenul limita (adica 7 ani de la intrarea in UE).

    • #5

      Restricţiile pe piaţa muncii vin din tratatul de aderare al României şi Bulgariei la UE şi nu au nimic a face cu Schengen.

  2. Eu ma bucur ca nu ne dau astia liber la Schengen nu suntem asa civilizati cat sa atingem nivelul ala.

    Cat despre cosa nostra..femei la spania si milano tot o mearga si tirurile cu tigari tot o sa treaca

  3. O singură menţiune: de fiecare dată când zbor în Germania, şi o fac destul de des, stau la o coadă infernală pentru arătat buletinul. De ce? Simplu: există o singură zonă de control pentru non-şenghen şi sunt 5 zboruri în acelaşti timp din ţări non-şenghen. Durează de multe ori şi 30 de minute pe care le-aş prefera în afara aeroportului.

  4. De parca ar fi ceva facut in tara asta pentru popor, pt mine, pt tine. Totul este pentru ei, care-s pe undeva mai sus nitel decat noi.

  5. #9

    eu unul nu stiu de ce ne-au primit astia in UE !?

  6. #10

    Arhi , permite-mi sa te contrazic . Sa fii cetatean sau rezident a unei tari din spatiul Schengen iti deschide alte orizonturi . Mai ales cand e vorba de job sau , dupa caz , o micro ….macro intreprindere .
    Nu ma apuc sa-ti enumar aici toata polologhia dar informeaza-te . Faptul ca stai mai mult la coada in aeroport e parfum fata de alte impedimente .

    Eu sunt rezident ( inca nu ma hotarasc sa renunt la cetatenia ro. don’t ask why ) intr-o tara schengen si crede-ma ca asta mi-a deschis multe usi mai ales ca eu calatoresc mult prin prisma micului biznis de care ma ocup .
    So….tu ca simplu cetatean esti afectat .da !

    • #11

      @Isolda: pai zi-ne exact care sunt avantajele.

    • #12

      Şi eu sunt rezident într-o ţară din spaţiul Schengen (Olanda) şi n-am absolut nici un avantaj de pe urma asta. Pot să trec din Olanda în altă ţară din Schengen fără să arăt paşaportul, dar asta o poate face şi cineva care e rezident în România.

  7. fa-am sa inteleg. asta inseamna exact intrarea romaniei in shenghen ? sa nu-i mai arat bulgarului sau ungurului boletinul sau pasaportul cand vreau sa ies din tara ?

  8. #14

    Multe .
    Daca esti interesat , cauta-le pe site-urile de specializare .( chiar si in spatiul schengen conditiile depind de la tara la tara )

    • #15

      @Isolda: eu cred ca pe mine, cetatean simplu care vrea sa mearga la viena la shopping, ca si pentr ceilalti 90% din ceilalti calatori, diferenta e doar de buletin

    • #16

      Arhi, gandesti doar prin prisma a ceea ce vrei tu .
      Dar eu nu la acest aspect ma refeream . Ci la acei romani care vor sa aplice pt un job in spatiul schengen ..altul decat cel de ospatar sau menajera . Ori la cei care vor sa puna bazele unei afaceri in spatiul schengen .
      Sau cei care au deja o afacere de import-export in RO . etc
      Variantele sunt multiple .
      ec.europa.eu

    • #17

      @Isolda: bineinteles, dar totusi ei sunt o minoritate si ma indoiesc ca basescu plange de dragul lor

    • #18

      @Isolda, in ce tara spui ca lucri?

    • #19

      @Catrina: cre ca jermanica

  9. Am impresia ca lumea confunda spatiul Schengen cu separarea care se face in cele mai multe tari din UE intre membrii noi si vechi ai UE. Intrarea in Schengen nu inseamna suspendarea restrictiilor existente pe piata muncii, alea sunt reglementate prin legi speciale in fiecare tara si nu sunt sanse sa se elimine asa de curand. Cat despre viza, din cate stiu eu, nu ai nevoie de nicio viza in niciuna din tarile UE, in schimb esti obligat sa te inregistrezi cu domiciliul acolo ( ca de altfel orice cetatean UE) daca stai mai mult de o anumita perioada (iarasi definita diferit in functie de legislatia fiecarei tari).

    In cazul Austriei, al carui caz il traiesc pe propria piele, nu exista conditionari in functie de Schengen sau non-Schengen, ci restrictiile sunt foarte clare definite prin legi speciale: esti bulgar sau roman, ai nevoie de permis de munca pe care trebuie sa ti-l ceara firma. In schimb ca cetatean al unei tari din UE ai dreptul la libera circulatie pe teritoriul Austriei, dar ca orice alt “comunitar” trebuie sa te inregistrezi la autoritati daca stai mai mult de trei zile (da, se face si in cazul vacantelor, dar se ocupa hotelurile de asta) si daca stai mai mult de trei luni trebuie sa faci o altfel de inregistrare pentru care trebuie sa dovedesti ca esti asigurat si ca ai suficiente venituri.

  10. cam offtopic: Arhi, după ce am citit blogul românului din Grecia, îţi doresc din tot sufletul să-ţi reuşească şi să ajungi acolo. Şi mie îmi doresc să-mi fac curaj pentru o astfel de mişcare.
    Amin!

  11. Mai e si faza ca daca intram in Schenghen ne primesc aia din Nord fara viza …

  12. de fapt ma ataca f tare ca nu sint in schengen pentru ca in mod normal dupa 3 luni in germania tre sa ma intorc, sau sa ies o zi…anyways nu pot sta mai mult de 6 luni pe an, pe cind daca eram in schengen chestia asta nu se mai intimpla, deci e nashpa

  13. “Everybody staying in Germany for more than 3 months must officially obtain a residence permit (including EU citizens). After completing your residence registration, you need to apply for your residence permit at the local immigration office ( Ausländeramt).”

    Nu are nici o legatura cu Schengen sau non-Schengen

  14. #25

    Dap dau dreptate romanului din grecia {l-am citit si eu} am avut ocazia in 2008 si 2009 sa merg in concediu in Grecia la socrii mai exact {ei lucau acolo} intradevar grecii mananca extrem de sanatos, legea e stricta insa ei nu au nici cel mai mi stres ca isi vad de treaba lor ,, fara stres ,,socre-meu lucra intr-un restaurant si era mare boier si prieten cu patronul la catarama aproape nu exizta relatia sef- angajat ci prieteni,,,,avea tot ce ii trebuie de la restaurant nu platea decat chirie,,inclusiv noi in numar de aproape 7 cand ajungeam acolo patronul lui ,gecul ne chema la el cu mare drag si ne zicea din start sa venim in fiecare zi sa mancam la restaurant…GRECII TRAIESC CEL PUTIN 15 ANI MAI MULT CA NOI …si mai bine

  15. #26

    Anatai sau Arhi, cum se numeste blogul romanului din Grecia? Mersi

  16. #27

    @Arhi

    Are dreptate bogdan, in Schengen nu mai trebuie sa soliciti elibererare unui permis de munca. E un avantaj major pentru “elite” (urasc cuvantul, da plm, nu stiu cum sa le zic ). Dupa mintea mea oricum o dai, iese cu minus si RO si spatiu Schengen. RO, pentru ca oamenii buni pleaca si mai usor, Schengen pentru ca anagajotorii isi vor permite luxul de a angaja oameni buni pe bani putini. La momentul actual fortele de munca pot impune angajatorilor o suma minima pentru care acorda permisul de munca, in general fiind peste 3500 gross. Scade media salariala, scade consumul, se duce economia in jos. In plus mai urca si rata infractionalitatii. Trebuiau sa fie chiar prosti sa-i accepte in Schengen.

  17. Am impresia ca multi habar n-au ce inseamna spatiul Schengen. Se refera DOAR la eliminarea vamilor. ATAT. Faptul ca intra si Romania in spatiul Schengen nu inseamna ca se vor elimina alte restrictii decat cvasi-controlul de la vama. Cautati cu incredere pe wikipedia…..

  18. #30

    Eu zic ca singura mare diferenta este ca acum Basescu si-a asumat responsabilitatea! 😛

    • #31

      @culaie: da, asta m-a linistit, viata mea e clara de-acum inainte

  19. Si ca sa completez legat de controlul la vama, as adauga faptul ca acele controale nu sint eliminate definitiv. In zonele de granita umbla vamesi care te pot opri in trafic si sa te controleze.
    Era o emisiune pe la tv acum ceva ani in care era exemplificat acest lucru. La granita dintre Spania si Franta se facea trafic de tigari la greu. Si vamesii opreau masinile si le controlau.
    Controlul vamal in Schengen este unul ad-hoc ( sper sa fie corect 🙂 ) . Ca si cum te-ar opri politia sa-ti verifice actele.
    Personal, pe mine m-ar avantaja eliminarea vamilor. Pentru simplul fapt ca mereu stau la vama minim 30 de minute pentru controale suplimentare din motive oarecum de nisa 🙂

  20. #33

    Asa e dom’le …Schengen e un cacat care exista pur si simplu DEGEABA !!! nu e nicio diferenta daca esti sau nu in spatiu . Iar prostii aia din vest si nord nici macar nu si-au dat seama de treaba asta . Noroc cu romanii nostri c-au avut aceasta revelatie …..

  21. în privinţa ţigărilor, ştiu că deja s-au deschis fabrici în românia pentru producerea “made in moldova” chiar pe loc 😉

    • #35

      legat de asta, o sa va povestesc eu odata o treaba cu niste tigari si niste sticle, din moldova

  22. @ Isolda: Mes hommages! Astazi sint perfect de acord cu tine!

  23. #38

    deci care-i faza cu asumarea responsabilitatii de catre betiv? putem sa-i aplicam o corectie daca-l prindem si sa nu ne faca nimeni nimic?
    daca nu suntem in schengen inseamna ca ac/dc si lumea de pe autobuze trebuie in continuare sa ofere o mica atentie stimatilor graniceri. in plus, eu poate vreau sa o iau la pas peste camp in ungaria si n-am chef sa ma opreasca nimeni.

  24. #39

    @ Mircea

    Ok, man !!! peace.

  25. @Isolda: punctul si virgula se pun fara spatiu dupa cuvinte.
    Cu ce mi-ar fi mie mai bine. Ca si micro. Am o afacere prin care lucrez cu Germania. Mi-ar plati in avans sau cum? Ca de platit se plateste perfect, comenzile curg, treaba merge.
    Cand vreau sa ma duc la Aldi sa-mi umplu masina cu ieftineala si sa vad O TARA arat un boletin la Ungur si dupe aia M1, A1, A2 etc. 🙂

  26. #41

    @Arhi
    M-a apucat rasul cand Baconschi, ala care si-o punea cu ambasadoarea Lupea (anagrama este involuntara), face pe durul! Blocam noi Croatia. Vezi sa nu!

  27. @SubSoare: a nu fi Romania in Schengen e cam ca si cum ai fi etern chirias cu buletin de Vaslui in Timisoara. Tolerat dar niciodata complet acceptat.

  28. #43

    schengen-ul e pentru vizitatori, nu pentru emigranti. asta sa va fie batuta in cuie in cap.

    sunt in anglia de 3 luni si e pentru prima data in viata cand vreau sa muncesc LEGAL, afara. anglia e prima tara care ma satisface orgasmic cu toate legile si cultura care o detine. din pacate, am reusit tot la negru sa ma angajez, in IT, pe bani mai putin si fara alte facilitati, ca a fost singura varianta. ceea ce ofera tara pentru romani si bulgari -sole trader- e pentru constructii si cleaneri sau alte munci odioase, iar eu sunt un baiat delicat.

    ma fut in el schengen si alte porcarii. avem nevoie de drept de munca, nu de stors banii din turism.

    daca ar fi sa-mi doresc ceva, ar fi sa ard schengen-ul pe rug, ca a umplut europa de tigani si oameni de la tara. as vrea sa se dea o lege prin care sa se dea drept de munca dar numai dupa ce dai un examen de civiliztie, cultura si eventual experienta intr-un domeniu. amin.

  29. #46

    @Sabotor Legatura este indirecta, Tratatul de Schengen nu prevede libera deplasare a fortei de munca, este legata de deplasare, insa prin tratatul de la roma care prevede libera deplasare a fortei de munca cetatetinlor statelor incluse in spatiu Schengen. E o diferenta intre a detine viza Schengen si a fi membru a spatiului Schengen. Exista niste tratate gata facute care fac referire la spatiu Schengen.

    • #47

      @George: atata timp cat exista clauze foarte clare pentru romani si bulgari, clauze care sunt pana in 2014-2015, desi aderarea la schengen era programata in martie, inseamna ca acele clauze de munca prevaleaza si dupa aderare.

    • @George – ce legatura are in discutia asta diferenta dintre a detine viza Schengen si a fi membru Schengen – ia hai lamureste-ma unde bati…

  30. #49

    aia cu “turbinele” de la cernavoda a fost la misto sau chiar nu stii ca sunt reactoare. nu te cunosc atat de bine sa stiu daca faci diferenta intre turbine si reactoare dar oricum esti haios in felul simplu in care dezbati problemele. Probabil ca o dezbati problemele asa de simplist ca sa priceapa tot vizitatorul. pana la urma un unic ramane un unic indiferent daca e mediu ca inteligenta asa cum 2 unici prosti sunt mai buni decat un unic destept.
    stiu ca nu o sa-l publici dar e haios sa stiu ca macar o sa citesti.

    • #50

      @esali dincer: esti impresionant de destept, imi permiti sa te ating?

    • #51

      Ai idee cum e transformată căldura generată de reactor în electricitate? That’s right: cu o turbină. Căldura este folosită pentru a transforma apă în aburi care mai apoi învârt o turbină ce este conectată la un generator electric. Dacă tăceai filozof rămâneai.

    • #52

      @Me Again: sa lasam, baiatul stie, cunoaste, nu are sens sa ne contrazicem:)))

  31. #53

    @me again
    pai ce aia din franta vor sa vanda turbine sau reactoare? nu am spus nici o secunda ca nu exista turbine la cernavoda. turbine exista in aproape orice motor. chiar si tu sub capota la logan ai 4-5 turbine. dar aia nu vor sa vanda turbine. francezii vor sa construiasca reactoarele cu totul inclusiv cu turbine.
    cum sa-ti zic ca sa intelegi….gata….deci nu vor sa vanda doar bujia ci vor sa vanda tot motorul.
    apropos de prosti si de bujii, o mica istorioara: exista o masina-logan sa zicem daca tot o stii mai bine-si masina aia are de toate: motor, roti, caroserie, geamuri, benzina absolut orice. totusi masina aia nu merge. stii de ce?
    pentru ca ii lipseste scanteia(de la bujii). exact. scanteia care iti lipseste si tie. e un lucru mai putin tangibil dar fara de care unele lucruri nu merg; in cazul tau vorbim de creier sau sinapsele dintre neuroni.

    • #54

      @esali dincer: in continuare ma uimesti cu inteligenta ta. repet, pot sa te ating?

    • #55

      Right, aşa, foarte bine zis, dar am nişte mici observaţii:

      1. Tu în primul tău mesaj dădeai pe-afară de ironie de parcă reactoarele şi turbinele au la fel de multe în comun ca navele spaţiale şi iahnia de fasole.
      2. Turbinele alea de care vorbeam eu nu fac parte din reactor.
      3. Turbinele alea nu sunt tocmai un lucru mărunt pe care or să-l facă românaşii noştri într-un atelier cu o foaie de oţel şi un ciocan.
      4. Turbinele nu sunt vreun element secundar, de detaliu, ci au acelaşi rol (foarte important) pe care îl au şi la alte tipuri de centrale (hidro, termo, eoliene). Pe de altă parte poţi să ai maşini fără bujii (I blew your mind, didn’t I).
      5. Nu am Logan. Nu am maşină. Nu am nici măcar permis de conducere (deşi am aproape 30 de ani). Faptul că citeşti un comentariu al cuiva pe un blog nu-ţi dă automat un insight în viaţa lor.

  32. #56

    acuma hai sa o luam si babeste daca vreti. incercam sa scriem pe google.ro care are o facilitate care inceara sa-ti anticipeze cautarea “reactoare cer” si nu trebuie sa continuam “cernavoda” si deja anticipeaza ca vrei sa scrii “reactoare cernavoda 3 si 4″. buuuun. acum dam pe acelasi google ” turbine cer” si nu apare nimic. corect. nu apare nimic ca nu sunt articole relevante care sa gaseasca “turbine cernavoda”.
    daca nici asa nu se intelege inseamna ca e ceva in neregula.

    • #57

      @esali dincer: eu cred ca tu de fapt ai vrut sa dovedesti cat esti tu de turcalet destept, dar ai dat cu muci-n fasole. las-o-asa cum a cazut, serios.

  33. #58

    “Problema constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda cu tehnologie franceza a fost ridicata in timpul vizitei presedintelui Nicolas Sarkozy la Bucuresti, in februarie 2008. Potrivit unor relatari din presa, ministrul de externe de atunci, Adrian Cioroianu a confirmat ca, in timpul intrevederii pe care a avut-o cu Traian Basescu, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, s-a interesat de posibilitatea ca Romania sa cumpere tehnologie nucleara franceza. De atunci, Franta a inceput un lobby agresiv, miza fiind de cel putin 3 miliarde de euro. Spre comparatie, contractul pentru achizitionarea avioanelor F 16 se ridica la 1 miliard de euro. ”
    sursa : www.hotnews.ro/stiri-opinii-8148281-franta-centrale-nucleare-aderarea-schengen-partea-nevazuta-unei-afaceri.htm

  34. #59

    nu stiu de ce te superi arhi. in mod normal ma asteptam sa zici da frate m-am gandit la reactoare si am scris turbine. si care e problema ta. dar tu incerci sa o scalzi ca am dat eu cu mucii in fasole. fara sa argumentezi deloc cu ce. treaba ta dar nu e sanatos ce faci.

    • #60

      @esali dincer: prietene, tu m-ai luat la perpulis cu `stiu ca nu o sa publici`, ca plm, de-astea de 2 lei, fumate de mine cand tu nici nu stiai ca exista internet, iar eu te-am luat la misto. ah, nu rezisti, e doar problema ta. ca idee, am fost in satul canadian de la cernavoda, am un prieten care locuieste fix in gard cu satul. guess what, si aia tot turbine le zic. dar asta e doar o discutie alaturi de subiect.

  35. #61

    ok.
    me again & arhi imi cer scuze. am exagerat.

  36. #63

    acum pupati-va reciproc intre voi 😆

  37. #64

    Reactoare nucleare la Cernavoda-Chernobyl 2 anyone?!

  38. #65

    5 milioane de dobitoci vor cauta vinovatii de axa mogulii-iliescu-comunistii. Ce sa caute un popor de cretini in Schengen? cred ca asta e intrebarea de fapt…
    Noi il avem pe base si nu ne mai trebuie nimic!

  39. In mai 2009, francezii deja stiau ca afacerea reactoarelor 3 si 4 a picat. Presedintele Traian Basescu facea de acum declaratii publice care nu mai lasau loc la negocieri cu francezii: “Deocamdata mergem pe aceeasi tehnologie la reactoarele 3, 4, pe tehnologie canadiana. Nu se pune problema sa venim cu altceva, pentru ca intretinerea ar fi prea scumpa”.

    auzi la ei, tehnologie canadiana … de parca in Canada ar exista si altceva decat ursi polari si pinguini …

  40. Oki doki, my bad, greşeala mea, na 🙂 Am amestecat lucrurile.

  41. #68

    ma gandesc ca aderarea la Schengen ar putea duce in viitor la eliminerea vizelor pt anumite tari care inca ne cer asa ceva

  42. De fapt romanii sunt bucurosi ca nu intram in Schengen, asta ar fi insemnat sa li se ia si ultima placere care le-a mai ramas – statul la coada. Cum dracu’ sa te duci la Paris ca la Sinaia? Fara vama? Fara cozi? Inacceptabil!

  43. A fi sau a nu fi in Schengen. Eu am citit toate comentariile astea si sa mor daca am inteles care sunt avantajele daca intram in Schengen si ce pierdem daca nu intram?!?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam