Așa cum ne așteptam cu toți și cum v-am anunțat încă din vară, a venit toamna și a început strângerea șurubului de către USL. Dacă nu știți care e faza cu tortura și șurubul, vă sfătuiesc să google.

Deci dacă ai o afacere, mică, tu cu nevasta, tu faci, nu știu, IT și nevastă-ta face web design, desenează chestii în photoshop. Practic, vă câștigați pâinea cu mintea, pentru că sunteți inteligenți. Ca cerințe aveți nevoie de 2 laptopuri, un acoperiș și curent electric. Atât. Nu vă decontați nimic, pentru că, în sistemul fiscal românesc, nu există așa ceva decât pentru corporații.

Ce face statul român, pentru că sunteți deștepți și câștigați bani? Vă pedepsește, vagi amici. Va face impozitul de 5.2 ori mai mare decât maximul, pentru că, dacă câștigi bani, ești chiabur și, de fapt, te optimizezi fiscal. Iar la banii ăștia îți va lua și 8% dividende, vei plăti și CAS cu CASS, vei plăti gârlă și TVA, totul pentru că ai fost fraier și ai muncit pentru USL.

Țineți aproape, că urmează creșterea TVA și transformarea bonurilor de masă în cash. Cei din HORECA sunt în delir.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. Unde erau articolele alea despre emigrare?

    31
    • #3

      @Alin recomand cu încredere. Sfatul meu este însă alegerea țării gazdă cu grijă. Fiecare avem nevoi diferite și recomand o țară spre a cărei cultură să ai atracție.
      Altfel, probleme sunt peste tot, dar măcar am scăpat de grija ai zilnică că mi-o trage statul și nu văd nimic din taxele plătite. Ba primești și bani înapoi în anumite situații. Am rămas surprins să văd că îmi scade “Radetul” de aici costul lunar la gaze și curent pentru că plătesc și ei mai puțin de la furnizori.
      Iar săptămâna asta am primit scrisoare de la proprietari cu ce am plătit la întreținere până acuma și că mi-au transferat diferența în plus (ceva s-a ieftinit).

      3
    • #4

      Ai grija ca dacă vii in Spania, ca autonom (pfa) tot ce poți sa decontezi in cazul in care lucrezi in IT este 30% din procentul spațiului total ocupat cu activitatea ta. Gen, ai o casa de 100mp2, in ea ai un birou de 10m2, factura vine 100€. Tot ce poți tu sa decontezi sunt 30% din 10%. Adică 3€.
      Nu prea ai ce cheltuieli sa bagi. Ca impozite, pe venit e progresiv începând de la 20%, social security e separat. Din ce stiu eu, PT sta cel mai bine acum la taxe.

      2
  2. Eu am din 16.01.2013 o Întreprindere Individuală (ca un PFA, de fapt), în sistem real. Și la noi este “minunat”. 🙂

    11
    • #6

      vei plati ”decat” 45% din venit ca taxe, fara drept de concedii platite sau somaj. la veniturile pana in doua mii de euro/luna, vom fi record mondial. dar macar s-au taiat si pensiile speciale!

      2
  3. As face si eu o optimizare fiscala:
    – privatizat tot sistemul medical si de invatamant, plus alte institutii bugetare care produc sau pot produce ceva (inclusiv teatre, muzee etc); spitalele si scolile trebuie obligate sa existe, dar intr-o forma privata, cu sustinerea initiala a autoritatilor
    – dati afara toti plimbatorii de hartii din ce mai ramane, inclusiv prin desfiintarea unor lucruri “necesare” inutile, cum ar fi cartile de identitate; daca americanii si englezii se descurca fara ele, putem si noi; cu companiile mici, mari, mijlocii , statul trebuie invatat sa se poarte ca un resort de lux cu clientii bogati – sa-i incurce cat mai putin si sa le faca viata cat mai dulce, ca sa existe o baza fiscala cat mai mare
    – sa nu-i puna dracu sa mai existe situatii gen CSA Steaua; daca-i echipa populara, atractiva, gaseste actionari; daca nu, desfiintare
    – cumva, nu-mi doresc sa fie privatizate (in prima faza) chestii ca CFR si alte transporturi publice, pentru ca ar fi mai expuse la disparitie decat scolile si spitalele
    – zero bani de la stat pentru culte si pentru sport, pentru multe evenimente culturale in afara de cele care au deja prestigiu – cu obligatia statului, autoritatilor locale, de a gasi sponsori pentru ele care sa inlocuiasca treptat contributia de la buget; statul si administratiile locale au construit stadioane? Sa fie vandute privatilor interesati, cu obligatia de a nu fi daramate pt altceva fara obligatia cumparatorului de a construi alt stadion in loc, la o distanta rezonabila de cel initial
    – comasat UAT-urile de nivel mic in ceea ce priveste primariile si institutiile din subordine; nu desfiintare de comune, pentru ca aia implica alte cheltuieli; sa ramane acelasi nr de comune, dar cu o primarie la 2, 3, 4, 5 comune
    – de digitalizare si pensii speciale…ce se tot zice, nu repet
    – pe partea de venituri, as umbla la taxele pe anumite proprietati, uneori sunt la un nivel atat de mic incat si o crestere procentuala semnificativa nu i-ar durea pe unii proprietari; pe cei care se afla in situatia proprietate valoroasa/venituri mici…vindeti?

    7
    • A, si legalizarea drogurilor si a prostitutiei. Platim ca fraierii pt ca statul nu vrea sa incaseze bani din activitatile astea.

    • #9

      dupa cum observi, majoritatea romanilor voteaza usl si un stat hipertrofiat. daca desfiintam sau privatizam, de unde mai iesim noi linistiti la pensie si unde ii mai bagam pe aia mici?

      2
  4. #10

    acesti patrioti care pun pe picioare romania lucrului bine f**^t , facut, da? facut.

    8
  5. În aceeași situație sunt și eu.. pentru că am un PC cumpărat de mine și ceva informații culese tot de mine, nu din școlile de stat sau ceva, ci pur și simplu că mă duce mintea și muncesc de-mi sar buricele degetelor pe tastatură, trebuie să plătesc la stat pentru fiecare bănuț pentru care statul nu a făcut nimic. Și nu-i de ajuns că nu te mai lasă să ai societate fără angajați, deci a trebuit să mă angajez pe mine și să-mi plătesc toate taxele pentru mine, plătesc și pentru ce câștigă societatea. Dacă îndrăznesc să muncesc mai mult, deci să câștig mai mult, trebuie să fiu pedepsit de stat.

    Sunt de acord cu taxele pentru societățile care se folosesc de stat sau infrastructura lui pentru a produce, dar pe noi.. care butonăm și am învățat totul din teste sau documentare din alte surse în afară de ce-ți oferă statul, de ce să ne ardă astfel?

    31
    • #12

      c-ești copil, cum de ce?! pentru ca au nevoi si, mai ales, pentru ca pot!

      2
  6. #13

    pai ….reinvesteti din profit, mai faci o firma, mai pe alba/neagra, samd.
    un vis aievea sa “traiesti” in rumania.
    si ca sa spun si eu ceva inteligent, cum spunea cel de sus: “unde-s articolele alea cu emigrarea?”

    9
  7. #14

    prabuselnita bugetului statului roman depinde si de fiecare dintre noi.
    poate sa faca cineva o predictie pentru 2025?

    9
    • #15

      Un fel de 2000 cu mai multă tehnologie. Varianta proastă: guvern de largă majoritate PSD+PNL+poate balamaua de UDMR și președinte PSD care l-a bătut pe Jorjică cum a fost bătut tribunul descreierat la timpul său. Cam ca acum, doar că președintele e pesedist pe față. Varianta și mai proastă: guvern PSD + AUR, resuscitarea tuturor jagardelelor antieuropene, preluat idei din Erdoganistan și Orbanistan.

      Nu de alta, dar PNL se cam joacă de-a țărăniștii, iar USR nu reușește nici de-a naibii să profite de toate tâmpeniile pe care le face actuala guvernare.

      12
    • Nu sunt antieuropene, sunt anti varianta unora de Europa unita

      1
  8. #17

    Bine bine, dar atunci cum ne optimizam fiscal mai departe? Sunt in aceiasi situatie, lucrez cu nevasta de pe 2 laptopuri, nu ne trebuie sa deducem nici o cheltuiala, etc. Mai faci o firma? Asta e solutia in Romania? sa facem firme la nesfarsit pe numele sotilor, parintilor, fratilor, etc? Atata i-a dus mintea pe Ciolaci si Ciuci.
    In orice caz daca ajungem sa platim 16% + 8% + CAS + CASS de 3 ori o sa-l platim bucurosi prin Spania chiar daca dam niste procente in plus.

    10
    • #18

      practic da. iar ei stii ce o sa faca? o sa anunțe UITATI, CETATENI, S-AU DESCHIS UN.MILION DE FIRME NOI, MASURILE NOASTRE SUNT DE UN REAL SUCCES

    • #19

      E foarte simplu, daca nu ai cheltuieli operationale faci degeaba firme pe numele rudelor. Doar sa faci firma in bulgaria sau ceva, dar sunt sigur ca o sa te lovesti de cheltuieli si acolo asa ca se duce optimizarea.

