Nu stiu cati dintre voi au citit Asimov, ciclul Fundatiilor, in special A Doua Fundatie.
Ideea este ca toti anii astia, in care ne-am chinuit sa ne implicam civic, sa formam partide noi, sa contribuim la “unificarea dreptei”, in timpul carora am injurat partidele derivate din PCR – am gresit.
Gresim si acum, dar am gresit conceptual de la bun inceput, la fel cum au gresit generatiile de dinaintea noastra, incepand cu cei din anii ’30 si pana la dizidentii politici ai anilor ’50-’70.
Paradigma mentalitatii a fost fundamental gresita iar lucrurile stau foarte, foarte simplu.
O sa incerc sa explic, pentru ca am impresia ca pe langa ca nu vom reusi niciodata sa preluam puterea, vom contribui masiv la prapastia din ce in ce mai mare din societate si la distrugerea tarii.
In primul rand, diferentele ideologice sau doctrinare nu sunt importante, sau cel putin nu in mod aparent.
Avem partide auto-declarate de dreapta precum si formatiuni politice care se identifica a fi pe partea stanga a spectrului politic.
Dreapta sau stanga nu sunt foarte clar de aplicat unei formatiuni, pentru ca masurile din planurile de guvernare sau din strategiile politice ale diverselor partide nu sunt aproape niciodata foarte clare si sunt foarte numeroase, incetosand astfel posibilitatea de analiza externa.
Avem masuri economice si avem masuri sociale – de aici putem avea programe cu masuri economice de dreapta si cu masuri sociale de stanga, sau invers – iar acest melanj nu le face de centru.
Toata aceasta poliloghie despre ideologii si doctrine nu serveste decat sa ne bage pe toti cei care suntem de aceeasi parte a baricadei in ceata, in timp ce PSD isi vede de treaba.
De ce castiga PSD ? Care este secretul ?
Secretul este aproape identic cu cel al lui Polichinelle (personaj satiric care acuzat fiind de catre avocat ca va fi inchis pentru o presupusa crima, si fiindu-i indicat de catre avocat articolul de lege care il incrimineaza, dupa plecarea avocatului din camera – Polichinelle rupe foaia pe care era scris articolul, crezand ca astfel va scapa si de puscarie).
Mai precis – PSD intelege poporul. Il intelege si face politica in favoarea poporului, evident, vazandu-si de propriile interese in paralel.
Dreapta nu intelege poporul. De ce ?
Trebuie sa intelegem notiunea de “popor”, din punct de vedere al caracteristicilor social-doctrinare si sa vedem daca avem vreo afinitate cu politicile de dreapta.
Apoi trebuie sa identificam acele masuri pe care le putem aplica, daca le putem aplica mai bine decat o face PSD si, foarte important, daca suntem dispusi sa facem acest lucru in mod benevol, avand in vedere propriul sistem de valori care e foarte probabil sa nu coincida cu cel al poporului.
Ultima fraza e cheia si raspunsul la esecurile repetate ale dreptei in decursul ultimei decade.
In primul rand, dreapta nu e poporul. Dreapta nu reprezinta poporul, in majoritatea sa. Pe linie logica, “noi”, astia cu proteste, corporatisti, clasa de mijloc, nu suntem poporul. Asta e primul semn al rupturii din societate.
Sunt doua grupuri sociale extrem de bine delimitate, pe baza posibilitatii si usurintei in a accede la capital. Cateva lecturi ale lui Marx si/sau Engels ar fi extrem de utile aici.
Avem deci proletariatul (poporul), respectiv burghezia (clasa de mijloc si sus).
Cine e poporul ?
Poporul sunt angajatii pe minim la patron si multinationalele din servicii, cu venituri pana in 2000 RON net.
Poporul sunt pensionarii. Poporul sunt cei din rural, fermierii de subzistenta, asistatii social, minoritatile etnice precum romii.
Poporul sunt bugetarii, incepand cu politicienii si pana la personalul auxiliar din institutii, dar si medicii de la Stat sau corpul profesoral.
Poporul mai este reprezentat si de catre copiii celor de mai sus, precum si de catre o parte din studentii provenin din familiile mentionate.
Nu in ultimul rand, avem politicienii, cu foarte mici exceptii.
Cine suntem “noi” ?
Lucratorii in mediul privat, cu venituri medii si mari (de la 3000 RON net in sus). Medicii cu initiativa privata, antreprenoriala, sau cei care lucreaza in clinicile si spitalele private. O parte (mica) din sindicalisti. Avocatii, judecatorii, notarii si procurorii. Bancherii. Sportivii de top. Antreprenorii, incepand cu patronii micilor magazine de cartier, continuand cu startup-urile din sfera IT si mergand pana la directorii de banci. Strainii rezidenti in Romania. O parte (mica) din emigranti. Si studentii provenind din familiile mai sus mentionate.
Prima concluzie evidenta este ca poporul are multi membri 🙂 mult mai multi membri comparativ cu opozitia.
We can’t win. We couldn’t win. We’ll never win.
A doua concluzie este ca PSD are grija de “ai lui”, si ca, paradoxal, politicile PSD nu sunt catusi de putin “populiste”. Oamenii fac exact ceea ce te-ai astepta de la un politician – si anume reprezentarea votantilor.
Nu voi intra in teoria lui Moise Guran conform careia referendumul ne va folosi pentru a determina daca suntem o tara de hoti.
Suntem o tara de hoti, daca si doar daca ne aplecam asupra motivatiilor poporului.
Un popor needucat, sarac si flamand nu e interesat de politici de dreapta. Pentru popor, dreapta inseamna elite. Elitele cauta sa-si pastreze privilegiile exploatandu-i pe cei saraci.
Stiu ca imediat vor sari cei de dreapta sa spuna “daca nu avem antreprenori care sa creeze locuri de munca, poporul ar muri de foame”.
Asa este, dar aceasta reactie nu face altceva decat sa demonstreze cat de putin intelege dreapta poporul, si mai ales cat este de putin dispusa sa-i accepte nevoile.
Revenind, ca sa castigi alegerile, trebuie sa indupleci poporul. Ca sa indupleci poporul, trebuie sa-l ajuti.
Cum il ajuti ? La nivelul comunitatilor, facand lucruri vizibile pentru oameni. La nivel macro, inainte de alegeri, facand ce a facut PSD – propunand cresterea nivelului de trai al poporului. Se presupune ca vrei puterea pentru a guverna pentru popor, nu pentru mica ta clica elitista, nu ?
Toti acesti tineri care se misca foarte bine la nivel civic trebuie sa faca un efort in a relua comunicarea cu familiile si cu generatiile mai in varsta. Trebuie sa intelegem la nivel intim ceea ce isi doresc acesti oameni. Vor bani, vor venituri stabile. PSD le da asta, noi le dam peste bot.
Voi stiti campaniile la locale, cand caravane intregi se deplaseaza prin localitati, cu pixuri si galeti ?
Ati retinut fix ceea ce e irelevant – pixurile si galetile.
Ceea ce era critic de observat si de imitat – era faptul ca cei din caravane erau cu totii tineri, erau prietenii nostri, fiii si ficele oamenilor carora le bateau la poarta.
In anii ’30, comunistii au inteles foarte bine un singur lucru, iar acel lucru ii ajuta si dupa aproape 100 de ani – cum sa faca propaganda, activism de partid.
Daca o sa il urmariti pe Dragnea, sau pe Iliescu, sau pe Nastase, veti observa ca aproape niciodata nu au atacat cu nume si prenume reprezentantii partidelor de opozitie, sau chiar opozitia, cu exceptia notabila a lui Basescu.
Asta in timp ce in strada, pe buzele tuturor este PSD, Dragnea, Iliescu, Ponta.
Ca sa castigi, trebuie sa spui oamenilor ce vrei si ce poti face pentru ei, nu cat de rai sunt ceilalti care le promit ceea ce ar trebui sa le promiti tu.
Atata timp cat facem politica reactiva, confrontationala, nu vom castiga nimic altceva decat expunere de scurta durata.
Trebuie sa ne intoarcem la popor, sa le demonstram oamenilor ca suntem oamenii cei mai pregatiti, cei mai buni profesionisti in domeniile noastre, ca aceasta elita din care facem parte – poate transforma Romania.
Trebuie sa le aratam colegilor nostri, parintilor si bunicilor nostri ce avem de gand sa facem pentru ei daca ne-ar vota, cu grija, deschidere si empatie reala, nu simulata. Cu vorba buna, nu cu reprosuri si amenintari.
Politicienii de la guvernare au pe mana o tara intreaga, nu “alegatorii MEI”. Pana nu vom intelege acest lucru, vom pierde din nou si din nou.
Sa lasam deci micile dispute ideologice pentru perioada de dupa castigarea alegerilor.
Nimeni din popor nu ne va reprosa ca le-am crescut nivelul de trai aplicandu-l pe Von Mises sau pe Keynes, aplicand politici economice prociclice sau anticlice.
Nimanui din popor nu ii va pasa daca dupa 10 ani de guvernare buna pentru toti, in care au aparut mii de km de autostrazi, pensiile s-au dublat iar somajul e la cote minime istorice – ca minoritatile sexuale isi vor fi capatat drepturile civile la care aspira.
Insa, inainte de toate, trebuie sa ne intelegem adversarii, sa aplicam ceea ce pretind ei si sa o facem atat de bine, incepand la nivel local, chiar de anul asta, incat 2020 si alegerile locale sa ne prinda cunoscuti ca cei care fac, care nu injura, care isi inteleg semenii, si fac toate astea mai bine ca toti.
Daca nu, putem emigra incepand de azi.
NOU
Excelenta analiza. Asta explicam si eu cuiva din USR astazi – pana nu vor merge la tara, sa gaseasca oamenii buni de acolo, care pot produce schimbare reala pentru copiii de acolo, totul este o discutie in cerc (ca sa fiu politicos).
NOU
Deci ‘noi’ nu suntem poporul? Deci ‘ei’ poporul, sunt mulți, mult mai mulți decât ‘noi’ și sprijină PSD? Uite, ești simpatic, dar cu asta au mers înainte PSD-ul, cu dezbinarea ‘celorlalți’. Sunteți mici, sunteți puțini, sunteți singuri, sunteți pierduți, nu aveți nicio șansă. Ei au un procent foarte mic, dar constant de votanți, atât.
NOU
Coane, dumneata nu ai vazut ultimile sondaje? PSD 31% si gramada de nehotariti. aia 31% ar merge maine si ar vota PSD. cei nehotarati?! probabil nu ar merge la vot. guess what cam asa a fost si anul trecut.
NOU
Cum spuneai ca spune baietelul tau? Bla-bla-bleah?
NOU
Sa stii ca la tara nu conteaza deloc stanga sau dreapta.
Sunt doua gasti. A primarului cu toti ai lui si a celui care vrea sa fie primar cu tot neamul lui.
Nu conteaza absolut deloc partidul . Gasca cea mai tare va castiga orice alegeri indiferent in ce partid e seful ei. Si de guvern si la presedentie si referendumuri. De aceea se pune atata pret pe fiecare primar in parte.
Poti sa vii din afara cu cel mai bun candidat cu cea mai buna doctrina , nu ai nici o sansa.
Abia la oras incepe sa se mai lumineze lumea dar nici acolo prea mult.
NOU
Si ca sa ramana la putere se muta in ce partid e nevoie!
NOU
Nimeni din popor ( asa cum il denumesti tu) n-ar prea vrea sa munceasca si in general sa-si merite eventualul trai mai bun pe care cu totii ni-l dorim ( cu diferente enorme intre ce inteleg cei din popor prin trai mai bun si ce intelegem noi ceilalti- unde cu umilinta ma autoincadrez 😀 ).
Ei nu vad ( sau nu vor sa vada ) relatia intre munca ( nu neaparat prasit in camp) si bunastare.
Faze e ca PSD – ii vrea fix in starea asta. Numai asa le mai poate arunca din cand in cand 100 de lei la pensie, 200 lei la salariu minim – in general kkturi din astea care reprezinta beneficii reale vreo 2 luni pana se maresc preturile – ca sa le ia votul.
Cei de dreapta – teoretic ar trebui sa vrea ca poporul sa evoluze de la aceste stadiu primitiv – mancare/bautura, o sticla de ulei etc – la stadiul in care sa-si ia viata in maini. Realitatea e ca ii doare in cur de ei.
Ca sa muti poporul din starea asta la stadiul de oameni cu o oarecare constiinta sociala trebuie investit in educatie, cultura etc. pe termen lung.
Faza e ca nu intereseaza pe nimeni de educatie si cultura din popor atata timp ca lor le e foame…
Iaca frumusete de cerc vicios 😀
NOU
Sa știi ca la fel ii vrea și PDL -PNL.
PSD-ul a câștigat pentru ca a avut un mesaj coerent
Asa c a avut și Băsescu pe vremuri , scurt și la obiect ca sa priceapă tot prostul și sa rezoneze.
Dacă vii cu filosofie politica nu ai cui te adresa.
Iar USR, alternativa încă necorupta nu e clar ce vrea.
NOU
imi amintesc cum umbla cretina aia de gorghiu pe la usi, momind copiii sa iasa afara, ca le-a adus schimbarea, fmm de tarfa proasta
NOU
Ca a adus schimbare mai e cum e, dar cand a scos faza aia cu furatul sanvish-ului a atins paroxismul penibilului in politică.
NOU
De acrod cu textul. Dar am si o mentiune: autorul pune in antiteza ce face strada cu ce face PSD, la un moment dat. Ceea ce nu e o comparatie deloc corecta! Strada nu e partid! Si am ramas cu ideea unui amestec între “stradă” și “partid de dreapta” în timp ce de partea cealaltă e clar PSD, partid de stanga.
NOU
Putin off topic: Am cumparat niste bilete de tren si am fost taxat suplimentar fata de costul lor normal, realizand asta dupa ce le-am folosit, cu ajutorul unui functionar CFR. Am mers la Relatii cu Publicul si dupa eterna expresie „nu se poate sa va dam diferenta inapoi, dar faceti daca vreti o sesizare”, am scris si am depus o cerere de restituire catre CFR. Primesc telefon azi de la sefa de personal CFR care ma intreaba daca as putea sa vin la gara sambata, sa ma vad cu dna. casierita (ca e de serviciu) ce mi-a vandut biletele initial, sa-mi dea diferenta din banii personali, ca e vina ei. Si apoi, sa vin sa si retrag plangerea ca sa „nu mai fim nevoiti sa va raspundem.” Poporul pare ca vrea mereu sa alerge in roata de hamster…
NOU
Citind articolul asta si uitandu-ma la politicienii de azi, de la Gorghiu la Ponta si tot restul imi este clar ca nu mai exista nici o speranta.
Autorul vorbeste frumos si logic, insa realitatea este cumplit de departe, practic nu exista partide cu o ideologie ci doar o alta tabara, scopul primordial fiind sa intri intr-un grup de interese si sa reusesti sa ramai cu cat mai mult din ce iei si dai mai departe, sperand ca relatiile te vor tine departe de inchisoare.
NOU
“Cine e poporul ?
Poporul sunt angajatii pe minim la patron si multinationalele din servicii, cu venituri pana in 2000 RON net.
Cine suntem “noi” ?
Lucratorii in mediul privat, cu venituri medii si mari (de la 3000 RON net in sus). ”
deci daca ai venit net intre 2001 si 2999 RON, ai belit efectiv pula, ai cazut intr-un spatiu interstitial gretos absurd inimaginabil. orisicum, nici cu noi nici cu poporul, nu as vrea sa fiu in situatia ta abs jenanta
NOU
va prezint cazul meu: iubita mea are salariu de 2500 net in mediul privat
ma scuzati dar nu prea inteleg. iubita mea e poporul? sau e cu “noi”?
ca sa stiu ce sa fac: s-o vizitez la ea la tara ca s-o ajut si sa stau de vorba cu ea?
sau din contra sa merg cu ea la tara si sa stam de vorba cu cei care au sub 2000 net? sa-i ajutam civic
NOU
De fapt si mie mi se pare putin gresita impartirea asta intre noi si ei si mai ales fixarea unui prag (ne cam plac pragurile in ultima vreme) de unde oamenii devin “noi” adica ok mai ales intr-o tara cu o scara a valorilor total fututa. In plus, daca va asteptati ca schimbarea sa vina de la fortele progresiste de peste 3000 va cam inselati. Pe aia de acolo nu prea-i intereseaza politica. Antreprenorii care nu au treaba cu statul isi vad de treaba, cei care au treaba cu statul vor cauta mai degraba sa-l corupa decat sa-l reformeze. Corporatistii dupa 10 ore de munca numai la politica nu se mai gandesc, ii intereseaza mai mult unde-si fac week-endul decat cine conduce romania. Au iesit acum mai mult din cauza raului iminent care urma sa se produca.
Schimbarea cu parere de rau tot de la stat va veni daca va veni. Acolo se fac politicile si din pacate se fac foarte proaste din exact 3 motive: coruptia, coruptia si coruptia. Oamenii submediocri din sistem sunt un efect al coruptiei dar si o cauza a coruptiei viitoare asa ca ne cam invartim in cerc.
Dupa mine directia buna e numai una, lupta cu coruptia pe fast forward cu 20000 de dosare nu cu 2000 cate avem si apoi schimbarea in timp a idiotilor din sistem. Asta presupune si salarii mari bine pentru bugetari pentru ca eu acolo ii vad pe oamenii cu adevarat valorosi facandu-si treaba bine nu sclavagind pentru 5000 de lei pe plantatia corporatiilor.
NOU
“Cine e poporul ?
Poporul sunt angajatii pe minim la patron si multinationalele din servicii, cu venituri pana in 2000 RON net…
Cine suntem “noi” ?
