Sunt foarte multe povestiri, în online, despre curieri și ce rahaturi fac unii dintre ei. Eu, de exemplu, am 5 luni de când aștept, pentru a doua oară, un pachet de la Eonet, pe care mi-l fură curierul de la DHL, după care anunță că nu am fost găsit acasă. Și nu, nu aflu eu de la ei sau ceva, ci aflu de la Eonet, când îi întreb și ei îmi zic de status.

Sau curierii care nu vor să urce în bloc, iar asta e cea mai tare plagă a ultimului an. Zilele trecute a încercat-o și cu mine un Fancurier, gen “Și, iese cineva sau mai aștept?”. Ăștia sunt cei mai prezenți pe net, în special în discuțiile cu clienți femei, unde tupeul de modârlan iese la suprafață ca uleiul pe fruntea lui Șoșoacă.

Pe de altă parte, sunt sigur că există și cazuri inverse, în care curierii sunt abuzați, pentru că suntem o lume nebună, formată din nebuni.
Și mă gândeam că lucrul ăsta poate fi evitat foarte simplu.

Toate comunicările cu clienții să se facă pe SMS, că poate nu au toți Whatsapp sau Telegram. Și atunci sună altfel Bună ziua, coboară cineva până la colț sau plec? Cu siguranță nu și-ar mai permite ghidușii de astea. Același lucru și cu minciunile clientilor, pur și simplu există dovada scrisă a discuției, nu mai vorbim vorbe, să moară mama, credeți-mă pe cuvânt.

Eu să știți că pitchuiesc ideea la companii.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

50 comentarii Adaugă comentariu

  1. Săptămâna trecută, ies cu câinii. Mă întorc, un Nemo parcat în fața scării si curierul la ușile din spate, vorbea la telefon: “Larisa, coboară până jos ca să ți iei coletul, îs de la Nemo”.
    După câteva secunde, înjură “morții mă-tii”.
    Presupun că femeia refuzase.
    Toate bune, intru în scară, urc în lift, mă duc sus, deschid ușa, nevastă mea turbată.

    Mdap.

    Sună interfonul, era muistu’. Mno, până la urmă am cedat, nevasta-mea n a vrut circ că deh, oraș mic, o cunoaște lumea etc. Dar când îl prind pe ăla …

    • #2

      Cand il prinzi… iar cobori dupa el. Nu stiu solutii sa faci pe domnii curieri mai politicosi atunci cand ei nu sunt

    • #3

      Deci ala a injurat dupa ce a inchis telefonul si tu erai gata gata sa il omori ca vorba ceea “ramanea sotia cu onoarea patata”. Ala a incercat, nu a mers, s-a prezentat la usa.
      De ce te-ai enerva pe un idiot din asta? Nu vad de ce ai pune la suflet un compartament ce in mod real nu avea nimic cu tine sau cu sotia ta. Vorbea singur, ala era nebun, dar tu de ce ai avea acelasi comportament?

    • #4

      Septimiu, pe principiul asta nici dacă o scuipa unul pe strada cu tine random, nu pui la suflet, ca e clar ca oamenii care fac asta nu au toate țiglele pe casa și nu e personal, sunt doar bolnavi psihic și s-a nimerit sa le iasă nevasta în cale, nu ai cum sa te razbuni pe prost, iei șervețelul și o ștergi pe ochi și mergeți mai departe de manuta în timp ce ii explici ca ala era un nebun și nu merita sa pună la suflet flegma care i s-a lipit practic de retina.

    • #5

      @Laurra : injuratul dupa inchisul telefonului echivaleaza cu injuratul in gand.

    • #6

      dacă a pronunțat ”îs”, merita bătut peste gură!

    • #7

      păi daddy, aici la Cluj 90% vorbesc așa

    • #8

      @Laurra, este o diferenta destul de mare intre a injura pe cineva la telefon si a injura dupa ce a inchis telefonul. Nu cred ca tu nu ai zis niciodata un “prostu’ dracului” sau “ce tampita este asta” dupa ce ai discutat cu un prieten/o prietena. Sau cand te-a sunat seful si ti-a cerut sa-l ajuti cu un proiect care nu facea parte din atributiile tale.

