parinti-la-scoala

Citeam articolul acesta și mi-am adus aminte că am poza asta în telefon de câteva zile, pusă ca memento la ceva ce voiam să scriu despre părinți și școlile unde le învață odraslele.

În curtea școlii la fiica, nu au voie persoane străine. Cu pază la poartă, poartă de metal, nu ar trebui să intre nimeni. Clasele mici sunt scoase din clasă exclusiv de către învățătoare, nu sunt lăsați singuri nicio secundă, sunt predați manual către părinți, bucată cu bucată.

Fiecare clasă, când vine, vine singură, în mod normal există diferențe de minute între ele, suficient timp ca părinții să își ia ghemotoacele de iubire și să se ducă-n…să se ducă acasă sau unde au ei treaba.

Well, aici apare problema. În fiecare nenorocită de zi, deși TOTDEAUNA copiii vin în această ordine, părinții formează un grup compact la poarta școlii, călcându-se practic pe picioare ca să…ceva, nu știu. După care, ineluctabil, se întâmplă același lucru, de fiecare dată. Câțiva părinți intră în curte, deși copiii lor nu au venit, dar ei trebuie să intre, curtea se vede altfel dincolo de gard și se pot repezi să fie primii, în caz de ceva, gen atac aerian, gaze de luptă sau ceva de gen.

După care, din spate, se aud voci furioase de doamne de Pantelimon Da’ ce, fată, noi suntem mai proaste, ăia de ce intră și noi nu?? Hai și noi! Și cam aia e, acela e momentul când toți intră buluc în curtea școlii și se duce naibii orice fel de ordine, curtea devine un haos de părinți care urlă după copiii lor, învățătoarele se uită aiurite peste tot, încercând să repereze copiii, pe scurt, o românească clasică.

În fiecare zi. Ce și cui să explici că le-ar fi mai bine copiilor, dacă ar sta dracului după gard, că e mai civilizat, mai elegant, mai sigur?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

46 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Din amanunte din astea iti dai seama ca tara asta nu are nici o sansa.

    • #2

      Aia care dau downvote sunt pesedeii care asteapta sa vina dragnea sa salveze Romania de hidra cioloshanista.

    • Tara aia nu are nici o sansa din cauza subspeciei ” ce nashpa e la noi ,ce perfect e la ei”.
      Asa e ca stai intr-o tara d’aia civilizata si ai copii la scoala si acolo nu e la fel?

  2. #4

    La școala noastră copiii se luptă din greu să treacă prin grupul compact de părinți, ajung săracii cu hainele rupte, sfâșiate, cred că ieșirea de la școală este cel mai traumatizant moment al zilei. E mai rău ca la coadă la carne.

  3. Deci scoala nr. 1.
    Un quick review? 😀

    • #6

      plin de free inhabitants. dar e decenta ca locatie si, din ce inteleg, cei ce isi duc plozii la scoala cea mai apropiata din oras, au onoarea de a da peste mult mai multi mexicani.

    • Ok, pana la scoala mai am. Momentan nu stiu cum sa o conving pe nevasta-mea ca Gradinita nr. 1 e totusi ok. Ii e frica de “diversitatea faunei”.

    • #8

      la gradinita nu e bio diversitate, ca nu e obligatorie. doar la scoala. iar gradinita este probabil cea mai buna si mai misto gradinita din Ilfov, incluzand bucurestiul

  4. Pe vremea mea, veneam singuri acasa, de la scoala.

    • #10

      pe vremea ta erau 2% din masinile de acum.

    • #11

      #generatiacucheiadegat

    • #13

      Arhi, asa e, s-a intensificat traficul, dar si panica parinteasca a inregistrat cresteri masive si, pe alocuri, neintemeiate.
      Eu si cei din generatia mea (’89 ) ne intorceam singuri, iar mamele noastre ne lasau mancarea in frigider, noi o incalzeam la aragaz (canci cupotor cu microunde), si mancam. Gazele erau la fel de inflamabile si in 96 si acum, si totusi, toti cei care nu aveam bunici prin zona procedam asa.

      Am niste cunostinte cu un copil care anul asta in Decembrie face 9 ani. Am asistat de curand la o faza care mi-a dat de gandit. Ajutam toti la o treaba casnica si se apropia ora mesei. Nu aveam destula paine. Ideea de a trimite copilul sa ia paine (magazinul este la nici 100 de m de casa, efectiv vis-a-vis de bloc, cu o trecere de pietoni nesemaforizata) a fost intampinata cu “Cum sa trimiti copilul sa ia paine, daca da masina peste el?” .

      Plm. Pai sa-l tinem in casa, intr-o bula, nu?

    • #14

      well, eu am vazut in piata unirii o fetita de maxim 10 ani facuta zob pe trecerea de pietoni de un taxi. care tximetrist s-a dat jos si urla la trupul fara viata Ce ai facut fa, m-ai bagat in belele? dar, cum ziceam, nu asta e ideea, ci faptul ca e distanta mare si nu ai cum sa ajungi pe jos

    • Trei motive pentru care nu-ti vine sa lasi copilul sa vina pe jos:
      1. Trafic
      2. In caz ca pateste ceva (il ia careva la bataie sau ceva) lumea e absolut nepasatoare
      3. Gandul ca parintii tai au fost inconstienti sa te lase sa faci asta. Eu in clasa a patra plecam din Militari si ma duceam de unul singur pana in Calea Grivitei la bunica-mea (178 pana la gara apoi trolebuzul 86). Tu l-ai lasa pe copilul tau sa faca asta?

    • #16

      Pot sa consider punctele 1 si 2 valide, dar 3 in nici un caz. Parintii mei erau departe de inconstienti. Erau fix la mijlocul drumului. Nici panicarzi, dar nici inconstienti.

      In acelasi timp recunosc ca e mai greu sa cresti un copil in Bucuresti decat in provincie.

  5. #18

    ca fapt divers si cultura generala ca va trebui si eu sa trec prin asta, de ce merg parintii dupa copii ? cand mergeam la scoala (da, cu cheia de gat) din clasa 1 mergeam de unul singur, ca ai mei erau la munca. inapoi la fel. vreo juma de km de casa, intr-o zona frecventata si acuma de ursi (racadau brasov).

    • #19

      pentru ca sunt la distanta mai mare de atat, de exemplu. si ca pe bulevardul extrem de aglomerat pe care ar trebui sa mearga nu exista trotuare, daca vrei sa mergi pe jos, o faci printre masini.

    • #20

      acu sper sa nu sun rautacios, ca nu sunt, dar de obicei la noi in bv sunt 2-3 scoli / cartier. e destul de greu sa stai chiar asa de departe de o scoala astfel incat copil sa trebuiasca sa travereze bulevarde mari sau mai stiu eu ce. in bucuresti e alta situatia ? sau e vorba de scolile premium la care toti vor sa ajunga ?

    • #21

      eu stau in orasul pantelimon. si fata de altii, sunt relativ aproape, sunt unii mult mai departe

    • #22

      Tu compari anii 80 sau 90 cu prezentul !? Esti un romantic incurabil. Pe langa faptul ca numarul de masini s-a marit considerabil si implicit numarul de soferi cretini care merg cu 100 km/ora pe stradute , avem si mai multi violatoti/rapitori/psihopati .

    • #23

      bine, si comparatia brasov-bucuresti e funny, cat timp brasovul, ca populatie, e mai mic decat balta alba

    • #24

      foarte amuzanta comparatia, avand in vedere ca raportul populatie/scoli in orase ar trebui sa fie cat de cat constant indiferent ca e bucuresti fruntea tarii, balta alba sau brasov.

      am stat in 4 cartiere diferite in brasov si nu trebuia in nici un caz sa traversez muntii sa ajung la o scoala/gradinita.

    • #25

      pai, nici in bucuresti. doar ca eu, cum ziceam sunt pantelimonez

    • #26

      Am citit aproape toate comentariile de pe aici si am ajuns la o concluzie:sintem o tara de sclavi si de ciobeni care stim numai de ,,bîta”!Si DA mi-ar place sa fiu SECURIST sa rup in bataie toti violatorii,psihopatii si soferii gen taxistu’ care urla la fetita omorîta pe trecerea de pietoni si ratatii de merg cu 100 la ora pe ,,stradute” si DA asi vrea in timpul liber sa fiu CALAU, o fac gratis doar sa bage iar legea martiala,sa fim si noi ochi pt. ochi si dinte pt. dinte ca aia mai destepti ca noi si care ,,mai” au un ultim instrument pt.responsabilizarea acestor lighioane umane:moartea!…..Si pe vremea lui nea Nicu daca te ,,baseai”aiurea avea grija un ,,tablagiu” sa-ti inmoaie ,,clontu’ ” si nu mai aveai ,,tupeu”de om liber si fara griji!!!

  6. #27

    bai oameni buni voi nu ati invatat ca legile si regulile se aplica exclusiv altora?

  7. #29

    Al mare de la scoală până acasa face 2-3 minute,se duce si vine singur.Are colegi de clasa care stau in acelasi bloc si dimineata unii dintre parinti ii duc si la prânz ii iau si ii duc cei 300 de metri pana acasa.Nu stau in afara incintei scolii ci chiar pe trepte buluciti ca la cozile consumatorilor de aghiazma.Dimineata a trebuit sa urc pana in clasa sa semnez un tabel cand sa ies o dromadera postata in usa il imbratisa pe fi-su cu disperarea mamei care isi conduce băiatul plecat pe front.A stat un minut in usa nu putea sa intre nici aerul.M-am enervat si i-am spus da-te in plm din usa.S-a uitat indignata ,ca face ce vrea cu copilul ei .Fa in mm ce vrei dar lasa-ma sa ies vertebrata proasta.Stau in plm in gramada ordonata si te freci de toti peretii ca sa intri sau iesi.

  8. #30

    Am o scoala in coasta blocului. Cand ies copiii in recreatie zici ca dau tatarii. Ai cunostinta de asa ceva? :-))

    • #31

      nu sunt bre responsabil de aparitia tuturor tatarilor din bucuresti:)))))))))

  9. Poți să-i strecori o vorbă paznicului de la poartă (că ar trebui să fie unul) că dacă mai lasă pe cineva să intre fără permisiune îl reclami la poliție.

  10. #36

    noi avem noroc ca nu putem ajunge la scoala sa recuperam odrasla, asa ca o recupereaza afterschool-ul. tind sa cred ca intr-un mod mai civilizat, cel putin bunica asa a spus dupa primele 2-3 zile cat a supervizat preluarea.
    dar buluceala nu cred ca apare numai in astfel de situatii, este un sport national la romani…

  11. #37

    Eram in clasa intai si il pusesem pe un coleg sa ma cronometreze cat fac la 50 m sprint. S-a luat un tiganus de mine, mi-a dat un pumn, i-am dat si eu unul, si-a chemat fratii mai mari, am fugit acasa si abia am reusit sa descui usa.
    In anii urmatori era unu poreclit “şuțu” care ma teroriza mereu si-mi lua pachetelul. Cumva, mi-as fi dorit si eu sa fiu adus si luat de la scoala.
    Este vorba despre aceeasi scoala din imagine, dar care avea un aspect bacovian. Ca idee, blocul meu se afla dupa casa din plan indepartat.

  12. #38

    eu cand eram mic in 1-4 mergeam cam 10 minute sngur pe jos de acasa pana la scoala si alti colegi mergeau si vreo 15-20, acum vad ca sunt parinti care isi duc copilul pana in clasa si il aseaza in banca si dupa aceea ne plangem ca avem o generatie de fatalai

    • În anii ’80, făceam 30 de minute cel puțin. Acum în Măgurele e autobuz care-ți lasă plodul de unde știe el să vină acasă. Bai e ca la americani, chiar si autobuzele (microbuze) sunt galbene!

    • #40

      dar mergeai la o scoala considerata mai buna sau cea mai aproape scoala era la 30 minute de tine?

  13. În Măgurele se iau “ghemotoacele” din clasă. Nu iese nimeni din clasă până când nu faci eye-contact cu învățătoarea! Ochi în ochi, să ne înțelegem! 😀

    • #42

      Koor in koor nu mere? Mai am si alte variante. Bunul simt ma opreste insa din elan.

  14. #43

    Niște țărani, părinții ăștia de la tine de la școală. Auzi, perpedeși…

    Păi la mine, numai domni.
    Nici nu se dau jos din mașină…. Blochează ieșirea din curte, unii peste alții – apoi incă 20 de minute claxoane si înjurături ca să și iasă (pe o străduță cu o singura bandă).

    • #44

      stai linistit, ca isi lasa masinile 20 de metri mai incolo, blocand strada. toti.

  15. #45

    Aceeasi problema si la renumita scoala nr 56. Cand ploua, e jale, copii ies la si 45′ si abia la fix il recuperezi. Strada din fata scolii este cu sens unic dar exista mereu un bou care o blocheaza.

  16. #46

    La noi la școală tot așa: teoretic părinții nu au voie să intre. Practic, toți se bulucesc ca la tigăi asupra învățătoarei și o întreabă zilnic „cum a fost azi?”, „cum s-a descurcat?”, „a fost cuminte?” plus variațiuni pe aceeași temă. În fucking clasa a 4-a! Și pe cei de-a 5-a tot așa i-am văzut, buluc în curte, doar că nu mai coboară nicio dirigintă cu ei.

    PS: fiu-meu vine singur acasă din clasa 0. Dar mno, Timișoara, școală de cartier, străduțe puțin circulate. Plus a lot of fun pentru că mama nu află decât rar ce-a mai făcut odrasla pe la școală (de regulă doar vorbește și în pauză și în ore, și cu rost și fără rost; cam ca mă-sa :D)