Stau de ieri și mă gândesc și sunt blank.
O să fac pulled porcutz din niște cefutz. Niște salată boeuf, cu vită, nu cu pui, cer scuze, dar și cu mazăre, aia e. În apa în care fierbe carnea de boeuf o să pun niște legume și fidea și o să fac o supică lejeră de primăvară. Sarmale nu fac pentru că nu am luat-o razna să învârt eroic chestii acolo, cel mult, de revelion, o să fac varză a la Cluj cred că îi zice, sarmale despăturite.
Și altceva, ce mai gătiți tradițional?
Ah, mi-am adus aminte de ceva. În alți ani gemeau magazinele de panetone de toate tipurile, gramajele și formele. Am fost aseară în Kaufland, se pare că singurul producător român de cozonaci și panetone a rămas Boromir. Și atât.
Și cam atât. Distracție plăcută la petrecerile grele de diseară, pe pârtie și pe unde o să mai fiți.
NOU
O salata de boeuf la cererea micului public, un 32d dry-aged fillet pentru adulti si ceva improvizatie de moment pentru Junior.
Lejer.
NOU
a, relaxati, domnul e la dieta, inteleg:)
NOU
O salata de boeuf cu carne de curcan:)))..
In rest diverse , cozonac si sarmale gasesc acasa la mama..
Sarbatori fericite!!!
NOU
Domnu’ mai are o tura lunga de vaccinare azi asa ca e plecat mare parte din zi.
Junior s-a hotarat ca vrea un piept de rata cu piure de morcovi si cartofi dulci (de data asta cred ca si-l poate face singur sub supravegherea unui adult).
Ieri am primit o sticla de Moet asa ca am rezolvat si partea de bule iar pentru vita mai am cateva sticle de Prince Matei in stoc.
NOU
Piftie de curcan, sarmale, fursecuri, friptura, toba de la sarbi. Am dat reteta de sarmale la toti colegii de toate religiile si toate natiile, cu variante pui/orez pentru budisti si musulmani, varza murata de la magazinul iranian. Reteta de ciorba radauteana (borscht) pentru colegul din India, reteta MEA de mamaliga pentru PM-ul din Canada caruia nu-i iese niciodata. Tot el baga acum fasole cu ciolan afumat. Reteta MEA de Tzatziki pentru amicii din Mexic. Polonezii trimit palinka in UK unde avem un manager cu Covid. Mult vin, inclusiv Murfatlar si busuioaca. Toti timpii de preparate se calculeaza in pahare de vin. Misiune indeplinita
NOU
la mamaliga ai vreo alta smecherie in afara de niste unt prin ea?
NOU
Da. Sa fie malai din ala Panzani, gata in 3 minute. Doar din ala cumpar, de cand l-am descoperit si mamaliga are fix acelasi gust. E pur si simplu malai prefiert, nu mai stai sa fierbi pana iti ies ochii din cap si nici nu mai risti sa iti ramana malai nefiert in dinti.
Daca o faci si intr-o cratita antiaderenta, ajungi sa mananci zilnic, mai mult iti ia sa incalzesti mancarea :)))
PS: eu mai pun si cascaval afumat, pe langa unt.
NOU
Urmăresc :))
NOU
Cu cat mai simplu cu atat mai bine. Vas de fonta no-stick, apa si malai proportie 3/1. Malaiul trebuie sa fie cat mai grunjos. Se pune apa, se pune malaiul gramajoara si un varf de sare. Focul moale. Totul trebuie sa fie moale si lent, ca la ardeleni. Cam dupa 10 minute fierbe, se amesteca cum spuneam incet si trist. Dupa inca 10 minute e gata.
Eu pun o lingura de ulei de masline la inceput, dar nu cred ca ajuta prea mult.
Chestia e ca oamenii tind sa se complice si atunci nu mai iese nimic. Asta e secretul, sa o faci ca si cand ai avea un ceaun, un sac de malai si apa, si un godin la dispozitie. Si atunci iese perfecta, de o tai cu ata
NOU
Am uitat sa spun pentru internationalizare, aici am gasit niste cratiti de fonta finlandeze, ies sarmalele de zici ca s-au nascut acolo. Are vreo dooj de kile una, goala, numai capacele sunt arme mortale. Numa’ bune de fitness
NOU
Cetin, ia rade în mămaligă un boț de telemea sarată, de oaie ar fi bine, și o linguriță de cimbru.
NOU
Fara unt. Sparg un ou si amestec bine in timp ce fierbe ultimele 2 minute
NOU
La mine proportia e 1/4, pun sare, unt dupa gust, malaiul tot cand fierbe apa , amestec rapid cu telul ca sa nu se faca cocoloase, foc mic si amestecat din cand in cand. Dureaza aproximativ 10- 14 min fierberea. La final pun capac, dau foc mare pt cateva secunde bune, las sa se umfle, opresc foc si astept sa se linisteasca cateva minute, apoi zbang pe farfurie.
Cu orice fel de malai iese minunata mamaliga. Am invatat sa fac mamaliga in ultimul an din cauza de copil mancacios, uram mamaliga cu patima, de fapt procesul de facere.
NOU
Cea mai bună mămăligă iese din mălai furajer. Iau câteva kile de la magazinul de furaje pentru animale când am drum pe-acolo (prea rar, ce-i drept). Trebuie cernut cu sita, dar așa mămăligă bună nu iese din nimic.
NOU
Mamaliga e din apa, sare si malai… Orice ati pune in plus – e o chestie care nu mai e mamaliga… sigur, va place voua etc ( gusturile nu se discuta)…
Secretul la Mamaliga e proportia de apa /malai, timpul de fierbere si amestecatul .
Tre sa ai rabdare si sa tii reteta simpla.
NOU
@Ensi Felicitari pentru ce faci si cum! 🙂 O sa te copiez!
NOU
Pai avem asa.
Facut de soacra: sarmale (le face coapte, in vas din ala de lut, te lingi pe degete), toba, caltabos, lebar, sorici cu usturoi, carne si slanina afumata, coaste afumate, carnati (tocmai ce a terminat de afumat prima tura, deja am bagat, prajit, cu mamaliga ca nu mai puteam de pofta).
Am mai bagat si niste jumari, dar asa, putin, de pofta. Am crapat cu ceapa, paine si branza. Valeleu.
Eu execut: cozonac, musai dupa reteta Ginei Bradea. E singurul cozonac care se pastreaza 3 zile, fara sa se faramiteze. Pana si al bunica-mii se intareste si se farama.
Acum am comandat o masina de paine de la Panasonic, cadou de craciun pentru soakrrr, ca saraca face painea la mana (stau mai mult pe la tara si painea din sat nu le place, ca e franzela de-aia… goala.). A avut o petarda de la moulinex, dar facea o paine oribila. Bine ca s-a stricat. Oricum, 6 luni am cautat masini de paine, ca toate sunt varza, pana am dat de asta. Mi-a placut ca are functie de framantare si dospire si daca imi place, iau si pentru mine, ca pot sa scot aluatul de cozonac/ pizza si sa-l bag in cuptor. M-ar scapa de fix de faza pe care o detest.
O sa incerc, musai, sa fac aluat de cozonac la ea. Chiar sunt curioasa daca iese misto.
Cam atat. De revelion, piftie si salata de boeuf+ ce mai era la craciun.
Mama face cam aceleasi chestii, deci nu e cazul sa iau din doua parti. O sa mananc la ea, cand merg in vizita, si cam atat.
Eu sunt o putoare ordinara la pregattit bunatati de sarbatori, asta pentru ca am noroc si are cine sa imi faca.
NOU
M-am hotarat, la anu’ imi fac afumatoare si propriul bors
NOU
Pentru frământat ia un robot mai serios. Mașina de pâine are una sau doua palete căcăcioase cu care de abia freacă aluatul. Practic nu se dezvoltă rețeaua de gluten care dă elasticitate aluatului și obții un palaneț cu găuri mici pe stilul burete de bucătărie.
NOU
Jupineaso, pune masina de piine doar sa framinte aluatul, pe programul normal (ala lung de dospire, nu pe cel scurt de mai putin de o ora), iar dupa ce piuie ca e gata, scoate-l si tine-l intr-un blid de ceramica inca jumatate de ora, timp in care pui cuptorul aragazului la incins la 230 grade. Bagi aluatul cu tot cu blid, dar nu direct pe gratarul din cuptor, ci pe o piatra de pizza, sau o placa de gresie (placa o pui cind pornesti aragazul) si lasi 45 minute. Poti pune si o tava cu apa, daca nu vrei coaja crocanta, sau nu, daca vrei coaja ca la piinea de tara.
NOU
@Raider, ai dreptate si eu m-am gandit sa iau robot, dar la cat de des fac cozonaci, nu merita sa dau 2000 de lei pe asa ceva, momentan. Macar partea de inceput sa o faca, ca dupa aia l-oi mai lua eu la mana 10 minute si il las la dospit. Plus ca n-am loc de robot, masina de paine ocupa mai putin spatiu. Nici de masina nu-s sigura ca vreau sa cumpar, ca nu prea are rost, daca o sa aiba ea.
On topic: n-am mai executat nici cozonac, ca m-a cadorisit al meu barbat cu cozonaci comandati. Tocmai cand vroiam sa ma apuc de ei, a intrat pe usa cu pungile :)). Asa ca am curatat baia si m-am jucat Dark Souls :)))
@Mircea, multumesc dar n-am piatra din aia. Oricum masina de paine este pentru casa de la tara, ca nu prea sunt facilitati acolo, socrii abia la anul or sa faca casa noua, cu tot confortul. Le-am luat-o, ca sa nu mai consume butelie, facand paine, plus ca aragazul de la tara e o chestie veche, care abia coace ceva, dar nu mai cumpara nimic pana nu face casa.
Asa, avem chiar in cartier, varianta de paine din aia compacta si grea, facuta in cuptor cu lemne, care bate tot la fund. Oricum, noi nu prea mancam paine, una singura ne ajunge 5 zile.
NOU
@Ensi
Viata fara afumatoare e pustiu. Bine, noi afumam intr-un butoi maaaare, de tabla, transformat in afumatoare si iese super. Dar la anul cred ca o sa luam o afumatoare.
Pont: Daca te apuci de afumaturi, musai sa iti cumperi masina de vidat alimente. Doar asa se pastreaza gustul de afumatura, la fel ca in prima zi, chit ca scoti pachetul din congelator dupa 6 luni. Carnea rezista 2-3 luni in plus, fata de cat ar rezista in pungi normale. Si nici nu pierde aroma, nici nu ia congelatorul miros de afumatura.
Succes!
NOU
Eu sunt în vreo trei grupuri de gătit pe fb și peste tot lumea întreabă de cozonaci. Nu știu cum era în alți ani, dar anul ăsta mi se pare că foarte multă lume face cozonaci și tot felul de fursecuri. Nu prea înțeleg de ce.
Din cauza pandemiei suntem doar noi cu copiii în casă. Cât pot mânca doi adulți și doi copii mici? Ai mei urlă că vor dulciuri dar gustă o juma de fursec și pleacă la joacă. Pentru cine să fac trei tăvi de cozonaci?
O fripturică ușurică, niște garnitură, un tort de morcovi și turtă dulce că ne-am jucat cu formele.
NOU
Depinde de familion. De exemplu, anul trecut faceam 4 cozonaci.
Unul ramanea la noi, restul erau impartiti pe la socri, parinti, bunici, prieteni. Cate o jumatate, ca la toti le place, nimeni nu mananca asa mult, deci o jumatate era perfect.
Ce-i drept, daca ies pufosi, aromati si au umplutura din blesug (nu imi plac aia cu umplutura putina), se evapora imediat, nu apuci sa te plangi ca ai cozonac ramas :)))
Si mai depinde si cat de gurmand e fiecare. Eu sunt cu dulciurile, daca n-am ceva dulce, acolo, un fursec sau o felie de ceva, sa mananc dupa masa, nu ma simt bine. Sunteti norocosi, daca nu prea va plac.
