Dupa cum bine se stie, vechiul meu laptop a crapat prin decedarea placii wireless.

Avand in spate experienta vechiului Acer, caruia i-a crapat placa de baza de la un pumn bine aplicat, m-am gandit ca a crapat de la vreo apasare mai brutala pe taste, ca na, nu era cel mai bun laptop din lume si cand ma enervam, mai scapam un deget puternic peste enter sau backspace.

Asa ca m-am dus la service, sa mi-l repare, ca e mai ieftin sa repari o placa wireless decat una de baza.
Unde la service, surprizaaaa.

Placa mea de baza a crapat din cauza unui virus, trojan, nu stiu exact, virus care a binevoit sa distruga fizic ceva condensatori. Reparatia ma costa vreo 400 de lei.

Cum a ajuns virusul la mine, desi am si antivirus si firewall?
Extrem de simplu.


Copia de windows 7 care o aveam nu era…sa zicem chiar originala. Si daca windowsul era in regula, activatorul in schimb gemea de troieni. Mi-e groaza sa ma gandesc ca de pe laptopul ala am facut tranzactii online cu cardul, nu cu cardul, cu toate cardurile. Hai sa spunem ca la unde am tokenul e greu de spart, dar la celelalte, unde e pe bază de parolă … bucata de prajitura, vorba alora de la Cartoon Network.

Lucrurile astea ma fac cateodata sa realizez ca vremea haiduciei pe internet a trecut si ca e cazul sa revenim putin cu picioarele pe pamant. Deci, cat ma costa reparatia pe mine? Aproximativ 400 de lei. Cat costa un windows cu licenta? Tot cam 400 de lei. Iar daca as lua XP, favoritul meu, ar costa 300 de lei.
Un pret destul de mic ca sa nu am durerile de cap pe care le experimentez acum..

Cred ca problema mea si a multora este ca nu reusim sa scapam inca din capcana aia cu vai, ce scumpe sunt toate si noi suntem romani si nu putem cumpara de pe net.
Uite ca nu sunt chiar asa scumpe toate, uite ca deja putem cumpara de pe net cam de pe oriunde.
In fine, va tin la curent cu epopeea laptopului.

Articol scris pentru că sunt de acord cu mesajul campaniei antipiraterie.

Microsoft Romania lanseaza campania „Riscurile Pirateriei”, care isi propune sa informeze utilizatorii cu privire la efectele pirateriei software.

Daca aveti povesti personale cu software piratat, puteti participa la un concurs pe Facebook. Mai multe informatii, aici: .

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

144 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    pfoai, io inteleg ca e reclama dar frate , e puerila rau.

  2. #2

    Mda. Dupa visurat, incepi tu.
    Mesajul in sine e ok: cumparati soft legal. Pacat ca a trebuit sa recurgi la FUD – nu e un semn de prea multa consideratie pentru IQ-ul cititorilor.

    • #3

      Gheorghita, fear, uncertainty, and doubt e singura arma buna:))
      malakian, daca doresti, pentru tine personal, voi scana hartia de la service. e bine?

  3. #4

    @Arhi: nu cred asta. Are doua taisuri. Probabil ca in prima faza merge, dar cand ajungi sa iti dai seama ca ai fost manipulat, se ajunge la resentimente.

  4. Cu campania sunt de acord, şi windowsul +visual studio ar fi singurele programe pentru care aş da banii.

    Însă nu ştiam că troienii/viruşii pot distruge FIZIC ceva. N-are treabă, la fel cum nici lichidul de parbriz nu poate distruge motorul unei maşini.
    Sau cel puţin eu aşa ştiam.

  5. păi laptopul respectiv când a fost cumpărat n-a venit cu licență de XP/Vista? crack-urile se cam știu că sunt pline de malware…

  6. #7

    bre, nu e nevoia sa scanezi nimic, sunt cal batran, nu mai cred in mos craciun.

  7. Victor, nu ti le distrug direct prin infectare dar sunt cateva tehnici prin care unele scripturi pot determila rularea neadecvata a unor componente. Spre exemplu un virus iti poate tine HDD, placa video sau procesor in 100% sau iti poate creea foldere sau fisiere la nesfarsit, iti poate ocupa toata memoria ram, etc.

  8. @napster: înţeleg asta, pentru că sunt în domeniu. Dar viruşii pot ataca componentele hardware în aşă fel încât să cedeze? Procesorul are cooler, iar dacă trece de o anumită temperatură se restartează sistemul.

    Dacă are cineva vreun link prin care să mă contrazică, îl rog să-l scrie.

    • #10

      iar inducerea unei suprasarcini in condensatori prin pacalirea sistemului este absolut imposibila, nu?

  9. #11

    Bre ce nu e clar? De la infectia cu virusi face wirelessul temperatura si moare…

  10. #12

    Nene, mai intreaba un electronist ceva, faza cu condensatorii umflati nu tine de virusi, ci de calitatea pieselor (si de temperatura din zona condensatorilor).

    Si eu apreciez softul legal, doar ca vrajeala de la service e chestie separata. Si as pune la bataie o lada de bere contra unui fir de iarba ca acelasi virus/troian/etc s-ar fi comportat absolut la fel si pe un windows licentiat, ca doar antivirusul si firewall-ul erau achizitionate legal, nu? sau pentru astea nu exista buget de reclama?

    • #13

      alexandrul, apreciez ironia fina. retine “temperatura din zona”, da?
      AV am avira iar firewall am panda, ambele free.
      student, de operare

  11. #14

    Prin pacalirea carui sistem, arhi ?

  12. #15

    @ARHI: da, inducerea unei suprasarcini in condensatori prin pacalirea sistemului este absolut imposibila. DAR daca asa spun cei de la service, eu nu i-as contrazice, s-ar putea sa stie inclusiv unde e Elodia …

    • #16

      alexandrul, daca doresti sa continui pe aici, as aprecia daca ti-ai tine comentariile cu frati oameni ai muncii pentru tine, ok?

  13. Dude…eu cred ca orice e posibil in lumea asta, dar ma invart intre calculatoare de 13 ani….si asta e primul caz de care aud 🙂

    Dar na, inca cred ca orice e posibil pe lumea asta 🙂

    • #18

      Gheorghita, e o tehnica de vanzare, nu trebuie neaparat sa fie manipulatoare.
      Sagi, las ca va aduc in scris:)))

  14. Arhi, nenea, nu poți exploda condensatorii de pe placa de baza cu un virus. Astea-s povești de adormit copiii mici.
    Dupa cum ziceau si altii de mai sus, pot folosi sistemul, iti pot incarca cpu, memorie dar sistemele au protectii la supraincarcare si incalzirea in exces a componentelor. Singurul motiv pentru care condensatorii aia au cedat a fost calitatea lor proasta (sau constructia indoielnica a placii de baza).
    Ca sa nu mai punem la socoteala ca virușii și troienii din ziua de azi au alte scopuri mult mai bine puse la punct (spam, bots, etc) decat să fâsâie condensatori prin plăcile de bază.

  15. #20

    @ARHI: Este pacat sa nu apelezi la cineva in care ai incredere si care sa aiba un nivel de cunostinte peste medie in materie de hardware INAINTE de a scrie articole de genul acesta. Temperatura ridicata sau piesele contrafacute (gen condensatorii dintr-o serie mai veche de desktop-uri IBM care se umflau in cel mult 2 ani – am vazut cu ochii mei aproximativ 10 cazuri) nu au nici o treaba cu virusii, incarcarea sistemului putand fi foarte bine provocata de progrmele utilizate uzual. Si curatarea de praf periodica tine tot de utilizator, nu de virusi.

    • #21

      alexandrul, si daca lasai comentariul asta, extrem de pertinent si decent inainte de a baga mizeriile de pe nickul student, te durea capul?

  16. Eu ştiam că absolut toate stricăciunile induse hardware-ului ţin de modul de operare (loviri, trântiri, supraşocuri de la reţeaua de electricitate etc) şi nicidecum din cauza unui virus care rulează sub Windows.

    Avira nu-mi mai place, după ce l-am folosit vreun an în combinaţie cu Comodo firewall, iar viruşii se simţeau ca la ei acasă (de pe stickurile altora pe care nu reuşea să le scaneze cum trebuie). Am Kaspersky 2010 trial pe 30 de zile şi e super bun, chiar ar merita să-l cumpăr într-o zi.

    • #23

      victor, kaspersky imi ucide procesorul, am incercat si eu sa il rulez, desigur crackuit, pana au gasit aia ca licenta e pe naspa. dar oricum mergea prea prost ca sa ma chinui sa gasesc alte chei

  17. Ah, btw, vorba lui VictorB, pentru condensatori explodati si alte minuni d’astea mai bine dați o muie pe la electrica. Nu de alta da’ au niste tensiuni pe retea de-ti sta mintea-n loc.

  18. #25

    N-o sa ia nimeni in serios faza cu wireless-ul omorat de virus, poate daca atasezi fisa de la service putem sa ne dam cu parerea mai in cunostinta de cauza.

    • #26

      radu, cand iau laptopul din service, pun fisa:)
      cineva, inca nu e luat, cand vine, scanez fisa si va dati cu parerea

  19. #27

    arhi, no offense dar windowsu cu licentza ii cel mai blastamat “cal troian” de prin zona…
    Vreau sa itzi iei windows cu licentza, sa-l instalezi si sa te pui sa cautzi drivere, sa le instalezi pe fiecare, etc, toate programele.

    Sincer nu am mai auzit pe nicaieri de software care sa puste ceva hardware, toata faza miroase a reclama gratuita.

  20. #28

    more or less…

  21. #29

    Daca un condesator se umfla sunt 2 motive: placa a fost proiectata prost si a fost plasat intr-o zona in care exista aceasta predispozitie spre defectare(datorate temperaturii, socurilor mecanice/electrice) si al doilea piesele de proasta calitate.
    Traim intr-o societate de consum, si e normal ca viata unui produs sa fie din ce in ce mai mica, pentru a cumpara din nou peste 2 ani un alt laptop (bombe cu ceas:d )
    De curiozitate, cati codensatori ai platit? si cat a costat manopera?

  22. Ideea e buna dar nu cred ca ai gasit cea mai buna cale de a transmite mesajul. E cam clar ca nu poti strica nimic hardware daca iei virusi. Oricum ramane ideea: cumparati software cu licenta pentru ca e mai bine. Companiile producatoare de software au nevoie de fonduri pentru continuarea dezvoltarii tehnologiei. Personal nu sunt fan MS dar asta nu inseamna ca softul lor nu are fani care trebuie sa plateasca. Si eu iti scriu inca de pe windows…

  23. @Arhi: dap aici ai dreptate papă cam mult procesor, dar a reuşit să oprească o grămadă de atacuri chiar din exterior (reţeaua de calculatoare din cămin se comporta ca o reţea de zombi).

    Licenţă nu poţi obţine decât cu bani, nu merg alea de pe net decât maxim câteva zile. Singura posibilitate e să-ţi iei un resetter şi o dată la 30 de zile să resetezi trialul.

  24. Ti-a mai zis cineva ca TU si calculatoarele nu aveti nici o treaba ?

    In fine eu unu am cam mult soft legal pe calculator :)) deci imi e rusine sa admit asta lool

    Am si Xp cu licenta si Win 7 cu licenta (desi urasc microsuck pan in maduva oaselor ….)

    Singuru soft impoprtant (restu fiind shareware freware) e antiviru care cred ca in vara imi trag o copie de 50$ legala ca ce drac nu se merita riscu de a pierde 3-4 conturi unde invart bani online pt 50$ un antivir serios … gen Kaspersky sau Nod cu licenta updates si sa poti injura pe aia daca e ceva …

    PS : ar fi fost frumos daca acest indem la softuri legale ar fi fost facut fara sa fie nevoie de enumeratie (da probabil nu iti permiti o licenta din bani de bloger si “barosan” al blogosferei …)

    • #33

      dictionar baiete, diferenta dintre enumeratie si remuneratie e ca aia dintre tine si un tip cu bani si valoare.

  25. Victor B : De ex virusi care crapa HDDu is de vreo 10 ani (citesc/recites aceseaza reacsezeaza pana crapa …) sunt chiar usor de creatn pe vremea cand eram cu programarea/hackereala etc … ma jucam cu virusi multi … da deh acu expertii de acu nu au auzit de deastea se mira se intreaba da ei e experti of doamne …

  26. #35

    Pai pune-o. Uite de ce am dubii: din cate stiu eu tehnicienii de la service sunt plini de chef de munca si sigur ar fi facut o chestie in plus(scanare) la repararea laptopului. Totusi daca loaderul ar fi avut trojan s-ar fi aflat pana acum, plus ca e o chestie destul complexa sa faci asta (virusul/trojanul/whateva are nevoie de Win ca sa funtioneze, dar loaderul se executa inainte de incarcarea Windowsului). Daca am fost prea tehnic, ata ete ghinion.

    Varianta a treia e ca ne servesti BS putin cate putin ca sa ne ti in suspans 😉

  27. Imi plac oamenii care se vaita ca le crapa rajnitele … mesaj clar pt romani ba nu va zgarciti sa luati un laptop cu 4-5 mil mai ieftin nu se merita ….

    Eu am un HP de acu 6 ani (a costat 50 mil) am varsat bere pe el a stat cu lunile aprins inca merge

    Mai am un HP dupa 4 ani in care cred ca 1 zi macar na stat stins i sa ars monitoru
    Acu am un toshiba cand l-am luat … vroiam sa iau unu de 25 mil da am zis ce drac nu se merita am luat unu serios la 34 sa te poti baza CHEAP = praf si te zgarcesti platesti mai tarziu …

  28. @dictionar roman englez: Încerc de cinci minute să citesc comentariile tale, însă m-am ales doar cu o durere de cap. Chiar nu se poate să scrii un comentariu cu cap şi coadă, ca să nu mai vorbesc de înţeles?

    Oricum, acolo unde scrie Name trebuie să scrii numele tău, adică Marcel, Garofiţa sau Mircea Badea. Asa ma seaca spammerii ăştia ca tine care scriu „Jocuri online”, „Striptis onlain” , „dictionare arabe”şi alte porcării.

    • #38

      a, dar dictionar e client vechi. intai a fost hot-girls, cu situl hot-girls.com. dupa aia table, cu situl table.info, parca. dar da niste lectii de viata si cum are el passat de 1 miliard de te doare inima

  29. Pai la cati bani a facut din adsense…nu ai tu idee draga arhi 🙂

  30. #40

    cum plm, el e din 2004 in online

  31. Clar…el le-a dat ideea de translate celor de la google…ce dracu…

  32. Ce imi plac oameni care vb asa ca se cred tari
    Nu imi bat capu cu destia
    Nu castig bani din adsense desi am castigat cateva mii de $ si cu astia
    AMa ocup cu alte chestii in fine nu conteaza ce si cum ….
    Cat despre remuneratie mama am gresit can am scris woow ce chestie crezi ca is 100% atent cand comentez ? nu ca fac alte lucruri care imi consuma atentia…….

    Cat despre nume pot pune si bla bla e treaba mea Victor B care iti promovezi sdi u blogu de 2 lei sau sagi idem da deh rromanu e lupu moralist perfect …

  33. #43

    Bad Trojan! Shame on you!

  34. #44

    Virusi care creapa condensatori? Sa radem sau sa ne facem ca radem?

  35. #45

    Hahhahahahhha!
    Am auzit-o la tine dupa ce am auzit-o inca de la 100 de amatori care cred ca mai sunt virusi care distrug piesele. Am ras bine de tot si tin sa iti multumesc pentru asta.
    Sunt de vreo 8-9 ani in hardware dar inca nu am vazut asa ceva. Mesajul se vede de la o posta, acum ca Microsoft a lansat campanii puternice.
    Bun. Partea cu troieni in activatoare nu prea tine, pt ca daca e activ, iar antivirusul tau e de Do-ame-ajuta, urla mereu. Scapi de asta numai daca dai in mod explicit voie troianului sa coexiste cu antivirusul, dar putini antivirusi au posibilitatea asta si sa fie si ok.
    O placa de retea wireless nu costa 4 mil, iar o reparatie de condensatori pe un laptop nu prea are legatura cu o placa de retea wireless si de asemenea nu prea costa atat pe la noi in oras cel putin.
    Succes cu Microsoft si te rog, mai fa-ma sa rad cu alte minuni, gen … nu stiu, gandeste-te tu la ceva tehnic imposibil. Hhahahahhahaha

  36. bai frate, am citit doar commenturile asa mai pe sarite, din 2 in 2. de unde draq trageti voi concluzia ca omu face reclama ? poate chiar i s’a f***t laptopul. si mie mi s’a scricat laptopul, si am scris si eu pe blogul meu, si n’am facut reclama nimanui. si la o adica, de ce va ambalati ca omul spune sa cumparati cu licenta ? si daca a facut reclama, iar nu vad ce plm va f*te grija. el face bani din reclama, ca sa stea acasa, sa scrie chestii misto, iar agarici ca voi(ca voi care faceti gura mare) sa’l cititi de o firma jegoasa, condusa de un sef libidinos.
    multa bafta arhi, si sa stii ca in curand o sa te prind din urma 😀

  37. #47

    Daca erai baiat destept iti cumparai receptor wireless pe usb. Pun pariu ca e mai ieftin decit reparatul placii de baza. Si daca erai destept nu scoteai balaria cum ca un virus ti-a distrus componente hard ca deaj jignesti audienta. Mai bine spune cit ti-a platit microsoft pentru reclama.

    Cica “repararea placii de baza” eu nu am mai auzit de asa ceva de foarte mult timp.

    Ca idee: Kaspersky Interent Security costa $39 si aceeasi licenta e buna pentru 3 computere. Asa ca iese la $13 computerul.

  38. #48

    chiar nu inteleg comenturile alea, “e reclama”, “busted” … omu` e in curte la el, lasati-l sa faca ce vrea!

  39. #49

    Si cand te gandesti ca aveai la dispozitie windows legit, fix pe unul din site-urile de torrente pe care-l folosesti cu siguranta. Chiar si Xp-ul favorizat de tine este acolo de mult timp.

  40. #50

    Constat că Microsoft vine cu campanii din ce în ce mai jenante. După rahatul din toamnă, acum urmează alt rahat. Tare mult aș vrea să știu și eu cum se pot arde condensatorii ăia din software. Parcă văd cum fișa de la service va fi foarte săracă în detalii tehnice.

    În fine, revenind la reclamă, nu pot înțelege de ce detaliile concursului trebuie să fie într-u document docx. Nu cred că le cădea mâna să dea un “Save as HTML” din jaful ăla de Word. Oare în felul ăsta nu se incită la piratarea Word-ului? Iar dacă am deja Word cu licență, campania asta practic nu e pentru mine. E drept că există și viewer gratuit, dar câți știu de el, plus că tot îți trebuie Windows. Există și OpenOffice.org, dar din nou, puțini știu de el și mulți strâmbă din nas când aud de el.

    > Cat costa un windows cu licenta? Tot cam 400 de lei. Iar daca as lua XP, favoritul meu, ar costa 300 de lei.
    Unde e Windows-ul ăla la doar 400 de lei, respectiv 300? Zău că dacă există la banii ăștia îl mănânc cu tot cu ambalaj. Prețurile de care vorbești tu sunt pentru upgrade sau OEM, variante ce nu sunt bune pentru toți. Poate că eu nu vreau un laptop, poate că vreau un desktop pe care să mi-l asamblez singur sau să îl cumpăr de la cineva care nu este în vreun program Microsoft OEM. Dacă tot faci reclamă, barem fă o reclamă cinstită, altfel nu te mai mira de ce băncile și alte firme pun tot felul de condiții scrise cu litere minuscule sau ascunse după o steluță.

    Revenind la minunatele campanii Microsoft, sunt tare curios să aflu de ce nu ți-ai cumpărat Windows cu licență cu ocazia campaniei din toamna trecută. În fond, Bobby, Raluxa și alți guvizi au venit cu o groază de argumente extraordinar de bune împotriva softului pirat. Eu mai aveam puțin și înecam tastatura în lacrimile vărsate. Dacă pe tine care ești (mare) blogger nu te-a convins campania trecută, de ce asta de acum l-ar convinge pe un Gigel obișnuit?

    @Victor B, Arhi: referitor la dicționar: ați uitat de biliard 🙂

    @Dictionar roman englez: vezi să nu-ți crape condensatoarele din cap de la câte lucruri faci simultan.

    P.S. Ca să nu existe discuții: am zis “jaful ăla de Word” pentru că l-am utilizat în mod legal la serviciu și nu s-a comparat cu OpenOffice.org.

  41. #51

    De obicei, chiar si Laptop-urile au sursa stabilizata de curent.
    Aceasta este special construita pentru diferentele de tensiune care apar in retea.
    Daca cel care a construit sursa a fost destept si a pus el un condensator mai mare pentru protectia sursei, este foarte clar de ce au crapat condensatorii de pe placa de baza.
    ARHI. Sursa de alimentare a Laptop-ului ai verificat-o?
    Altfel spus, o sa iti crape iar.
    Cu stima.

  42. ce lume inflamata de joi de dimineata ! relax ppl !!! Nu conteaza condensatorii lu’ MAestru, aia or sa fie rezolvati de service, conteaza mesaju’ postului. offff….

  43. Campania antipiraterie e frecţie la picior de lemn. Firma de avocatură care se ocupă de biznisul BSA în .ro nu-şi mişcă fundul de pe scaun decât la peşti mari sau soft de ultimă generaţie. Eu cunosc o firmă care foloseşte soft piratat de sute de euro (Microsoft, Autodesk, Solid Works) şi au refuzat să intervină, spunând că nu prezintă interes.

  44. explorer.msn.ca/safety/stayingsafe_viruses.htm
    A virus might even destroy your computer’s hard drive.

    Sapati voi mai mult, daca va e lene revin eu cu linkuri. Ideea e foarte simpla, se creeaza un virus care induce intr-unul din condensatori sau mai multi dintre ei un voltaj mai mare si POC.
    Si sunteti atat de nervosi pentru ca vi se spune sa faceti ceva legal sau doar ca oamenii astia castiga un ban scriind de acasa cand si cum vor ei in timp ce voi “dati cu sapa” la patron?
    Probabil daca incurajau pirateria atunci va convenea sau nici atunci nu era bine ca sunteti Gica Contra din nastere.

  45. #55

    Bre, ce naiba, de aia nu e bine sa furi, ca-ti explodeaza condensatorii de la software ? Io credeam ca pentru ca e imoral, incorect. Ca asa a evoluat cica societatea asta umana, sa protejeze proprietatea si sa pedepseasca furtul. Ca o fi bine.

    Niste neni specialisti in drept au ajuns la concluzia ca folosirea de software fara licenta e furt. Oricum cre’ ca e clar pentru toata lumea ca ar trebui tratata ca infractiune.

    Acu’ voi veniti si spuneti ca nu e bine sa furi pentru ca produsu furat s-ar putea sa nu aiba calitatea celui nou cumparat, ba char sa-ti prodcuca daune. Adica vreti sa spuneti ca nu-i bine sa furi o dacie din orasu vecin pentru ca poate proprietaru a umblat la sistemu de franare si-o sa intri cu ea in copac si-ti rupi picioarele. Deci nu mai bine luai tu o dacie noo decat s-o furi, ca iote, te costa operatia la piciooare cat dacia.

    Mai oameni buni, io nu ma pricep la marketing, sau ce naiba o fi sofisticat in campaniile astea, da nu vi se pare normal sa sustineti altfel ca nu e bine sa furi ??

  46. @ miluch – ca bine le zici.

  47. Tare-s curios care-i service-ul de calculatoare care o să-și dea cu tesla în ouțe, negru pe alb, că un virus a prăjit condensatorii! =))

    @dugy tu ai citit cu atenție ce scrie acolo?

  48. @Ionuț: care este firma aceea?

  49. @Tudor Galoş: firma de avocatură care reprezintă BSA sau firma care foloseşte soft piratat?

  50. #60

    Urmeaza Piticu si Zoso…
    La ce? La articole despre piraterie.
    Doar este un nou viral de grup.
    Voi ori sunteti platiti bine (caz in care va urez felicitari pentru ca reusiti sa ii duceti de nas pe o mare parte din fraierii care va citesc), ori v-a prins ORDA si ca sa scapati de dosare v-au conditionat sa scrieti despre piraterie. Este Ok, dar macar gasiti alte forme de compozitie si nu mai fiti ipocriti. Pleeaaasseee!
    Vorba aluia de mai sus… Este ograda ta si poti sa te ca.ci in ea ! Dar nu te ca.ca si pe cititori (si tu la fel ca visurat).

  51. #61

    Tu si visurat va incadrati perfect in postul lui zoso www.zoso.ro/2010/03/tupeu-jegos-2.html
    micule tariceanu din online 😉
    De 10 15 ani piratati ca “romanii” si acum VAI ILUMINARE …(incearca sa vezi problema si din alt unghi fara rautate o spun )

  52. #62

    Arhi, daca vrei un antivirus bun si care nu papa multe resurse si scaneaza si destul de repede iti recomand: Zone Alarm Extreme Security, are antivirus, antispyware, firewal etc.Iar cu copia de windwos 7 la fel am patit si eu, am gasit troieni si alte minunatii, dar cum am terminat de instalat windowsu am si pus antivirusu si am dat scanare.

  53. =)) Numai specialiști în IT pe aici. Căutați, bă, CIH pe net să vedeți că, de fapt, se poate. Bine, CIH-ul era pentru Windows 95/ 98, dar să fim serioși, tehnica de bază este simplă: anumite operații din northbridge, de exemplu, pot suprasolicita sistemul. Nu durează mult să afli care sunt, decât vreo 10 minute, până îți îngheață imaginea pe monitor. Permanent. =))

  54. #64

    @Arhi: dacă unii de la service mi-ar spune așa ceva, atunci aș schimba service-ul.

  55. Robintel, habar nu ai ce vorbesti. Pun pariu ca nici nu stii exact ce este northbridge-ul. CIH-ul putea doar sa-ti suprascrie 2 zone critice de pe hard-disk, bios-ul si mbr-ul.

  56. @Cristian: se vinde OEM la greu. Eu am luat în 2007 cu aproape 400 de lei VHP-ul în engleză şi în 2008 cu puţin peste 400 ăla în română. Ambele pentru calculator/laptop cumpărate din altă parte. Dezavantajul e că moare fierătania cu licenţa de gât, dar e un risc asumat la banii ăştia. Şi nu, nici în 2007 nu mi s-a părut mult 400 de lei, deşi eram mai sărăcuţ atunci. 🙂

  57. #67

    @Robintel: e tac-tu.

    CIH scria BIOS-ul, nu ardea condensatori. Diferenta e semnificativa, sunt sigur ca geniul din tine o cunoaste.

    Ia detaliaza mataluta cu operatiile din northbridge. La alea anumite ma refer.

  58. #68

    @Ionuţ: am precizat deja că nu mă interesează varianta OEM. VHP = Vista Home Premium? Apropo de moartea fierătaniilor, îmi aduc aminte cum acum mulți ani UltraPro se lăudă că îți dă soft în regim OEM și dacă îți cumperi un mouse 🙂
    Cât despre prețuri dacă sunt mari sau nu, mă interesează mai puțin acest aspect, țineam doar la o informare corectă a cititorilor.

  59. Cat de trasa de par este toata povestea asta. In primul rand, daca un virus ar ataca componentele sistemului, acesta ar functiona defectuos (s-ar misca in reluare). In al doilea rand, cine ar avea interesul sa creeze un virus care ataca doar sistemele cu windows piatat si distruge fizic un sistem ? (poate doar MICROSOFT). Si ultima inadvertenta: de unde stiu cei de la service ca acei condensatori au crapat de la virus si nu era un defect de fabricatie?

  60. #70

    degeaba ai un antivirus free daca acel antivirus nu are un real-time agent care sa te alerteze cand apare ceva suspect. o sa afli de virusi si troieni numa’ cand dai drumul la scanare.

    iti recomand avast, din cate tin eu minte e singurul antivirus free cu un agent real-time.

    ca firewall il poti folosi si pe ala al windows-ului. eu am folosit zone alarm (free) o perioada, dar am scapat de el pentru ca dura foarte mult pana mi se incarca profilul dupa logare. nu stiu daca e cazul si la panda.

    daca vrei inca un strop de protectie mai pune si spybot s&d si ar trebui sa fii on the safe side.

  61. =)) Pentru niște băieți prieteni cu Google. =)) Ia să vedem noi care ar fi modul în care niște mici modificări în BIOS la CPU Voltage, AGP Voltage (dacă este cazul), RAM voltage și ACPI ar putea influența funcționarea incorectă și defectuoasă a plăcii de bază și cam ce s-ar putea arde pe acolo. =))

    Să nu fiu, ca de obicei, căpcăun și să vă arunc mingea la fileu, ca să mă puteți ataca: niciun kernel de Windows 5.1 sau mai nou nu permite lucrul direct cu hardware-ul.

    Sau permite? =))

  62. @Cristian: da, VHP=Vista Home Premium. Basic-ul e şi mai puţin, pe la vreo 350 lei. Nu am zis că te-ar interesa, făceam doar o comparaţie pentru a ilustra faptul că cine chiar vrea Windows, găseşte şi la preţuri modice. Bine, cine vrea să dea bani, că aşa aveam un coleg care calcula câte beri nebăute face o licenţă. 🙂

  63. @Arhi, ma scuzati, lucrez de peste 5 ani in IT si inca n-am vazut virus sau cal troian care sa-ti distruga condensatorii de pe placa de baza. O fi ceva inventie noua…
    Condensatorii se pot duce in schimb din cauza fluctuatiilor de curent sau a vechimii laptopului… Esti sigur ca nu e vorba de vre-un tehnician habarnist?

  64. @The Fan

    Probabil ai dreptate. Țin, totuși, să evidențiez ceva: tehnic nu este imposibil să se întâmple.

  65. #75

    NU e cu rautate, poti sa stergi lejer, comentariul este STRICT pt postul asta:

    Hai Sictir, Sictir Pufos….

  66. @Robintel Un virus ar putea modifica in sus frecventa procesorului si bloca mecanismele de siguranta care sa opreasca sistemul in caz de supraincalzire, distrugand astfel procesorul sau placa de baza (sau ambele). Eventual ar putea scrie prostii in chipul de BIOS facand imposibila boot-area. Ar putea sa suprascrie sectoarele de boot de pe un HDD. Dar nu inteleg cum ar putea distruge niste condensatoare a caror functii nu sunt controlate de software – deci virusul nu le poate accesa.
    Dar nu vreau sa spun ca am vazut tot in viata mea…

  67. Fraţilor, am pentru voi toţi un sfat: UBUNTUUUUUUU! Lăsaţi-l dreacu’ de Windows, că vin viruşii la el ca muştele la căcat!

    @Robintel Aha, WIN-CIH! L-am avut şi eu pe vremea aia, cică distrugea BIOS-ul. Numai că azi nu se mai fac viruşi de acest gen, scrişi în Assembler. Acum sunt troieni şi viermi scrişi în VBScript, sau alte limbaje de scriptimg, care pot accesa doar funcţii sistem prin Windows API. Aşa că e mai greu cu condensatorii…

  68. Sa raspundem “specialistilor”:
    @dugy nu mai scoate frazele din context: acolo se spune ca iti poate distruge datele de pe hdd, nu ca il distruge fizic
    @Robintel tu ai cautat CIH pe net inainte sa ne faci prosti pe toti? Ca eu tot ce am gasit despre el este ca iti suprascrie MBR (facand datele de pe hdd inaccesibile) si ca iti poate rescrie BIOS-ul. Ambele probleme sunt de ordin software si pot fi reparate fara sa fie nevoie de inlocuirea componentelor. Daca ai tu alte informatii astept link de la tine.
    PS:
    @grasuneii stii de ce comentam noi? Pentru ca datorita noua (cititorii) are arhi un blog de succes. Chiar si el a zis ca motivul pentru care multi prefera sa faca reclama pe blogul lui este ca exista multe comentarii avizate (mai mult sau mai putin) si clientul primeste un feedback consistent. Nu-i nevoie de atata pupincurism, probabil daca esti destul de valoros o sa te adauge arhi in blogroll si fara asta

  69. @The Fan

    Păi să o luăm cu Adam și Eva, că văd că ești în domeniu. Condensatoarele alea au în general rol de filtrare a tensiunii pentru diverse cipuri de pe placa de bază, right? No, dacă:

    – mărești tensiunea de alimentare (overclicking)
    – mărești load-ul unor componente overclockuite
    – păcălești ACPI-ul…

    … do the math!

    Ce ar vrea băieții de mai sus să spună, dacă ar ști să se exprime, este că: arderea unor condensatoare datorită unor viruși este nu imposibilă, ci doar improbabilă. Că așa și spargerea criptării RSA pe 1024 de biți era imposbilă până zilele trecute.

  70. dude, esti lame

  71. @robintel, cretinul
    Some experts believe that 1024-bit keys may become breakable in the near term (though this is disputed)

    da si tu un link ceva cum ca a fost spart RSA pe 1024, ca altfel pici de papagal, care oricum esti by default

  72. Forma corecta: “Copia de windows 7 pe care o aveam…”. Iti si explic daca vrei ce si cum desi mai jos ai folosit prepozitia “pe” corect si la locul ei: “ca sa nu am durerile de cap pe care le experimentez…”.

    Numai bine!

  73. #83

    @robintel, @the fan: teoretic se poate face; practic, inseamna sa faci un virus care sa “stie” fiecare placa de baza din lumea asta. Va scarpinati anapoda.

  74. #85

    @Robintel: una e atacul asupra algoritmului în sine și alta atacurile laterale, așa numitele side channel attacks. Eu înțeleg că te pasionează informatica, dar dacă nu te pricepi așa de bine las-o baltă. Ai dat-o în bară și cu CIH și cu RSA. Ce mai urmează acum?

  75. faza asta imi aduce aminte de mircea badea, cand i-a luat foc laptopul in direct =)))))

  76. #87

    Nu se poate face nici un virus care sa-ti strice condensatorii. Daca inginerul care a proiectat placa de baza nu si-a luat licenta cu pile ar trebui sa o faca sa reziste zeci de ani.
    Ce ai patit tu e urmatorul lucru: en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague
    Se stie de asta de ani buni si se mai stie ca nu e cauzat de software.
    Concluzia e urmatoarea: ori ai avut condensatori prosti ori a fost prost proiectata placa de baza.

    In cazul in care se mai intreaba cineva, acest articol e un advertorial.

    @Robintel: CIH-ul suprascria bios-ul cu garbage de acea se strica “fizic” placa de baza. Am reparat multe printr-o rescriere a bios-ului. Au fost mai demult virusi care stricau hdd-urile, asta pe vremea cand capul de citire atingea platanele dar de mult nu se mai pot produce pagube fizice exclusiv din software. In viitor va fi posibil la SSD-uri tinand cont ca numarul de scrieri e limitat dar sunt increzator ca pana vor deveni mainstream se va rezolva si problema asta.

  77. Pe vremuri erau virusii de tip CIH, care distrugeau hardware prin supravoltaj sau reconfigurare software a anumitor componente, dar in prezent nu stiam ca mai sunt:). Oricum, si eu sunt impotriva pirateriei. Mai bine dau un 500-600 RON si iau un Windows licentiat si inca 100 RON pe un antivirus, decat sa stau cu frica virusilor si cine stie ce pierderi de informatii mai pot avea loc…

  78. @Andrei Grigoraș

    Stimabile, eu am avut CIH-ul, da-i-ar careva multă m*ie ăluia de l-o scris.

    @Cristian

    Sunt sigur ca articolul de pe Wikipedia te face să te simți mai în siguranță când plătești cu cardul sau c\nd intri ]n contul de webmail.

    @Dan Lee

    Da, știi tu ce știi. Bag de seamă că ai 10 la info, bravo ție. Eu n-am făcut info în liceu, dar să nu divaghez. Totuși, am doar o remarcă: www.bestjobs.ro/locuri-de-munca-software-testing-egineer-cluj-napoca/431486/bitdefender/1 și mesajul: keep up the good work. O să ajungi unde trebuie. [E pe bune.]

    Back to work.

  79. #90

    hello, nu exista asa ceva..virusi care sa distruga fizic componentele, mai ales placa wireless. Ar fi zvonuri care au sunt foarte putin posibile, dar acestea pot afecta doar procesorul, maxim placa video (adica componentele care au nevoie de cooler pt a supravitui). acel virus practic ar trebui sa modifice parametrii de functionare a fan coolerului, ceea ce nu ar fi extrem de complicat, dar tinand cont ca la tine este vba de placa wireless care nu necesite nici un mod de racire, consider ca nu acesta este motivul. Sa ne citim cu bine!

  80. @Robintel “stimabile” poate ai putea sa ne lamuresti si pe noi ce componenta ti-a stricat tie CIH-ul cand l-ai avut? Inca astept dovada ca CIH-ul a reusit sa distruga componentele unui sistem.

  81. Ehh numa experti …

    Mai era si un virus care strica cd rom … prin accesari repetate false

    In fine da experti stiu totu .. acu nu mai sunt la curent …. cu virusii etc dar condensatori hmm nu stiu … oricum rahatu asta de post e platit ca deh nare barosanu bani sa repare rasnita asa cxa va stresati degeaba si unii ia bani pt rahaturile astea …

  82. Cum ma sa halesti asa o tampenie?! Aia de la service si-au batut joc de tine! Cand s-o face soft care sa distruga condensatori, o sa intre aia de la Defense Department din State in “computer blackout”. Pana atunci mai ia si tu o carte despre “calculatoare” si citeste

  83. Altadata as fi zis ca vorbesti prostii, dar din cauza unui virus luat pe un Windows fara licenta, mi s-a virusat intrerupatorul de la becurile din sufragerie. De-atunci, absolut fiecare bec montat mi se arde instant. Cei de la service au spus ca trebuie sa-mi rescrie softul prizei de curent, si ma costa cam 1000 RON. Mai bine cumparam 3 Windows XP pro de banii aia..

  84. #95

    @Robintel: tu ai citit ambele texte bine? Atacul descoperit de ăia este momentan un fâs, nu poate fi aplicat oricând ți se scoală ție. Și încearcă te rog să nu mai faci linkjack cu site-uri “Powered by BitDefender”. Nu de alta, dar antivirușii mi se pare unele din cele mai inutile programe.

    @Andrei Grigoras: am avut un coleg căruia i-a bulit CIH placa de bază, iar cum pe vremea aia nu exista dual BIOS și-a luat adio de la ea.

  85. @Cristian din ce scrii tu inteleg ca i-a bulit BIOS-ul placii de baza, nu condensatorii. Chiar si fara dual BIOS aceasta putea fi rescris daca se ducea cu ea intr-un service specializat.

  86. #97

    @Andrei Grigoras: da, de BIOS este vorba. De reparat nu știu dacă a reușit s-o repare, deși nu prea cred.

  87. #98

    Mie de la un Windows fara licenta mi s-a virusat veceul si de atunci de fiecare data cand trag apa se publica tot direct pe blog. Specialistii instalatori mi-au zis ca trebuie sa imi rescrie softul anusului si ma costa cam 1500 RON. Mai bine cumparam 4 Windows XP de banii aia…

  88. #99

    Heh, ma gandesc ca data viitoare cand vei face lobby pentru o cauza de genul asta vei alege un domeniu in care ai cat de cat habar. Poti sa pui 10 foi de service, asta nu le face valide.
    Cat despre antivirusi, pentru cei care au seven cu licenta (in principiu, sa fie genuine:D), vedeti ca m$ pune la dispozitie Microsoft Security Essentials. E posibil, sa mearga si pe alte sisteme de operare, nu stiu pentru ca nu ma intereseaza. Ma rog, ideea e ca e freeware, e bunicel si nici nu e avid dupa resurse. Eu nu-l folosesc ca nu-s retardat, dar toate persoanele carora le-am instalat programul sus-numit sunt multumite.

  89. #100

    @robintel Mane lasa-ne ca unii din noi ne castigam painea din itsupport inca de pe vremea de cand nu era windows
    @arhi
    1 Virusii (sunt programe) nu au cum sa strice condensatori. Se defecteaza din cauza proastei calitati a fabricatiei sau temperaturii mari rezultata din neintretinerea laptopului.
    2 Sistemul licentiat se viruseaza la fel de usor ca si cel licentiat e conceput prost si plin de gauri de securitate
    3 Antivirusi free pt home use sunt AVG free sau AVASt. Daca vrei sa iei cu licenta Dr Web

  90. Hai mai Arhi si tu vi cu advertoriale din astea facute pt. retardati!?
    In primul rand windows-ul ala de care vorbesti tu la 300-400 de lei nu se poate instala pe orice calculator vrea muschiu, ci numai pe calculatorul care e trecut pe aceeasi factura cu acea copie de windows. Daca nu e nimic pe factura, trebuie sa il instalezi pe un calcularor si TREBUIE sa vinzi acel calculator altcuiva.
    Apoi la acel windows suportul este 0(zero) din partea Microsoft, numai cel care a vandut calculatorul e obligat sa ofere suport. Asa ca sa dai 300-400 de lei este egal cu fix pula, ca tot in ilegalitate si fara suport stai.
    Macar daca faceati si voi niste advertoriale ca lumea. De genul: “Bai am vrut sa imi deschid firma ca am blog de produce bani. Si din cauza ca nu e corect sa fac bani folosind softul altuia, am decis sa trec legal. Asa ca am dat 650 de lei pe un GGK de XP (da Arhi, costa 650 de lei sa intri in legalitate cu XP-ul si 685 pt. 7, si nu 3-400 cum ai indus oamenii in eroare) si acum sunt multumit ca imi pot desfasura activitatea intr-un mod legal”
    Acest tip de mesaj il pot intelege. Dar advertoriale scrise de tine si de visurat sunt facute ca si cum s-ar adresa lu’ Tata Floarea, telespectoare fidela a OTV. Si stiim cu totii ca Tata Floarea nu o sa isi ia in veci windows cu licenta.
    Deci, inca odata, ca sa fie clar pt. toata lumea, sa lamurim ce era gresit (sau aproape gresit) in ambele advertoriale.
    Daca cumperi licenta Windows OEM:
    – nu esti in legalitate daca il instalezi pe un calculator pe care deja il detineai la momentul achizitionarii
    – nu poti sa suni la suport daca ai probleme
    – in caz de ceva, cum ai povestit tu, il poti trage la raspundere doar pe vanzatorul calculatorului (fiind singurul care iti poate acorda suport)
    – nu poti instala pe alte calculatoare, alte harduri sau masini virtuale pe acelasi calc.
    Daca cumperi orice licenta Windows:
    – nu esti protejat de virusi
    – daca ai o problema, trebuie intai sa trimiti o copie dupa factura la microsoft ca sa te bage in seama (si sa vezi ce inseamna intr-o firma cand ai o problema sa cauti factura de windows de acum 3 ani pt. un anumit calculator).
    Si la sfarsit o mica intrebare, acest advertorial l-ai scris chiar tu, sau ti-a fost trimis (sau macar ti s-a spus ce idei sa punctezi) de microsoft sa il publici ? Sunt doar curios, nu sunt acuzator, in fond reclamele si avertorialele sunt sursa ta de venit, dar nu prea mi se pare a fi stilul tau, e mai degraba stilul microsoft de BS.

  91. #102

    @Andrei Grigoras: intr-un service “specializat” am asistat la procedura de reparare a unei infectii CIH
    1. se porneste un calculator cu o placa de baza identica cu cea bulita
    2. se lanseaza programul de update BIOS, fara a incepe actualizarea propriu zisa
    3. se scoate cip-ul cu BIOS-ul din calculatorul pornit si se introduce in locul lui cip-ul de BIOS din placa care nu mai functioneaza bulit
    4. se actualizeaza BIOS-ul
    5. dupa terminarea actualizarii, se opreste calculatorul, si (optional), se pun la loc cip-urile de BIOS

  92. Eu am dus un amarat de lap. nou de 5 ori la service in 2 luni,….si asta nu ca as fi fost eu cine stie ce mancator pe paine de electronice. Odata cu hard, odata cu placa, odata cu hard, odata cu hard. Si asta fara sa-i fac nimic…apucam doar sa instalez windows pe el….asa ca….

  93. #104

    Bloggingul e rupt si el din jurnalism, nu? Deocamdata nu exista apiu’ windoze gen “overloadMotherboardCapacitor(int capacitorId)”. Cel putin nu din cate stie msdn.

  94. #105

    @Cristian Nicanor: e o functie nedocumentata

  95. #106

    bei frate , dar cat mai despicati voi firul in patru.. oameni buni , e o reclama , adevarat o reclama proasta ca cele de la detergenti dar si-a atins scopul.

  96. …daca te dai pe pornache, de aia iei troieni 😀

  97. să înţeleg, că degrabă î-mi moare şi mie calculatorul 😉

  98. Cum zicea si ictin mai sus, daca iti iei licenta de windoza nu te fereste de virusi.

    Eu personal am renuntat de tot la Windoz (atat acasa cat si la serviciu). Folosesc Ubuntu si sunt foarte multumit. Oricum, Linux e mult mai virus proof decat windoza.

  99. 1. softul, fie el si virus nu poate defecta o componenta hardware direct, si in special placa de baza; desi cu placile video e o alta poveste
    2. valorile tensiunilor sunt regulate de alte componente de pe placa de baza si pot creste intre anumite valori (extrem de limitate) considerate safe de producatori
    3. 99.99% din BIOS-uri nu permit modificarea acestor valori on the fly
    4. in cel mai improbabil caz ca totusi ceva se intampla sistemul ca ingleta sau reseta si nici intr-un caz “exploda”
    5. pentru ca un soft 3rd party sa modifice anumite valori ale BIOS-ului, acel soft trebuie sa aiba in baza lui de date toate variatiile de BIOS de la fiecare model si fiecare producator in parte – lucru parctic imposibil dat fiind magnitudinea variatiilor

    cineva, undeva mai sus scria ca CIH-ul distrugea 2 zone de pe HDD: MBR-ul si BIOS-ul
    really? BIOS-ul se afla pe HDD!? in 7 ani de exercitare a profesiei, in domeniu IT tehnic, nu am mai auzit asa ceva

  100. @Robintel Nici eu nu am făcut informatică în liceu. Pe vremea aia singurele calculatoare din România erau Felix şi lucrau ori cu benzile alea de magnetofon uriaşe, ori cu cartele perforate de carton. Iar limbajul de programare cel mai tare era Fortran. 😆

    Dar am recuperat după ’89, pe banii mei şi munca mea! 😉

  101. #112

    Arhi, sunt convins ca ai mai mult creier decat ai aratat in mizeria asta de articol. Se merita sa iti pierzi cititorii pentru cat incasezi de la M$? Vreau cele doua minute inapoi.

  102. Aoeleo,grava treaba.Am avut si eu probleme cu pc-ul la sfarsitul lui 2008,am avut eroarea aia cu ecra albastru tot din cauza virusilor,a trebuit sa “rad” HDD,am reinstalat windows,dar prin vara lu’2009 cand voiam sa bag un sp3,dupa ce se “boot-a” imi dadea eroarea aia cu ecran albastru,nici acum nu pot scapa de ea.Cineva vre-o idee?

  103. in afara de faptul ca nu am auzit de condensatori umflati din vina virusilor mai stau si ma gandesc la ce ti-au cerut 400 ron? scump dom’le scump! “dar na, la capitala e alte preturi”

  104. #115

    @ciresarii: cred că ai înțeles greșit: CIH făcea 2 lucruri: 1) bulea hardul (MBR-ul mai exact) și 2) bulea BIOS-ul.

    @Bogdan: mai întrebi? Roagă-l pe Arhi să-ți dea și ție o licență dintr-aia la 300 de lei că e super ofertă.

  105. #116

    ce aveti cu omul? de voi se ia cineva ca mergeti la serviciu si va faceti treaba? asta e slujba lui arhi sa scrie pe blog si eventual ca trebuie sa satisfaca si cerintele celor care cumpara reclama pe site.
    putea la fel de bine sa scrie ca avea un win piratat si a iesit un pitic fermecat din laptop si l-a luat la bataie…
    a mentionat ce e cu postul eu zic sa il lasati dracului in pace ca voua nu va cere nimeni socoteala ca va faceti slujba…

  106. Arhi, sunt doua posibilitati:
    1. E o campanie sau reclama gandita de idioti, tu iti iei banii si accepti sa pui aberatii pe blog. Prostitutie. Crezi ca toti citiorii tai sunt imbecili si pun botul la asa ceva.
    2. Esti naiv, tu ai scris cu cele mai bune intentii, chiar crezi ca de la virusi s-a stricat. Adica te-au prostit cei de la service si tu ai halit-o.

    P.S. Pe laptopul IBM vechi de 4 ani am Windows XP original + Bitdefender la zi, platit, si mi s-au ars Bluetooth, USB si cititorul de amprente. Pe desktop am avut dintotdeauna sisteme de operare si programe pirat, niciodata nu s-a ars nimic, de la primul meu calculator 286 din 1992.

    P.P.S. Stiu ca o arzi pe trackere romanesti, lasa vrajeala cu bootloadare si activatoare virusate. Asa ceva poate gasesti pe diverse site-uri dubioase, nu in locurile de unde iti iei tu programele pirat.

  107. @cristian, citez:
    CIH-ul putea doar sa-ti suprascrie 2 zone critice de pe hard-disk, bios-ul si mbr-ul.

    ce anume nu am inteles corect?

  108. #119

    Pt ala care ne sfatuia sa folosim ubuntu : U stupid , daca-ti arat notepadul cu servere linux hacuite ,o sa incepi s-o iei la fuga.Asta ca sa-ti dai seama cat e de “securizat” si de “saftey” e.De aia Windows e pe bani si Linux e open source , pt ca e mai bun,asa-i? Daca ar fi asa bun ar fi bataie pe el (si ar costa).Cat despre bubuitul condensatorilor, oh c`mon.

  109. #120

    @ciresarii: omul se chinuie sa iti deseneze ca biosul nu se afla pe hard disk…

  110. Imi pare bine ca nu v-ati prins si comentati in draci aici. Arhi si restul mafiei de la Blog20 sunt de fapt niste pirati inveterati si lupta cu sistemul “din interior”. Pentru lupta e nevoie de bani si cei mai buni sunt chiar banii “dusmanului”.
    De aia scriu ei advertoriale de kk@, sunt perfect constienti ca nu vor convinge pe nimeni si nici nu urmaresc asta.
    Acum Arhi poate sa arate la M$ ca are ‘jde mii de comentarii la articol si sa le bage un +50% pe factura. Efectul? Nu cel dorit de m$, ci cel dorit de mafie.

    Ooops, i-am dat de gol.

  111. Cand m-a vazut maicamea ca dau cu pumnu in mouse si tastatura mi-a spus ca-mi cumpara o licenta pentru Windows :))
    Costa mai putin decat reparatul si nu ma mai vede nervos.
    De atunci iau toate cu licenta, e mai OK decat piratate…

  112. @dumitru: stai bine cu gramatica! Iti recomand Stefania Popescu – “Gramatica practica a limbii romane”. Baga nasul in ea si apoi poti sa comentezi cat vrei.

  113. #124

    Mda….io intotdeauna m-am ghidat dupa inteleapta vorba jidaneasca ” sunt prea sarac ca sa-mi cumpar lucruri ieftine ” si crede-ma ca n-am regretat niciodata 😉

  114. #125

    @ciresarii: corect! Aia a fost ori o aberație ori o greșeală de exprimare cauzată de grabă, deși nu prea cred. Oricum data viitoare să pui și tu citatul 😛

  115. #126

    HDD e singura componenta hardware care poate fi afectata de un virus si asta in cazuri extrem de rare deoarece virusii care rescriu MBR-ul nu prea se gasesc in the wild.

    E un simplu advertorial, nu trebuie sa luati foc ca isi castiga si omul un ban cinstit. Daca ati fi fost atenti de-a lungul timpului observati foarte usor ca Arhi a colaborat cu Microsoft ceva timp (inclusiv tema blogului e productie Microsoft). Chiar credeti ca un blogger care face reclama unei companii de ceva timp nu detine produse originale de la acea companie?

  116. #128

    Ehh, poate ma insel dar nu inteleg adversitatea oamenilor cand vine vorba de un advertorial. Ca te-au mintit cacatii aia de la service sau ca ai dat-o tu in bara putin incercand sa fabrici o poveste draguta, mesajul e simplu. Softul original te protejeaza de neplacerea de a-ti instala un OS crackuit plin de balarii, plus ca ai parte si de update-urile de securitate ale Microshit. Virusii oricum te afecteaza fie ca e OS original sau nu, fie ca faci update la sistemul de operare sau e permanent dat pe disable.

  117. #129

    poate ne zici si noua la ce service l-ai dus de ti-au zis balariile alea , nu de alta dar sa stim sa il ocolim.
    singurii care pot face stricaciuni hardware sunt cei care iti strica sectorul de boot al hdd.
    in mod eronat poti fi tentat sa ii bagi in aceeasi oala cu cei care iti strica biosul placii de baza dar biosul inseamna soft chiar daca dupa asta nu mai poti face nimic cu placa de baza decat daca rescrii biosul.
    in ceea ce priveste condensatorii recomand sa verificati sursele si sa aveti un ups legat la ele deoarece cu electrica nu e de glumit.
    atentie ca mai nou au aparut unii care iti paroleaza ce ai pe hdd si te invita sa platesti daca mai vrei sa ai acces la datele de pe hdd.

  118. #130

    vezi, daca nu ai bitdefender instalat

  119. #131

    Sa fim seriosi..peste 95% nu isi permit din salariile lor mizere sa isi cumpere o licenta de windows…eu folosesc si nu imi e rusine de asta (pt ca nu imi permit) absolut toate programele care ma intereseaza..chiar si de le gasesc free caut varianta pro care are multe inbunatatiri si caut serial number sau crack..si faza cu kaspersky ca iti ingreuneaza calc..ai dreptate dar numai pe cele vechi antice si de ceva vreme..Daca ai o harca de pc normal ca iti ingreuneaza..daca ai un calc decent nu ti-l ingreuneaza…si nu iti trebuie licenta pt kaspersky ci un soft numit trial resseter care permite resetarea perioadei de 30 zile..Am mii de filme,aproape 150.000 mp3-uri fara da dau vreun ban..sigur m-ar costa miliarde peste miliarde daca as cumpara tot ce am pe mii de dvd-uri..si pt ce?odata ce se gasesc moca nu vad care este problema..momentan rulez pe windows 7 ultimate..de ce sa dau peste 10 bastoane cand il pot obtine gratis?..sa se imbogateasca de la altii nu de la mine ca nu au cum…
    Faza cu acel trojan…sa fim seriosi..spune-le sa iti dea banii inapoi…ai fii prima persoana din lume care ar semnala acea stricaciune provocata de acel trojan..Poate dai si numele trojanului sa il faci “celebru”…sunt sigur 100% ca tot ce detii u in calc si pe dvd-uri sau alte surse de stocare nu sunt 100% originale.multa bafta si microsoft suck.

  120. Nu o sa ii inteleg niciodata pe cei care spun ca nu cumpara licenta de Windows pentru ca este o porcarie de sistem de operare si ca tot ce face Microsoft este de o calitate indoielnica. Atunci de ce folositi produsele lor ? De ce va chinuiti sa crack-uiti Windows-ul? Exista varianta free: LINUX.

  121. #133

    Nu stiam ca ai asa o impresie proasta vis-a-vis de inteligenta cititorilor tai… Ti-ai cam dat cu firma in cap cu treaba asta. Sa-ti cumperi saorma cu licenta, sa nu te infectezi cu vre-un virus care sa-ti rupa ficatul.

  122. #134

    P.S. Advertorialul tau este din categoria: De la prea multa laba, orbesti. Cat te-au platit pentru articolul asta?

  123. #135

    Mai oamenilor voi vb prostii..io am calcu de 4 ani si nare niki p draku desi nam nici un program anti /virus/spyware sau malware….Cestia cu virusus care iti incarca rami/procesoru sau alte parti este adevarata.am simtito p pielea mea ..ce observash sunet foarte mare de la cooler.dau pe task manager si cpu 100% am stat cu acel virus si cu galagiea infernala timp de 4 luni ..am reformata windowsu si sia revenit,nici o paguba materiala.nici in ziua de azi nu folosesc antivirus.doar cind vad ca ceva la PC nu e in regula bag un programel 5 min si ma scapa. Malwarebytes se numeste isi face treaba…PC meu o sa mai mearga in continuare chear daka stiu ca e plin de virusi/daka as baga antivirus miar pica Windowsul nu este prima oara cind mi sa intimplat .mai bn fara antivirus asa virusi stau p fundul lor si tac.

  124. #136

    Un impact prea mare intre virusi vs antivirus itit provoaka pagube mai mari decit virusi singuri.din diferite motive… 1 ar fi ca antivirusu sterge in prostie fisierele infectate chear daka is de mare trebuinta..Multe antivirusuri au sters fisiere importante din Windows ducind la pierderea definitiva a lui..am avut vreo6 luni cind eram tot cu antivirusuri si aveam probleme mai mari decit fara.Mie imi rezista windowsul de 2X mai mult fara antivirus…..Am mai cumparat si Antivirus licensiat Kaspesky pe 2 ani ..Tot degeaba cind e sa fi virusat o sa fi //si mai papa si o gramada de RAM-I….Fara antivirus o sa ramin toata viata mie personal mie mai bn fara am rezistata 4 ani si o sa mai rezist.. Scz pt DuBlu Post..:)

  125. #137

    Shi in legatura cu Windowsul folosit..Folosesc Windows piratat e mult mai bun ca cel original..Am si original dar il prefer p cel piratat e de 5x mai folositor mai multe Aplicatii/Teme/ETC…Am vreo 15 Windowsuri piratate luate de p net si toate merg perfect..Originalu o sa stea in cutiie sa asteapte sal ia vreaun prost :)) SCZ din nou pt DP

  126. Fișa? Sau nu sa reparat încă? 😀

  127. #139

    @cristian

    Hai ma, nu vezi ca e doar o reclama puerila? Nu exista nici o fisa.

  128. @nicanor
    Io văd și acum la fel ca și atunci când a apărut articolul. Totuși cât e halatul și de ce nu recunoaște? 😀

  129. #141

    Pentru ca bloggerii sunt evolutia jurnalistilor. Unele defecte sunt corectate, altele (din fericire) mai mici, au ramas…

  130. #142

    Aceeasi problema o poti gasi si cand vine vorba de cumparat jocuri sau programe originale. De obicei se gasesc cativa virusi in crack sau keygen la cele piratate.
    Laptopul meu a patit acelasi lucru (placa de baza distrusa, procesorul si dvd-rom-ul) de la un virus luat de pe un crack al jocului prince of persia 3. Dupa ce reparatia m-a costat aprox 700 de lei am fost in Carrefour si am cumparat toata trilogia la numai 80 de lei.