conversie credite franci in euro

Volksbank a câştigat încă două procese cu clienţii care cereau conversia creditului din franci elveţieni în lei la cursul istoric. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti şi Judecătoria Galaţi au ajuns la concluzia că cererile clienţilor sunt nefondate, clauzele contractuale nu au fost abuzive, iar banca nu are nicio obligaţie să convertească creditele la cursul mult mai mic de la momentul acordării împrumuturilor.

Și așa se încheie un capitol ușor ridicol al împrumuturilor bancare din românia. Se pare că argumente de genul Am fost forțat să iau un credit de 80 000 de franci elvețieni, pentru că aveam salariul mic și trebuia să cumpăr atunci casa nu au nici o valoare în ochii justiției, așa cum este și normal.

Iar restul oamenilor, cu credite normale, care au suferit devalorizări de euro, devalorizări de dolar, devalorizări de lei, nu vor trebui să treacă prin frustrarea că unii sunt mai egali cu alții, pe baza faptului că sunt mai vocali și mai ghiorlani, pentru că tupeiști e un cuvânt prea mic ca să caracterizeze nesimțirea lor.

Știți cum zicea Ceaușescu, când i se spunea că poporul suferă de frig? Zicea să mai pună o haină pe ei.

Aveți rata prea mare?
Mai luați-vă un job :mrgreen:

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. noooooo….deci cum? banii aia pe care ii luam de la banca pe niste hartii chiar trebuie dati inapoi? pai pentru asta s-a murit la revolutie?

  2. #2

    Este om situatie tragicomica, adica tu cu mintea ta iei o decizie, fara sa fii constrans de nimeni si nimic si pe urma te plangi ca nu este corect ce se intampla.Cine te-a pus sa faci credit in acele conditii proaste?In felul acesta ti-ai f***t toata viata si poate si pe cea a copiilor.E ca si cum eu astazi m-as apuca sa trag pe nas cocaina si dupa 1-2 ani as veni sa ma plang ca nu e corect si ca vreau sa ajung din nou la starea initiala.

    • #3

      pai nu e corecta faza cu trasul pe nas si ar trebui sa dai in judecata sistemul de invatamant din Romania ca nu ti-a facut destul de clar ca trasul pe nas e daunator sanatatii.

      Tu nu ai nicio responsabilitate, statul e de vina ca esti alcoolic/drogat/dator vandut, ca ai nevasta urata, burta si ca joci la pacanele. Cauta-ti dreptatea in justitie. Dooh! 😀

    • #4

      Plus ca politia ar trebui sa te împiedice sa o faci!

    • Conditiile de atunci nu erau proaste. Erau conditii normale pentru un credit in valuta, ba chiar cu dobanzi bune. Nu credit in sine le f**e viata ci indolenta. Eu stiu ca trebuie sa returnez creditul respectiv, luat in valuta, fiecare rata evaluata la un curs de schimb.

      Urmaresc cursul de schimb.

      Daca timp de y ani tot creste, fara perspective de echilibrare, refinantez creditul intr-o alta moneda care sa imi inghete efectiv rata la un nivel la care ma pot descurca, decat sa sper ca va scadea din nou.

      E un minim de responsabilitate fata de tine si decizia ta pentru ca in orice situatie ai de ales. Chiar si acum respectivii au de ales. A fost o situatie care pe langa ca era imprevizibila la momentul respectiv, a evoluat destul de repede dar prostia nu e creditarea in sine ci asteptarea tampa ca poate-poate pica norocul din cer si cursul revine la cat era.

    • Refinantarea merge doar cand garantia pe care poti sa o aduci poate acoperi noul credit.
      Ceea ce nu prea se intampla in cazul celor cu credite imobiliare, din cauza scaderii preturilor locuintelor.
      Asa ca nu prea au de ales

  3. #7

    nu comentez des aici.. Însă dacă semnezi un contract, consider ca ar trebui să ți-l asumi. Doar în condiția în care se iau decizii independent de tine în “ajutorul” tau(exemplu lege sau ordonanța de la guvern), abia atunci să îți cauți maI repede o soluție pentru viitorul tău mediu îndepărtat.

    • Nu si daca acel contract are clauze abuzive – si exemple sunt multe atit la banci cat si la altii (operatori de telefonie mobila, etc.).
      Ok, daca acel contract a fost negociat atunci altfel stau lucrurile. Dar zi-mi cand ai facut ultima data un contract, ai zis ca nu iti convine clauza de la punctul 5.2 iar firma a zis ok, renuntam la clauza aia?
      Asa ca in contractele standard poate sa scrie de exemplu ca te obligi ca la final sa faci o infractiune si tie ti se pare normal sa ti-l asumi, nu? Asta e fix ca si caluza aia in care cineva doreste sa renunte la serviciul de telefonie dar compania cere sa plateasca nr luni ramase din contract pentru ca asa e logic, sa platesti ceva de care nu beneficiezi? Mai incearca 🙂

    • #9

      @msc
      Poate n-ai aflat, dar ai si optiunea sa nu semnezi.

    • #10

      In momentul in care semnezi, iti asumi tot, indiferent daca sunt clauze abusive sau nu. Semnatura mai inseamna ca ai citit tot si accepti contractul. Faptul ca te trezesti mai tarziu si spui ca nu-ti convine ceva, nu mai intereseaza pe nimeni.

    • #11

      @Cosminos – ia hai te rog fa un abonament la telefonie, la electrica, la alte utilitati necesare fara a semna. Ah, nu poti? Dar totusi ai nevoie de curent, apa, telefon? Ce faci?

      @Natalia: tu esti clientul perfect inseamna, insa habar nu ai ce vorbesti

    • #12

      “Dar totuşi” n-ai nevoie de credit. Chirie.

    • #13

      @msc bah nene esti bine? Semnezi in plm, sau stai fara. Crezi ca ii pasa cuiva de tine? Sau e obligat cineva sa-ti dea tie ceva? Vrei.. bine. Nu vrei, iarasi bine. M-am saturat de tampiti. Tu te-ai inteles cu banca sa ii dai 100 de franci elvetieni pe luna timp de x ani? Atunci asta trebuie sa faci.. nu intereseaza pe nimeni cu cat iei tu francul. 😀

    • #14

      Si inca ceva.. nu e nimic necesar pe lumea asta. Necesar e sa ai mancare si apa. Si nici pe astea nu e obligat nimeni sa ti le dea. Nu le ai, si nici nu are cine sa ti le dea? Nasol.. atunci o sa mori.

  4. #15

    E intr-adevar greu sa platesti o rata fluctuanta cand salariul e mic si fix dar,
    Un contract semnat ramane valid indiferent de variatiile valutei in comparatie cu moneda nationala.

  5. Dacă vă e foame și frig, înveliți-vă c-un maidanez mai gras.

  6. #21

    Vorba preotului, shit happens, n-or sa piarda bancherii prea mult somn noaptea, plangand si gandindu-se la tragedia romanasilor care au vrut si ei sa isi cumpere deodata apartament mobilat complet + masina, cu un credit facut doar cu buletinul .

    • #22

      Tragedia romanasilor ar putea deveni si tragedia bancherilor. Daca ai de incasat bani de la cineva care nu mai are cum sa ti-i dea inapoi, nu cred ca dormi prea bine. Pana sunt putini, e ok, le iei apartamentele, le vinzi si iti scoti parleala. Cand insa scoti pe piata la licitatie cateva zeci de mii de apartamente in acelasi timp, cam greu sa mai iei pe ele banii de pe hartie.

    • Banii de pe hartie clar nu ii mai iei indiferent de cate apartamente se scot la vanzare. E vb de varful valului cand dadeai pe o garsoniera cat pe 3 camere acum.

    • #24

      nu e ca si cum dupa ce au vandut apartamentele, banca se va opri din a-si recupera diferenta de bani. Te va urmari pana in mormant.

    • #25

      ar trebui sa existe legea falimentului si la persoane fizice.
      daca renunta la obiectul creditului, sa zicem la apartament, ar trebui sa inceteze si orice urmarire pt recuperarea restului de credit. pana la urma banca isi recupereaza banii investiti initial, intre timp s-a platit la creditul respectiv + valoarea actuala a apartamentului.
      ar avea un cazier fiscal pentru “n” ani si o viata cat de cat normala. totusi, suntem oameni, respectivii au facut alegeri proaste, nu au omorat ca sa fie maltratati psihic ei si familiile lor.

    • #26

      suna bine in teorie, dar nu va putea fi pusa niciodata in aplicare. Sa zicem ca tu ai avea o firma, ai semnat un contract, ai prestat serviciile din contract, iar apoi te trezesti ca persoana cu care ai semnat contractul declara faliment.. Ti-ar conveni? Ai renunta sa iti recuperezi banii? Nu cred.

    • #27

      daca firma (nu persoana) cu care am semnat contractul declara faliment, ma inscriu la masa credala si recuperez ce pot, cand imi vine randul. nu inteleg de ce o persoana fizica trebuie urmarita pana in mormant. nu sunt de acord cu conversia creditelor la cursul istoric (decat daca se aplica pentru toata lumea, nu doar pt cei cu credit in franci elvetieni), dar nici nu cred ca e normal sa plateasca trei generatii pentru o decizie proasta. sa-si ia banca apartamentul si la revedere, pana la urma si banca a considerat ca respectivul apartament valoareaza X (cat au dat ei credit) si au considerat ca pe parcursul a 25-30 ani (pe cat e creditul) apartamentul nu se va devaloriza semnificativ (ca altfel nu il acceptau ca ipoteca). Deci omul care a luat creditul a platit pana acum ce a platit, nu mai poate plati pa apartament (asta e riscul creditatului), iar banca sa isi asume partea ei de risc in ceea ce priveste devalorizarea apart. Practic, fara faliment personal, banca nu isi asuma niciun risc – ei vor sa recupereze valoarea istorica de la n generatii. Nu e corect nici asa.

    • #28

      Nu stiu de unde o scoateti toti pe asta cu n generatii care platesc pt decizia proasta. Mostenirile se pot si refuza.

  7. #29

    Nu vrea nimeni sa inteleaga ( sau uita ) faptul ca in anii 2006-2008 nu negociai nimic cu banca. Aveai 2 alegeri de facut: iti iei credit in conditiile bancii – sau nu-ti iei credit de loc. Nu aveai alta posibilitatea. Ordonanta 50 n-a rezolvat mare lucru ( desi a indreptat unele nedreptati).

    Banca nu numai ca nu-ti explica ce s-ar putea intampla, dar iti si baga pe gat bani mai multi decat aveai nevoie ( sigur – asta e singurul lucru negociabil in sensul ca puteai sa refuzi , dar multi n-au facut-o). Plus ca de multe ori lucrurile promise la discutia initiala erau uitate sau anulate pana la acordarea efectiva a creditului ( cursul de schimb la ridicarea banilor complet altul decat cel negociat etc. etc. etc.).

    Sunt multi oameni care au vrut o casa pentru familia lor ( repet – cei care si-au luat telefoane, TV-uri, chiar si masini pe care nu si le permit nu intra in categoria de compatimit) si care nu au avut alta sansa.

    Conversia la curs istoric teoretic nu este corecta comercial – ai semnat un contract trebuie sa ti-l asumi.
    Dar tot atat de incorecta este si modalitatea in care se semnau acele contracte fara nici-o negociere si fara nici o modificare in contractul standard al bancii nu-i asa?

    • #30

      Corect, contractele erau standard si clauzele nu se negociau. Aici insa e vorba de cursul valutar. Nu cred ca i-ar fi venit cuiva ideea sa negocieze o clauza in care sa spuna: iau credit in franci elvetieni, dar platesc ratele in lei la cursul de astazi. Si nu cred ca vreo banca din lume ar fi acceptat atunci asa ceva. Practic la aproape orice contract in valuta platile se fac ori in valuta respectiva (pe care ti-o faci rost cand vrei si la ce curs poti), ori in lei la cursul din ziua platii (de obicei cursul de referinta al BNR + un procent de 1-2%). E o chestie absolut standard si nu mi se pare deloc a fi o chestie abuziva, impusa de banci. Daca s-ar fi intamplat invers si francul elvetian ar fi ajuns la 50 de bani, cati datornici ar fi acoperit benevol diferenta?

    • #31

      Pai si acum ce poti modifica la contractul standard al bancii? Ce dracu poti sa negociezi? Cand te-ai hotarat ce fel de credit vrei, iti alegi banca, vezi la ce suma te incadrezi/ce suma vrei sa imprumuti (eventual in ce valuta, dar nu e valabil pentru toate tipurile de credit) si te apuci de semnat. Vorbesc de omul de rand, nu de credite cu conditii preferentiale. Si de credite imobiliare sau auto care sunt standardizate. Daca pui intrebari, ai si raspunsuri la nelamuriri si macar stii la ce sa te astepti. Daca semnezi ca primarul, ai toate sansele sa-ti faca banca surprize.

    • #32

      @greata: “Nu vrea nimeni sa inteleaga ( sau uita ) faptul ca in anii 2006-2008 nu negociai nimic cu banca. Aveai 2 alegeri de facut: iti iei credit in conditiile bancii – sau nu-ti iei credit de loc.”
      Asa… NU-TI LUAI CREDIT DELOC. Era greu sa nu-ti iei credit deloc?

    • #33

      voi nu aveti nici-un credit nu-i asa? Poate ne spuneti motivele 🙂
      Sa ghicesc eu:
      – nu aveti o familie si nu v-a trebuit casa ( sunteti prea tineri, stati cu parintii, stati in chirie si vi se pare ok – alegerea voastra)
      – nu va incadrati nici la franci elvetieni – si acum sunteti cunoscatori

      Incercati sa dati mai putine sfaturi daca nu intelegeti si daca nu ati fost in situatia altora.
      Dupa razboi sunt multi viteji care stiu ce trebuia facut 🙂

    • #34

      @geretus Ba chiar stiu despre ce vorbesc. Credit auto deja rambursat. Si credit prima casa contractat acum ceva mai mult un an. Daca tu crezi ca am putut schimba macar un rand din contractele alea, te inseli. Singurele optiuni au fost banca, suma si perioada (si nici acolo nu prea ai cum sa te invarti). Unica diferenta notabila pe care o vad intre cele doua credite, contractate la o distanta buna intre ele, este disparitia comisionului de rambursare anticipata, yeee!

    • #35

      de ce iti iei un credit daca nu iti permiti sa il acoperi? familie, copii, clisee de 2 lei, toata lumea isi face pana la urma o familie, esecul de a o intretine e al tau nu al societatii, ca sa cresti niste copii nu ai nevoie de o casa cumparata.

    • #36

      Polemica asta e fara sfarsit…
      1 – Eu personal am credit pe care l-am platit la zi si inca il platesc; nu am un stres din asta pentru ca mi-am luat de la inceput in calcul o dublare a ratei ( ca test de stres sa vad dac o pot duce). Ca sa fie clar – ca vad ca incepeti sa dati lectii de viata.

      2- @alina – credit luat in 2007: nu am vazut contractul decat in ziua semnarii ( pot sa-ti confirme si altii, asa se proceda ) ; oral mi s-au comunicat niste conditii – in text era altceva; ziua semnarii insemna ziua in care notarul si vanzatorul casei erau cu tine la banca; certat 30 de minute pentru ca oral dobanda era fixa in contract nu scria acest lucru; sa inteleg ca e tot asa si acum?

      3 @ theRaducu – prietene, incearca sa sa intelegi ca au fost oameni care si-au permis atunci si acum nu-si mai pot permite ; nu e din vina lor – ei si-au dorit un lucru bun pentru ei si familia lor intr-un moment cand nimeni ( deci nici tu viteaz aici pe site) nu se gandea ca lucrurile se vor inrautati foarte tare si foarte brusc; iti doresc sincer sa traiesti cel putin o data prin acest lucru .

    • #37

      Mosule, am avut credit 1000 de parai, si stiu ce inseamna credit. Nu, nu la banca, la fratele meu. 1000 de parai inseamnau 10 salarii in anii aia. MI-AU IESIT PE OCHI!!!
      Sa ma bag la credit pe 30 de ani… da’ m-am tampit!?
      Acum sa te intreb eu, tot asa “jmekeros” cum intrebi tu:
      – asa e ca HABAR NU AVEAI ce inseamna sa platesti ZECI DE ANI!?
      Ma pis pe casa, era strigator la cer cum cresteau preturile de la o saptamana la alta – eu aveam agentie imobiliara la parterul blocului, imi faceam cruce.
      Cum ma, 100.000 pe 3 camere in Stefan cel Mare, Bucuretsi? Si cum naiba saptamana urmatoare ajunsese la 120.000? “BAI, NE CRED TAMPITI!?”, asa gandeam. “Pai salariile noastre cresc cu 20% pe saptamana!?”
      Altii nu gandeau asa. Altii erau “jmekeri”. Acum se plang ca a crescut francul.
      Franc elvetian – nici nu stiam cum arata! Nici nu se gaseau la casele de schimb (proprietarul nostru fixase chiria in franci elvetieni, ca asa avearata, lol).
      Am stat cuminte si mi-am depus banii in depozite bancare. Acum e naspa, dobanda e 3-4%, atunci dobanda era 14%. Banii mei au stat acolo, a venit criza, preturile la imobiliare au scazut… vezi imaginea de ansamblu?

      “nu va incadrati nici la franci elvetieni – si acum sunteti cunoscatori” – in perioada aia aveam doua joburi plus colaborari – era de lucru de nu-mi vedeam capul! -> ma incadram la ce voia cucu’ meu, dar am vrut sa nu fiu luat de prost si sa nu iau teapa. Am avut dreptate.
      “dupa razboi sunt multi viteji care stiu ce trebuia facut 🙂 ” – si inainte de razboi SE VEDEA ce trebuie facut: trebuia sa stai in banca ta, atat. Azi ma felicit pentru gandul acela.

    • #38

      E o mica inadvertenta in ce am scris. Creditul la fratele meu, de 1000$, l-am avut inainte de nebunie. Voiam sa punctez ca am avut un credit si am experimentat cum e sa platesti rate. Salariu de 100$ aveam in Vaslui, de unde-s eu.
      Apoi am venit in Bucuresti, si banii se numarau altfel. Mai multe joburi, colaborari, putini oameni seriosi in domeniu, eu venisem cu “foame”… altfel se adunau banii.
      In loc de credit imobiliar am preferat sa vad Europa. Nu mi-au mai ramas prea multe tari de vazut pe continent. 🙂

    • #39

      @theRaducu cei care vor sa justifice cu existenta copiilor lor faptul ca au fost (si probabil sunt in continuare) imbecili te urasc sincer pentru spusele tale.

      Auzi la el “esecul de a-ti intretine familia e al tau nu al societatii”! Pai cum mai scapam, bre, de sentimentul de culpabilitate ca i-am bagat in datorii pe aia micii daca nu putem sa pasam vinovatia societatii/bancii/celorlalti?

      N-am luat un credit pentru mine pentru ca am fost prost si lacom, l-am luat doar pentru copilasi, ce e asa de greu de inteles?

      Ar trebui ca macar in cazul celor care au copii creditele in franci sa fie anulate… 😀

    • #40

      @ Corcoran
      Mi se pare normal sa se anuleze. Nevasta-mea naste in August, cum facem? Daca nu-mi anuleaza astia creditul, ma suni tu sa-mi dai banii?
      P.S. Rog seriozitate, nu raspund la bip!

    • #41

      @penciuc bani nu pot sa iti dau, ca mi-ar dezechilibra bugetul de bere dar as putea sa iti fac o dedicatie muzicala.

  8. Mai e nasol rau cand nu iti ajung banii pentru mancare si te uiti la copii si nu stii ce sa le spui. Dar mentalitatea asta cu ” mie sa imi dea ca eu am copii multi” trebuie sa dispara. A fost o nebunie cu creditele si toti isi luau mai mult si mai mare sa vada vecinii ca ei au de unde. Si acum ca trebuie platit inapoi….nu e vina lor si sa plateasca statul.

    • #43

      Cum să nu ştii ce să le spui? “Fiți deştepți şi nu faceți ca mine!”

  9. #44

    contractul ala trebuia citit si rascitit pana il stiai din cap si abia dupa te decizi daca intri sau nu in hora. iar daca intri in hora joci.

    • #45

      Dar ce zici daca hora se modifica pe parcurs? Stii ca pe langa faptul ca a crescut cursul la franci, unele banci au decis sa majoreze dobanzile? E, asta nu mai era trecut in contract. Si aici sunt clientii de vina? Nu, cred ca nu.

    • #46

      daca nu e clar stipulat in contract faptul ca banca isi rezerva dreptul de a schimba dobanda inseamna ca prin modificarea ei comite o ilegalitate, acesta fiind subiect de proces.

      modificarea cursului e un risc pe care trebuie sa ti-l asumi. e frumos cand rata o ia la vale, in cazul asta nu face nimeni scandal, dar e nasol cand o ia in sus.

  10. #47

    Din inteligenta de pe grupul Facebook al datornicilor in franci:

    “Unul dintre membrii grupului, cu credit la Piraeus, ne pune in garda:
    In cazul restantelor, cel putin Banca Piraeus, recupereaza cu prioritate dobanzile aferente ratelor, dupa care soldurile, daca este cazul.
    Pe scurt, incepand cu ianuarie 2015 am decis sa efectuez platile cu 30 de zile intarziere, in asteptarea unei solutii care pare sa nu mai vina. Asadar, rata pe ianuarie am platit-o in februarie. Azi am fost sunat si mi s-a spus ca de fapt am ramas cu soldul pe ianuarie cu 41 de zile intarziere. Practic Piraeus a impartit banii pe care i-am virat electronic in februarie si a recuperat dobanda aferenta lunii ianuarie si dobanda pe februarie. A mai ramas o mica diferenta nesemnificativa pe care a alocat-o partial soldului pe ianuarie, departe de a fi achitat integral.
    Precizez ca mi se pare normal ca restantele sa se recupereze in ordine cronologica, nu asa cum procedeaza ei mai nou.
    Cred ca trebuie informati toti de pe grup pentru a avea grija ce si cum platesc, sa nu se trezeasca executati fara sa vrea. Sfatul meu este sa se mearga la ghiseul bancii si sa se achite ce vrea clientul, respectiv sumele datorate in ordine cronologica, si nu dobanzile care au prioritate in sistem, cel putin la platile electronice, cum am facut eu.”

    Adica platesti cu intarziere ca asa vrea coiul tau si te miri ca banca se prinde de faza asta si se acopera?!? Nooo!

    • #48

      “AM DECIS sa efectuez platile cu 30 de zile intarziere”
      “mi se pare normal ca restantele sa se recupereze in ordine cronologica, NU asa cum procedeaza ei”
      “sa se achite ce vrea clientul”

      Epic Fail! Deci ma tavalesc de ras!

    • #49

      Mai lipsea s-o bage si pe aia cu achitatul in monede de 10 bani. Au si afis cu treaba asta.

  11. #50

    Francul s-a dublat de 3 luni, dupa ce a mai avut o singura oscilatie puternica de cateva luni. Euro a pierdut 30% de cati ani? Eu nu vad pe nimeni razand

  12. #51

    Cei care au luat credite CHF de fapt au primit lei si returneaza tot lei. Banca dupa ce primeste ratele nu converteste banii in CHF pentru ca nu are nevoie de asa ceva. Este o tzeapa eleganta pe care o trag bancile dar sunt contracte la baza deci oamenii trebuie sa
    plateasca. Nu tine abureala de la BNR ca nu se poate amesteca in contracte. Cand au vrut au facut-o. Acum cativa ani, bancile puneau dobanzi cum vroiau. Multe credite s-au dat asa. Apoi a intervenit BNR care a obligat bancile sa scrie clar in contracte valoarea DAE.
    Deci bancile dadeau tzepe, oamenii semnau contracte iar BNR a intervenit. Deci se poate. In plus, BNR nu este de partea cetatenilor ci a bancilor. Similar cu Canada. Si acolo ca si aici, banca nationala nu are drept sa finanteze statul ci doar bancile private care finanteaza statul. Ca sa mai castige ceva bancile iar cetatenii sa platesca mai mult.
    Doi cetateni din Canada au deschis proces si au castigat in prima instanta. La noi nu se
    comenteaza nimic. Nici de bine nici de rau. Discutologii au teme mult mai importante.
    : www.pacificfreepress.com/…/10573-confronting-global-…
    www.facebook.com/gheorghe.piperea/posts/919692268096399

    • #52

      Da ma au luat fizic lei da la dobanda de CHF nu de lei care era de cel putin 2 ori mai mare, daca intelegi ce vreau sa zic.

  13. #53

    fie painea cat de rea, tot mai bun e cozonacul!

    • #54

      Mi-aduc aminte de expresia asta. In alta forma a spus-o o tanti care a murit decapitata. 🙂

    • #55

      “Let them eat cake” a spus tanti aia cind i s-a spus ca oamenii nu ai paine si mor de foame 🙂

    • #56

      De fapt a spus: “Qu’ils mangent de la brioche”. Că era din Franța.

    • #57

      Sunteti constienti ca nu era pe bune.

    • #58

      A fost o înscenare a serviciilor.

  14. Uite ce păţeşti când citeşti prea multe cărţi motivaţionale şi începi să te crezi vreun Donald Trump. Pentru toţi ăştia omul ar avea un singur mesaj: You’re fired!

  15. #60

    Daca te trezesti in fiecare zi optimist si te duci la oglinda, spunadu-ti ca esti cel mai bun, n-o sa-ti dai seama ca esti prost si ca ai pus botu’ la creditele cu franci elvetieni si o s-o mai musti de cateva ori.

  16. #61

    Sunt extrem de funny ăia pe care îi intervievează la TV si ne povestesc cum le-a crescut rata de la 800 de LEI la 2000 de LEI.
    Păi de ce nu ne spun în FRANCI treaba asta, că doar despre credite în FRANCI este vorba.

  17. #62

    Aici are vina si banca in momentul cand a pus conditiile pentru luarea creditului. Un imprumut intr-o valuta care nu are fluctuatii ceva mai mari e riscanta. E ca o sticla de cola careia ii desfaci capacul si iese presiunea, si te faci tat tat tat de cacat. Ce a facut banca elvetiei a fost cu cap. Dand liber la curs, au avut foarte mult de castigat.. in detrimentul altora desigur.