Tot de știm despre viața lui Pitagora e că a fost new age înainte să fie cool: credea în nemurirea sufletului și în metempsihoză (migrarea sufletului la moarte în alt corp – un fel de reîncarnare cu nume mai pretențios), a trăit într-o comună și era vegetarian cu 2500 de ani înainte de neo-hipioții care ne calcă pe nervi în ziua de azi.

S-a născut în Grecia, dar a emigrat în Croton (regiunea Calabria/ Italia din ziua de azi) unde s-a amestecat în politică mai mult decât era sănătos pentru un filosof ascet al timpurilor lui, ceea ce i-a adus moartea sau exilul (nu se știe exact).

De ce vi-l bag totuși pe gât pe Pitagora?

Pentru că pe lângă faptul că a zis că pământul e rotund (acum 2500 de ani!), a avut o teorie care îmi gâdilă sinapsele într-un mod plăcut:

Armonia sferelor spune că mișcarea planetelor, a soarelui și a lunii produce un zumzet imperceptibil de către oameni, dar care influențează mersul vieții pe pământ.  Deci mișcarea corpurilor cerești produce un fel de simfonie cosmică.

Opriți-vă un pic din claxonat în trafic și gândiți-vă cât de frumoasă și poetică e teoria asta. Universul cântă, mă, și voi vă pierdeți timpul râzând de freza lu’ Dăncilă!

Spoiler: se pare că teorema lui Pitagora, singura chestie pe care probabil ai reținut-o de la ora de geometrie din generală, nu era chiar a lui, ci a fost descoperită de babilonieni cu câteva secole înainte, iar el doar a demonstrat-o.

TL/DR -Pitagora

  • Naționalitate: Grec
  • A trăit: În Antichitate, prin secolul al V-lea î.Hr.
  • Școala filosofică: Naturalism
  • Cea mai cool idee: Universul cântă
  • Hobbyuri: Gătitul vegetarian
  • Trivia: A fost primul guru new age din istorie.

„Filosofia pentru mileniali” este o serie în care voi descrie într-o oarecare ordine cronologică și până o să mă plictisesc istoria neexhaustivă a ideilor filosofice. 

Scopul este să înțelegi că orice idee care îți poate trece prin minte a fost gândită de altcineva înaintea ta.