Angajaţii de la uzinele dacia vor salarii mărite. Având motiv că anul trecut Loganul a fost cea mai bine vândută maşină în ţările vestice, deci au avut venituri mai mari.
Bineînţeles că vor primi praful de pe tobă, pentru că li s-a băgat deja placa cu criza şi cu săraca firmă care face totul ca să le menţină locurile de muncă, deşi dacă era după cum voia criza, erau demult daţi afară.
În altă ordine de idei, şeful de la Goldmann Sachs, una din băncile care a adus lumea unde este acum, va primi o bonificaţie de 100 de milioane de euro, pentru activitatea depusă în 2009.
Dacă au fost pe creştere…
NOU
Eu am acelasi salariu de 2 ani de zile, nu se mareste nimic, toti o tin pe a loc cu criza desi vand si e totul in regula..o sa ne tina asa muult si bine!
NOU
ma, acum sincer, avand in vedere situatia…poate ca nici eu nu le maream salariile la nenorocitii de angajatii … pana la urma nu e o societate de binefacere.
NOU
Hahaha, ce m-am ras…! le vor mari salariile la anu si la multi ani! Renault nu a venit aici pentru acte de binefacere ci pentru simplul motiv ca NU au curaj sa se puna cu sindicatele din Franta…da stiu ce vorbesc…
NOU
asta depinde de Renault. și nu cred că doresc să renunțe la o parte din profit pentru a satisface pe niște „amărâți” din Est. altfel n-ar mai fi venit aici
NOU
La inceputul anului trecut stiu ca erau tinuti acasa cu 70% din salariu .Acum vor salari marite . Ce tie cu sindicatele astea .
NOU
Din cate bine imi aduc eu aminte, anul trecut chiar pe timp de criza salariatii de la dacia au primit marire de salariu si asta fara sa fie ceruta.A fost dat si la stiri.
NOU
De mediatizarea crizei profita unii patroni, carora firma le merge bine. Cum naiba sa mai indrazneasca angajatul sa ceara marire pe vremurile astea negre din punct de vedere economic, in ciuda faptului ca vede cum sefu’ se umple de bani? Mai trist este ca se descurajeaza performanta, progresul si eficienta angajatului. Daca stii ca oricat de mult si de bine ai munci nu primesti nimic in plus fata de ceilalti, nu prea iti mai dai silinta.
NOU
Arhi, n-ai dreptate, am eu prieten director si in ultimul an, cu tot cu bonusuri, i s-a mai mult de DUBLAT! 😉
NOU
La noi in firma e la fel. Au avut crestere de 34 %, dar nu se stie sigur daca primim bonus. Pai pana mea, eu am muncit de nebun un an intreg, ca voi sa aveti profit, si nu imi dati si mie macar 2-3 salarii bonus?
NOU
Din pacate Romania nu este aleasa ca “piata de munca” pentru a aduce salariile la nivelul Frantei. Nu s-ar mai obosi sa faca fabrici aici. Este tristul adevar. Niciunul dintre investitorii mari de “dincolo” nu a venit aici cu ideea de a da salarii uriase si de a ridica nus’ cat nivelul de trai. Este tristul adevar. Ne bucuram ca se deschid fabricile astea / se preiau altele vechi si ca se pot angaja oamenii din zona in cauza.
In alta ordine de idei, muncitorul de la banda, care insurubeaza nus’ ce smecherie, nu face alta munca pe criza sau alta pe “profit”. Eu te angajez ca strungar pe 200 de euro (sau cat o fi salariul, vorbesc teoretic). Nu e treaba ta ca sunt pe profit sau nu. Faptul ca eu vand mai mult si mai bine nu ti se datoreaza tie, tu insurubezi o chestie, nu faci chestii creative, nu gandesti strategii. Munca ta e aceeasi. Ca este normal ca periodic sa discutam o eventuala crestere salariala (bazata pe activitatea ta si numarul de ani in “sistem”), asta e alta problema. Daca lucrezi de 3 luni, iti dau 200 de euro. Daca avem 3 ani impreuna, e posibil sa ai si salariu mai mare.
Un business nu este act caritabil. Eu, daca as avea angajati (cand oi avea), nu ii “bonific” pentru perioadele bune, decat daca munca lor a dus la perioada aia buna. daca am un designer misto de tot, de imi aduce nus’ ce premiu sau recunoastere pentru un proiect, este clar ca voi avea grija sa “simta” asta la salariu. Pentru ca succesul in momentul ala i se datoreaza. Daca este insa secretara, care trebuie sa imi organizeze programul si sa raspunda la telefon, va avea salariul acelasi, ca munca ei este cam aceeasi. Este platita ca isi face treaba, nu ca a avut o performanta uriasa de care a depins cresterea mea. In cazul ei cresterea salariala se va baza pe numarul de luni/ani ca angajata), pentru a rasplati totusi stabilitatea. Bonusurile ii vor veni iarasi punctual, daca a stat ceva mai mult la lucru, daca a implementat o chestie ce nu ii intra in atributii initial, dar aduce un plus de valoare etc.
Stiu ca suna a “nasoleala” ce scriu eu aici, dar nu e problema muncitorului meu ca eu mi-am triplat cifra de afaceri. Asta e salariul. Iti place? Perfect. Nu? Altul la rand. As trage clar sa tin un inginer excelent, un designer foarte capabil etc. Daca munca poate fi “replicata” de altii fara probleme, este posibil sa alegi mereu varianta cea mai buna ca pret pana la urma.
ESTE BUSINESS, dati-mi voie sa va reamintesc 😉
NOU
@Ihearlights: ai muncit pentru ca asta iti prevede fisa postului….
NOU
@dan ciulea: fisa postului nu prevede sa muncesti de nebun. cf fisei postului e sufcient sa vii la program si sa nu iesi in evidenta cu nimic. omul poate chiar este un performer, sau face parte dintr-un dept de performeri. daca nu-i dau si lui ceva de rontait, anul viitor isi va baga picioarele, sau se va cara la concurenta, cu ceva clienti si/sau ponturi.
hai sa presupunem ca doar se cara, fara sa ia nimic cu el. firma angajeaza pe altcineva – sa zicem un super expert, super inteligent – caruia ii va lua minim 3 luni sa intre in forma – este constatat statistic ca nu se poate mai repede. deci firma pierde 3 salarii. nu-i mai simplu sa i le dea bonus omului care deja le merita?
NOU
@dan Ciulea
Sunt perfect de acord, dar nu merit si eu un bonus pentru munca depusa, pentru implicare. Asta avand in vedere ca workloadul a fost peste target-ul stabilit de ei. Mult peste….
NOU
aurache, primeste bonus pentru munca depusa,primeste bonus ca a facut mai mult si mai bine. NU PENTRU CA E FIRMA PE PROFIT. Aici e diferenta de gandire. Patronul nu are nicio obligatie sa ridice salariile pentru ca ii merge bine, decat DACA VREA ASTA. In rest, exista o fisa a postului, exista niste atributii. Esti platit sa faci ceva, nu esti in consiliul de administratie, sa primesti dividendele in cauza.
Trebuie sa inteleaga lumea ca bonusuri primesti daca: ai niste ani in firma, ai stat in plus la munca, ai avut o performanta. Faptul ca iti faci treaba este obligatia ta, iei salariu pentru asta. Ca e mic, asta e problema ta.
Daca ihearlights a muncit ca nebunul, este normal sa primeasca o bonificatie. Probabil ca n-o va primi si se va muta in viitor la un angajator care intelege sa rasplateasca performanta. Sunt de partea lui la faza asta. dar trebui sa se faca din nou distincitia “vreu salariu mai mare pentru ca am adus un plus de valoare firmei si are profit din “cauza” mea”, nu “vreau salariu ca firma e pe plus si patronul are Mercedes.
E treaba patronului ce are si ce face. La fel cum tot treaba lui este sa vina cu bani de acasa cand trebuie sa plateasca salarii si nu a incasat nimic de 6 luni 🙂
NOU
Oameni buni, eu ma refer la bonus, si nu la salariu. Iar cand tu esti pe plus ca si companie, mi se pare normal ca asta sa se reflecte si asupra angajatilor. Se numeste fidelizare.
NOU
aaa…sa va mai zic o chestie. in companie maririle de salariu se fac pe baza unor evaluari anuale. Evaluare care duce la incadrarea angajatului in niste categorii de performanta (de la a la e, a fiind ce-a mai buna). Eh, ca si marire de salariu, a fost asa: cat C(mediu, in line performance) 6%, cat B(over performance) 8%, cat A(Extra performance)12%. No, pentru ce dracu te-ai chinuit ca prostul sa tragi un an de zile, sa ai achievmenturi, sa nu ai nici o problema pe proiecte? cateva zeci de lei mai mult decat ala care a arso aiurea un an intreg? Care nu a facut nimic in plus, nimic in minus?
NOU
cea*
NOU
Francezii au ridicat dacia mai sus decat ar fi putut-o face rromanii in 100 de ani, normal ca isi vor trage partea banului..
NOU
Ce fidelizare…ce prime…hai la munca ca sunt destui care vor sa va inlocuiasca…
Si apoi din ce naiba sa iau apartament in Tirol si noul x5 daca nu am profit gras???? …daca nu va convine DEMISIA ca sunt destui tineri capabil si flamanzi..
NOU
depinde ce scrie in contractu colectiv de munca. spre exemplu la daewoo, angajatii aveau prime daca se depasea o anumita cota de profit. si primeau toti angajatii, nu numai conducerea
NOU
@ihearlights: hai ca acum esti ca si copiii aia de la gradinita: “nu conteaza ce-mi aduce mosu’, dar sa-mi aduca de 2 ori mai mult ca lui gigel”…
angajatul care are inline performance nu a ars-o aiurea, ci a facut exact ceea ce se astepta de la el. si lui trebuie sa-i dea o marire de salariu, caci altfel chiar ca a ars-o aiurea – in lumea civilizata marirea minima de salariu trebuie sa acopere inflatia.
NOU
Bogdane, sa nu iti mai zic auzluminite, firma NU E OLBIGATA sa te plateasca mai mult ca e pe plus. Iote io de pilda. Te angajez ca programator. Firma mea e pe plus din prima luna, deci de 3 ani deja. Vei sta sa imi studiezi documentele contabile in fiecare luna si sa tot ceri mai mult? Stii ce repede zbori din firma? 😀
Patronul n-are decat sa isi cumpere si 5 Rolls-uri. E banul lui, e treaba lui. Este RISCUL lui, asumat cand a dat cu subsemnatul la Reg.Comertului si pe la mama naibii. El nu doarme noaptea, ca trebuie sa plateasca impozite sau ca il calca Garda Financiara. Tu ai un job de facut si asta este. Primesti salariu si bonusuri. Am specificat deja ca sunt in asentimentul tau ca munca PESTE program si performanta DEOSEBITA se remunereaza, ca asa e frumos.
Vrei si tu Rolls si mii de euro pe luna? Probabil ca nu esti de partea buna a baricadei. Baga de un sereleu si vei primi toti banii firmei (dupa ce achiti taxe, chirii, salarii etc.) .. atunci de abia faptul ca firma e pe plus teapan, te indreptateste sa ai o halca mai teapana 🙂
Hai sa iti mai dau un exemplu de “esti platit pentru ce ai facut”. Am avut recent un client “teapan”. Hai sa zicem usor milionar. Nu in lei, intr-o moneda mai “competenta”. I-am lucrat un proiect si i-am dat pretul pentru el. PRETUL MEU pentru un asemenea proiect. ACELASI ca era un sereleu amarat ca mine sau ca era milionar. Normal ca ma tragea sufletul sa il “ard”, ca doar are de unde. Dar am realizat ca nu aici e discutia. Nu ma intereseaza cati bani are el, atat timp cat nu imi rup spinarea sa fac discounturi pentru aia care nu au. E treaba lui ce bani invarte. Munca mea inseamna x lei (dolari, euro sau ce-o fi). Munca mea NU e diferita, ca e milionar sau palmas.
Tu esti platit pentru o chestie. Atat valoareaza in ochii patronului munca si experienta ta. Normal este sa creasca valoarea asta, pe masura ce si tu “imbatranesti” in bransa. Dar cresterea aia e bazata pe ce iti spuneam mai inainte: loialitate / munca suplimentara / rezultate extra etc.
Ce tot incerc io sa explic ca boul aici, ca am scris mai multe comentarii decat toti, este ca trebuie sa separi situatia financiara a firmei de munca ta. Pana la urma este si o chestie neprofesionala sa se discute faze de genul “avem nus’ cat profit” sau faze din astea. Sa nu mai discutam de discutiile despre salarii ale angajatilor, ca iese mereu tambalau 🙂