oana geambasu

Eugen Ionescu este noul functionar public anonim din Ministerul Sanatatii via CNAS.

1. Bună ziua, Ministerul Sanatatii? Da? Ma numesc Oana Geambasu si ma intereseaza Programul National de Sanatate in Strainatate.
1. Sunati la CNAS, notati numarul.

2. Buna ziua, ma numesc Oana Geambasu si ma intereseaza cateva detalii despre Programul National de Sanatate in Strainatate.
2. Pai nu la noi doamna, sunati la interior 270.

3. Buna ziua, ma numesc Oana Geambasu si ma intereseaza cateva informatii despre Programul National de Sanatate in Strainatate.
3. Cum ati ajuns la mine? Eu am raspuns din greseala, inchideti.
3. Doamna, imi cer scuze, am nevoie de cateva informatii despre Programul..
3 Nu stiu unde ai sunat..
3. La 270.
– Atunci asteapta.
(Pauza, alta voce plina de dezgust)
– Alo, da. Nu, nu aici, sunati la 158.

4. Buna ziua, ma numesc Oana Geambasu si ma intereseaza cateva detalii despre Programul National de Sanatate in Strainatate.
4. Doamna, ati sunat la Banca X.
– Imi cer scuze.

5. Buna ziua, ma numesc Oana Geambasu si ma intereseaza cateva detalii legate de Programul National de Sanatate in Strainatate.
5. Da, sunati la 271 la colegii de la programe.

6.Buna ziua, ma numesc Oana Geambasu si ma intereseaza cateva detalii despre Programul National de Sanatate in Strainatate.
6. Nu aici, sunati la 250.

Cand am ajuns sa imi raspunda cineva la 250 mi s-a terminat bateria si am putut, in sfarsit, sa plang. #Romania #sanatate

De aici

Știți care e problema? Că în mod sigur printre voi sunt oameni și femei care lucrează tot în administrație publică. Și care se sufocă de indignare că se poate așa ceva. Dar care, la rândul lor, fac exact aceleași lucruri, dacă li se întâmplă vreun telefon. Pentru că ei știu că au dreptate și că ei chiar nu au legătură directă cu problema și nu e treaba lor să răspundă la telefon. Nu pentru asta am fost angajat, da? Și sunt prost plătit, da?

Da, fiecare dintre voi cei ce lucrați la stat sunteți la fel. FIecare are o mare durere penială și fiecare de-abia așteaptă să plece dracului mai repede acasă. Pentru că e prost plătit.

Știți cum e aia cu schimbarea care vine din noi?
Vine un căcat din noi.
Atât.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

38 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mda. am sunat si eu la ANPC acum o luna, in legatura cu o problema din contractul de credit.Numarul afisat pe site, nu functiona,Am inceput sa sun la deoartamentele afisate pe site sa ma redirectioneze catre cineva, raspunsul lor, era copie la indigo:nu aici, nu ati sunat bine, sunati la numarul afisat pe site, pentru relatii cu publicul.Intr-un final am dat de o doamna, care mi-a dat un numar de telefon (care nu era afisat pe site), si nici ala nu functiona.

    • eu am facut reclamatie la anpc prin site. cca 7 zile mai tarziu m-au contactat si m-au rugat sa le trimit informatii aditionale (punctuale pe reclamatia scrisa). dupa 20-25 zile am primit raspuns.
      cu parafa si argumentare.

    • #3

      Si eu am trimis tot prin email. Am trimis de la inceput copii dupa toate actele, argumente punctuale, cu liniute. A fost un mail de vreo pagina si ceva.

      In 30 de zile am primit raspuns ca le-a “tras-o” alora. Uitasem de reclamatie si credeam c-a ajuns in folderul “spam-reclamatii”.

  2. aţi auzit de Agenţia pentru Agenda Digitală a României? hai, că sună frumos, a secolul XXI… sunt ăia care administrează e-licitaţie şi altele.
    la telefon nu prea răspund, şi ia încercaţi să daţi vreun mail aici, să vedem dacă vi se răspunde până ieşiţi la pensie 🙂
    contact.companii@e-licitatie.ro

    eu a trebuit să le dau un fax ca să le zic să-mi răspundă dreacului la telefon. surprinzător, faxul mergea 🙂

    • #5

      Oh, e-licitatie.ro. :))

      Eu comunicam cu departamentul lor tehnic, le trimiteam printscreenuri pe fax :))) Altfel nu aveam cum.

  3. #6

    Hmmm…da și nu prea.
    A văzut cineva vreun bugetar cocoșat de muncă?
    Dar pe vreunul care să își bage picioarele și să iasă din sistem,să își deschidă o firmă și să se dea cu fundul de pământ să asigure salarii angajaților și să achite la timp impozitele și taxele?
    Prost plătiți,zici.Au sporuri de tot soiul,unii.Dac-ar fi așa nemulțumiți,ar pleca și ar căuta altceva.Dar sunt și incompetenți ca să facă asta şi scaunul este călduț.
    Când locuiam în țară și aveam tangență cu sistemul ziceam că cine nu-i în stare de altceva,bugetar se face.

    • #7

      Dadadada, confirm aia cu sporurile. Cunosc pe cineva care e jurist intr-o primarie de comuna, undeva cam la 15 km de resedinta de judet si primeste 1400 lei salariu. Si l-am intrebat de ce nu pleaca la privat pe acelasi post, ca ar lua lejer de 3 ori pe atat, daca nu chiar mai bine. Si imi zice ca e mai bine asa, ca nu prea are de lucru, ca are prima pt haine sa isi cumpere altele noi, beneficiaza de training (a se citi concediu platit) la mare o data pe an timp de 7 zile si in general o viata super calma. Dar de plans tot se plange ca are salariul cam micut…

  4. #8

    Așa am pățit eu acum vreo 2 ani la enel prahova. Am format numărul de pe site, care este un fel de romtelecom scurt, n-a mers. Am căutat niște telefoane pe google, până la urmă a răspuns cineva, mi-a dat alt număr, și tot așa, din număr în număr, până am ajuns la unul la care nu mai răspundea nimeni. Până la urmă am prins șmecheria și am reușit la numărul de pe site.

    Acum câteva luni am pățit la fel și la enelul din București, deci au același sistem. De fapt este același număr, doar cu alt prefix.

    Ultima oară, săptămâna trecută, a mers din prima. Ori am avut noroc, ori l-au reparat. Pentru cazul în care nu l-au reparat, scurt ghid:

    – dacă sună ocupat nu e bine. Mai încearcă.
    – dacă sună și răspunde dar nu se aude nimic, nu e bine. Am ascultat liniștea mai mult de 5 minute, nu s-a întâmplat nimic.
    – dacă sună, răspunde un robot, te pune să apeși 1 și tot așa, apoi te minte că o să răspundă cineva și-ți pune muzică, ești pe drumul cel bun.
    – dacă după 20 secunde muzica aia tace, poți să asculți liniștea cât vrei, eu am așteptat 10 minute. Nu se întâmplă nimic. Deci dacă a tăcut muzica, poți să închizi și să o iei de la capăt.

    Cam ăsta este scurtul ghid. În condiții normale, din 10-15 încercări ar trebui să răzbați. Au fost 10-15 pe vreme de furtună, când erau ăștia super ocupați, în condiții normale 4-5 încercări ajung.

    Epilogul – se arsese siguranța de afară și au trimis pe cineva care nu avea siguranțe la el (deși le spusesem la telefon că s-a ars siguranța de afară). Nici ăla nu m-a crezut, a verificat el tot și a concluzionat că s-a ars siguranța de afară.

    Cu scuze pentru offtopic, enel nu e instituție a statului.

    • #9

      e ca si cum ar fi, fiind monopol…

    • #10

      se opreste muzica si nu se aude nimic pentru ca de fapt cineva raspunde dar te pune direct pe mute si asteapta sa inchizi sa scape de tine 🙂

  5. Desi avem facebook, lcd-uri si drepturi de cetateni europeni, traim cu mintea de acum 2000 de ani, cind a fost facuta Miorita. Daca se poate, totul sa fie pe cale orala.

    De aia mergem in audiente, de aia intrebam persoane, de aia “dam telefon” sa intrebam chestii sau sa “cerem lamuriri”.

    Desi, orice lamurire am avea de obtinut este deja intr-o lege facuta cu capul sau cu picioarele, de niste unii, altii decit cei cu care vom reusi vreodata sa discutam, pe un ton mai tifnos sau nu.

    Desi, orice lamurire am avea de cerut este deja afisata, undeva, pe un site, indiferent cit de user friendly ar fi sau nu. Desi, chiar daca citim, nu intelegem. Mai exact, nu intelegem ce am vrea noi sa intelegem.

    Cred ca asta se numeste analfabetism functional.

    • #12

      Chiar dacă tu pricepi bine ce scrie acolo, funcționarii publici nu o fac. Ei trăiesc în lumea lor șuie, și tu trebuie să te adaptezi, pentru că legea nu se aplică normal, legea se aplică după cum o înțelege fiecare. Nu mai departe decât ieri a ieșit la iveală știrea aia că toate extragerile la loteria bonurilor fiscale au fost greșite, pentru că o armată de funcționari nu au reușit să citească legea aia bine.

    • Exact. Pentru ca nu stiu sa existe undeva proceduri de genul “in fiecare a treia zi de joi a lunii, ixulescu de la juridic face update defalcat pe departamente/ compartimente a noutatilor legislative.”

  6. #14

    s-ar merita o greva fiscala nationala. nicio persoana/firma sa nu mai plateasca taxele pana nu se pune la punct sistemul.

  7. #15

    Sefu, la privat. Am de facut un anumit tip de lucrari. Daca ma suna vreun coleg pt un alt tip de lucrari la care sa zicem ca ma pricep ca m-am ocupat candva nu am voie sa raspund. Trebuie sa indrum catre colegii care se ocupa si care raspund la telefon mai rar. Nu am voie. Daca ma aude sefa imi face morala. La privat, sa fim bine intelesi.
    Nu vreau sa iau apararea nimanui, dar e posibil ca uneori sa fie chestii interne pe care nu le stim.

    • #16

      Boss, eu la birou nu am wifi. Ca e security policy si plm. Asa ca ANAF(ura) ma-sii nu are nicio vina ca la ei nu se plateste cu cardul si trebuie sa vii cu bani cash.

      Nu are sens ce spun? Stiu, eu am facut-o intentionat, pe de alta parte tu…

    • #17

      ady: sa-i spui sefei tale (de la privat, sa fim intelesi) sa-si bage capul in cyr ca sa se lumineze. Pe de alta parte, companiile private tre sa mai dea faliment din cand in cand.
      Chiar asa: regulametul de orine interna dintr-o institurie publica este public sau nu?

    • #18

      Ma gandesc ca are sens ce spune baiatu’. El poate lucreaza la teleshopping si mai scapa cateunu’ pe linie crezand ca e la hotline. Daca ady mai are si 150kg ar fi chiar de porc sa inceapa sa se screama prin birou :-/.

    • #19

      M0f0, sunt o ea. Sub 150 kile. Nici teleshoping, nici videochat. 🙂
      Tudor, nu pot sa-i zic ca am credite de platit.
      Ca sa fim intelesi, chestiile alea nu mai sunt in fisa postului meu. Au fost candva. Sunt oameni care ma suna tot pe mine. Pentru ca sunt o proasta care ridica receptorul la primul tzar.

  8. #20

    Arhi, aveai tu vreo doua puncte majore de reforma: eliminarea confidentialitatii din contractele cu statul si inca unul, care-mi scapa. Eu as propune un al treilea: obligativitatea respectarii tuturor termenelor prevazute de lege de catre toate institutiile si toti functionarii de stat. Cu alte cuvinte termenele devin obligatorii, nu facultative / orientative cum sunt acum.
    Da, trebuie responsabilizati, da, sunt locuri unde nu sunt angajati destui oameni, dar nu vom vedea care sunt aceste locuri daca nu ii fortam sa munceasca confruntati cu un termen. Aviz de urbanism? Ai 30 de zile sa-l emiti. Hotarare a instantei? Ai 30 de zile sa o redactezi, etc etc.

    • #21

      si acum sunt obligatorii doar ca daca nu le respecti nu exista sanctiuni. 🙂

    • #22

      @eddy – nu, acum sunt orientative. Daca actionezi in instant o institutie pentru ca nu ti-a emis un act in termenul legal, judecatorul va spune ca trebuie sa demonstrezi prejudiciul suferit, nu poti sa-i actionezi doar pentru ca n-au respectat legea. Compara asta cu traversatul pe rosu, care e contraventie indiferent daca cauzeaza un prejudiciu sau nu.

  9. #23

    Ieri am reusit sa imi refac buletinul expirat… in 5 ore. Asta in conditiile in care aveam toate actele expuse pe site-ul lor si tot nu au fost deajuns. Dar am reusit.

    • #24

      decat buletin, mai bine iti faci pasaport:)

    • #25

      la pasaport am petrecut 3 ore, de la depunerea actelor pana la ridicarea pasaportului. ft bine s-au miscat. Buletinul imi vine in 10 zile.

  10. Am fost, nu demult, la mine la Primarie sa declar un deces. Cat am stat pe-acolo un sfert de ora am vazut vreo 5-6 “bucati functionara” trecand pe culoar si m-a frapat (placut) un lucru: toate erau imbracate si aranjate tip escorta adica tip U.E. Fusta scurta, o palma peste genunchi, pantofi cu toc mediu, unghii stridente, buze stridente si par blond. In plus, toate aveau niste hartii in mana.
    Ma gandeam ca poate asta e selectia naturala a functionarilor publici. Peste ceva timp vom aveam numai modele care vor deschide gura doar sa scuipe dupa ce rezolva problema.
    Nu scrie nicaieri ca functionarii nostri trebuie sa fie ca aia din Germania. Noi putem avea calea noastra.

  11. #28

    a avut cineva curaj să sune la o instituţie a statului? că da, ai nevoie de curaj, de răbdare şi minute nelimitate la telefon. v-am mai spus că am avut probleme cu CNAS, iar până la sediul lor din ţiţeica fac 4 ore pe drum, dus-întors, cu tramvaiul 5. deci, 4 ore numai pe drum. e normal ca uneori să vreau să sun ca să nu fac drumul ăsta şi să trebuiască să mai aduc şi altceva. eu una am dat mail, am aşteptat şi mi-au răspuns după vreo 2 săptămâni, numai că tanti de acolo dăduse copy-paste la ceea ce scria pe site. îi răspund şi-i spun că ştiu să citesc dar că altceva voiam de la instituţie şi-i mai expun iar problema. îmi răspunde fix la fel – tot după alte 2 săptămâni, de nu ştiam ce să fac, să râd sau să plâng. am încercat să sun. fie nu răspund – de cele mai multe ori, fie te pasează de-ţi vine rău. în final a trebuit să fac drumul.

  12. O mica explicatie (nu singura) din perspectiva proprie pentru delasarea din sistemul bugetar.
    Sistemul este profund incompetent. 60%-70% dintre angajati pot fi considerati in cel mai bun caz mediocri (bac luat cu 6-7, facultati private etc).
    In momentul cand unul mai istet arata ca se pricepe sa faca rapid o treaba, INSTANT devine noua lui sarcina. Asa ca, toti se feresc ca dracul de tamaie sa arate ca se pricep bine la ceva.
    Nu e gluma. Stii sa faci ceva, e noua ta sarcina. Instinctul iti spune ca e mai bine sa nu stii. Salariul e tot ala.

    • #30

      Vrei sa zici-noua lui sarcina pe langa celelalte pe care le avea.
      E in alta parte altfel?

    • In privat, daca e o firma serioasa, fiecare isi stie locul si sarcinile. In principiu, e dupa fisa postului. La stat fisa postului e doar o hartie pe care o semnezi la angajare. Sarcinile tale sunt alea la care te pricepi. N-o sa-ti ceara nimeni sa scanezi o hartie daca tu spui ca nu te pricepi si ti-e frica sa nu strici ceva la calculator. Mai bine vine fraierul care se pricepe. Daca fraierul e portar, portarul scaneaza.
      Poate e putin exagerat dar ideea e asta.

    • In plus, la privat poti fi dat afara daca esti incompetent. La stat e, practic, imposibil. E un cerc vicios. Daca esti incompetent nu puteai fi angajat decat cu spaga. Daca ai fost angajat nu poti fi dat afara de ala care a luat spaga.

    • #33

      asta daca nu vb de enel, gdf suez si alte monopoluri.

    • La astea, foste regii autonome – actuale monopoluri, angajatii nu sunt tot aia mosteniti de “la stat”?

  13. in sistem ajung doar persoane incompetente pentru ca astea au avut “pile”. poate au lipit afise in campanie, au rude bine puse, au dat spaga cui trebuia etc.

    iar in general posturile scoase la concurs la stat nu sunt pentru neofiti. trebuie sprijin politic sau mita la seful de serviciu sa zic.

    deci sistemul bugetar e inchis in fata unui masterand cu studii administrative si 10 pe linie. sistemul de invatamant e cam la fel. iar in sistemul sanitar bataia pe posturi e si mai mare (incepand de la infirmier si pana la manager de spital)

    • #36

      NU e chiar asa….a mea frumoasa s-a angajat la stat….la Asistenta Sociala…a invatat juma de an o galagie de tampenii pe care nu o sa foloseasca niciodata…a dat de 2 ori examen…primul l-a picat la proba scrisa,la al doilea(la alt sector) a reusit..intradevar te plimba cu dosare de ti se acreste,dar a reusit…fara pile!Si nu e chiar usor ce a avut de invatat…si ca sa zic si de ce a vrut la stat,e simplu:ii place sa lucreze cu copiii defavorizati…..chiar ii place.Se simte bine cand vine un “aurolac” si ii multumeste,ca ea lucreaza cu oti “aurolacii si boschetarii” din Bucuresti

  14. #37

    Si un cacat tot din noi vine. 😉

  15. @ chris06

    mai sunt si exceptii, dar alea sunt putine. sunt uneori posturi cum ai zis tu in care daca nu sunt competitori e vorba de dosare, concurs, interviu, un zambet si etc.

    tata a vrut sa se angajeze si a dat concurs de 3 ori pentru un post bunicel, insa posturile erau pentru “cineva” care in campania primarului a fost destul de activ. pana la urma si-a dat si el seama, insa la 2 luni dupa primeste un telefon de la un angajat al primariei care a mai avut legaturi cu tata in tinerete si ii spune ca un nene de prin primarie, decedase si nu era nimeni cu pile si pregatire care sa doreasca postul. adica concursul e pe bune!

    tata era deja angajati la privat pe un salariu de x 3 ori mai mare, dar cu 12-14 h de munca pe zi. in primarie erau cafele, tigari, povesti si un pic de munca.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam