in urma cu un cincinal, stăteam într-un apartament din cartierul fraților mei de la BUG Mafia, Pantelimoun. Apartamentul frumos, mare, doar cu 2 probleme. Unu, nu avea deloc lumină, având în față un mare copac și doi, era mobilat, așa cum spune tradiția, clasic. Adică recamiere și vitrine de pe vremea lui Barbarossa plus niște covoare antice, supranumite arta, pe care nu aveam voie să le schimbăm.

Un lucru era bun acolo. Gazele și căldura se plăteau paușal, adică la comun, iar întreținerea ieșeaa chiar decent, fiind bloc de bătrâni strângători, care nu dădeau drumul la căldură decât pe la mijlocul lui noiembrie. În rest, mai purtau o cojoacă. Sincer să fiu, am impresia că unii chiar își făceau nevoile la ghena din spatele blocului, ca să nu tragă apa la baie. Dar asta e deja altă discuție.

Pe la sfârșitul lui noiembrie, s-a făcut mare adunare de bloc, să ne pună ELSACO repartitoare de căldură, ca să ieșim mai ieftin cu întreținerea. Bineînțeles, suflarea de babe și moși a dat pe spate de fericire, hell yeah, cum să nu, punem repartitoare. Și s-au pus repartitoare, a costat o gălăgie de bani, chiar și achiziționate în rate. Toată lumea ejaculator de fericită, gata, problemele noastre s-au terminat.

Ca punct de reper, întreținerea mea, la 2 camere, 60 și de metri pătrați, era maxim 300-350 lei pe timpul iernii. Și a venit prima întreținere cu repartitor. 700 de lei. Scurt, din încheietură. Mi-a căzut părul de nervi, hai peste administrator, nu se poate, hoție curată. Ăla săracul, ne-a arătat consumul și hârtiile oficiale de la ELSACO, atât era, era totul corect.

A doua lună, am făcut și noi ca moșulicii din bloc. Lăsată căldura deschisă doar în dormitor, în rest închis și deschis doar la nevoie, mai un aragaz aprins, mai o haină pe noi, deh, să facem economii. După care a venit întreținerea. 550 de lei. Asta după ce făcusem economii și tremurasem de frig ca eroii, iar fără repartitoare era cald și bine, umblând numai la deshabillie-ul gol

Din fericire, nu am mai apucat acolo și următoarea iarnă, i-am lăsat pe pantelimonezi să se scalde în binefacerile repartitoarelor de căldură. În continuare a rămas pentru mine un mit neexplicat, cum se poate ca fără repartitoare să plătim puțin, iar cu repartitoare să se dubleze costurile.

Mi-am adus aminte de pantelimon, citind cum își scot acum alții repartitoarele, din aceleași motive.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

77 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Repartitoarele sunt avantajoase doar pentru cei care iarna fie nu stau la bloc, fie stau dar inchid totul.

    • #2

      Repartitoarele nu se monteaza fara regulatoare de presiune, ceea ce “omit” de regula asociatiile pentru ca sunt scumpe, dar e o conditie impusa de normative … deci cand vine agentul termic cu presiunea de la mama lui, intra in instalatie vaj-vaj gaseste 2 calorifere din 10 deschise, trece prin ele cu viteza luminii si pleaca aproape la fel de cald cum a intrat. Pentru ca se citesc doar intrarile, cei 2 care au avut caloriferele deschise s-au umplut de datorii … de cele mai multe ori, pentru o familie normala, care nu vrea sa faca turturi, e mai rentabil la pausal pentru ca acolo e plafonat de lege.

  2. Am incercat sa-i conving asta varape tema asta.
    PULA.
    Au facut o lista cu semnaturi si mi-au fluturat-o pe la nas acum 2 saptamani : 95% vor cu repartitoare si, atentie mare, nu sunt decat vreo 5 pensionari din 50.
    Astia sunt, ce sa le fac, sa-i omor ?

    • #4

      vecinu, ce faceti, vecinu?Ș)))

    • #5

      Am avut si eu o situatie similara, doar ca lejilii spun ceva de genul:
      – sistemul cu repartitoare poate functiona daca 80% dintre proprietari sunt de acord
      – daca te numeri printre restul de 20%, poti opta pentru necitirea repartitoarelor si exista o formula de calcul si pentru tine (nu-mi aduc bine aminte cum, dar exista intr-una din legi/hotarari etc); in nici un caz nu esti obligat sa-i lasi sa-ti citeasca repartitoarele, doar ca trebuie sa-i instiintezi de acest lucru
      – la mine a mers cu vice-versa, in sensul ca daca mai mult de 20% NU mai sunt de acord cu repartitoarele, mumu la Ista; asa ca am facut scrisori de renuntare, le-am trimis la Ista, ne-au amenintat cu formula de calcul, cu bla bla bla si … de 2 ani am revenit la sistemul initial – pausal – de calcul; si da, in loc de 400 lei doar caldura, acum este maxim 280 lei (chiar daca gigacaloria s-a scumpit)
      Poti cauta toate legile si hotararile legate de acest subiect si da-le peste bot!

  3. #6

    tu consumi de 10 lei, vecinul face economie si consuma de 2.
    fara repartitoare 12/2 = 6.

  4. Eu ma gandeam sa incerc o iarna (asta) sa nu le mai dau citiri. Dar parca vad ca imi pun toate pierderile mie…

    • #9

      Fiecare bloc are in subsol un ceas al Radet.
      Radetul trimite factura dupa ceasul lui, nu dupa citirile individuale.
      Apoi factura se imparte in functie de consum, iar diferenta (intotdeauna exista asa ceva) se baga pe cheltuielile generale.
      Desigur ca daca exista cineva care nu are repartitor sau nu vrea sa dea consumul, respectivul poate tine loc cu succes de platitorul de serviciu 🙂

    • Astea nu se citeau wireless? Ude am stat in chirie nu am dat niciodata citirea la repartitoare..

    • doar daca ai d-alea wireless. Noi n-avem ca sunt puse de prin 2005. inca nu stiu daca aparusera d-alea wireless.

    • #12

      avem noi wireless si la factura ne mai costa in plus 20 de lei ca ni le citeste. E o dracie montata pe coltul blocului si vine una cu un cititor din ala ca de coduri si vede cat s-a consumat.

    • 20 de lei / ap? pai la mine is vreo 300 de apartamente in bloc, adica aia ar lua 6000 de lei doar sa citeasca cu un aparat electronic cosum? Damn….bine ca nu avem wireless

    • #14

      20 de lei per apartament, nu pe repartitor. nu m-am exprimat eu bine.

  5. #15

    Iarna trecuta am facut frigul ca prostii si mi-a venit intretinerea 680 de lei. La mine in bloc sunt trei calorifere pe holurile blocului, la parter, etajul 3 si etajul sase. Ard alea non stop si noi le platim si le regasim in factura trecute ca incalzire spatii comune. I-am tot zis administratorului sa le taie si zice ca nu se poate ca alea asigura nu stiu ce aerisire, pizda masii. IIdeea e ca la mine pe hol e mai cald decat in casa , iar la matusa mea, zona Eroii Revolutiei, 200 de lei 2 camere si zburzi in chiloti de caldura in casa.

  6. #16

    Eu am repartitoare, acum sunt inchise pesto tot in casa, iar la mine in camera sunt 23,7 grade C! De ce nu le dau drumul? Pentru ca daca le dau la maxim, adica 6, tot nu se face caldura, si platesc degeaba pentru caldura nada. Daca le-as lasa non-stop as plati 500 lei numai caldura si caldura din parti. In plus nu-mi place caldura, chiar daca ar fi. Daca or fi si la iarna 23 de grade fara caldura, eu sunt fericit.

  7. #17

    Si aseara au fost 19 grade afara si ei au dat drumul la caldura. Bataie de joc. La mine in camera erau 25 de grade, cu geamul deschis si tot m-am chinuit sa adorm 2 ore, asa cald era!

    • #18

      pai daca nu inchizi caloriferul, da drumul la aer conditionat.

  8. #19

    Pentru ca la pausal vine factura pe bloc si se imparte la nr de apartamente . Cu repartitoare vine aceeasi valoare maxima a facturii pe bloc, ca doar nu poti consuma mai multa caldura decat atunci cand erau pornite non stop la maxim, dar se imparte in functie de cat consuma fiecare in mod corect. Tu poate aveai 25 de elementi pana si la caloriferul din bucatarie, iar altul avea caloriferul din nasterea blocului de 6 elementi si normal numarul de unitati contorizate e mai mic decat caloriferul tau care putea incalzi o hala ceausista. Asta e problema pe care nu o inteleg multi dupa montarea repartitoarelor. Asta plus romanul care se pricepe la tot dar cel mai bine la furat, gen calorifer schimbat si montat la loc la sf lunii, etc.

  9. #20

    aham, deci cam peste tot e la fel.
    Pai sa vezi la mine, vorbesc cu administratorul si apoi cu fiecare vecin in parte sa anvelopam blocul, deh altfel negociezi cu firma pt toata fatada, alt pret etc. Toti ca nu au bani atunci, ca nu se poate. Ma hotarasc sa anvelopez singur, (stau la et 1), stabilesc un pret cu firma, vin aia si monteaza schela si imi anvelopeaza, dupa care vecinul de la 2 zice : pai daca e schela pusa hai si la mine! Idem si ala de la 3 si de la 4, automat alt pret negociat pt ei, mai mic cam cu 20% fata de ce am platit eu. Kill ’em all!

  10. #21

    @Arhi, apropo la Magurele ai vandut?

  11. #22

    Sincer am mai auzit asta cu ‘mai scump cu repartitoare’ dar mie nu mi s-a intamplar. Prin 2003-2004 stateam in militari la 2 cam…plateam 200-250 lei in total iarna. Au pus repartitoare, si factura la caldura mi-a scazut cu vreo 40-50%. Si nu le opream, ca aveam calorifere de-alea de fonta vechi, care daca se raceau, se incalzeau greu la loc.
    De vreo 4 ani stau in crangasi, bloc cu repartitoare.In fiecare iarna am platit 400-450/luna toata intretinerea (fara gaze ca avem si acolo separatie). Dar aici marturisesc ca mai opresc ziua caloriferele, ca suntem plecati 10 ore pe zi la munca). Dar seara, maxim ca sunt friguroasa. 😀
    Deci nu stiu, oi fi avut eu noroc, dar votez cu plus pt repartitoare.

  12. #24

    Stai sa vezi ca acum e la moda se se puna centrale termice de apartament pe gaz ca “e mai eftin”.. Instalatie 12000 lei (centrala, calorifere, tevi cupru, senzori, coloana gaz separata) + 250 – 300 lei gazul / luna. Cand dumnezeu amortizezi investitia asta cand pretul gazelor se mareste din 6 in 6 luni. Nu mai are rost sa vorbesc despre faptul ca intregul bloc e un sweitzer. (de la atatea gauri date in betoanele solide facute pe vremea raposatului dupa cutremurul din ’77 cand mai era si un diriginte de santier care mai verifica cat fier-beton se baga in stuctura) si despre faptul ca in tot apartamentul sunt tevi care arata dizgratios..

    • Amortizezi in 5-6 ani, depinde de anumiti factori: ce tip de centrala, ce tip de tevi, de radiatoare iei. Exista centrale foarte bune, si ieftine, exista centrale bune si foarte scumpe. Nu exista centrale proaste. La tevi la fel: exista cupru, pexal, PPR….Calorifere: de fonta, de tabla, de aluminiu.
      E o investitie de minim zece mii de lei. Dar vara te costa gazul 30 lei pe luna (apa calda si aragaz). Iarna, depinde de temperatura pe care o vrei (de la 22 grade fiecare grad in sus inseamna cam 10% consum suplimentar de gaz), daca ai sau nu termostat de ambient (economii de cca 35% in medie, de cca 50% la familiile “active” unde de ex intre ora 8 si 14 nu e nimeni acasa – termostatul programabil tine centrala in stand by, tot asa seara dupa ora 24 trece in regim de 19 grade…). Per an, datorita facturii foarte mici la gaz pe timp de vara si rezonabile pe timp de iarna diferenta de plata e cam de 2000 lei la un apartament de 3-4 camere.
      Am centrala de 7 ani, in plus ma ocup cu verificari tehnice la centrale, asa ca probabil nu vorbesc prostii.
      26 mc gaz in august, 55 in septembrie (io am dat si in septembrie drumul la caldura ca a fost o saptamina rece…) Iar cei cu termoficare au dirdiit in case, si fac pariu ca au platit doar apa calda mai mult decit mine gazul pentru caldura, apa calda si aragaz

    • #26

      Voi sunteti din epoca de piatra? Eu am centrala termica de 15 ani. Si instalarea costa in jur de 3500 RON nu 12000 cu tot cu tevi si robineti.

    • #27

      @Mircea, ia spune ca si centrala e garantata 5 ani. Dupa, pot veni cei de la gaz si sa-ti spuna s-o-nlocuiesti ca nu mai e sigura.. Deci, daca te ocupi cu revizii tehnice asta e painea ta. Pot intelege de ce promovezi tipul asta de incalzire. Nu inteleg de unde ai scos tu diferenta de 2000 lei la incalzire iarna. Eu plateam cu repartitoare inchise cam atat cat spunea Arhi iarna trecuta si din cauza celora care spunea “cu repartitoare e mai EFTIN” adica undeva la 6 – 700 lei cu totul. Solutia acestor repartitoare era un contor care sa masoare puterea calorica a apei NU COEFICIENTI peste coeficienti rezultati din formule complicate din debitul care trece prin apomentre.

      @Gollum, fara facutura poate costa 3500 lei la mana a 2-a. Nou, cu facturi, 3500 e doar manopera la un ap de 3 camere. Total 8000 lei + 4000 lei coloana SEPARATA de gaz cu proiect, contor, autorizatii etc.

    • @me F.C: exista centrale garantate 8 ani. Pe de alta parte dezvolta te rog putin subiectul cu “cei de la gaz” care vin si te pun sa-ti iei alta centrala dupa ce cea veche iese din garantie. Nu de alta, dar dupa cite cunosc, reprezentantii companiei furnizoare de gaz se opresc cu verificarea la robinetul de gaz al centralei. Mai departe tine de un RVT-ist (responsabil cu verificarea tehnica) autorizat ISCIR. e-on gaz, distrigaz sau GdF ai auzit sa oblige pe cineva sa-si schimbe aragazul doar fiindca a iesit din garantie? Tot asa si cu centrala: daca e in parametri (iar parametrii sint foarte clar reglementati) poate functiona mult si bine (peste 10 ani fara interventii majore).
      Revenind la cei 2000 lei diferenta de plata, fa un calcul simplu: 600 lei in medie pe luna incalzire + apa calda in regim de termoficare contra 200 lei cu centrala proprie. Ma refer la 100mp utili si la o perioada de incalzire de 5 luni (15 octombrie-15 martie). Nu mai fac si diferentierea costului apei calde in restul anului…
      @Gollum: Centrala in sine e in jur de 2500 lei. Cele in condensatie, mult mai mult. Montajul si PIF 600-800 lei. Caloriferele pot fi si 100 euro bucata, termostat de ambient: 100-300 lei, proiect, modificat teava gaz, tevaraia si fitingurile, manopera: depinde de zona si noroc. In nici un caz nu iesi la 3500 lei, decit daca esti instalator si iti faci instalatia cu ce ramine de la alte lucrari.

    • @me F.C.: Unde stau eu in chirie primesc regulat somatie ca voi fi deconectat de la gaz pentru ca nu mai am verificarea instalatiei facuta de prin 2001. Si o intamplare amuzanta legata de asta – colegul plecat sa duca gunoiul nu a incuiat usa si m-am trezit cu un gog in mijlocul sufrageriei care-mi spune sa-mi dau castile jos ca e de la gaz, a venit sa verifice. Din pacate n-a verificat nimic, doar si-a luat capace dupa ceafa ca s-a gandit sa intre in casa omului

      Apoi daca nu stii cum e sa platesti lunar 300 de lei apa calda si sa primesti o posirca cu care abia poti sa te speli atunci nu vorbi. Dadeam ca tampitu’ 6-700 de lei la intretinere si stateam in frig cu repartitoarele alea de cacat iar apa calda canci. Acum m-am muta, am centrala, platesc pana in 400 de lei gaz + intretinere in apartament cu 4 camere. Mare diferenta!

    • #30

      @me F.C. Atunci cand orasul in care locuiesti decide sa renunte la incalzirea centralizata, felul “dizgratios” in care arata tevile prin casa e ultima ta grija. Si atunci ai de ales intre a-ti recontrui soba de teracota desfintata acum 20 de ani sau a-ti pune centrala de apartament.
      E intradevar un efort financiar, dar pentru a vedea pentru prima data in 10 ani cum e sa iti curga la robinet apa fierbinte si curata (fara sa astepti dupa ea cu robinetul pornit vreo 40 de minute si in final sa iti vina verde) a meritat.

    • #31

      ia uite-i cum sar.. spiritul proprietatii urla.. centrala mea, si numai a mea. Nu spuneam ca nu sunt total de aruncat la gunoi centralele astea dar dpdv al mediului, consumului, costurilor e mai eficient sa ai un sistem centralizat pe scara / scari de blocuri. Bineinteles cu niste instalatii regandite si cu niste coeficienti ce calcul corecti. Nu repartitoare, nu instalatii inginerite in 1900 toamna care au bucle kilometrice in demisolurile blocurilor. Atat am avut de zis nu vreau sa intru in polemici cu niste incuiati. (incuiati = oameni care nu vad mai departe de propria gandire, care nu accepta alte pareri) Asta ca sa nu credeti ca v-am injurat cumva.

  13. #32

    Decat sa puneti repartitoare, mai rentabil e sa va luati un panou de incalzire Sunjoy.
    Sotia mea a analizat extrem de atenta oferta si a hotarat sa luam unul.
    A trebuit sa trec la executare, am virat 1.700 lei in contul firmei respective si in doua zile am primit panoul.
    E ceva fenomenal.
    Am inteles ca da ioni negativi, are tehnologie nanosilver, vindeca cancerul, elimina celulita, purifica aerul si asigura o atmosfera linistita calmand nervii.
    Basca ca are si un sistem de programare pe zile, saptamani cu temperaturi pe ore.
    Noi il folosim pe programul bunica, adica dai mai cald, mai putin cald in modul direct.
    E f frumos, e plin de tehnologii curative si panoul de comanda e de efect.
    Are si lipsuri, nu f importante, respectiv ca nu prea da caldura.

    • #33

      acnea o trateaza?

    • #34

      Asa iti trebuie daca te iei dupa femei si nu stii sa iti pui la punct nevasta

    • #35

      Acneea, scolioza, psoriazis, sunt printre problemele medicale care nici macar nu mai sunt pomenite, fiind subinteles ca sunt vindecate rapid.
      PS. Am precizat ca e frumos si ca are termometru luminat ?

    • Am stiut ca e minciuna de cand ai zis ca sotia a “analizat” si a “hotarat”. Nu exista barbati atat de fraieri in Romania!

    • cand a zis ca sotia a analizat deja era minciuna gogonata. Analiza implica gandire, ori asa ceva la femei…

    • #38

      1. Lucifer – Nu intelegi ca vindeca cancerul si elimina celulita ?
      2. Andreea – Nu exista barbati fraieri, exista doar soti care pentru linistea lor, nu se uita la 1.700 de lei pentru un termometru luminat

    • #39

      1700 Lei pentru termometru luminat? Mi se pare un pret decent

    • #40

      Comparativ cu linistea mea, e pomana !

    • #41

      ai putea sa incerci sa il inchiriezi. De exemplu: poti cere 100 lei pe ora pentru tratarea platfusului si 130 lei pentru indreptarea dintilor.

    • #42

      M-am gandit.
      Din pacate nu indreapta dintii 🙁
      Doar ii albeste si vindeca cariile

    • they see me trolling.. they hating..

    • Un fost coleg de facultate de-al meu vinde prostii din astea… Acum inteleg de unde are bani de Passat nou, de ski in Austria, week-end-uri la Praga si mare in Grecia…

    • #45

      Imi place cum a hotorat de una singura ca o femeie desteapta ce este!

    • #46

      @Playactive
      Tu chiar nu ai fost niciodata cu o femeie la cumparaturi ?
      “-Iti place asta, sa mi-o iau ?
      – Nu-mi place, nu-ti sta bine
      – Ce stii tu, oricum mi-o iau.
      – Atunci de ce mai imi ceri parerea ?
      – Pai asta ma intreb si eu.”

      Desigur ca acest dialog este imaginar.

  14. #47

    ehehehe, exact despre astea sunt in focuri aia din blocu’ meu acu’.
    din fericire, administratorul meu e un tip jovial si lucid desi e trectu de 6 decade, care s-a cam saturat sa plateasca ca prostu’ si sa il usture in cur la plata.
    plus ca la noi mai exista practica sa nu se dea citirea “corect”, existand si cumetri care au dat un consum de 50 de lei la 3 camere.

    asa ca s-a facut sedinta si s-a propus sa le scoatem, acuma se face lista cu semnaturi. doamne ajuta!

    🙂

  15. La mine in bloc tocmai s-a renuntat la repartitoare. Sper sa fie mai ieftin dar oricum nu ma afecteaza prea mult 🙂 la garsoniera mea de 33 m2.

  16. #49

    Sa lămurim ceva. Plata era în sistem pauşal numai dacă nu aveaţi deloc contor la bloc. Dacă aveţi contor, ăla măsoară ceva care se împarte între locatari proporţional cu suprafaţa. Poti să spui că plăteaţi la comun.

    Când ne-am mutat în bloc nou, pe vremea lu’, se purta aia cu terminatul blocului înainte de termen şi depăşirea planului. Printre chestiile care lipseau? Nu aveam contor la curent. Deloc. Nimeni din bloc. Şi atunci am plătit curentul pauşal, gen 50 de lei de apartament, indiferent cât consumam, pentru că nu se putea măsura. Din păcate, până la urmă ne-au montat contoarele, dar cât a ţinut a fost bine.

  17. #50

    off topic- @ arhi, mi-am pus anul asta niste ghebe la murat dupa reteta bucovineana. le-am gustat aseara. Sunt o minune…

    • #51

      au, m-ai ucis…

    • #52

      pai numai tu m-ai starnit tot spunand de ele 🙂

    • #53

      poti sa bagi ghebe si la zacusca

    • #54

      Bucovina power! Eu mi-am pus castraveti bucovineni la murat in Finlanda (sunt bucovinean, deci castravetii sunt bucovineni), reteta aproape originala inclusiv ramura de visin. Finlandezii au muraturi de cacat, numai in otet si dulcegi.

  18. #55

    Ma mir ca inca nu a nici-un “specialist” care sa ne explice cum functioneaza aceste “repartitoare”.
    Ideea e ca circula o gramada de legende urbane legate de ele. Concluzia tuturor aceste legende este ca daca ti-ai pus repartitoare oricum iesi in pierdere.

    • Iti spun eu cum functioneaza, unele. Au un senzor de temperatura in fata si un alt senzor de temperatura in spate, pe tija care face legatura cu spatele elementului. Cu cat e mai mare diferenta de temperatura dintre cei doi senzori cu atat cunsumul inregistrat e mai mare.

      Se pot manari pana la un anumit nivel, depinde cat de priceput esti sa-i scazi temperatura doar in spate, a.k.a un flux de aer sanatos dirijat unde trebuie.

  19. #57

    Eu sunt mai de la tara: repartitoarele sunt robinetele alea haioase cu marcaje pe ele care daca le dai peste 3 incepe si-ti papa caldura? Daca da – check-it-out: am plecat cam o saptamana d-acasa si am uitat un geam “pe batant” si robinetu pa 3. In timpul asta a dat un ger d-ala naprasnic. Ce credeti ca s-a intamplat? Am platit dublu intretinerea!!

    Ah, repartitoarele nu-s robinetele, sunt doar jucariile alea atasate de calorifer? Pai am impresia ca repartitor fara robinet d-ala haios ca sa-ti tina in frau caldura e cam degeaba.

  20. După vrăjeala că-ți scad costurile cu o sacoșă de shaorme dacă pui repartitoare, acum vin „hexperții ” să ne zică că totu-i în van dacă nu te anvelopezi. Eu stau în curtea generalisimului de la sector 2 și, cică dacă suntem cuminți, și ne bagă pe gât firma ce-i place lui, într-un an, maxim doi, o să avem căldură ca-n Hawai și bani nu doar de shaorma ci, și de fasolea cu ciolan pe care-o servește la votangii, în zilele din preajma lui 0 grade.

    • #59

      ce funny. ai un fan.

    • #60

      Anveloparea chiar conteaza, daca este facuta bine… Si eu stau tot in S2 si nu ma pot plange de traiul aici, lucrurile merg spre bine, generalul chiar se implica(normal ca isi trage si el)

      Eu platesc 90 de lei la intretinere vara si maxim 300 iarna(caloriferele pornite aproape non stop). Si da, am repartitoare si m-am certat cu aia de la ista legat de tevile care trec prin casa si pentru care platesc cat nu face

    • În sectorul generalisimului, pe lângă șmenurile cu anveloparea, piața din dosul personajului(piața Obor), chioșcurile cu ce seamănă cu modulele de sinistrați, plantările de trandafiri în prag de iarnă(azi plantau de cu zor la intersecția Ritmului cu Pantelimon), cam multe șmenuri, nu?,deci pe lângă toate acestea, traiul e bun dacă ți-l faci tu bun. Dacă te lași pe mâna primarului atașat la ceaunul cu fasole, și te lași, că n-ai ce face încă trei ani, mergi ca Ecaterina Teodoroiu prin tranșeele din trotuarele, stai cu ambalajele în buzunar pân` acasă, dacă ești simțit, coșurile de gunoi fiind mai rare decât inorogii și, cel mai important te aștepți în prag de alegeri să ți se schimbe gardul din jurul blocului, și-atât. Aaa, era să uit, tot la alegeri vezi cum babele din bloc și administratorul sau administratora cum pleacâ țanțoși, în muzică de potăi ce papă copii, spre autocare să se ecumenească la mănăstiri, ca mai apoi să-l blagoslovească pe general c-un vot.

    • #62

      ghe: eu locuiesc app de ritmului cu ptm, nu am vazut pe nimeni plantand ceva(chiar o sa ies din casa ca “vaz” cu ochii mei)

      Piata Obor arata mai mult decat bine(sau preferai haznaua de dinainte?) mai are de lucrat la hala aia imputita unde se vinde carne si peste.

      Cosuri de gunoi ai la fiecare 50m (daca or fi disparut nu e vina lui)

      Faptul ca organizeaza pelerinaje pentru batrani nu e un lucru rau(chiar daca are de castigat voturi de pe urma lor). De cluburile pentru seniorii din sector stii ?

      A scazut destul de mult gradul de infractionalitate din setor montand camere si punand la munca comunitarii 🙂

      Cel mai mare minus pe care il dau e acela ca inca se face contrabanda cu diverse chiar sub nasul lui, dar plm, nu prea ai ce sa le faci ciorilor de acolo.

      L-am cunoscut personal pe om si chiar ii pasa de ce se intampla in ograda lui

    • #63

      vino in timisoara, sa vezi cum sunt 10 cosuri de gunoi in tot orasul

  21. In urma cu vreo cinci ani, locuiam intr-un apartament cu repartitoare. Am facut un experiment. In decembrie, opream caldura cat eram plecat la serviciu, adica circa 10 ore pe zi. Toate caloriferele bocna. Dadeam drumul doar seara si le tineam blana pana a doua zi dimineata. Intretinerea a venit ceva in jur de 400 de lei. Dar era frig in casa, foarte frig.

    In ianuarie le-am lasat blana pe toate, in toata casa, nonstop si intretinerea a venit 380 de lei. Cu acelasi consum de apa, diferente nesemnificative.

    Evident, am mers la administrator si i-am expus problema, mi-a zis ca n-are cum, sa stau linistit. L-am intrebat cum se citesc si mi-a explicat ca este un sistem corect si complex prin care se citesc “de la distanta”. Inca sunt de parere ca repartitoarele reprezinta un alt mijloc legal de furt, sa-i zicem asa.

    • #65

      “mi-a explicat ca este un sistem corect si complex”
      Cuvantul magic este “complex”

    • Cuvantul si mai magic e “corect”. Cum e totul in Romania, de altfel.

    • Sigur, sigur, atat de corect incat la dublu consum, practic, am platit mai putin…

      Eu nici pana in prezent nu am reusit sa-mi dau seama cum se citesc “de la distanta” aceste repartitoare.

      Corect, sigur ca da 🙂

    • #68

      In Romania, “corect” nu este un cuvant, este o legenda urbana.

    • Ma scuzati, inca sunt la gradinita, ma mai pacaleste cate unul cu o ciocolatica ocazional. :))

  22. #70

    In general repartitoarele sunt puse pe bucla separata (teava derivata) si ai sansa sa iti uzi casa mai des decat uzual. si sunt bune ca unii au vandut pielea ursului din padure pe super bani

  23. #71

    din fericire am avut oameni normali in bloc. cand stateam acolo.

    dar tot a fost o aventura.
    am tinut o sedinta eu si inca 3-4 tineri numiti in comitetul de studiu. acu vreo 10 ani parca. nu mai stiu ce referat am facut repartitoare si gaz comun vs centrale si contoare individuale.
    noi am zis ca nu merita repartitoarele (am adus si pe cineva de la gaz (incognito), care le-a descris ceva de mafie, repartitoare si consum comun. cu cifre.

    concluzia intalnirii : daca tot bagi un ban, sa ne facem contoare la gaz + centrale cine isi permite. surprinzator, lumea a fost de acord cu noi, asa ca am trecut la contoarele de gaz si apa individuale in primul an.

    e asociatie de 2 bloace, 11 etaje fiecare, nici un calorifer in casa scarii, fara parter locuibil.

    incep sicanarile din partea celor de la gaz. (ne avertizase omul nostru).
    pai noi citim contoarele de la voi, citim si contorul nostru, dar nu se pupa, trebuie sa platiti si diferenta.
    adica ei ziceau ca undeva prin beci, se pierd m3 de gaz zilnic. wth, trebuia sa sarim in aer de mult.
    poate nu prin beci, poate se umbla la contoare. pai prindeti-l domnle pe ala care umbla, ca doar contoarele sunt sigilate.
    nu ne-am inteles, i-am dat in judecata, s-a terminat in favoarea noastra.
    apoi astia cu apa. cica nu se pupa citirile individuale cu cele de la contorul nostru, tre sa platiti diferenta. (este angajata o firma agreata de ei, care citeste contoarele contra sumei de 1.5 lei/apartament).
    dupa ei, de diferenta de apa, putea avea un lac intreg in subteran. un lac pe luna.
    cu astia nu am ajuns la judecata, dar nici nu le-am platit in plus. totusi incet incet, au ajuns sa se pupe. nu stiu care a fost magaria ori din partea lor, ori din partea noastra, dar parca se adunau multi prea multi m3 de apa ca sa fie contoare manarite.

    a urmat a treia magarie. cativa din noi ne-am permis sa trecem pe centrala chiar dupa montarea contoarelor de gaz. apar astia cu incalzirea la o intalnire, domle trebuie sa platiti pierderile din casa scarii.
    i-am rugat sa ne arate calorifere sau ceva agregate de incalzire in casa scarii. se pare ca nu au auzit de bloc fara calorifere.
    apoi ne-au zis ca tre sa platim caldura ce trece prin tevile din apartamente.
    i-am invitat sa le taie, sau sa le izoleze, ca noi nu avem nevoie de ele. eventual sa ne plateasca chirie pe ele, ca trec pe la noi prin casa.
    la ce a luat asociatia oarecum foc (desi banui ca in subconstient se stia ca sa plateste) a fost ca au venit cu o nota specifica de plata pentru caldura emanata de tevi in subsolul blocurilor.
    anul urmator, din 88 de apartamente, mai ramasesera 2 fara centrala proprie.

    tot din studiul facut, am aratat ca e mai ok (costuri) o centrala de bloc.
    dar ca sa citez ce am scris “dar noi fiind romani, sunt mari sanse sa nu ne intelegem”. a fost lumea de acord.

  24. #73

    Arhi,

    motivul principal pentru care ai ajuns sa platesti mai mult este lipsa soarelui – practic apartamentul tau era mai friguros decat altele expuse la soare. daca mai aveai si “norocul” sa fii la ultimul etaj si/sau pe colt asta era inca un motiv in plus sa platesti.
    alte cauze pot fi prezenta coloanelor de apa in apartament care intra in calcul si cresterea pretului gigacaloriei.
    ar mai fi si … furtul. la noi in bloc il stiu pe unul care nu platea decat citirea contoarelor iar caldura era 0 lei. tipul avea o locuinta fara lumina naturala dar el sustinea cu tupeu ca se incalzeste cu aparate electrice.

    cel mai corect sistem de plata ar fi un fel de pausal insa sa se tina seama de toti coeficientii pe care ii iau in calcul astia cu repartitoarele (pereti exteriori, nr elementi calorifer, etc). Pentru cei de pe colt la ultimul etaj ar fi foarte mult comparativ cu apartamentele orientate pe sud fara pereti exteriori (altii decat cei cu ferestre) dar ar fi corect.

    eu m-am opus repartitoarelor din inertie (fusesem pacalit cu contoarele de apa) si

  25. #74

    La mine facea sotia economie si freca tot timpul robinetele la 0, 1, 2 sau 3 maximum. Niciodata la 5. Asta pana am racit si i-am spus ca din acel moment toate robinetele stau la 5 sau “bagajul si la ma-ta”.

    De la un consum valorand 180-200lei am ajuns la 220-230 maxim.
    Acum insa nu mai duc grija medicamentelor.
    Cand se amana pornirea caldurii merg doua calorifere electrice cu oalele de apa aferente sa nu fie aerul uscat. Si factura la electrica nu sare 300lei pe luna.

    • #75

      Barbat adevarat, stii sa iti pui nevasta la punct, nu ca Jerome. Respect!

  26. atatea nemultumiri…la brazzaville temperatura minima e de 12 grade

  27. #77

    Ce de frigurosi pe aici. Lucky me pentru ca sunt calduros!