Un coleg de-al nostru apelează la sprijinul comunității. Nu știu ce să îi răspund, știu dar că nu există nici o lege care să explice ce este ștampila, de ce și unde e folosește. A rămas poporul de pe vremuri că ai nevoie de ștampilă și aia e, pui ștampila.

V-am mai zis parcă, la ruși nici nu știau ce e aia, ne-au pus pe bonul de masă de la restaurant ștampila pe care o pun pe mână celor ce intră seara în clubul omonim.

Am semnat un contract cu un Cabinet de Expert Cadastru

Clientul cu care am semnat a refuzat sa stampileze contractul, motivand ca Expertul Cadastru nu isi pune stampila pe nimic cu exceptia documentelor de stat. Mi-a motivat asta spunandu-mi ca el a semnat contracte la gaz, lumina, si nimeni nu i-a cerut stampila
I-am semnat contractul asa, dar acum cei din sediul central mi-au intors contractul înapoi, desigur, cu motivul surpriză ca nu e stampilat.

Am incercat sa gasesc in lege sau pe google ceva care sa ateste ca Expertul cadastru nu trebuie sa stampileze contractele cu operatorii privati, dar nu am gasit.

Ajutor!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. Sunt ing. geodez (aka. expert cadastru). Arhi iti poate da adresa mea de email sa ma contactezi direct, poate te pot ajuta.

  2. Pe contracte eu stiu ca se pune, pe chitante sau facturi nu e obligatoriu.

  3. #3

    Contractele se semneaza olograf si stampileaza pe fiecare fila . Facturile fiscale nu mai sunt obligatoriu semnate si stempilate ( art 155 aliniatul 6 din Codul Fiscal).

    • #4

      unde scrie ca se stampileaza? mai exact.

    • #5

      Eddie, NU exista nicio lege care sa reglementeze obligativitatea de a avea o stampila (In cazul unei societati comerciale cel putin). Astfel, cum poti sustine ca este obligatoriu sa stampilezi contractele?
      PS: din Codul Fiscal, Art. 155 ((28) Semnarea şi ştampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie să le conţină factura.”

      Astfel, daca eu nu am stampila, cum ai vrea sa iti stampilez contractul?

      La cadastru in schimb, s-ar putea sa fie alte reglementari, deoarece aia nu e societate comerciala.

    • #6

      Stampilele sunt obligatorii implicit . Cand infiintezi un SRL trebuie sa iti deschizi obligatoriu un cont la banca , pentru capital social.
      Dupa ce iese certificatul si te duci la banca sa iti deschizi contul curent ai nevoie de stampila. Nu ai stampila = nu se deschide contul = nu ai srl , functionezi in ilegalitate.
      Faptul ca poti emite chitante si facturi fara stampila nu inseamna ca nu este necesara. Este vorba , in my opinion, de veridicitatea actului, unul stampilat are mai multa valoare .
      Poate ca nu exista o lege care sa te oblige explicit la stampila insa mergi tu la politie sa inmatriculezi o masina fara imputernicire stampilata, fara talon stampilat. Incearca sa iesi din tara cu o imputernicire fara stampila, incearca sa ridici acte oficiale fara stampila, incearca sa depui declaratii la ANAF fara stampila.
      Cred ca uitati in ce tara traiti…

  4. Inteleg ca el (expertul cadastru) e clientul tau si tu esti furnizorul de bunuri / servicii?

  5. #8

    La noi in tara, nu exista nicio lege care sa reglementeze necesitatea stampilei. Daca nu exista -> nu este obligatorie.

    Sunt cazuri specifice cand stampila este ceruta, si acelea sunt definite de lege (cam toate cazurile se aplica unor organe ale statului).

    Intre operatorii privati, legea nu exista asa ca toata lumea isi da cu parerea. Dar, o fost un proces prin Arges (detalii aici >> legeaz.net/spete-drept-comercial-iccj-2010/decizia-3968-2010) , unde se mentioneaza ca un contract intre doi operatori privati, a fost lovit de nulitate deoarece semnatura de pe contract nu a fost semnatura reprezentantului legal al companiei (semnatura pentru care se depune specimen la Recom) sau al unu reprezentant mandatat de companie. Drept urmare contractul a devenit nul, chiar daca era aplicata stampila.

    In concluzie, nu va gasi o lege care sa-i dea dreptate. Fiecare deocamdata is cam face propriile reguli.

  6. #10

    Romanii si fobia stampilei.
    De cite ori am vazut o stampila in Canada……de mult prea putine ori si societatea functioneaza bine si fara ea.

  7. #11

    Off topic. O chestiune de care m-am lovit recent.
    Pt. Olanda certificate naștere și căsătorie. Trebuie sa fie în format internațional cu apostila de la prefectură.
    ATENȚIE: Apostila nu trebuie tradusă și legalizată.

    La un cabinet de traduceri Mi-au cerut 280 Ron de certificat. Pentru apostile, traduceri și legalizări. ×5 ușor negociabil.

    Pe mine m-a costat doar apostila la prefectura 25ron de cerificat. Înmulțiți cu 5 certificate și vedeți cât am economisit.

    Nu strica sa verificați întâi cu instituțiile din țara respectivă.
    Am scris aici ca dacă nu mă înșel, Google Îți indexează și comentariile

  8. #12

    Pasaportul poate fi folosit pentru legitimare in Romania. Faptul ca alea de la banca nu au acceptat e doar pentru ca sunt batute in cap.
    Numarul de inregistrare pentru TVA este diferit de CUI.
    Sa vezi ce ciudat se uita la tine in Suedia cand le spui de stampila pentru ordinul de deplasare (nu mai folosesc de multi ani stampile, nici macar pentru contracte)

  9. #13

    Am stampila mea si stampila contabilei.
    La munca avem fiecare stampila lui, cu numar, predata pe Pv.
    Nimeni nu ma poate trage la raspundere pe baza unei semnaturi neinsotite de stampila.
    Actele la banca trebuie stampilate, dovada platii prin OP trebuie stampilata de banca cu stampila triunghiulara, scrisorile de garantie trebuie stampilate, contractele ae stampileaza pe fiecare pagina.
    Mai vreti exemple despre folosire si utilitate?
    Asa e si aia cu card fara PIN. Dupa aia plang toti dupa tranzactii facute aiurea de baieti destepti.

    • #14

      Carcoteala:
      Pe extrasul lunar de la ING scrie sus in dreapta: “Valabil fara semnatura si stampila”. Daca ANAF n-a comentat, inseamna ca nici stampila aia triunghiulara nu mai e ce-a fost.

  10. #15

    Din cate stiu, nu este obligatorie stampilarea contractelor, este doar o uzanta. Sunt anumite tipuri de acte (ex: registru jurnal, unele chitante, declaratii, etc) pentru care legislatia prevede specific faptul ca trebuie stampilate.

    De obicei detalii de genul asta apar in norme metodologice, nu in lege. Exceptie aici sunt facturile, unde a fost precizat in codul fiscal faptul ca este obligatorie semnarea / stampilarea lor.

    Referitor la cadastru, pentru birourile de cadastru exista niste norme, la final sunt cateva modele de documente tip, pe unele din ele este prevazuta in mod explicit stampila – www.ocpib.ro/bcpi.pdf.

    In rest, cei de la sediul central evident ca cer stampila pentru ca “asa se face”, “asa ne-am obisnuit”, etc.

    • #16

      “Sunt anumite tipuri de acte (ex: registru jurnal, unele chitante, declaratii, etc) pentru care legislatia prevede specific faptul ca trebuie stampilate.” deduc de aici ca stampila este obligatorie.
      Acum cu stampilarea tuturor actelor este altceva…

  11. #17

    depinde cu cine votezi

  12. #18

    Expertul cadastru trebuie sa fie certificat. Adica ii trebuie o diploma in acest sens certificata de o terta parte (Loyds, TUV, SRAC, ISCIR etc). Si de aici intra sub incidenta ISO 9001, care spune ca trebuie sa ai stampila si sa o folosesti. Iti trimit fisierul daca ai timp de lecturat.

    • #19

      Acum imi pica fisa: geodezul ala credea ca trebuie sa stampileze contractul cu stampila lui cu numar de autorizatie? E ca si cum tu, ca medic dentist faci un abonament de paza cu BGS si crezi ca trebuie stampilat contractul cu parafa ta de medic, in loc de stampila cabinetului dentar.

    • #20

      chestia asta mi-a trecut si mie prin cap. ala nu are nici un sistem oficial prin care activeaza? gen PFA, IF sau plm?

  13. #21

    Mie imi trimitea ANAF scrisori de dragoste (ca mai am 1 leu de plata) si de ura (ca s-au stins creantele) cu confirmare de primire, postasul imi lasa in cutie avizul, iar la posta nu-ti da nuimeni recomandata de la ANAF fara sa ai stampila firmei la tine. Mi-am cesionat telefonul privat pe firma, a trebuit sa aduc stampila firmei. Am trecut inapoi numarul pe persoana fizica (ma mut la RDS…), a trebuit sa mai fac un drum ca n-aveam stampila firmei la mine. Asa ca nu va bazati prea mult pe neobligativitatea existentei stampilei. Vorba aia: poti trai si fara cont bancar, permis de conducere sau chiar fara sa stii sa citesti. Dar…

  14. #22

    Depinde. Într-adevăr în România nu există o lege ce să reglementeze pentru societăți comerciale așa ceva, dar pot fi alte acte ce să ceară ștampila.
    Uite aici niște explicații puțin mai detaliate: www.avocatnet.ro/content/articles/id_37220/Stampila-firmei-poate-avea-orice-forma-dar-este-folosita-cea-rotunda-Afla-care-sunt-explicatiile.html#axzz322o7AGwD

  15. #23

    am avut nevoie de o imputernicire de la avocat din UK pentru cineva in Ro si nu mi-au pus stampila, si in Ro au fost probleme, m-am intors la avocat aici si mi-a spus ca nu foloseste si deci nu are, am explicat in Ro si cu greu (nu ma credeau) au acceptat. cred ca-i chestie de tara. iar probabil ca incepe sa nu mai fie folosita spampila nici in Ro, de aici neintelegerile.

  16. #24

    … pai a intrat in sange partea cu stampilatul, se stampileaza tot de dragul stampilatului, s-a ajuns sa se stampileze si chestii fara nici o logica, doar pentru ca suna bine. PS: Scuze pentru offtopic, dar sunt convins ca si cei care au intors contractul tau l-au intors tot offtopic fiind si ei.

  17. Stampila certifica veridicitatea semnaturii si faptul ca aceasta creaza obligatii din partea persoanei juridice. E o chestiune de cutuma cred, de pe vremea cand se punea pecetea domnitorului pe pergamentul de vitel cu legea, ca sa ii confere valoare juridica si sa certifice ca este adevarat si nu un fals.

    • #26

      semnatura administratorului creeaza obligatii, nu o bucata de cauciuc muiata in cerneala

    • #27

      @Arhi: Care-i diferenta intre stampila si semnatura? Poti sa-ti faci stampila identica cu semnatura ta. O tii breloc la chei, nu trebuie sa ai mereu un pix in buzunar.

    • #28

      poti s apui degetul pe coala, daca asta e semnatura ta

  18. #29

    sunt mii de oameni in tara asta care iau salarii doar ca sa puna o stampila…
    si voi vreti sa le dati in cap acum

  19. eu una ştiu aşa, că ştampile se pot face la orice colţ de stradă, de orice fel. într-o oră ştampila e gata. valoarea unui act stă în semnătura persoanei. zic şi io privind lucrurile logic. pe de altă parte la noi nimic nu e logic. de exemplu ca să-mi înscriu fiica la facultate am nevoie de o copie după certificatul de naştere. legalizat la notar. de ce? doar ca să mai ia şi notarul nişte bani, nu? că doar are buletin.

    • Nu poti sa faci stampila fara sa mergi la aia ce fac stampile cu certificatul firmei.

      A, daca vrei o stampila pe care sa scrie doar “Cucurigu”, da, se face.

    • #32

      da, pentru ca sa faci o stampila e teribil de dificil, ai nevoie de apa grea si plutoniu

  20. #33

    Si daca semnez eu in locul tau? Cum mai este valabil documentul respectiv? De semnat pot semna dar daca nu am stampila, ma duc la plimbare. Te-ai prins?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.