În Germania, internetul broadband e distribuit de Vodafone și Deutsche Telekom. Singurii giganți care se ocupă de asta, restul închiriază linii de la ei, alții nu mai sunt. Prin urmare, serviciile de internet și telefonie sunt absolut execrabile, nivelul internetului e jalnic iar semnal la telefon, dacă nu ești în orașe, slabe speranțe.

În UK, British Telecomm are toate liniile terestre de telefonie, prin urmare, fibra optică e ceva la care visează câțiva care au auzit de ea. În rest, ADSL, 39 MB (dacă îi ai și pe ăia) cu 30 de lire lunar. Sau internet limitat, 200GB lunar, cu vreo 29 de lire. Bine, pe de altă parte nici nu poate veni cineva ca RDS, să tragă cabluri pe stâlpi și să dea fibră la popor.

Acum citesc asta, cu Vodafone care intră în acționariatul UPC și, cu toată sinceritatea o spun, mă îngrozesc. Mai rămâne ca Orange sau un alt major player să ia RDS și parcă văd spectrul civilizației vestice cum vine asupra noastră, cu scumpiri uriașe la internet și monopolul giganților asupra lui.

Monopol care vine și cu dezinteresul față de dezvoltare, pentru că nu interesează pe nimeni să dezvolte infrastructura când ai monopol, dimpotrivă, lipsa de resurse este generatoare de venituri mai mari și, mai rău de atât, cu cenzura. În UK, de exemplu, traficul e filtrat și monitorizat la nivel de ISP, cultura VPN-urilor este foarte dezvoltată.

Iar Teszari, care e presat de PSD din toate direcțiile, chiar e posibil să vândă RDS. Și atunci, situația o să fie cam albastră.