Una din chestiile drăguțe din Google Now pe android sunt notificările pe bază de locație. Îți notezi în Google Keep că vrei să iei baterii de la Ikea (cele mai bune și mai ieftine baterii de pe piață), iar telefonul, pe baza locației, îți dă mesaj când intri în IKEA Ia băi baterii, că le consumă XBOX-ul ca pe caramele.

Pentru chestia asta mi-am lăsat locația activată și am pus la liber pe telefon toate chestiile, la urma urmei, am totuși 4 GB de RAM. Well, odată cu astea vin și cardurile drăguțe, în care google e anunță că îți expiră termenul de plată al facturii la enel.

Oh, wait, dar eu nu am permis nimănui să îmi citească mailurile…
Se pare că totuși da.

Trecem peste faza cu dacă nu plătești, ești o marfă, pentru că eu plătesc 5E lunar la google, spațiu de stocare pentru mail. E ok, nu mă deranjează că îmi scanează prin mail, nu am nimic din ce m-ar interesa să ascund de google.

Dar dacă aș avea? Nu e puțin absurd să oferi un serviciu care presupune privacy, fără să oferi privacy?

google cards

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sa vezi ce fain e cand iti arata si biletele de avion si iti spune ca zborul are intarziere …E ?

    • #2

      Dar faza aia in care-ti indica locul in care ti-ai parcat masina cum ti se pare? Mie aia mi se pare cea mai “faina” dintre toate.

    • #3

      well, mie imi indica ca mi-o parchez la dracu-n praznic. dar tot spooky e:))

    • #4

      Asta cu avionul este chiar folositoare. Cat despre parcat mașina, daca ar merge si in subteran…

    • #5

      Aaaa, iar apropo de avion. Cea mai fucked up chestie a fost la ultimul meu zbor. Google Now imi zicea negru pe alb ca zborul are intarziere, eu eram deja la Otopeni, ma uitam la programul zborurilor si nu aparea nimic. Nici pe site-ul lor. Nici la informatii nu stiau nimic. Si da, a fost adevarat, zborul chiar a avut intarziere, exact cum au spus ei.

    • #6

      asta cu avionul am patit-o si eu. google m-a anuntat cu vreo jumatate de ora inainte de afisajul aeroportului ca zborul intarzie mai mult decat plecarea cursei urmatoare…

      in alta ordine de idei, ce cuvinte cheie ar trebui sa aiba mailul respectiv (de facturi vorbind), sa imi spuna si de factura de la digi? ca de enel imi spune, de digi nu…

    • #7

      @parampam: flightaware.com/ poate de aici sau altele asemanatoare

    • #8

      Asta pentru ca tehnologia pe otopeni e semnata de siveco si uti. Nimic spooky.

    • #9

      @dorin o sa invete, inclusiv atasamente scanate sau imagini pe care nu le poate parsa. Mai conteaza si ce vorbesti tu, pentru ca te cam inregisreaza. Ai pe undeva link cu inregistrarile audio.

    • #10

      Cu factura cum e?Mie la Electrica sau orice altceva nu imi apare.

    • #11

      fiindca aia cu Unde ti-ai parcat masina se bazeaza pana unde ai venit in viteza, arata gura de metrou de cele mai multe ori ca fiind locul de parcare. Trebuie sa mai imbunatateasca algoritmul..

  2. #12

    Mailul-rile sunt procesate automat (nu citite) de când a devenit gmail public, e modelul lor de business. Deci nu e nimic nou ca datele sunt folosite si pentru Google now.
    N-ai permis nimănui să-ți citească mail-ul, e ok, nu ti-l citește nimeni.

    • #13

      a, sunt procesate automat, nu citite automat. acum m-am linistit, e foarte clar.

    • #14

      Si daca se strica ceva pe-acolo nu vine persoana umana sa repare?
      Si daca vine omul, ala nu trebuie sa se uite ce-a dat fail ca sa stie cum sa fixeze?
      Si daca se uita pe problema, nu se uita si pe datele/informatiile/mailurile tale?

      Si daca *POATE* sa se uite pe toate informatiile tale, ce-l impiedica sa se uite pe alea si cand nu e un bug. Poate vrea s-o vada pe Charlize cand iese din baie, sau poate vrea sa obtine vreun avantaj competitiv ascultandu-i “pe-ailalti”, sau poate vrea sa stie ce publica Cetin inaintea tuturor, sau poate …

      Ideea e ca poate. Deci are putere si puterea naste abuzuri daca nu e ingradita cum trebuie.
      Cine iti garanteaza tie ca angajatul google nu iti citeste mailul si ca daca iti citeste mailul ca e pedepsit suficient de aspru cat sa nu vrea sa repete?

    • #15

      Adică nu îți este violată intimitatea. Si asa e cu marfa, chiar dacă plătești 5 euro pentru un serviciu suplimentar, ala de bază tot gratuit îl primești.
      Google colectează o cantitate imensă de date, asa funcționează ei, singurul mod sa nu se mai întâmple asta e să nu-i mai folosești. E bine sau e rău nu decid eu, dar asta e realitatea, n-are sens sa ne plângem acum.

    • #16

      dar…dar…dar eu nu ma plang, daca ma plangeam, schimbam serviciul. eu doar ridicam o problema de privacy si atat.

    • #17

      :)) Genial.

      Ba da dude, datele nestructurate din emailul tau sunt efectiv parsate, mapate si reduse pentru AIul google. Asta inseamna ca efectiv sunt citite si aproximativ intelese. Si e recenta treaba.

    • #18

      @gogu Este ca nu prea stii cu ce se mananca criptarea si termenul “sandboxing” ti-e total strain?

    • #19

      @gogu Hai sa nu ne panicam gogu ca nu e ca si cum bugurile la google se rezolva pe productie. Iar cheile de acces si chiperle la google sunt partitionate intre mai multi angajati astfel incat nimeni singur nu are access. Singura problema ramane NSA dar stai chil ca privacy va disparea.

    • #20

      Sarpele, datele din bazele de date ale google nu sunt stocate criptat si mai ales nu in big data, doar conexiunile sunt criptate. Daca le-ar cripta AIul nu ar functiona.

    • #21

      @sarpele. Criptarea mi-e foarte familiara, de fapt sunt sanse destul de mari sa folosesti un produs la care sa fi facut si eu ceva algoritmi de criptare, dar bazele de date nu sunt criptate, dupa cum a zis si George.

      Termenul de “sandboxing” mi-era necunoscut. Stiam conceptul, nu si termenul. Poate si pentru ca nu lucrez intr-un domeniu in care sa am nevoie de asa ceva.

      @George. Ai dreptate, 99.99% din buguri se rezolva pre-productie, dar mai exista si cornercase-urile greu spre imposibil de reprodus intr-un “sandbox”, mai ales daca nu ai acces la conditiile de producere a problemei.
      Despre problema cu chei partajate: Daca eu ma duc in birou si intreb, ba! care vrea sa se uite la tzatzele lu Charlize, cam toti raspund afirmativ, inclusiv seful, inclusiv seful sefului. Poate-o fi la mine o situatie mai speciala, cine stie?
      Despre NSA: Este o problema reala la care deocamdata nu exista raspuns. Sunt de acord cu tine ca privacy-ul se va dilua incet incet pana la disparitie.

    • #22

      @gogu Alea se rezolva cu canary deployment. pe productie nu la ce flux de date exista.

    • #23

      Si nu e numa de flux da cum crezi tu ca tu ca arata productia lor sa poti face debug pe versiune stabila ? Ei au multe stageuri stabile in productie distribuite pe federatii intregi de clustere, zeci de mii de noduri, sute de mii de replici. Plus ca chipere au deployment separat de appurile de microservice

    • #24

      @Gogu, am vazut ca ai mentionat ceva. Ai poze cu tzatzele lui Charlize Theron? Te rog mult forwardeaza si la mine.

  3. #25

    Poate vorbesc aiurea, dar stiu ca te întreabă în google now dacă permiți să extragă date din email si să-ti arate carduri bazate pe datele respective.

    • #26

      well, ar trebui sa te intrebe fizic la inceput, nu sa cauti tu in setari, iar ele sa fie bifate by default pe yes.

    • #27

      Boss, eu am o gioarsa de mototola și acum două săptămâni i-am dat un reset .Când am deschis google now primul lucru care m-a întrebat a fost asta cu cardurile, permiteți sa blablabla? Io am dat next next ok si gata. 🙂

  4. #28

    In TOS e specificata clar chestia asta. Cand ai dat cu bifa si ai apasat “accept, ai fost de acord cu asta. Partea buna e ca ai posibilitatea sa configurezi la ce au acces.

    Citez:
    “Our automated systems analyze your content (including emails) to provide you personally relevant product features, such as customized search results, tailored advertising, and spam and malware detection. This analysis occurs as the content is sent, received, and when it is stored.”

    De aici: www.google.com/policies/terms/

  5. scrie in termenii si conditiile lor: “Our automated systems analyse your content (including emails) to provide you personally relevant product features, such as customised search results, tailored advertising, and spam and malware detection,” it added. “This analysis occurs as the content is sent, received, and when it is stored.”

  6. În primul rând și mie mi-a venit ieri notificare să plătesc enelu’, în al doilea rând mie îmi place chestia asta.

    • #31

      Mai nasol e sa nu vada nevasta cardul cu cat faci pana la amanta, dupa ce Google-ul te-a vazut ca frecventezi locul ala..si ii da si fix unde sa se duca, sa-i rupa paru din cap.Atunci sa vezi ce iubesti serviciu asta.

  7. #32

    Tu presupui ca daca nu s-ar fi intampla lucrurile astea de fapt nu-ti citea/accesa/verifica/plmea nimeni e-mailul.
    Gresit – se intampla lucrurile astea oricum, si in mod sigur nu numai Google acceseaza fara permisiune o gramada de informatii ( facebook imi propune noi prieteni din lista de contacte ale telefonului de ex – nu imi aduc aminte sa-mi fi cerut permisiunea pentru acest lucru).
    Partea buna ar fi ca realizand ca de fapt nimic nu e secret, pe viitor nu mai tii nimic din ceea ce n-ai vrea sa acceseze altii ( oameni, soft etc) in telefon/tableta/computer etc 🙂

  8. Și cum ai vrea ca Google Now sa fie assistant? Citind gândurile?

  9. #34

    Dap. Spooky a fost si dupa ce am fost la 2 festivale la interval de 2 saptamani, apoi dupa cateva zile, ascultand muzica random in Google Music, s-au succedat 5 melodii de la 5 formatii prezente la aceste festivaluri.
    Sa fi fost coincidență?
    Treaba cu factura imi place, dar doar la Enel imi apare si mie. Cred ca tine de setarile mailului trimis de ei.

  10. #35

    Dar daca nu ai bifat acceptul si nu folosesti Google Now, cum stii ca Google nu iti proceseaza emailurile ? Sau alt provider de mail?
    Macar asa iti ofera si tie un serviciu util.

    • #37

      Puteam sa pun pariu ca fac behavioir identity in tracking. La fel e si cu locatia, o iau din 3 surse, behavior combinat cu IMU, Cell ID cu triangulati epe celule vecine si GPS cand li se dau access. Google devin periculos de puternici. Baietii rodica in slavii IBM Watson, habar nu au cat access la date private are google pt learning. Facebook tace si el malc.

  11. #38

    Dupa ce am citit textul m-am gindit la ce app folosesc pe telefonul mobil. Folosesc doua aplicatii: Andriod auto si un app pentru mersul autobuzelor.
    In rest nimic.

  12. #39

    Majoritatea serviciilor de webmail iti scaneaza emailurile pentru a filtra spam-ul. Google le scaneaza si pentru ati arata reclame targetate de cand au lansat Gmail. Acum le folosesc si la ceva util.

  13. #40

    Eu am zis demult ca google e skynet.

  14. #41

    pai unde-s aptitudin….ma rog, alea.
    nu orice om are zwei baterii ?

  15. #42

    Bag de seamă că Cortana mea e cam proastă…

  16. #43

    Verifcand azi mailul am constatat ca si Pinterest are aceleasi practici: 5 mailuri din care unul de bun venit, unul in care trebuie sa confirm adresa de mail si restul cu tot felul de subiecte si “boarduri” bazate pe interesele mele. Partea cea mai ciudata e ca mailurile erau adresate ceva de genul: Hi “Prenume” “Porecla de sexy-time data de prietena, folosita in loc de nume”.
    Ca sa fac un rezumat, sa inteleaga si altii cc:bigOne : pana si cacaciosii astia fac scanare de emailuri si sms-uri probabil, parca ar fi culmea sa nu o faca Google. #pecandbudasmartcareitifacesugestiidesanatate?
    Sugestii de telefon Android care sa-mi permita sa editez permisiunile/ sa le dau permisiuni specifice aplicatiilor aveti? #noprivacy #romgleza