Poate vreți să fiți puși puțin la curent cu sistemul bancar românesc.
Probabil știți că dacă vi se pune o poprire pe conturi, indiferent de sumele aflate în conturile tale, indiferent la câte bănci ai avea conturi, toate băncile îți blochează conturile și trebuie să treci personal, cu hârtia care dovedește că ai plătit, pe la fiecare bancă în parte. Practic, dacă ești milionar și ai o poprire de 1000 de lei, fiind plecat din țară, rămâi fără bani până când te întorci acasă. Pentru că banca îți pune poprire inclusiv pe cardurile de credit pe care le ai la ai. Serios, își pune poprire pe propriii bani.

Dar nu asta e partea funny.
Partea funny e că dacă ai la o bancă oarecare, să spunem ING, poprire pe o sumă oarecare, banca îți pune poprire în FIECARE CONT, lei/euro/usd, pe exact aceeași sumă. Dacă ai poprire pe 1000 de euro, ți se pune poprire pe 4622 lei, 1000 de euro și 1182 USD. #nojoke. Și dacă ai banii aceia în cont, la toate băncile, ei pleacă, TOȚI, la ANAF sau la cine a pus poprirea, urmând ca tu să ții recuperezi după trecerea termenului legal de 30 de zile. Nu-i așa că e frumos?

Din minunile sistemului bancar.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

53 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    doar la noi asa ceva

    • #2

      Tu nu stii cum e la americani. Cu IRS-ul nimeni nu se joaca.

      1
    • #3

      adica la americani o patesti ”anaf style” cum scrie in articol? cornuta mica, daca esti plecat nu in strainatate, doar prin tara, si te trezesti cu cardurile blocate, cum platesti hotelul si benzina ca sa te intorci acasa? lumineaza-te cu un raspuns!

      2
    • #4

      @Maraka: boss, tu stii cum e la americani? Ai trait acolo? Sau vorbesti di auzite (ca daca ai citit pah net, to din “auzite” se cheama ca vorbesti.

      3
  2. Si degeaba platesti la anaf poprierea, ca dupa ce-o platesti, trebuie sa te duci inaopoi la ei sa iei foaie cum ca ai platit, dupa vreo 2-3 zile, cat “se proceseaza”, apoi s-o duci la banca, apoi sa mai astepti vreo 2 zile pana, evident, “se proceseaza” foaia cu ridicarea de poprire in sistem.
    sau bagi banii direct in banca, insa trebuie sa dai si bancii comision ca-ti face un bine si-ti depune banii din cont in contul anaf. comision de 50-70 lei, in functie de banca.

    5
    • #6

      Spanac, in locu’ matale as investi aia saptej’ de lei in niscaiva raketi moldoveni care sa-l viziteze pe Manu.
      Pai cum, el nu stie ca primu’ comment e al matale? Sa se-nvete minte sa nu mai fluiere-n biserica!

      2
    • #7

      Nu cred ca e o problema, primul comentariu PROST e al lui, si se incadreaza.

      2
    • #8

      bai tu iti dai seama cat esti de penibil?

      2
    • #9

      nu, e prea prost să își dea seama.

      2
    • sincer, io nu cred că spanac e prost. mai degrabă e doar lipsit de simţul ridicolului.

      2
    • #11

      Mai degrabă spanache a pățit-o.
      Și eu am pățit-o și pot confirma fiecare banca îți ia și comision la poprire, așa că în final costul tău e numărul de conturi x comision e poprire plus suma poprita plus 2-3 zile de plimbat hârtii.
      Cam mare.

      1
    • @ MariusCC. Da, am pățit-o, nu vorbesc din auzite. Mi se pusese poprire de 260 lei. M-am dus la bancă să plătesc cei 260.
      – Nu domne, tre să dați 260 plus 50 comisionul bancii.
      – A, da? Va mut, ma duc direct la admin financiara.
      M-am dus cu cei 260 lei.
      – Da, ați depus 260, dar tot nu s-a ridicat poprirea.
      – De ce?
      – Că trebuie plătit 286 ca să se acopere.
      Mai bag 26 lei în cont și îmi zic să revin după vreo 3 zile, că nu se actualizează mintenaș în sistem și durează.

      vin după 5 zile.
      – Mai trebe să băgați 35 lei.
      – De ce?
      – Că nu s-a acoperit. Că banii ăia din poprire sunt pe mai multe luni și nu se popt îndruma către cea mai veche lună ca să se închidă și știți, așa e sistemul, deci mai băgați bani.
      – Bag 35 deci și mi se ia poprirea?
      – A nu, cum să se ridice. Că mai vine una. De vreo 100 și ceva.
      – Deci dacă pun 200, e totul OK?
      – Teoretic da. Practic, e la ric. Puneți și dvs. 250, să fie.
      – Bă nene, e ianuarie, abia trecu crăciunul și anul nou, de unde dracului atâți bani? Pentru 260 lei am plătit dublu și-mi ziceți că tot nu e sigur?
      – Da, așa e sistemul!

      Așa a fost sistemul. am plătit 200, că atât mai aveam, și peste 2 zile mă sună că nu s-a ridicat poprirea că a mai rămas un leu neacoperit. Și degeaba plăteam acel leu, că tot nu ajungea.

      Am scris pas cu pas toata taresenia aici:
      francisc.org/statul-roman-si-poprirea-de-un-leu-pe-cont/

      Asta pentru ca asa mult ajuta statul SRL-D-urile. Plătești pentru fiecare angajat, chit că-l ai cu 2 ore în acte, ca și cum ar lucra 8 ore. Și salariul unui om era 300 lei, iar dările la stat… 378.

  3. #13

    Am lucrat pe subiect mai demult si nu e chiar asa. Puneam poprire strict pe suma care era poprita, pe un singur cont. E ilogic si inuman sa actionezi altfel (in umila mea parere, si ilegal). Nu neg, intr-adevar, ca am auzit de cazuri la alte banci unde se facea exces de zel si se poprea tot. Si mai pui aici si lipsa de cunostinte a angajatilor bancari, diferea modul de operare in aceeasi banca, la sucursale diferite. Dar astea erau exceptii, nu regula. Tu doar ai avut ghinion sa nimeresti niste idioti.
    Partea a 2-a e cam adevarata, dar aici nu e neaparat vina bancilor, ci a legii. Erai obligat ca, in termen de 5 zile, sa transferi banii popriti catre Anaf. Tu n-aveai de unde sa stii ca omul mai avea conturi in 10 banci, astel ca fiecare banca platea suma, urmand ca fraierul sa se chinuie apoi sa isi recupereze banii. Dar, din nou, aici intervine partea de umanitate si logica (da, inteleg cat de cretin par folosind cuvintele astea intr-un subiect despre banci). Nu plateam suma pana in a 5-a zi, trageam de om sa verifice daca s-au platit din alta banca, daca suma fusese deja platita, doar mai tineam banii blocati, fara a-i transfera, pana cand aparea adresa de ridicare a popririi (pe care, de obicei, tot fraierul trebuia sa alerge sa o ridice). Dar da, repet, ai nimerit niste idioti.
    Si, in plus, asa iti trebuie! Cine te pune sa nu-ti platesti taxele statului roman? Din ce bani crezi ca se platesc salariile doctorilor, scoli, catedrale? Ilegalistule!

    7
    • #14

      well, e chiar asa. ce faceai tu “din mila si umanitate” nu echivaleaza cu ce se intampla in rest la banci. nu sunt singurul care a patit asta si nu e doar la banxa mea

    • #15

      Nu e o umila parere, chiar e ilegal. Nu au voie sa puna poprire decat pana la concurenta sumei indicata de ANAF.
      Ca unul care a avut conturile blocate de nspe ori, si ma judec cu ANAF-ul pt un munte de bani (pe care a tb. sa-i platesc pt ca ANAF-ul are puteri supranaturale in RO, adicatelea te judeci cu ei cu banii la ei) pot sa-ti confirm ca e ilegal.
      Cretinii din centrala pot sa-ti puna poprire pe tot contul, dar o reclamatie scrisa care in subsidiar invoca o plangere penala are de f. multe ori efecte. Evident sunt si exceptii, dar daca o banca ar pune poprire mai mult decat suma indicata de ANAF as inchide conturile instantaneu. Am conturi la vreo 5 banci si inca nu am intalnit situatia.

      1
    • #16

      intelegi ca eu am situatia asta si nu sunt singurul? și nu e vorba doar de o bancă?

    • #17

      Într-o zi din 2012 poprire ANAF de 3078 lei pe toate conturile deschise la BRD și BCR. Pentru contul de la Raiff am depus in dimineața zilei respective o cerere de închidere pentru că nu-l foloseam și am zis sa nu mai plătesc comisioane degeaba. Am platit suma la ANAF și m-am dus cu hârtia minune la BRD și BCR, știind că la Raiff este contul închis. Anul asta mă duc să-mi deschid cont la Raiff: eram pe minus cu 3078 lei din momentul deschiderii contului 🙂 M-am dus acasă, le-am arătat hârtia de la ANAF și mi-am închis contul la ei. Am ajuns să păstrez orice hârtiuță care are legătură cu statul român și băncile…nu se știe niciodată când îmi trebuie

      3
    • #18

      E fix cum zice domnul mai in varsta. Cacanarii pun poprire la toate bancile. Asta are cumva logica, in ideea ca anaful nu stie unde ai tu banii asa ca trimite peste tot. Cretini sunt in schimb aia de la banca care chiar aplica pe toate conturile. Cec bank e poate exemplul suprem de stupiditate dar si la ei e explicabil cumva, sunt totusi comunisti, nu au cum sa iasa din schema.

      2
    • #19

      @Ender
      ANAF stie tot in acest moment. Bancile au raportare la anaf unde trimit orice inchidere sau deschidere de cont. Nu mai sunt sigur care e situatia la zi, dar parca nu se trimitea soldul conturilor in fiecare zi.
      Asa ca ei trimit fix la bancile unde stiu ca ai cint. Iar popririle se transmit electronic pt rapiditate.

      1
    • #20

      dupa cum scria un doctor in economie pe blogul sau, statul (prin fiscalitate) si bancile sunt principalele institutii ”extractive”. eu le spun mai simplu: paraziti!

      1
  4. #21

    Asta in contrast cu eterna intrebare: ‘de ce nu va intoarceti, maica? toot mai bine-n tarisoara noastra!’ 🙂

    5
  5. #22

    Asta-I floare la ureche. Eu m-am trezit cu 1200000 RON de platit la ANAF degeaba. Dupa 4 zile de la instiintare m-am mutat din tara.

    • #23

      1 200 000? adica aproaoe 300 000 de euro?

    • #24

      huh?

    • #25

      Deh, comentatorul lambda de Arhiblog.

      1
    • #26

      @Flaviu: e adevarat ca nu prea sunt zboruri spre romania de acolo?
      Oricum felicitari, e o comunitate in crestere. Alina, Elena sunt ok?

      3
    • #27

      @Ender: da’ poate mai bine il intrebi de Radu???…..

      1
  6. #28

    Fix asa am patit si eu. Pentru ca era prima amenda din viata mea n-am stiut ca in afara de a plati amenda trebuie sa particip la olimpiada de pierdut timp.

    Drept urmare dupa 5 ani cont pf la o banca, cont pf si cont pfa la alta banca, toate blocate. Noroc ca aia de la banci s-au mai dezghetat si am rezolvat totul prin email

    Sa va spun cum nu am putut inchide o firma pentru vreo 1.7 lei dobanda? Eu plateam suma X catre stat la sfarsitul lunii iar la inceputul lunii viitoare statul imi rambursa suma Y. De bajeti parolisti ce-au fost au intarziat cu platile vreo 90 de zile, apoi eu stiind ca intra Y am lasat doar completarea si uite asa m-am trezit ca in loc sa scot bani aveam de dat cu dobanda.

    2
    • #29

      sunt curios daca cu carduri si conturi .de si uk poți lucra in romania

    • #30

      De ce nu? Probabil cei care tb. sa-ti dea bani stramba din nas…. dar daca preiei tu comisioanele…

      1
    • #31

      Am uitat sa precizez: in aia 5 ani eu am inmatriculat 2 masini, deci n-am avut nici o datorie. Si daca mi se aducea la cunostinta ca am o datorie faceam cumva sa duc dovada de plata.

      Doar ca plicul cu instiintarea de poprire a venit recomandat la doua zile dupa ce ei mi-au pus poprire!

      1
  7. #32

    Faza frumoasa e cand parazitii din anaf,slugi ale statului mafiot,stiu ca ai unu sau mai multe conturi grase in u.k.belize,cipru sau caiman si ca nu-si pot pune labele jegose pe ele .Saliveaza abundent si ameninta in van ,precum cainii care latra prin gard ,stiind ca in realitate nu se pot atinge de acei .

    1
  8. #33

    Asta din cauza ca legea era interpretabila si se ajungea inclusiv sa piarda babca sume la un proces anaf vs banca.
    Nu mai stiu exact situatia dar stiu ca asa era.
    Intre timp a venit o clarificare de la CCR parca si nu mai e pericolul ala pt banca.

    Ca idee, banca unde am eu cont bloca doar suma poprita din ce stiu. Plus ca te anunta si daca erai suficient de rapid sa aduci dovada de plata nu mai trimiteau ei banii.

    In fine, ce croiam sa zic este ca kegea aia a transfirmat bancile in carpele anafului dar si ale executorilor.

    1
  9. De ce sa nu poti utiliza carduri/conturi UK/DE in Romania?
    Card US am utilizat fara probleme. Si cont.

    • #35

      intrebarea era daca cumva firme din romania accepta sa faca platile unor eventuale servicii primite/contractate catre un cont IBAN deschi in UK (ma gandesc Revolut). Pentru unii comercianti asta implica niste comisioane de transfer international fata de un ordin de plata intern.
      Cred ca trebuie verificat la incheierea contractului pentru unii e posibil sa fie ok.

      2
  10. #36

    am avut proprire la ing recent. am sunat, au deblocat plata către anaf, au deblocat conturile. a durat ~4 ore.

    3
    • #37

      Exact asa am patit si eu. Cu un telefon la ING am rezolvat toata treaba.

  11. #38

    Poprire pe cont în Unicredit. Unicredit iți deschide automat un nou cont automat, special, numit cont de poprire. Doar din acest cont de poprire poate face plata sumei poprite. Pentru un comision dd doar 100 lei. Și ei se numesc business partners! Când ești căzut, îți mai fut și si una intre dinți.

    4
  12. #39

    Și iar îmi amintesc de ING care îți blochează contul de debit daca nu ți-ai adus copie după noul buletin…

    1
  13. #41

    Știu ca suna absurd dar cu aceste politici, băncile, fac cash-ul sa para mai atrăgător.

    1
  14. la transivlvania cand am avut poprire, imi luau banii din cont, da trebuia sa ma duc eu la finante sa deblochez contul, desi aveam mai multi bani decat era poprirea.

    2
    • #43

      la transilvania mi-au zis ca daca nu platesc la ei porprirea o sa-mi traga banii din contul de economii…
      ii zic doamnei… s-a platit deja la brd o sa va aduc maine dovada de la anaf, sa le intre anafului banii. BTista insista, nu ca nu, ca daca nu platesc la ei azi o sa imi traga din contu de economii… ii mai zic o daca ca s-a platit, a insistatat. ziua urmatoare am inchis contul la BT, asta dupa vreo 10+ ani la ei.
      da’ comision de ridicare poprire si-au luat toti, evident ca erau cumulate mai mult decat suma poprita, dar ce mai conteaza?

      1
  15. #44

    Experienta proprie cu poprirea. Am incercat sa platesc cu cardul, zice ca nu sunt fonduri, sunt la banca , imi spune ca e o poprire pe care o pot rezolva in aceeasi zi dandu-mi acceptul telefonic sa faca ei toate platile contra unui comision de x lei (nu mai tin minte cati erai, 20-30 lei ) .

  16. #45

    babaete
    transfera tot ce ai intr-un cont la ubs si gata 🙂

  17. #46

    Tara de kkt…sincer…sunt roman inca nu am emigrat, dar e de kkt…si mai sunt si altele…cine kilu meu face legile asa?….

    2
  18. #47

    îți pune poprire pe toate conturile ca să ia comision și să’și justifice activitatea CURVELE care lucrează acolo
    CURVELE trebuie întreținute din banii proștilor, GOLANII nu dau bani de la ei din buzunar

    2
  19. E puțin ciudat cum ANAF decide câți bani îți ia, fără ca nimeni altceva să verifice sau să aprobe asta. A, a mai scăpat un 0? Ai rămas fără 10.000 în loc de 1.000, aia e. Vezi cum faci să îi iei înapoi.
    Dacă ăia de la ANAF te sfătuiesc să nu plătești dinainte ce crezi că o să ai de plată până nu vin deciziile de la ei că banii ăia se duc la dracu și apoi mai trebuie să îi bagi încă o dată și când vine decizia atunci câtă încredere să ai?

    1
  20. #49

    @un om: nu exista nici o limitare in acest sens. Daca este un IBAN valabil atunci se poate face plata.
    Problema spetelor bancare revine contractului: in contract se mentioneaza daca spetele bancare sunt BEN, OUR, SHA – adica beneficiar, expeditor sau impartite intre beneficiar si expeditor.

  21. #50

    Tot mai bine e la camatari, aia nu iti pun propire pe conturi.

    1
  22. #51

    Si daca ai internet banking activ pe contul curent si vrei sa il inchizi(internet bankingul) ca sa nu se adune comisioane, cica nu poti sa-l inchizi pana nu scapi de poprire pentru ca nu se pot face operatiuni in cont. Atunci de ce mortii mamii voastre pot sa primesc bani in cont? Oricum o sa merg si la o alta sucursala sa intreb pentru ca nu mi se pare corect sa platesti comisioane obligat pe ceva ce nu folosesti.

    1
  23. #52

    si mai “amuzant” e ca dupa ce rezolvi poprirea, iti dau astia de la anaf dovada respectiva, insa o elibereaza pt toate bancile la care ai avut de’alungul vietii tale conturi(fie ca sunt inca active, fie ca s-au inchis acum 20 de ani).
    sa vezi idei cand am vazut dovezi pt banci la care am inchis conturile acum 10-15ani. ma… am inchis contul la ei sau s-au stans comisioane 20 de ani

    1
  24. #53

    Am avut poprire pe o suma care era garantie la CEC,pentru un contract cu ENEL.Cind am reziliat contractul cu ENEL nu am putut sa iau garantia pina nu am dus dovada de la ANAF ca nu am datorii la ei,m-am plimbat aprox.o saptamina .