Eu sunt extrem de nelămurit cum funcționează refrigerarea în magazine versus refrigerarea acasă.
Adică cum poate ca, un pachet de carne, indiferent de care, pui, porc, să reziste bine mersi și 7 zile in frigiderul deschis din hypermarket, dar dacă, același pachet de carne il iau acasă și îl țin 3 zile în frigider, deja s-a stricat?

Același lucru e valabil și pentru legume, inclusiv din cele curățate și puse în pungi etanșe. Efectiv același lot de legume, cu termen de valabilitate identic, punga luată din magazin în preziua expirării era perfectă, a mea făcuse ciorbă în interior.

Și am temperatura din frigider la 2 grade, e măsurată inclusiv cu termometru special, e luat în calcul și deschiderea ușii, niciodată nu depășește 3-4 grade, în general se menține la 2 grade. Și totuși.

Care e secretul??

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    cel de la supermarket e cu laser

    1
  2. #3

    Umiditatea ?

  3. #5

    Acasa se stinge becul cand ai inchis usa la frigider,acolo au lumina spatiala tot timpul, produsele au toate acceasi temperatura, nu pune oala cu mancare si alte chestii care au temperatura camerei, adica ceva la 25 30 grade langa alea cu 2 grade…

    1
  4. #6

    Tind sa cred ca e un flux continuu de marfa.
    De aia nu se strica în frigiderele lor.

    2
    • #7

      nu men, verificat. marcat pachet de pulpe de pui in raft si luat unul identic acasa.

  5. Pentru ca seara pe la magazin buciumul suna cu jale!

  6. #9

    Pentru ca se intrerupe procesul de refrigerare din momentul cand iei carnea din magazin si pana ajungi acasa. Teoretic, o punga termoizolanta face minuni. Practic, daca nu e iarna si frig afara si dureaza mai mult de o ora din momentul in care ai luat produsul din frigider pana il pui la tine in frigider, se cam activeaza niste bacterii care degradeaza mancarea mai accelerat decat in mod normal.

    24
  7. #10

    Aveam înainte o combină de la samsung, dacă citeai manualul răcea mâncarea cu aer de la bătăile aripilor de zâne, mângâiau îngeri fiecare produs din frigider, bla-bla. Fix aceeași poveste – maxim 3-4 zile și toate erau praf. Când ne-am mutat am luat ceva beko, pe considerentul că era singurul care avea dimensiunile și culoarea potrivite. Am constat uimiți că NU SE STRICĂ mâncarea în el. S-a întâmplat să “pierdem” câte o caserolă cu rămășițe și după 2-3 săptămâni nu e verde, nu miroase și pare comestibilă (n-am încercat după atâta timp). La banane, de exemplu, se înegrește coaja în 2 zile dar și după o săptămână nu sunt moi și nu au deloc pete la interior. Amândouă au același sistem no-frost, cu ceva fante în prin care suflă aer rece, tot la 3 grade au fost setate, nu am nici cea mai vagă idee de ce funcționează atât de diferit.

    2
    • #11

      Confirm cele spuse legat de Beko. Il avem de 6 ani, tine mancarea saptamani. Am uitat mere cateva luni in compartimentul de legume, le-am gasit la fel de bune. Mere din gradina, nu injectate.

    • #12

      beko au chestia aia a lor, sertarul albastru, care e prea misto

    • #13

      Beko + caserole din sticlă, nu plastic. Nu mi s-a mai stricat nimic în frigider de 2 ani de când am un Beko din același motiv – era singurul care se potrivea în locul destinat din bucătărie.
      Fun fact, sertarul albastru are becul stricat, tot nu se strica nimic acolo.

    • #14

      Eu bănuiesc că carnea “proaspătă” stă congelată în depozit până să fie pusă în vitrină. De câteva ori am găsit la Penny pui care era încă bocnă la interior.

    • #15

      Hai ms ca tre’ sa cumpar frigider.

    • #16

      Si eu tot Beko cu sertarul albastru 🙂 E ala cu clasa A++++++, consuma 30W.

      Mi s-a oprit curentul cand eram in Grecia, cam 4 zile a stat frigiderul oprit ca a sarit si siguranta la sosirea curentului.
      Carnea in congelator era inca bocna.

    • #17

      Am avut un Beko mare de tot, tinea mancarea in el pana te plictiseai.

      L-am schimbat ca s-a busit de doua ori compresorul, am vazut la un prieten un LG de vreo 600L, l-am comandat si pe ala.

      6 grade la LG-ul asta sunt echivalente cu 4 grade de la vechiul Beko, nici in asta nu am gasit nimic stricat inca.

    • #18

      @costy lasa un link sau un nume la frigiderul tau

    • #19

      +1 Pentru Beko cu HarvestFresh (compartimentul cu 3 culori). Cumparat la renovarea bucatariei pentru ca era la oferta, modelul meu e BCND4VE73 (UK). Am zis ca e doar marketing, dar chiar functioneaza, avocado bun de aruncat dupa o saptamana in vechiul frigider, in Beko e ca in prima zi dupa o luna.

  8. #20

    mda, asta am observat și eu..
    iar nevastă-mea, de acum 5 ani de când am schimbat frigiderul cu unul no-frost, zice că frigiderul nu e
    bun pentru că se strică mâncarea prea repede 🙂

  9. #22

    Pentru fructe si legume e recomandat sa le bagi in sertarele de jos, sa nu scada temperatura sub 9-10 grade. Separa fructele si rosiile de restul legumelor. Acestea produc etilena si or sa-ti strice si restul. Daca ai doua sertare in partea de jos a frigiderului, pune fructele in unu, legumele in altu. Vinetele si dovleceii sunt sensibili la etilena. Salata la punga e bine sa fie uscata inainte. Incearca sa bagi un servetel in punga sa absoarba umezeala. La morcovi, daca le tai frunzele inainte or sa dureze mai mult, atfel frunzele or sa absoarba apa din morcovi iar acestia or sa se strice. Brocoli si conopida in pungi cu gaurele. Rosiile separat de restul legumelor, cu partea cozii in jos. Ceapa, usturioul si cartofii bagati in pungi de hartie, intr-un loc fara umezeala, nu in frigider. Ardeii in pungi de plastic. Merele le poti lasa afara, si ele produc etilena. Castravetii in frigider, dar separat. Produc etilena. Daca imi mai aduc aminte, am sa revin. Ideea e sa ti cat mai departe fructele care produc etilena de restul fructelor si legumelor.

    La carne nu ma pricep, aia nu rezista prea mult la mine in frigider :).

    4
    • #23

      As da like pentru ca pare ca stii despre ce vorbesti. As da dislike pentru ca vrei sa ne complici viata 😀

      3
    • Etilena asta, de zici tu, e bună de băut?

      7
    • #25

      Auzi dar vinetele nu sunt rude cu roșiile (like verișori primari) ? Cum adică doar roșiile produc etilena aia ?

      Ca principiu, nu bag nici un fruct (din pomi fructiferi, nu vorbim de roșii aici) la frigider, dacă trebuie ținut mai multe zile ajunge felii/ras la congelator. Mi se pare chiar ciudat sa bagi fructe în frigider. Dacă vreau sa păstrez morcovi mai mult timp, tot așa – decojiți, felii/rondele, congelator. Ce povești cu frunze ? Cartofii rămân în sacul lor la răcoare/semiîntuneric până se termină, dacă fac colți poate ajung în pământ.

      În rest privind carnea probabil este un cumul de factori, poate unele din frigorificele comerciale sa aibă și UV pentru dezinfecție ?! Și lanțul de frig nu este doar o vorbă în vânt. Oricum ar trebui sa fie mai curate decât frigiderele personale (părerea mea – contează și mediul din frigider).

    • #26

      @Ptap

      Cu această ocazie, urmează partea a doua la articol, „Voi ce (nu) puneți în frigider și congelator?”

      @Arhi, studiu de caz: ce pun și ce nu pun românii în frigider, congelator?

    • #27

      la stilul ăsta, ne trebuie un frigider cu 5-6-8 sertare pt legume și fructe.

    • #28

      Pentru ce sa pastram rosii, ceapa, cartofi, sau chiar vinete si dovlecei, in frigider? Rosiile stau perfect de bine cateva zile pe blat in bucatarie, si sunt mult mai gustoase decat reci din frigider. Ceapa, cartofi, morcovi etc se pastreaza in camara, vinete, dovlecei idem. clar ca nu vorbesti de cantitati mari, ci de cat ai consuma intr-o saptamana, ca altfel nu ar incape in frigider. Deci ce motiv au oamenii sa pastreze absolut toate legumele si fructele in frigider? Unele da, inteleg, salatele, sau castravetii, le feresti de deshidratare. Dar restul?

  10. #29

    Ăsta e un articol care oferă anumite oportunități hecărilor, cred.

  11. #30

    Ptr ca frigiderele cu carne si legume din magazine au ușa glisantă sus: o deschizi aerul cald iese, se ridică, aerul rece rămâne jos in frigider.

    Frigiderul de acasă se deschide in lateral, aerul se schimbă mai ușor.

    Bănuiesc că Madamme ar pute explica mai bine.

    1
  12. #31

    Esti sigur ca le tin mai mult de o zi in vitrina ?

  13. Le intrerupi lantul de frig de la magazin pana acasa. Produsele din magazin stau aproximativ la aceeasi temperatura de la producator/ furnizor si pana le cumperi tu.

  14. #33

    Înainte scriai mai des și supărai pe mai mulți. Aveai frigiderul plin de carne ( proaspătă) . De la o vreme, scrii mai rar și na…. Se simte. La posibilitatea asta te ai gândit? :))

    1
  15. #35

    Cred că toate sunt congelatoare, nu frigidere.
    Setările bineînțeles că variază, nu se compară produsele de carne cu produsele congelate la pungă, dar am ales să cred că toate au aceeași capacitate – de congelator.

    Noi credem greșit că unele sunt „frigidere” și altele „congelatoare”.

  16. temperaturile in frigiderele de la magazin, sunt constante. La vitrina frigorifica orizontala, aerul rece e la fundul lazii. La vitrinele verticale, daca deschizi usa, poti sa te uiti in laterale, au duze prin care iese aer rece, nu doar printr un ventilator amarat pe peretele din spate ca la frigiderele de acasa. Apoi, puterea compresorului. Ti e clar ca frigiderele alea nu s la 220 😉 Volumul de aer rece e mult mai mare, temperatura mult mai constanta si fara oscilatiile pe care le ai acasa. Umiditatea e alt factor si da, e importanta si la pungile de plastic. Fiindca aerul umed, e mai cald. Jucariile magazinelor au senzori de umiditate, sisteme de recirculare, siguranta si scenarii gen “usa deschisa” cand volumul de aer rece creste si probabil undeva la BMS se aprinde un beculet dupa x minute.
    Mi am luat un Liebherr dublu. I mean, doar congelatorul are 1.86, cred ca la morga le au mai mici. A fost si destul de scump, ma asteptam sa creasca ursi si pinguini in el. O pwla. Se zbarcesc ardeii in partea de frigider, zona sertarul de legume dupa doua saptamani, daca i uiti acolo. Si asta e doar un exemplu. Vad mai sus ca altii n au problema asta.

  17. #37

    Cumparati vitrine industriale acasa si nu va mai plangeti atat.

  18. #39

    cand le scaneaza la casa de marcat le iradiaza si se strica echilibrul energetic. e o chestie veche, nimic special.

  19. #41

    my2c: in magazin produsul sta constant in acelasi mediu. da, mai deschide unul/altul usa, dar 99% din timp e la temperatura X ceruta.

    Ca sa il duci acasa, il pui in carucior, masina (unde poate fi _cald_ bine), si ajungi ca pana il pui in frigider/congelator pot trece pana la 2-3h. Timp in care bacteriile nu stau degeaba.

    Apoi, frigiderul de acasa e un frigider universal, facut sa tina totul rece: de la bere pana la legume. Il mai deschizi, mai cauti branza aia luata acum 2 luni, temperatura creste. si nu in ultimul rand, frigiderul nu e igienizat ca cel din magazin. In caz ca n-ai stiut, cel mai “murdar” loc din casa este frigiderul.

    IMO, e rezonabil.

    • #42

      Deci, cand ați curățat antibacterian si antimucegai frigiderul ultima data?

  20. #43

    Cineva a spus mai sus că acasă avem frigidere iar în magazine au congelatoare. Și are dreptate.
    E vorba despre temperatura. Am avut Beko înainte și a fost ok. Congelatorul era jos, dar nu știu cum se făcea că pe ultimul raft de sus îngheța tot. Apoi am luat unul industrial de la Balay. Asta îngheață peste tot. Uit un copan pe raft și rezista zile întregi, pentru că e înghețat tun. Consuma mai mult? Da. Dar cred că merită.