Eram de 46 de ani varsta cand am aflat chestia asta. Te duci in settings la iPhone, dai enable la Hearing, dupa care il activezi din Control Center si, daca ai casti compatibile, auzi tot ce se intampla in jurul telefonului, oriunde l-ai fi lasat.
Si asta e pe iPhone, unde regulile sunt stricte. Va dati seama cum e pe mizeria aia de android, ca fiecare aplicație care plateste are acces la ascultat fara probleme?
Si ne miram de ce vorbim despre chestii langa telefoane si primim reclame despre ele in secunda urmatoare.
NOU
“mi-am uitat telefonul la tine!”
cand o sa mai auzim asta o sa fie cu atac de panica
NOU
Pentru cativa metri, cat bate bluetooth-ul? Nu, nene, chestia asta o faci de pe vremea telefoanelor clasice: “uiti” telefonul dat pe mute si cu optiunea de auto-answer activata. Cu placere.
NOU
“My wife asked me why I spoke so softly in the house.
I said I was afraid Mark Zuckerberg was listening !
She laughed. I laughed. Alexa laughed. Siri laughed.”
James Franco
NOU
buna asta!
NOU
Stai sa vezi când o sa afli de Sound Amplifier de la Google ce șoc o să ai 🙂
play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.accessibility.soundamplifier&ah=uYOUXV60_Wdpi_HDtHsFt1TqxU4
NOU
what…the…fuck??
NOU
Sa vezi acum descarcari…:)))
NOU
Instalat
NOU
Instalat. “Permiteti initierea si preluarea de apeluri telefonice?” NU. “Permiteti inregistrarea audio?” NU. Evident, dracia nu functioneaza daca nu o las sa-si faca de cap. Uninstal
NOU
dacă chiar ai ține cu adevărat la intimitate și viața personală, nu te-ai umple de gageturi, smartphones, toate conectate la net. Uitați-vă la documentare cum comunica mafia italiană din sua și cât de stricți erau în privința asta. Toți comentăm că nu ne place că suntem ascultați, dar câți facem ceva pentru a preveni chestia asta?
NOU
irosești bunatate de TEDx pe comentarii
NOU
Înainte sa nasc îmi apăreau compleuri de nou născut, dim acelea de scos bebelușul din spital, personalizabile cu numele copilului. Bun, zic, am cautat atâtea prostii de gravidenie ca are sens. Dar ilustrația pentru compleul ala era personalizata cu numele “Luna”. :)) Care nume nu a fost gasit/cautat vreodată pe net.
NOU
@Arhi, sa-ti botezi copilul Luna, asta inseamna sa fii fan adevarat! Noroc ca a fost fata, varianta de baiat nu e grozava 😀
NOU
Mwell, a fost fără legătură, dar legătura nu ne deranjează, ba chiar ne place.
NOU
Și eu sunt fan luna. Îmi place că îmi luminează nopțile și sunt recunoscător pentru valurile mării.
NOU
Tot după o plimbare sub clar de luna am ales numele :))
NOU
adica ai aflat acum 20 de ani si ne zici abia azi?
NOU
sms moldovean
NOU
huehuehue
NOU
Ce tare a fost asta, lol
NOU
@iCetin…io credeam ca i ardelenesc
NOU
Apropo de partea cu “ascultatul”: am aplicatia Yahoo pe telefonul Android pentru a-mi primi si citi rapid emailul personal. Am versiunea gratuita ceea ce inseamna ca in capul listei de emailuri am o reclama. De obicei este populata cu ce caut eu pe net de pe telefon (emag, carti, haine, incaltaminte).
Acum vreo 2-3 ani eram la o masa cu niste prietene si vorbeam despre calatorii. Au ajuns discutiile la citibreak-uri si eu am mentionat Germania cu BERLIN. A doua zi, la trezire, prima reclama era la bilete de avion ieftin catre Berlin. Mi-a ramas pe retina pentru ca nu este o destinatie pe care mi-o doresc cu adevarat (inainte de multe altele de pe lista prin Europa) prin urmare nu discut deloc despre acel oras ca si destinatie.
Lucrez la o firma cu actionariat dintr-o anumita tara europeana cu limba mai dificila (gen Norvegia, Finlanda, Suedia). Nu am emailul de firma pe telefon dar cand vorbim intre colegi, apar in discutii numele colegilor de acolo, numele tarii etc. Periodic, in acelasi Yahoo Mail am reclame in limba respectiva. Am urmarit, acestea din urma apar rar, doar cand folosesc extrem de des numele tarii sau cetatenilor de acolo.
NOU
eu am primit SMS!!!!! de la o firmă (casinoX) pe a cărei ad pe yahuo, în mod accidental am apăsat
NOU
Oamenii inca folosesc yahoo mail?
NOU
Normal ca-n 2021 fiecare are acum email pe domeniul personal, nu ca taranii astia cu emailuri moka.
NOU
>>Si ne miram de ce vorbim despre chestii langa telefoane si primim reclame despre ele in secunda urmatoare.
Nu cred ca te asculta. De fapt sunt sigur ca nu asculta, ceea ce face problema si mai grava, pentru ca nu are nevoie sa te asculte, stie mai bine ca tine de ce ai nevoie 🙂
Aplicatia e usor de desfacut si analizat, mai ales pe Android, daca ar fi adevarat ca asculta am avea dovezi clare pana acum.
Faptul ca nu asculta e mult mai infiorator, daca asculta aveam o explicatie simpla.
NOU
Nu sunt sigura ca mi-ai raspuns mie: dar ce face daca nu “asculta”? Partea cu Berlin m-a marcat (de-asta am si retinut-o pana in ziua de azi) pentru ca efectiv nu am conversatii despre acel oras, niciodata. Nu cunosc pe nimeni de acolo, nu avem furnizori sau clienti, tot ce m-a legat de acea reclama a fost o bucatica de conversatie intr-o seara. Poate o fi fost doar o coincidenta dar…cand primeam reclame cu bilete de avion erau mereu cu destinatiile pe care le cautam pe telefon in mod uzual.
Reclamele in limba tarii firmei mama mi se par
ciudate rau. Ce face? Calculeaza o anumita frecventa pe minut si e invatat algoritmul sa decida ca cel ce vorbeste este din tara respectiva?
Stiu ca mi-as putea dezactiva (sper) de pe undeva toate astea dar ca sa fiu sincera 100% ma ajuta sa primesc reclame la ce caut de obicei pe net (la carti am salvat de foarte multe ori bani pentru ca am aflat de reduceri pe care altfel nu le-as fi cautat in mod activ, dvd-uri, haine, incaltaminte, cursuri diverse).
NOU
Infiorator ? Inseamna ca oamenii sunt predictibili, cel putin marea majoritate. Incepand de la traseul pe care-l urmeaza spre munca, sau cel mai accesat magazin cu de-ale gurii din zona unde locuiesc. Eu as spune plictisitor, si pt asta sunt f sigur ca nu te asculta (inca), daca nu esti ‘de interes’ din alte motive.
NOU
>>Nu sunt sigura ca mi-ai raspuns mie: dar ce face daca nu „asculta”?
Profileaza, analizeaza toate datele tale si ale prietenilor tai, date pe care le dai voluntar, chiar daca nu-ti dai seama. Daca ar asculta cu audio fara sa zica asta iti imaginezi ce furtuna de cicat ar fi fost cand s-ar fi aflat? Ca nu ai cum sa ascunzi asta prea mult timp, nu e fezabil dpdv tehnic.
Ca idee, mie mi-a servit o reclama la chestii de curatat cuptorul cand chiar ma gandeam ca-i cam murdar, dar nu am spus nimanui nimic. Coincidenta, sau cumva m-a ghicit? Mi-e si frica sa aflu 🙂
NOU
Pai asta zice si in documentarul ala de pe Netflix “The Social Dilemma”. Inteligenta artificiala e o chestie destul de avansata. Asa aduna date despre noi, ca mai apoi sa ne vanda ceea ce avem nevoie. Pentru ei suntem doar un numar, intr-o baza de date, iar pentru numarul X, se potrivesc ofertele Y.
Intre timp, lumea cumpara huawei, xiaomi, instaleaza aplicatii chinezesti, iar partidul mama aduna date despre obiceiurile vesticilor, ca mai apoi sa serveasca, incet incet, ceea ce vor vesticii sa auda. Astept ca peste vreo 20 de ani, asa, sa avem o noua putere mondiala. Si nici macar nu au nevoie sa foloseasca forta, ci doar cate un virus, din cand in cand, sa vada reactiile :))))
NOU
Un articol mai vechi: arstechnica.com/information-technology/2017/05/theres-a-spike-in-android-apps-that-covertly-listen-for-inaudible-sounds-in-ads/
Nu e atât de greu de crezut că monitorizează și cuvinte cheie pentru locații, produse, branduri, etc. și bazat pe profilul tău să-ți servească reclame legat de ce a auzit.
NOU
Parca si la Vali vazusem ceva de genul asta, dar legat de numaratul pasilor facuti. Cred ca tot pe iPhone.
In afara de Kai, nu stiu ce alternative mai accesibile ar mai fi (accesibile nu doar ca pret, ci si ca sansele de a gasi telefoanele respective si mai ales compatibilitati cu ce aplicatii sau alte aparate mai folosim cu/ de pe ele). Am incercat mai demult sa pun un mod pe un android mai vechi, dar nu m-am priceput, deocamdata am renuntat la idee. Pe laptop am avut de curand Bliss OS, un ROM decentel, din cate stiu (inclusiv din pdv al pasilor numarati), dar pe telefon ma intereseaza mai mult.
Momentan sunt tot pe Android (cu un naifon mic de rezerva si multe alte vechituri pe care le mai tin tot asa, “sa fie, ca poate-mi trebuie”), dar la cat de “mult” folosesc smarfonu’ si functiile lui “destepte”, as trece cu bucurie la un sistem cu mai putine avantaje, de pe care sa pot face bine mersi tot ce fac si acum (telefoane, mesaje, citit, muzica, inclusiv fara net). In principiu, emailurile, bankingul, comenzile si alte treburi mai sensibile pot astepta pana ajung acasa la un desktop (se presupune din oficiu ca exista antivirusi sau blockere si ca nu stam toata ziua sa licitam pe ebay), iar pentru numaratul pasilor si alte sanatatzuri exista ceasuri/ bratari/ inele, etc.
Nu-s cea mai paranoica, dar nici nu-mi trebuie ultimul update la candy crush, acum cu si mai multe bomboane, cand pot juca un bejeweled sau serpisor cinstit si-n offline. Aplicatiile care nu mai vor ele sa mearga pana nu le tragi ultima actualizare sunt cele mai jegoase (stiu ca tot baga la inaintare ca “for privacy reasons”, dar n-are cum sa fie intotdeauna doar asta) sau refuza sa “suporte” variantele usor mai vechi, reducand practic niste telefoane relativ bune si accesibile la stadiul de caramizi. Plus ca androidurile mai noi au inceput sa-si faca update la aplicatiile de baza, gen aia de contacte aplicatia de mesaje a devenit acum aplicatie de chat, o minune, ce sa mai!
Ca sa nu mai zic ca telefoanele sunt facute din ce in ce in CE IN CE MAI MARI! Tre’sa-ti iei geanta mai mare, pantaloni de armata, ghiozdan sau sa-l tii in mana (pardon the pun), deja alea nu mai sunt phablete, sunt tablete de-a dreptul.
Unde-oi fi pus symbianu’ ala bunu’…
NOU
Se întâmpla înainte de smartphones. Smartphone-ul și gadgeturile nu au făcut decât ca treaba să fie automatizată.
Exemple sunt multe:
– eram în vara lui 2001, am avut treabă la US Consulate în Toronto. La intrare, surpriză: nu mai puteai intra în sala permisă publicului dacă aveai asupra ta cellphone sau orice tip de pda, etc.
– Wikileaks, cablegate: am citit într-o dimineață despre o întâlnire de “afaceri” între niște miniștri din Kazahstan și reprezentanții pe business ai secției consulare US, la un hotel din capitala K-stan, prin early 2000s. La intrare, licuricii au fost percheziționați și scanați, l-au luat telefoanele, le-au scos bateriile și apoi le-au închis într-o cutie metalică. De-abia după, s-au discutat șpăgile.
Deci la nivel de “servicii” se știa de atunci ce potential de ascultare au chestiile portabile.
Dintotdeauna m-am întrebat dacă decizia de a face ca la 99.99% din smartphones să nu le poți scoate bateria decât printr-o procedură relativ complicată a fost una de business, sau una de supraveghere.
Până la urmă și supravegherea este biznis, nu?
NOU
Facebook =politie politica ! Fiecare terminal este urmarit indiferent daca e telefon, tableta ,sau desktop .Daca incalci perceptele bolsevico socialiste sau ai atitudine impotriva lor, esti trecut la index si ciuciu pagina personala pe feisbuci
NOU
In urma cu 10 ani mi-am luat primul smartphone, un Samsung Galaxy S.
Intr-o zi ma suna taica-miu, daca pot sa il duc si pe el la o nunta (mai tineti minte nuntile :D) ca nu are chef sa conduca.
Imi zice numele restaurantului si inchide conversatia. Dau sa caut pe google unde e restaurantul si prima recomandare, inainte sa tastez nimic, era… Saorma Dristor… erm, nu, era chiar restaurantul respectiv. De care nu mai auzisem in viata mea, era prima data cand il cautam.
Cum era aia, “1984 trebuia sa fie un avertisment, nu instructiuni!”?
Acuma, eu unul nu sunt atat de paranoic cu ascultarea si colectarea de date… Nu sunt atat de inteligent si creativ incat sa am idei ce merita furate si nu comit fapte antisociale atat de grave incat sa ajung in vizorul autoritatilor.
Dar toata targetarea asta bazata pe profile mi se pare enervanta ca e mult mai greu sa gasesti lucruri noi si diferite de ce stii deja.
Si asta a creat bule unde toti au impresia ca detin adevarul suprem dar in care tot ce se intampla e un circle-jerk generalizat (e.g: anti-vaxeri, flat-eartheri, useristi … )
NOU
Nu e vorba de cât de frumos, creativ, inteligent, gentilom, flocos etc ești. Deloc – e vorba de terorism psihic, de demoralizare, de a ți se impune un blocaj cognitiv în subconștient/inconștient, unde tu te autocritici tovărășește și recunoști faulturile cunoscute/necunoscute, în așa fel încât, dacă ajungi undeva vreodată (sau progeniturile tale), să te urmărească frica aia de fraudă până ți se aruncă pământ pe coșciug.
Autocorupere implantată.
NOU
Phaff, Alergătorul brici?
NOU
Pe android, la apps/permissions ai lista tuturor aplicatiilor care cer access la ce vrei tu. Poti da disable la cele pe care le consideri neimportante. Bine, nu poti scoate google .
Si daca scoti vreuna, posibil sa nu mai faca ce vrei. Gen whatsapp, nu mai poti face apel…
Dar poti scoate chrome, sau jocuri
NOU
Poți să i tai și la Google macaroana (la mine sunt tăiate camera și microfonul dar pot să i iau toate drepturile dacă vreau).
Mai mult, dacă nu folosești o aplicație pentru “few months” (căcum zice Android 11) drepturile chiar dacă sunt date de tine (camera/microfon/activități etc) sunt revocate la orice aplicație.
Settings/Apps/Aplicația/Permissions (dacă are) și vezi ce scrie jos.
Primesc sugestii doar de pe urma căutărilor în google și nimic altceva.
NOU
Eu sunt paranoia rău cu aplicatiile și am taiat permisiunile la sânge la toate aplicațiile. Aplicația Moovit ( pentru transportul în comun) avea acces doar la locație și după un feedback îmi răspund printr-un mail în care la sfârșit ( probabil din greșeală) apăreau toate datele pe care le aveau despre “utilizator”, gen ce telefon am, ce procesor, spațiu de stocare (utilizat si liber), câtă baterie aveam, rezoluția ecranului, roaming activat, WiFi activat și multe altele. M-am înspăimântat și de atunci instalez doar aplicații strict necesare.
NOU
Sunt cativa ani de cand am constatat ca imi apar reclame pe telefon in functie de ce discutii am…
Unele puteau fi coincidente – dar unele… nu stiu ce sa zic…
Asa ca ar trebui sa avem o cutie ecranata in care sa punem telefoanele cand intram in casa…
NOU
Confirm, vorbeam odata cu cineva la o bere despre o bunaciune de nivel international, nu dau nume pt ca sunt un gentleman, si a doua zi m-am trezit cu ea la usa!
NOU
PS: bunaciune acum 50 de ani, daca are vreo importanta!
NOU
A adus-o curierul gata împăiată?
NOU
Vezi ca e toxic formolul. Spal-o bine inainte
NOU
Ha, ha, asta imi aminteste de “American Gods”
NOU
Frumos articol
Nu m-a interesat cine ma urmareste. Ca ma urmareste nevasta, vecinul, my friend.. Nu m-a interesat niciodata. Sa imi faca o felatie.
www.youtube.com/watch?v=tAGnKpE4NCI
NOU
Au fost multi ca tine in anii ’50…
NOU
E mai bine decat sa te urmareasca nevasta, decat vreun guvern pus pe control total. Ca atunci cand guvernul ala iti invata obiceiurile si incepe sa iti serveasca stiri si informatii care iti suna tie bine, ca sa te tina ocupat in bula ta, atunci se termina si libertatea ta.
Securitatea n-a murit, doar s-a transformat.
E ok, o sa ajungi sa iti doresti sa te fi urmarit nevasta.
NOU
“Enemy of the State” – 1998
Bun film!
NOU
The Conversation – la fel de bun. Eu nu am reusit sa aflu ce se intimpla cu bucatile ale de conversatii dupa.
NOU
Eu mi-am instalat antivirus cu microphone si camera protection. Nici poze nu pot sa fac daca nu dezactivez protectia la camera.
NOU
ce av?
NOU
Kaspersky, ca sa te supravegheze si FSB-ul, sa fie treaba echilibrata.
NOU
E ok. Astia cu telefoanele stiu ca va uitati la tot felul de porcarii, va masturbati, va etc. Nu e nici un secret sau intimitate. 😀
NOU
Ai uitat sa lasi link la portofelul tau de bitcoi, cum fac toti meseriasii.
NOU
Nu pe toti. Nu și pe Chuck Norris 🙂
NOU
Chuck Norris il asculta pe Zuckerberg
NOU
Cu urechea.
NOU
Pe ios au rezolvat elegant problema. Apare cercul galben când e microfonul sau roșu dacă e camera.
Apple taxează enorm pe chestia asta dar ăsta e adevarul. Google nu oferă ditamai sistemul de operare pe gratis. Își iau felia lor.
NOU
hahahahaha. Bun, bun.
NOU
hai ma, nici macar unu’ cu “io n-am nimic de ascuns, nu ma deranjeaza” ? :))))
NOU
Eu n-am nimic de ascuns, nu mă deranjează.
NOU
Arhi, te rog, spune-mi, ti-ai mai luat scaun? Ai gasit ceva diferit de ala pufos cu sezlong? Ca vreau sa iau si nu gasesc… :)))))
NOU
sunt tentat de un energohuman, dar nu vreau sa iau fara sa testez
NOU
Eu am facut un test cu astia-n birou.
Am scris pe tabla un cuvant random de care nu mai vorbisem/cautasem pana atunci (caramizi) si-am inceput sa vb.
Peste jumatate de ora cine avea anunturi de betoniere si ciment de la google si facebook.
Nu zic ca asculta sau nu, dar la testul meu rezultatul a iesit pozitiv.