După lupte seculare, ce au durat 3 săptămâni, rapizii muncitori timișoreni au reușit să îmi împrăștie pământul din curte, ca să putem pune gazon.
Problema e că niciunul din noi nu a mai făcut vreodată așa ceva, așa că am avea nevoie de niște sfaturi.

Mai dau cu ierbicid, sau e suficient să smulg buruienile, pe măsură ce scot capul? Ce semințe să iau? Le semăn stilul tăran la 1907, gen aruncat din mână sau bobo cu bob, precum chinezu? Mai dau o grebă înainte sau e suficient să le arunc pe pământ?

Vorba aia, râdem glumim, dar iarba trebuie tunsă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

73 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    1. Cureti pamantul de buruieni
    2. Nivelezi cu grebla
    3. semeni cu manuta urmarind ca semintele sa fie aruncate uniform pe suprafata dorita
    4. acoperi USOR cu grebla semintele cu pamant, fara ca ele sa se plimbe prea mult, tot pentru a pastra uniformitatea
    5. presezi cu tavalugul sau cu altceva
    6. Uzi din greu

    • #2

      +1 (nivelezi cu grebla si spargi bolovanii mai mari)
      Tocmai am “semanat” acum doua saptamani. Acum ma uit dupa locuri goale (pentru ca metoda mea de imprastiat nu a fost perfecta) si mai completez cu seminte.Trebuie udat bine de tot pana da firul ierbii (approx o saptamana). Nu merge ca la 1907, trebuie semanat foarte atent si semintele trebuie sa acopere uniform pamanatul (tre’ doar sa te gandesti ca pe locul fiecarei seminte va iesi un fir de iarba).Eu nu am avut skill-ul necesar sa “acopar” semintele cu pamant, dar doua ploi zdravene au rezolvat asta (norocul meu). Vezi ca o sa iasa si buruieni printre firele de gazon, nu te panica. Atata timp cat nu le lasi sa infloreasca e ok.

      Gazonul se tunde dupa ce creste destul de inalt (prima oara), cam 30-40cm, pentru ca trebuie sa se si inmulteasca.

      Wait… tu ai avut muncitori sa imprastie pamantul? Eu sunt singurul care l-am carat cu roaba si l-am imprastiat cu lopata? :))

    • #3

      ma respect;P

    • #4

      Daca gazonul ajunge la 30 cm si il tai la 4-5 cm inseamna ca l-ai f***t.
      Nu poti taia mai mult de 1/3 din inaltime fara omori planta.

  2. #5

    7. Te rogi la diverse entitati invizibile si atotputernice sa isi bage pl in bolile la oameni si sa iti ajute gazonu sa creasca mare si voinic

  3. #6

    Normal ca bob cu bob. Si pus o picatura de apa la fiecare bob, daca vrei calitate.

  4. #7

    este foarte important, intainte sa pui samanta, sa te gandesti cum urmeaza sa uzi. Trebuie udat mult pana incolteste iarba. Si nu poti sa uzi cu furtunul calcand peste suprafata insamantata. Deci daca e suprafata mare de teren ar fi bine sa te gandesti la un sistem de udat cu aspersoare.
    Eu am cumparat cartea asta de pe amazon: www.amazon.co.uk/Lawn-Expert-Dr-D-Hessayon/dp/0903505487
    Mi-a iesit super gazonul.

  5. #8

    Mai bine iei gazon rulat deja crescut sunt destule firme,asta daca nu e foarte scump.Cred ca va arata mai bine.

    • #9

      Arata mai bine dar trebuie sa ti-l puna cineva care se pricepe sa intinda rulourile alea, altfel se vede urat. Am cercetat si eu posibilitatea asta la un moment dat.

    • #10

      E foarte usor sa intinzi iarba. NU iti trebuie un doctorat in asa ceva…

  6. #12

    Nea Arhi, daca buruienile ai 2-3 frunze eu ti-as recomanda sa dai cu un ierbicid total inainte. Si sa astepti vreo saptamina pina isi face efectul. Dar presupun ca vrei sa te ocupi cit mai repde.
    Deci curata buruienile, niveleaza cu grebla terenul si imprastie semintele. Eu am folosit un carucior din ala special, dar tot la mina am terminat ca e mai ok. Totul e sa la imprastii uniform. Ca o sa mai ai goluri, asta e, mai arunci o mina de seminte mai tirziu. E inevitabil.
    Eu nu am mai dat nici un tavalug nimic. Doar ca ai grija cu stropitorile sa nu faca santuri. Ia din alea simple simple care uda in forma de ciuperca, prin pulverizare.
    O sa suferi putin pina iese bine, dar poti sa-l stimulezi cu ceva ingrasamint.
    Si poate reusesti sa faci un sistem de irigare sub pamint, dar sa-l faci pe marginile terenului si in nici un caz prin mijloc.
    Oricum, ai emailul meu. Daca vrei sa te mai lamuresc cu ceva, zi.

  7. #13

    Un sfat pe care-l poti lua cu un pahar de apa. Sunt implicat intr-un proiect care va avea, pe langa alte componente, si un spatiu verde. Peisagista a recomandat utilizarea unui material geotextil sub suprafete cu plante pentru ca acesta ajuta la pastrarea umiditatii si impiedica dezvoltarea buruienilor. Nu stiu daca merita ca raport intre beneficii si cheltuieli dar te poti documenta. Spor!

    • #14

      Legat de geotextil, poti folosi ca e destul de ieftin, la mine la munca (firma aia cu reclamele alea de nu va plac voua :)) e vreo 3-4 lei daca imi aduc bine aminte, revin maine cu un pret daca esti interesat. Geotextilul se foloseste in general la pavare din acelasi principiu, sa nu iti creasca buruieni printre pavele. Da-i pe gogu ca afli tot ce te intereseaza 🙂

    • #15

      Poti sa renunti la peisagista. Habar nu are ce vorbeste.

  8. #16

    Completare: Numa sa nu pui mranita sau ingrasamint din caca de vacuta peste gazon. Sa nu o faci, indiferent de ce iti spune oricine. O sa urli de draci cind o sa vezi cite buruieni o sa iasa. :)) SInt patit.

  9. #17

    Tu cu gazonu’ si Traistariu cu paru’ ce aveti un stres cum se planteaza/uniformizeaza. Sa vedem cui ii da mai mult.

  10. #18

    daca vrei un sfat de pe santierele patriei, ca sa scapi de buruieni cea mai simpla metoda e sa pui un strat de geotextil. asta retine solul fertil sa nu se duca pe suflet… si nu lasa buruienile sa iasa in sus. peste asta pui gazon din ala ready made sau un strat de sol fertil de 5-10 cm. samanta o poti arunca cum vrei tu. oricum o sa faci de mai multe ori chestia asta. e bine sa rascolesti putin pamantul , astfel risti sa vina pasari si sa iti manance semintele. asta pe foarte scurt :)))

    • #19

      adica sa intind panza de aia peste pamant?

    • #20

      Peste “fundatia” de pamant. Peste stratul geotextil pui fie rulouri, fie alt strat de pamant in care semeni gazon.

    • #21

      Sunt singurul care n-a putut să nu citească asta fix cu vocea lui Gaben? :))

    • #22

      Ce faci cu buruienile care cresc exact in acel 5-10 cm de pamint fertil?

  11. #23

    nu stiu cat de ortodoxa e metoda, dar prin santierele pe unde am umblat se punea de fiecare data. banuiesc ca stiau ei ceva…

    • #24

      da, dar ar iinsemna sa raschetez iar pamant si sa pun peste, ca altfel imi innod copiii in iarba

  12. #25

    foarte important la gazon este sa acoperi pamantul bine udat, inainte de a imprastia semintele, cu un strat fin de nisip, care mentine umezeala si le ingreuneaza si viata pasarilor care or sa vina sa manance semintele. gazonul este de mai multe feluri, eu am pus seminte unguresti tip ‘sport’ de la Brico, e echivalentul parchetului pentru trafic intens, daca vrei ceva cu totul deosebit si care nu necesita tundere cauta ‘gazon japonez’ dar nu e foarte rezistent la calcare

    • #26

      vreau trafic intens, doi copii care alearga 99% din timp…

    • #27

      iar ca erbicid cauta orice marca care contine glifosat 360g/l, este foarte eficient. din al doilea an, gazonul va omora oricum celelalte buruieni, cu conditia sa iei seminte de calitate.

  13. #28

    Arhi, si eu la fel, un copil de 30 kg si un caine de 35 care alearga ca turbatii, si gazonul sport rezista nesperat de bine. vezi ca mai conteaza si locul unde se planteaza, umbra sau soare, sunt diferite proportiile din amestecul de seminte

    • #29

      soare maxim toata ziua

    • #30

      ok, cumperi seminte de gazon sport/trafic pentru suprafete insorite. dai cu erbicid total, il lasi sa actioneze, de obicei cam 7-8 zile, ai mare grija ca e super important sa nu ploua in urmatoarele 24 ore. strangi cu grebla buruienile moarte, sapi bine pamantul si il ‘intorci’ cu o motosapa sau la cazma (e varianta ideala), il maruntesti foarte bine cu grebla, il uzi bine de tot, pui semintele, torni un strat fin de nisip si uzi din nou la presiune foarte mica sa nu imprastii semintele. il tunzi dupa ce ajunge la minim 15 cm inaltime.

  14. #31

    da un mail la primaria capitalei sau administratorii national arena. astia sunt experti la gazon. ce zic ei faci pe dos si sigur o sa mearga 🙂

  15. #32

    cauta niste sfaturi de la niste oameni care chiar au facut asa ceva.

    poti sa-ti spun sigur sa dai cu ierbicid daca tot ai posibilitatea. si sa-ti montezi niste aspersoare ca sa-ti fie mai usor la udat (trebuie mentinut pamantul umed pana iese iarba).
    si mai pot sa-ti spun sa pregatesti pamantul anul asta si abia la anul sa-i pui gazon. il sapi, il ingrasi, il lasi peste iarna si la anu o sa fie frumos si nivelat. numai bun de gazon.

    • #33

      De doua ori pe zi. Dimineata si seara cit sa fie umed.

  16. #34

    1. Faci un gratar
    2. Iti desfaci o bere
    3. Suni la o firma de specialitate
    4. Iti pui in farfurie friptana
    5. Iti mai desfaci o bere
    6. Mananci, bei, ragai si te uiti la noul tau gazon.

    It’s good to be the king

  17. #35

    vorbeste cu baietii de la national arena.
    La de cate ori au pus aia gazin sunt super profi

  18. #36

    daca tot veni vorba, poate se pricepe cineva. vreau sa “aranjez” un drum pt o casuata de vacanta. e drum de piatra, insa sunt pietre destul de mari – ceea ce face accesul greoi uneori cu o masina mica, iar pe mijloc a inceput sa creasca iarba. cum ar trebui sa procedez ca sa-l fac practicabil si pentru o masina normala? sa pun pietris, nispip…

  19. #37

    Arhi,

    EU am semanat gazon acu’ un an si din experienta graiesc. Nu respecta cantitatea de pe cutie, ca nu iese bine. Trebuie sa pui cel putin dublu, adica atunci cand semeni pui cu mana sa acoperi cam tot cu seminte. Dupa care, daca mai ai lut, daca nu adu de undeva sau cumpara la sac daca suprafata nu este extrem de mare, presara lut deasupra, nu da cu grebla, Daca presari sa astupi semintele cu lut/nisip si apoi dai cu tavalugul, o sa iasa farte frumos. Ulterior daca e prea des, poti sa dai cu o grebla si il mai raresti, dar preferi sa ai mai mult, crede-ma decat pete neacoperite. Daca pui des, buruienile vor fi innabusite de gazon si mor.

    Gazon bun am luat din Auchan/Carrefour (daca ai in zona), este unul frantuzesc pentru benzinarii (asa scrie pe el), este foarte rezistent si frumos.

  20. #38

    Ai verificat de unde ti-au adus pamantul?
    Un sfat de la unul trecut prin asta – da-i cu ierbicid total!
    Stiu ca de abia astepti sa vezi iarba dar o sa iti apara 1000% balariile!

    PS: castel royal nu are site?

    • #39

      Firmele serioase iti garanteaza ca e fara seminte de buruieni. Altfel ai ….

  21. #40

    eu nu l-am ierbicidat inainte tot din dorinta de a vedea iarba mai repede crescuta si mi-au iesit balarii. Dar le-am rezolvat foarte usor cu un ierbicid selectiv (7 lei 100 ml / 500 mp) dupa ce a crescut iarba

    • #41

      Ai avut noroc.
      Nu ai avut balaria potrivita: costrei cred ca ii zice – var primar cu gazonul – dai cu ierbicid pentru asta si omori si gazonul.

  22. #42

    Baga doua Rabe de nisip si sterpeleste citiva din palmierii pusi de Robu alaltaieri. O sa te simti ca in Dubai…

  23. #43

    Cauta gazon care sa contina mult Lolium Perenne (cred ca asa se scrie), o sa fie un pic mai aspra iarba dar mai rezistenta la calcare. Citeste pe cutie cat lolium d-asta contine, sa aiba minim 50% din total. O sa reziste mai bine la calcare, iti spun din experienta ca stau la curete si am labrador de 40kg care ia tot in picioare.

  24. #44

    *la curte

  25. #45

    Indreptat pamant
    Imprastiat samanta cu mana
    Peste toata suprafata tras un strat de 2 cm de nisip(nisipul tine umezeala)
    Udat din belsug

  26. #46

    @Arhi sa nu uit bre. Nus cum faci pina la urma, insa daca iei sacul de seminte, rastoarna-l in ceva si amesteca-l bine. Eu am nimerit dubios si in unele locuri imi crestea de numa numa si in altele arata foarte dubios. Desi conditiile erau fix aceleasi.
    Vezi ca ierbicidele pe baza de glifosat sint din alea totale care omoara orice are frunza la vedere. Si dureaza pina isi fac efectul minim o saptamina. Daca e sa iei ierbicid, intreaba bine inainte daca e ok sa-l dai pe gazon.

  27. #47

    1- Fă-ţi calculul suprafeţei şi cumpără-ţi aspersoare, pentru că fără apă = 0
    Gardena, Claber – firme pt. uz domestic ( bune la ce îţi trebuie ţie ).
    Rain Bird – profesionişti.
    Pe site-ul Claber ( parcă ) ai şi sfaturi cum se calculează dispunerea lor, cum se reglează deschiderea ( 90, 180, 360 de grade ), etc.
    Aspersoarele să fie din alea care în lipsa presiunii coboară în pământ, ca să poţi trece apoi cu maşina de tăiat iarba deasupra lor.
    Un gazon adevărat trebuie tuns odată la maxim două săptămâni, depinde de tipul ierbii şi de încă câteva chestii ( unele se tund tot la 2-3 zile ).
    2- ia-ţi o centrală de comandă ( o electrovalvă, care legată la robinet se va deschide noaptea şi va da drumul apei să ridice aspersoarele şi etc ). Dacă o iei deşteaptă ia şi un senzor de ploaie, care se leagă la ea. Aşa după ce va ploua, ciclul va sări peste irigarea programată şi nu vei nici îneca gazonul şi nu vei nici plăti apa d-ampulea.
    3- afână pământul, cheamă pe cineva cu o motofreză, să fie afânat cum trebuie.
    4- cumpără-ţi un cărucior de semănat ( e o chestie ieftină ), că nu eşti tu bunu’ tău sè le ai cu semănatul, aşa îţi iese uniform.
    5- cumpără-ţi iarbă ( ce scrie pe cutie e minciună, ia cu 50 % mai mult ).
    6- procură-ţi nişte nisip ( din ăla maro-roşiatic fin ).
    ———————————
    A- sapă traseul furtunelor, locul aspersoarelor, instalează furtunele şi aspersoarele ( aspersoarele să fie cu capul la nivelul pământului ). Acoperă furtunurile .(adâncimea pt. furtunuri cca. 10-15 cm – în funcţie de mărimea aspersoarelor)
    B- seamănă sămânţa cu căruciorul
    C- greblează pământul uşurel.
    D- Împrăştie nisipul deasupra ( cam 1 cm grosime )
    E- Udă abundent şi apoi reglează centrala să ude cca 10-15 minute în fiecare dimineaţă pe la 6. ( de aia e bună centrala, că la ora aia nu opăreşti iarba, şi nici nu trebuie să te trezeşti tu să o faci ).

