Welcome la foiletonul nostru în care scriem despre produse pe care comercianții le strică, pentru că au avut probleme în pandemie.

Noi cumpăram, pentru acasă, un sortiment de pâine numit Pâine Boierească. Nu pentru că ne simțeam boieri, ci pentru că avea feliile mult mai mari decât o felie de pâine normala, la modul că, dacă era foarte proaspătă, nu puteai ține o felie în mână de un capăt, că se rupea.

Ieri am realizat că pâinea boierească a vieții, din care am cumpărat sute de bucăți, a ajuns să aibă feliile mai mici decât o franzelă normală, gustul mai prost, dar prețul mai mare.

No moar pâine boierească.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

75 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Idem cu sortimentul de pâine “Rădăcină”, la care au schimbat până şi reţeta. Nu mai are absolut nicio legatură cu pâinea de la început.

  2. #2

    La fel si cu cascavalul lui Solomonescu, au schimbat ceva la el parca nu mai este Solomonescu.

    • #3

      C-un test covid ai incercat?

    • Confirm. Mai tot ce faceau aia de la Solomonescu era cu mult peste orice alt produs “premium”. Din pacate in ultimu timp au stricat mai toate produsele pe care le cumparam de la ei.

    • deci nu sunt singurul. smantana lor 30 era top notch. acum e pla

  3. #6

    Bravo! Facă-se voia conducerii luminate: mai puțină pâine mâncată, mai mult golf jucat!

  4. A durat un pic pana ne-am obisnuit, dar de cativa ani facem paine la masina, cumparam doar de 2-3 ori pe an cateva chifle de la Mega, pe principiul “dor de junk food”
    Ca bani nu am iesit mai bine deloc – am calculat ca la consumul nostru — o paine de 750g la ~4 zile – imi trebuie vreo 5 ani sa imi scot investitia in masina.
    Dar e simplu, dureaza 2 min sa pun toate alea in masina si in 3 ore (sau cat o fi, pot sa o pun si sa iasa maine dimineata) am paine calda si fara afanatori, conservanti si alte alea.
    Pe de alta parte..si cand a fost criza aia de drojdie…… :)))

    • De 8 ani folosim masina de paine (aceeasi)…

    • #9

      De curiozitate, ce sortiment de făină folosești și de unde ți-o procuri? Am tot căutat prin Kaufland / Lidl făină pentru mașina de făcut pâine dar n-am mai găsit de o perioadă bună de timp…

    • #10

      Eu fac paine in casa de vreo 15 ani, am schimbat minim 5 masini de facut paine si e cu totul altceva sa ai paine in care stii efectiv ce pui. Criza de drojdie m-a prins cu 6 plicuri mari de Pakmaya de 100 Gr – nu am simtit criza 🙂

    • #11

      Drojdia efectiv plutește în aer…

      Pune 2-3 stafide în 50ml de apă, lasă-le peste noapte și apoi amestecă apa aceea cu un volum dublu de făină, și una din stafide. În fiecare zi, mai pui 50ml apă și dublu făină. În 3 zile ai deja amestec activ (starter).

      Nu mai face nimeni pâine cu maia (sourdough)?

    • #12

      Am eu maia, dar am facut-o fara stafide si a durat cateva saptamani bune pana sa devina stabila si previzibila. Acum, in schimb, e clockwork, la 6 ore se dubleaza si iese o paine de mergi in degete.

      …dar e munca. Planuiesti, muncesti, astepti, ai paine poimaine.

    • #13

      @Liviu – acum Belbake de la Lidl, 100g faina integrala (punga maro) + 420g faina alba (punga mov).
      E trial and error cu faina, unele sunt bune, altele nu cresc deloc. Am incercat si cu faina de la ai mei, de la moara. In functie de cand luam, ba se facea bine, ba nu.
      Ma intreb cu ce trateaza astia graul/faina, ca pe punga nu scrie nimic

    • #14

      nu mai luati faina 3 nule, aia cu 000. luati 600 de la Grania sau care mai are.

    • #15

      @Dragos Am masina de la Tefal (ex Mulinex) cu 2 palete din alea de invartit aluatul. Recomandare de ai ai mei care o au de peste 5-6 ani.

    • #16

      @hellfire -ada, dar trebuie sa muncesti ca sa o scoti din aer, stai, pui o gramada de faina, te murdaresti csf
      Plus 1, daca vrei sa pleci ca noi o saptamana-doua-o luna la tara, ce faci, te cari cu maiaua dupa tine ?
      Plus 2, sotiei nu ii place gustul de paine cu maia 🙂

    • #17

      Si ca sa va fac pofta, painea de ieri: imgur.com/572C7xv

    • #18

      maiaua tine la frigider lejer peste o saptamana fara sa o hranesti sau poti sa o usuci (nu am incercat)

      in experienta mea, cea mai buna faina este 00 sau Manitoba de la italieni

      I raise you cu painile mele: imgur.com/a/C7CTxJT

    • #19

      @gabid painea mea de ieri imgur.com/a/0mjuqzM
      ceva pe repede inainte ;))

    • #20

      Cel putin pentru pizza, faina 00 e dumnezeu. Nu am incercat sa fac paine cu ea, ca e prea scumpa.

    • #21

      babaeti, voi bateti campii cu gratie bovina. faina 00 este faina cu marcaj 000, dar in italia. e faina pentru patiserie, nu e faina pentru paine. faina pentru paine este faina 650. daca o vreti neaparat de italia, e faina 1. welcome to my ted talk

    • #22

      Și ”făina pentru mașina de pîine” e de fapt un premix, nu făină simplă. Adică are și afînători…

    • #23

      Maiaua din fructe uscate se face cel mai repede, și are un miros/gust nu atât de puternice. Dar are.

      Am ținut maiaua în frigider 3 săptămâni, nehrănită, și tot a fost bună, nu a mucegăit, nu s-a alcoolizat. Vrei să o ții mai mult, o congelezi sau o usuci.

      Preventiv, îi mai dai din când în când o lingură de suc stors din mere sau din 3 felii de portocală. Ucide mucegaiurile și încurajează bacteriile “bune”.

      Pentru ăia care pleacă de acasă: da, o iei cu tine, dacă pleci pentru timp îndelungat. Dacă sunt 2-3 săptămâni, nu mori cumpărând de câteva ori pâine… Nu suntem sectă.

    • #24

      Depinde doar de tine dacă ăsta e motiv să iei altă soție…

    • #25

      Pentru mine, la masina de paine, cele mai bune rezultate da faina 550. O iau la punga de 5 kg, am pe alese. Cu aia creste cel mai bine painea. Aia de 000 am folosit-o doar de doua ori la inceput, pana m-am prins si asta e exclusa din start. Pe aia de 650 doar cand n-am de ales. Fac deja paine de 7-8 ani. Ca sa iasa painea pufoasa, la aia de 1 kg pun 100 g iaurt grecesc minim 5% grasime. Deja mi-am format o reteta, dupa sute de testari de-a lungul vremii.

  5. #26

    Cand nu face sotia paine de casa*, iau pită de Salonta care de mai bine de 10 ani nu si-a schimbat reteta si e la fel de buna.

    *facuta in cuptor

    • #27

      foarte utila informatia, produsul se gaseste in toata tara!

    • #28

      Exact ca sortimentul Pâine Boierească. 😉

      Din punct de vedere al conținutului de gluten, există mai multe tipuri de făină.

      Făina tip 000, ”pastry flour” este făina foarte fină, cu textură mătăsoasă, rafinată, cu conținut scăzut de proteine, de aproximativ 7-9%. Este folosită pentru prepararea deserturilor fine și pufoase, precum prăjituri, torturi, creme.

      Făina tip 650 sau făina ”bread flour” este făina obținută din grâu dur, are o concentrație de aproximativ 12-14% gluten, fiind potrivită pentru coacerea diferitelor tipuri de aluaturi ce necesită dospire și sunt elastice, precum pâine, pizza sau alte produse de panificație asemănătoare ca textură. Este mai închisă la culoare decât făina tip 000 și are și conținutul cel mai mare de proteine, necesare pentru dezvoltarea glutenului.

      Făina tip 550 este un tip de făină obținut dintr-un amestec de grâu moale și grâu dur, având un conținut de 9-12% gluten. Mai este numită și făina ”all-purpose flour”, adică făina ce poate fi folosită la orice, atât pentru pâine și pizza cât și pentru coacerea prăjiturilor, biscuiți, brioșe, aluaturi de tarte, foi de plăcinte, croissante.

      Făina integrală este cea mai bogată în principii nutritive. Este obținută prin măcinarea întregului bob de grâu, are multe fibre, proteine, vitamine, minerale. Prin conținutul mare de fibre accelerează metabolismul bazal și este benefică pentru prevenția multor afecțiuni. Poate fi folosită pentru pâine, dar și diferite alte aluaturi. În combinație cu făina albă oferă rezultate optime. Făina integrală a fost folosită de către americanul Sylvester Graham, în anii 1800, când încerca să stabilească direcțiile unei alimentații sănătoase și a inventat pâinea ce-i poartă numele.

      Făina de secară are un conținut redus de gluten. Este o făină aromată, mai închisă la culoare, poate fi folosită pentru prepararea pâinii dar și a clătitelor sau brioșelor. Secara este mai bogată în conținut de proteine și fibre decât grâul și mai săracă în conținutul de grăsimi și calciu. Datorită conținutului mare de fibre, vitamine și minerale pâinea de secară are beneficii multiple pentru sănătatea organismului.

    • #29

      Este prima oara cand scriu pe aici, desi va citesc destul de des. As vrea sa fie clar ce inseamna indicii acestia pentru faina: se refera la continutul de cenusa din 100 grame faina. De exemplu, faina 650 are 0,65 g cenusa (adica partea minerala, sarurile adica) in 100 g. Cenusa se determina in cuptorul de calcinare, la peste 500C. La aceasta temperatura partea de materie organica se elimina si raman doar sarurile minerale. In plus, la diferitele tipuri de faina difera continutul de gluten, care este acea proteina ce confera elasticitatea, textura aluatului si ii permite acestuia sa isi mentina forma dupa crestere, astfel incat aluatul sa nu ‘cada’.
      Despre maia, trebuie sa aveti mare grija, deoarece puteti prinde in ea tot felul de microorganisme nedorite, (sa nu mai zicem de patogeni), pe care sa le multiplicati/perpetuati, alaturi de bacteriile lactice si drojdiile dorite. Este la fel ca la berea aia de casa, care uneori are un smell. De la alte microorganisme decat cele care trebuie.
      Gata, nu va mai deranjez.

    • #30

      va rog eu, deranjati-ne:))

  6. #31

    Se merge pe ideea că oricât de prost și de scump va fi un produs sau serviciu, tot îl veți cumpăra.
    Ei bine, voi știți ce aveți de făcut.
    Puterea este în mâinile voastre.

    • #32

      Valabil cu untul, a ajuns o mizerie, indiferent de producător, iar brânză de burduf e un fel de cas ordinar, fără gust. Iar mezel fara zahar nu se poate, daca carnea e atât de proasta.

    • #33

      @Ionut: branza de burduf e cas. Adica e cas tocat la masina si pus in basica. Problema e ca nu le mai lasa la maturat.

    • @Ionuț: De acord cu tine. Dacă ești din București, îmi permit să îți fac două recomandări: Unt sărat de la Gusturi românești, MI (deși recunosc că înafară de acesta mai risc cu unt tip baton din piață, după 3 zile în frigider piticii mei ipohondri îmi spun că virușii s-au plictisit de așteptat să sară pe mine) – parcă se simt măcar câteva molecule din lapte. A doua, mezelurile de la atelierul de mici – Grivița – adaugă și ei sare cu nitriți dar nu zahăr, gustul este foarte bun și până la urmă mezel sănătos nu există. Pe noi ne ajută și prețul să limităm consumul lunar 😀

  7. Să nu mai zic de parteneri. Pe una dai banii și virginitatea (în ureche), cu altceva rămâi după 10 ani (o balabustă, un chelios cu burtă etc)

    • #36

      Acum, depinde de gusturi: mănânci un căcat singur, sau împarți un tort cu prietenii…

  8. #37

    “It’s nothing personal, Cetin—it’s strictly business.”

  9. #38

    Am avut o surpriza mare la Carefura ala din Brasov de la iesirea spre Bucuresti, Piinea facuta de ei la fata locului (aia de 3.99lei, nu si cea de 2.49) e foarte buna. Asta dupa ce o incercasem absolut ocazional si fortuit, la o frecventa de 1/an si era nasoala. Stiu sigur ca au schimbat starostele brutarilor in pravalia de care zic, banuiesc c-o fi venit respectivul cu ceva nou. Nu stiu daca practica reteta unica pe tot lantul, ingrediente din aceeasi sursa, alte variabile de gen. Cu certitudine, in Brasov la celelalte pravalii Carefura piinea are alt gust, in sensul ca nu e la fel de gustoasa. Si da, intervine si aprecierea subiectiva.

    • #39

      “Ocazional si fortuit” e gluma sau pleonasm?

    • #40

      @ Vlad.
      Răule!!! 🙂

    • #41

      @Vlad, vrei sa te dai destept dar “ocazional” si “fortuit” nu sunt tocmai sinonime.

    • #42

      Deci e gluma!

    • #43

      @zarax, nu sunt dar e clar ca a folosit fortuit cu alt sens. Sau si tu cumperi paine intamplator?

    • #44

      @zarax
      Nu “prea” sunt. Dar fortuit nu are ce cauta în contextul de mai sus alături de ocazional…doar în cazul în care îl consideri echivalent cu “forțat de împrejurări” ca 95% dintre vorbitorii nativi de romana.

    • #45

      Exprimări prețioase într-o discuție banală. You must be ghei or something…

    • #46

      We are not, suck my dick, Helfire!

    • #47

      @vlad: how about we do a 68?

      You suck mine, and I owe you one

    • #48

      Deci recunosti ca si tu esti ghei, welcome to the club!

  10. #49

    painea prosteste, iar, in exces, ingrasa!

  11. Mai sunt si produse non-palpabile care au “ups and downs”. Stiu un blog foarte popular, nu dau nume, cam multe rant-uri in ultima vreme, cam pe hate si pe negativ, asa.

  12. #53

    Daca e vorba de aceeasi paine boiereasca ce se gaseste la Mega, poate e mai bine sa renuntati la ea ca are o gramada de prostii in ea, conservanti si stabilizatori ce ii simt imediat fiind usor acrisori. Painea buna la gust e aia care are doar faina, apa, drojdie (maia) si sare. E mai scumpa, are termen de expirare vreo 3 zile dar nu se simte gustul chimicalelor.

  13. #54

    Cum arata painea aia, zici ca sunt chinezisme d’alea, dumplingi sau cum le zice…

    • #55

      De fapt, sunt un fel de dumplings. Bao le zice, in termeni mai vestici, ca in chineza au un nume mai lung.

    • #56

      Păi, parcă trebuia să ne ținem departe de produsele alimentare din China…

    • #57

      Sau la noi se cheamă chiroște

  14. #58

    Dai mai mult pe pâinea asta, dar măcar e mai proastă

  15. #59

    Eu aștept să se strice și cu Tesla, să văd toată flăcăimea călare pe sârme și motorașe, ca pe vremea amplificatoarelor de semnal de la sârbi.

  16. #60

    Noi doar din aia Boiereasca Alba luam pentru sandvichuri, e foarte buna, nu am simtit vreo schimbare recent.

    In rest, de la brutaria unui turc, 5 lei franzela, dar e dumnezeiasca, proaspata si fierbinte in fiecare dimineata, ajung cu jumatate acasa si o mananc cu lapte rece, pe sec, de buna ce e.

    • #61

      ia las o 8 ore la aer

    • #62

      In general produsele de patiserie vidate, punga, etc. se strica dupa o perioada la aer, din ce am vazut.

      Presupun ca e si vorba despre asteptarile pe care le ai. La noi tine maxim 24 de ore o Boiereasca, o mancam inainte sa apuce sa se mucegaiasca sau sa se acreasca.

      Dar te-am avut in gand acum 5 minute cand am fost la Profi, si in loc de Boiereasca am luat o Domneasca :)) e ditamai painea feliata, sa vedem…

    • #63

      ce vorbești, dom’ne!
      fie pîinea cît de rea,
      chiar aici, în țara ta,
      tot ți-o fură cineva…

  17. #64

    Mie imi place painea aceea 7 seminte, nu mai stiu tot numele exact. In rest paine buna in Focsani mai gasesc la brutariile marco si vreo doua mai no name.

    • #65

      e buna…rau, mi- e cam frica din cauza asta 🙂 de obicei ce e sanatos trebuie sa- ti lase gura punga, sa fie amara sau naiba stie ce.

  18. La fel și brânzeturile Del. Nu mai au nici o legătură cu ce era înainte ..

  19. #67

    Dacă tot sunt specialiștii în pâine aici, care toast e mai bun si cat de cât sănătos (sau orice pâine feliată care încape în toaster, gen aia cu 7 semințe)? Că în afară de un toast dimineața și eventual niște biscuiți din ăia uscați de la finlandezi sau suedezi, nu mănânc pâine. Și o pâine doar din secară se găsește pe undeva la noi?

  20. #68

    Apropo, sper ca stiti ca s-a interzis sintagma “faina alba superioara”, cica e discriminare!

  21. #70

    nu pentru ca este un pleonasm?

  22. #71

    Noi suntem fani Grawe.
    In special pâinea cu seminte de chia.
    Pe asta o luam pentru consum rapid..1-2 zile. Pe lângă ea mai luam si French Toast de la Vel Pitar – au scos de câteva saptmani un sortiment nou cu semințe.. demențială!

  23. #72

    Nu e neapărat vorba că produsele devin mai proaste,este vorba de o strategie de marketing,prin care un producător își asigură o masă de consumatori,punând pe piață produse de calitate superioară,iat odată ce cota de piață e asigurată și stabilă,începe să schimbe rețeta,introducând ingrediente mai prost calitative,adaugă zahar și alte mizerii,schimbă procesul,pentru a își mări profitul,sau recupera investiția.

    Cât despre pâine,în Romania ,din păcate,a devenit ff proasta și fff industriala,greu mai găsești o pâine cinstită și bună,iar mai rău este că proastă cum este,se consumă în cantități ffff mari.Iar noțiunea de calitate în România,cât și memoria consumatorului,clientului,sunt în avantajul celor cu practici oneroase.Nu a fost mult de la scandalul cu Bistro del Arte în Brașov,focar de infecție,și lumea se îngrămădește în continuare…așa că nu e prost cel care oferă/cere,prostul e cel care cumpără/achită.

    • #73

      Confirm, marea majoritate a pâinii care se vinde în București este industriala, cu termen de valabilitate 2-3 săptămâni, și, foarte scumpă ( pâinea boiereasca este 7.75 aprox la mega, Crf, Auchan, și culmea, 7 lei la un chiosc de pâine la piață, și 7.20 la magazin Ove Supermarket). Noi mai cumparam din Tălmaciu, 1.5 kg parca 5.5 lei

  24. #74

    Doamna mea, la fiecare 3 zile face cozonac. Numai sarakii mananca paine.

  25. #75

    la acelasi pret e painea Domneasca tot de la velpitar dar are 1 kg fata de aia boiereasca de 700 gr… gustul e mai bun.