Scris de John R.

Am plecat in UK in 2009. Aveam de gand sa plec din tara cat pot de repede dupa ce an de an sperantele de a avea conducatori cat de cat luminati si conditii apropiate Occidentului s-au tot diminuat pana la .. zero
Am incercat loteria vizelor US, diverse oportunitati, dar fara bani am reusit abia dupa ce printr-un noroc fantastic am ajuns sa lucrez si sa invat un software de nisa produs de IBM, la mare cautare si in vest.

Joburi / Cum ajungi in UK
Sunt nenumarate site-uri si agentii care ofera lucru in UK: reed.co.uk, totaljobs.com, monster.co.uk, indeed.co.uk
Prin site-uri e un pic mai greu daca nu locuiesti deja (adresa si telefon de UK pe CV); agentiile recruteaza direct din Romania dar ofera conditii mai putin avantajoase. Atentie si la tepari – am auzit cazuri de sclavagism modern. Cereti/cautati pe net feedback despre agentie si angajator.
Linkedin este folosit de foarte multi recruiteri, eu asa am reusit: am creat un profil cat mai profesionist, m-am inscris in diverse grupuri axate pe domeniul meu si acolo am gasit anunturi de la recruiteri.
Acum (dupa 2014) este mult mai simplu de ajuns aici, fara restrictii si permise de munca – orice cetatean EU are dreptul de a se stabili. Cu Brexit-ul nu se stie pentru cata vreme va mai dura situatia asta, asa ca grabiti-va!
As putea spune ca job-uri sunt destule, si in toate domeniile, asa ca se poate veni si fara contract, dar cu o rezerva de cheltuieli pentru minim 3-4 luni. In cel mai rau caz pana la jobul visat se poate obtine foarte repede un post de paznic, sofer, agent de operatiuni/vanzari – daca stapaniti limba engleza. Inclusiv in caz ca nu – se gasesc joburi la spalatorii auto. Salariul minim brut pe ora e £7.5 (£300 pe saptamana) – cu doua salarii minime se poate supravietui.
Un salariu net mediu care ofera o viata decenta este minim £1700-£2000 in zonele mai ieftine (Eu locuiesc in Bristol). Poate >£2000 in Londra unde totul este mai scump. Medicii, stomatologii, IT-istii au salarii bunicele – de la £2000 in sus.
Salariul este intotdeauna oferit brut. Se poate calcula exact net-ul folosind thesalarycalculator.co.uk
Atentie la contractele de tip “zero hour” unde angajatorul nu este obligat sa ofere un numar minim de ore platite. Sunt foarte rau vazute de public dar procentual in crestere. Eu nu as accepta un asemenea contract decat daca m-as baza si pe alte venituri.
Se poate intra in UK doar cu buletinul – este de asemenea acceptat ca “proof of identity” cam peste tot.

Locuinta
Preturile la chirii si locuinte sunt in continua crestere de cand am ajuns aici. Cererea este intotdeauna mult mai mare decat oferta si toate consiliile locale sunt disperate sa construiasca cat mai multe cartiere noi. Daca in 2009 gaseam usor cu £450-500 pentru un apartament de 1 camera si living (minimul in UK), acum e in jur de £700. Casele cu doua camere si o mica gradina (poate si garaj) sunt £800-1000. Daca aveti copii, legal fiecare trebuie sa aiba camera lui deci costurile cresc. Depinde foarte mult si de zona orasului – nu neaparat distanta catre centru cat ce oportunitati de job-uri (business parks) sunt in jur si ce facilitati ofera zona. Pentru Bristol sunt multe zone la 1hr de naveta (gen South Wales) unde preturile sunt 50-70% dar intervin costuri de transport mai mari. La inchiriere foarte multi proprietari nu accepta animale de companie.
In general se plateste chiria pe 3 (sau chiar 6) luni in avans plus un fond de £500-1000 blocat care se elibereaza dupa ce proprietarul e multumit ca totul e in ordine. Trebuie sa aveti aceste fonduri la dispozitie cand ajungeti aici – alternativa e o camera “share” unde depinzi mult de “calitatea” vecinilor de casa cu care trebuie sa imparti bucataria, baia etc.

Cheltuieli lunare
Mancare pentru 2 persoane: £200-300 in functie de cat de bio,eco etc
Internet/TV: £20-50
Taxa locala (Council tax) : intre £100 si 200 in functie de zona si marimea casei
Asigurare de locuinta £20-30
Electricitate/gaz £100-150
Apa £50-70
TV licence (obligatoriu) £12
Life insurance £100-150
Asigurare animale £30
La care se adauga cheltuielile de transport si educatie (gradinita)
Alcoolul este destul de scump – o bere intre £2 si £5 in pub
O cafea latte medie in Starbucks sau Costa (cele mai raspandite lanturi) e £2.5
Preturile la “distractie” (concerte, meciuri, castele/locuri de vizitat, evenimente) sunt majoritatea intre £20 si £50 de persoana

Transport
In Londra, foarte bine pus la punct. Intre orase, trenuri regulate si moderne. Marile orase sufera de lipsa metroului si de aglomerare. Totul foarte scump! Cateva exemple: un bilet de tren Bristol – Londra – retur poate fi £60 in weekend dar ajunge si la £200-250 in timpul saptamanii luat de pe o zi pe alta. Un abonament de tren Bristol – Birmingham = £6.000 anual! Autobuzul de £80-200 in functie de zone.
In multe zone (inclusiv Bristol) sunt preferate autoturismele, toate familiile au 2. Din cauza volanului pe “partea gresita” piata e relativ inchisa si costurile de achizitiile mici – cu pana la 50% mai mici decat in Franta, Germania etc. Cu £500 poti gasi o masina decenta de 15-20 ani vechime, intretinuta si poate mai buna decat o Dacie Logan noua 🙂
In schimb asigurarea si service-urile sunt scumpe. La inceput o asigurare poate costa £2000-3000 ! pe an (in functie de varsta si locatie). Exista un sistem bonus-malus (“no claims bonus”) care reduce pretul asigurarii destul de mult – dupa 3-4 ani de istoric fara incidente. La service-urile de cartier manopera e £50, la reprezentanta £100 sau mai mult
Infrastructura e foarte OK, autostrazi cu 3 benzi + urgenta, multe drumuri expres (cu bariera intre sensuri), late, bine semnalizate, sigure etc. Nu la fel de multe ca in Germania/Franta, dar soferii sunt mult mai atenti si mai corecti in trafic. Cand ma intorc in UK dupa o vizita prin Europa observ o diferenta destul de mare – ma simt mult mai in siguranta in UK.
Nu se plateste nici o taxa pe autostrazi (cu cateva exceptii – poduri, tuneluri). Exista un “road tax” anual in functie de poluare – de la zero (electrice) la £500 (motoare mari). Media e £100-150 pe an. Probabil si accizele la combustibil sunt mai mari, pretul mediu al benzinei e £1.2 – £1.3 – mai mare decat in Europa.

Administratie
Punctul forte al tarii si marea surpriza cand m-am mutat aici. Totul este foarte usor de facut, on-line sau trimis prin posta – Royal Mail este foarte sigura, se trimit acte in original fara probleme.
Singurul formular care mi-a dat batai de cap a fost cel de rezidenta permanenta – 80 de pagini! de completat (nu toate sectiunile erau valabile pentru situatia mea) si un dosar maricel de dovezi de rezidenta din ultimii 5 ani care a trebuit sa le adun. Pastrati toate contractele de chirie, facturile de council tax, utilitati, fluturaii de salariu – tot! – pentru acest pas.
Cand cumperi o masina se face un contract formal scris de mana si vanzatorul completeaza un formular on-line. Cumparatorul primeste acasa noua carte de identitate in 2 saptamani. Asta e tot 🙂
La o ipoteca pentru casa noua (experienta mea), un singur drum este facut pentru validarea/verificarea pasapoartelor – la biroul de solicitors local. Brokerul de ipoteci vine acasa, banca vorbeste la telefon cu tine, actele vin prin posta, le semnezi si le trimiti inapoi, transferul de avans se face on-line – foarte simplu si lipsit de stres.
Cand cumperi/vizni o casa second hand lucrurile sunt mai complicate, intervine negocierea pretului cu proprietarii (care se pot razgandi sau cere mai mult ulterior), transferul ipotecii, gasirea vanzatorilor pentru casa veche etc. E un intreg “dans” care se face in lant – si vanzatorii trebuie sa-si gaseasca mai departe de obicei – si depinzi de tot “lanul slabiciunilor”.

Sistemul medical (NHS)
Gratuit pentru oricine are nevoie. Medicii generalisti (GP) sunt cam slab pregatiti si nu fac fata (programari peste 2 saptamani). Dar daca ajungi la urgenta / specialist, sunt foarte buni si bine dotati. In functie de specialitate si zona, programarile pot fi si la 6 luni distanta din cauza lipsei de personal/fonduri din spitale. De aceea este recomandata o asigurare privata care costa maxim £200 pe luna “full” (inclusiv tratamente specializate pentru cancer). Sunt si asigurari unde platestsi £40-50 pe luna si exista un plafon de decontare, peste care platesti din buzunar – sau astepti dupa NHS.
Medicamentele sunt gratuite dar adultii platest o taxa de farmacie de £8.60 per item. Se poate face un “abonament” de £29 pentru 3 luni daca sunt tratamente de durata. Multe tratamente sunt gratuite in totalitate – boli cronice, femei insarcinate, copii, batrani etc.

Educatie
Gradinite de stat – sublime dar lipsesc cu desavarsire. La privat, intre £800 si £1200 pe luna. Destul de scump.
Copiii mei sunt mici, nu am ajuns inca la sistemul scolar dar exista un “rating” OFSTED pentru fiecare scoala – reports.ofsted.gov.uk/
Din cate am inteles scolile de stat sunt OK in mare parte dar cine isi permite trimite copiii la “grammar schools” care costa £12-15 mii pe an.
Site-urile de imobiliare ofera de obicei o harta cu scolile din zona si rating-urile lor — important pentru parinti.

Viata sociala
Mi-a fost destuld de greu sa imi fac prieteni la inceput. Englezii sunt reci, la 5 fix sparg usa si petrec serile/weekendurile in familie, nu isi primesc colegii acasa la un gratar/sprit etc.
Sunt destul de rasisti cu polonezii, romanii – considera ca au venit prea multi si le fura joburile si le aglomereaza sistemul medical/scolile etc. Dar vorba bancului – daca un emigrant fara bani, contacte, fara sa stapaneasca limba, ti-a furat jobul – atunci o meriti 🙂
In IT e mult mai bine – sunt mai multi specialisti emigranti si oamenii sunt mai deschisi. Eu nu am avut niciodata probleme sau discriminari din cauza ca sunt roman, dar am auzit povesti de la prieteni / cunostinte.
Am un cerc apropiat de prieteni – toti romani. Facem cam toate petrecerile, Craciunul, revelionul impreuna si ne ajutam unii pe altii. Contribuim cum putem la comunitatea romaneasca, in jurul preotului si bisericii din Bristol – fara sa fim excesiv de bisericosi. Toti am prins radacini aici, majoritatea au rezidente sau cetatenie britanica si nu vedem cum ne-am muta vreodata inapoi – sau in alta parte.
Dar.. cu Brexitul.. cine stie 🙂

Poate am omis unele aspecte, poate costurile nu sunt 100% corecte – documentati-va bine inainte sa faceti calculele si sa va decideti. Pentru orice intrebare va stau la dispozitie in comentarii.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.