Tot de știm despre viața lui Pitagora e că a fost new age înainte să fie cool: credea în nemurirea sufletului și în metempsihoză (migrarea sufletului la moarte în alt corp – un fel de reîncarnare cu nume mai pretențios), a trăit într-o comună și era vegetarian cu 2500 de ani înainte de neo-hipioții care ne calcă pe nervi în ziua de azi.

S-a născut în Grecia, dar a emigrat în Croton (regiunea Calabria/ Italia din ziua de azi) unde s-a amestecat în politică mai mult decât era sănătos pentru un filosof ascet al timpurilor lui, ceea ce i-a adus moartea sau exilul (nu se știe exact).

De ce vi-l bag totuși pe gât pe Pitagora?

Pentru că pe lângă faptul că a zis că pământul e rotund (acum 2500 de ani!), a avut o teorie care îmi gâdilă sinapsele într-un mod plăcut:

Armonia sferelor spune că mișcarea planetelor, a soarelui și a lunii produce un zumzet imperceptibil de către oameni, dar care influențează mersul vieții pe pământ.  Deci mișcarea corpurilor cerești produce un fel de simfonie cosmică.

Opriți-vă un pic din claxonat în trafic și gândiți-vă cât de frumoasă și poetică e teoria asta. Universul cântă, mă, și voi vă pierdeți timpul râzând de freza lu’ Dăncilă!

Spoiler: se pare că teorema lui Pitagora, singura chestie pe care probabil ai reținut-o de la ora de geometrie din generală, nu era chiar a lui, ci a fost descoperită de babilonieni cu câteva secole înainte, iar el doar a demonstrat-o.

TL/DR -Pitagora

  • Naționalitate: Grec
  • A trăit: În Antichitate, prin secolul al V-lea î.Hr.
  • Școala filosofică: Naturalism
  • Cea mai cool idee: Universul cântă
  • Hobbyuri: Gătitul vegetarian
  • Trivia: A fost primul guru new age din istorie.

„Filosofia pentru mileniali” este o serie în care voi descrie într-o oarecare ordine cronologică și până o să mă plictisesc istoria neexhaustivă a ideilor filosofice. 

Scopul este să înțelegi că orice idee care îți poate trece prin minte a fost gândită de altcineva înaintea ta. 

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Chiar de ar fi adevarat tot degeaba daca nu e pusa in aplicare, sau demonstrata ca teorema.. so, nu inteleg de ce vrei k toti sa afle ca nu-s buricul pamantului. si de fapt daca pornesti la drum cu atata umilinta mai degraba vei fi umilit decat sa reusesti ceva, deci.. why so sadica maddame?

    • Ai venit tu moț să strivești corola de minuni a lumii. Bineînțeles că nu e demonstrata, ca nu asta e treaba filosofiei, să facă experimente.

      Tu chiar crezi că prostia agresivă are mai mult succes decât modestia și bunul simț? Sau că să îți știi locul relativ la marii gânditori ai lumii te face automat umil?

      Sau altfel spus, că tot suntem la ora de filosofie: în ce lume ai prefera să trăiești, în cea populată de semidocți cu ifose de genii sau de oameni “umili”, care își văd de treaba lor și știu că au mereu ceva de învățat?

    • #3

      Pitagora, ecuatiile lui Kepler, ecuatile lui Maxwell, De Broglie si putina teorie muzicala e tot ce ai nevoie sa intelegi ca nu e o doar o teorie.

  2. #4

    Recomand “The Harmony of the World” a lui Kepler.

  3. #5

    Pitagora inseamna mult mai mult decat ai relatat mai sus. Prima scoala de gandire filozofica, legatura dintre muzica si numere, primul regim politic neimpus cu forta, legaturile dintre el Socrate si Platon si multe altele. Nu zic ca ce spui tu e gresit sau ca nu inteleg demersul, zic insa ca ilustrand viata unui om important la bascalie si cu detalii incomplete duce personajul in derizoriu.

    • Ba chiar deloc – postările sunt scrise intenționat la modul succint și neexhaustiv.

      Uite, ai venit tu sa completezi. O mai am pe Stefablue la fiecare postare care face niste adăugiri superbe.

      Aici nu e Wikipedia iar un articol școlăresc de tipul “Marele filosof și matematician Pitagora” nu naște discuții.

    • Maddame, încă nu ai învăţat că orice text naşte discuţii aici?

    • Challenge accepted

    • #9

      🙂
      stii rubrica aia ” uneste punctele in ordinea numerelor si vei obtine un desen” ? Maddame arunca numerele pe foaie si din urma vin eu sa trasez liniile (tot un fel de OCD) fiind convinsa ca o imagine spune mai mult decit un concept abstract

  4. #10

    Pi 3,14 Pitagora l-a descoperit
    De unde provine această cifră ?!

  5. #16

    “Universul cântă” nu a fost demonstrata de Adi Minune?

  6. #18

    Eu am nevoie sa inteleg in ce categorie de sofism intra Pitagora.
    Ah, si inca o intrebare – prina natura lucrurilor am de-a face cu fel de fel de religiosi (nu conteaza stilul) – si inca nu sunt 100% lamurit – acestia sunt sofisti in felul lor sau ba?
    Desigur ca nu doresc sa atac la baioneta regilia/credinta nimanui, nici macar a celor fanatici (decat daca o tin doar pentru ei).
    ps: sper sa nu ma innec in sange…

    • Depinde de la ce premisă pornești.

      Crezi în Dumnezeu? Atunci religiozitatea (nu religia!) este o consecință fireasca, și deci raționamentul este corect.

      Nu crezi? Atunci e un sofism.

      De aia discuțiile despre religie nu duc nicăieri: au ca premisa o credință personală (iar argumentația se face des ad hominem)

  7. #20

    Cei 7 intelepti ai antichitatii erau 22, intre ei si Pitagora. Putine documente scrise, multe legende tesute , practic a fost transformat intr-o fiinta exceptionala, se obisnuia sa se spuna ” trei sint naturele Universului : Zeii, muritorii si cei ca Pitagora”.

    Ce se stie sigur. era fiul unui bijutier, a avut profesori renumiti, a calatorit mult pentru a studia (cu sacerdotii egipteni si babilonezi astronomia, cu cei fenicieni logica si geometria, cu magii — magia) Cind a fost intrebat “Cine esti?” a raspuns “Sint un filozof!” (=iubitor de stiinta), inventind acest cuvint a devenit practic primul filozof cu titlu, ca sa spun asa…

    Intors in patrie nu i-a placut regimul de la putere, astfel incit a plecat in Italia, unde a fondat o scoala (unii zic secta) cu reguli ciudate (unele se pot interpreta ca metafore)
    -nu minca fasolea fave
    -nu rupe piinea
    -nu atinge cocosul alb
    -nu te privi in oglinda la lumina luminarii
    -cind te ridici din pat nu lasa urma corpului tau
    -nu atita focul cu fier

    In fiecare seara Invatatorul tinea o prelegere, ascuns in spatele unei perdele incepind discursurile lui cam asa “pentru aerul pe care il respir, pentru apa pe care o beau, nu suport nici o obiectie pentru ceea ce o sa va spun”, ceea ce ne face sa intelegem cam ce gindea despre democratie.
    Cei admisi in scoala traiau in comunitate iar la apusul soarelui trebuiau sa isi puna trei intrebari
    -ce am facut bine?
    -ce am facut rau?
    -ce nu am facut?

    Pitagora impartea oamenii in doua categorii :mathèmata (cei care au dreptul de a avea acces la cunoastere) si acusmata (cei care pot doar asculta). Pitagoricii erau cam cu nasul pe sus, foloseau intre ei coduri numerice pentru a nu fi intelesi, se salutau numai intre ei si incercau sa isi impuna superioritatea. Incet incet au devenit nesuferiti.

    Intr-o noapte, un grup de dusmani , avind in frunte un tinar pizmas caruia ii fusese refuzata intratea in scoala (razbunarea a miscat cele mai multe pirghii in lumea asta) a dat foc vilei in care era sediul scolii… Foarte putini au reusit sa fuga, intre ei si Pitagora. Doar ca aici povestea se imparte in trei versiuni
    -in spatele vilei era un cimp de fasole fava si pentru a nu-l traversa, filozoful a preferat sa fie prins si ucis
    -a fost capturat si eliberat cu conditia de a pleca pe alte meleaguri
    -s-a refugiat in Templul Muzelor, unde s-a lasat sa moara de foame

    In doctrina lui au fost trei agumentele principale:
    -metempsihoza (Pitagora afirma ca el insusi avusese patru vieti, iar intre o reincarnare si alta mai traise in corpuri de animale si plante — citiva biografi au facut un calcul din care reiese ca ciclul pentru o reincarnare era de 216 ani, unul din numerele magice, fiind cubul lui 6)
    -armonia cosmosului
    -Numarul ca element primordial al Universului (Unu e un punct, Doi e o linie dreapta, Trei e un plan, Patru e un solid. Din moment ce totul are o forma, chiar si noi insine, putem descompune aceasta forma intr-o multime de puncte si linii, adica numere)
    Cine vrea sa aprofundeze….

    Intre legende si curiozitati va dezvalui numai una un pic colaterala (ca iar e comentariul lung): Herodot povesteste ca Pitagora a avut ca sclav un zeu, un anumit Zamolxis. Acest sclav, dupa ce a fost eliberat , a devenit bogat si in timpul unui banchet la care invitase personalitatile importante ale orasului, a dezvaluit faptul ca era nemuritor, apoi s-a inchis intr-un apartament subteran pe care il construise inainte. A ramas acolo pentru 3 ani, iar intr-o zi, cind toti de-acum il credeau mort, a iesit viu si sprinten si a fost venerat ca un zeu de catre poporul getilor…

    1
  8. #21

    Postarile astea sunt aur. Traiasca Maddame pentru initiativa! Offtopic: @Stefablue, daca mai scrii pe undeva, link me please.

    • Când scriu, mă gândesc cu ce să o momesc pe Stefablue 😉

    • #23

      @AlexS
      si tie-ti iti plac rezumatele?

    • #24

      @Stefablue, apreciez oricand o ironie fina si da, citesc si rezumate. In alta ordine de idei, am cerut alternative in caz ca ai si “ne-rezumate”, nu pentru ca n-as sti unde sa caut informatii pe subiect, ci pentru ca imi place cum scrii. Era un compliment acolo.

  9. #25

    vrei sa repeti te rog, ca eram atent sa numar al treilea milion din seif.

  10. #26

    Probabil nu-i eteru’ de calitate si de aceea in zilele noastre nu se mai aude perceptibil zumzetul!

  11. #27

    … pot sa mai zic si eu ceva, prof. de mate, consecinta teoremei este una folosita intr-adevar de babilonieni cu mii de ani inainte, folosita de Egiptieni la fel… gen constructia colturilor folosind sfoara cu 12 noduri 3-4-5, dar totodata a fost demonstrata cu 1000 de ani inainte in China antica, practic tot ce s-a demonstrat prin Grecia a cam fost demostrat de Chinezi care erau inaintea Europei cu foarte multi ani in ceea ce priveste matematica, ani care ar trebui sa-i primim inapoi de la Biserica, care a blocat orice urma de evolutie cat de mult a putut in zona asta… in China a fost demonstrata rudimentar intr-adevar, dat fiind ca Grecii au inventat geometria baza pe demostratii, practic ce se preda de prin clasa a-6-a incolo la geometrie.
    PS: Intr-adevar a fost parintele hipsterilor, formand o intreaga secta in jurul sau, secta care era preocupata exact cu ce sunt preocupati hipsterii de azi, minte peste trup, armonie and co… legat de muzica, au fost primii care au zis ca muzica este in legatura directa cu matematica si fractiile, asta e bonus 😀 Teorema lui Pitagora este una dintre teoremele care au cele mai multe demonstratii, peste 400 😀

    1

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.