Încerc să îmi aduc aminte cum erau codurile galbene de ninsoare când eram eu mic și regimul conducător nu era încă liber, cum e cu PSD, ci plin de comuniștii din PSD.

Din ce țin eu minte, cam de la sfârșitul lui octombrie, bunicii mei aveau toate chestiile de lângă casă puse în ordine, șura plină de fân, beciul cu diverse, șoapra plină cu lemne. Chiar dacă afară era soare și 20 de grade, le aveau pe toate pregătite.

Și atunci când ninjea potop și se făcea frig cu adevărat, aprindeau focurile în toate sobele, umpleau grajdul cu paie, ca să nu le fie frig animalelor, urcau copiii pe sobă și așteptau să treacă urgia.

Dacă ningea 3 metri, lucru destul de des în Moldova, bunicul lua lopata și săpa tunel prin zăpadă, ca să aibă acces la mâncarea nimalelor, lemne, fântână. Singurel, fără stres, fără să se plângă nimănui, pentru că, în primul rând, nu avea cui. Oameni de 70+.

La oraș, la capitală, nu știam cine e primar. Așa cum nici nu știam ce e aia deszăpezire, dacă era zăpadă, era, dacă nu, nu. Nu aveai cui să te plângi că e zăpadă și nici nu prea îți venea să te plângi cuiva, din motive evidente. Mașinile nu aveau cauciucuri de iarnă, nici nu sunt convins că existau, pe vremea respectivă, în formula actuală.

Serios, mă gândesc oare cum se descurcau oamenii fără să îi anunțe nimeni că e cod galben de ninsoare. Pentru că acum, la fiecare anunț de ăsta, există un tembel la televizor, în ianuarie, care e surprins de faptul că a nins, de faptul că e zăpadă pe carosabil, că primarii nu fac treabă și toate astea.

Cred, cu sinceritate, că, dacă adulții anului 2019 ar fi transplantați temporal în anii 80, jumătate din ei ar muri de frig și cealaltă jumătate de foame și sete. Pentru că nu ar fi nimeni să îi anunțe, cu un link, de venirea codurilor galbene, izvoarele nu ar avea pahare iar porcii nu s-ar sinucide, după care să se transforme singuri în slănină, șunci, jumări și cârnați.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    păi de aia am dat 2.000 lei pe un aifon? să mă uit ca săracii pe fereastră? să știu ce lună și ce anotimp e?

    • #2

      2000? ce himera de saraci vorbesti tu acolo?

    • #3

      Hăhă, ăştia care vă cumpăraţi iPhone cu tehnologia din urmă cu 5 ani sunteţi săraci sub acoperire. Mai bine va acceptaţi sărăcia şi vă luaţi telefoane de oameni săraci (Huawei, Samsung A8, Xiaomi, Nokia Sirocco). N-au măr pe carcasă, dar depăşesc la orice un Iphone din 2014.

  2. #4

    In zilele noastre sunt alte nevoi fata de acum 20-30 de ani.Daca atunci te multumeai sa iti cureti curtea si drumul pana la animale acum trebuie sa mergi din Bucuresti in Cluj, trebuie sa strabati jumatate de oras, trebuie sa fii la munca in fiecare dimineata etc.Dar este si o lene mare si asta se poate observa cum isi curata oamenii masinile cand pornesc la drum, ma rog unii nici nu le curata.

    • #5

      da, pentru ca acum 30 de ani nu trebuia sa strabati jumatate de oras ca sa mergi la munca

    • #6

      Paradoxal era mai usor atunci ca nu era asa mare trafic.

    • #7

      da. e evident ca stii si cunosti. doar ca autobuzele veneau la o ora distanta sau chiar mai mult. metrou nu era, iar masina nu aveai voie sa detii decat cu aprobare. asa ca, paradoxal, nu

    • Daca pui pe toti corporatistii von Pipera sa se inghesuie in 4 autobuze si sa ajunga cu maxim juma de ora intarziere, altfel le vine Secu la usa sa-i intrebe de origini, sanatate culturala si dedicatie pentru valorile Partidului, pe fondul gandului ca poimaine poate vor manca bors cu ceva carne, daca vine soacra de la Focsani…se sinucid toti.

  3. #9

    Plm – vecinii mei nu dezapezesc de loc de appx 11 ani de cand m-am mutat unde stau acum. Nu-i deranjeaza – intra cu masina direct peste zapada ( vedea-i-as in gard). N-ar fi decat vreo 15-20 de min de munca lejera – insa e rusine 🙂 Cum ei sa dea la lopata? Ei fiind vai de cucu lor…

  4. #10

    Erau tembeli si atunci, doar ca nu ii dadea nimeni la televizor. Si mureau, nu ii salvau jandarmii/pompierii/etc.

    • #11

      Exact, în toate domeniile, nu doar în ăsta.

      Atunci se selectau știrile, se prioritizau, ca să nu mai zic că se cenzurau.

      Azi e așa foame de știri că dacă o babă se-mpiedică într-un sat și cade-n fund, e știre națională pe 1000 de site-uri și 16 televiziuni de știri.

      Iar asta dă impresia generală că sunt milioane de babe care se-mpiedică și cad în curțile lor, se amplifică absolut aiurea fenomenul.

  5. #12

    Distracția mea principală era să mă uit pe geam la troleibuzele care se chinuiau să urce prin Răcădău (Brașov) pe o pantă de vreo 3 grade. Ce cauciucuri de iarnă, alea erau pe slick-uri.

  6. #13

    Ah ce amintiri faine. Nimic nu bate iarna cu zapada de un metru, camera de la bunici, unde se strangeau toti nepotii, focul in soba , mirosul de mancare si vin fiert cand ne aducea parintii “la tara” iarna.

  7. #14

    Alte vremuri alea.

  8. #15

    in romanica inca e ok, la nemti e violet

  9. #16

    Ai uitat sa povestesti cum iarna se inchidea circulatia pentru masinile particulare.

    • #17

      noi nu am primit permisiunea de a cumpăra dacie, deși aveam o gramada de cecuri de 5000. pe care le-am aruncat

    • #18

      Exact, au fost ani destui în care se întrerupea circulația cînd era zăpadă mare.

  10. #19

    Socialismul asta modern ne-a invatat ca trebuie data vina pe cineva, daca se poate pe un personaj colectiv (“poporul”, “politicienii”, “primaria”, etc… ), iar atunci cand incepi sa cauti un vinovat sa pui mana pe el sa existe o gramada de procese si proceduri de care el s-a tinut, da nu erau bune. Asumarea oricarei actiuni, ca e vorba de un task la lucru sau in societate, e o chestie din ce in ce mai rara si cred ca e principala calitate de angajat in ziua de azi. Am bagat asta pana si in limbaj – e zapada nu pentru ca Gigel nu a deszapezit, ci pentru ca “nu s-a deszapezit”, nu s-a intervenit si asa mai departe. Pasul doi la faza asta e ca toata lumea se bazeaza pe procedura sau personajul ala colectiv imaginar care ar trebui sa-i rezolve o problema. Scoala ar trebui sa-mi educe copilul, eu n-am nicio vina ca e antisocial si nu stie nimic. Doctorul mi-a zis sa nu beau mult, nu a definit mult, asa ca o sticla de rachiu pe zi e decent pe langa ce bea tata. Eu umblu in pantofi sport iarna pentru ca nu suport bocanci si e vina primariei ca alunec. “Eu” nu sunt de vina cu nimic niciodata. Si corporatiile au adancit prostia asta in loc sa o rezolve.

  11. #20

    Acum 3 ani a nins nasol in Timisoara si pe langa. Nu ceva nasol, ceva gen 40 cm. Un sat la 30 km a ramas inzapezit. Dupa o sapt cand au ajuns la sateni cu pompieri si cu televiziune si cu alai zici ca i-ar fi gasit dupa un naufragiu de 3 luni. A aparut un taranoi de vreo 40 de ani si se plangea ca de ce a ramas asa iarna satul ? El nu a mai avut nici o paine de unde sa cumpere !!! . Asa au ajuns taranii in ziua de azi: sa te prinda iarna si sa nu aiba nici macar un sac de faina sa-si faca o paine.

  12. #21

    multi sant si idioti !Stau intr-o localitate care in 2012 a fost ingropata in 4 metri de zapada.Si m-a pus dracul sa plec in oras si sa cumpar cativa saci de paine si sa-i vand celor in nevoie.Bineinteles ca in loc de 2 lei ceream 10 lei pe paine.Credeti ca a fost cineva multumit ca le-am facut un serviciu ? Nu numai ca m-au facut hot dar m-au si reclamat la politie ca vand la suprapret fara autorizatie.De atunci daca vad unul ingropat in zapada ma intorc cu spatele si ma prefac ca nu-l vad.Facerea de bine stiti voi cum se numeste !

    • #22

      Le dădeai și bonuri fiscale pentru pâinile alea vândute cu 10 lei bucata?

    • #23

      Daca erai destept, faceai painea in casa si le-o vindeai cu 3 lei. Nu se simtea nimeni furat :)))

  13. #24

    Mie îmi place că, după fiecare ninsoare, aleile parcului din cartier se curăţă cu religiozitate, până la asfalt. Asta, probabil, ca să nu-şi scofâlcească hipsterii espadrilele… Puţin importă că puştanii sunt nevoiţi să tragă sania pe betoane, de la un derdeluş la altul. Mai bine să se plimbe naibii cu ochii-n-telefon, ordonat, pe alei; ce atâta zbenguială în zăpada asta ciudată!

    Bine, trotuarele de lângă parc, fiind ale nimănui, au rămas ca-n Siberia…

  14. #25

    Se cheama evolutie. Adica ar trebui sa ne para rau ca exista sisteme de avertizare, masini care curata zapada, etc? Faceau bunicii tuneluri prin zapada acum 30 de ani, dar daca aveau vreo urgenta medicala, de exemplu, nu puteau decat sa se roage la arsenie boca sau cine o fi fost la moda atunci

    • #26

      ba Cristian, asta ai inteles tu dintr un post in care scrie ca oamenii acum 30 de ani se descurcau iar acum plang la tv ca nu le aduce nimeni paine?

    • #27

      S-ar fi plans si acum 30 de ani, dar nu era o idee prea buna daca nu voiai sa sapi la canal. Acum insa, cand dau statului mai mult de jumate din cat castig, cand citesc in presa despre contracte de zeci de milioane pentru deszapazire parca vreau un confort in plus