În ultimii 20+ ani, în alegerile prezidențiale din statele europene, subzistă o strategie care, văd, că nu moare, toată lumea o adoptă, toată lumea o înghite și pe care am văzut-o, prima oară, atunci când am salvat țara și am votat Iliescu, să nu vină Vadim și să…ceva. De atunci, am tot salvat țara să nu vină cineva, ultima oară am salvat-o să nu vină Dăncilă.

Duminică, francezii au o alegere de tip Iliescu-Vadim, alegere construită cu migală de domnul Macron, care și-a păstrat-o pe Le Pen pentru fiecare din alegerile la care a luat parte, evitând, cu mare grijă, evoluția vreunui candidat care să îi pună reale probleme. Ne-a făcut, aseară, Cătălin, pe grupul Specialiștilor, un live feed de la ultima dezbatere a celor 2 candidați unde, evident, extremista și-a dat cu tesla în ovare și a scăpat porumbei non stop pe gură.

Normal, comparativ, Macron a ieșit frezat și spălat, pentru că păstrează narațiunea corectă, deși acțiunile sale, mai ales cele pe plan internațional, sunt praf și pulbere. Se pare că nu suntem în pericol ca în Franța să apară un Salvini, care să ajungă la putere pe baza unei frici induse, gen imigrația.

Din păcate, în continuare, UE are cei mai slabi lideri din istorie, Europa are cei mai slabi lideri din istorie, lideri care ne-au dus în groapa asta a unui nou război mondial.
Acum așteptăm ca aceste vremuri grele să făurească liderii puternici. Lucru de care mă îndoiesc masiv.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

28 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu știu cât de slabi par, dar sunt suficient de abili cât să rămână la putere.
    Și asta e suficient.

    • #2

      e posibil sa nu fi inteles ce zic

    • #3

      ideea in Franta, si cam oriunde e civilizatie, e ca nu e necesar sa fie lideri puternici. De fapt cu cat mai puternici cu atat mai rau. Important sa fie sistemele puternice – justitie, primarii, asociatiile de bloc si de cartier. Liderii trebuie sa fie decenti dar suficient de slabo incat sa nu intre niciodata in competitie cu democratia. Ideea ca e nevoie de lideri puternici e nociva si la romani vine din experienta de generatii in dictatura. Si un UK cum a inceput Margaret Teacher sa fie perceputa ca “de fier” a fost pe val de duca. Cand se zice de un lider dintr-o democratie ca e “puternic” e o critica. Cand se zice ca asociatiile de cartier sunt puternice e o lauda.

    • #4

      +

    • #5

      @alexnicolae

      Atunci, zic, să nu mai avem așteptări pentru România de la președinție, executiv ș.a.

      Dacă ne e frică de lideri puternici.
      Nu poți să te vaiți de corupție, de lipsă de strategii șamd și, în același timp, să-ți tremure chiloții că, „dacă vin ăia puternici”?

      Uite, serviciile profită din plin de prostia asta.
      Ce o să faci? Nimic.

    • #6

      @Boros, exact asa e atitudinea corecta. Nu trebuie sa avem asteptari de la presedinte ci de la asociatia de bloc, de cartier. De la consilierii locali, judeteni si functionarii publici de la ghiseu. (desigur ca e mai grea varianta asta. Democratia si libertatea e grea.) De fiecare data cand sustine cineva un “lider puternic” sustine de fapt coruptia. Daca nu vrei coruptie inseamna ca vrei proceduri, participare in asociatii locale, comunicare si actiune locala. Nu prea are legatura cu “liderul”. Presedintele si executivul sunt doar bucati de carton scoase in fata sa isi verse frustrarea populatia pe ele. Nu conteaza in realitate. Si serviciile/PCR se bucura de fiecare data cand cineva zice ca vrea “ordine, dreptate, lideri puternici” pentru ca in cuvintele astea pot sa impacheteze coruptie, furt si proceduri nedemocratice. Oamenii nu mai au focus pe ce e important si se focuseaza pe cartoane colorate. In final intreberea e unde vrei sa fie puterea – la lideri sau la nivelul de ceteatean. Daca ai in minte “lider” esti pe directia dictaturii.

      Si legat de strategie la nivel de guvern- ca tot stiu un pic de asta, se face asa: guvernul angajeaza o firma privata care organizeaza, comunica, etc si propune o strategie complexa. Guvernul o negociaza cu parlamentul si daca e in consens cu populatia (prin vot, de regula in multiple alegeri electorale) strategia e adoptata si implementata, la fel, in mai multe cicluri electorale. Pana acum populatia s-a manifestat ca vrea lideri si coruptie. In mod repetat, primari corupti dar cu imaginea de “lider” au fost alesi si realesi. Partide corupte dar cu “lideri” au primit un numar insemnat de voturi. Cand romanii vor uita de “lideri” vor avea democratie si vor scapa de coruptie.

  2. #7

    Din Franța lucrurile se vad usor diferit. Macron nu poate fi comparat cu Iliescu. Animala in schimb da, poate fi pusa in aceeași oală cu tribunul.

    • #8

      De ce? Si Iliescu si macron au ramas la putere bagand bocanc de miner, respectiv jandarm in gura poporului

  3. #9

    Orice Imperiu are un apogeu și apoi se prăbușește, de obicei din cauza propriilor tâmpenii. E vremea altora să conducă lumea, Europa și-a trăit traiul.

  4. #11

    Stai ca inca nu au venit vremurile grele. Acum e pistol cu apa

  5. #12

    Firea 2024?

    • #13

      Tu ce ai alege intre Firea si Sosoaca?

    • #14

      sa stau acasa, cum am stat in 2000.

    • #15

      @daddy, asa ajung cele doua in “finala”, pentru ca lumea sta acasa la primul tur.

    • #16

      sigur, criminalul si dilimache au ajuns in turul doi deoarece nu m-am prezentat eu la vot in turul doi. efectul a precedat cauza.
      plm, a devenit asa de greu de contextualizat?

  6. #17

    in franta, din primii sapte candidati ca scor in turul 1, care ar fi fost preferabil lui macron?
    iar dancila e doar limitata si pesedista, nu extremista jegoasa.

    apropo de lideri puternici, churchill a fost pus prim-ministru imediat ce englezii au luat-o pe cocoasa in franta si a pierdut alegerile imediat dupa victoria in razboi. cei care l-au precedat/succedat erau din acelasi aluat cu cei pe care-i vedem acum, asa ceva agreeaza poporul.

    • #18

      Si asa e normal intr-o democratie. Via Roma – liderul puternic are un mandat limitat pe perioada unei crizei. Daca societatea e normala la cap il da jos imediat dupa ce criza a trecut. Riscul e prea mare sa dizolve democratia.

    • #19

      @daddy: e nasol faptul ca in primii 4 ca numar de voturi din turul 1 au fost 3 dilimaci. iar faptul ca le pen a luat mai mult decat ceilalti doi cred ca a tinut doar de vechimea in circuit. aparent melenchon a fost destul de aproape raportat la numarul de votanti.

    • #20

      Macron trebuie sa le faca niste statui gigant primaritei Parisului si candidatului Partidului Comunist. Daca aia nu tineau mortis sa participe desi aveau 2-3% in sondaje, nu se mai plimba el aseara Macron ca Voda prin loboda. Ar fi avut muuult mai multe probleme sa-l contracareze pe Mélenchon intr-o confruntare finala, ar fi riscat chiar sa fie batut de ala.

  7. “The major problem—one of the major problems, for there are several—one of the many major problems with governing people is that of whom you get to do it; or rather of who manages to get people to let them do it to them.
    To summarize: it is a well-known fact that those people who must want to rule people are, ipso facto, those least suited to do it.
    To summarize the summary: anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job.
    To summarize the summary of the summary: people are a problem.”

    Douglas Adams…

  8. #22

    Penista nu-i ca Vadim. Era el mai nebun pe extrema, dar nu era pupātor (nici macar nedeclarat) de cizmā ruseasca.

  9. A murit Iliescu? Nu cred!

  10. #24

    La vremuri noi tot noi!

  11. #25

    Intai de toate, daca e sa ne intoarcem la Iliescu vs Vadim in 2000, a mai existat in Franta un duel oarecum similar, Chirac vs. Le Pen tatal, si aia pentru ca stanga a facut implozie (au fost mai multi candidati, Lionel Jospin, fostul prim-ministru al lui Chirac, care intrebat ce va face daca nu va intra in turu 2, a ras ironico-sardonic), respectiv Christian Taubira. Mie ce proaspat ajuns in Franta in 2001 mi-a cam tzatzait le posterieur sa nu iasa Le Pen pere, care juca in alta liga ca fi-sa. Ideea e c-atunci in turul II abtinerea a fost maxima, de vreo 28%. De vazut cat va fi duminica.

    Sincer nu inteleg fraza: “Duminică, francezii au o alegere de tip Iliescu-Vadim, alegere construită cu migală de domnul Macron, care și-a păstrat-o pe Le Pen pentru fiecare din alegerile la care a luat parte, evitând, cu mare grijă, evoluția vreunui candidat care să îi pună reale probleme.” Io in Franta stau intr-un oras condus de primari ai PCF (partidul comunist francez) din 1947 fara intrerupere. La noi in oras a iesit pe locul intai candidatul La France Insoumise, Jean-Luc Melenchon, si cam asta era ce vroia stanga (care tot asa s-a fracturat intre un candidat comunist, primarita parisului care-a luat in Paris mai putin voturi decat atunci cand a fost aleasa primarita, si unii si mai de extrema stanga).

    Sincer, avand in vedere cum plecase in campanie Eric Zemmour “polemistul” de mai extrema dreapta ca Marine Le Pen, m-asteptam sa ia mai mult electorat din cel al lui Marine Le Pen, dar pana la urma din ce-am inteles in primul tur a fost asa zis-ul vot util, adica oamenii s-au dus sa voteze gandindu-se care sunt strict cei 2 care au sanse s-ajunga in turul 2. Macron a zis ca nu dezbate inainte de turul I, pentru ca nici unul din fostii presedinti care-au candidat la realegere n-au facut-o, dar nu vad cum ar fi putut-o s-o “pastreze” pe Marine.

    Oricum cu exceptia lui Eric Zemmour, care-a indemnat alegatorii sai sa voteze cu Marine (ca sa nu mai zic ca propria nepoata a lui Marine, Marion Marechal-LePen e vicepresedinte al partidului lui Zemmour), restul au zis fie Macron, fie faceti baraj impotriva extremei drepte.

    Hai insa sa va zic un mic “secret”: de fapt si de drept nu conteaza mult alegerile prezidentiale, ci cele legislative din iunie. Acolo se va vedea ok daca se alege Macron, daca va mai avea majoritate cu LREM (La Republique en Marche) sau de exemple LFI (La France insoumise) va castiga o majoritate, poate facand alianta cu altii de stanga (comunisti, verzi etc.)

    Pentru cei ce nu stiu, alegerile legislative din Franta sunt extrem de bizare in sensul ca:
    – se aleg doar deputatii din Asemblee Nationale (senatorii sunt alesi indirect, nici acu dupa 20 de ani n-am inteles bine cum)
    – ca in putine alte tari, exista un al doilea tur de scrutin in care candideaza doar partidele care au avut primele 2 pozitii procentual in turul intai, se creeaza un fel de super majoritate.

  12. #26

    Putin și Jirinovski, tot în 2000. Pentru connaiseurs…

  13. #28

    “Din păcate, în continuare, UE are cei mai slabi lideri din istorie, Europa are cei mai slabi lideri din istorie, lideri care ne-au dus în groapa asta a unui nou război mondial.”
    nu mai am ce sa adaug….

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.