NOU
Nu ma bag nici eu la sarmale, prea complicat. O sa incerc sa fac niste varza cu cirnati. cam tot pe acolo o sa iasa.
NOU
Mă duc la socri cu mâna în cur.
NOU
Azi nu mai gătesc, merg la țară să pun la vânt cârnații facuți ieri și să cumpăr o pâinica de 2 kg din ungurime.
Cârnați cu 30% carne de berbec.
Ieri am făcut piftia, toba, lebăr pentru mine și caltaboș pentru soție.
Soția a făcut salata beuf cu mazăe și vită. Am ajutat-o și eu, i-am făcut maioneza și am mâncat măduva de vită cu hrean și castravete murat.
Azi face ciorba de porc acrita cu zeamă de varză iar eu fac mâine la prânz o tochitură cu carne de porc, berbec, ficat, cârnați, din care o să “înting” cu mămaligă ca un primitiv.
Sarmale și cozonac am adus de la mama de la Câmpulung că acum avem și noi autostradă de la Brașov și am scurtat drumul 🙂
NOU
Am pus trei muschiuleti la maturat in chimichurri. Porcarii de la Muncan, sarmale cu varza de Riureni, beuf, piine de casa, cozonaci, vin rosu. Mai vin si invitatii cu diverse. As deschide sticla de Hennessy Pure White, da’ io miine noapte lucrez…
NOU
Facem muncă în echipă pentru cozonac. Și cred că e suficient. Adică în rest ne descurcăm cu zacuscă, ceapă, roșii, brânză, avocado – d’astea clasice.
Important e să revăd Lord of the Rings. Toate 3. Varianta extended. Nu e Crăciun fără ele.
NOU
pai din astea clasice nu mananci tot anul?
NOU
Sunt un om simplu.
NOU
femeie*
NOU
:))) Da, corect, uitasem că femeile nu sunt și ele oameni.
NOU
esti iertata
NOU
Traiasca LOTR. Sincer, mie imi place si Hobbit-ul, deci la mine e maraton de 6 filme.
Culmea, ca sunt invatata sa astept sa le dea PRO TV-ul. Parca imi place atmosfera aia, chiar daca baga reclame, imi aduce aminte de cum era cand eram mica, venea ora 8 si incepea un film. Oricum, la un film normal, de multe ori pun pauza sa ma duc la baie, sa mai iau ceva din bucatarie, deci tot sunt bune si reclamele la tv:))
NOU
Am reușit să văd la un moment dat primul Hobbit, dar acolo m-am oprit cu ele. Nu știu de ce nu m-a prins la fel de tare, mă simt mult mai atașată emoțional de seria LoTR. Probabil fiindcă am citit toate cărțile în copilărie, în afară de Hobbit? Și mi s-a părut aiurea că din cărțile alea uriașe au scos 3 filme, iar din Hobbit (care știu că e o singură carte – minusculă în comparație cu celelalte) au muls alte 3 filme.
NOU
plus, legatura cu cartea e zero
NOU
Noi avem o oala de lut cu sarmale, cam 90 ne-au iesit facute si impachetate cu manutele noastre, cu o costita afumata in mijloc.
Racituri(piftie pentru bucuresteni) din kitul pentru racituri de la lidl. A iesit treaba buna cu ustoroi boia dulce … am degustat o portie sa ma asigur de calitate.
O ciorba ardeleneasca(doar nu era sa fie munteneasca) de porc acrita cu tarhon… f buna… delicioasa.
Nevasta, soacra si cumnata au produs partea de prajituri fiecare separat si dupa au inceput schimburile.
In rest avem un stash de slanina absolut delicioasa facuta la tara pe care o mancam goala, o garnita cu niste carnati si carne, varza murata la tara si multa moare(zeama de varza) pe care eu o beau ca ceva racoritor iarna.
Primul craciun al familiei, eu si sotia, casatoriti la casa noastra.
Desi imi place sa gatesc pana acum filozofia mea de ani de zile de craciun era sa am mancare fix cat sa trec craciunul la minim… gen un borcan de zacusca si o paine. Si eram cel mai iubit musafir de craciun singurul care manca cu pofta tot ce i se punea in fata. Dar nievasta nu e de acord cu asta… desi daca toti gatesc trebuie sa fie si unii care mananca… ca nu stiu zau cine va manca ce am gatit noi anul asta.
NOU
O ciorbă din oase de porc dreasă cu borș și leuștean și un pui întreg făcut în oală de lut. Atât. Nu avem musafiri, suntem doar 2 adulți și 5 motani. Nu credem în tradiții. Mâncăm și facem ce avem chef.
NOU
Am cumpărat acum câteva zile pâine feliata, brânzeturi, niste oua, ceva legume, ca sa avem de mic dejun. :)) In rest, ca în fiecare an, ne lipim o zi la socri, doua pe la mama, și am păcălit Crăciunul cu burta plina, fara munca, și cu casa curata :)) #suntolepra
NOU
Stai sa mai creasca umpic copilul, sa vezi ce te vindeci de lepra…
NOU
Cel mai mare necaz al meu cu sărbătorile e că faci curat ca nebunul trei zile înainte, ai casa bec, apoi te apuci de gătit și e dezastru peste tot. Apoi vin musafiri si e dublu dezastru. Într-o vreme aveam mereu musafiri și mi-am dat seama că e din cauza că avem băutură multa și buna, că la masa nu prea ii puneam :)). Așa că am inceput sa plecam cu sticlele după noi și să fie alții gazde, că eu una m-am lecuit.
NOU
Mergem la AirBNB părinți :)), bypass-am anul acesta, salata de boeuf rămâne cred pentru revelion. Acum sarmale, pomana porcului, cozonac, cheesecake (de nevasta la crockpot, implicit micut 18D).
Și din astea: cârnați, chișcă (un fel de caltaboș), tobă, nu știu dacă și leber.
Poate ceva surpriză, dar nu ne-au zis părinții.
NOU
am facut salam de biscuiti, prajitura cu gem, dar am schimbat reteta din mers :)):)):)), mai vreau sa fac: negresa si fursecuri cu stafide.
NOU
Salam de biscuiti…iam!
NOU
Nu stiu cum se face, dar oricata salata de ciuperci cu sunca am face, tot n-ajunge pana maine seara.
Ceafa perpelita in vin 3 ore la cuptor cu foc mic si sarmale imbunatatite cu carnati picanti de mangalita.
NOU
Am comandat ceva maruntisuri de la un restaurant din apropiere, vorba reclamei.
O sa fie oricum prea multa mancare,
pe 25 ma duc la soacra sa mananc sarmalele ei innecate in grasime, si precis va insista sa ne dea si la pachet.
Nevasta a insistat sa faca o supa, nu stiu cine o mai mananca si pe aia.
NOU
Noi vrem sa gatim doar sarmale, o pulpa de miel si placinte cu mere si sper ca si cu branza sarata!
Posibil sa suplimentam cu un curcan sau o vita la cuptor. Nimic pretentios!
Noi inca ne luptam sa ne revenim din primul lockdown!
NOU
Eu anul asta nu mai fac nicio friptura. Numai tigaie cu prajeli (carne, carnati, jumari) sa mananc cu mamaliga.
NOU
Sarmale, rulouri cu carne si mozzarella facute pane cu ou, tiramisu.
Panetone exista dar trece f repede din magazinele cunoscute, gasit la ceva mic de cartier de 5 feluri dela 32 la 90 lei.
NOU
Nu merg pe partie, ca doar nu-i weekend de votat.
La pranz o sa terminam niste spaghete ramase, facute recent (anul asta). Pentru seara am cumparat deja o pizza congelata, o bag la cuptor si aia e. Plus extrem de multe dulciuri cumparate (nu ma omor cu cozonacu’, poate o sa fac de Paste).
Biof o sa fac de revelion, abia astept. Mazarea-n biof e ca sarea-n bucate. Mai ales cand esti mic si fugaresti boabele alea prin farfurie, de numa numa (yay).
NOU
Piept de rata cu piure de cartofi dulci, piure de telina cu vanilie, dulceata de ceapa. Salata boeuf, sarmale si cheesecake
NOU
Nu neaparat sarmale, dar ceva sa placa la toata lumea.
NOU
Cum nici io, nici nefasta nu mai avem miros si gust din aprilie, am zis sa nu ne agitam prea tare, ca tot aia e. Asa ca nu o sa fac decat doo bûches de Noël (una cu crema diplomat si una cu crema de cafea).
NOU
nici pana acum nu v-a revenit??
NOU
Miros, nada, nicunu’. Gust: eu – cam un sfert, o treime, nefasta – cam jumate.
NOU
Numa’ ce mi-am luat o caracatita proaspata, numa’ buna de aruncat pe gratar cu un sos de oregano, patrunjel verde si un catel de usturoi. Mai am si un kil de scoici, astea se fac in sos rosu cu patrunjel proaspat si branza feta. Mai trag si o salata verde, o sticla/doua/treispe de vin alb (ca fu’ un an greu) si m-am scos.
ps. gatesc si romaneste, dar parca prea multa nebuneala pentru juma de ora de stat la masa.
NOU
hai ca mi-a trecut si foamea, mersi…
NOU
Roxani: dacă nu ești măritată, trece mă pe listă.
NOU
roxani, e insurat!
NOU
@Arhi: ce noroc ca esti tanar, altfel aveai ditamai dosaru’ la CNSAS :))
NOU
Mno, daca eram maritata, acum faceam sarmale, caltabos si tot ziceati mai sus. Anul asta am zis sa o ard mai sarac si cu munca putina.
NOU
Eu sunt pe low carb. Sarmalute la oala de presiune (cu f. putin orez), o placinta sarata cu branza si iaurt (mai mult content si mai putine foi), o friptura maine, dulciuri vor aduce invitatii si pot sa ia ce ramane la pachet, si mai am un mascarpone in frigider pt un Tiramisu cu portocale de urgenta (daca avem chef Sambata-Duminica). Daca nu, il fac la Revelion.
NOU
Traditionale. Sarmale cu multa, multa afumatura, salata de boeuf cu mazare!!! si conserva presata de porc!! (iese excelenta si se taie in cuburi fara sa se zdrobeasca, pont de la o moldoveanca de aici!) si inca cateva maruntisuri luate de la populatia nativa!
Am vrut sa pacalesc cu desertul cumparand cozonaci de la un magazin romanesc, din pacate doar arata a cozonaci, asa ca o sa-i fac bread-pudding dupa reteta lui Gordon Ramsey!
Craciun fericit, oamneni buni!
youtu.be/4OlMwNJm7zk
NOU
Pentru ca unde inchiriez eu proprietarul a decis ca o sa stau la plita de camping si microunde cu pretentii de grill, am demenajat la colegul de apartament. Aici totul e superb, eu ma ocup de dulciuri (a se citi patru tavi de cozonaci si una de briose), ca e raionul meu. El se ocupa de felurile principale, si cum nu e fan mancaruri traditionale deocamdata am servit cordon bleu si burgeri, totul de la zero. Mie mi-a fost prea lene sa sarmale, asa ca am bagat fasole si un ciolan in slow cooker. Spre anul nou o sa ma avant intr-un ostropel si o supa de ceapa. Cam atat.
NOU
primul craciun cu maicamea si taicamiu din ultimii 17 ani — asadar sarmale, toba, lebar, caltabosh, piftie de curcan si de porcutz, toate facute de mainile ei cate pootzin din fiecare plus ca ducem si in deplasare pe unde mergem. eu am facut cozonacii 4 la numar, in fiecare an reteta doamnei Gina Bradea nu dezamageste — o salut pe aceasta cale!! craciun fericit!