Scris de Nico

La capitolul mituri si legende legate de how shit work, romanii sunt nebatuti. Unul dintre cele mai misto mituri de care m-am lovit in ultimii 5 ani, prin natura jobului, este legata de confidentialitate. Pentru ca au vazut prea multe filme, oamenii cred ca ce se-ntampla in contul lor este secret chiar si pentru banca. Am ras odata, am ras de doua ori, apoi am incercat sa explic. Datele din contul tau bancar sunt confidentiale pentru alti oameni, pentru vecini, matusi, pentru nevasta-ta (daca alegi sa nu o imputernicesti) nu pentru banca si autoritati, ffs!

Ce este cunoasterea clientelei, sau “ de ce pune cucoana asta de la banca atatea intrebari indiscrete”. Sursa fondurilor, ocupatia, studiile absolvite si angajatorul, sunt genul de intrebari “indiscrete” pe care le primim la banca si nu stim “cu ce ocazie”. Unii dintre noi ne simtim interogati ca la Fisc, altii nu bagam de seama iar cei mai multi avem senzatia ca ni se invadeaza intimitatea, dar ce nu ne spune nimeni este ca orice institutie financiar-bancara, notariat, dar si alte categorii de institutii publice sau private, ca sa aiba dreptul sa functioneze, trebuie sa aplice politicile de cunoasterea clientelei si prevenirea spalarii banilor “indiferent de tipul de produs, serviciu sau operatiune solicitata de catre acestia la ghiseele bancii sau prin intermediari”, or else.

Or else asta inseamna ca tu, ca functionar, trebuie sa afli genul asta de informatii de la client de la bun inceput intr-un mod cat mai transparent cu putinta, inclusiv “scopul si natura relatiei de afaceri cu banca”. Asta e un fel de scopul si durata vizitei chiar si pentru tranzactii ulterioare, ca sa poti preveni situatii de genul “am declarat la deschiderea contului salarii/burse/alocatie, apoi am incasat mii de euro de la X, si acum ma suna de la banca sa imi spuna ca banii mei sunt blocati si vor sa stie de unde provin, eventual au nevoie si de ceva documente “pe banii mei”, ca sa ma pot folosi de ei.

□ Ca sa nu patesti rahaturi de genul asta, cand tu ai un cont bancar si urmeaza sa iti vinzi masina, de exemplu, se presupune ca esti constient ca tranzactia o sa fie atipica fata de cele uzuale, si ai macar atata minte incat sa rogi cumparatorul sa scrie acolo, la detalii “contravaloare autoturism marca blabla” si sa nu te mai sune nimeni, decat daca vinzi o masina extra scumpa si treci de nivelul de raportare la ONPCSB.

□ Ar trebui sa mai stii ca functionarul nu poate sa treaca la sursa fondurilor diverse, depozite (de unde?), economii (din ce?), altele sau plati, pentru ca asa ceva nu exista, si ca nu ai de fapt atat de multe optiuni: salarii şi alte drepturi salariale, pensii, premii, profit, venituri din vanzari de produse sau prestari de servicii, pe cont propriu sau de alta natura, donatii, sponsorizari, mosteniri, credite, imprumuturi sau alte surse licite pe care, daca le ai, e al dracului de imposibil sa nu le stii.

□ In acceeasi logica, atunci cand faci o plata online sau la ghiseu, ca si atunci cand incasezi, chitanta sau op-ul ar trebui sa contina detalii cu privire la “ce mama dracului platesti acolo” pentru ca idiotii de functionari care trebuie sa iti citeasca extrasul si sa decida daca trebuie sa sune la ANAF sau ONPCSB sau sa te sune sa iti ceara hartoage sau SA NU, sa inteleaga intuitiv ce mama naibii invarti prin contul de la ei din banca. CONTUL TAU, BANCA LOR, THEIR ASS IS ON FIRE. Nu, nu te suna nimeni ca i-ai trimis unui vecin 200 de ron, dar s-ar putea sa trebuiasca sa te sune daca ii trimiti cuiva lunar aceeasi suma de bani, de exemplu cateva sute de euro, si nu scrii acolo ca banii aia sunt pentru chirie. S-ar putea sa para ca platesti un salariu la negru si sa fie ulterior destul de greu de demonstrat pentru tine ca nu e asa.

□ Daca am deschis extrasul si vad ca scrie acolo “contravaloare plase de tantari, produse olx, catel, purcel” iti garantez ca nici dracu n-o sa te sune sa iti ceara factura. Not a single fuck is given. Nici pe destinatar, daca nu are 20 de incasari pe luna de acelasi tip, caz in care s-a prins toata lumea ca mai face si el niste banuti pe langa job si a uitat sa plateasca impozit pentru asta. CIUBUCURILE nu se platesc in cont, prieteni, se platesc cash, be fucking smart!

Sa ajungem si la de ce. Pentru ca banca, daca vrea sa existe ca banca, trebuie sa respecte niste reglementari legale cu privire la tranzactiile desfasurate prin conturi, si n-are voie sa sustina ca nu stie ce mama naibii trece pe acolo. Exemplu de informatii obligatorii, dar nu exclusive: adresa, date de contact (telefon, mail), ocupatie, studii, profesie, nivel al veniturilor, loc de munca, sursa fondurilor, rezidenta fiscala, bla bla.

Ce se intampla daca nu respecta banca prevederile de genul asta? Amenzi cat casa. De exemplu ASTA si ASTA. Ai crede ca institutiile astea l-au ajutat pe Putin sa plimbe tezaurul sau ceva, dar de fapt nu e musai. Anual bancile din UE primesc controale de audit de la bancile nationale care verifica respectarea cerintelor AML si KYC.

Simplul fapt ca functionarilor nu li se pare mare lucru cand clientul le dicteaza “diverse” si nu isi folosesc discernamantul, nu ii explica de ce sunt indiscreti. curiosi, etc, poate sa atraga fel de fel de amenzi, sanctiuni si alte belele, de asta si bancile investesc destul de mult in departamente responsabile de aplicarea respectivelor cerinte si monitorizarea stricta a conturilor. Unele banci isi pazesc fundul mai bine ca altele si conditioneaza bonusurile de parcurgerea unor cursuri/teste sau monitorizeaza aplicarea normelor interne si daca “nu-ti prea iese/nu-ti prea pasa” te ard la buzunar, ca romanul oricum stie doar de par :D.

Ceea ce ne intoarce la client. Spune-i omului ca informatiile acelea iti sunt necesare si in ce scop, o sa ti le dea sau nu o sa isi faca cont/o sa il inchida, daca are ceva de ascuns, dar uneori pare ca intrebi “ca sa iti bagi nasul” sau “ca sa stie banca”. Ceea ce e gresit. Nu banca vrea sa stie, bancii, daca nu o pagubesti pe ea in mod direct, i se cam rupe. Iar casierei de la ghiseu, i se rupe si mai tare. Statul este cel care vrea si considera ca are nevoie sa afle genul asta de informatii, si ii e mai usor sa te urmareasca cerand diverse rapoarte de la banca, decat sa te intrebe personal. Si cum banca, daca vrea sa ramana banca, trebuie sa te intrebe pe tine, clientul, verzi si uscate, si sa le raporteze atat la cererea autoritatilor, cat si frecvent, conform legilor in vigoare. Cea mai neamuzanta reglementare pe care am intalnit-o, de departe, este o lege din 2015 care oblige bancile sa raporteze zilnic conturile noi deschise, conturile inchise, titularii si, mai ales sursa fondurilor catre ANAF. Marfa, nu?

Moartea pasiunii sunt actualizarile. Macar odata la un an sau la trei, in functie de tipul de client, toata lumea trebuie sa fie actualizata. Nu se actualizeaza, nu poate face operatiuni. Ii informezi, le trimiti mailuri, ii suni, ii prinzi la cotitura cand au treaba la ghiseu, si ii interoghezi si de numarul de la pantofi sau cupa de la sutien, daca trebe.

Daca la persoane fizice mai e cum mai e, sa vezi spectacol cu strigaturi cand discutam despre persoane juridice care au un administrator/actionar/owner/ care confunda banii din contul firmei cu banii lui. Am dat la consultanta pe legea 70 pana m-am plictisit si am inceput sa impart carti de vizita ale unui contabil. Legea 70 are 3 paragrafe toata, si cu toate astea unii oameni de afaceri nu pricep de ce nu poti sa le dai mai mult de 10000 lei/zi fara documente justificative, de ce nu pot sa mute bani din contul firmei in contul personal, de ce nu pot face plati din cont catre persoane fizice fara documente justificative, sau de ce platile repetate catre acelasi cont ridica suspiciuni.

Exemple de indici de suspiciune: plati de sume mici catre aceeasi persoana, facute de mai multi terti, urmate de mutarea banilor. Plati de sume mari facute de o persoana ale carei venituri nu justifica tranzactiile. Incasari atipice – salariat care incepe sa incaseze lunar de la alte persoane fizice, tranzactii cu explicatia chirie mineri (mama ce am ras atunci, stransese omul 500000 ron in 3 luni, avea depozit), incasari de la persoane fizice care depuneau intr-o zi in cate 10 conturi ( salarii uber/taxify la negru), mamici care s-au apucat de comert cu produse de pe Aly Express si incasau cate 10-15 lei de la zeci de alte persoane, and so on.

De la un punct incolo, se aplica si instinctul – un ofiter AML bun miroase indicii de suspiciune si fara sa fie pe lista, si face instant legatura intre tranzactii, stie din prima si ce sa te intrebe sau mai ales cand sa nu te deranjeze aiurea.

Reglementarea mea preferata? Conform regulamentului valutar al BNR, orice plata in valuta trebuie insotita de documente justificative, chiar si daca e de 5 euro. Plus ca theoretic, case si masini nu poti vinde in Euro decat nerezidentilor. Pf, Pj, nevermind. Ah da, “Art. 3. -(1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 “Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută”, care se pot efectua şi în valută”. Uite o regula pe care n-o respecta aproape nimeni, si nici macar notarii nu o aplica, ce sa mai discutam despre banci.

*AML – antispalarea banilor
*CFT- combaterea terorismului
*KYC- cunoasterea clientelei

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

82 comentarii Adaugă comentariu

  1. Haha, mi se pare amuzant cand mai aud “Dom’le e contul meu, fac ce vreau”.

    • #2

      Daca mai auzi pe cineva zicand “Doar hotii prefigureaza inafara bancilor”, arata-le asta si sa vedem ce mai spun atunci, cum e sa fii tratat ca in hot chiar de catre banci & servicii.

  2. #3

    Ce frumos! Numai ca daca e vorba de anumiti politicieni, se pare ca toate procedurile astea sunt cam vax. Se stie ca sunt unii care au imprumuturi de sute de mii/milioane in conditiile in care, oficial, au numai salarii de la stat. Adica, nema venituri din chirii, dividende, tranzactii pe bursa etc. Astia cum raspund la intrebarile voastre? Si cum trec de toate filtrele din bancile romanesti – de la consultantul din agentie pana la aia care verifica informatiile pentru credit/tranzatii interbancare -, si din BNR?

    • #4

      N-o sa-ti raspunda la asta niciodata. Daca te nasti roman, esti vinovat ‘aprioric’.

      Daca esti de-al baietilor de o parte (politicieni grei, cumpanasi gen Cocos/Mitrea/Nastase/etc) sau de cealalta parte (serviciile, Manole, etc), esti lasat in pace. Daca esti pe mijloc, te interogheaza si la nr chilotilor sau sutienului pentru ca, asa cum am precizat & cum era si-n comunism, daca nu ai origini sanatoase esti automat inamic al poporului.

    • #5

      @Phaff, normele băncilor de cunoașterea clientelei sunt făcute în baza normei BNR, care e făcută în baza unei legi, care lege e făcută în baza legilor UE. nu sunt doar românii vinovați ”aprioric”.
      când ți se clonează cardul și ți se fură bani, ți-i primești înapoi pt că și restul băncilor din Europa aplică aceleași reglementări.

    • #6

      Aici, nu despre clonari e vorba.

    • #7

      nu de clonări e vorba, ci de bănci din România care trebuie să respecte aceleași reglementări ca restul băncilor din UE și vai, noi românii sunt urgisiți de băncile noastre.

  3. @Nico de acord cu cele de mai sus.
    Dar am o intrebare: de ce tu banca ma suni in fiecare luna pe mobil pentru actualizarea datelor si una dintre intrebari suna cam asa “si puteti sa-mi confirmati ca nr de telefon este acelasi?” …

    • #9

      pt că e posibil să fi făcut schimb de numere/telefoane cu nevastă-tă, maică-ta, copilu’ și de data asta ai răspuns la plici (n-ai răspuns niciodată la telefonul altcuiva din casă, când suna în draci?! gen, strigă nevasta din budă ”răspunde tu și vezi ce vrea?!”) sau renunți la el în următoarele 3 zile. și banca trebuie să se asigure că numărul ăla de telefon e al tău și informațiile pe care le trimite pe numărul ăla de telefon ajung doar la tine.
      că după aia ajungem iar la confidențialitatea datelor și iar nu-i bine.

    • #10

      Poate au cv cu tine
      Eu n-am fost niciodata sunat si emai nu tin minte sa fi primit, poate doar la deschiderea contului

    • #11

      @Ady-P: nu. Nu raspund la alt telefon aflat in casa decat daca este al meu (mobil sau fix).

      Am acelasi nr de mobil de mai bine de 10 ani, deci probabilitatea de a-l schimba ca pe sosete e mica.