  2. #9

    Adevărul e la mijloc. Am pățit doar la DPD nesimțirea asta, cu un cretin care insista ca se grăbește și sa cobor mai repede sau dacă nu vine luni (era vineri). Si nu în fata blocului, ca as fi coborât, nu sunt handicapata, dar imi explica el ca era undeva la vreo 4 scari de bloc distanta, ca acolo a parcat pt ultimul client. Nu puteam sa cobor si sa lipsesc câteva minute bune din motive de copchil care urla și eu singura în casa. L-am rugat, i-am explicat, a auzit și copilul cum plânge, a concluzionat el singur că vine în alta zi. Doar fiindcă în colet se afla ceva ce nu suporta amânare (un telefon de munca pe care îl uitasem cu o zi înainte la Brașov și mi l-a trimis cineva prin colet), l-am rugat sa imi dea urmatoarea lui adresa și s-a dus soțul după el cu mașina de unde avea treaba ca să recupereze telefonul. Ala mi-a rămas ca reper de nesimțit suprem.

    În rest, toate celelalte companii de livrări deja au curierul lor pe zona mea de ceva ani buni, curieri pe care i-am cinstit mereu și care se poarta ireproșabil. 🙂 cumva, lăsând deoparte idioții fără chef de munca, dacă ești și tu om cu ei, le vorbești frumos, le dai un 5-10RON în funcție de colet sau mai mult dacă ii faci sa te aștepte cu livrarea etc, țin minte si sunt foarte serviabili.

    • #10

      Mai fac ăștia faze de genul și la mine „coborâți că ajung în 2 minute”. Eu politicos, dar cu răbdare de ardelean, după vreo 3 faze în care am așteptat ca idiotul 5-10 minute, la orice fază de genul întreb încă o dată „scuze, nu am auzit, ce să fac?”. De fiecare dată din „coborâți că ajung în X minute” se transformă în „ajung în Y minute”.

  3. #11

    Data viitoare sa iti iei nevasta urata. Garantat scapi de problemele astea.

  4. #13

    No offense, dar acum ceva vreme era un concurs pe blog despre cine da mai mare spaga la curieri. Si era un baiat incoltit de toata lumea pentru ca lasase spaga doar 15lei…

    • #14

      care ar fi ofensa? eu dau spaga curierilor

    • #15

      5 lei pentru colete care nu au valoare mare.
      10 lei pentru colete de valoare mai mare las și eu la băieți. Se poartă și altfel, poate nu pot cobori in momentul când mă sună să aducă coletul, fiindcă nu am cum. Vine la 3-4, aduce coletul, las și eu ceva la băiat, fiindcă a fost de comitet.
      Înainte aveam un bulangiu care suna și nu răspundea la telefon, iar apoi dădea că nu am fost găsit la domiciliu.
      Avea raftu lui cu reclamații la curier.
      Sper să îl fi călcat mașina, că nu mai e la mine pe zonă sectorist. Nu l-am mai văzut.

    • #16

      Eu dau random câte un bacșiș de 10-15-20 lei la curierii care vin des (Fan, DPD, Sameday, GLS), niciodată însă la prima livrare (în afară de Bringo). Și nu neapărat pentru comenzi online, ci pentru corespondență,

    • #17

      Un curier livreaza in medie intre 80-100 colete/zi. La cum ziceti toti ca lasati 10-15 lei ar iesi ca face minim 1000 lei/zi. Doar ca in realitate fac sub 100 lei :))
      Personal la coletele fara ramburs nu las niciodata bacsis. La coletele cu ramburs facem sa fie rotund, adica le ramane un 1-2-3 lei. Stiu, sunt zgarcit. Lol.

  5. #18

    Vis, cand m-am mutat in noul apartament. Am programat pe emag livrari in intervalul 19-21, sambata, pentru ca stiam ca nu o sa termin cu mutatul mai devreme de ora 19. La ora 17:30 sunt sunat: buna ziua, avem o livrare, sunteti acasa? Zic: nu, pentru ca livrarea e pentru ora 19. Zice: Da, dar stiti, sunteti ultima livrare si ne-a venit deja marfa si nu am mai sta nici noi, daca nu veniti, v-o livrez luni. Zic: am platit, petru 3 produse ( aduse de aceeasi masina ) aproape 120 lei pentru livrari programate, de ce as primi luni produsul? ( A se nota ca eram la vreo 15 km de Bucuresti cand m-au sunat ). Pana la urma, venit acasa, frumos, ajuns in 20 de min, pentru a prelua comanda cu o ora mai devreme decat era programat. A doua zi am dat mail la emag si mi-au restituit 60 lei drept credit pe emag. ( da, pentru curiosi, desi nu prea agreez, le-am lasat si bacsis, pentru ca au carat un frigider si o masina de spalat in casa )

    • #19

      Nu inteleg asta cu lasat bacsis desi au prestat defectuos serviciul pe care tu l-ai platit. Din cate stiu serviciile de curierat pentru electrocasnice implica livrarea pana in casa, adica nu au facut nimic special.