      A ramas socat contabilul cand i-am zis ca nu bag nici un angajat chiar daca intru direct cu 16%+ celelalte, un real 24% plus 7200, dar cand am facut calculul nu prea avea sens sa imi pierd linistea cu ITM si declaratii lunare pentru asa ceva.

      Drept consecinta directa pb ca unii nu se vor mai pune angajati, in practica or sa mearga inainte si or sa inghita in sec daca vor pensie sau ceva asigurare de sanatate privatape langa).

      Nu ma pricep, dar sunt curios daca in alte tari e taxare dubla – impozit pe dividende si cass, daca mai zic si de impozit pe profit e tripla dar sa zicem ca aia e separat, pe firma.

      3
    • #20

      pă spanea ai impozit 20% pe incasari. mai platesti 300E lunar pensia si asigurarea medicala. doar ca, spre deosebire de romania, ai varii deduceri, functie de cheltuieli si, in majoritatea cazurilor, la finalul anului fiscal primesti bani inapoi.

  9. #21

    e si asta o arta. sa reusesti sa ii faci pe oameni sa creada ca ei sunt de vina ca nu mai sunt banii furati de USL. daca reusesc sa porneasca masurile astea si la anul castiga alegerile inseamna ca au facut o alegere corecta. cumva sunt de admirat cat de eficienti sunt sa se foloseasca de cretini pentru a duce o viata dulce

    14
  10. #22

    Legat de problema transformarii tiketelor de masa in cash degeaba se c.ca horeca pe ei cat timp majoritatea restaurantelor ( nu vorbesc despre cele de lux) si multe ABC-uri tip buticari nu accepta deloc carduri de tikete de masa pt plata consumatiei sau produselor cumparate, tocmai din cauza comisioanelor mari percepute de banci la incasarea sumelor in cont.

    7
    • #23

      pe vremea când aveam card de bonuri de masă unele magazine nu acceptau pt că le-ar fi trebuit un POS special- alți bani, altă distracție. (pt comerciant)

      1
    • #24

      @ady-p Nu acceptau pentru ca le era lene sa sune si sa faca contracte, practic suni la banca si le adauga in sistem. Nu pe loc, dar daca ai 2 clienti care vor asta, la al 3-lea poti fi pregatit, totul e sa vrei.

      La fel la ticketele cadou pe hartie, poti sa le primesti si apoi faci contract cu ei sa iti deconteze banii, apoi le trimiti. De obicei motivul neacceptarii e comoditate plus probabil comisioane.

      Geniala declaratia unuia de care tine soarta tarii si deci a finantelor “Am auzit eu ca ar fi 3%”. Mda.

      2
  11. #25

    Am citit pe internet ca taxele pentru o firma deschisa in Tenerife sunt de 4%. Stie careva daca mai sunt taxe/impozite ascunse pe langa procentul de 4%? Sau daca sunt dezavantaje sa ai o firma deschisa in Tenerife?

    Multumesc!

    5
    • #27

      stai ca mananc cacat, am mai cautat putin. www.whytenerife.com/en/why-investing-in-tenerife/tax-benefits

    • #28

      faza e ca trebuie sa locuiesti acolo, altfel, peste aia 4% platesti 24%

      Non-resident Income Tax
      Taxation at a fixed rate of 24% up to 600,000 euros of taxable base for foreigners displaced to Tenerife for work or as administrators.

    • Trebuie sa abordezi un contabil de aici (“asesoria”).
      Aici lumea nu isi bate capul sa inteleaga sau sa analizeze detalii din astea tehnice pe care oricum nu le pot controla/influenta.
      Platesc un contabil si ala le face ce e de facut si le da in plata catre hacienda ce e de platit.

      Singura ta preocupare e sa ai suficienti bani la finalul fiecarei luni in cont ca toate entitatile care au de incasat de la tine (electricitate, apa, fiscul, contabilul, telefonia, cablul, asociatia de proprietari, asigurarile, etc) sa iti poata debita automat contul. Aici toti furnizorii cu care contractezi servicii isi fac automat direct debit pe contul tau la momentul inceperii contractului nu e optional.

      Pe pers fizica sau PFA taxele sunt semnificativ mai mari ca in RO, chiar si dupa maririle pe care le au in vedere ciolacii. Nu includ aici tva care in peninsula e 21% iar aici e mic.
      Dar sistemul fiscal e mai predictibil, mai functional si vezi beneficii in viata de zi cu zi de banii aia.

      Verifica cu un specialust ce mai platesti peste cei 4%, sigur mai sunt multe de platit.
      Aici lumea isi face PFA (“autonomo”) pentru ca e mult mai simplu, flexibil si mai ieftin (costul total e 25-30% din incasari). Deci ma indoiesc ca prin firma platesti in total mai putin de 25% pentru euroiul net pe care-l vei cheltui apoi la supermarket sau la carciuma sau wherever.

      Spania e probabil in top 5 cele mai scumpe si stricte tari dpdv fiscal in europa, ca idee.

      3
    • #30

      true, dar ai educatie, ai spitale unde nu dai spaga, ai autostrazi, aia de la anaf/primarie/kkt isi fac treaba. sigur, in ritmul lor, muy lento, dar toate se misca in ritmul asta, nu e ca si cum cineva s-ar grabi undeva.
      si daca calculezi la nivelul asta, in ro, ai 16% o data, plus 8% dividende, plus cass cass. sigur, matematica nu e punctul meu forte, dar cifrele cresc periculos de mult si la schimb primesti, spre deosebire de alte tari, muie. doar foarte multa muie

    • Da, sigur, asta si ziceam.
      Doar ca banul maricel catre hacienda pleaca mai repede decat timpul necesar tie, nou venit, sa te prinzi cat de multe avantaje iti ofera tie si familiei Spania de banii aia versus o tara bananiera ca RO. Pe de o parte.
      Pe de alta parte, cand banii tai de taxe, multi putini, se duc pe pustii si te lasa cu destiu’n gura, atunci senzatia e ca i-ai pierdut pe toti si brusc par foarte multi!

      PS: daca tie ti se pare muy lento in peninsula, te asteptam pe la noi unde mañana poa’ sa insemne intre sfarsitul sapt viitoare si candva in cursul lunii Feb 2024

      3
    • #32

      =)))))))))))))))))))))))

  12. bah, jur ca nu inteleg. Sa ma bata mama, poate mi-a ramas mie mica bruma de contabilitate pe care o stiam.
    optimizare financiara este atunci cand platesti cel mai putin posibil. Ori, un profit de 30% este orice dar nu “optimizare financiara”. Pentru ca tu la ala platesti dividendele.
    optimizare financiara este impozit pe profit+ profit minim

    pe de alta parte, ai grija cu matematica tati. Cresterea nu e de 5.2 ca nu imparti 16 la 3

    cresterea e de la 1.5x la maxim 5.2. Daca ai 300 mii euro si nici o alta cheltuiala, ceva e ciudat

    6
    • #34

      cer scz la domni

    • #35

      Daca ai 300 mii euro si nici o alta cheltuiala, ceva e ciudat

      vezi ca-s lei

    • irelevant. 0 cheltuieli este la limita probabilitatilor. 60mii euro produsi fara cheltuieli pe langa…e cam la limita.
      Dar, ca programator te duci in profituri de neam prost, procentual vorbind. “taxa ca firma ta nu sta pe cheltuiele”. Viata ce pula ta.
      Pe de alta parte, nu era ca oricum pe IT ii fute, ca sunt mai jmecheri?

    • #37

      Da, declaratia e retarda dar e usor de inghitit de votanti. Optimizare faci cand nu ai profit, nu cand ai.

      3
    • si, sa nu ramana prost inteles: minim dublu impozit doar pentru ca reasons…este futut in cur cu pula data prin nisip.
      Diferenta intre minim 2 si 5, desi mare, este de fapt cat de lunga e data pula aia. Dar ea tot data prin nisip e si tot anal te gadila

      2
    • Fiscala, nu financiara

      1
  13. Ceva de genul suntem noi – cheltuielile constante ale firmei sunt de aprox 10.000 lei, veniturile lunare intre 20.000 – 30.000 lei
    Sotul repara navigatii auto – deci cheltuieli mici – 16% impozit la servicii – jale
    Eu scriu articole de natura tehnica – iarasi, cheltuieli mici, servicii – va fi jale
    Mai apar si cheltuieli sporadice, dar coroborand tot ceea ce facturam avem o profitabilitate mai mare de 40%, prin urmare statul se gandeste cum sa mai ia din banii produsi prin munca noastra.

    11
  14. #41

    Dacă e impus 16% peste profitul de 30%, atunci impozitul meu creste de peste 15 ori fata de impozitul pe venit.
    Solutii: totul la negru sau mutat firma în alta țară.

    3
  15. #42

    Trebuie desfiintat tot statul, concediati toti 1.5 milioane de bugetari sau cat au crescut in acest timp , in care populatia tarii a scazut ca numar, asta trebuie facut, inainte romanii mai faceau rascoale, mai omorau niste boieri, conducatorii aveau niste limite in exploatarea sclavilor, azi romanii accepta totul ca niste animale retardate, domesticite.

    5
    • Ăia includ și sistemul medical de stat si profesorii, nu doar bugetarii care fac lucruri inutile (dacă le fac și pe alea) care s-a decis cândva că sunt apanajul unui stat.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam