DUMB-AND-DUMBER-PONTA-JOHANNIS

Raportandu-ne comparat la obligatiile de plata ale unui PFA observam introducerea obligatorie a contributiei individuale la pensii in procent de 10,5% din venitul net realizat de o persoana. Aceasta contributie este plafonata superior la un plafon anuaL de 5 x salariul mediu pe economie x 12 luni.
Aceasta contributie se plateste chiar daca persoana fizica autorizata este salariata la un angajator.
Daca PFA doreste sa beneficieze de pensie intreaga, optional achita si contributia de 15,8%, contributia angajatorului.
Comparand cu situatia de astazi a Codului fiscal din 2015, acestea sunt contributii noi ce nu sunt platite de un PFA ce este deja salariat. PFA-ul datoreaza contributia la pensii in acest moment daca veniturile realizate din profesii/activitati independente sunt singurele sale venituri, lucru de altfel normal.
Baza de calcul a contributiei la pensii este decisa de persoana fizica si aceasta nu poate sa fie mai mica decat 35% din salariul mediu pe economie, de obicei se alege salariul mediu pe economie, si nici mai mare de 5 ori salariul mediu pe economie.

În orice manual de economie, orice economist, începând cu Adam Smith, trecând prin Keynes și ajungând la Cărtărescu, îți va spune că baza unei economii sănătoase este clasa de mijloc. Cu cât clasa de mijloc este mai mare și mai prosperă, cu atât economia este mai sănătoasă.

Guvernul Ponta a sesizat imediat că, după 4 ani de guvernare, a creat o clasă de mijloc extrem de puternică, așa că a început, așa cum e și normal, să o impoziteze la adevărata sa capacitate. Prin urmare, a crescut impozitele pe PFA, pentru că se știe că leprele astea lucrează pe PFA ca să nu plătească impozite la stat. Niște nemernici.

Anyway, terminând gluma amară, acești imbecili ce ne conduc, în loc să facă viața mai ușoară pentru o organizare economică legală, nu fac decât să îngreuneze și să te împingă spre bani negri sau închis businessul. Pentru că viitorul e să fim toți angajați cu carte de muncă, la angajator, să știe Ponta de unde ia banul întotdeauna.

Pe lângă asta, dacă vei dori să îți deschizi un SRL sau PFA și vei avea ca sediu casa, impozitul pe casă crește cu ceva de genul de 20 de ori. Pentru că așa trebuie, ești un porc capitalist neangajat, trebuie să plătești bani din greu, dacă dorești să existi. Doar vine iarăși campania electorală, morții ăia din teleorman trebuie plătiți și ei.

Well, Delaware, Cipru, nu sunt chiar atât de departe.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

47 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Asa o sa apara un ghid practic de trecere de la PFA sau microintreprindere la o casuta postala din Cipru sau vreo alta insula !

    • #2

      Eu tot astept ghidul asta. La un moment dat a spus Arhi ca ar fi o taxa pentru platile catre offshore, am dedus ca nu ar mai fi tentant dar cred ca tampitul de ponta, la fel ca cretinul de Boc, o sa-mi dea un avant spre asemenea metode.

      Deci, hai cu ghidul. Aici sau pe www.arhiblog.ro/comunitate/

  2. Pentru cei neinsurati, ma gandesc ca si republica moldova este o varianta buna…barbatii sunt la munca afara, femei garla, iar singurul dezavantaj, ari fi ca esti mai aproape de rusia cu niste km…

    • #4

      Pățan, Republica Moldvoa este o optiune daca ciorba coruptiei din romania nu ar fi acolo sub o forma mai concentrata impreuna cu un sistem public cu o mai mare lehamite. Acolo merita sa te duci cu know-how-ul si sa faci ceva si zic asta din experienta.

  3. Cetin, unde pot sa iti las un link pentru o idee de articol?

  4. is mega curios pentru impozitul ala pe casa. Pensia nu imi pasa ca nu mai sunt angajat, oricum inseamna 200lei pe luna.
    Insa…restul de taxe, mi cam teama ce patesc la anu 😀

    • cica depinde de autoritatile locale. eu teoretic am bafta, ca am casa noua, consturita in 2015, dar restul…

    • Dacă în acel imobil se desfăşoară o activitate comercială a unei firme sau a unei Persoane Fizice Autorizate (PFA) atunci se plăteşte un impozit echivalent cu impozitul plătit astăzi de o persoană juridică, dar dacă acel sediu este doar un sediu scriptic al PFA-ului şi nu se desfăşoară activitate economică acolo înseamnă că este o locuinţă şi se plăteşte ca şi astăzi. Deci daca ti-ai deschis butic de bloc in apartament ai pus-o. Sau daca repari televizoare la domiciliu. Daca e doar sediu scriptic acolo (faci masaj erotic la domiciliul clientului), te-ai scos.

    • #11

      @arhi: Ce schimba faptul ca e casa noua contruita anul asta?
      @mircea: si cum se determina daca e sediu faptic sau scriptic? crezi ca vine cineva in control la toate sutele de mii de pfa-uri si mici firme si firmute?

    • #12

      daca e construita in ultimii 5 ani, nu se mateste impozitul, ceva de genul

    • #13

      @ mircea
      eu am inteles ca daca iti deduci anumite cheltuieli pe acel spatiu atunci se considera ca fiind sediu unde iti desfasori activitatea concreta. deocamdata e prevazut in lege clar ca doar daca iti decontezi intretinerea.
      uite aici totul analizat in detaliu: www.hotnews.ro/stiri-opinii-20395885-taxele-locuinte-cresc-20-ori-2016-prin-relaxare-fiscala.htm

    • daca platesc mult mai mult= am pus-o.

  5. #15

    Israel

  6. #16

    In aceste conditii Waziristanul de Nord nu mai pare o idee asa de proasta.Si cica in aceste locuri o capra are o valoarea mai mare decat o femeie, e genul meu de loc din cate se pare.

  7. #18

    Scenariul meu e urmatorul: scade TVA, teoretic ar trebui sa scad si eu preturile cu 4%. Creste impozitul pentru cladire, o sa imi creasca cheltuiala cu chiria, asa ca nu voi putea scadea pretul de vanzare, oricum nu cu 4%… asteptam normele de implementare ale codului fiscal.

  8. #19

    offffff, o am in gusa de vreo luna, dar nu stiam unde s-o bag, nu mai astept alta ocazie, deci:

    pai bine ma “porc capitalist neangajat” din ce vrai tu sa plateasca sarmanul ponta bonusul pe 2014 de exemplu pt dl ion vaduva dir gen la transgaz???

    s-o luam metodic…
    transgaz=societate de stat=monopol=singura societate romaneasca desemnata sa faca serviciul de transport gn
    rezultate pe 2014 pe partea de investitii….sub 20% din planificat

    dir general este numit de guvern, cu un salar lunar de ….asa vreo 45.000 euro
    bonus pt 2014= aici e partea misto= 700.000 euro!!!!!!! si tie iti mai pasa de clasa de mijloc?…te rog frumos sa te duci sa te pisi, ia-l si adam smith sa ti-o scuture!

    pai, ba, asta il intrece si pe freigedank, iar ca el sunt destul de multi….la stat, am mai zis asta, da?

  9. hai ca incet incet o sa ajungi sa il regreti pe BOC :))

    • #22

      cauta lacrima.

    • #23

      Hai sa nu ne aberam; este foarte greu sa egalezi ce a facut tampitul de Boc. Practic, de unul singur (vorba vine), a marit considerabil problemele cauzate de criza.

  10. Articol incorect.Adica lucrezi toata viata cu PFA, nu platesti nicio contributie la fondul de pensii, faci 65 de ani,nu ai ajuns tiriac si vrei pensia sociala pentru ca, nu-i asa, esti cetatean roman si ai drepturi.

    • #25

      si daca ma duc sa-mi fac pensie privata? Si daca platesc degeaba pentru pensie ca in final sa descopar ca aia care vor trebui sa-mi plateasca mie pensia nu muncesc? Adica banuiesc ca stii ca banii pe care tu ii platesti pentru pensie sunt folositi pentru pensia alora care o primesc acum.

      Stii de ce esti obligat sa platesti contributia la pensie? Ca sa aiba din ce sa le mareasca astora pensiile. Nicidecum sa primesti tu mai multi bani.

      Dar mnah, daca gandesti cat badea e normal…

    • #26

      esti pe langa. mai documenteaza-te. pfaul plateste pensie. cei 10.5% se refera doar daca iti platea pana acum pensia contractul de munca daca aveai in paralel cu pfa. Daca ai doar pfa iti platesti singur pensia. Dar sa latram e usor.

    • #27

      Ești prost, articolul face referire la cei care sunt deja angajați și au și un pfa pe lângă. Adică plătești cam de 2 ori pentru aceeași prostie.

    • #28

      Și de ce trebuie sa plătești o contribuție de 10.5% pana la venituri de 5x salariul mediu pentru “pensia sociala”?

      Pensia asta sociala e cumva de 5x pensia medie și nu știu eu?

      De ce nu 10.5% obligatoriu sa zicem pana la nivelul de cotizație al unui salariu mediu?

      Altfel, de ce nu mi-as face srl, ma angajez mai apoi la srl-ul meu cu salariu minim și uite asa ii sar și de la plata cassului?

      Niște amuzanți. Ma gândesc chiar sa deachid srl-ul ala în Bulgaria,iar aci ppate stau pe social, dacă tot merge asa sistemul.

    • #29

      @incubus: ai vorbit inainte sa gandesti: iete d’aia: “impozit pe dividende” 16%
      de aia nu-ti vei face SRL si sa te angajezi la el pt ca pe PFA nu-l platesti
      unde mai pui ca daca-l faci cu asociat unic nu te vei putea angaja…s.a.m.d.

    • incubus: e usor sa iti deschizi srl. iti intra si mai multi bani. mai greu e sa ii scoti

  11. #31

    Oarecum pe langa. Era zilele(lunile?) astea un targ de joburi in Bucuresti? Stiu ca am auzit intamplator la un moment dat dar pe net nu gasesc nimic.
    Am un amic ce e in cautare si as aprecia informatii. Multumesc.

  12. Baza de calcul este decisa de persoana fizica si aceasta nu poate sa fie mai mica decat 35% din salariul mediu pe economie, de obicei se alege salariul mediu pe economie…Nu prea inteleg, sincer: daca poate fi de 35% din sal. mediu, de ce ar alege cineva de obicei intregul salariu mediu?

    Eu la ANAF figurez ca profesie liberala, nu sunt PFA, oare va fi valabila faza cu impozitul pe sediu in cazul meu? Nu sunt inregistrat la registrul comertului, deduc un procent din cheltuielile locative pentru activitatea de profesie liberala.

    Daca vom mai trai, vom vedea…

  13. PT Cosmin.Esti destept. Toate vedetele din presa iau mii de euro pe pfa si sunt platite cu salariul minim pe economie, ca sa-ti dau doar un exemplu dintr-un singur domeniu.Contributiile erau platite pe salariul minim. Da, vei plati de doua ori,dar o plata e simbolica, era evaziune legala geniule, contributia aia nu acopera pensia sociala

    • #34

      Plm, de la 18 ani am PFA și tot plătesc la pensii, când o să ajung eu la pensie nu o să mai fie de stat. De ce tu, ca și stat nu mă lași să mă dezvolt ca la bătânețe să nu ajung să cer pensia socială? Și vedetele dacă iau prin pfa restul de bani și plătesc 16% pe profit cum plătesc eu tot e bine. La mine în oraș sunt restaurante mari care pe 2014 au avut un profit mult mai mic ca al meu, pe ăia nu îi arată nimeni cu degetul. Hai să-i futem pe ăștia cu pfa-urile care oricum mai au un job pe lângă și vor să fie corecți.

  14. #35

    Am PFA pe IT de cativa ani (sunt in sistem real, nu la norma de venit – adica platesc 16% din tot venitul pe care il fac). Platesc pensie circa 800 de Lei / 3 luni + sanatate aproximativ 60 de Lei pe luna.

    Incepand din 1 ianuarie 2016, daca fac 10,000 Ron pe luna, voi avea de platit la stat 16% impozit + 5.5% sanatate (din toata suma) + 10.5% pensie (din toata suma – nu plateam pana acum 10.5% din toata suma, ci aproximativ 266 Lei/luna la pensie) + (daca doresc) alti 15.8% din toata suma (tot la pensie, contributia angajatorului).

    Practic, din 10,000 Ron, voi da statului (daca platesc si pensie, contributia angajatorului) circa 4780 Ron (+ alte dandanale). Pana la 1 ianuarie 2016 plateam doar 2150 Ron (+ pensie 266/luna) din 10,000 Ron. Ce voi face, nu stiu.

    Dar, nu am nici o garanatie ca dupa ce platesc 2000+ ron pe luna pe pensie, primesc ceva in 30+ ani. Plus, ajunge pensia sa fie mai mare decat impozitul.

  15. #39

    Mh. Odata trecut primul val de indignare, se revine asupra subiectului si se implementeaza fara mare opunere o varianta “imblanzita”.

    – Manualul de jupuit pulimea, capitolul 1.

  16. #40

    uuu, Delaware .. The First State, nice 🙂
    Cu Cipru e mai bine sa astepti, s-a cam imputit treaba acolo. Am prieteni acolo si business-urile + forta de muca emigranta se retrag din zona dar tot e mai bine ca la noi. 🙂

  17. #42

    cum era aia cu “victoras imi citeste blogul”?

  18. Dacă şi toate PFA-urile ar fi şi ele corecte…
    Dar uite că nu prea merge din cauza cercului ăla nenorocit.
    În rest, vorba aia: cînd se ia cîte-o măsură, lumea-njură…

  19. #45

    In calitate de IT-st (care recent si-a inchis PFA-ul in Romania) va salut din Marea Britanie 🙂