    Dacă ai suprafaţă ia o centrală Gardena dublă ( are 2 ieşiri ) şi poţi regla să ude prima dată magistrala pt. o jumătate de grădină şi apoi pe cealaltă ) – asta ăn caz că ai suprafaţă mare şi aspersoare multe ( nu îţi va ajunge debitul, de aia înjumătăţeşti volumul instantaneu de apă cerut, udând ăn 2 ture, de la 6 la 6.15 prima jumătate, de la 6.15 la 6.30 a doua jumătate.
    ——–
    Peste doi sau trei ani va trebui să o răreşti, dar asta e o altă poveste.
    ——-
    Acuma dacă mă asculţi sau nu, treaba ta, dar în general nu vorbesc despre ce nu cunosc.
    Mai demult am lucrat 2 ani pe un teren de golf, şi dacă acolo nu întreţineam gazon…..

    • #48

      caruciorul ala e o porcarie. Uniformitatea e singurul lucru pe care nu il are sau face.

  28. #49

    nu da cu ierbicid, chiar daca ai buruieni.
    lasa-le in pace deocamdata.
    otravirea solului e un kkt.

    daca pamanutul e afanat, arunca cu mana generos semintele de iarba. recomand unul rezistent.
    eu as mai lua o punga de 1-2 kile de trifoi alb, si la 1-2-3 maine de iarba, baga si una de trifoi.
    ingrasamant natural superb, primavara isi face nici floricele simpatice, se autoegalizeaza cu iarba.

    dupa ce termini de imprastiat, fa rost de un tavalug, sau produ unul dintr-un extinctor expirat sau teava apa de 110+ umpluta cu nisip, un bustean rotund … ca nu are rost sa dai 3 milioane pentru o operatie.
    trage cu tavalugul peste seminte.
    solul la semanarare se fie umed. eventual baga un aspersor seara mai lejer, si seamana niata.

    de ce sa lasi buruienile in pace : nu sunt nocive in general decat daca apuca sa dea seminte. o sa le tai inainte, pentru ca iarba suporta taiere, buruienile nu.
    apoi gazonul dupa primul an inabusa buruienile. o sa ai doar iarba si trifoi.
    o sa dai cu seminte si o a doua serie peste 2 luni, si o sa mai dai inca o data probabil (nu intotdeauna) si in toamna. asa ca ia seminte sa ai. se mai compelteaza si primavara din cand in cand.

    sa iti iei o masina de raschetat gazonul.
    eu am una mecanica care isi face treaba brici. ideea e sa o folosesti saptamanal, pentru ca nu mai taie iarba prea lunga.

    as zice sa te feresti de cele cu fir, ca ajungi sa dai pe cablu cat nu face.
    daca nu vrei sa faci efort, una din aia gen masina cu cutit, si inaltime ajustabila.

    daca iti iese gazonul des, e recomandat sa faci o aerisire din cand in cand. aceeasi scula o poti folosi si la plantat daca nu e pamantul afanta.
    eu am un bustean cu gaura interioara unde intra sarma de 8 cu care trag, si pe exterior siruri de cuie.

    si din nou zic, nu da cu ierbicid.
    ierbicidul total e pentru operatiunea de starpire a ierbii/muschiului dintre pavele, nu pentru otravirea bucatii de pamant.

    • #50

      Mai las-o cu ierbicidul. Nu are nici o treaba cu otravirea solului/ Ierbicidul dispare dupa trei zile din sol, daca a ajuns pe acolo. Adica se descompune si nu mai e. Eu ierbicidez de cel putin doua ori pe an o bucata de curte si de vreo 5-6 ori pe an niste teren pe linga. Cresc buruienile in zonele alea dupa de zici ca le-am dat cu ingrasamint superman.

    • #51

      pai ce sens are atunci sa dai ?
      ies ca sunt seminte. indiferent de ierbicid.
      oriucm o sa le tai la ajustarea gazonului, iar in final scapi de ele pentru ca o sa fie inabusite. fara sa bagi chimicale.
      sol + ierbicide -> otrave. indiferent pentru cate zile.
      nu suporti o deranjare vizuala in primul an ?

  29. #52

    apropo, cati m2 de gazon ai ? e dreptunghiular ceva ?

    • #53

      300. da

    • #54

      aha.
      acu depinde ce mai ai prin curte.
      in primul an, daca e mult soare ar trebui udat.
      problema e ca nu se uda nimic cu apa de la robinet pentru ca 1, are clor, si 2 e rece. apa de fantana e mai ok, dar e mult prea rece.
      daca vrei sa faci ca la carte ti-ar trebui un bazin colector de apa ploaie (sau apa de robinet lasata cateva zile acolo), o pompa (sau hidrofor) de minim 3 bari, si un sistem de aspersoare.
      de exemplu daca ai un aspersor www.agropataki.ro/produse/irigatii_pentru_agricultura/aspersoare/aq_20_af/en
      ii trebuie 1 m3 de apa pe ora, la o raza de 10.

      daca pui doua, iti trebuie un hidrofor care scoate 3000l/h (la presiunea de 2 bari -> presiunea ramane constanta indiferent de numarul de aspersoare, conteaza debitul).

      daca ai bani de aruncat www.gardena.com/ro/garden-life/my-garden/sprinkler-planner/

      dar eu nu m-as complica cu asa ceva.
      la cei 300 de m ai tai iei un aq, tragi un furtun, si uzi juma de ora cand e seceta, eventual il muti la sfert de ceas daca nu acopera tot.
      sau 2 care uda patrat si un splitter (sa faci bucla la capete, apa sa mearga in circuit inchis.)

    • #55

      Ai mei la munte au udat linistiti gazonul cu apa din retea. Arata in continuare foarte bine.

    • #56

      apa de la mine are suficient nisip incat poate fixa semintele foarte bine

    • #57

      si eu la tara ud cu apa din retea la ai mei (la mine am un iaz).
      e ok, ca nu contine clor :).
      dar nici baubila nu e. o folosim doar fiarta.

  30. #58

    Încă o chestie.
    Lasă un loc liber, şi cumpără o piscină pt. grupa mică a familiei, că doar nu o să plouă toată vara.
    ps.
    Dacă te enervezi :
    1 – ia una mai mare să fie pentru grupa mică + grupa mare.
    2- ia un frigider d-ăla mic portabil să-l pui lângă piscină ( nu există nimic mai fain decât o bere rece băută pe-ndelete în apa călduţă a piscinei de acasă – crede-mă ).

  31. #61

    Vezi că am pus 2 comm. cu 2 link-uri , cu proiectarea sist de irigatii de la Claber.

  32. #62

    De ce suprafata este vorba?
    Cum bate soarele pe ea in timpul zilei ? Adica cat este expusa la soare respectiva suprafata. Functie de acest lucru vei lua gazon ptr umbra sau ptr expunere prelungita la soare si desigur cu caracteristica de “trafic intens”.
    Pamantul proaspat pe care l-ai pus TREBUIE IERBICIDAT! Obligatoriu! Nu poti stii de unde provine si doar nu vrei sa iti creasca brusturi din gazonul proaspat pus.
    Gazonul rulou – costa mult si nu cred ca renteaza in cazul tau ptr ca ai nevoie de iarba/gazon ptr fun for kids nu ptr poze.
    Adreseaza-te unei firme de specialitate care face si ierbicidarea si care ptr cateva luni sa iti faca si intretinerea gazonului in special preventie sau combatere eventuale BOLI.
    Daca nu ai mai facut insamantare gazon pana acum nu te baga poti cheltui bani ptr seminte – apropos se calculeaza cantitatea de seminte pe metru patrat – sau pe diverse unelte si substante, ca apoi dupa rezultat sa nu te simti multumit si apoi sa apelezi tot a o firma specializata ptr a repara.
    Gazonul obtinut prin insamantare este mult mai ieftin decat cel rulou, dar necesita rabdare pana rasare si se prinde. In rest si cel la rulou necesita apa la fel de multa ca si cel obtinut prin insamantare.
    Sper sa-ti fie de ajutor.

  33. #63

    Vad ca la unele intrebari ai raspuns. Pradoneaza te rog dar nu pot sa citesc toate comentariile cateodata.

  34. #64

    Vad ca sint care mentioneaza gazonul de golf si sisteme de irigare.

    Gazonul este de mai multe tipuri: cele cu intretinere redusa (pentru casa) si cele cu intretinere laborioasa si scumpa (gazonul de golf). Vezi ce seiminte de iarba cumperi.
    Cit din semnite sint perene is ce proportie de buruieni garanteaza (99.9% ). Si important, semintele trebuie sa fie adecvate zonei in care traiesti. Degeaba cumperi cea mai perfecta iarba dar care nu creste in zona ta.
    Sisteme de irigatie, sint frumoase dar necesita intretinere. La venirea iernii trebuie sa le scoti apa din ele…etc… prea multa munca.

    Dupa ce semintele ies, asteapta citeva saptamini si foloseste un ingrasamint cu azot mult pentru a incuraja cresterea. Atentie insa! Iti trebuie masina de imprastiat ingrasamintul altfel risti sa pui prea mult si sa arzi iarba.

    P.S. Nu stiu cum e iarba din romania dar aici in perioada foarte calda intra in hibernare si nu mai creste. Cel mai bun timp pentru plantare e primavara sau toamna. Oricum trebuie sa folosesti foarte multa apa pina creste.
    Si investeste bani intr-o masina de tuns iarba de calitate. Cele pe benzina sint superioare celor electrice.

  35. #65

    parerea mea e sa inveti de la profesionisti. citeste ceva sfaturi de pe site-uri din uk. e drept ca iarna nu-i ca vara si uk nu-i ca romania.

  36. #66

    Nu am citit toate comentariile dar ERBICIDEAZA inainte, pana nu mai ramane nici o buruiana. Crede-ma e un sfat dat din inima(+experienta).

  37. #67

    Vezi ca aia de la United isi vand gazonul, parcela cu parcela. Eu zic sa cumperi cat mai multe parcele, si le pui cap la cap la tine-n curte:)).

  38. #68

    Nimeni nu a inteles ca gazon e nume de cod. Cica frunzele tinere se ruleaza cel mai usor.

  39. #70

    Teoretic dupa ce ai imprastiat pamantul trebuie sa-l uzi bine si sa astepti cca 2 saptamani sa creasca buruienile apoi sa dai cu un ierbicid total. Dupa alte 2 saptamani sapi iarasi pamantul si dai la o parte buruienile uscate, inclusiv radacinile.
    Practic, poti sa te apuci sa semeni din prima daca pamantul este maruntit. Imprastii cu mana cat mai uniform. Dupa aceea mai treci o data cu grebla usor cat sa incorporezi superficial semintele. Presezi cu un tavalug sau cu picioarele, incaltat cu pantofi cu talpa neteda. Uzi abundent pana iese gazonul (cca 5-7 zile), pamantul trebuie sa fie in permaneta umed. Cel mai bun amestec este Turfline cu trifoi pitic (sac de 7 kg aprox 160 ron). Trifoiul intra in competitie cu buruienile si de cele mai multe ori le dovedeste. Cand firul de iarba ajunge pe la 10-15 cm poti sa tunzi. O sa se indeseasca si o sa se uniformizeze dupa 2-3 cicluri de tundere. Tunde mereu la 7-10 zile si in felul asta buruienile nu apuca sa faca seminte si sa se inmulteasca. Daca folosesti gazon cu trifoi nu vei mai putea folosi ulterior ierbicid selectiv, dar in majoritatea cazurilor nici nu va fi nevoie. Succes!

  40. #71

    Io ma intreb: cum plm se duce agricultura Romaniei de ripa cu atitia experti in paioase?

    • #72

      ahahahahahhahahahha word:))))

    • #73

      Pai expertii sint in iarba si nu in cereale.

      Mie nu mi-a pasat vreo 2 ani da cind am vazut cum se duce iarba pe p** si cit imi cer astia de intretin iarba (~1000$/vara) am inceput sa citesc …

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam