Hai, sa vedem care e proportia de sarmale, chiftele si OO umplute.
Eu am început cu un bors de peste, traditional.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

69 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Fac revelionul la niște prieteni. Nu am gătit nimic. Am fost azi să ajut la curățenie/organizare. Am topit o sticlă de whisky, în doi. Abia aștept noaptea dintre ani

  2. #3

    Am luat carne de mici, ca nimic nu e mai misto ca un gratar afara, la -15C 😀

  3. #4

    Sunt plecat la munca prin neagra strainatate zilele astea, fara nefasta, fara nimic. Nu gatesc neam, deci. Bon appétit tutulor comentatorilor de Arhiblog, basca LMA!

  4. #5

    coaste de porc la cuptor cu cartofi… simplu, rapid, nimic fancy

  5. #7

    Shaorma cu de toate

  6. Borș de pește, mai am o supă de salată monstru făcută ieri, va fi pește la grătar cu piure de spanac lângă el sau cu niște cartofi văd eu cum, platou cu brânzeturi și struguri. Fără chiftele/sarmale/oo umplute. Poate că fac o salată de vinete dacă mi se orientează da’ parcă nu.

    • #9

      Si io la fel, tot fara oo umplute. Deh, avantaju’ plecatului singur in vâjâială.

    • #10

      Piureu de spanac? Nu e trecut la arme chimice?

    • Spanacu’ e variantă pentru toată lumea. Îl mănâncă toți, nu e broccoli și arată bine în farfurie.

  7. #12

    Niște coaste (piept) de vită băgate vreo 3 ore la cuptor si dupa ce le scot, până se linistesc, o tavă de creveți cu usturoi, pătrunjel, lămâie, ulei de masline si unt. Nu m-am hotărât la garnitura… probabil un basmati simplu.

  8. #13

    Eu fac ciorbă de burtă că am păstrat un rasol întreg de vițel. Cu carne de la el face soacra salată boeuf.

    Mai fac o pomana porcului că nu am făcut de Crăciun, o babka și oo umplute cu pate din același porc plus oo umplute cu castraveți murați + maioneză + smântână.

    Soția e cu peștele așa că își face biban de mare, eu îmi fac niste tartine cu pâine prăjită + unt + somon și/sau icre somon.

    Plus tradiționalele afumături, anul ăsta mi-au ieșit toate ( doar jumările le-am ars).

    photos.app.goo.gl/oYYmqTz8zMbaXTNM6

  9. #14

    Pui la ceaun, cartofi franțuzești, ciorbă rădăuțeană și salată de ton frecat cu unt și ciuperci.

    Și whisky. Mult whisky.

    • Cică nu se mănâncă pui de revelion.

    • #16

      Noi nu mai mâncăm porc sau vită de zece ani, nu pot să trăiesc doar cu pește și soia.

    • #17

      Care este problema cu carnea de porc sau vita? Nu prea am auzit pe nicaieri ca puiul ar fi mai sanatos decat astea doua.

    • #18

      @Andrei G… de ce trebuie sa fie o problema? de ce trebuie sa intrebi care e problema cu de ce nu mananca el pui? a mentionat ca puiul e mai sanatos ca porcul/vaca? e doar o alegere pe care a facut-o, este om mare si vaccinat poate sa faca ce vrea, fara sa dea explicatii

    • #19

      Nu e nicio problema, asa ne am obisnuit noi, ne place puiul mai mult.

    • #20

      putea sa zica ca e mai sanatos, e doar treaba lui. lumea s a obisnuit pe net sa vorbeasca aiurea lucruri pe care nu ar indrazni sa le spuna in real life, pentru ca cineva le ar sparge dintii

    • #21

      Spart dintii pentru ca intrebi pe cineva de ce mananca pui si nu mananca porc/vita?
      Eu nu am vazut real life din asta, doar zic…
      Omul a intrebat si Dragos a raspuns. De ce trebuie musai sa presupunem ca e malitioasa intrebarea?

    • #22

      nu asta, men. asa, in general

    • #23

      Da, am observat si eu, in ultima vreme (ultimii ani), lumea e foarte artagoasa, nu se poate sa tragi o basina virtuala ca apare cineva sa se lege de tine, ce ai vrut de fapt sa spui, pe cine ai in vedere.

      Si cu cat raspunzi mai calm si mai defensiv, cu atat esti mai mult luat de prost si celalalt devine si mai agresiv.

      Vedeam chestia asta acum 20 de ani pe mIRC, era plin de puleti de 16-18 ani care te injurau, te amenintau, te futeau, ce sa mai, niste bullies.

      Diferenta e ca atunci ii luai dupa IP, le faceai o vizita la netcafe-ul de unde se conectau, si te pisai pe ei la propriu.

      Ori sunt eu paranoic si atrag toti fraierii pentru ca sunt Dragos ala faimosul “de la Arhi de pe blog”, cel cu fitilul scurt si opinii care nu convin.

      Ce puii mei aveti cu mine, ma ?

      Mi-am luat mersul la colt pe coji de nuca acum 2 luni de la senior, mi-am invatat lectia, nu am mai zis nimic nici de bunicutul, nici de virusi, nici de nimeni, so calm your tits, or else, si stim cu totii ca nu iese frumos cand ma muscati de cur, ca nici Cetin nu va mai scoate din gura mea dupa aia.

      Ia uite ai naibii, s-a umflat iar orezul in picimea de pe blog, n-aveti ceva treaba cu ceva sticle la ora asta, ca imediat se da cu artificii ?

  10. #24

    salau prajit, cartofi la cuptor, piure de spanac si fasole cu carnati cu varza murata.

    • #25

      nu se mananca fasole pana dupa dupa boboteaza ca-ti ies bube dulci la gura, zicea bunica

  11. #26

    ouale umplute sunt odioase si nu sunt nici sanatoase pentru barbati!
    piftie de cocos si file de salau pane.
    bine, piftia am facut-o de ieri.
    mai am castraveciori murati in saramura si vin alb sec, ambele de casa.

  12. #27

    Piftie de curcan, cotlet de purcel la tava, carnaciori si dorada la gratar cu legume.

  13. #28

    Ieri am facut o ciorbă de sfecla acrită cu borș. Azi mai fac una de burtă, iar maine mici la gratar

  14. #29

    Ce mananc si beau ziele astea. Ciorba de perisoare, rasol de porc si racituri cu hrean, salata de boeuf cu paine de casa, tochitura cu muraturi, diverse afumaturi, tort, tuica, vin de tara. Nu cred in superstitii cu peste si struguri pe masa.

  15. #30

    Apropo, gospodinilor, voi cum faceti ca sa nu vi se branzeasca ciorbele de la smantana ?

    Nevasta-mea o nimereste de fiecare data, dar cand ma pun sa fac una de burta sau o radauteana, mi se face mozaic instant atunci cand torn smantana si incep sa amestec.

    • #31

      Adaugi putin lichid din ciorba la smantana pana ajunge la temperatura din oala… altfel smantana rece, si ciorba calda, se smantaneste instant

    • #32

      Eu folosesc smantana lichida. I

    • #33

      Pun in smantana treptat cateva linguri din ciorba si amestec(ideea e sa ajunga smantana la o temperatura apropiata cu ciorba din oala) si apoi o torn in ciorba. La mine de obicei functioneaza asa.

    • #34

      Scoti o farfurie de zeama si o lasi sa se raceasca nitel, apoi incepi sa dizolvi smantana lingura cu lingura in acea farfurie, amesteci ca nebunu’ (daca se branzeste inseamna ca era zeama inca fierbinte)… Oala cu ciorba o iei de pe foc. Nu uiti sa servesti 50ml de tarie pentru curaj.
      Cand ai pus toata smantana si s-a omogenizat compozitia, torni din farfurie inapoi in oala cate un pic si amesteci in continuare, dupa care pui oala inapoi pe foc mic.
      Mai servesti 50ml de tarie si astepti sa fiarba totul incet.

    • #35

      dupa care mai servesti 50ml de tarie

    • #36

      :)))))))))))))))))))))))

      Mi-am scuipat whisky-ul pe tastatura, bata-te sa te bata

    • #37

      Simplu, nu pui smântână in ciorbă, o pui in farfurie.
      Cum fac eu: opresc focul, pun gălbenușurile in castron, torn puțin câte puțin zeamă peste galbenusuri și amestec, astfel încât să nu le fac omletă.

      In farfurie pun un amestec de mujdei+smântână.

    • Operațiunea aia de pus zeamă din ciorbă peste smântână se numește temperare. Cantitatea corectă la 900 de grame de smântână e 2 litri de supă, deci când temperezi ai grijă s o faci într un castron mare și să adaugi supă treptat, amestecând continuu. Nu cu mixerul că se “taie”. Amesteci cu o lingură normală, fără să te agiți foarte tare, pui supă cu polonicul direct din oală.

      Plec de la ideea că folosești smântână fermentată, peste 20% grăsime, ceva de calitate. Dacă lucrezi cu 12% Proxi sau ceva de gen, mai bine pui un iaurt. Nu te speria, la început dacă smântâna e groasă, pe la jumătate o sa vezi că e onctuoasă. Evident, în smântâna aia sunt și ouă, după ce ai temperat, dai drumul maglavaisului în oală și amesteci de 2-3 ori, oprești focul și adio. Nu fierbe supa cu amestecul în ea, vei obține zdrențe de ou care vor arăta horror.

      Ouăle se gătesc la 70 de grade câteva minute. Supa ta are peste și are mult timp. Așa că, nu ți face griji, nu va fi nimic crud în ea.

    • #39

      Da raidere, smantana de casa, cum e pe la noi, de sta lingurita dreapta in cescuta.

      Am incercat si eu faza cu turnatul ciorbei fierbinti din polonic peste smantana, am incercat si cu o lingura de faina, dar nu stiam ca trebuie sa pui si galbenus de ou.

      Care e rolul oului in maglavaisul asta ? Nu contribuie si mai tare la branzire, cand coaguleaza ?

    • #40

      nu, il leaga:))

    • Stă zeama mai onctuoasă. Îți dai seama că n ajung 2-3 gălbenușuri la o oală de 10 litri. Cam unul/volum de un litru ar trebui. Fără făină, nu faci îngroșală, ajunge o smântână de calitate și gălbenușurile. Cum le ai pus, oprești fierberea. E imposibil să facă brânză în condițiile astea.

  16. #43

    Ieri am facut o friptura. Ultimul gratar in 2021.
    Astazi fac un muschiulet de porc la cuptor cu ceva garnitura (fiecare a cerut altceva pe post de garnitura) iar la desert un shortbread cu caramel sarat si ciocolata.

  17. #44

    Somon la cuptor cu legume, sos de smantana si cascaval
    Piftie de cocos
    Diverse aperitive (cracker sarat cu ceva bun deasupra)
    Tort de casa decorat cu M&Ms spre bucuria copiilor

  18. #45

    Rulada de porc cu prune, caise uscate si nuca (reteta Savori urbane)
    Cartofi dulci umpluti la cuptor
    Crostini cu pateu de pui de casa, cu gorgonzola si nuci (poate pun si pere daca am chef), cu rosii cherry si busuioc, si cu unt/crema branza cu somon/caviar

  19. #46

    nimic.
    poate mâine să fac la tigaie, cu usturoi, nişte piept/fleică de porc.

  20. #47

    Anu asta… suntem paduchi… aaaa… paraziti.
    Am vacut vreo doua batalioane de eclere si cateva tavi de amandine (deja traditionale) si… cam aia e. Facem troc. Prajituri vs haleala.

    Din ce am inteles, diseara avem ceva platoruri cu branza imputita si bordo, niste creveti (imgur.com/n98vIiP imgur.com/RoTXL3I) bine stropiti cu ceva uschianu si spre dimineata un pasaroi de vreo 6-7 kile stropit din belsug cu bordo.

    • #48

      @zidanne, ești din Brașov? Îți dau salată boeuf pe niște eclere.
      Am vorbit cu soacră-mea să facă doar un platou să nu aruncăm. Din ce văd, a pus o roabă de cartofi la fiert, parcă văd că face o roabă de salată. Sau face intenționat să mă enerveze?

      Hai, și o amandină.

    • #49

      @costi pare rau, Militauri colt cu Feren’tauri ;))
      Anumite mancaturi nu ies cum trebuie decat in cantitati mari ;)) sau poate chiar iti face in ciuda.

      PS uite niste imagini mai vechi (imgur.com/P74uc5Q imgur.com/8G3zj60) ca e destul de frig in balcon sa mai stau de poze.

      PPS salata de boeuf mi-am facut… acum vreo luna. Buna de dres dupa prea mult bordo ;)))

  21. #50

    Pai niste fripturi wagyu si ton, ca am renuntat la porc de mult…
    Cartofi dulci fie la cuptor, fie in coaja felii in ulei de cocos, ca fiecare vrea altceva
    Fondu cu Gruyere si de astea…
    Placinta cu crema de branza…
    Totul stropit cu niste single malt 15 ani, 2003 tamaioasa romaneasca, 2011 pinot noir sau 1993 pinot gris, depinde de felul de mancare.
    Si Moet-ul de rigoare… sau roederer sau ce dracu mai am prin frigider… ca si aici a trebuit sa iau de nspe feluri, fiecare alte gusturi…

  22. #51

    Nici o salata boeuf? Bine, fac io.

  23. #52

    Absolut nimic.
    Comand imediat niste ciorbe sa am pe maine sa ma dreg. Mai am niste sarmale de la mama in congelator de urgenta, trece cumva ziua de maine.
    In rest am 2 sticle de Martha de la Galicea Mare si o sticla de Hibiki Master’s Select … si ceva beri. Ar fi mers si o sticla de Lupi da’ mi-e lene sa mai ies din casa.
    Fac o degustare pe seara acasa apoi la ceva birt cu niste prieteni daca tot s-a dat liber.

  24. #53

    Cel mai mișto Revelion l-am făcut în India, 98/99, e posibil să mai fi povestit, dar sunt bătrân și uit. Am cotizat fiecare parcă 80 de rupii (vreo doi dolari), fetele din Mongolia au făcut niște salate cu maioneză și iz rusesc, băieții din Uzbekistan au sărit cu vodcă, care ce-a avut. La un moment dat am dat muzica mai încet, că și-o trăgea o amică unguroaică cu Kim, coreeanul, am zis să nu ratăm. Azi am zero chef de bucătăreală, o să fac niște colțunași și aia e.

    Maithun, frugal la unele, lacom la altele

    • Colțunași de care? Ieși cu rețeta la interval.

    • #55

      Chinezești, banali. De obicei fac o grămadă și îi bag la congelat. La umplutură poți să pui jdemii de chestii, după gust. Eu fac cu carne de porc&vită și varză chinezească de la Kaufland.

      andreeachinesefood.ro/2012/01/coltunasi-chinezesti/

      Aștia-s buni, dar nu găsești la noi jiucai (aia verde).

      youtu.be/zAPRTvsTUDk

    • #56

      Un Top 3 restaurante chinezesti adevarate de la Bucale nu ne-ai face si noua, Maithunico! Da’ chintoc-chintoc, cu gust ca pe la ei, nu de-astea adaptate la ioropeni. Merci d’avance!

    • #57

      nea_zăpadă Dragonu rosu, Mega shop. Stateam ca prostu si ma uitam cum se invarte chinezu printre oale. Am intrebat o prietena chinezoaica de mancare adevarata si mi-a recomandat ceva in unu din blocurile alea doua gri de la intrare. Cand am intrat, un chinez manca supa cu betele si vre-o 3 faceau mancare. Fara mese, sacaune, probabil pe comanda la pachet. Am iesit.

    • #58

      E prima oara cand ma voi uita in gura unui klaus. Danke!
      ps: pun pariu pe orice ca-l tai pe chinezu’ ala la castron-viteza cu betele

    • Tre’ să văd … făceam colțunași din pătură de tăieței și i umpleam cu magiun, pe margine presam cu furculița. Am modificat bucătăria și n am spațiu acuma să întind o pătură, chestia asta cu bucățele turtite e o idee bună.
      Merci de pont.

  25. #60

    Peste la cuptor cu sos de lamaie. 2 platouri comandate cu tot felul de aperitive. 1 supa pui cu galusti. Si nelipsita salata beof. Revelion in 3, doar noi familionul. In 4 de fapt daca il punem la socoteala si pe Dan Negru. La multi ani tuturor !

  26. #61

    Oua umplute, porcarii (toba, lebar, șuncă, toate producție proprie), sarmale, friptura de porc la tavă, cremsnit și pandișpan cu vișine. Mai pe tradițional și sărăkie, asa

  27. #62

    Am ieșit din casă prima oară după 10 ani, așa că gătesc alții pentru noi. Pensiune, Moieciu, păcat că e cald și noroi în loc de frig și zăpadă.

  28. #63

    bre, lamulțean!
    noi avem, că a făcut, așa: sarmale, colaci, oo umplute, măsline cu lămîie, icre, pastramă, bruschete, și borș de perișoare;
    urmează să fac eu pui la sticlă și legume la cuptor, da’ asta abia la anu’…
    am uitat, mai am salată de hrean cu sfeclă, că am făcut io un castronoi acu’ 10 zile și teramesu, că așa-i zice fie-mea, care abia așteaptă să mănînce…
    un douăzecidoojdoi minunat, vă doresc!

  29. Având in vedere ca ieri am terminat bucătăria (sanchi terminat, la modu ca se poate găti in ea) si azi am pus masa am zis ca mai ușor cu găteala. Mergem in vizita, dar nu pot sa ma duc cu mana in cur.
    Asa ca am luat niste foietaj, am pus cascaval, sunca si bacon si am facut niște pateuri subtiri asa. Cam nesărate, dar avem sosuri
    Mai e, pe langa, o bere afumata, una acra, niste bubbles, ca tot omu.

  30. #65

    Sfinta ceafa la cuptor si cu merlot de Ostrov, salata de peste afumat si Retsina, salata de vinete cu ardei copti, o saramura de pui si salata de icre, visinata si afinata. Baclavale de casa si sucuri de fructe. Si ceva invitati ca o data face omul revelionul acasa dupa 7 ani in lume (nu in Tibet)…
    Si pe 2 un nasi goreng cu creveti, sa mai iesim din porcarii.

  31. #66

    Creveti in sos de vin rosu si plato de branzeturi, traditional.

  32. #67

    Am luat niste znexuri, dar voiam sa va urez la multi ani! Sanatosi sa fiti si sa fim, ca de restul vedem noi mai incolo… hai, noroc!

  33. #68

    Porterhouse steak la grătar, cartofi pai și salată de roșii cu ceapă și ardei. Pentru desert, tort de înghețată pentru că aici în Australia e cald și plăcut de anul nou. La mulți ani