  6. #20

    Exista si reversul medaliei: pe la ultimul Black Friday, curierul care mi-a adus unul din colete se chinuia sa ii explice unui client cretin, via telefon, ca a intarziat ca are multe livrari, dar ajunge. Idiotul de client nu realiza ca il tine pe asta din treaba si ca, cu cat sta mai mult pe telefon cu el, cu atat termenul efectiv de livrare se mai impinge cu cateva minute.

  7. #21

    patit asta cu “nu ne lasa sa urcam/va astept jos” cam de la toti curierii.

    inclusiv GLS care a zis: “vreti coletul, coborati.” , la care i-am zis: “ia coletul, fa ce vrei cu el”.

    Reclamatie frumos pe email la fiecare curier, cu numar de telefon, conversatia cu curierul, timestamps, etc.

    Sa se vada frumos cum a bifat el “nu e la adresa” desi in telefonul meu se vede ca am vorbit.

    Cel de la GLS, dupa discutia aia si reclamatia la sediu, mi-a adus coletul la usa in 30 minute.

    De atunci imi aduce fiecare colet, il lasa in fata usii si pleaca. Nici nu mai atenteaza sa comenteze.

    Eu pot intelege un “puteti cobori? ni se recomanda sa nu urcam”. Daca vrei si poti, te duci. Daca nu, ti-l aduce.

    Dar nu aroganta de genul: “va astept la scara/nu ne lasa sa urcam”.

    • #22

      cine spanac nu îi lasă? mama?!

      da, atât fostul angajator, cât şi actualul nu permitea/permtie accesul străinilor pe etaje, dar asta o ştiam, că dădeam/dau cu sapa în clădire. şi coboram la recepţie.
      am întâlnit şi varianta “politica firmei să nu intre curierul în casă (în casă, nu în faţa uşii pe palierul etajului) că au fost reclamaţii de furt”, pot să pricep şi asta.

      în rest cine nu îi lasă să vină la adresa exactă?! pt că adresa mea e str. x, bl. y, sc. h, ap. ţâşpe, nu în faţa blocului cu câinele/pisica blocului, ca boschetarii.

  8. #23

    Aveam mai demult un smarfon care inregistra toate apelurile intrate sau iesite. Da, aveam zmarfon diainte de gdpr… Mesajele sunt o idee mai buna decat inregistrarile (din foarte multe motive), dar iata o idee infinit mai buna: 9gag.com/gag/a9End6D

    • #24

      Yup. Așa este setat al meu, are funcția inclusă, înregistrează absolut tot. La final de săptămână șterg discuțiile de care nu am nevoie.

    • #25

      Pe android am Cube ACR care inregistreaza automat toate conversatiile, e foarte util cand uiti sau esti nesigur de ce ai discutat cu cineva.

    • #26

      Nu mai merge in ultimele versiuni de Android, era priceless fata aluia cand zicea ca a zis nu stiu ce si ii aratai cu inregistrarea ca nu e asa. Era funny si cand suna telemarketers si ziceau ca e inregistrata convorbirea si le replicam “Sa stiti ca si eu inregistrez, sa ne intelegem” si inchideau telefonul :)))

    • #27

      In urma articolului astuia mi-am contactat fabricantul de telefoane, care m-a sunat sa-mi spuna ca pe modelele mai noi nu mai ai asa ceva automat. Cred ca depinde de locul in care te afli sau in care ai operatorul, blabla, legea, etc. Cica trebuie sa-i anunti din timp ca-i inregistrezi si ca, daca nu faci asta, inregistrarea nu poate fi folosita ca proba, la nevoie. Ceea ce-mi plesneste creieru’ si vreau sa schimb planeta. Adica atunci cand se organizeaza un flagrant, li se spune infractorilor “ba, vedeti ca venim maine cu politia si va filmeaza cum luati spaga”?

    • #28

      de inregistrat poti inregistra, e infractiune sa publici, daca nu demonstrezi utilitatea publica a inregistrarii, recte o infractiune

    • #29

      @DeeDee, este vorba de GDPR. Astfel telefoanele vandute pe teritoriul Uniunii Europene nu mai permit inregistrarea conversatiei. Poti sa inregistrezi doar ce vorbesti tu, nu si ce vorbeste interlocutorul.
      Mai exista exceptii de aplicatii care merg temporar pe anumite modele sau de telefoane care au fost produse in general pentru piata din Asia, dar au fost importate neoficial si in Europa.

    • #30

      Adevarat. Am incercat Cube ACR, as per El Raton, dar am vazut (inclusiv in plangeri) ca ma inregistreaza doar pe mine, adica pot sa vorbesc singura, de nebuna…
      In orice caz, multumesc tuturor pentru lamuriri.

  9. #31

    Acu’ tre sa invatam sa scriem ca sa putem primi un colet? Impotriva. NuPartikip.

  10. #32

    Noi nu am avut probleme cu curierii, ne stim cu toti pe numele mic, facem conversatie de complezenta, stam la casa, ne sunam inainte, chiar daca nu avem cash uneori ne predau coletele pe incredere ca sa le achitam ulterior in aceeasi zi, lasam ceva de fiecare data (un 10%), etc.

    • #33

      Tu ori esti foarte bogat, ori foarte burghez ori care e spilul? Lasi 10% MEREU? Deci daca eu am comandat tv, frigider, masina de spalat si inca ceva, comanda totala a fost vreo…7-8000 lei, tu ai fi lasat 700-800 lei bacsis?

    • #34

      10% din valoarea coletului doar la curier ca bacsis?
      As intelege un ciubuc la frigider sau masina de spalat, ca-s mari si grele dar daca iti iei un telefon de 1000 de euro ii dai si curierului 100 ca ti l-a adus?

    • #35

      Le lasa ca are de unde, nu mai fiti saraci.

    • #36

      Nu bre, las 10-20 de lei in general, coletele sunt platite cu cardul in momentul comenzii, nu folosesc rambursul aproape niciodata, iar cand il folosesc e la comenzi mici de maxim 150-200 de lei, de unde cei 10% si achitatul ulterior.

      Cum plm sa le dau 800 de lei…

  11. #37

    Cand ma suna curierul de la GLS, dupa ce raspund e un robot care ma anunta ca urmeaza sa fie inregistrata convorbirea. Nu stiu in ce masura am acces eu ca si client la acele convorbiri, dar, teoretic, ele exista. Poate ar putea sa faca la fel si altii…

    Ironia e ca desi e inregistrata convorbirea, invariabil curierul imi cere sa cobor si sa merg pana intr-o statie de autobuz unde poate el parca…

  12. #38

    Ce e Eonet si ce ti-ai luat de acolo?

  13. #39

    Eu am un curier de la Pink Post sau asa ceva, care de fiecare data zice ca nu urca el pentru ca “e pandemie si trebuie sa ne intalnim in spatiu deschis”. LOL. Si de fiecare data ii spun ca e primul si singurul curier care stie de aceasta regula, iar apoi urca el cumintel…

  14. #40

    Nu imi amintesc ultimul curier care a adus ceva pana la usa… nici macar aia de la bloc :))

  15. Arhi ai gura aurita cum se zice, taman azi au venit sa-mi aduca niste saltele in locul celor vechi la o canapea. Discutat tot la fima, mai fac modelul etc. Ca sa stiu daca iau alta sau repar. Cica fac, vin azi si ma suna caratorii: suntem, la scara 3, veniti sa luati saltelele? Pai zic eu stau la scara 1, cum asa? A, noi nu stim, nu prea e loc , e stramt. Pai montajul? Ce montaj? Noi suntem hamal+ sofer. Pam pam… nevasta a achitat in avans.

  16. #42

    Cee, exista curieri care urca in bloc ? :))
    La firma mi-aduceau cutiile (majoritatea peste 10kg) la etajul 5, dar acasa nu am intalnit din 7 firme unul sa-mi aduca pachetul la usa

  17. #43

    De când cu pandemia am început sa cunosc mai bine curierii din zonă. Pana atunci ii cunoaștem mai bine pe cei care veneau le birou.
    La majoritatea cobor eu să iau coletele. Când ma sună ii întreb dacă au ajuns ca să cobor, nu apucă să zică și altceva.
    In schimb cu toți am rezolvat sa iau cumva coletul dacă nu eram acasă, ori îl aduceau în altă zi, ori îl lăsau la vecini. Dacă eram acasă și nu puteam coborî urcau ei fără sa comenteze. Câteodată las bacșiș, câteodată nu, câteodată las mai mult și pt când nu am lăsat .
    Cu unul din ei am rezolvat prin btpay în contul lui personal band nu am avut cash, vreo 600 de lei. Am fost surprins de treaba asta. Pe moment, fiindcă eram prins cu munca nu i-am lăsat nimic lui, dar având numărul salvat, i-am trimis seara și lui de o cafea – mi-a trimis sms și m-a întrebat dacă sigur sigur am vrut sa ii dau, ca trebuia sa accepte plata.
    Am avut și neplăceri, dar cred ca pot sa le trec cu vederea. Înțeleg ca au multe livrări așa că dacă pot cobor eu, dar nici nu am pățit sa comenteze ca nu urca ei.

  18. #44

    (Mă gîndeam așaaaa, melancolic și cam off-topic, cum ar fi să le dau 5-10 lei curierilor absolut de fiecare dată, la cum se calcă pe picioare la ușa noastră. Partea bună e că nu-s mulți, doar deși, deci per total sînt mulțumiți. Sigur, sîntem de multă vreme în termeni gen (Cargusul): Alobunăziua, cefacețibine? Sînteți acasă sau la „birou”, unde să v-aduc…? (La birou e la cîrciumă, mă mai duc cu laptopul acolo să lucrez.) Sau (megaimajul): Sărumînadoaaaaaaamnă, puteți să ne primiți și pe noi cu comanda? Ne scuzați că-i cam devreme…). Omul de la Fan, cînd l-am chemat la cîrciumă prima dată, a parcat chiar în spatele ei și m-a rugat să vin acolo, că n-are unde lăsa mașina – practic, aveam de mers zece metri, nu mai mult -, iar cînd am ajuns la el mi-a zis, nu-l mai uit: Să mă iertați că v-am deranjat de la masă…
    Între timp, mărunțelul de la GLS îmi cară regulat pachete a cîte 25-30 kg bucata x 2 bucăți și are mereu cîte un zîmbet în rezervă.)
    Îmi place aici, mai vin, mă trezesc uneori bătînd cîmpii ca la psiholog, gazda nu se supără (or did I speak too soon?)…

  19. #48

    Vă întrebați de ce se lasă bacșiș la servicii? Pentru că salariul este mai mic și toți patronii știu faptul că angajatul mai scoate minim 1 salariu sau poate 2 pe o lună de muncă.
    Dacă lași 3-7 lei la orice comandă (curierii nu se schimbă des în provincie) te ține minte și ai de câștigat..

  20. #49

    Eu nu las aproape niciodata bacsis la curieri pentru ca in 99% din cazuri nu am ce plati, fiind deja achitat cu cardul sau chestii primite moca in scopuri de review. Pe de alta parte, fiindca stau la 4 si stiu ce workload au curierii, fac tot posibilul sa piarda cit mai putin timp cu mine. Cind primesc SMS ca o sa vina pachetul x il sun imediat pe curier si ii cer o ora aproximativa la care ajunge in zona, stabilim unde ii e mai la indemina sa parcheze (de multe ori au livrari de facut la un Carrefour Market care e la mai putin de 100 de metri distanta de blocul meu si stabilim parcarea respectiva ca loc de intilnire), cobor si imi iau coletul indiferent de vreme si alte scuze pentru a sta in casa si a il face pe respectivul sa urce 4 etaje. Legat de bacsis, omul care e om e si cu bacsis, si fara.

  21. #50

    E un orășel mic de provincie al meu . Comit greșeala de a lăsa cate ceva curierilor dintotdeauna, muncă nu prea se găsește la noi, mulți plecați în străinătate din cauza aceasta, se trăiește greu .
    Mai merg supermarketurile, poșta, băncile și curentul electric plus gazul și apa potabila .
    99 % din curieri sunt copii tineri, până în 30 de ani
    Mă gândesc mereu la copii mei, plecați la mai bine in alte zări, și le dau .
    Nu mult, dar îmi place să cred că la sfârșitul zilei sunt mai fericiți macar puțin, în lumea asta plina de nefericire .
    Pe același trend primesc și urătorii, colindătorii, și sorcovitorii de Crăciun și anul Nou, dar asta este povestea altor zile

    1

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam