Numele meu este Alex si locuiesc in judetul Ilfov. M-am mutat relativ recent. Iti scriu pentru ca stiu ca ai o comunitate mare de oameni care iti citeste articolul si sper ca poate vei publica si ceea ce scriu, in speranta ca voi obtine o solutie.
Pe scurt, problema e legata de apa din put: i-am facut analiza si am constatat urmatoarele: duritate 71 grade germane, nitrati 112 mg/l, bacterii coliforme 40 (UFC/100ml – cred ca aceasta e unitatea de masura).
Si acum ce incerc eu sa aflu: ce sistem ar fi mai bine sa-mi instalez: dedurizator e clar, lampa UV e clar. Problema e legata de nitrati: ar trebui sa instalez o statie de denitrificare? Din ce am inteles de la cei care mi-au facut oferte pana acum, sunt ceva riscuri legate de aceasta, adica daca rateaza vreun ciclu de denitrificare e posibil sa am la iesire o cantitate de nitrati mai mare decat de la intrare.
E necesar sa instalez o statie de denitrificare? Pot utiliza apa pentru dus,spalat pe fata, cap, dinti etc fara o astfel de statie? (familionul are si 2 copii mici).
Ma poate ajuta cineva cu sfaturi privind un sistem de curatare a apei care sa functioneze corect si sa nu traiesc cu frica ca da rateuri? Are cineva experienta cu statii de denitrificare – montare, functionare?
Completare de la mine: Linkurile și experiența personală sunt binevenite, mie apa în Pantelimon miroase a mort, și să spăl vasele mi-e scârbă, deși vorbim tot de apa nova.
NOU
Ce adâncime are puțul?
NOU
asta sta in ilfov si bea apa din putz :))))))))))
wc in curte ai? sau te pisi in spatele casei? :)))
de aia vine regele ala lui peste din anglia lui acolo in somalia la putzolitici sa vaza si el cum era acu 1000 de ani cand neandertalii se cacau in boscheti.
bucuresteni, deh… a dat civilizatia peste voi :)))
NOU
Buna Alex!
Sa incerc sa te lamuresc. Duritate 71 grade germane. Cred ca undeva ceva e gresit. La o asa o duritate apa trebuie sa fie ca laptele ma gindesc eu.
Problema ta consta in urmatoarele.
Ai facut putul la prima sau poate a doua pinza freatica. Care de obicei contin acele substante atit de necesare inbolnavirii omului gen nitriti si compania.
Asta pe linga chestiile biologice care mai sint.
Putul se face in general la a treia pinza freatica si, foarte important, pinzele intermediare se izoleaza astfel incit sa nu comunice una cu alta.
Cine ti-a facut putul a fasolit-o si aici e vina ta ca nu te-ai interesat.
Si pe linga asta trebuie sa te uiti in jurul zonei unde locuiesti. Ai vecini care au fosa fara fund? Ai vreo ferma, chiar dezafectata, pe o raza de 1-2 km? Nu stii, dar astea sint lucruri importante. Si nici macar lipsa acestor lucruri nu-ti garanteaza mare lucru. Poate au fost inainte sa te muti tu acolo. Vreme de 50 de ani. Urmarile ramin, chiar daca acum totul pare curat.
Pinzele freatice nu sint la o adincime stas. Poti sapa 50m intr-un loc si la 10 m mai incolo sapi 50-20 metri.
Sfatul meu? Retea de apa daca exista. Daca nu, sigilezi ca la carte putul si faci altul cu o firma specializata. Nu cu aia care pun afise pe toate gardurile ca sapa puturi. Si fii pregatit pentru costuri maricele. Gen 150-200 lei pe metru. Minim.
Exemplul meu. Sint la a doua pinza freatica. Stiu, ma contrazic singur, insa prima pinza era la 20 m si a doua la 50 m. Cu strat de argila intre ele. Daca la prima pinza apa cu siguranta era nepotabila, la a doua, la adincimea aia, apa era curata. Cu exceptia urmelor de nisip care sint inevitabile la orice put. Facut analiza la laborator. Duritate 19 grade germane.
Investitia in aparate diverse s-ar putea sa te ajunga tot ca un put nou. Nu esti in cea mai fericita situatie, stiu. Insa cam asa vad eu problema ta.
NOU
Apă cumpărată nene, e de 10 ori mai bună decât aia din comerț. O iei la bidoane de 10 litri și-ți ajunge o vreme. Baie faci cu aia de la robinet, n-ai ce să faci, decât dacă ești Cleopatra și îți iei lapte Covalact, prea bun prea ca la tara, ca-n rest e numai aracet, nu lapte.
Nasol e altceva, ce mânării face statul. De exemplu, un prieten din Predeal, la care trag când ma duc la munte, are izvorul de apă ce trece pe lânga casă. Nu e lăsat de stat să capteze apa de acolo, pentru nimic în lume. Trebuia să ia apă pe coloanele si conductele statului, atat rece cat si calda. Si lunar vine un control sa vada daca nu a băgat careva vreo teava in parau.
Cand i-am zis unui american chestia asta, a ras ala si cu curul, zicandu-mi ca la el in gradină (nu 100 x 100 metri, ci grădină cât vezi cu ochii), are un parau. Și i-a pus teava in el, are apa in casa si curent electric, ca e apa in cadere.
Toata instalatia l-a costat 600 de dolari. si nu trebuie sa plateasca apa sau curent. Încearca sa faci asta la noi si te lovesti de birocrație. Că nu se poate, că trebuie nush ce formular, că mă-sa, că ta-su.
Adevarul e însă, că ideile astea sunt prea “inovatoare” și nu exista nimic de acest gen scris in legislatie. Și dacă nu e trecut, nu stie statul ce impozite și taxe să-ți pună ție pe ideile astea de tree-hugger și eco-friandly bullshit. Așa că ți se închide ușa în nas, că nu se poate face. Și bate-te cu morile de vânt.
Iar faza asta se poate rezolva foarte ușor, dacă strângi vreo 10 prieteni care vor să capteze singuri apa care trece la ei prin bătătură (trece, nu izvorăște) și dai statul în judecată că nu ești lăsat să fii ECO. Durează 2-3 ani până ți se dă dreptate, apoi să vezi ce taxe și impozite îți inventează hoții de la putere.
NOU
Legea, asa proasta cum e ea, e lege. Si spune ca statul are monopol asupra apei din pamint. In teorie daca ai put trebuie sa montezi contor si sa platesti ce consumi.
Hai sa vedem ca optiuni are Alex si sa lasam USA si legile lor la o parte. As putea sa combat ideea prietenului tau cum ca statul, nici macar u USA, nu te lasa chiar de capul tau.
NOU
exista un caz celebru in USA, cu tipul arestat pentru ca a retinut apa de ploaie intr-un rezervor. as fi mai circumspect la povestile astea despre uUSA, unde, conform FDA, nu ai dreptul sa mananci ce vrei tu, ci ce iti ofera statul
NOU
Eu am zis, ce se poate face. Nu ai cum sa schimbi tu, un cetatean de rand, calitatea apei de la robinet. Poti s-o treci prin zeci de filtre si s-o fierbi de cateva ori, tot proasta va fi. Ramane decat cea din comert, care zice-se că-i de izvor (desi nu stii de la ce robinet e si aia)
NOU
Și.. împingi des nămolul la (pre)deal când tragi la prieten?
NOU
Americanu’ ala maninca rahat: cnsnews.com/news/article/oregon-man-sentenced-30-days-jail-collecting-rainwater-his-property
en.wikipedia.org/wiki/Water_resources_law#Water_law_in_the_United_States
NOU
Bai Francisc cum naiba esti atit de agramat?
” Izvorul de apa ce trece pe linga casa.” Izvorul nu are cum sa treaca…eventual apa.
” Ramine decit cea din comert” Mai are rost sa comentez ceva?
NOU
am un amic la tara care capteaza din varful muntelui un izvor si-l aduce jos cam 800m-1km ca sa aiba apa la bazinul de pastravi si apa curenta in casa. la predeal or fi alte legi.
NOU
Oă, oă, ueit ă minăt!
Nea Cioflingă ăla din Oregon a fost condamnat că s-a racordat la un râu care asigura nivelul unui rezervor semi-natural de apă al unui oraș. N-a fost condamnat pentru nicio apă de ploaie, ci pentru nerespectarea normelor legate de fluxurile de apă.
La nici 3 metri de granița sudică a terenului meu e un pârâu pe care ciutanii mei construiesc în fiecare vară un baraj să facă baie și din care trag apă pentru un ponton unde-mi spăl mașinile. Au venit inspecțiile lui pește și tot ce mi-a zis e ca barajul nu trebuie să fie mai adânc de 40 de centimetri. Nu mi-a trebuit nicio adeverință, nicio aprobare, nu m-a legat nimeni și nici n-o să mă lege. În ce privește apa potabilă, am puț și apă din rețea în același timp. Nu îmi cere nimeni să îmi închid puțul și nici nu am vreo limită în consum.
imgur.com/2M2m71e
Când nu e suficientă ploaie vin cu cisternele din nord să le dea țăranilor pentru udat câmpurile și pot să cer și eu să vină să-mi dea pentru bazinul propriu — serviciu dealtfel gratuit (mă rog, inclus în taxe).
NOU
Apă cumpărată nene, e de 10 ori mai bună decât aia din comerț. :)) Ai vazut apa gratuita in comert ??? Bun baiat , pacat de ………. 🙂
NOU
Dedurizator iti trebuie unul pt debit maricel de apa daca vrei pt toata casa (valoarea max acceptata cica este 5, dar DSV spune ca duritatea apei afecteaza doar electrocasnicele, nu si sanatatea), lampa UV doar daca nu iasa bine analiza biologica (cam 100€ e analiza asta) si o osmoza inversa tot pt debit mare urmata de filtru de remineralizare. Toate astea costa cat o fantana noua, izolata cum trebuie si facuta departe de fose septice, loc de depozitare a gunoiului menajer (eu asa am nitratii 115) sau gradina unde s-a practicat agricultura intens.
Iti recomand o firma mare si cu traditie pt filtre, se mai pun si de nisip, din carbune activ etc.
NOU
Osmoza inversa este foarte foarte costisitoare pentru o gospodarie intreaga. Daca vrei sa instalezi un filtru pentru un robinet (si doar la el sa ai apa potabila) atunci este ok – e in jur de 400 euro un sistem din asta, dar singura apa buna va fi la acel robinet.
NOU
Exista optiunea sa depozitezi apa intr-un butoi din plastic alimentar si sa utilizezi o osmoza de max 600€, done that!
NOU
Salut,
(sunt trecut prin asta… si inca mai trec un pic)
1. De cand e putul facut? La ce adancime este? La nitratii aia si bacterii as zice ca mai mult de 20 nu are.
2. Cum ai recoltat apa pentru analize? Vezi ca nu se recolteaza oricum pentru ca poti sa ai bacterii inclusiv pe furtunul din curte.
Eu am put la 40m (Pantelimon) si nu am niciun fel de nitrati, dar am bacterii. Momentan laboratorul mi-a zis sa las mult apa sa curga inainte sa recoltez (gen 24h) pentru ca e imposibil ca la 40m sa am bacterii (eu ma indoiesc ca este “imposibil” dar in fine…).
Putul vechi era la 14 m si avea duritatea 40, iar nitrati 150.
NOU
avand in vedere cati porci, la propriu si la figurat, sunt in pantelimoun…
NOU
Mda, dar vecinii din jur au put tot la 40m cu apa fara bacterii…
NOU
Poate lasi apa sa curga mai mult, insa colectarea se face totusi la robinet. Tu de acolo iei apa, deci de acolo colectezi si analizezi.
Parerea mea 🙂
Mai solutia cu aruncat ceva pastile de cloramina in put, insa apa nu va fi potabila. Nu ca la ce continut de nitriti are, ar fi cumva. Macar elimini factorul micro-biologic.
Dar daca adincimea e mica, e degeaba.
NOU
Jules, ai citit pe diagonala? ZERO nitriti, doar bacteriile is problema.
Nu am recoltat de la robinet, am recoltat de pe furtun din curte, furtun care a stat aruncat prin pod, a fost folosit la udat grania acum cativa ani etc.
NOU
@jollyca, nu bre. Ideea e ca eu ziceam ca colectarea apei pentru analiza trebuie facuta fix de acolo de unde o bei. Adica de la robinet si nu de la furtunul din curte. Dar asta e parerea mea.
Chestia ailalta cu cloramina nu era pt tine. Era o idee la modul general. E ok, am citit bine 🙂
NOU
Mie mi s-a spus sa las apa sa curga 40 ore cand a fost gata putul, se colecteaza in sticla de apa plata pe care atunci o desigilezi si arunci continutul (recomandarea DSV).
NOU
Anca, interesant ce zici . Eu mereu am avut sticla de la laborator, sterilizata si etichetata de ei (fie ca Apa Nova sau laborator privat).
NOU
Jollyca, mie la prima analiza, in 2013, mi-au iesit E coli in apa si alte balarii. Apa nu s-a consumat pentru baut sau gatit, am mai facut o denisipare, am curatat filtrele mai des (si daca tot nu o consumam am pus si filtru cu polifosfati), in rest nu am facut nimic. La analiza de anul asta, nu a mai iesit nici o bacterie. S-ar putea sa aiba si ei dreptate, sa se curete in timp sau bacteriile sa fie pe instalatia ta. Nu poti sa recoltezi direct din put, sa vezi daca e diferenta ?
NOU
Recoltat direct din put inseamna sa bagi pur si simplu sticla in put (chestie imposibila dat fiind ca apa e la 15m iar gaura are 20cm diametru). Oricum ai recolta trebuie sa treaca prin niste furtune.
Dar da, ce zici tu e valid, asa am patit si cu putul vechi – a iesit mai naspa apa dpdv al bacteriilor apoi, dupa denisipare, schimbat pompa ca s-a stricat etc. a iesit mult mai bine.
NOU
studiu hidrogeologic (parca asa se numeste) sa afli unde e panza potabila si parametrii apei din zona apoi incepi o discutie despre posibile solutii.
NOU
Nu trebuie studiu. Orice firma respectabila care sapa puțuri are hărți cu acviferele.
NOU
Sau poti sa intrebi vecinii.
NOU
Studiu exista dar nu este accesibil…..
NOU
Cazul meu : comuna Berceni, put in a doua panza freatica (adancimea e irelevanta, poti sa ai aceleasi valori si la 12 metri si la 40, depinde de ce a fost inainte pe terenul ala – adica nu iti da nimeni garantie ca daca te duci pana la 40 metri, o sa ai apa plata, pentru asta ti-ar trebui cam 100 metri si te usuca). Revenim, duritate 55 grade germane, nitriti 70 parca (foarte mult oricum). Am montat statie de dedurizare (ceva de pe la Romstal, decal gel parca) si am scos duritatea la 5, deci asta sigur a functionat. Efectul s-a vazut imediat, bateriile la baie se curata in sfarsit, faianta nu mai e patata.
Pentru nitriti am montat doar pe robinetul de la bucatarie o statie de osmoza inversa (luata de la acelasi magazin). In afara faptului ca apa are un gust usor ciudat (ca o apa minerala trezita) am facut teste din alea de acvariu, cu benzi si valoarea nitritilor este inca peste limita. Urmatorul pas va fi o noua analiza la apa facuta la laborator si, in functie de rezultat, sesizare la Romstal 🙂
Concluzie, investitie de vreo 7000 lei, duritatea ok, nitritii inca nu. Casa e in apropiere de o ferma functionala inca, desi nu cred ca mai e legala, toata zona a fost agricola sau de ferme asa ca stiam la ce ma bag. Deocamdata apa de baut si gatit inca se cumpara, incercam sa rezolvam si cu osmoza viselor, poate in viitor putem sa folosim apa aia macar la gatit.
NOU
Anul trecut pe vremea asta am facut o denisipare la put. Firma care a venit sa faca chestia asta mi-a povestit de un put sapat la 80m in Berceni care are apa potabila.
Stai ca nu inteleg – dupa osmoza inversa tot ai nitriti? Ce naiba, doar asta mi-au recomandat toate laboratoarele unde am facut teste…
NOU
Eu asa zic, ca mai sunt, se coloreaza banda aia de test in valori maxime. Nu stiu o valoare exacta ca n-am facut inca analiza din lipsa acuta de fonduri, dar sigur mai sunt. Exista posibilitatea sa fie si montata aiurea statia, naiba s-o ia ca nu mai ai incredere nici in firmele astea de meseriasi care fac wc-uri in curte.
Da, la 80 metri e posibil sa fie apa buna si in Berceni, dar te costa vreo 7-8000 de euro. Sa dai banii astia de unul singur e greu. Ne gandisem la un moment dat sa sapam un put la 100 m pentru 3 case, sa contribuim toti, dar e mai greu cu logistica.
Ca sa dau un exemplu pentru ce spuneam mai devreme, eu am put la 20 metri si am valorile astea, vecinul de la 2 case de mine are la 40, are duritatea 20 intr-adevar dar are concentratii de sulf in apa de ii miroase toata casa. E destul de greu sa zici ca gasesti apa ok in zonele astea unde au fost ferme, s-a folosit ingrasamant chimic pentru culturi sau nu este canalizare, ca e clar ca 90% din vecini or sa aiba fose fara fund betonat.
NOU
“[…] ca e clar ca 90% din vecini or sa aiba fose fara fund betonat.”
Aici este marea problema – NIMENI nu are fose cu fund betonat. Am un amic care acum isi face casa in Berceni si a trebuit sa fie cu ochii pe muncitori ca pe butelie ca sa ii betoneze TOT fundul fosei. Deh, e mai ieftin sa lasi gauri decat sa chemi vidanja mai des. Teoretic esti pasibil de amenzi destul de mari daca te gaseste dar… cine sa te gaseasca.
NOU
Exista posibilitatea sa nu fie osmoza montata bine, membrana aia sa fie pusa invers, nu ar trebui sa mai ai nitriti….
In alta ordine de idei nu prea iti spune nimeni ca pt dedurizare se face spalare cu sare, la fel si pt denitrificare si la final ai o minunata saramura. Nici mama lul de filtru nu iti mai face apa aia cu un gust decent, ne-am intors tot la osmoza, cu toate ca 75% din apa se pierde.
NOU
Eu mi-am instalat sistemul de filtrare in 3 stagii de la www.puraqua.ro/ si sunt super multumit, am scapat de caratul apei plate…
NOU
@bogdan pai din cate vad el nu a facut cu o firma respectabila. cu aia trebuia inceput. urma un calcul sa vada daca merita sapati xx m extra ca sa nu mai aiba probleme cu apa, si vazut in cati ani se amortiza investitia unui put bine facut vs unul prost care necesita uv, dedurizator, osmoza, carbune activ, tratamente samd.
apropo op, sti ca o sa te omoare consumabilele, nu ? mai ales in cazul unei ape proaste.
NOU
Consumabile pentru statia de dedurizare inseamna 2-3 saci de sare la 2 luni (asta inseamna 60-90 lei) si niste filtre uzuale, pe care le aveai oricum la orice put cu hidrofor sau pompa, indiferent de adancime. Nu e un capat de lume, sunt niste costuri rezonabile, important e sa dea rezultate, sa nu faci investitia degeaba. O statie de dedurizare te costa vreo 5-6000 lei, sa faci un put la adancime mare tot 5-6000 dar de euro.
NOU
Cu voia lui Arhi
Cred ca e o solutie :
www.ovidiu-bosancu.ro/chanson-miracle-max/chanson-miracle-max-royale/
Eu il folosesc de aproximativ 3 luni si este foarte ok
NOU
Bre, bautura cea mai buna este, hic, apa de izvor/ cind o, hic, torni o picatura intr-un kil de vinisor. Hic.
NOU
Salutare si mulțumesc Arhi pt ca ai publicat.
Răspund câtorva întrebări: adâncimea e la 20m. Din ce am mai discutat cu diverși oameni, adâncirea lui nu garantează o apa mai buna. Dar ma gândesc…nu există posibilitatea de a lua mostre înainte sa sap?
Oricum, si vecinii au probleme: duritate 60, valoare mai mare la nitrați si bacterii mai multe.
Analiza e făcută la apa nova. Recoltarea am făcut-o eu, in recipientele lor, de la bucătărie. Nu exclud ca bacteriile sa fie in instalatie
NOU
Pai pot sa-ti zic eu ce oferta mi-a trimis o firma de echipamente (nu mai am oferta, din pacate) – clorinare, statie de dedurizare, statie de deferizare, lampa de UV si asa, ca sa fim trendy, osmoza inversa. 2400 de euro (bani pe care nu ii am).
Ideea e ca orice ai monta trebuie sa scazi duritatea apei. Pe orice lampa de UV scrie ca functioneaza la maxim 7 grade germane, deci prima pe lista e statie de dedurizare. Filtrul cu osmoza inversa la fel.
NOU
ai respectat exact indicatiile de recoltare de la apanova? sa lasi apa sa curga cat au zis ei? si sa flambezi cu bricheta unde au zis ei?
umbla o vorba prin targ: in jurul bucurestiului nu gasesti apa buna sub 40–50 de metri, unii zic chiar de 80.
nu ai posibilitate acolo sa iti tragi de la acilfov?
uite o analiza facuta de mine recent cu apa de la ei. eu beau de la robinet si kinderii la fel. i.imgur.com/Tuv5JTf.jpg?1
NOU
Iti raspund eu, ca stau in Ilfov – mi-as trage si maine apa de la AC Ilfov, daca as avea de unde. Am bransamentul stradal facut, infipt in reteaua casei, tot ce trebuie sa fac e sa rasuces un robinet. Din pacate nu curge nimic pe teava, pentru ca ce crezi – reteaua nu e chiar gata de extindere…
NOU
Salut . Eu stau in nordul jud Ilfov . Apa are o duritate de 112 grade germane ! Analiza e facuta de doua ori ! Am luat o instalatie de la H2O International :
– am filtru de sendimente Big Blue care elimina printre altele nisip , namol , rugina
– statie de dedurizare model SDS 70 V+T are 70 litri rasina
– sterilizare cu ultraviolete model S8Q –
– statie osmoza inversa la bucatarie
A costat o caruta de bani iar schimbarea filtrelor ma costa 1000 de lei pe an .
In zona unde stau eu nu este nici un put cu apa potabila . Ori este apa dura ori apare multa rugina sau e namoloasa ori nitriti …
Am doi vecini care au facut put la 55-60 metri iar dupa 6 luni de zile apa a devenit nepotabila ( dura si cu gust de namol ) .
La biserica din sat a facut un tip cu bani un put forat cam pe la 120 metri si e singurul din sat cu apa foarte buna !
NOU
Mircea, de curiozitate, nitrati / nitriti ceva aveai in apa ? M-ar interesa daca a functionat osmoza inversa sa ii scoata, ca la mine nu prea…
NOU
Zero nitriți . Am făcut analize în fiecare an . Doar duritate mai am cam 8 grade germane .
NOU
Arhi cand ma vizitezi ca aud ca te-ai mutat la mine aici la tara. Iti promit ca la mine la chiuveta curge doar bere nu si apa.
NOU
Deci eu credeam ca in Sv e apa dura, dar cand vad ce grade germane sunt in sud ma ingrozesc. La noi sunt max. 18 grade germane, si atunci folosim un dedurizator normal cu sare. Fiind cat de cat in domeniu, ar trebui sa luati un considerari un dedurizator cu dubla filtrare, respectiv carbune pana la intrarea in casa si ulterior osmoza.
NOU
La bloc nu am problemele astea.
NOU
Gresit. La bloc *nu stii* ca ai problemele astea :))
NOU
am facut si eu la tara o fantana si sunt mari probleme. imi pare rau cand ma gandesc ca nu ma pot bucura de o resursa, adica subsolul tarisorei.
apa ce vine la bloc e direct extraclorinata ca in 10-20-30 ani sa facem un mic cancer. deci si la bloc trebuie un filtru precis daca vrei sa investesti in santate.
NOU
Eu imi fac casa in 1 Decembrie. Pana sa pun apa de la comuna am sapat o fantana pentru facut beton, mortar, adica de santier. Am udat un brad cu ea dar acesta s-a uscat in 2 luni. De fapt pe acolo salciile cresc cat brazii. Apa si pamantul miros la propiu a rahat. De spalat sau baut nu se pune problema. Panza fratica este la 80 cm. Iar in martie-aprilie toata curtea e plina de apa. Vecinii au niste tuburi mari de plastic fara fund pe post de fosa. Absurd. Cand apa iese la suprafata ce se intampla cu continutul tubului? Oricum fara fund nu vidanjeaza nimeni nimic. Nu se poate practic. Inseamna sa vidanjezi si prima panza freatica. Tubul ala are insa avatajul ca este ieftin. Tipic romanesc. Astept apa de la comuna sa vad cum e. Oricum instalez o fosa din plastic vidanjabila. Daca apa comunei nu e buna de nimic va fi de sapat o fantana buna la 80 – 100 m. Dar cine o sapa. Unde mai gasesti firme serioase. Poate langa fosa pun un recipient mare sa adun apa de ploaie. Ceva de 20 mc. Dar trebuie bine ancorat sa nu il ridice panza freatica la suprafata. Sau poate fac un mic iaz si cresc si broaste sa prinda tantarii. Platesc acum greseala ca nu mi-a trecut prin cap atunci cand am cumparat sa verific panza freatica primavara.