Incerc sa imi explic un fenomen social si nu reușesc. Cand s-a impus carantina, era o stare de panica intensa, toti au golit rafturile cu fainuri, zahar si ulei, daca tuseai in magazin, toti se intorceau spre tine, gata sa te defenestreze. Si aveam, efectiv, 1% din bolnavii si mortii de acum.

Ajung dimineata la easyboxul emag de langa Penny, sa iau a 3 a telecomanda de samsung pe anul asta, precedentele fiind distruse de Printesa Intunericului, ma suna cealalta Printesa, a Luminii, sa ii iau lapte, ca ea nu mananca chiftele la micul dejun, dau sa intru in Penny, horror, 1000000 de persoane inauntru, efectiv plutea covidu-n baie de CO2, de nu am mai reusit sa rup usa suficient de repede la iesire.

Ce s-a intamplat in timpul acesta, in afara de a muri milioane? Unde s-a rupt filmul in capul berbecilor carpato-danubiano-pontici, de boala nu mai exista, in timp ce zilnic mor 150 de romani din cauza de corona? Chiar atât de mare este nfluența unor panarame gen Șoșoacă și alții? De unde reticența asta la specialiștii în medicină și deschiderea către imbecili și imbecile care excelează la școala vieții?

Foto

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

91 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    În primavara era ceva nou pentru toată lumea și s-a vândut povestea idioata ca după x luni de carantina gata virusul.
    Acum după ce oamenii vad ca asta e noua realitate și ca in multe cazuri este ceva ușor, doresc sa își trăiască viata. Pe lângă asta mai avem și noul vaccin care ar fi eficient și deja lumea așteaptă revenirea la vechea viata.

    • #2

      cine asteapta vaccinul? pana acum nu prea am auzit persoane care sa spuna ca vor sa se vaccineze, dar aud foarte multe ca care spun ca nu vor (medici, asistente)

    • Păi nu, conașule, vaccinul după sărbători. N-ai auzit că nu poți să bei dacă faci vaccinul?
      Uite la mine, eu fac vaccinul că n-am cu cine să beau.
      Bine, ghinion ca al meu n-o să mai vezi.
      De Crăciun plouă.
      Băga-mi-aș, iar beau singur.
      De obicei beam eu cu soarele, dar acuma…

    • #4

      Cand am zis acum mult timp ca mizeria asta e aici sa rămână, singurul motiv pentru care mi-am luat multe minusuri este ca nu exista butonul de scuipat.

    • #5

      @Nea Ilie – bre’ sa nu zici ca stai prin noua angleterre, ca vin sa te sorcovesc
      Si la mine tot asa, cica incepe o ploaie in urmatoarele ore, de zici ca s-a trezit Noe din morti.

    • @neXt, nu mai vin pă anglea, sunt femei urâte acolo.

    • #7

      Nu, bre Nea Ilie, ziceam de ME/NH/VT/MA – coltu’ din dreapta-sus, cum te uiti la harta.

  2. #8

    E Craciunul si turma reactioneaza cum stie mai bine. Da-l naibii de Covid, sa avem mancare!

  3. #9

    Liniștește-te, selecția naturală își urmează cursul; peste tot.Berbecii englezi fugiți din calea covidului de la Sud se manifestă chiar mai rău.

  4. #10

    Extraverții prin mai bine la mulțime.

  5. #11

    Au lucrat intens de acasă și s-au plictisit

  6. #12

    “Chiar atât de mare este nfluența unor panarame gen Șoșoacă și alții?”

    Da, acesta este răspunsul corect. Aud fel și fel de conspirații idioate de la oameni cu pregătire, oameni de la care aveam pretenții și cu care puteai discuta chestii interesante. Pe marea majoritate parcă i-a tâmpit pandemia asta.

    Și atunci vin și întreb, ce pretenții poți să ai de la proști? Pur și simplu se regăsesc în şoșoacă & comp. Discursul ăstora le merge la inimă, nu mai contează nimic.

    • #13

      Eu nu cred ca are nicio legatura cu Sosoaca si ceilalti.
      Pur si simplu oamenii s-au saturat sa stea inchisi in case, au vazut peste tot in jurul lor prieteni care si-au trait viata, au fost in vacante la mare, la munte, in strainatate.
      In plus, s-au obisnuit cu ideea ca virusul face parte din viata noastra si oricum nu putem sa il evitam.
      Oricum dintre cei infectati din jurul meu, majoritatea s-a infectat de la o ruda, un prieten cu care s-au intalnit, au vorbit, s-au imbratisat, etc. Putini sunt cei care spun ca nu stiu de unde au luat virusul si ca probabil a fost de la vreun magazin sau de la piata.

  7. #14

    Din ce am citit pe la unii sau alții care par mai deștepți ca mine: odată ce pericolul este cunoscut dar nu perceput ca iminent mentalul colectiv îl accepta. Efectiv lumea își baga picioarele pe clasica idee “mie nu mi se întâmplă”

    • #15

      Nu neaparat, dar deja lumea s-a obisnuit cu efectele covid-ului.
      Deja covid-ul a ajuns si la mine in familie si in cercul de cunostinte. In afara de soacra vara-mii, care era batrana si a murit de cum a luat virusul, si vreo 2 care au ajuns la terapie intensiva, de au ramas cu sechele, restul au avut doar simptome moderate sau chiar deloc. Sunt foarte multi, cei care sunt asimptomatici.
      Si de aici, multi se relaxeaza, ca cred ca ei fac forma aia usoara si sunt dispusi sa isi asume riscul.
      Eu nu ma apuc sa risc nimic, nici macar in vacanta n-am fost anul asta, dar le inteleg mentalitatea celorlalti. Daca nu e vorba de propriile familii, ii doare in fund de restul.
      Stii cum e, fiecare pentru el.
      Daca ar fi existat solidaritate si gandit si la ceilalti si mai ales, gandit pe termen lung, poate am fi scapat de virus.
      Dar dupa cum vezi, unii nu vor sa iasa sa puna un kkt de stampila la vot, 30 de minute la 4 ani, d’apai sa ii duca cerebelul si sa realizeze ca doar daca face fiecare cate ceva, se schimba ceva.

    • #16

      Culmea e ca noi am fost in vacanta la mare anul asta si am luat COVID de la nevasta-mea de la birou, mult dupa vacanta. Asa ca poti sa te feresti dar in anumite limite.

  8. #17

    Sterge aia cu carpato-danubiano-pontici. Peste tot in toata lumea este asa. Romanii respecta macar partea cu mastile, comparativ cu ce vad prin poze in presa din lumea larga, sau prin postari pe Instagram si etc. chiar parem extrem de seriosi la capitolul asta .

    In UK si in USA sunt ca la olimpiada, se intrec in victime si ne dau rusine la numerele de cazuri pe mia de locuitori, iar acolo nu mai exista nici lockdown, nici restrictii de ore nici nimic. Bine, odata la cateva ore se schimba tier-urile in Marea Britanie, dar jumate de tara tot fara masti si fara distantare se poarta. In Scandinavia la fel se poarta fara masti, pe Coasta de Azur la bani multi totul este deschis si sampania curge valuri per sute de instagram stories pe care le-am vazut numai de cand a inceput vacanta de iarna, viata merge inainte.

    Mai mult decat sa porti masca si sa ai grija la igiena nu prea este nevoie sa faci. Nu vreau sa ma injuri sau sa sun eu arogant cu asta si sa te superi, dar chiar nu stiu cum sa ma exprim altfel : faptul ca lucrezi de acasa si pare ca faci absolut totul pe internet, cumparaturi, comenzi, plati etc. vad ca te deconecteaza suficient de mult de lumea reala. Incepand din vara incoace, viata cam merge inainte peste tot si in Romania si in lume, bula celor ca tine este minuscula, oamenii au nevoie sa munceasca intre oameni ca sa aiba o paine pe masa ( nu influencerii si IT-istii si aia work from home, lumea reala, cei 50% cu salariul minim pe economie ( 13 milioane pe luna ) si inca vreo 30% cu maxim 25 de milioane ), se munceste in depozite, in magazine, in fabrici, oamenii au nevoie si de transportul in comun aglomerat ca sa ajunga la aceste joburi.

    Mai iesi putin prin lume. Oamenii chiar si daca ar vrea sa stea terorizati cum pare ca stai tu si sa fie paranoici la orice adunare de oameni cu mai mult de 10 persoane, nu isi permit. Au nevoie sa traiasca, sa munceasca, sa castige bani. Masca, spalat pe maini, nesuflat in ceafa altuia si we’re good to go. Restul sunt aberatii de oameni deconectati de realitate si de basement dwellers.

    • #18

      plm revin chiar si cu o completare ca imi sta pe creier, cam de cand te stiu, tu erai ala anti-bula, ala care inca de la inceputuri era ” normal ” ca sa zic asa, o dadeai si cu injuraturi, si cu viata reala, nu vorbeai pe romgleza cum faceau atat de multi cand au descoperit blogurile ca sa se dea destepti, nu te rusinai ca o maicuta cand cineva injura prin comentarii, cand erai pe subiect de IT, de tehnologie, de treburi d-astea mai nisate, scriai articolele cu limbaj mai normal, mai simplu ca sa zic asa, sa inteleaga toata lumea, mai pe scurt erai complet anti asa zisei bule de acum.

      de 100 de ori m-as fi asteptat ca tu sa vii cu articolul in care sa-i numesti idioti pe aia care-i injura pe oamenii ce isi traiesc viata normal, si sa te iei de ei, sa le explici ca nu toata lumea munceste de acasa gen freelancer si webdesigner si developer si isi fac toate cumparaturile pe emag unde platesc cu revolut, si ca lumea reala are nevoie sa iasa in multime ca sa supravietuiasca, sa isi faca niste cumparaturi basic sau sa se deplaseze dintr-un loc in altul.

    • #19

      Cred ca Arhi se întreabă cum de la 10-50 de morți pe zi și undeva la maxim 500 de cazuri lumea era mega prudentă, acum la o incidenta de zece ori mai mare prudenta a dispărut?
      În rest viata continuă și pentru multa lume pandemia nu i-a lovit din punct de vedere al sănătății ci mai degrabă financiar.

    • #20

      Ventor a ventilat si el nitel

    • #21

      Amenzile si fake news-urile ca se termina mancarea. Daca aia era marea dilema, are cel mai simplu raspuns. S-ar baga lumea din nou in case daca am reincepe cu declaratiile pulii si cu patrulele peste tot ca sa dea amenzi, si corect, n-ar mai fi aglomeratiile de acum, ar scadea si corona, dar ar creste dramatic numarul oamenilor care n-ar avea ce sa puna pe masa, si toate celalalte probleme ce vor aparea odata cu asta. Iei beleaua dintr-o parte, si o muti in alta parte unde devine si mai belea.

    • #22

      Nu vreau sa generalizez, nu stiu cum este peste tot, eu sunt intr-un supermarket in UK, am iesit de de cateva minute, nu am vazut pe nimeni fara masca si daca nu aveai masca, la intrarea in magazin iti ofereau una gratis. Nu stiu cum este peste tot, eu va zic doar ce am vazut eu!

    • #23

      @ventor am observat si eu asta. Nu neaparat la arhi, ci in general la bloggeri, comentatori. De exemplu lucruri de genul “nu si mai ia lumea haine ca nu iese din casa”, “faci economii ca nu mai iesi la restaurante sau baruri” si ma intrebam wtf?Alde fashion days duduie, au fost pline ochi toate terasele pana scum 2-3 saptamani).

      Altfel, oamenii se adapteaza. La inceput era panica, scum lumea s a obisnuit.

    • #24

      De ceva luni încoace îmi tot pun întrebarea: Dacă vin cu un comentariu de genul lui Ventor, oare ar mai apărea pe post? Am fost blocat pe un alt blog pentru mult mai puțin. Numai existența gândului în sine trădează un început de autocenzură. Fuck!
      M-am abținut, și o fac în continuare, pentru că am văzut că se simt și mulți dintre cititori lezați. Ipohondrie latentă, și nu o spun în batjocoră.
      Acuma, relativ la subiect, depinde și cum e indusă senzația în rândul opiniei publice. De exemplu Olanda, o țară pe care o urmăresc pentru că vreau să revin la anul să muncesc acolo (cu activitatea mea, independentă, din țară, nu reușesc să-mi achit nici subzistența) este prezentată la știri cum că a luat măsuri „drastice”: S-au închis școlile (PLM, e vacanță), nu mai sunt permise slujbele religioase în interiorul bisericilor (în țara unde se închid cele mai multe biserici – câteva zeci în fiecare an, și unde este poate cea mai puternică mișcare de „convertire” la ateism), iar în restaurante au voie maxim 4 persoane la o masă… (repet, în interiorul restaurantelor. Asta în timp ce în Constanța ești amendat dacă ești la terasă, în exterior, fără justificare). Deci, dacă iei de bune știrile (fără adaosul meu din paranteze) ai zice: Ce rău e la ei și ce norocoși suntem noi că încă nu e așa de „drastic”. De fapt aceste știri, dar mai ales modul cum sunt prezentate, sunt de natură să facă populația să accepte măsurile care n-au nicio legătură cu combaterea virusului (care e deja omniprezent. Iată a ajuns până și în Antarctica) ci cu pompierismul și bâjbâiala autorităților, plus că abate mereu atenția de la subiectul care doare cel mai mult – în țara asta spitalele nu ajută prea mult, chiar dimpotrivă.

    • #25

      Ventor este ok opinia ta si sunt de acord cu ea dar sper ca nu crezi ca Arhi nu realizeaza aspectele astea , dupa atata timp noi care comentam pe aici ne-am cam prins de stil, da si omu cu batul prin gard sa vada ce iese iar mie personal imi place asta.

    • #26

      @Asdad2005, diferenta este ca acum cateva luni, peste tot se spunea ca daca cineva stranuta, virusul ramane suspendat in aer pana la 2-3 ore, chiar daca esti in exterior. Si astfel daca treci dupa 1-2 ore prin zona in care a stranutat o persoana, ai toate sansele sa te imbolnavesti.
      Acum au aparut studii care spun ca atunci cand sunt 5-6 persoane intr-o camera, iar unul este bolnav de Covid, daca ai un geam deschis, in general maxim 1 persoana se va imbolnavi (si asta dupa 1-2 ore de stat in aceeasi camera).

      Asadar, pe scurt, informatiile care circula acum in media spun ca virusul este mult mai putin contagios decat ce se spunea inainte.

    • @ Ventor – “Sterge aia cu carpato-danubiano-pontici” m-a dus instant cu gandul la urmatoarea gluma citita pe twitter zilele astea: “- Sărbători fericite! – Mie nu-mi spune nimeni ce să fac!”

  9. #28

    Pur si simplu lumea isi vede de viata, la fel cum te-ai dus dupa telecomanda la easy box si pe urma ai vrut sa mergi sa cumperi lapte asa si Gigel, Ionel si Clementin s-au dus dupa cozonac, antigel si prezervative.Unii se protejeaza si poarta masca pe altii ii doare in cur.Way of life.

  10. #29

    Ti-ai pus problema vreo secunda ca prostul ai putea fi tu? Ca cei 150 morti pe zi de care vorbesti sunt 54.000 pe an, adica de fapt EXACT cifra oficiala a mortilor de “gripa mortala” raportata anual in fiecare fucking an de Rromania de zeci de ani incoace si inregistrata oficial de UE? Doar ca acum se numeste COVID si are vreo 2-3 simptome in plus in timp ce gripa ca boala a fost “eradicata” virtual pentru ca nimeni nu mai are gripa, da’ deloc? Ai verificat daca mai exista cazuri de “gripa mortala”? Ca poate povestea asta cu COVID-ul e atat de exagerata ca nici nu mai merita mentionata de oamenii care isi vad de viata lor? Ca poate a devenit atat de mainstream sa asculti sfaturile sforaitoare ale guvernantilor cu masca/fara masca ca nu mai faci efortul sa analizezi ceea ce vezi/auzi (evident nici ei nu le mai respecta decat cand sunt filmati?) Mai iesi din cutia aia neagra si mai pune cap la cap niste lucruri simple..Am intalnit zeci de prieteni sau cunoscuti ce au avut boala, pana la urma o forma mai rea de gripa infectioasa si atat. 98% au dus-o pe picioare multi nici nu au mai raportat, au stat direct acasa pana le-a trecut si aia a fost tot. Consuma vitamina C, ceapa, sa previi imbolnavirea si daca totusi te-ai procopsit cu boala multe lichide, un antibiotic cu spectru larg cum e Azitrox. Frica asta generalizata trebuie sa inceteze, masurile haotice si fara sens la fel. Trebuie sa se redeschida scolile si afacerile, avem si vaccin pentru cei care doresc. Masuri de igiena standard, nu strica nimanui mai mult sapun si chiar masca daca simti ca e ok. Verifica informatiile si traieste-ti viata fara atata frica!

    • #30

      efectiv ai decartat manualul antivaxerului, varianta scurta. ma mir, la un moment dat pareai baiat destept, dar iata, viata iti arata ca nu trebuie sa te iei dupa aparente.
      PS: In sezonul 2019 au murit 160 de oameni de gripa, scoate-ti capul din cur si nu te mai informa din pizda lui Sosoaca

    • #31

      #Duhul “masurile haotice si fara sens la fel.”

      mai jos gasesti un link cu poze, poate asa il intelegi, cel mai bun caz e la NZ care a declarat un lockdown total din prima

      www.reddit.com/r/dataisbeautiful/comments/kg66b2/oc_deaths_per_week_2020_vs_previous_years/

      #Duhul “Am intalnit zeci de prieteni sau cunoscuti ce au avut boala, pana la urma o forma mai rea de gripa infectioasa si atat. ”

      pentru prima prima data in 30 de ani sunt pline sectiile ATI. si este un motiv pentru care ai un numar redus de paturi disponibile la terapie intensiva raportat la populatie, nu crezi?

    • #32

      Masca nu e atat pentru tine, cat pentru ceilalti. Eu ma pot imbolnavi, dar nu as vrea sa stiu ca am dat cuiva care a facut o forma grava si a murit …

    • #33

      Asa ganditi voi astia? Faptul ca exista o pandemie declarata la nivelul intregii planete, fara precedent in ultmiul veac, care afecteaza miliarde de oameni, sisteme de sanatate blocate, ca mii de morti sunt carati zilnic cu camioanele si pusi in gropi comune ca in primul razboi mondial, ca sectoare economice intregi sunt la limita, ca educatia e distrusa, ca oameni de toate varstele dezvolta afectiuni psihice si emotionale din cauza izolarii, ca cel mai important obiectiv al civilizatiei umane acum este sa dezvolte si sa distribuie un … vaccin, toate astea nu sunt indicii suficiente pentru voi ca situatia e albastra si ca gradul de pericol este real?

      Daca vedeti lucrurile astea, nu vedeti f clar si raspunsul la intrebarea cine sunt inconstientii, cine face pp impotriva vantului? (prostia este doar una din cauzele comportamentului inconstient).
      Sigur incidenta mortalitatii in cazul infectatilor covid nu este uriasa comparativ cu alte afectiuni, dar deloc mica. Altfel, incidenta scoaterii din circuit si punerii in paranteze a vietii timp de 14 zile pentru infectati este 100%, plus ceva costuri.

      Atunci, tu cu ce drept scurtezi definitv sau deranjezi temporar vietile altora care se protejeaza? Ce te face sa crezi ca viata si timpul tau valoreaza mai mult decat ale altuia?
      Prost devii cand nu realizezi ca “traindu-ti viata” fara sa-ti pese poate sa ucida sau sa trimita in izolare 2 saptamani (cu diverse consecinte) alti semeni de-ai tai.

      Ar mai fi o chestie numita respect, care te-ar obliga sa adopti aceleasi masuri de siguranta ca cei din jur desi poate nu crezi ca ai nevoie sau nu esti de acord cu ele.

      Dar nu-mi fac iluzii in ce te priveste pe tine sau pe cei asemenea tie.

    • #34

      @Arhi – Nu sunt “antivaxer”, sunt vaccinat si am si copiii vaccinati! Si port masca cand ies in oras indiferent ce cred eu personal. Ti-am cerut doar sa incerci sa lasi deoparte ochelarii de cal si sa pastrezi ochii deschisi la ce se intampla in jur si o minte limpede, sa poti accepta si alte opinii.Mai bine, iti formezi tu opinii bazate pe fapte si pe analize diferite de ce “se poarta”. Ai aici un singur link oficial, sunt mai multe gasite daca stai sa cercetezi: statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table. Fa o selectie dupa mortalitate, apoi mergi pe POP206F – decedati pe sexe si cauze de deces. Apoi selecteaza decese pe cauze respiratorii pe ultimii ani si ai sa vezi ca media e 15-20.000 pe an de multi ani incoace inclusiv 2019. Am gasit mai demult si alte statistici oficiale raportate la EU cu cifre mult mai mari legate direct de gripa “mortala”. Legat de IQ, facem un test online, pe ce site vrei tu, ies sigur mai destept ca o matura si iti va confirma supozitia ca nu sunt prost degeaba. Si da, pot gandi si out of the box, dar caut toate informatiile disponibile inclusiv ale celor cu care nu sunt de acord din care imi formez propria opinie in urma unei analize. Incearca si tu.
      @Alin – cum am zis, port masca. Selectia naturala ar spune ca pot la fel de bine sa dau si eu coltul fiind aproape in grupa de risc (greutatea e o lupta continua, dulciurile sunt bune, alea alea). Doar ca refuz sa traiesc cu o spaima endemica fiecare zi.
      @zippo – daca se dorea marirea numarului de paturi ATI se realiza de mult. Chiar anul asta. Din miliardele irosite pe tot felul de tampenii. Nimeni nu a zis ca situatia e roz, deci se puteau lua masuri inteligente si de bun simt cum ar fi o organizare medicala judicioasa, o marire a numarului de paturi ATI, protejarea celor care aveau nevoie constant de anumite medicamente sau servicii medicale. Asa au murit mai multi care nu au avut acces la serviciile medicale obisnuite pe boli cronice. (cauza mortii COVID, evident).
      Si legat de masurile haotice si fara sens, sunt exemple cat incape. Ca au inchis tot ce se poate inchide fara o urma de analiza de risc serioasa. Ca la votari e ok sa vii ba chiar e datoria ta sa te inghesui cu sutele. Dar la cinema chiar cu 2-3 locuri goale intre clienti nu e voie. La fel si restaurantele. reduceti la 50% numarul de mese OK, spatii intre mese OK, dezinfectati de 5 ori pe zi OK, toata lumea cu masti si oferiti si clientilor OK, dezinfectanti si termometre la intrare OK, panouri despartitoare si alte idei OK, na bun daca ati facut toate astea acuma inchideti..

    • #35

      #Duhul:

      mda… e fantatic cum toti analfabetii functionali vor sa dea lectii de viata.

      www.srm.ro/bilantul-epidemie-de-gripa-192-de-decese/

      aici ai si lista “bolilor respiratorii” la care faci referire, ca mortalitate gripa reprezinta doar 0,35% din totalul dat de tine.

      www.hosptm.ro/files/drg/icd-10-am/cap10.pdf

    • #36

      Bro, in afara de delirul clasic, ANTIBIOTIC? fucking antibiotic, când vorbim de viruși? In cazu asta, de ce nu o cataplasma cu noroi de şanţ ca doar are același efect?
      Ba, nu mai muriți odată, inceta-v-ar rasa mâine!

    • #37

      Duhul, de ce sa marim capacitatea ATI daca situatia, desi zici ca nu e roz, este exact la fel ca anii trecuti? Si de ce crezi ca nu e roz situatia in comparatie cu cea din anii trecuti?

    • #38

      >>Fa o selectie dupa mortalitate, apoi mergi pe POP206F – decedati pe sexe si cauze de deces. Apoi selecteaza decese pe cauze respiratorii pe ultimii ani si ai sa vezi ca media e 15-20.000 pe an de multi ani incoace inclusiv 2019

      Big IQ time: asta inseamna ca masurile de combatere a pandemiei au functionat.

    • #39

      @neXt – trecand peste adresarea de mahala care iti face cinste potrivit nivelului tau si culturii tale, stiu exact de ce am mentionat medicamentul respectiv. Banuiesc ca inainte sa deschizi gura cu maxima ura vazand doar cuvantul “antibiotic” dar nu si ce inseamna “spectru larg”, te-ai interesat putin de efectul azitromicinei asupra virusilor (nu numai asupra bacteriilor), ca sa fii documentat inainte de a vorbi gura fara tine. Nu astept scuze ca probabil doar ai injura mai mult, ca atata poti. Azitrox e un tratament de forta, sunt doar 2-3 pastile mari si se ia la recomandarea medicului impreuna cu Nurofren si Eurespal (in cazul meu asta a fost necesar -dar in caz de covid se pare ca nurofrenul nu ar fi recomandat). Am avut cu ceva timp in urma 5 ani la rand coronavirus (da ai citit bine, exista coronavirusi de mult nu s-au nascut acum) – pneumonie. Medicii o considerau “bronsita cronica” doar pentru ca nu intelegeau exact ce e si pentru ca revenea in fiecare iarna. Incepeau tratamentul cu ceaiuri si aspirine, timp in care aveam efectiv toate simptomele coronavirusului actual. Adica febra foarte mare, dificultati mari de respiratie, tuse dureri si oboseala (mai putin partea cu lipsa gust si miros care sunt aferente celui actual). Vedeau ca febra nu scade si ca ma simt mai rau, continuau cu antibiotice clasice, care evident aveau efect zero. Si de fiecare data dupa vreo 2 saptamani de chin ma treceau pe spectru larg mentionat. Moment in care ca prin magie trecea totul in 2-3 zile.
      Exista un studiu american legat de efectul azitromicinei asupra virusurilor – am cautat doar pentru exemplificare dar este si un reputat specialist american care are un studiu detaliat: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7290142/ .Citat pentru cei care nu au rabdare sa se documenteze singuri – “It has been shown that AZM has significant antiviral properties. In contrast with CQ or HCQ, its antiviral activity has been shown in vitro and/or in vivo on a large panel of viruses: Ebola, Zika, respiratory syncytial virus, influenzae H1N1 virus, enterovirus, and rhinovirus [4–13]. Its activity against respiratory syncytial virus has been demonstrated in a randomized study in infants [10]. Azithromycin exhibited a synergistic antiviral effect against SARS-CoV-2 when combined with HCQ both in vitro [11] and in a clinical setting [13]. Of note, the pre-print version of the article from Andreani et al. [14] also reported a significant antiviral effect of AZM alone on SARS-CoV-2”. Scopul acestui exercitiu constient de logica si ne-necesar de oprobiu public la care vad ca sunt supus inclusiv de Senior in prag de Craciun (fii mai bun remember?) si “delir clasic” cum simplu il numesti tu si altii este sa va scot putin din bula confortabila de necunoastere, pareri preconcepute si sa va fac putin sa mai si ganditi pe baza de informatii si sa luati decizii mai rationale.. Sper ca asta aduce mai multa lumina. Craciun fericit tuturor!

    • #40

      Duhul, il faci prost pe Senior, apoi te plangi ca e rau cu tine de Craciun. Daca chiar voiai sa scoti pe cineva din bula si sa il luminezi, cum spui, nu il faceai intai prost.

    • #41

      ‘ete ce s-a basicat carlanu’ – ba puta, cand ti s-o risipi aburii alcoolului din cap, sa mai treci p’aici, pana atunci ramane cum v-am urat tie si tuturor astora de contributi la dezvoltarea super-bug-urilor: inceta-v-ar rasa!

    • #42

      @Duhul
      Vezi ca povestea cu azitro s-a rasuflat. Acum 3-4 luni era la moda sa se dea azitro la covid, ulterior s-a renuntat.
      @Tom
      Virusul asta a accentuat diverse probleme la o mica parte din populatie, iar la restu a fost ceva usor sau nici nu s-a simtit. Cam in tot acest timp o mare parte a populatiei a suferit pe toate planurile vietii de astia nu a vorbit nimeni.
      Au fost doua directii de lucru cea asiatica unde s-a aplicat carantinarea agresiva a populatiei si cea a restului lumii care a spus ca a carantina planeta nu e o optiune. Peste niste ani o sa vedem care solutie a fost cea mai buna.
      Ce nu se ia in considerare acum sunt efectele colaterale ale acestei pandemii raportat la nivelul intregii populatii. Ca degeaba scapi de covid daca planeta e in flacari sa zic asa.

    • #43

      @Duhul, ca sa-si dea lumea seama de cat de mult aberezi este sufcient sa citeasca cele 2 valori “statistice” date de tine.
      – prima data ai spus ca in 2019 au murit 54.000 de oameni de gripa;
      – ulterior, ai venit cu valoarea de 15.000 de decese cauzate de probleme respiratorii;

      Deja este o diferenta destul de mare. Dar sa nu uitam ca o problema respiratorie nu este datorata neparat gripei. Exista foarte multe boli care pot afecta plamanii, gripa reprezentand un procent extrem de mic.

  11. #44

    1. lumea s-a obișnuit, a văzut că verișoara, colega, cumnata a făcut Covid și a scăpat ca de-o gripă, așa că nu se mai stresează, mai ales dacă are sub 40
    2. poza e super 🙂

  12. #45

    Faptul că mulți cunosc oameni care au avut și au scăpat, pentru că totuși mai mulți se vindeca decât mor și cumva au scăpat de frica. Atunci când virusul era doar la tv, era o necunoscută bau-bau care omoară oameni. Acum… cam toți cunoaștem pe cineva care a avut și a scăpat, sau chiar mai mulți. Așa că și-au băgat picioarele in ea de protecție. Ne-am întâlnit cu un vecin care i-a întins mâna soțului sa dea noroc. El a întors cotul, și asta făcea mișto de noi, hai bre vecine, că a avut și nevasta și soacra-mea și sormea, o răceala banala, nu mai asculta tot ce zic ăștia la televizor. Ahem.

    • #46

      Da, clar, se ia fix prin strangere de mana, bai ce v-au mai dresat astia pe la tv. Intre timp cercetatorii pe afara nu pot sa demonstreze ca se poate lua covid de pe suprafete si sa te infectezi, sunt n studii. Mai nou, mai cu jumatate de gura recunosc ca a fost asa o campanie de igiena mai mult decat de preventie. Dar nu conteaza, sa nu stricam povestea preventiei prin salutul cu cotul. Poate au mintit putin asa prin omisiune OMS-ul dar nu conteaza, sunt sigur ca au cele mai bune intentii in rest.
      Si da, astept vacinul ala si o sa mi-l fac cu siguranta, asta inainte sa o dati cu prostiile cu antivaxxer, mai nou poti fi numai la extreme.

    • #47

      e cotul ala unde inainte ai stranutat, nu?

    • #48

      Cristoase, voi chiar existati.

    • #49

      Da’ salutati-va și pupati-va voi cu toți jegoșii, mă, că ați studiat voi daca și de pe ce suprafețe se ia. Tot contextul asta îmi priește la nebunie, eram sătulă de pupatul inutil și nu, nu am de ce sa dau mâna cu oricine care și-a scobit mucii din nas in prealabil.

  13. #50

    De la an la an in preajma sarbatorilor orasul devine mai aglomerat si mai sufocat. Dar ca anul asta nu am am mai vazut.
    Faptul ca multi nu mai au program fix de lucru ii face sa umble aiurea pe strazi. De la inceputul lui Decembrie e o frenezie de nedescris, parca a disparut COVID-ul subit.
    Eu nu inteleg ce e in capul oamenilor cand intra in magazin si vad coada de peste 20 de persoane la fiecare casa deschisa dar totusi is vad linistiti de ale lor?
    Am iesit cum am intrat de zeci de ori luna asta asta din astfel de magazine, incepe sa devina frustrant pentru ca la coada romanul e prost cat incape si m-am saturat sa atrag atentie asupra mastii, distantei etc.

    • #51

      Si totusi de la inceputul lui decembrie, numarul de cazuri este in scadere. Numarul de teste efectuate nu a scazut la fel de brusc ca si numarul de confirmari.

    • #52

      @Vlad, dar tu unde ai vazut oamenii astia care umbla intr-o frenezie pe strazi? La televizor, pe net sau de la balcon?
      Doar faptul ca ai intrat de zeci de ori in magazine luna asta ne arata ca te-ai plimbat la fel de mult ca “inconstientii” astia pe care ii critici. Asta chiar daca ai iesit imediat si nu ai stat la coada.

    • #53

      Andrei G – in timp ce ma plimbam intre magazine

    • #54

      @Vlad, asta vreau sa spun, ca si tu faci parte din aceeasi aglomeratie. Faci parte din grupul oamenilor care umbla aiurea pe strazi.

  14. #55

    Daca aveai masca si toti ceilalti din magazin purtau,de ce va faceti atatea griji?Masca se presupune ca protejeaza.
    Avand in vedere ca se poarta masca atat in interior,cat si interior de atata timp,nu inteleg cum de nu a fost inca stopata pandemia.Eu am purtat masca inca din martie,dezinfectat orice,pastrat distanta fizica samd si tot am reusit sa fac.Problema a fost ca nu s-a testat suficient,pentru ca erau foarte multi care sunau si li se spunea ca nu e nevoie sa faca testul(am patit) chiar daca ai avut contact cu o persoana declarata pozitiv.Masca reprezinta neputinta guvernelor de a face ceva concret.
    Tot aici spuneam acum cateva luni ca o sa fie o problema foarte mare cand se va combina virusul cu mutatia din Africa si inca nu a aparut mutatia cu India.Pentru cine a citit putin despre gripa spaniola va vedea ca se intampla exact la fel.Pana si valurile seamana aproape la virgula.Solutia acum era lockdown total minim 45 de zile,in care toata lumea sta acasa,nu jumatate lucreaza de acasa,iar restul merg la serviciu.Altfel,cu vaccin sau fara,vom astepta sa treaca virusul de la sine

    • #56

      Ce nu înțelegi tu si restul e ca nu exista o soluție 100%, ci un cumul de masuri, incluzând masca, care tin pandemia sub control. Simplul fapt ca are valuri demonstrează ca e controlata.

    • #57

      Masurile de protectie functioneaza dar nu sunt infailibile.
      Referitor la masca, cele chirugicale protejeaza cam 70-80% pe cei din jur si cam 20-40% pe purtator. Purtarea mastii ofera cea mi buna protectie celorlalti, nu purtatorului. Purtatorul de masca este protejat la fel doar in masura in care si ceilalti poarta masca.
      Protectia prin masca este eficienta cand este abordata ca un “sport de echipa”.
      Apoi integritatea mastii purtate este foarte importanta (nu discutam aici masti neconforme). Daca masca este compromisa prin utilizare defectuoasa, eficacitatea protectiei scade dramatic.

      Deci protejandu-ne nu trebuie sa ne asteptam ca devenim complet imuni.
      Doar ca sansele de a o pati scad extrem de mult.

    • #58

      Bine,de acord.Dar hai sa o spunem pe aia dreapta.Ca sa fie eficienta,mastile trebuie schimbate o data la 4 ore,sau ori de cate ori iesim din casa.Un doctor arunca masca imediat dupa operatie.Cam ce s-ar intampla daca ar intra cu aceeasi masca in operatii diferite?
      Aici trebuia sa intervina guvernul si sa asigure populatiei masti pe toata perioada obligativitatii.Concomitent cu spalat strazi,scari.In atatea luni,nu am vazut pe nimeni,iar mai nou se matura selectiv,gen un chistoc da,unul nu.
      Daca le dadea bani sa cumpere masti,ii dadeau pe altceva(bautura,tigari etc) si o metodologie a purtarii corespunzatoare(sa nu mai ai dupa atatea luni oameni care poarta masca doar pe gura sau pe varful nasului).Pana acum nu am auzit sa imparta nimic.In italia s-a facut treaba asta inca de la inceput.Sa nu uitam ca oameni folosesc fix aceeasi masca luni de zile,eventual o spala pana se scamoseaza.
      Daca lucrurile astea s-ar face la nivel guvernamental,totul ar reveni la normal mult mai repede,dar lumea s-a saturat de acelasi rahat “spalati-va pe maini,purtati masca,distantati-va social.Trebuie musai cu apa calda si ia-o de unde nu-i(cel putin nu era in Bucuresti,acum vine cu foc direct).Asta nu opreste pe nimeni sa spuna ca nu se respecta regulile.Se respecta,dar guvernul nu face nimic in sensul asta,iar adevarul este ca lumea,in majoritatea ei,este amarata si nu isi permite

    • #59

      @pedro

      Absolut corect.
      De bine de rau guvernul asta (alalalt, ma rog) asa incompetent si haotic cum e, a luat masuri ok. Dar asa cum se face la noi treaba pe jumate, tot asa guvernul a ignorat poate cele mai elementare conditii de reusita a planului:
      – nu a comunicat deloc motivatia, ratiunea fiecarei masuri luate si putinele referiri facute au fost in stilul rigid, gaunos, inutil si enervant al statului roman.
      – nu s-a preocupat sa asigure masuri minimale de protectie pt cei defavorizati si de igiena a spatiilor publice, cum bine spui.
      – gestiunea sistemului medical dezastruoasa, ca de obicei.
      – nu s-a preocupat sa asigure permanent indrumare si ‘enforcement’ in respectarea masurilor de catre cetateni.
      Plus haosul si furtul generate de lansarea nechibzuita a primelor achizitii de material de protectie, ventilatoare, etc despre care a scris si in presa.

      Dar nu sunt de acord ca ar fi trebuit sa asigure masti tuturor. Nu e treaba statului. Treaba statului era sa se asigure ca marfa care intra in tara este conform standardelor, sa asigure informarea completa si facila si ca cei fara posibilitati au acces neingradit la protectie.

      Toate astea au alimentat atitudinea de razvratire a unei parti deloc neglijabile a populatiei care a contribuit la rata crescuta de infectare iar mai departe sistemul medical si-a facut treaba si a umplut morgile.

    • #60

      @pedro, masca ajuta, nu protejeaza 100%.
      De exemplu cand ploua, folosesti o umbrela pentru ca te protejeaza. Stim cu totii ca umbrela nu te protejeaza total de ploaie, ma ajung cativa stropi pe tine, dar totusi o folosim pentru ca ne ajuta.

  15. Trendul este de intoarcere la “e doar o raceala”.

  16. #62

    Trebuie sa le multumim si baietilor din guvern, care au scazut numarul de teste, implicit si numarul de imbolnaviri. Daca ne luam doar dupa numarul de infectari, suntem la jumate fata de acum o luna. Normal ca lumea iese, ca doar suntem pe drumul cel bun. Sper ca Voiculescu sa schimbe strategia asta, desi n-as crede.
    Pe langa asta, pe fb, cum se plange cineva de scaderea numarului de teste, imediat sare altcineva sa acuze de propagare de stiri false, din partea pisideului, lui dragnia,varanului, sau lui putin.
    Cica astia care ridica problema numarului mic de teste fac jocul rusiei.

  17. #63

    Credeam ca doar al meu scapa telecomanda pe jos efectiv in fiecare seara, uneori chiar de mai multe ori.
    Dar nu oricum, asa, cu nadejde, saraca face tumbe, sar bateriile, de-astea
    Pot doar sa spun ca LG este net superior comparativ cu tot ce am avut inainte, coafura rezista de aproape jumatate de an

    • #64

      stii de la ce vine SAMSUNG? nu cumpara niciodata, cumpara doar lg

    • #65

      Toate cele 10+ televizoare pe care le-am avut/am in ultimii 15 ani au fost LG.

      Nu am un motiv anume, dar incepand cu primul pe care l-am luat, mi-a placut pur si simplu calitatea imaginii, telecomanda relativ ergonomica, si de atunci am luat doar LG-uri.

    • #66

      pe al meu il cheama Gold Star si coafura rezista de vreo 26 de ani

  18. #67

    Teoria mea e ca au vazut ei in primele 2-3 saptamani ca n-a fost asa de rau. Prin urmare, acum multi nu mai cred in covid, chiar daca au trecut multe luni si s-au inmultit cazurile. Ce, am iesit eu o data in martie fara masca si n-am patit nimic, deci e pacaleala, baaaaa…
    Apropo, mi-am facut ieri test din ala din nas (iesit negativ, multumesc) si au crezut ai mei ca le trimit poza cuun test de sarcina, i-au pus inimioara.

  19. #69

    ce se intampla acum are si un nume: pandemic fatigue
    bombardamentul de stiri la tv, ziare, internet etc. te face sa lasi garda jos sau chiar sa ignori pericolele, asta e natura umana
    asa cum un om care traieste intr-o zona de razboi se bucura ca intr-o zi nu a dat nimeni cu bombe sau o familie saraca care ‘sarbatoreste’ ziua in care au mancat decent te duci la ei sa le spui ca nu au de ce sa se bucure ca viata e in continuare de kkt ? asa face si restul planetei care a obosit de atatea stiri cu covid.
    eu asteptam ora 13 cu sufletul la gura cand pornise lockdown-ul cum crestea cu 10-20 de cazuri pe zi dar acum nu mai e asa, a devenit o rutina in background si presupun ca in mare masura ti se intampla si tie pentru ca daca te panicai la 400 de cazuri pe zi la 7000-10.000 depresia trebuia sa fie la cote astronomice si sa te inchizi intr-un buncar.
    important e sa nu lasi garda jos, cum zicea un doctor pe care il urmaresc pe youtube: Stay Alert, Not Anxious

  20. #70

    focuspress.ro/obligarea-purtarii-mastii-in-spatiu-deschis-declarata-ilegala-un-avocat-constantean-a-invins-dsu/

    “De precizat că dacă decizia instanței va rămâne definitivă, acest lucru va produce efecte la nivel național, iar dacă purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi obligatorie, acest lucru nu înseamnă că nu se va putea purta masca în continuare de către persoanele care doresc acest lucru.”

    “Persoanele care doresc acest lucru” fiind masă neglijabilă, evident.

    • #71

      nu face efect la nivel national, au anuntat inainte

    • #72

      Da, pentru ca nu suntem pe sistem legal american, unde deciziile sunt izvor de drept, prin urmare aplicabile automat tuturor celor viitoare.

      Insa e posibil ca cine se mai trezeste sa dea in judecata pe motiv ca nu mai au chef sa poarte masca in public, poate castiga daca da de un judecator corect.

    • #73

      common law se numeste sistemul si nu e american, e englezesc.

    • #74

      Whatever.

  21. #75

    Te duci prea departe. Sosoaca e un nimeni, viorel lis are mai multi fani ca ea. Cred ca orice vremuri ar fi, pur si simplu asta e perioada im care e full de oameni oriunde. Am zis azi sa spal masina, n am vazut in viata mea coada mai mare…. am renuntat.
    Altceva e de notat in zilele astea, s a dus campania si alesii nostri arata ca nu dau 2 bani pe noi. Restaurantele in toata tara sunt inchise, doar la parlament e deschis si poti sa mananci ca bossu. Exemplul in orice trebuie sa vina de acolo….
    stirileprotv.ro/stiri/politic/video-parlamentarii-au-ignorat-restrictiile-covid-19-si-au-mancat-la-restaurantul-senatului.html
    In ziua cu stirea asta m am jurat ca eu nu mai votez in viata mea. Sper sa ma tin de cuvant.

  22. #76

    La început, a fost teama de necunoscut, nu prea știa nimeni ce virus este și ce poate face.
    Cu timpul, s-a vorbit/scris atât de mult despre Covid încât a devenit banalitate. Plus atitudinea autorităților care și-au mai potolit discursul văzând că nu se pot îngheța la nesfârșit economiile.
    Acum discursul este: Aveți și voi grijă, mai stați pe acasă, purtați mască, dar stați liniștiți, situația este sub control. Suntem în plan.

    Nobody panics when things go “according to plan.” Even if the plan is horrifying! If, tomorrow, I tell the press that, like, a gang banger will get shot, or a truckload of soldiers will be blown up, nobody panics, because it’s all “part of the plan”.

  23. #77

    Specialistii au dat chix dupa chix de vreun an incoace, incepand cu “expertii” de la WHO si pana la arahat, asa ca le e mai usor oamenilor oamenilor sa ii creada pe sosoaca, pavel si restu ca ei.

    • #78

      specialiștii aia macar sunt specialiștii care se lupta, efectiv cu boala, invata tot timpul. sosoaca ce pula mea face? sunteti alienati mental sau ceva?

    • Cel mai tare e partea cu noul-coronavirus pe care încă o mai baga unii “specialiști” pt un virus care există de 1 an că să nu mai zic de diverse rapoarte care spun că ar exista inca de prin septembrie-octombrie 2019 prin Italia și Franța însă atunci nu era interesant că nu era un virus chinezesc.

    • #80

      mai usor ca e ajunul. N-am zis ca ma incadrez ci doar ca inteleg cauzele pentru care s a ajuns la asa ceva, cauze ce au dus la o lipsa totala de incredere in autoritati si “experti”.

    • #81

      Da ce-ar fi trebuit sa faca specialistii si nu au facut? Crezi ca solutiile care sunt acum, bune sau rele ( altele nu sunt oricum) au venit din cosmos? Crezi ca vaccinurile astea au venit de la extraterestri? In stiinta e e pe baza de incercat pana reusesti – cam asa e treaba de sute de ani pentru probleme complet noi cum e kktu asta de pandemie… Nu are nimeni raspunsul bun din prima…

  24. #82

    La Constanta este instituita carantina. De 3 zile nu gasesti un loc de parcare in nici un spatiu comercial mare. Asa de mult le pasa tuturor.

    • #83

      deci buba e ca alti cetateni ca si tine se trezesc mai devreme decat tine si prind loc de parcare, am inteles. Fmm ei de carantina.

  25. #84

    Poza e spiciles, parcă pinguinu’ din Betmen a reuşit să facă o progenitură …

  26. #85

    Astia care se mira ca localitatile in carantina (cate mai sunt) au cetateni care umbla liberi si “dezlegati” mai ceva ca in celelalta localitati: asa a fost si la Suceava, asa a fost in orice oras mai mare. In comune e relativ usor sa ii tii pe toti in curti, sa ai drumurile libere insa in orase este misiune imposibila si autoritatile chiar nu mai iau masuri IN INTERIOR ci se axeaza pe zonele de intrare-iesire (filtre si alte alea).
    De asta este in Constanta aglomeratie la orice centru comercial, de asta a fost si in Sibiu sau oriunde altundeva.
    Pe de alta parte, oamenilor le este foarte greu sa inteleaga ca s-ar putea ca ceea ce traim astazi sa devina NOUL NORMAL. Multi asociaza aceste restrictii cu limitari de drepturi, inceputul domniei teroarei si alte minuni.
    Ce pot sa zic: nimeni nu stie ce ne aduce viitorul dar de cand sunt pe planeta asta niciodata nu am auzit previziuni prea optimiste asa ca m-am obisnuit si cu treaba asta.

  27. #86

    Pentru cei mai in virsta,nu v-au povestit niciodata bunicii cum era in timpul razboiului?Ala a durat aproape 5 ani si ,de regula,o mierleai violent si pe nepusa masa( nu “ tragedii” de-astea cu pierderi de gust si miros).ATI pe vremurile alea?Nu exista nici aspirina.Se murea de foame?Lejer,asta dupa ce,luni de zile,incercai “ diete” de mamaliga facuta din coaja de copac sau “ sote” de radacini.La inceputul razboiului,toti erau cacati pe ei de frica,deh,spectrul mortii ii invaluia pe toti.Apoi,totul a devenit “ noul normal”.Se faceau nunti,botezuri,mese de Craciun,se mergea la arat si cosit,bacaniile erau deschise,morile functionau,primariile eliberau acte,croitorii faceau haine,copiii mergeau la scoala,popa tinea slujbe,etc.Exact ca inainte de razboi,evident,cu lipsurile inerente.In primele luni de razboi,orice scrisoare venita de pe front care anunta moartea unui tata,sot sau fiu,nastea o tragedie sfisietoare in tot satul.Apoi a devenit “ normal”,se auzea de “ cine-a mai murit” duminica,la slujba.Si viata continua,asa cum a continuat de mii de ani.In razboi e o vorba “ ceie mai multe victime sint in prima saptamina de razboi”.Cind toti sint paralizati de frica si fac greseli din prea multa precautie.Apoi intervine obisnuinta si “ self preserve instinct” kicks in…Se cheama,simplu “ natural selection” and is nothing you can do…mama natura isi urmeaza cursul intotdeauna.

  28. #87

    1. Mersik, Cetin, pentru „defenestrare”, am juisat puțin. A propos, chinezii, popor superior și cu simțul preciziei lingvistice, au o expresie dedicată pentru suicidul prin aruncare de pe bloc/casă/imobil/stabiliment: 跳楼 (a sări + clădire).
    2. Costumul huidumei din poză e incomplet, lipsește fota (mă rog, fotele, poți să bagi una și în spate). #nefotută
    3. A fost o reală plăcere să traduc certificatul de deces al unui chinez super de treabă cu care chiar mă văzusem cu vreo lună înainte s-o îmbulineze.
    4. Au început să apară pornoșaguri gay în care împricinații poartă măști (printre picături).

  29. #88

    Asta a mancat-o pe Dancila la o singura masa

  30. #89

    În primul rând, sărbători liniștite alături de cei dragi. 🙂

    Pe subiect, eu am două explicații:

    1) La început, toți eram speriați deoarece nu știam nimic de virusu’ afurisit. Nimic, tot ce auzeam era despre morții din Lombardia & sălile de patinaj transformate în pseudo-morgi de la atâția morți. Chiar și ăștia, care sunt antivacciniști/măști erau speriați. Tuturor (sau cel puțin nouă) ni s-a indus ideea că e ca ciuma, cum te-ai atins de cineva, hop, ai ‘coroana’ în piept. Nu știam că are diferite simptome, nu automat cea nasoală unde îți scuipi plămânii.
    Trecând lunile, sezonul, cu excepția victimelor & familiilor lor, mulți nu s-au îmbolnăvit așa de rău sau deloc.
    Iar acum e triumfalismul suprem: nu i-a prins Covid, deci sunt tari & de neatins.

    2) Folosirea virusului pe post de armă biologică personală. Adică, dacă virusul exista pe oameni (până la dezinfecție, spălare…), atunci îl folosesc împotriva altora pentru că “inamici”, șmecherie, ori complexul Tanatos.

  31. #90

    Cred ca problema e la “7 ani de acasa”, trecand prin educatie si capacitatea fiecaruia de a se informa-filtra informatii-aplica-respecta.

    Si nu e vorba doar de covid, in general unii au o problema in a respecta norme simple de convietuire in comunitate.
    Pe de alta parte cred ca e si din cauza ca nu li se intampla nimic daca le incalca… vezi mizeria de oriunde, abaterile rutiere.

  32. #91

    Eu zic ca panaramele din media sunt de vina pentru situatia actuala. Au stors si ultimul like sau view din pandemia asta. Breaking news, fratele bonei Oanei Roman are covid, breaking news, au gasit covid pe rahatul de vultur pitic de ceahlau.