Acest 1 iunie a relevat o problemă gravă, zic eu, din punct de vedere al securității sănătății oamenilor. Nu există locuri de recreere suficiente pentru niște orașe în creștere masivă.
Nu vă grăbiți să îi blamați pe cei din jur când vedeți fotografii ca aceasta.

Oamenii au nevoie și de relaxare, și de debușeuri, au nevoie să își scoată copiii în oraș, la distracții și recreere.
Și aici apare problema. În București nu există alte atracții decât mallurile. Mers cu turma la mall, mâncat căcaturi, eventual filme, când sunt deschise, după care pierdut vremea prin magazine, privind țoale și încălțări.

Noi nu am putut ajunge la MegaMall, toate străzile din jur erau blocate de mașini și poliție, efectiv nu aveai cum să te miști în vreun fel. Ne-am dus la Suzana, unde era frig și gol și am mâncat, as usual, coaste.

În rest, nimic. Nu există absolut niciun fel de distracție/recreere. Nimic. Când e cald lumea se calcă în picioare la Edenland și ăla dinspre Giurgiu, de te miști cu turma, dacă vrei să înaintezi.

Dar la frig, oha. Nimic. Nici măcar suficiente malluri. Știți câte malluri are Budapesta, o capitală similară cu a noastră? Ultima oară când am fost acolo cu ghid, eru 45. Patruzeci și cinci. Unele din malluri au inclusiv sisteme de piscine interioare, un fel de therme, dar mai șmechere. Sute de săli de jocuri pentru copii și adulți. O grămadă. Noi avem IDM.
Am fost, până la urmă, la IDM cu copiii, ne-am jucat biliard.

Nu există nicio soluție, stați liniștiți. Nu există planuri pentru parcuri de distracție sau ceva înregistrate la primăria București și toate construcțiile eventuale de malluri s-au blocat singure în 2020.

Doar comentam și eu, așa, ca tot românul.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

61 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nici nu au cum sa fie locuri de recreere prea multe, pentru că alea se fac pe un spatiu, iar terenul în București sau in jur este foarte scump și investitorii prefera să facă blocuri, ca să maximizeze profitul.

    Primăriile nu au cum să facă deoarece există presiunea locurilor de parcare care sunt prea putine, la orice sondaj oamenii vor vota covârșitor sa se facă locuri de parcare și nu parcuri sau locuri de joacă.

    • #2

      Nu poate fi o explicatie costul terenului…nu e cat in Paris…Nu inteleg de ce la noi orasele sunt inghesuite de parca nu am avea pamant. Nu suntem nici in Sicilia si nici in Japonia, dar un oras de 300.000 de oameni este de cel putin 3-4 ori mai mare ca si suprafata, fata de corespondentul romanesc…..Si apoi constatam ca nu avem parcuri, ca nu avem unde sa facem o amarata de parcare sau o amarata de pista pt biciclete….Ce este si mai grav, se construieste la fel, daca nu si mai inghesuit ca pana acum, vezi hidoseniile de la Navodari unde nu poate intra nici o amarata de salvare printre blocuri, dar o masina de pompieri sau altceva…

  2. #3

    ”Dar la frig, oha. Nimic.”
    Te contrazic, in bucuresti sunt o gramada de servicii publice puternic subventionate (metroul, stb-ul, teatre) care pot acoperi nevoia de petrecere a timpului liber in afara locuintei.
    Indoor, se pot admira instalatiile racordate la defuncta radet, cu repartitoarele si contoarele aferente.

  3. #4

    A mai fost initiativa cu circurile foamei dar tunurile imobiliare au distrus si proiectul ala.

    • #5

      Pai nu au făcut 2 maluri în clădirile alea? Unu la eroii revolutiei si inca unu nu mai știu unde…

    • #6

      Chiar 3 circuri ale foamei au fost transformate: Bucuresti Mall, City Mall si Plaza Romania.
      Intre timp, City Mall s-a inchis din cauza ca nu avea suficienti clienti (surprinzator, tinand cont ca in zona nu exista nimic similar) si a fost transformat dupa multi ani in cladire de birouri.

    • #7

      Tataia Ender nu a mai fost în București de mai bine de 25 de ani.

    • #8

      Parca e la Radio Erevan.
      De fapt , au fost 4 circuri ale foamei care au fost transformate in mall-uri,pentru ca ai omis Liberty Center

    • #9

      ma gandeam sa scriu ca circul de stat a fost distrus de primarii de succes din bucuresti si ca mai erau circurile foamei la un moment dat, dar si alea s-au dus dracu si au facut mall-uri din ele. dar era prea evident. dar se pare ca nu

    • #10

      @pedro, corect.
      Am omis Liberty Center fiindca ala era intr-un stadiu incipient si nu avea inca forma de cupola care sa ii aduca denumirea de “circ”.

  4. #11

    Ar fi ideal sa împărtășim locații aici, poatw descoperim locuri noi. La inghesuiala de ieri am fost la muzeul CFR iar pustiul a fost f incantat. Plus ca era liber 🙂

    • #12

      @Cristinel

      Pe unde am fost noi:
      Muzeul Aviatiei – are si o zona acoperita. Cost 10 lei persoana, copii mici nu platesc. Șoseaua Fabrica de Glucoză 2-4 (Punct de reper Promenada Mall)

      Cursa cu trenul Gara de Nord – Otopeni – 20 de minute dus, 20 minute pauza la aeroport, 20 minute intoarcere – 4 lei pe sens (sau 5 lei cu loc).
      Tren nou, suficient de scurta cursa in cazul in care copilul nu poate sta pe loc foarte mult – worst case te intorci cu altceva de la aeroport :). Bonus – de obicei poti sta in cabina/locomotiva?

      Oraselul Cunoasterii: Strada Pajurei 3A – Tarife : 32 lei copil / 18 Lei adult.
      Sali tematice: fizica distractiva / Echilibru si Angrenaje / Experimente cu apa / Sport si miscare / Sala senzoriala / Optica si iluzii. Foarte interesant – extrem de aglomerat ieri, am renuntat – insa in general este foarte ok. Au si jocuri in exterior.

      Exterior:
      Dino Park – In curtea Muzeului de Geologie, intrare se face dinspre Guvern. 25 Lei adult / 20 Lei copil peste 3 ani. Primesti reducere si la biletele de la Muzeu.

      Opera Comica Pentru Copii Calea Giuleşti, Nr.16 – cateva activitati in parcarea de afara / Labirint, cursa masini electrice, casute cu tot felul de activitati creative.
      Pentru copii mai mari de 7 ani au si Escape Rooms tematice.
      De asemenea, au si applicatie cu abonament (30 lei per luna access la toate spectacolele).

      Sau, daca e ca al meu, poti face o plimbare cu metroul de la Straulesti pana la Berceni.

    • #13

      @marcel: mulțumesc pt comentariu, vom vizita și noi 🙂

  5. #14

    Muzee, Gradina Botanica?! De ce trebuie sa ne înghesuim la mall și să îndopăm copiii cu mizerii?

    • #15

      hai sa fim seriosi, daca ne raportam la ziua de ieri cand a plouat toata ziua cam ce puteai face la Gradina Botanica?

    • #16

      Si mie mi-a placut gradina botanica, dar dupa ce ai fost de vreo doua ori, nu mai are acelasi efect; pentru natura, exista parcuri.

      (Copii care chiar sa se bucure cand sunt dusi la muzeu inca n-am cunoscut, dar posibil sa ma insel. Or mai fi evoluat muzeele intre timp.)

    • #17

      La Antipa, la muzeul taranului roman, la avioane, la dinozauri, ai mei sunt incantati maxim de muzee. Luni le-a zis la gradinita ca de 1 iunie au voie si la Mac Donalds. Au venit acasa ca nu stiu ce e ala, stiu niste cutiute cu jucarii, ca le-am aduc de cateva ori acasa, si am mancat noi continutul. M-am simtit putin bine ca nu stiu ce este.
      Noi de 1 iunie am organizat petrecere de copii acasa. Stiu , e greu sa te pregatesti, sa gatesti, sa strangi dupa. Dar fericirea lor a meritat.

    • #18

      In bucuresti probabil doar antipa, muzeul satului si ala nou, al copiilor, pot fi interesante. Insa ideea in sine ca nu exista copii interesati de muzee e absurda. Eu am fost (cu placere) in muzee mult mai mult cand eram copil, decat ca adult.

      Vezi in Londra de exemplu, e plin de muzee interesante (in special) pentru copii. Majoritatea muzeelor se adreseaza in primul rand celor mici (si turistilor, acolo unde ei exista)

      In afara de muzee de arta, nu prea vad ca adult ce muzee ar putea fi mai interesante mai mult pentru tine, decat pentru copii.

    • #19

      intelegeti ca, in afara de a se cultiva intens, copiii au nevoie si de distractie, nu?

    • #20

      @Arhi cred ca e un trend care “da bine” sa militam pentru muzee si sa ingropam orice altceva

    • #21

      Las si eu un link aici, si vedeti cam cati copii sunt in video vs adulti si cam ce “educatie intensiva” se face intr-un muzeu. www.youtube.com/watch?v=8_NeV2uCB7U.
      La noi si ideea de muzeu defineste ceva vechi (din spate liceu, din fata muzeu), insa daca ii zicem expozitie interactiva cu elemente educationale, poate suna mai ok.

    • #22

      man, nu stiu daca ai copii sau nu, dar din partea celor care au copii iti transmit suav Lasa-neeeee, lasa-neee

  6. #23

    Solutia pentru aglomeratia si proasta organizare a Bucurestiului (si a celorlalte orase mari din Ro) exista, a descoperit-o Oppenheimer prin ’45

    • #24

      Cred ca mai devreme. Proiectul Manhattan a inceput prin ’42 parca?

    • #25

      Experimentele din Bikini…

    • #26

      Proiectul a inceput in ’42 dar in 16 iulie 1945 a fost Trinity test, primul dispozitiv cu fisiune nucleara.
      Atolul Bikini a fost mai tarziu, acolo au fost testate dispozitive cu fuziune.

    • #27

      cele mai misto experimente!

  7. #28

    Tot e bine ca v-ati descurcat. Si-asa am citit azi dimineata ca romania e centru de rezilienta. Deci sa ne tot invatam sa fim rezilienti, ca plumbu’ si porumbu’. #cocean

    www.youtube.com/watch?v=GB2Sf4g_PIg

  8. #29

    Vino in Amsterdam sa vezi ce de mall-uri avem, cu piscine, sali de jocuri, tiroliane, catarari pe perete etc.

    • #30

      Cred ca diferenta o face nivelul economic. Daca si la noi s-ar castiga bani din toate astea, s-ar construi mai multe cu siguranta. Dar aglomeratia asta este doar cateva zile pe an, cand sunt vacante sau este vreo sarbatoare nationala. Si atunci nu se justifica investitia.

      In rest, in Romania lumea se duce la Mall sa “se plimbe” fara sa consume foarte mult. Chiar si in parcurile de distractie este aglomerat doar in weekend. In rest, in timpul saptamanii, toate masinutele alea sunt goale.

    • #31

      @Anderi G eram ironic. Nu exista “mall” in Olanda

    • #32

      nici in UK

    • #33

      In UK sunt mall-uri, dar mai saracacioase. Doua stiu eu, in Wood Green si Wimbledon.

  9. #34

    normal ca nu exista ca toata lumea e ocupata cu jobul sa faca bani ca sa mearga la naiba in praznic in concediu ca sa se simta bine.

    eu fac o ora pana la un rau de munte salbatic sa prind pastravi si 25 de minute pana la tara unde am gradina. am si caprioare si cerbi (si cativa ursi) in spatele livezii.

    In oras avem 5 spa-uri mari, si multe mici, stranduri peste tot, lacuri de pescuit de toate felurile, paduri…

    dar asa e daca stai in Ardeal nu e civilizatie ca in Bucuresti… business, mall-uri… oameni inteligenti… asfalt peste tot si metrou. 😉

    • #35

      Oradea?

    • #36

      Ce oraș e ăla din Ardeal cu 5 spa-uri? Și prin spa nu mă refer la râul în care va spălați o dată pe an sau la salonul de masaj.

    • #37

      Poate daca stai in Ardealul de peste granita.
      Aici era vorba de distractie si activitati de oras oraganizate ca lumea, nu mers la tara la padure.

      Nu stiu ce intelegi tu prin Spa mare, dar daca orice chestie cu sauna, masaj si o piscina e Spa, prin bucuresti, daca dai un search pe google maps o sa gasesti vreo 30 asa la prima strigare. Da, de vizitat merita vreo 6-7.

      Si in nici un oras din Transilvania (sau din Romania, poate cu exceptia Constantei vara) nu ai ce face mai mult de 3-4 zile. Brasovul e exemplu perfect in care daca nu ai chef sa te cateri prin copaci (ca sa mergi la exterme park ala sau cum se cheama), nu ai ce face (repet in oras) nici macar un weekend. Mergi o zi la Spa si juma de zi prin centru.

      Si ca sa nu imi iau hatereala de la ardeleni, cel mai tare oras din Ro mi se pare (de departe) Oradea, dar nici acolo nu poti spune ca ai activitati de facut, ci ai o zona (din ce in ce mai mare) pietonala pe unde poti sa te plimbi. Which is not bad, dar nu despre asta era vorba in articol.

    • #38

      ce de hateri. Tirgu Mures.

      Spa-urile sunt… evident nu ca therme… dar piscine mari, saune, bazine cu apa sarata ca la noi iese din pamant, indoor, outdoor.

      nu mai zic de parcuri de joaca pentru copii ok in tot orasul, platoul cornesti cu cea mai frumoasa gradina zoologica din Romania…

      Ma rog… cum ziceam , viata la tara 😛

      la noi nu se de paine daca nu stii maghiara… valabil doar pentru bucuresteni ofc. :))

    • #39

      @Mihai1 – poti face ceva recomandari in Targu Mures? Urmeaza sa stau vreo 3 zile pe acolo si as fi interesat.

    • #40

      ca hotel cu spa cred ca Business Hotel e cel mai ok desi e mai mic decat celelalte. e langa MALL spa-ul pe acoperis (indoor si devine semioutdoor daca e vremea buna) restaurantul decentel.

      Cel mai mare spa indoor e la Imperial dar nu stiu daca merita sa stai 3 zile acolo…

      In rest pensiune cu mancare buna si piscina mare, ok e Koronka de exemplu.

      O pensiune cu de toate, piscina, restaurant mediocru preturi mici si mult verde, mini zoo si lac mare de pescuit cu crapi peste 10 kg e pestisorul de aur din Sancrai. e 70 de lei ziua de pescuit… dar ai toate sansele sa fii singur pe lac 😛

      Neaparat sa mergi la Petry Bistro pentru mancare, e destul de scump chiar si pentru standardele din Bucuresti dar mancarea buna servirea buna si e foarte ardelenesc.

      Daca vrei ceva autentic si mic spre mediu la pret, eu mananc la casuta bunicii.
      Sau pensiune ok cu restaurant bun e Tempo de pe strada morii dar nu au pisicina.

      Daca n-ai vazut zoo iti recomand noi mergem si cu prietenii nostri adulti.
      daca ai cu cine poti sa mergi la Gokart la karting plus mancare okish plus zona ok aer liber ma rog… ai ce face in zona aia.

  10. #41

    sunt destule spatii comerciale care stau goale la parterele blocurilor centrale, ceva teatru de papusi, sali de jocuri se pot pune si la interior, restaurante cu loc de joaca pe genul celui de la Ikea, locuri cu animatori si concursuri mici, etc

    oameni cu idei trebuie

    • #42

      Sunt destule restaurante cu loc de joaca, la fel si spatii de joaca la interior, mai ai si muzee interesante pentru copii (vezi antipa sau ala al copiilor deschis pe decebal).
      Conceptul de mall prinde pentru ca le ai pe toate la un loc, si daca de fapt nu stii ce vrei, te duci la mall si alegi acolo. De aia business wise e greu sa faci ceva care sa fie profitabil in afara mallului. Pentru ca trebuie sa fie o clasa peste ce ti se ofera similar in mall unde ai added value restul serviciilor. Ca sa iti dau un exmplu, piste de karting. Exista circuite dedicate prin bucuresti si imprejurimi mari, in aer liber, etc. Unde se inghesuie/inghesuia insa lumea? Pe la diverse dubiosenii organizate in parcarea mallurilor pe suprafete mai mici decat un teren de handbal.

    • #43

      @Manole, ce circuite de karting interesante sunt in afara de Amckart din Tunari? Chiar ma intereseaza daca exista ceva mai ieftin. La AMC sunt destul de mari preturile pentru bugetul meu.

  11. #44

    Am fost ieri in MegaMall cu juniorul(3 ani jumate). In lipsa de altceva, si din cauza de ploaie. Noroc cu masinutele de la subsol.
    In rest, locurile de joaca inca sunt inchise

  12. #45

    păi în românia astea sunt afaceri neprofitabile fiindcă foarte puțini ar plăti pentru asta, mă gândesc că de aia nu găsești.

  13. #46

    Cam asta este tara lasata generatiei viitoare in pastrare…..fara parcuri, fara scoli, fara spitale…etc…..ar trebui sa ne puna pe ganduri…suntem prea ocupati sa injuram

  14. #47

    Eu zic ca releva si o situatie buna. 🙂 Inainte gloata nu avea bani de spart pe iesiri, se pare ca acum are…

  15. #48

    Ar fi niște locuri prin centrul vechi, dar nu pentru copii

  16. #49

    LoL?

  17. #50

    La biserica, pt o lumanare si o rugaciune de iertarea pacatelor, nu v-ati duce unul…

  18. #51

    Noi mergem destul de des la escaperoom. Este o activitate foarte misto de petrecut in familie si iti pune si neuronii in miscare. Recomand din toata inima

  19. #52

    Lasa ca puteti merge pe Vicoriei pe jos. Nu va mai plangeti.

    • #53

      asa este, e un moment de rascruce in viata noastra

  20. #54

    Am fost acum 2 saptamani la VMAX (las link: vmax.ro), e foarte fain, nu foarte scump. DARRR, trebuie mers in timpul saptamanii, in weekend este OMOR, cozi de peste 1h, nu recomand.

    Este vorba despre indoor electric karts. Pista arata senzational, te simti ca intr-un joc.

    Offtopic, nu e pretabil pentru copii, dar recomand si partenerii lor, broz.ro pentru TIR cu diverse arme. E destul de scump (dpmdv) dar cred ca merita experienta.

    Zi faina!

    • #55

      Cat dureaza sesiunea la vmax.ro? Tot 10 minute ca si la Amckart?

  21. #56

    „Nu există locuri de recreere suficiente pentru niște orașe în creștere masivă.”

    Vă înțeleg perfect, pe o parte cealaltă a colțului.
    Stai și te uiți și nu înțelegi de ce, în continuare, sunt susținute (pentru creștere, dezvoltare…) numai capitala și cele câteva „orașe capitale de provincie” desemnate de comuniști, iar restul lăsate să putrezească parcă intenționat.

    Să nu vă bag panica sau grija dar conducătorii de față și voalați (mici și mari) ai României continuă să persevereze pe chema rusească: câteva orașe mari, restul paie de foc.

    • #57

      @Boros: retorica asta ar fi fost valabilă fără accesul primăriilor la fondurile europene. Mă uit la Oradea, Cluj-Napoca și multe orașe și comune din România care au accesat fondurile europene comparativ cu jegurile bețive pesediste care au furat de-au rupt, dar au dat prostimii o sticlă de ulei și un kil de zahăr.

    • #58

      E simplu, pune-te in locul unui investitor, nu al statului, statul este inexistent, nu inteleg pt ce mai exista ministerul industriilor. Sa zicem ca vreau sa fac o firma IT. Unde gasesc oameni ? Exact. Vreau sa fac o firma de… biscuiti. Vreau poate chiar si sa dau salarii decente. Ai avea surprize ca nu iti vine lumea pe 3000 de lei/luna desi sunt cheltuieli mai mici cu locuintele/gradinite/etc pt ca prefera sa lucreze afara 6-8 luni si sa stea la terasa in restul timpului. De ce s-a ajuns aici e o alta poveste. Mai pune si pb infrastructurii. Trebuie sa car materii prime, trebuie sa am retea de distributie aproape, depozite, trebuie sa merg sa ma ploconesc la toate sediile magazinelor mari sa-mi ia marfa care ghici unde sunt ? Exact. Asa ca dai 5000 de lei la un muncitor si iti pui fabrica de biscuiti sau prezervative undeva prin Bucuresti/Cluj/Etc. ca nu ai solutie viabila in Pizdeea unde te-ar manca falimentul.

  22. #59

    Bucharest is a shithole! Do not receive yourself! In oraș jegos poluat, mizerabil, cu grafitti peste tot, mai ales zone centrala, istorică, cu clădiri dărăpănate, un oraș fără legătură cu eco/verde, cu RATB de kkt, cu aer poluat in metrou (a se vedea studii), cu școli unde in loc de limbi străine sau IT se oferă religie la copiii, de spitale știți bine, de învățământ de stat care cică e gratis dar industria meditațiilor a fost mereu în spate…de construcții mai pomenesc? de periferiile sinistre mai discutam? Despre infrastructura?…..Cartierele tip comunist, va plac? Mi e sila de el! Cea mai urâtă capitala din UE! Mă rog, împreună cu Tirana și Sofia…..

    • #60

      ardelean, nu?

    • #61

      Scuze de greseala….Do not deceive yourself!
      Din parinti ardeleni, dar locuiesc aici in Bukale….ca nu am plecat cand puteam sa mai fac ceva afara ! …..tot 3 copiii ca si tine !
      Stiu, nicaieri nu este perfect, dar daca s-ar mai corecta din fiecare, in timp, ar fi o treaba !…Nu vad Master Plan-uri pentru problemele existente, nu vad un moment zero…doar carpeli sau amanari !….Nu pot crede ca in 30 de ani nu avem o autosrada catre munte….
      Multa sanatate Cetin, tie si familei! Faci o treaba f buna cu acest blog !.