Să vorbim puțin despre ușurința cu care orice creație submediocră, fie ea în pictură, muzică, poezie, blogging, croitorie, unghii false sau gătit, se intitulează astăzi „act artistic” sau „artă”.
Arta a devenit atât de democratică, încât nu mai este nevoie de talent, de muncă, nici chiar de vreun rezultat palpabil (ahem – banana lipită cu scotch de un perete, care a fost mâncată de un fin…degustător al artei) ca să fie denumită astfel. Ajunge o grămadă de tupeu și o grămadă de ignoranți cu ifose care să aplaude ca focile, și voila! artă pură, prieteni!
Nici măcar nu mai poți denunța impostura, pentru că se vor găsi imediat hipsterașii apărători ai diversității, care să te lege de stâlpul infamiei și să te bicuiască cu epitete gen „hater”, „încuiat” sau „misogin/misandră”, în funcție de sexul, ahem, artistului. Da, știu, nu am pătruns eu în profunzimea mesajului.
Toți suntem niște genii și deci orice elucubrație emitem este artă. Efectul este mult, mult zgomot de fond, care acoperă cele câteva creații cu adevărat valoroase care apar în orice domeniu.
Nici măcar pe criticii de artă nu te mai poți baza să cearnă grâul de neghină, că și ăștia au devenit niște simulanți cu flatulențe, care merg ca turma la vreun pom lăudat prin marketing deștept și fac sluj în fața pișcotului oferit cu generozitate.
Să mai adăugam la asta că orice e mainstream ne pute automat, pentru că suntem niște speciali, iar orice gunoi cu iz de nișă ne declanșează isterii admirative. Cât timp „mesajul”, fie el oricât de prost împachetat sau formulat, rezonează oarecum cu sarcasmul postmodernismului, înghițim orice mizerie, aplaudăm orice manifestare și îngenunchem în fața oricărui fals profet, ca să-i primim binecuvântarea.
Împăratul e gol, prieteni, și noi suntem prea ocupați să-l aplaudăm pentru diversitate, curaj și „inovație”, ca să-l putem vedea cu adevărat și apoi și lua, vitejește, la perpules.
NOU
si acum sa vina doamna hartista sa zica “jet”.
NOU
Sunt ce vreau eu și tu ești ce crezi că ești.
J. E. T.
NOU
Din cauza curentului asta care spune ca trebuie sa acceptam orice …political corectness
A fost vremea in care se spune arta doar la esteticul care iesea in evidenta, ca fiind frumos…
A urmat vremea in care se spune arta la tot ce e diferit, chiar daca nu e frumos, dar e diferit
Acuma arta e orice creezi…ca arata ca si curu’, ca arata ciudat…nu conteaza…oricine va spune ca are dreptul sa fie artistul.
NOU
Zici tu sau Madame sau cine ce este frumos? Plictisitorul de Luchian, Rembrandt cel bogat, Newton, Kandinsky…?
JET…
ALL ART HAS BEEN CONTEMPORARY
de de.m.wikipedia.org/wiki/Maurizio_Nannucci
NOU
Totuși, ieșitul din limitele “artei” a dus la evoluția ei. Întotdeauna au fost oameni care s-au luat de nou.
Ceea ce nu inseamna ca pe baza acestei apărări (e experimental, e mesaj, e pizda așii) nu apar o gramada de inutili cu pretentii
NOU
Nu mă pișcă avangarda, animaloole. Eu am ce am cu impostura
NOU
Așa ziceau și de impresioniști…:)
NOU
Da, e fix acelasi lucru: o mână de oameni într-o societate conservatoare vs fiecare Ion, Ghiță și Vasile într-o societate gata să accepte orice gunoi în numele corectitudinii politice.
Da. Fix acelasi lucru. Ce încuiată sunt.
NOU
Maddame: fiecare om are un punct vulnerabil. Asta te face simpatică 🙂
NOU
Maddame, ai zis fix numele ciutanilor mei în ordinea în care s-au născut :))))
NOU
@Madamme
Mniezeule cat iti multumesc. Pana acu’ consideram “every Tom, Dick and Harry” o expresie intraductibila corect.
Aferim!
NOU
De când nu l-au lăsat pe Hitler să își urmeze visul de a fi artist acum le e frică și lasă pe oricine…
NOU
andy warhol a fost/a tras prima flatulenta elitista. s-a numit pop art.
NOU
Poop art 😉
NOU
pai nu-i adevărat ! adică omul a pictat-o pe Marilyn Monroe în mai multe ipostaze identice diferența fiind doar de culoare, de la monocrom la colorat și a vrut să zică faptul că asta e destinul vedetelor, înfloresc. apoi invers și a vrut să zică, iată cum decad, deoarece sunt doar produse de consum. mie asta mi se pare artă, chiar profundă. sau cât am înțeles eu din ea.
NOU
@bugsy : e mai complicat de atat, dar se pare ca esti omul cu sentintele in ghiozdan, de acasa.
Pe bune, smori tu ca Warhol e o basina elitista ?!?.. Ai ceva studii de specialitate, sau vorbesti in numele poporului (oameni de bine) care se crede un cult consumator ocazional de arta ?
Altminteri, inteleg articolul ca protest impotriva adoptarii fara discernamant a ORICARUI experiment botezat “arta” …dar, prieteni, s-ar cuveni un pic de nuanta, un pic de sondare mai in adanc.
Sa nu ne amagim…daca artistul (cu sau fara ghilimele) cu banana a ajuns sa propuna si sa vanda produsul desemnat de el si de altii drept arta (ceea ce pentru mine nu ) e pentru ca are o cota si aici intram intr-o zona foarte foarte complicata…Pentru ca, daca imi ziceti ca orice smecher care vine cu experimente dubioase (sau nu) ajunge sa fie luat in brate de critica si de cumparatori..atunci va spun ca statistic asa ceva nu se poate (ar falimenta planeta..:) ) si mai bine ar fi sa ne intrebam cum, totusi, anumite produse (deci, repet, nu toate) ajung sa capete statut si cota. E de reflectat.
NOU
@banshee: am zis ca e o …flatulenta elitista, nu ca nu e un hartist! de fapt, andy a fost un daliwannabe. in rest, nu am ceva studii de specialitate si vorbesc in numele poporului (oameni de bine) care se crede un cult consumator ocazional de arta. m-ai ghicit!
NOU
Impostura in arta a inceput atunci cind valoarea unei lucrari s-a estimat in bani si nu in prestigiu artistic.Mai exact,din anii ‘80,anii care a inceput “ era achiziilor” de orice fel.Si era “ spalarii banilor” multi.La inceput a fost “ blazonul” aristocratic,le conaiseurre epoque,in care scara sociala era masurata in marimea colectiei de arta.Ulterior,impostura a luat locul blazonului si multi si-au “ cautat” ascensiunea intr-o lume careia nu-i apartineau prin achizitii de arta-asta a fost era noilor oligarhi aparuti la sfirsitul anilor 80 in fostele tari socialiste si China.Aia cautau recunoasterea in lumea cea noua.Si au cumparat-o cu bani.Mai tirziu,odata cu aparitia “ easy money”(tranzactii bursiere sau bancare dubioase,devalizari de fonduri nationale,pleiada de imbogatiti dubiosi din Middle East,China,Rusia si Estul Europei),achizitia de “ arta”,in orice forma,a devenit cea mai usoara metoda de a spala banii dubiosi.Si pentru ca cererea a devenit f mare iar arta cu adevarat valoroasa,era putina,s-a “ largit” baza de achizitie,inaltind la rang de arta orice porcarie “ originala”.Totul ajutat(dar si incurajat) de noul curent hipsteresc al “ politicaly correct”.Acum citiva ani,un “ artist” italian a vindut,la licitatie,conserve in care se aflau propriile fecale.Un experiment “ artistic” care a produs,spre stupefactia omului de rind,vinzari de sute de mii de dolari.Chiar si acea banana lipita cu scotch fusese,anterior,achizitionata pentru citeva sute de mii de euro.Ca,ulterior,a venit alt “ artist” si a mincat-o,nu a declansat un val de isterie din partea “ cumparatorului” care platise,deja.E si normal,scopul fusese atins,banii fusesera spalati,nu mai conta ca “ forma de arta” fusese ingurgitata…..totul se rezuma,simplu la “ follow the money”….
NOU
Deci tu ai spăla bani făcând comerț cu obiecte de valoare care teoretic al căror urma ar putea fi urmărită foarte ușor? Și nu, nu mă refer la odată sau de câteva ori. Dacă speli milioane le speli în continuu.
NOU
Spune-mi si mie, la ce folosesc banii spalati dupa reteta ta , daca, luam cazul in speta, a venit altu si i-a mancat. La ce-i mai speli daca nu te mai poti folosi de ei ???
Pai asa, la fel de bine ii poti spala aruncandu-i la toaleta si tragand apa.
NOU
Asta în timp ce artiști/creatori de conținut talentați și-au distrus sau ascuns munca, de multe ori excelentă, din cauza sindromului imposturii. Dar ce frumos e să răstorni gunoaie în căutarea frumosului, când ne plictisim de miracolul serviciului “La botul calului punct ro”.
NOU
O dunga f…/ trasa pe o plansa alba, o foaie vopsita in albastru si alte balarii sunt considerate arta …
Un cadavru fara piele…
Nu am pretentii de critic sau de invatat, dar “e frumos ce-mi place mie”. Am un pic de bun simt si o picatura de nebunie. Am o minte deschisa si o toleranta mare.
Totusi, consider ca multe sunt exagerate si daca sunt intrebat imi spun parerea, de genul: Imparatul e in curul gol. Apreciez artistii si mai ales pe cei care muncesc, dar si pe cei care au inspiratie, insa nu o sa platesc niciodata pentru o chestie care nu imi place.
De ce naiba nu se chinuie sa creeze ceva frumos, care inspira, care starneste o emotie, si vor numai sa socheze. Asta e arta ?
NOU
ăăăăă, și șocul, groaza, sila, oripilarea, etc sunt emoții. 🙂
NOU
Ai dreptate, draga mea.
Dar eu ma refeream la emotii placute. Si stiu ca ai inteles asta 😛
NOU
deși am antecedente în a nu înțelege chestii, am priceput totuși că te refereai la sentimente plăcute.
am vrut doar să zic că nu e musai ca arta să trezească doar sentimente plăcute.
ro.wikipedia.org/wiki/%C8%9Aip%C4%83tul_(pictur%C4%83)
ro.wikipedia.org/wiki/Francisco_de_Goya (nu reușesc să găsesc doar imagini despre ciclul de gravuri)
chestiile astea îmi trezesc orice fel de sentimente, dar doar plăcute nu. și totuși mă îndoiesc că poți susține că nu-s artă.
NOU
Nici măcar “clasicii” atât de lăudați nu trezesc doar zbor de rândunele, și mă gândesc acum la picturile indigeste ale lui Hieronymus Bosch (care îmi place mult).
NOU
Este interesant faptul că o mare majoritate a oamenilor se cred:
1. Connoisseur de
1.1 artă
1.2 design
1.3 arhitectură
1.4 modă
1.5 și lucruri frumoase în general
pentru că
2. au/sunt:
2.1 bani
2.2 succes
2.3 cunoștințe bune în alte domenii
3. și asta este
3.1 obositor
3.2 plictisitor
3.4 dă notă de o dezvoltare personală suboptimală
NOU
Câteodată ajunge și bunul simț elementar ca să faci diferența între artă și impostură. Probabil că există mai mulți connaisseuri decât oameni cu bun simț, spre deliciul încuiaților ca mine.
NOU
Probabil.
Connessoir era ironic. Deci…
Toată lumea poate sa zică că o melodie, un tablou, o sculptură un stil de mobilă nu-i place. Însă un om deștept, deschis, care chiar zâmbește din când în când superior că nu este elitist și-și permite să categorizeze ceva, să zicem una dintre cele șapte arte în frumos și urât nu este nici deștept și nici deschis.
NOU
Uite, azi am aflat ca “frumos” și “urât” sunt concepte absolute. Mulțumesc.
NOU
Sunt absolute pentru cel ce le gândește, pronunță. Și nu este nimic greșit cu asta. Și nu lasă loc de schimbare… dezvoltare.
NOU
problema e ca astia domina numeric. stii cum e, o minciuna repetata de 10 ori, ramane o minciuna. repetata de 1000 de ori, devine adevar.
ideea e ca, daca astia is atat de redusi, incat sa nu faca diferenta intre arta si pseudo-arta, atat de ingusti incat sa admita ca, poate, altcineva are dreptate / un alt punct de vedere si atat de agresivi cu cei care nu sunt prosti si incearca sa ii lumineze, ar trebui sa aiba doar dreptul de a repeta ciclul primar, eventual si gimnazial (nu ma refer aici numai la arta, ci la reguli gramaticale, ca sa incepem cu ceva soft).
din pacate, rata crescanda a analfabetismului functional va determina cresterea lucratorilor in sisteme precum horeca si menaj, apti sa numere si sa calculeze cu trecere peste 10, eventual 100…Fara operatii matematice primare sau compuse, preferabil doar de ordinul 1.
mie asta mi se pare cel mai grav: o minte care nu poate conceptualiza / opera un complex, nu va abstractiza niciodata si nu va fi capabil sa abstractizeze cu adevarat diferenta dintre bine si rau, dintre adevar si minciuna … insert here what do you want…Vor ramane basic, la conditionari simple, pavloviene.
ramane in puterea si rabdarea noastra sa scapam de oprobiul / dominarea celor ”prosti, dar multi”, vorba Lapusneanului.
NOU
Deci aș dori să supun atenției onor Dumneavoastră, un fragment:
”
Un pîrț ce, spre-a ieși, s-a străduit zadarnic
Și biete măruntaie cumplit a-ndurerat
Adesea cheamă moartea grabnic.
Cînd stă să dea și ortul popii muritorul amarnic constipat
De-un pîrț scăpat la timp se-ntîmplă-a fi salvat
”
Este vorba de “Arta Pîrțului sau Manualul Falsului Artilerist Nedeclarat”, scris de Contele de la Trompette, medic al Calului de Bronz. Spre folosul persoanelor constipate.
Ocazie cu care invit pe toți cei interesați de o analiză psihologică și psihiatrică a unui aspect comportamental cît se poate de normal, deci să o citească. Asta în ideea că acumularea de gaze poate avea efecte imprevizibile, putînd afecta chiar și creerul (presiunea gazelor este asemănătoare cu cea produsă de supra-tensiunile arteriale care pot afecta venele creerului).
Arta și comportamentul artistic a ajuns în zilele noastre la un nivel superior, metamorfozîndu-se în cadrul cercurilor artistice, ajungând să fie foarte asemănătoare cu pîrțurile, ca fiind realizări fără suport material, sau chiar cu defecările – în acest caz fiind vorba de un “suport material” cît se poate de concret, mai mult sau mai puțin consistent ! Este greu de înțeles pentru unii, pentru alții fiind ocazii de a pica în extaziune. Eu am picat odată, cînd eram mic, pe o astfel de “producție”, cînd un “artist grăbit” s-a produs pe o potecă frecvent circulată, pesemne considerată ca și Galerie de Artă.
Recent am văzut un filmuleț cu o artistă care colora cu vopsea inserată în “păsărică”, pe o coală mare de hârtie, tabloul rezultat fiind foarte asemănător pățaniei mele din copilărie. Doar că ceva mai colorată !
NOU
De acord cu ce zici tu. Problema este definirea unui sistem prin care zici ca ceva e arta sau nu e arta. Daca reusesti asa ceva se vor rezolva multe dintre problemele lumii
NOU
Bunul simț.
Dacă eu urc online un video – filmat frumos – cu fi-mea făcând un tantrum, și îl botez “criza Occidentului”, după care numesc asta artă, dacă există cel puțin un micron de bun simț în cititorii acestui blog, vor râde și cu curul.
Problema e că se vor găsi mereu niște foci gata să aplaude orice mizerie și să îmi valideze opinia bună despre mine, și deci eu voi produce mai multă “artă” cu copiii mei făcând chestii.
Dacă extrapolezi chestia asta la nivel social, vei înțelege ce ziceam cu propagarea imposturii
NOU
La un moment dat, in cautare de recomandari de carti SF/fantasy am ajuns la niste ierarhii. In toate apar creatiile lui Tolkien cu Stapunul inelelor si Lewis cu Cronicile din Narnia. Mie mi se par mai proaste decat orice carte a lu RR Martin sau a lui Dan Dobos.
Asa ca problema nu e cu aia care le-au scris dpmdv. Ci cu aia care au zis ca sunt niste creatii geniale.
La fel si la filmul de care zici. Treaba nu e la realizator ci la public.
Sau de exemplu, 4,3,2 ti se pare un film de palm d’or? Mie mi se pare un gunoi.
NOU
aș vrea să spun că sunt complet și total de acord cu tine.
însă…..
când eram eu fată la părinți acasă citeam mult. și ai mei mă frecau la melodie cu „ai biblioteca plină de cărți bune, citește-le p-alea” în timp ce eu aproape terminam stocul bibliotecii orășenești.
am încercat să citesc și ”cărțile alea bune”, nu mi-au plăcut, n-am rezonat, le-am urât cu spume, am dobândit o alergie la ”cărțile bune”, atât la subiect, cât la la expresie. cei mai mulți oameni au urât cărțile din programa școlară, eu am urât cărțile bune.
în același timp chestiunea mi-a alterat modul de percepție, modul de raportare la literatură, modul în care ….. nu reușesc să găsesc cuvintele pentru a exprima ceea ce vreau să zic.
ideea care s-a format la mine în cap e „dacă acele cărți din biblioteca familiei (am citit și de acolo destule, să ne înțelegem) sunt cărți bune, înseamnă că cele pe care le citesc eu, cărțile care-mi plac mie în general nu sunt cărți bune, poate sunt chiar proaste de-a dreptul”. idee/percepție care a persistat. nu mă simt sigură pe mine pentru a recomanda o carte bună. când/dacă recomand o carte o fac folosind orice alte cuvinte/sintagme, dar nu ”carte bună”.
de asemenea, o parte din oamenii care citesc consideră cărțile pentru copii și cele scrise de femei niște sub-specii cam jenante, nedemne de a fi numite literatură adevărată/artă/cărți bune. eu ador cărțile pentru copii și am citit câteva cărți scrise de femei foarte mișto, care ar putea avea șansa de a rămâne în istorie dacă li s-ar acorda șansa. e foarte adevărat că unele dintre ele pot fi catalogate cu adevărat drept ”de consum”, dar și acolo pot fi făcute clasificări.
de asemenea, am constatat că literatura scrisă de femei e din ce în ce mai mult luată în serios.
totuși unele prejudecăți rămân.
dar în același timp sunt cumva de acord cu tine că nu orice amestec de vopseluri aplicate pe un suport, nu orice construcție, nu orice înșiruire de cuvinte sau note muzicale ar avea dreptul să se numească artă.
NOU
Tu ai deschis aici un subiect foarte mișto – cealaltă extremă: nevoia asta de a face “cultură” după regulile Academiei, mai ales în ceea ce privește literatura.
Vai de capul meu ce ciorbă de limbă mi-am luat de la apostolii culturii din jurul meu când am zis că nu-mi place Dostoievski, și că mi se pare că în romanele lui e mereu întuneric.
– Vai, dar tu nu știi că Dostoievski a venit și a spus TOT?
Sictir.
Nu trebuie să consumăm numai “artă”. Dacă îmi place Harry Potter, asta voi citi până când orbesc.
NOU
Pentru că chiar ma interesează, m-aș bucura dacă un adept al artei “frumoase” poate să-mi dea un semn exemplu de artă “bună” (nu din aia care nu trebuie arătată)…
NOU
și tu tot cu Dostoievski?! cu intunecimea?! 🙂
apropos www.wikiwand.com/ro/L%27Origine_du_monde trivialitate și artă
NOU
în același timp Henry Miller, Charles Bukowski sunt destul de lăudați de critica modernă, că vai, deschizători de drumuri, literatură adevărată, cărți bune și alte bla-bla-uri, iar mie personal mi s-au părut niște tipi care-și descarcă frustrările sexuale într-un limbaj de autobază.
NOU
Să știi că și eu am tooot tras de Tropicul Cancerului pana m-am enervat și am renunțat. Ducă-se. Nu-mi voi pierde timpul niciodată cu chestii care nu-mi plac, doar de dragul culturii. I’m too old for this shit
NOU
Da, așa este.
Dar măcar picta mișto:
share-your-photo.com/22a12b9421
:)))))
NOU
Deci sa nu va luati de Miller si Bukowski, da?
Acum serios. La literatura si la fetisuri nu ai cum empatiza decat cu aia care scriu pe coarda ta sensibila. Ca spun mai bine ca tine un adevar pe care-l stii deja, ca-ti vorbesc gandurile cu mai mult curaj si pricepere decat te tine pe tine intelectul antrenat sa codeze sau sa proiecteze rachete.
Autorii de genul asta vorbesc doar celor de-o teapa cu ei, nu au un stil universal valabil, uneori oamenii mai vor sa se care de la birou si sa tufa o studenta nemtoaica fumata al carei vagin trage la stanga….se mai intampla.
A bon entendeur, salut:)
NOU
@Habarnam, da’ ce-am zis, șefu?! 🙂
de asemenea, este posibil ca și vârsta cititorului să fie ”vinovată” de anumite respingeri.
NOU
ultimele doua tablouri pe care le-am cumparat sunt pictate de femei !
NOU
O exprimare artistica nu are automat o valoare artistica. Conditia primordiala pentru obtinerea valorii este.. talentul! Daca talentul e absent, nici o sansa de valoare artistica!
Lorena sustine ca Jet ul ala de piesa e fara pereche in peisajul muzical romanesc, ca ea are voce grava si raspy, ca nu a permis studiourilor sa i-o modifice si ca numai haterilor nu le place! Ce-am mai ras! Jet-ul ala e-ntr-adevar fara pereche, un Jeg din punct de vedere muzical, doar mesajul e ceva de capul lui, chiar contine un trist adevar dar cam atat. Cher are voce grava, Bryan Adams are voce raspy, Lorena Nu Are Voce de cantat, poate are o idee grava dar nu raspy, vocea ei iese sugrumata si printre dinti.
Totusi e ok sa transmita mesajul in ce forma vrea ea dar nu e ok sa pretinda ca o face cu talent! E ok sa faca pe actrita, pe cantareata dar nu e ok sa pretinda recunoastere artistica! Nu inteleg cum poate pretinde ca exista valoare acolo unde valoarea straluceste prin absenta. E ca si cand eu pretind ca sunt medic chirurg, eu avand cunostinte medicale zero :))))))
Chiar e impostura si impostura e de urat nu de iubit. Impostura e fals! Si sa nu uitam ca si Lorena exprima ura agresiva atunci cand nu esti de acord cu ea si ca blogul ei nu este deloc liber ci plin de interziceri.
Oricum, pacat ca Lorena nu face mai mult cu adevaratul ei talent, scrisul!
NOU
Sa vezi si sa auzi ce voce raspy are preafericitul turnator daniel, cum iti ridica sufletul la cer mai ceva ca loredana. Imi pare rau ca talente multiple ascunse de sutana si ignoranta plebeilor nu ii fac dreptate acestui demn urmas al lui Arsenie B. dar poate rezolvi tu Daria aceasta nedreptate si te angajezi in PR la bor.
NOU
@Marian
Foarte fain! Imi place! Hihihihihahahaha! O sa vad ce pot face sa curm suferintele profanilor in cele sfinte.
NOU
Meh, acu cine suntem noi sa zicem ca nu e arta si de ce sa consumam atata energie. Daca e arta pentru cineva care vede ceva din el/ea acolo si il inspira cu ceva, good for them. Doesn’t work for me, asta e. Moving on. Asta e perspectiva omului habarnist in arta, care s-a resemnat cu ideea ca some things i will never get dar asta nu inseamna ca poate nu e ceva acolo. Live and let live.
Am invatat asta cand am avut senzatia foarte puternica ca o sa divorteze sotul de mine la doua zile de la nunta cand m-a tarat in luna de miere la muzeul Juan Miro din Barcelona. Dupa 30 de minute in care eu am hahait la fiecare tablou cat peretele cu doua puncte si o linie si un titlu gen “Zborul egretei de toamna deasupra apei involburate a Volgai”, am inteles ca 1. or sa ne dea afara din muzeu in curand, 2.vena de pe fruntea sotului crestea proportional cu amuzamentul cu care eu inventam titluri incercand sa ghicesc cum se numesc operele de arta si 3. doar pt ca eu nu inteleg o chestie nu inseamna ca e naspa, doar ca nu e de mine si ca sunt ok cu chestia asta nu tre sa conving pe toata lumea.
Va las cu imaginea tabloului care era sa imi distruga casnicia inainte sa inceapa.
imgur.com/a/jnSDM1K
Ziceti voi ca nu e mai potrivit Citoplasma cu nucleu extern si fir de par de laborant
NOU
Lol, seamna cu un spermatozoid decapitat, care incearca sa penetreze un ovul de gigant.
On topic:
Sa inteleg ca nu mai e la moda “Hâț Jonule”? Acu’ e la moda “Jet”?
NOU
nu sunt foarte sigură, dar e posibil să fi vizitat și eu muzeul ăla. oricum, am vizitat un muzeu cu artă d-asta, avangardistă (pe lângă care Picasso e dulce copilărie) când am fost la Barcelona.
îmi amintesc vag un tablou cu niște dungi de vopsea și niște bucățele de ziar lipite p-acolo. să mor și nu mai știu cum se numea, mie îmi sugera un prânz pe șantier. 🙂
din fericire eram singură și n-avea cui să-i pocnească o venă la ce comantam eu cu mine în capul meu.
și nici nu mi-a părut rău de bani, că biletul era inclus în abonamentul sau ce era ăla pentru transportul în comun pe care mi-l cumpărasem de cum aterizasem pe aeroport. 🙂
NOU
@Cristina
Zborul egretei …Hihihaha..Nu as fi ghicit niciodata! Ma mir ca nu ai divortat tu, obligata fiind sa admiri un desen de copilas de 3 ani si sa spui ca e arta!
Uite, nu-mi place sa-mi apar si sa-mi justific alegerile personale si atitudinile decat daca sunt corecte nu doar fata de mine dar si fata de restul lumii! Cred ca si acum cu Lorena e corect si fata de mine si de altii, sa nu-i recunosc piesa asta ca muzica pentru ca e orice altceva numai muzica si artistareala nu e!
Pentru tine muzica sarbeasca:
Umoram sam -Jasmin Stavros
Pur si simplu iubesc piesa asta chiar daca in general urasc sarbismele! Motive personale, prin urmare nu foarte justificabile si motivabile!
NOU
Nu pot sa blamez omul ca incearca sa culturalizeze salbatica de langa el, mai ales ca e intelegator. La Luvru dupa cateva ore ajunsesem abia la Egiptul antic si eu am o limita la cat pot sta sa ma holbez la un papirus asa ca mi-a dat dezlegare sa ma duc linistita la shopping. M-am intors dupa 3 ore. Era tot la Egiptul Antic. Restul muzeului l-a vazut in trecere asa tarat si impins de mine. Mno fiecare cu piticii lui.
Cat despre Umoram sam o stiu bree. E melodia pe care au casapit-o nemernicii nostri de hartisti ca sa scoata Suparat. Si mie imi place originalul dardin pacate nu o pot asculta fara sa imi vina maneaua in cap. They ruined it…
NOU
Cea mai buna definitie a artei este actul care are ca unic scop revelarea unui adevar folosind simboluri specifice.
Definitia asta se completeaza foarte bine cu un citat din Henry David Thoreau cum ca adevarul are ca si conditie a existentei de doi poameni: unul sa-l spuna si celalt sa-l auda.
Varianta TLDR: Arta e mai mult despre placere, privitul in interior si gusturi. Daca devine orgoliu e masurat retardat de organe.
Cam la asta se rezuma tot: arta este pentru fiecare o pata Rorchach in care fiecare-si reflecta propriile trairi si ii atribuie intelesurile pe care le crede de cuviinta.
De-aia perceptia artei se schimba de cele mai multe ori odata cu societatea, pentru ca e mai intotdeauna o oglinda a ei.
Evident, exista simboluri si calitati estetice universal valabile, dar asta pentru ca respecta niste reguli impamantenite in memoria afectiva a fiecaruia, sau se coleaza pe un limbaj cu care toti suntem obisnuiti, dar nu-l putem sintetiza in termeni clari.
Proportia de aur, ca sa ma rezum la un exemplu arhicunoscut, nu este frumoasa pentru ca are un secret extraordinar, ci pentru ca este una dintre regulile matematice pe care le intalnim cel mai des in lumea naturala, si fiindu-ne cunoscuta la nivel subconstient, regasirea ei ca regula de creatie intr-o opera evident ne-naturala, ne provoaca placere prin familiaritate, fie ca o vedem la Da Vinci sau la Mondrian
NOU
mon frere, ai 90% comentarii de îmi vine să te bat. după care, din când în când, vii cu chestii de astea…
NOU
Aferim, deh, metehne de elev mediocru. O frec tot trimestrul si scriu frumos la teza:)
Ma amuza in schimb gradul de insomnie printre oamenii de p-aici. Asta-i activitate de canal de Mirc de pe vremuri. Chapeau:)
NOU
de pe vremuri vin:))
NOU
îmi pun toate căciulile de iarnă pe cap ca să pot să le dau jos în fața acestei sintetizări.
NOU
Partea 2 ( aparent e o limita de cat poti sa balauresti intr-un comentariu)….
….
Si mai e un adevar care le face diferite: cu cat bagajul interior de referinte si simboluri e mai mare, cu atat mai profund este intelesul pe care-l atribui unui act artistic, indiferent de natura lui.
Se asta se coleaza inca un strat gros de preferinte personale, care tin de sinele si experientele fiecaruia:
La fel cum imi plac un anume fel de femei, la fel ma lasa rece femeile care plac altora. Ma pot uita ore intregi si la Melancolia lui Durer si la Melancholia lui Lars von Trier nu pentru ca sunt elitist sau pentru ca vreau sa ma dau destept, ci pentru ca privitul ambelor imi provoaca placere.
Imi proiectez bagajul de referinte si sentimente si caut sa inteleg simbolurile sau “ce-a vrut sa zica artistul” si ma pierd nitel in jocul asta. Se leaga Tristan si Isolda de Wagner, mai apare o mica referinta la Abelard si Heloise, ma face sa cred ca nu sunt singur pe lume in niste observatii.
Pe de alta parte cred ca am vaztu seria Harry Potter de 50 de ori si am tocit Sven Hassel de tot atatea. Arta toate 4.
Altfel, nu ma-ncalzesc cu nimic The Avengers, asta nu inseamna ca il consider pe cel care nu are rabdare pentru Kagemusha un prost. Poate doar discutam despre altceva decat cinematografie.
Arta isi mai atinge scopul si atunci cand te face sa zici “uite ba ca mai simte si altul ca mine” si sentimentul apartenentei fara de care nu suntem complet functionali, ne-o apropie. Ca de-aia suntem rockeri, manelisti si depesari.
Problema cu arta e cand devine motiv de masurat chestii. Creier, cont in banca, ambitii academice.
Si-atunci arta nu mai e despre placere si adevar, e o marfa de duzina fara valoare.
De-aia a mancat ala banana:)
NOU
Hai să vorbim gastronomie.
Ceea ce spui tu este că orice ciorbă poate fi haute cuisine, dacă o fac pe gustul celui care o mănâncă. Și cu cât omul e mai deschis la minte și mai savy cultural, va accepta o varietate mai mare de ingrediente în ciorbă.
Ceea ce spun eu este că unele ciorbe sunt făcute exclusiv pentru a fi consumate, iar să avem pretenția de artă culinară la ele ne face și pe noi, și pe bucătar, maxim penibili. Și obiectiv vorbind, de la o anumită cantitate de sare în sus, ciorba devine indigestă, indiferent câți aplaudaci se vor găsi să laude talentul bucătarului.
Apropo. Prea multă sare poate cauza flatulențe?
NOU
Antract: ( Vreau sa spun inca de la inceput ca putine lucruri mi-au placut pe net mai mult decat comentariile tuturor la articolul asta. )
Asa, hai sa comparam mitologile:
Nu putem sa discutam gastronomie cand vorbim de “arta” ca definitie esentiala.
Pentru ca gastronomia, la fel ca si arhitectura, e arta constransa. Se supune si ea atributelor vitruviene: Utilitas, Fermitas si abia apoi Venustas.
O ciorba trebuie intai sa te hraneasca. apoi sa fie “buna la gust” si abia apoi, daca mai apuca bucatarul, sa devina si incercare artistica.
Uite un exemplu:
Ciorba facuta din coji de cartofi si un litru de apa e proasta pentru ca nu te hraneste si nu e buna la gust. Departe de-a fi haute cuisine.
Daca vrei s-o faci arta trebuie sa-i suprimi primele doua functiuni prin adaugarea unei experiente revelatorii, si o sa-ti dau un exemplu:
Soljenitin dupa ce a scapat din Gulag, sarbatorea in fiecare an “ziua zek-ului”. Unde-si manca portia de 150 de grame de paine si-o supa lunga din coji de cartofi.
Daca fac o ciorba din coji de cartofi intr-o galerie de arta si te invit acolo s-o mananci doar dupa ce ai postit 4-5 zile, nu inseamna ca fac Haute-Cuisine. Inseamna ca iti ofer o experienta care te apropie de Soljenitin si fratii din gulag.
S-ar putea ca dupa atata post ciorba aia sa ti se para cea mai buna mancare din lume sau sa-ti faca greata instantaneu. Dar simturile o vor inregistra sigur mai mult decat pe-o simpla hrana.
Si toata viata vei citi altfel “O zi din viata lui Ivan Denisovici” si vei da peste nas altfel celor care vorbesc cu regret despre comunism.
Asa devine ciorba arta. Cand iti releva un adevar.
NOU
Frumos.
Deci arta este un concept abstract (altfel e artă restrânsă, supusă necesităților cotidiene) care îți relevă un adevăr și/sau îți produce o experiență.
Cum categorizezi creația de mai jos prin prisma definiției tale?
Pânza se numește “Congo”, am văzut-o recent expusă.
NOU
eu vad o pla pe un prosop verde
NOU
Această discuție va fi mai bine mutată într-un articol separat.
NOU
@Maddame
Uneori, cele descrise de tine in articol sunt regasite (si) in curentul numit “marxism cultural”. Sau, popular, dictatura minoritatilor.
Ma tem doar ca nu e departe momentul in care riscam sa fim sufocati de prea multa corectitudine politica.
NOU
Si concluzia ta care-i?
NOU
Că nu ne strică un pic de modestie înainte de a ne declara “artiști” sau “connaisseuri”.
NOU
:)))
Intrebarea era pentru Cici dar i-ai sters mesajul. Nu ma bag eu in discutii despre arta dar cand vad conexiuni dubioase ma declansez.
Oricum, l-am sters dar se pare ca nu a mers
NOU
Oh. Well. Asa-s femeile – raspundem si la intrebari care nu ne sunt adresate. #smerenie
NOU
cici e un pesedist la munca, a avut comentariul aprobat din greseala
NOU
Flatulențele nedate fac presiune, urcă la cap și așa apar multe idei de căcat … unele așa zis artistice.
NOU
Am vizitat muzeul de arta de la Bologna – nu prea ne pricepem, picturile erau multe cu teme bisericesti, facute de artisti locali, dar se vedea ca tehnica de pictare era inedita… erau niste zone mai luminoase scoase din culori… noi initial am crezut ca lumineaza becul cumva… se vedea ca erau genul ala de tablouri muncite si facute corect dpdv tehnic, cred ca ala era curentul.
Am mers a doua zi la muzeul de arta contemporana… =)))) aici era cate un ciumpalac de se minuna la cate o pictura facuta cu stanga… sau la o bucata de ciment cu fier beton prin ea, taiata si cacuta tablou. Sau niste tablouri facute in creion, compuse din niste cercuri perfecte… zici ca s-a jucat ala mic cu compasul… ARTA MODERNA. Erau 2-3 chestii dragute, dar e sinistru ca la ” muzeul bun ” nu era mai nimeni si la ” muzeul modern ” era plin de lume incantata.
Nu prea inteleg italiana, dar dupa mimica toti pareau sa laude grandioasele creatii… vorba marelui George Copos – opriti platena, vreau sa cobor.
NOU
Eu nu sunt de formatie artistica.
Inteleg rolul artei de a ridica mediocrul de mine, nu sunt capabil sa il descriu fara sa fac 200 de ciorne asa ca las oameni mai capabili sa explice.
Roger Scruton – Why beauty matters – vimeo.com/128428182
P.S. Postmodernism my ass, exista atata arta de calitate in ultimii 2500 de ani.
NOU
Adaugă și programarea la cele enumerate mai sus. Mulți artiști și acolo
NOU
Atât tip cât omul pictează pentru el și cu plăcere face ce face și vrea să arate și lumii ce a făcut fără a avea pretenții de nu știu ce capodoperă cred că e de bun simț să fie lăsat să creeze.
Și mai e o vorbă…”dacă vrei să omori cariera unui artist…laudă-l!”.
Așa că pe oricine ai avut în minte când ai scris i-ai făcut un mare bine și “meriți banii pe show”.
NOU
Imi aduc aminte de un experiment văzut acum câțiva ani pe iutub, au luat niște violoncelisti de clasa, i-au îmbrăcat în zdrențe si i-au pus sa cânte intr-o stație de metrou o arie super mega cunoscută, pe care bineînțeles au cantat-o fără cusur.
Ghiciți câți oameni s-au oprit s-o asculte.
Uneori nu “vedem” arta nici dacă ne cade în cap.
Dacă ar fi fost îmbrăcați la frac și ar fi concertat intr-o mare sală, aceiași oameni care i-au ignorat ar fi plătit bani grei ca sa-i vadă.
NOU
acu’ sincer, dacă era dimineața la prima oră eu m-aș fi grăbit unde aveam treabă.
dacă era la ieșirea de la job și muzica aia „îmi gâdila plăcut urechile”, mă opream măcar câteva minute.
NOU
Bine tu,Fluture.
Glumesc,punct fix pe i…parca s a intors lumea cu curu’n sus.