Lucratorii in mediul privat, cu venituri medii si mari (de la 3000 RON net in sus). ”
deci daca ai venit net intre 2001 si 2999 RON, ai belit efectiv pula, ai cazut intr-un spatiu interstitial gretos absurd inimaginabil. orisicum, nici cu noi nici cu poporul, nu as vrea sa fiu in situatia ta abs jenanta
NOU
ok, am inteles. nu era nevoie sa repeti
NOU
astia doi de mai sus sunt unu si acelasi lol
NOU
Cand am citit eu Fundatiile unii de aici nu erau nascuti. Hmm, unii chiar ar putea sa-mi fie … ce vreau sa spun e ca am citit-o atat de demult incat am uitat-o complet. Mi-am comandat in sfarsit un bookeen si gata, ma apuc de citit. Plm, noroc ca mai scriu pe-aici ca incepeam sa uit literele.
Legat de PSD si de bugetarii din popor, profesorii au inceput sa stranga semnaturi prin zona ca de fapt marirea de 15% e undeva sub 10 :))) O noua muie de la psd. Fratilor, inclusiv ardelenii, bucurestenii si oltenii, Romania va fi in regula cand psd-ul va disparea ca partid. In mod natural. Cand veti vedea psd sub 10% ala e semnalul ca suntem o tara reformata, normala, democratica si restul. Nu stiu cat dar minim 10 ne mai trebuie.
NOU
In 10 sper sa fiu de cel putin 9 ani in Australia sau pe alte meleaguri cu memoria scurta a unei tari romanika unde ne-au futut aia cum au vrut si cu 1 mil de oameni instrada, exagerand putin….
NOU
EXACT! Pacat ca nu pot sa pun decat un like. Atat timp cat omul se identifica cu PSD, atat timp cat celelalte optiuni sant cam la fel, nu avem sperante. Dreapta ar trebui sa le explice la oameni ca votand cu PSD raman sclavi la stat, ca PSD are aceleasi practici populiste si de manipulare ca PCR/FSN/PDSR. Problema ca dreapta nu poate sa faca asta atat timp cat si ei baga mana-n borcan. Si nici ideologic dreapta nu e matura, de ex baietii ar trebui sa le explice cum sa separi in clase (‘burghezi’ vs muncitori/tarani/pensionari) e incorect. Dreapta matura din N America de ex vrea sa faca din orice cetatean un mic burghez, prin chestia asta America a distrus din fasa ‘class warfare’. Ori in Romania nu e asa, niste diviziuni sant inca mentinute, exista ideea ‘intelectuali’ vs ‘muncitori’/’tarani’.
NOU
Una din cele mai bune glume dupa ’89 e ca in Romania ar fi partide (si implicit politicieni, politici, etc) de dreapta. Gluma inca ține!
NOU
io ca sa imi fie mai usor zic asa
aia care circula cu masina prin oras suntt de dreapta
cei care vin din sens contrar, de stanga
NOU
pai si nu ai realizat pana acum ca aici se circula numai din sens contrar?
NOU
Am citit atatea teorii ca imi vine sa vomit, zici ca m-am inscris la cursuri de dezvoltare personala.
Concluzia este ca ne aflam in niste momente in care n-are nimeni nu are habar ce trebuie facut si ne trebuie ceva revolutionar si care sa faca religia irelevanta. Cam asta e singurul lucru care ar putea sa ne ridice din mocirla.
NOU
Altfel barca o sa se barcuiasca si psd-ul o sa psdeasca.
NOU
Chapeau! Sau ca sa fiu in ton cu articolul, imi scot basca!
NOU
Primarul din Oradea, PNL/USL, cacat, omul nu prea are culoare politica, bun gospodar. S-a dat peste cap, a facut drumuri, zone economice, a fructificat potentialul orasului la maxim, in cativa ani s-a dezvoltat de a rupt etc. Rezultatul? Bihorul s-a facut “rosu”. De ce? Mentalitate de futu-i pomana, de iobagi. Pur si simplu, marea majoritate a oamenilor sunt lenesi. Vor sa vina cineva sa le dea. La fel cum le dadeau grofii, boierii, comunistii si Dragnea acum. Munca nu e bine privita. si vorbim de Bihor, unde in genere oamenii sunt gospodari, au o anumita cultura a muncii.
Problema e lipsa educatiei. Vrei sa ridici poporul, vrei sa faci ceva pentru el, atunci baga educatiei in ei de mici. Daca vrei sa-i calci pe cap, numeste politic tot felul de limbisti in posturile din educatie si vei avea poporul acesta. 50+ ani de comunism si pseudo-democratie i-au transformat din iobagi in vite. Literalmente. Doar nevoile de baza si la revedere. “Dupa mine, potopul” asta ar trebui sa fie motto-ul romanesc.
Raspunsul e emigrarea, daca vrei sa-ti traiesti visurile antreprenoriale si sa simti libertatea. Daca insa vrei sa traiesti ca o rama, cu impresia ca esti liber, ca opinia ta conteaza si din cand in cand sa dai o spaguta mica ca sa supravietuiesti, atunci ramai aici. Pacat insa de copii, ei nu au nici o vina ca noi, ca popor, suntem inca in evul mediu.
PS. Nu ma refer la tot poporul, nu sariti muscati de cur. Sunt si exceptii, dar marea majoritate asa gandesc si voteaza. Iar in democratie, votul conteaza.
NOU
daca nici nea Ilie nu a facut treaba in oras, atunci nimeni nu a mai facut.
NOU
Mai întîi cred că trebuie stabilit faptul că la noi nu există o deosebire între ”stînga” și ”dreapta”. Nu de alta dar ne-a dat pînă de curînd pdl-ul niște directe de dreapta la pateu de ne-au sărit toți dinții.
Așa că societatea cred că e mai degrabă împărțită între ”ei” – cei care o ard politic și ”noi” – care plecăm de la premiza că acum, nu politicul ne poate face bine.
E cred că în prezent, avantajul ”lor” apare din faptul că ”ai lor” nu stau pe gînduri și acceptă imediat soluțiile gata mestecate de alții. Iar singura întrebare existențială pe care și-o pun e: ”mie ce-mi iese mîine?”. Pe cînd la ”noi”, apar inevitabil discuțiile. Multe și consumatoare de energie. Pentru că fiecare are o altă abordare. Bineînțeles, arătînd în altă direcție bunul mers al lucrurilor. Și fiecare crede cu tărie că soluția lui e cea mai bună. Uite, chiar și la acest articol, pînă la momentul acestui comentariu, unul sau doi au zis: ”da domle, e ok punctul de vedere. hai să facem așa. Restul, haha, n-ai dreptate, e altfel, las-o moartă”. Deci cum să cîștigi o bătălie cu zeci de plutoane mînîndu-se cu curaj dar independent în zeci de direcții?
Eu cred că principala problemă a celor de la ”noi” este, în ciuda inteligenței net superioare luată per ansamblu, lipsa liderului. Cel care să strîngă rîndurile, necondiționat într-o primă fază, să-și asume și să canalizeze energia într-o singură direcție. Rîd mulți la ideea cu liderul mesianic, dar uite că istoria i-a ținut minte doar pe de-alde ăștia.
NOU
Nea arhi eu cred ca “milioanele” de comentarii de pe situ lu matale nu e decat o vrajeala de papusar.
NOU
El mănâncă o pâine, noi ne ascuțim mințile …
NOU
Trebuie intai sa moara generatia care a fost mutata de Ceausescu de la tara la oras si a primit loc de munca, apartament si butelie. Este generatia care a fost tratata bine de comunsti si va vota cu ei pina dispare.
Parerea mea.
NOU
Comentariul mamei, educatoare pensionata, tata profesor pensionat:
“Ma mama, ce faceti voi acolo nu e bine. Voi vreti niste chestii pentru voi, se aplica numai pentru voi, corporatistii tineri (in pula mea, am 44 de ani), nu sunt valabile pentru restul populatiei. Coruptia nu poate fi eradicata din Romania, sta in firea noastra sa fim hoti. Toti sunt hoti, dar am incredere in psd ca are grija de pensionari si amarati, chiar daca fura, ce, ailalti nu ar fura. Ceilalti parca vor sa ne omoare pe toti, asa sunt de porniti.”
Restul detaliilor nu conteaza. Am incercat in fel si chip sa le explic parintilor, inca dinainte de alegeri, in limitele rezonabilului ca PSD trebuie sa dispara din peisaj complet macar prin absenta lor de la vot, daca nu pot alege altceva. Cu exemple, detalii, le-am citit lista cu realizarile guvernului Ciolos in administratie. M-am lovit de un zid. Nu au auzit un cuvant. Pur si simplu nu vor sa auda nimic din ce le poate zdruncina convingerile facute de latrine. Sunt speriati ca pensiile le vor fi miscorate de un eventual guvern de dreapta. Nu-i intereseaza furturile, alea sunt cat se poate de normale, fac parte din viata, ca anotimpurile si ciclul circadian. Nu vor sa faca un mic efort de a intelege argumentele grozaviei pe care psd a incercat s-o faca si va tot incerca.
I-am intrebat de ce nu pot sa ma creada pe mine ce le spun, copilul lor, umblat prin alte tari, cu prieteni si colegi pe alte meridiane, angajat numai in corporatii de 20 de ani, cu venituri mult peste media tarii, cu taxe platite, independent financiar imediat dupa facultate, nu le-am cerut bani niciodata din momentul in care am luat primul salariu, informat din mai multe surse in mai multe limbi. De ce cred angajatii unor securisti si nu pe mine? Statul meu in frig timp de 5 seri este o prostie, iar nemerniciile debitate la latrine sunt adevar? Raspuns: tara nu poate fi guvernata dupa idei din astea extreme, ca toti lenesii sa moara de foame, trebuie si astia ajutati. Si sunteti putini astia care sustineti aceste idei, bine ca sunteti putini, ca altfel cine stie ce faceati. Iar de stat in frig, cine te-a pus? Te-ai luat dupa prostii aia manipulati de sorososti. Au incercat sa te plateasca?
Poporul, in lipsa lui de educatie si saracie, alege sa fie LICHEA. Asa a fost acest popor tot timpul, a dat tot timpul vrabia din mana pe cioara de pe gard, pentru ca cioara avea aripa rupta si era clar ca nu zboara. Cu parintii mei nu mai vreau sa vorbesc vreo cateva luni, nu cred ca-mi trece usor. Mi-au anulat cu cateva cuvinte toata existenta mea de pana acum. Pentru ei sunt un prost manipulat care se ia dupa alti prosti.
NOU
welcome to my world
NOU
Cred ca pasajul autorului, legat de implicare (prin comunicare cu partea opusa “noua) e ceea ce te supara. Subscriu opiniei tale.
Nu avem cum sa comunicam cu ei, nu vor sa comunice! Un dialog presupune ca partile sa asculte macar opinia celuilalt, or diferenta intre generatii face imposibil un dialog. Suntem scindati de varsta si cultura, pana nu vom ajunge “noi” in postura de pensionari, nu vom putea schimba ceva.
Parerea mea.
NOU
Vineri, in prima zi de proteste am mers acasa la ai mei si pe drum mi-am pregatit discursul si explicatiile pentru ce se intampla etc…Primul lucru pe care mi l-a zis maicamea dupa ce am ajuns a fost: ” imi e frica de ce se intampla in tara din cauza acestor forte oculte”…. am fost sah mat. Ce sa incerc sa ii mai explic ceva…Si mama a fost inginer, a lucrat cu fonduri europene si acum la pensie a dat de Latrina 3. Nu mai am cum sa o recuperez 🙁
Iti dai seama cat de usor e de spalat pe creer un om fara studii…..
NOU
* vineri , in prima saptamana de prosteste.
NOU
Bah tot nu ati inteles. Ca sa castigam alegerile sa zic asa, promitem si facem putin mai mult pt popor decat promite si face PSD iar dupa aia NU FURAM. Ca furatul nu il fac asistatii sociali il fac sefii de spitale, cei care ar trebui sa apere legea, avocati, magistrati, politisti, avocati etc
NOU
E ok ideea, dar orice alt partid, mai ales unul nou, nu prezinta incredere. Pai poti tu sa prezinti prestanta cand spui ca de 20 de ani ai fost numai om ocupat cu proiecte in corporatii, ai facut chestii care se vand, care sunt in masini, utilaje, telefoane, plm? Te pricepi sa intelegi ce inseamna un buget, cum se planifica cheltuielile, ai aplicat de multe ori regula 80-20 sau 70-30, ai livrat munca la timp, stii cum sa planifici plan B si C.
Esti corporatist, huo!
NOU
Toți socialiștii ăștia, de stângă vopsită, propovăduiesc într-o formă sau alta același lucru. Luați programul oricărui partid sau candidat de la noi, materialele electorale, programele de guvernare, discursurile revoluționare sau lozincile patetice, stoarceți cuvintele și frazele goale ( care, de altfel, sunt multe ) și vă rămâne esența:
VEȚI MUNCI ȘI VEȚI DA DIN CE ÎN CE MAI PUȚIN IAR DE PRIMIT, VEȚI PRIMI DIN CE ÎN CE MAI MULT.
Cu această lozincă distrugi orice economie.
Această lozincă îi ajută să își croiască drumul spre putere. Mulțimea îi va susține întotdeauna. Cine nu vrea să muncească tot mai puțin și să primească tot mai mult?
Lucrând tot mai puțin, nu poți să obții din ce în ce mai mult. Țara se va ruina. Apare întrebarea: oare înțeleg ei încotro îndrumă lumea cea proastă? Oare își închipuie ei că va veni vremea să se dezică de planurile lor?
Dacă nu înțeleg, înseamnă că sunt niște idioți.
Dacă liderii înțeleg, însă îndreaptă poporul, îl trag și îl târăsc în aceeași direcție, înseamnă că asemenea conducători sunt niște mincinoși, niște escroci, niște pungași, niște șarlatani, niște criminali.
Șmecheria este următoarea: angajamentul lor este condiționat. Întâi mă votați și pe urmă vă dau apă gratis, transport gratis, garaje gratis și alte gratuități.
Comuniștii sunt buni și răi.
Cei buni sunt cei care nu au ajuns până la puterea supremă: Marx sau Che Guevarra.
Toți cei care au ajuns la puterea supremă s-au dovedit, fără excepție, proști sau criminali: Lenin, Stalin, Mao, Ceaușescu, Kim Ir Sen, Pol Pot, Honnecker … lista o puteti completa și singuri.
Asta nu e întâmplător.
Numai niște ticalosi înrăiți sau niște nerozi fără speranță puteau să conducă poporul spre un viitor în care fiecare va primi după necesități.
Așa ceva nu există. Nu ai loc unde toți să își facă garaje. Nu ai bani să plătești apa rece pentru toți. Nu ai bani să plătești căldura pentru toți. Nu ai bani să plătești transportul pentru toți. Nu poți să angajezi la stat copiii tuturor.
Dar este loc de garaje pentru câteva mii de alegători, ceea ce este suficient pentru câștigarea alegerilor într-un tur.
Poți să plătești apa rece pentru citeva mii de alegători, ceea ce este suficient pentru câștigarea alegerilor într-un tur.
Poți să angajezi la stat câteva sute de odrasle, ceea ce este suficient pentru câștigarea alegerilor într-un tur.
Poți să plătești transportul pentru câteva mii de alegători, ceea ce este suficient pentru câștigarea alegerilor într-un tur.
Asta-i!
NOU
Da, comunistii buni sant doar aia morti. Cat despre PSD situatia nici macar nu ajunge la ‘ideologie’. Pt ca daca ne uitam la motivele de vot sant doar 2:
– idiot/credul (cumva crede ca de data asta chiar au sa faca ceva, o sa ‘dea’ etc)
– ticalos/mafiot (are o invarteala pe sestache cu vreun pesedist).
NOU
“oare înțeleg ei încotro îndrumă lumea cea proastă? Oare își închipuie ei că va veni vremea să se dezică de planurile lor?”
Nu cred ca conteaza pentru ei. Daca obtii destul de mult nu mai e relevant ce se intampla dupa. Da – tara este ruinata dar ei se izoleaza de ruina.
“Dacă liderii înțeleg, însă îndreaptă poporul, îl trag și îl târăsc în aceeași direcție, înseamnă că asemenea conducători sunt niște mincinoși, niște escroci, niște pungași, niște șarlatani, niște criminali.'”
Ok – si?
“Comuniștii sunt buni și răi.”
Nu exista comunisti buni sau rai – exista doar comunisti naivi. Comunismul nu este o ideologie care poate fi aplicata oamenilor asa cum ii cunoastem azi.
NOU
www.facebook.com/dan.v.pavel/posts/1266253066788531
“Sa lasam deci micile dispute ideologice pentru perioada de dupa castigarea alegerilor.
Nimeni din popor nu ne va reprosa ca le-am crescut nivelul de trai aplicandu-l pe Von Mises sau pe Keynes, aplicand politici economice prociclice sau anticlice.”
S-a vazut din 1992-prezent, Senor. Uite un exercitiu de gandire pe care-l poti sa-l aplici: exista vreo diferenta intre privatizare si lichidare? Stie cineva sa raspunda asta? Tragedia face ca aproape nimeni nu le distinge (nu e ca si cum n-au avut sansa sa arate ce pot, numai ca…).
Daca in modus operandi-ul asa-zisei drepte este “Sa vindem totul strainilor si daca e sa se construiasca ceva vreodata aici, sa fie facute numai din contracte cu strainii”, de unde dracu sustinere si suport? De unde? Daca mint, pierd iarasi si mai mult decat au pierdut inainte.
Ne tragem toti din aceeasi societate, cati n-ati auzit vorba “Numai comunistii au reusit sa industrializeze tara si sa le dea la toti slujbe”? Cati dintre voi ati auzit asta sau ceva asemanator, pe langa alte osanale (mai putin cand isi aduc aminte cand stateau la coada dupa faina si oua)?
Si ce se spune despre valorile dreptei? Ca au vandut tot sau ca au predat totul de buna voie, la sfatul altora. Uite paradoxul in tara din start: comunistii au construit, post-comunistii au vandut. De unde dreapta, daca pornim asa?
Pe degete numeri ce s-a construit in post-comunism dar e indeajuns sa vezi cat de mult am pierdut (ca tara, ca popor) din numarul mare de pensionari si someri. Pe oameni nu-i intereseaza polemicile si detaliile (cui e vina, din ce cauze s.a.), e indeajuns sa vada si sa simta ca le merge rau si n-au cu cine, in niciun caz nu cu aia pe care-i suspecteaza la greu de saracia/amaraciunea vietii lor, fie ca sunt anti-PSDistii din Piata Victoriei, fie ca sunt anti-oricine-mai-putin-PSDistii de la Cotroceni.
N-ai cu ce (atentie, nu “cu cine”) fiindca s-a esuat in momentele critice la inceput.
NOU
wow , ce text . Arhi presedinte !!!
NOU
parerea mea, daca mi se permite o parere si nu mai sunt banat, este ca problema si cauzele ei sunt mult mai profunde…locuiesc in mediul rural si am tot analizat chestiunea pe care o discutati din punctul de vedere al votantului de stinga…am concluzionat ca votantul de stinga nu functioneaza, asa cum tot sugerati, in mod srict pavlovian, motivat fiind sa voteze doar pe baza conditionatelor reflexe, superficiale si pragmatice de genul, imi dai-te votez…imi maresti pensia-te votez…imi promiti slujba pe perioada nederminata- te votez…imi dai si mie chiar daca ei tu- te votez…NUUU!
NU asta este explicatia…votantul de stinga e minat de prejudecati, e dominat de rautate, se mingiie cu ramasitele de bolsevism pe care le poarta mai la secret sau mai la vedere, refuza violent educatia, spumega numai la ideea vreunui dialog…el STIE, el n-are alte nevoi, el isi este suficient…cind o voteaza pe olguta se voteaza, de fapt, pe sine…se voteaza pe sine cu ura si frustrarea individului care n-a reusit niciodata sa reduca totul la starea in care el se afla…
NOU
Mai e un aspect. Ceva de ieri de la taticu’ talk-show-urilor de Dreapta (Rush Limbaugh):
“Remember, the left corrupts everything, folks. The Democrat Party, the left corrupts every institution. They politicize it, and by virtue of that alone they corrupt it. And so at the NSA, at the Defense Intelligence Agency, at the CIA, and at the FBI, there are Obamaites, there are people that think like he and like Eric Holder.
There are people all over this administration, this federal government, embedded as unelected bureaucrats who are there to defend and protect whatever Obama had begun. And it doesn’t matter the Democrats lost the election. It doesn’t matter that Trump won. It doesn’t matter that 63 million people voted for Trump because those people are held in contempt. You are held in contempt by these people embedded, these are establishment types.”
Problema lui Trump e ca are o ‘tumoare’ de 8-9 ani vechime. Va dati seama ce are Romania dupa 27 de ani? Fiecare post si postulet din administratia de stat la orice nivel, nu conteaza al lor. Pe fata sau pe sub masa, prin sforarii. Cum plm sa scapi de asa o tumoare?
NOU
Kodruțoterapie vreo 10 ani
NOU
@big0ne: E bun, dar nu stiu daca e suficient. DNA-ul e ca un algocalmin – nu te mai doare, iti da senzatia ca nu mai esti bolnav 🙁
Si tumoarea romaneasca nu e ‘doar’ 27 de ani, e de 70 de ani. Ca doar nu era administratie de dizidenti politici cand Ceasca a dat coltu’. Tot javre tip Dragnea & Motoriceanu erau si inainte de ’89 no pb.
NOU
Vine o vreme cand vrei sa afli daca mai te integrezi in tara in care te afli, fiecare cetatean a pus aceasta intrebare si raspunsurile cele mai multe sunt am speranta, iar realitatea este ca toti care au comentat in acest moment mai au o urma de speranta. Din pacate cam atat.
Trezirea la realitate Romania este o tara in care orice achizitie publica e privita cu suspiciune, de fapt orice face statul roman este privit cu o doza de scepticism si intrebarea clasica cine a facut combinatia?!
Din pacate Romania este o tara lenesa plina de oameni care vor sa munceasca deloc si sa primeasca tot. Acest gen de oameni/popor au un singur destin si anume disparitia, iar asta e o chestiune de timp din pacate oricine citeste asta nu va trai sa prinda acea ziua, asa ca pur si simplu va pleca din tara. Spun din pacate pentru ca in momentul resetului acei oameni pot face diferenta.
Asa ca toti votantii PSD la un moment dat se vor trezi singuri si uitati de toti, chestia cu 100 de lei la pensie nu va mai tine de foame si invariabil va urma o noua schimbare. E un ciclu vicios spre care ne indreptam unii vor trai sa-l vada altii nu.
As mai face o observatie pana acum nici un partid de dupa 90 a guvernat pentru tot poporul ci doar pentru o mica categorie. Si nimeni din clasa politica nu stie sa faca asta indiferent de partid. Intotdeauna a castigat cel mai bine reprezentat.
NOU
tot de Dragoş Ioan Coste:
“Suntem în urmă cu 300 de ani față de restul planetei. Suntem niște primitivi, niște troglodiți. Românul e o ființă înapoiată, care se ghidează încă după regulile și mentalitatea de acum sute de ani, numindu-le „tradiții și obiceiuri”. E un mamifer biped pentru care contează doar nevoile primare. Un animal habotnic și hulpav..
Până și puținii care au o sclipire de educație și nu sunt total agramați (așa cum sunt 80 la sută dintre absolvenții de studii „superioare” – care în mod normal nu ar fi trebuit să ajungă nici măcar la liceu) se „trag” tot din familii în care barbarismele de genul mersului la popă și pupatul moaștelor, nunțile, botezurile și înmormântările tipice de neam prost, lipsite de orice fel de bun-gust și decentă, ascultatul manelelor și popularei, înfulecatul de mici și bere, preacurvitul și violența fizică, macismul și prostia brută – sunt încă regăsite. Unii promovează aceste tare ereditare românești sub numele de „conservatorism”, asigurându-ne de credibilitatea unui așa zis model civic iudeo-creștin european. Ce cretinisme! Ce dobitoci ne conduc! Avem nevoie de schimbarea din temelii a sistemului legislativ, îndeosebi pe partea de justiție, educație și economie. Avem nevoie reală de reintroducerea pedepsei cu moartea pentru evaziune fiscală în formă agravată”
NOU
Coane, ma stii, io-s mai cu poporu, ashea! Umblam la conferintele de presa in probabil cea mai grea campanie de dupa 89, in care catindatii chiar trebuiau sa bata ulitzele satelor in toiul iernii, ca nu mai e voie cu bannere uriashe si cu galetzi si pixuri. Pesedistii, practic, si-au schimbat toata garda, cam toti erau tineri si energici si au batut judetul in lung si-n lat, si-au facut poze de-alea emotionante despre cum imbratiseaza babele etc. In timpu asta, cei “de dreapta”, adica vechii pedelisti ai lui Basescu, rebotezati liberali + dubiosii aia care salveaza Romania, bateau apa-n piua la talkshowuri in care televiziunile locale erau obligate de CNA sa le dea timpi de antena “gratis”. Si da-i cu teoriile, si da-i si combate, clopotzeii zdranga-zdranga. La finalu campaniei, pesedistii erau imbujoratzi si aveau chef de harjoana, in timp ce aialaltzi erau ca la inmormantare. Pesedeu a facut scor istoric, care i-a dat si pe ei pe spate. Intr-un judetz unguresc! Nu trece o luna si catziva ciuri-buri, aceleashi fetze pe care-i vedem cam la toate protestele, indiferent despre ce este vorba, cam vreo 2 duzini de oameni ashea, marshaluiau in fiecare seara pana la statuia lupoaicei shi inapoi, oprindu-se la sediul pesedeului sa aprinda luminitze pe samsunguri, ca asha au vazut ei la televizor. Jandarii nu mai shtiau cum sa-i trimita dreacu acasa, ca le-o stricat serile o saptamana intreaga!
NOU
Din cei 27 de ani PSD a condus guvernul 4 ani cu Vacaroiu, 4 ani cu Nastase, 3,5 ani cu Ponta. Dreapta a condus guvernul 1997-1999, Tariceanu 4 ani, Boc 2,5 ani. 1 an a fost guvern PDL/PSD condus de Boc, 1 an guvern condus de Isarescu, 1 an condus de Ciolos, primii 2 ani (1990-1991) Roman si apoi 1 an Stolojan. Deci cele rele nu se datoreaza exclusiv stangii. Se mai intelege ca desi cei saraci sunt mai multi, dreapta a castigat si la alegeri. Cu toate astea, in ultimii ani politica celor de dreapta se limiteaza doar pe critica celor de stanga. Se mai adauga dispretul fata de alte opinii cu motivarea ca cei saraci sunt neaparat prosti. De fapt dreapta poate si trebuie sa scoata Romania din saracie. Din pacate nu acesta dreapta. Prin alte tari dupa perioade mai proaste cand a venit la putere, dreapta a scazut drastic taxele. Vezi Reagan, Thatcher.
Aici cand cei de stanga au scazut ceva taxe, a sarit Gorghiu sa planga ca sunt masuri populiste. Boc politician zis de dreapta a marit tva! Cel mai rau este ca atat cei de dreapta cat si cei de stanga nu au curajul sa impuna solutii acolo unde sunt de luat cei mai multi bani. Ma refer la redevente si impozit pentru banii tirati adica smechereste spus optimizarea profitului. De peste 2000 de ani romanii scot aur, altii il fura dar de scos il scot romanii. E o tampenie indiferent stanga/dreapta sa lasi pe altii sa conduca afacerea iar statul sa ia redeventa cateva procente cu justificari cretine ca se creaza locuri de munca, nu sunt bani de investit si alte bashini d’astea. La fel la petrol si gaze. Cu sifonarea banilor am citit pe la unii care se pricep.
Desi sunt date care se pot verifica, am vazut reactii aberante cum ca marile firme se supara daca sunt obligate sa plateasca aici mai mult, ca se fac locuri de munca, ca sifonarea e legala desi nu controleaza nimeni. Interesant este ca 80% din afaceri sunt facute de multinationale dar impozitul platit de acestea e mult mai mic decat ce platesc ceilalti 20% iar spagarii si evazionistii sunt numai din cei 20% iar ceilalti cu 80% sunt super cinstiti. Din asta se vede ca politicienii penali au mare respect pentru straini pentru ca nu-i
ademensc la treburi ilegale.
Ceea ce ai scris e corect dar e foarte greu sa-i convingi pe cei care care fac acum politica de dreapta.
NOU
e minunat ce zici. it will never happen. hai la mine’n sat.gasesti usor ceva pe la 40k, cu ceva curte. cind se pling astia ca e ger, e 17 deg. traiesti in slapi si tricou dar netul e doar pe la 40M. cheltuieli lunare pe la 300 all inclusive. dificultati medii de a extirpa sopirlitele de pe pereti. poti sa faci blogging de pe aici perfect.
NOU
@Cetin, am nevoie sa inteleg ceva, “dreapta” la care se face referire in articol e dreapta gen Trump, Farage, Le Pen? trebuie sa inteleg, pentru ca unde traiesc eu dreapta asta inseamna ultranationalism, iar socialistii si liberalii sunt exact ca cei care au protestat in Ro, ba mai mult, protestele din Ro sunt sustinute de ei aici.
multumesc
p.s. ca n-aveti de unde sti, n-am fost niciodata de partea PSD-ului, FSN-ului si cum s-a mai numit de la inceput de tot.
NOU
nu știu, mami, e articolul omului…
NOU
Cum poți ajuta pe cineva : îi dai în fiecare zi să mănânce un pește, sau îi dai o undiță, și îl înveți să prindă pește.
De obicei partidele de stânga merg pe prima soluție, cele de dreapta, pe a doua.
Cum o fi mai bine?
Intrbatea este retorică bineînțeles,!
NOU
problema este strict filozofica…si anume, intrebarea care se pune este urmatoarea..cu ce incepe existenta, cu mincatul pestelui sau cu prinderea acestuia?
toate ideologiile de stinga spun ca existenta incepe cu mincatul pestelui…nu conteaza cine l-a prins, cum l-a prins, de ce l-a prins.
toate ideologiile de dreapta nu au ca regula FOAMEA ci activitatea din jurul acesteia.
NOU
mai mierlesc o generatie, doua si se schimba lucrurile
NOU
Exista si dreapta socialista…