    • #12

      @Ciumeg: sunt prea nesemnificativ ca sa aiba ceva cu mine.
      Presupun ca e un strop de lipsa de activitate din partea lor activata de putinele tranzactii pe care le am prin cont (vreo 2-3 viramente internationale / an si platesc facturi jenibile in RO gen 0.12 lei curent, 3.82 lei gaze, xx lei factura telefon …)

    • #13

      @Paul, da, tu. dar banca nu știe asta. 🙂
      banca are x mii/sute de mii/milioane de clienți care fac ce-am zis eu și vrea să se asigure.

    • #14

      Exact dib acelasi motiv pt care pune si celelalte intrebari, pt ca e o cerinta obligatorie “in caz ca s-ar schimba ceva”. Dar ffs, odata pe luna? Funcionarii aia te plac rau de tot, la 3 ani e obiceiul pt clienti ca mine si la 1 an pt burghezi

    • #15

      Si uite d-asta copii , totul e mai bine in bitcoin…

    • #16

      @Nico: 4 luni consecutive.

      Revenind la telefon: formezi nr cu 07XX8989989, confirmi ca-s eu si apoi ma intrebi daca nr mai e valabil … plm

  4. #17

    Interesant. Ceva documentatie pe tema asta daca nu lucrezi toata ziua cu legi si/sau in domeniul bancar? Cred ca ti-au scapat doua linkuri(ASTA si ASTA). Multumesc

    • #18

      Asa e, am omis linkurile, maine seara revin cu mai multe linkuri in domeniu. Cele care mi-au scapat erau legate de amenzile luate de Ing Olanda si o banca rivala care au luat superamenzi pt ca accepta mizerii gen “sursa fondurilor -economii” iar la tranzactii ce necesitau lamuriri, functionarii au dormit pe ei. In principiu, cand bancii tale i se duce vestea in piata ca e neglijenta cu tranzactii suspecte/suveici/nu pune intrebari/ rateaza chestii, ce crezi, se inmultesc ca focul clientii cu tranzactiile alea si ti-o furi rau de tot de la autoritati/ramai fara licenta, etc.

  5. #19

    Cat ii platiti tribut lu’ Manole & “geniilor” lui si ce le dati baietilor cu ochi albastri sa ne monitorizeze vietile (fiscal)?

    Cati demnitari, bosi, ii aveti la date (nu ma astept s-o aveti pe Udrea sau Blejnar sau Cocos), si nu-i deranjati fiindca nu sunt oameni mici?

    • #20

      voi va dati seama ca vorbiti acum cu o fata angajata intr-o banca, care nu are nici in clin, nici in maneca cu prostiile astea, nu?

    • #21

      Cum nu? Sus a precizat in clar cum sunt procedurile monitorizarii, nimeni n-ar avea sa stie de astea decat daca e de-a casei si se ocupa de asa ceva. Deci, ceva, pe cineva, tot vede dar nu-l deranjeaza fiindca e “domnul/doamna”.

      Altminteri, sa faca mistouri ieftine pe vinovatii apriorici de romani poate, ca doar nu facem parte din grupurile care trebuie…

    • #22

      ce dragut e cum stii tu ce ar trebui sa stie sau nu un ofiter de credit de la o banca. ntz ntz, putem sa te atingem?

    • Ca doar se stie, cand furi, te duci si pui banii la bancile romanesti. Niciodata nu o sa ii vezi sa isi tina banii murdari in tara. De ce? E simplu, in caz ca se impute treaba, ii pierzi. De asta sunt care au conturi prin Elvetia sau prin paradisuri fiscale, sau ii tin prin cavouri. Banii trecuti prin bancile din tara, sunt deobicei curati.

    • #24

      @Arhi, da macar o povestioara cu o situatie cand s-au activat sistemele pe acolo cu tranzactii dubioase la o persoana importanta si au dat click dreapta – delete :))

    • #25

      iti dai seama ca aici vorbim de secretul bancar, ar fi infractiune sa povesteasca asa ceva

    • #26

      cel mai probabil jimecherii ăia (cu jm) nici n-au trecut pe la angajatul obișnuit și au fost decizii la nivelurile foarte înalte ale băncii.

    • #27

      @Ciprian: cauta pe google despre Deutsche Bank si AML si vezi cum au dat-o aia in bara si la ce nivel.

    • #28

      M-am grabit, fac o completare: “Deci, ceva, pe cineva, tot vede dar nu-l deranjeaza fiindca e „domnul/doamna/ofiterul/dl general/directorul ASF/guvernatorul Romaniei si altii”.

    • #29

      asa mai merge. sa nu amestecam borcanele

    • #30

      @Ady-P, e normal ca astia mai cu mot sa nu ajunga la angajatul obisnuit al bancii (plebea). Astia discuta la nivel de management (low/middle/high). Insa procedurile alea sunt valabile pentru toata lumea. Trebuie respectate si de un “directoras” jmecher si de managerul serios al bancii. Cu atat mai mult cu cat bancile / operatiunile sunt verificate de BNR. Intrebarea este cum de aia au dispensa pentru a efectua operatiuni / a accesa credite, in conditiile in care nu pot justifica/nu au venituri, sau sursa veniturilor nu este clara etc.?

    • #31

      @Marin, nu mă întreba pe mine. în bancă eram plebea și nici jmecheră nu-s. 🙂

    • #32

      Categoria aia de clienti cu fonduri solide/risc reputational/expusi politic (PEP) au de regula un grad de risc ridicat si nu fac operatiuni la ghiseu, ci prin personal banker/private banking/imputerniciti; etc. Am interactiobat cel mult cu ceva secretari de stat cu rang de ministru, iar aia erau curatei (la noi in conturi, nu stiu alte detalii) si veneau pt chestii banale, nu ajung la tine cu tentative de stratificare a banilor, credite nejustificate si alte idiotenii. Aia cand vor ceva, stiu ei pe cineva, nu trec prin agentie de colt de strada. Se duce un pb la ei la usa, la birou, la amanta, o rezolva altfel presupun.

  6. Am vrut in august sa fac o plata prin internet banking in euro la o banca din asta autohtona si ma refuza asa sec ” tranzactie nu respecta regulamentul bnr”. Buun, misc fundul la ghiseu si intreb ce nu respect mai exact, bula nu stie. Atunci zic inchid contul zic si depun eu numerar in contul respectiv suma dorita, asa respect regulamentul? Bula zice ” stati ca gasim o solutie “si a fost executat viramentul. Acum numai trec banii prin xontul ala….mama lor de idioti

  7. Infarct în masă pe threadurile Revolut. 🙂

  8. #35

    Voi va dati seama ca de procedurile anti-spalare a kurului si anti-terorism se lovesc doar clientii normali? Ca p-ailalti nu-i prinde nimeni. zburda banii traficantilor de droage, arme, carne vie, prin toate bancile(inclusiv, sau mai ales, cele elvetiene) de n-ai vazut! Ala e doar un motiv sa te taxeze pe tine cu alte comisioane!
    Bancile, niste cămătari de cea mai joasa spetă, niste instrumente de conducere a lumii, fuck them!!

    • #36

      Nici macar nu s-a stins ecoul scandalului Danske bank. Si cite or mai fi de care nu afla amarasteanul de rind…

  9. #37

    “bani de manele” pus la detalii la ce se încadrează? am trimis așa câteva zeci de mii de lei, nimeni nimic

    • #38

      eu am pus servicii sexuale. si nimic

    • Undele dintre tranzactii se proceseaza automat. Probabil ca filtrul prin care trece tranzactia nu o considera suspecta. Daca esti sot – sotie, aveti acelasi nume de familie, sumele sunt rezonabile, exista istoric, in ceea ce priveste interactiunea, intre conturi / persoane.

    • #40

      eu am pus de mai multe ori “mita”, sau “mita mai mare”, sau ” mita subtirica” si tot nu s-a sesizat nimeni până acum. Să aștept o vizită de la mascați? Vine anafu’ cu girofarurile după mine?:)))))

  10. #41

    Nico, probabil ești/ai fost ofițer AML, știi chestii la care eu nu mă gândisem/nu m-am lovit. eu m-am ocupat de d-astea pe partea juridică.
    n-am reușit niciodată să-mi concretizez și structurez ideile într-un articol. te aplaud că ai reușit.

    • #42

      Da de unde, sunt ofiter de credite vai mama mea, dar dupa niste ani de facut conturi si refuzat tranzactii pt fel si fel de spete mananci normele alea ca sa le spui oamenilor un “de ce” competent ca sa obtii raspunsurile. Cand incearca sa te prosteasca cu sursa fondurilor si tu trebuie sa ceri lamuriri sau sa il raportezi mai sus/monitorizezi/raportezi la Oficiu, te adaptezi la fiecare. Merge mai bine decat “ca asa scrie aici”. Pe viitor nu exclud sa incerc sa trec pe AML dar inca imi place ce fac.

  11. #43

    cand depui bani trebuie sa spui “sursa” … cand retragi de la casierie suma mare trebuie sa spui “motivul retragerii” …. la ambele transactii eu le spun sa scrie “castiguri din jocuri de noroc” si cand retrag spun sa scrie “merg cu ei la casino”… privirea angajatei de la banca face toti banii ….

    • #44

      poate te trezesti cu impozit si CAS, asa, ca sa mai faci bancuri:))

    • #45

      pana acum nimic 🙂

    • #46

      Nu are de ce sa se trezeasca cu impozit CAS deoarece domeniul jocurilor de noroc si taxele aferente sunt reglemetate prin lege.Adica ai praguri de retragere in functie de sume si impoztul aferent.

  12. Am patit una d-asta odata. Nu voia banca sa imi crediteze contul ca era tranzactie in valuta, initiata de o firma din Romania. Nu conteaza ca firma aia era listata in “Registrul instrumentelor şi investiţiilor financiare” a lu’ ASF, si ca banca alora fusese OK cu tranzactia, trebuia sa vada si banca mea o factura, ceva…

  13. #49

    Ce frumos suna in teorie dar in practica nu este asa, adica unii oameni sunt mai presus de regulamente si noi pulimea trebuie sa justificam acei 10 euro iar altii nu au nici un stres.

  14. #50

    Sincer vorbind… bancile sunt niste mizerii de intitutii care traiesc din comisionarea tranzactiilor si credite acordate statului si persoanelor fizice.

    Daca ai firma… esti bun de plata fara nici o facilitate si fara niciun fel de bun simt… finantare daca nu aduci garantie si rinichii copiilor nu primesti si oricuum la o dobanda nesimtita.

    Eu n-am probleme cu verificarile dar in general aplicantii de proceduri din banci au zero minte si mult zel…

    plus o muje speciala pentru programatorii de aplicatii online. Retardatule… daca eu ma autentific oricum cu o parola trimisa pe telefon, de ce trebuie sa schimb si parola userului la 3 luni si sa nu o repet x ani? Prostule care esti un prost nu-mi spune ca asa e procedura ca la aplicatia de telefon am aceeasi parola de 3-4 ani. Acolo de ce se poate? Prostule!

    • :)) si tu tot cu Banca Ardeal?

    • #52

      da da, tot Banca Transilvania. scrie aici cu nume si prenume ca nu moare nimeni 🙂 nu am nici o jena. am zis de 1000 de ori… nu le pasa, nu-i intereseaza.

  15. #53

    Bai eu inteleg legile si motivatia lor, însă nu inteleg DE CE PLM TREBUIE SA VIN LA BANCA. Nu mai bine imi dati un link sa va spun daca s-au modificat sau nu.

    Tre’ neaparat sa ma conversez cu o pipita care de-abia scrie pe calculator…

    • #54

      pai din acelasi motiv pentru care contul online il faci la anaf sector 3, etaj 3, camera 320

    • #55

      pt că uneori se cere ca verificarea identității clientului să se facă live, de către angajatul băncii.

  16. #56

    Articol bun ce exemplifica foarte bine peisajul bancar si al tranzactiilor bancare din Romania. Din pacate, in aceste situatii tot omul de rand ajunge sa fie lovit. Fac pariu ca pe tanti Rovana Plumb nu a intrebat-o nimeni de sanatate!
    Pe de alta parte criptomonedele au deschis un drum nebanuit pentru multi si reprezinta refuguiul cel mai simplu de spalare al banilor asa ca tot prostii vor fi arsi in continuare!

    • #57

      Reglementarile sunt la nivel UE si transpuse in legislatia Ro de Parlament sau BNR.
      Intelege ca nu e mediul bancar din Ro, e cel bancar din UE.

    • #58

      ea fara venituri primeste 800 de mii de euro credit. si nu se intreaba nimeni de unde are doamna Rovana bani de paltit rata cat timp o plateste. pentru ca asa e la bancile noastre

  17. #59

    Eu am o nedumerire, pe care am exprimat-o de mai multe ori aici, pe blog: prezumtia de nevinovatie nu are nicio valoare in Romania? Cum demonstrez eu ca NU platesc un salariu la negru? Parca legea ilicitului, cu care ar fi fost bagati la racoare toti politicienii pana acum, a fost abrogata tocmai din cauza asta.

    • #60

      simplu spus, nu. dar e valabil si in restul UE, sa stii. been there, fucked that

    • #61

      N-are nici o treaba prezumtia de nevinovatie aici. Ne e ceva gen dovedeste ca n-ai omorat-o tu pe marcela.
      Ai bani in cont dar nu poti sa-i justifici? Nasol, dar nu ti se incalca nici un drept daca ramai fara ei. Sau daca primesti amenda+impozit+bataie 🙂

    • #62

      @Radu: ca idee, de la Al Capone incoace, trecand prin Al Pacino si Al Bundy, metoda de a pedepsi pe cineva cu castiguri ilicite e sa il prinzi ca nu si-a platit impozitele pe banii aia, nu sa il pui sa justifice banii. Justificarea era in comunism si se aplica discretionar. Zi-mi, tu poti dovedi ca nu ai furat banii cash pe care ii ai la tine? Daca nu poti esti de acord sa fii condamnat putin pentru furt de buzunare? Exact de aia e prezumtia aia de nevinovatie.

  18. #63

    Inteleg explicatiile si le vad rostul.

    Un singur lucru totusi m-a enervat: cand vreau sa imi ridic limita pentru o zi ca sa imi pot transfera bani din cont PJ la PF (se face telefonic), mi se cere sa declar la ce o sa utilizez banii.
    Sunt intrebat si de sursa, desi sunt din contul firmei si e stupid sa ma intrebi de sursa in cazul acela, cand exista facturi emise si incasate, dar acolo zic doar “incasari firma”, am vazut ca e in regula.
    Dar… de ce sa ma intrebe pe ce vreau sa cheltuiesc banii? Asta nu pot intelege, dar nu vor sa efectueze fara sa puna ceva in casuta aia, deci le zic tot ceva inutil ca “utilizare in scop personal”.

    Deci, care ar fi motivul pentru care ar trebui sa declar la ce voi folosi dividendele incasate?

    • Poti spune simplu cheltuieli personale sau ca ai castigat 1 milion de euro de la un print nigerian si trebuie sa ii trimiti 10000 de euro azi.

    • #65

      Da, declar o tampenie, de acord.

      Dar de ce exista procedura de a intreba? Care e rostul ei?

  19. #66

    “Datele din contul tau bancar sunt confidentiale pentru alti oameni, … nu pentru banca si autoritati”.
    M-am oprit aici.
    Pentru banca nu-s confidentiare ca pur si simplu le are.
    Pentru autoritati sunt al dreacu de confidentiale.
    Ca sa aibe acces la ele are nevoie de o hotărîre judecătorească. Altfel cat costa un dildou negru la pret redus (*) ramane confidential.
    (*) Cadou pentru tine..

    • #67

      ”autoritățile” penale au nevoie de hotărâre judecătorească, încheiere mai precis. respectiv avizul judecătorului de drepturi și libertăți.
      autoritățile fiscale n-au nevoie, legea 207/2015- Codul de procedură fiscală le dă dreptul să primească automat sau să ceară foarte multe date.

    • #68

      datele de natura secretului bancar se furnisează în condițiile art. 113-114 din OUG 99/2006 (plus secțiunea de 111 la 121 care mai specifică niște chestii):
      Art. 113. – (1) Obligaţia de păstrare a secretului profesional în domeniul bancar nu poate fi
      opusă unei autorităţi competente în exercitarea atribuţiilor sale de supraveghere la nivel
      individual sau, după caz, consolidat ori subconsolidat.
      (2) Informaţii de natura secretului bancar pot fi furnizate, în măsura în care acestea sunt
      justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate, în următoarele situaţii:
      a) la solicitarea titularului de cont sau a moştenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentanţilor
      legali şi/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora;
      b) în cazurile în care instituţia de credit justifică un interes legitim;
      c) la solicitarea scrisă a altor autorităţi sau instituţii ori din oficiu, dacă prin lege specială aceste
      autorităţi sau instituţii sunt îndrituite, în scopul îndeplinirii atribuţiilor lor specifice, să solicite
      şi/sau să primească astfel de informaţii şi sunt identificate clar informaţiile care pot fi furnizate
      de către instituţiile de credit în acest scop;
      d) la solicitarea scrisă a soţului titularului de cont, atunci când face dovada că a introdus în
      instanţa o cerere de împărţire a bunurilor comune, sau la solicitarea instanţei;
      e) la solicitarea instanţei, în scopul soluţionării diferitelor cauze deduse judecăţii;
      f) la solicitarea executorului bancar, în scopul realizării executării silite, pentru existenţa
      conturilor debitorilor urmăriţi.
      (3) În cererea scrisă adresată instituţiei de credit, conform alin. (2) lit. c), trebuie să se
      precizeze temeiul legal al solicitării de informaţii, identitatea clientului la care se referă
      informaţiile confidenţiale care se solicită, categoria informaţiilor solicitate şi scopul pentru care
      se solicită acestea.
      (4) Personalul instituţiei de credit nu poate utiliza în folos personal sau în folosul altuia, direct
      ori indirect, informaţii confidenţiale de natura celor prevăzute la art. 111, pe care le deţine sau de
      care a luat cunoştinţă în orice mod.
      Art. 114. – Instituţiile de credit sunt obligate să furnizeze informaţii de natura secretului
      bancar, după începerea urmăririi penale împotriva unui client, la solicitarea scrisă a procurorului
      sau a instanţei judecătoreşti ori, după caz, a organelor de cercetare penală, cu autorizarea
      procurorului.

      la lit. c) – dacă legea de funcționare și organizare a unei instituții publice spune că acea instituție poate să ceară și să primească date de la bănci despre tranzacțiile clienților, apoi banca e obligată să le dea.

    • #69

      hm, aparent am găsit și citat formatul vechi pt art. 114. după apariția noului Cod de Procedură Penală, la art. 114 e ceva de genul: ”la solicitarea instanței sau a procurorului, în condițiile Codului de Procedură Penală”. (fără ”organele de cercetare penală”).

    • #70

      Bunul simt imi zice ca o autoritate trebuie sa aibe un motiv ca sa ceara date cu caracter personal.
      In Ro. Bunul simt este Constitutua:
      Art 26. Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată. GDPR da nistevalte ‘indicii’ O lege care spune contrariul e niconstitutionala.
      Deci autoritatile trebuie sa prezinte temeiul legal si scopul pentru care cer date personale de la banca.

      Altfel da: banca insasi trebuie sa stie totul despre tine ca pe langa banii tai sunt si banii ei la mijloc.
      N are treaba anaful de la cebenziarie fac eu plinul si cu ce card si de ca sint acolo. banca are ca vede pe unde ublu si

    • #71

      în solicitările de date se menționează motivul pentru care se cer.
      anaf nu cere date cu alimentările tale la benzinărie, ci despre încasările și operațiunile benzinăriei. 🙂

    • #72

      Atat timp at platesc Tva, datele care sa ma indetifice pe mine la o benzinărie nu sunt relevante. Ba nici macar bezinaria nu le are . Procesatorul de plati le are doar un timp limitat. Banca insa are dreptul si obligatia sa stie totul despre obiceiurile mele de consum. Gen. daca alimentez de la benzinaria de langa cazino in fiecare noapte la 2 dar eu sunt invatator ar putea sa nu-mi mai dea credit daca cer. Sau dimpotrivă stie ca e rost de dobanda usoara. Are dreptul si obligatia sa stie. Nu are nici obligatia nici dreptul sa anunte anaf ca .. ceva decat in limite extrem de precise.

    • #73

      @Tudor, nicio bancă nu dă date mai mult decât cui și cât o obligă legile să dea.

  20. #74

    Stiu, nu e vina lu’ Nico, dar serviciile bancare in R is sub orice critica. Nu exista verificari anuale de cont / date personale,nu exista extra fees de processing/dracu-lacu etc – in N America nu exista asa ceva. Eu fac tranzactii curent in Can $ si US$ si nu exista nici-o problema.

    • #75

      asta e din cauza ca UE vrea sa ne faca viata mai simpla si mai usoara. zilele trecute s-a implementat regulamentul PSD2, care ne-o va face si mai simpla si mai usoara

    • #76

      @DanC: Nu compara sistemul American de banking cu cel UE. E alta legislatie, sunt alte reglementari.

    • #77

      Romanii sunt aprioric vinovati. Se nasc vinovati, mor vinovati.

      Traiasca Manole & bancile.

  21. #78

    @Nico
    Ce șanse am să iau un credit de 800.000 de euro dacă sunt bugetar cu venituri lunare de aproximativ 12.000 de lei?

    • #79

      Aveai deja o matusa bogata care, fiindu-i mila de tine, te imprumuta fara dobanda pe o perioada de 5-6 ani. Si daca te intreba la banca de unde sunt banii – adica sursa -, declarai ca ai vandut 2 imobile in centrul orasului.

    • #80

      Ai, doar sa nu il iei de la mine, sau sa nu am eu competenta de aprobare, ca prefer sa dorm acasa. Daca e ce cred eu, pe 15 ani si imobiliar, dat cand gradul de indatorare era 65-
      70% si eventual codebitor, aveai matematic( adica duceai rata de 2000 euro) dar nu ti-l dadea nimeni. In afara de ..CEC?

  22. #81

    Rovana a citit articolul si a ras.
    Apoi s-a mai scobit de 800.000

  23. #82

    ANTY MONEY LUNDERING E O GLUMA foarte proasta in romania.niste juniori si-au inceput cariera cam acu 10 ani pornind de la front office sau call center, fara o baza juridica sau de cod fiscal .sunt cativa aml-isti in banci, care au rupt frunza de menta. e o gluma – astea sunt doar statistici ale bancii – ca onm care a lucrat in legal prin multe banci va spunc a aceste rapoarte nu ajung nicaieri, anaful nu stie ce sa faca cu ele, o mana de hipsteri wannabe incearca sa faca statistici si nu le iese. iar banca portocalie o face doar ca sa fie sigur ca o poate face – banii din orice activitate ilegala sunt bineveniti

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.