cofraje

Pe vremuri, în neguri istorice demult apuse, nu se găseau ouă așa, unde voia mușchiul tău. Pentru că nu se găseau, punct. Toate mergeau la export, iar în magazine ajungeau rar, câte un lot de refuzate.

Partea drăguță e că nu puteai cumpăra ouă dacă nu aveai cofraj să dai la schimb. Imaginați-vă că stați la o coadă de 1000 de persoane, și nu e deloc exagerat numărul, ajungeți, după 2 zile, la rând și nu puteți să vă luați cele 2 cartoane de ouă, maximul pe care îi puteai cumpăra, din cauză că nu aveai cofraj la schimb.

Prin urmare, cofrajele nu se aruncau sub nicio formă. Dacă se spărgea vreun ou înăuntru, ceea ce era tragic, spălai ușor locul și le puneai la uscat. Nu se știa când ai nevoie de un cofraj, poate bagă ouă la Alimentara.

Da, băi copii, așa viață am avut noi în copilărie.
Mi-am adus aminte de mizeria asta când, dimineață, am deschis un cofrag de ăla dublu de 30 de ouă și, pentru o secundă, am fost tentat să pun cofrajul ăla undeva, bine.

Dacă cumva o să am nevoie de el, ce mă fac, fără cofraj?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

146 comentarii Adaugă comentariu

  1. Si tata inca e afectat bine de comunism. Orice ma vede ca vreau sa arunc, vreo sfoara, un carton, o bucata de plastic, o ceva, tre` sa o puna el la loc sigur ca nu se stie cand avem nevoie de ea. Noroc cu mama care le ia pe urma si le arunca. :)))

    • Mi-am amintit o faza. Stiti voi folia aia ce e pusa pe ecranul telefoanelor, folie pe care scrie modelul procesorului, firma si alte bazaconii, ea se da jos si ramane adevarata folie de protectie. Ce a facut tata cu prima folie? A lipit-o pe geamul la bucatarie, sa fie acolo, daca intra natiunea in criza de folii d-alea? La fel a facut si cu niste sireturi de la o pereche de adidasi de-ai mei ce se rupsesera. Nu, nu i-a lipit de geamul de la bucatarie, dar i-a pastrat el undeva. Peste 2 ore daca-l intrebi unde a pus vechiturile astea nu mai stie.

    • #3

      Mai ales daca vrei sa arunci ceva viu colorat 😀

  2. #4

    De fiecare data cand imi aduc aminte de vremurile alea, ma gandesc la desteptii care spun “ce bine era pe vremea lu’ ceausescu!” si imi vine sa-mi rup de la gura si sa le cumpar un bilet de avion pentru Coreea de Nord. Dus

    • #5

      da ma, dar a platit datoria tarii. si toti ne descurcam. si era bine, ca mai furai una, alta, de la fabrica. era bine, ma. aveai casa de la partid, aveai loc de munca, daca erai baiat de treaba, dupa cativa ani puteai sa ai dreptul sa cumperi si o dacie…era bine, ma sorinele, ma.

    • #6

      trolling ieftin. stii tu ca avea tara datorie… ce sa zic.

    • Plus ca soia nu era un produs de lux, ca astazi, puteai sa fii vegetarian fara sa se uite lumea stramb la tine.

    • #8

      ce buna era sunca aia de 64 de lei, din soia…

    • Gaseai fructe de mare in toate macelariile, nu numai la restaurante de fite – gemeau rafturile de creveti vietnamezi.

    • #10

      mama ce buni erau aia, se umflau in tigaie. parca erau 18 lei cutia. stiu ca duceam multe sticle si borcane a centrul de colectare sa iau o cutie dinaia. baiat amarat.

    • #11

      @rumbu si acum imi aduc aminte cu drag cum am vomitat si sufletul de la creveti prajiti in untura pt ca ulei pula.

    • #12

      Atunci romania era a ta boule nu a străinilor, dar ce căcat contează un așa mic detaliu pentru tine

    • #13

      si daca, “boule”, tu si ai tai nu aveati ce manca … a cui era tara? unde era mancarea ta – daca nu la export?

      1
    • #14

      @pmk: Romania nu era a TA ci a unor politruci in frunte cu nea Nicu. Si nici macar TU nu erai al tau. Tot ei te detineau si pe tine, luau ei toate deciziile in locul tau.

      1
    • acu’ ştim şi că pmk înseamnă “pulămik”.

      dar să nu divagăm, şi mie mi-e dor de creveţii ăia 🙂

    • #16

      Bai pmk, ia zi-ne ma si noua, cam ce varsta aveai tu atunci de stii asa bine? Stii din proprie experienta sau asa ai auzit si tu? Era Romania ta, ba boule? Ia spune-mi, cum profitai tu de Romania ta… Ia sa te fi dus tu in piata palatului de exmplu si sa fi strigat din toti bojocii Romania e a mea baaaa!!!!!! Ia sa vezi tu ce s-ar fi intimplat dupa aia…
      P.S. Aveam cam 16 ani cind pe strada, in fata mea, militienii au retinut un “cetatean” care declama tare si raspicat “Ceausescu, PCR!”. Poate fiindca nu o facea in cadru organizat?

    • #17

      V-am răspuns la toți dar meșterul nu a aprobat comentariul. Mereu au fost oameni care au sustinut sistemul, indiferent cat de corupt era, pentru bunăstarea proprie. Dar cum plm sa negi realitatea atâtor realizări din epoca aia și sa nu vezi contrastul cu jaful și sclavia de azi. Cei ce profită de sistem o sa il susțină indiferent de cât de penibili ar trebui să devină pentru a o face. Asta sunteti voi în susținerea felului in care tara asta a fost transformată din self sustainable in colonie de muls. Altfel v-ar deranja situația actuală și modul in care suntem folosiți, ca nație, pentru avansarea agendei altor puteri.
      Bine sunt constient ca am prea multe așteptări de la voi, gen patriotism, identitate națională, ură pe ipocrizie.

  3. #18

    Si soacra-mea le aduna. Is foarte bune de aprins focul la gratar.

  4. Am citit undeva că primele stilouri cu bilă, pixurile adică, produse de BIC, pentru piața europeană trebuiau să fie cu filet, ca la o adică să poți schimba pasta (cu toate că practic nimeni nu făcea asta) spre deosebire de cele pentru piața americană care erau dintro bucată. Europenii, mai săraci atunci, nu concepeau să aruce pur și simplu teaca aceea de plastic după golire.
    Cine mai ține minte că în România atunci cînd a apărut laptele la pungă mamele și bunicile noastre spălau și păstrau acele pungi… Sau că se dezvoltase o adevărată industrie a reîncărcării brichetelor „de unică folosință”…

    1
    • #20

      Dar sticla de plastic returnabila de la Pepsi?

    • #21

      si cine avea bricheta chiar era smecher

      1
    • #22

      pentru ca, dintr o cutie de chibrituri de 50 se bete, mergeau maxim 10. in your face, MB!

  5. #23

    Se dădeau și fără carton, fie oprea contravaloarea lui (ca la sticle) fie transferai pe loc ouăle din carton în sacoșe. Cofragul se oprea pentru o depozitare mai simplă a ouălelor, frigiderele parcă nu aveau loc special pentru ouă sau încăpeau ca și azi între 6-10, unde să bagi 40 o dată (sau 30, nu mai țin minte cât avea un cofrag) astfel ocupa un rând în frigider.

    • #24

      deci se dadeau fara carton, doar transferai ouale. aham.

    • #25

      Si ajungeai ca la iesire sa spargi jumatate din ele din cauza imbulzelii. Hai spune drept.

    • #26

      Da, coa, cand aveai 200 de nemancati in spate, disperati ca nu mai prind, stateai tu sa transferi cu grija 30 de oo din carton in sacosa ta; ba chiar mai venea un secretar de partid sa te ajute, asa de bine era pe atunci.

    • #27

      yep, un coneseor. se bateau ciorile parte-n parte ca sa intre la rand, erau de astia care faceau de paza sa nu se bage in fata, femeile urlau, strivite de usa metalica din spatele alimentarei, dar tu stateai calm si transferai oua:))))))))))

    • #28

      Poate transfera oul din dreapta pe cracul stang.

    • Poate e omul din Ardeal. Acolo lumea era mai civilizata, nu se imbulzea nimeni, va rog domnu’ Pop sa va ajut sa va aranjati ouale?

  6. #30

    Peste câțiva ani când se reciclează cartonul selectiv o să trebuiască să il pui separat

    • #31

      o sa pun pe dracu. asa ma stii, degraba respectătoriu de legi?

    • #32

      eu as pune si cojile de oua dupa dimensiuni. ce face ocd-ul din om.. german adevarat! :))

  7. #33

    Tin minte ca acum o luna sau doua am indraznit sa comentez in grupul “copilaria anilor 1970 si 1980” la ceva poze care aratau oameni la diverse cozi si in autobuze pline ochi. Si la un comment simplu ca sa nu uite astea cei care sustin ca era mai bine, au sarit pe mine vreo 10 ca ce stiu eu, ca eu am avut doar 3 ani la revolutie si deci nu am dreptul sa comentez. Ca erau de toate, si te descurcai, si ca unu producea piese de fonta pe care nemtii le topeau de bune ce erau acele piesele, dar aveau de lucru si toata lumea avea o casa si nu mureau de foame. N-am fost strain nici de acuze ca sunt sluga la americani (deh, lucrez la o multinationala americana), si ca era mai bine cu rusii ca aia aveau grija de noi si ceausescu era ca un tata care ii iubea pe toti… I-am lasat in plata lor ca pe astia nu ii mai schimbi in gandire, dar le-am sugerat ca daca le e dor de comunism, Coreea de Nord accepta straini.

    • #34

      Cam aiurea…rusii nu-l iubeau absolut deloc pe Ceausescu
      Si asta cu descurcatu’…eu nu vreau sa ma descurc, vreau sa merg la magazin si sa iau ce-mi trebuie fara bataie de cap. Si mai sunt unii cu argumentul ca ce ne trebuie atatea, uite care aruncam acum din ce cumparam, uite cati grasi avem acum (probabil sunt aia pe care nu-i lasa inima sa arunce :))
      In fine, nu-i intereseaza ca acum avem libertate, care, dupa mine, e singurul lucru sfant din lumea asta.

    • #35

      daca le platesti biletu si le spui ca pot folosi si in coreed de N un site de barfa gen fb unii vor accepta sa plece 🙂 pacat ca nu vorbesc aia romana ca multi sigur ar pleca.

    • #36

      radeti, voi, radeti, Harapi Albi, dar cel mai bun kimchi din lume in Coreea de Nord se face, aia din sud nu stiu sa il faca cum trebuie. Mai interesati-va.

      Eu de cand s-a deschis pe langa mine o bomba coreana tinuta de un *nord-coreean* (sau urmas de) nu mai mananc din mana alora din sud.

  8. #37

    le mai povestesc copiilor d-astea de pe vremuri. ca nu aveam desene animate decat duminica putin. ca nu aveam decat mihaela, balanel si miaunel si mai rar lolek si bolek. ca nu erau tablete, smartfoane. ca telefonul de la bunica ala cu fir chiar se foloseste la vorbit. ca gri, ca negru, ca naspa.
    si de cele mai multe ori imi iau cate un “hai ma tati lasa-ne cu chestii de-astea triste”.

    • #38

      btw: le-am la aia mici lolek si bolek si mihalea de pe youtube. nu au fost foarte impresionati.

    • #39

      Acuma sincer… Nu e ca si cum nu erau telefoane mobile pentru ca era comunism… O vad tot mai des spusa in contextul asta. ‘Ar fi fost permise?’ e intrebarea de fapt.

    • #40

      @ m0fo: totusi, pe coana Leana n-ar fi oprit-o nimeni sa zica ceva de genul: ” da’ ce nevoie au obositii astia de smartphone? Ce, 33 10’le romanesc nu le ajunge ca sa vorbeasca la telefon cele 10 minute permise pe zi?”

    • #41

      era la vremea aia un serial de desen animat ciudat, Oblio. erau si desene animate celebre la tv, cam in ultimii 5 ani ai anilor 80 s-a “austerizat” de tot programul la televizor, pana atunci mai erau, si inainte de ultimul cincinal 😀 programul era mai mult de doua ore.
      imi amintesc de Gala desenului animat, Popey, Tom si Jerry, Mickey Mouse, etc, apoi alta emisiune de care imi aduc aminte e Meridianele cantecului, sau asa ceva, cu muzica mixta, si romaneasca si straina, radioul la fel, a avut si vremuri mai normale, imi aduc aminte ca inregistram muzica de la radio pana prin ’85 cand totul s-a dus dracului.
      situatia, din punctul asta de vedere, a fost mai relaxata pana cu cativa ani inainte de revolutie, aia a fost de fapt perioada cand ne-au luat totul.
      eram adolescenta in anii 80 si-mi aduc aminte foarte bine etapele astea.
      muzica din discoteci (care se inchideau la ora 10, dar parintii mei au prins si cand se inchideau pe la 3 noaptea) nu era romaneasca (numai daca era vreo trupa in concert), nu stiu daca e cineva pe aici care mergea pe vremea aia prin Club A, Preoteasa, Tei (studentesc) sau, National de la teatrul national.

    • #42

      ah, si mi-am adus aminte de discoteca Mozaic, care apare intr-o scena din Alo, aterizeaza strabunica, dar Mozaic cu National erau ca Pepsi si Coca Cola, cine prefera sa mearga in una nu mergea in cealalta :))

  9. Nu știu voi, dar eu chiar mai păstrez un carton din ăla. Când cumperi de la țărani, e foarte bine venit.

    • #44

      Sau cand aduci provizii de la mama de la tara. 🙂

    • #45

      Sunt si din alea, de plastic, care se inchid , protejandu-le.

    • #46

      @Curly, eu vorbesc de toate tipurile de cartoane/cofraje de ouă (de 30 bucăți, 20, 10, 6, din cartonul ăla din poză sau din plastic; deși cofrajele din pastic se sparg/strică mai ușor).

  10. #47

    Nu tin minte ca mergeam cu cofrajul la coada. Le puneam in plasa. Cat blestemam cand vreun pensionar dadea alarma ca “are” oua sau unt sau pui si ma trimiteau ai mei de la joaca/sport la coada…
    Apropos de sport. Pe vremea aia rarb vedeai copil obez. Acum ii vad pe unii care, copii fiind, nu cred cau au lergat 100m.

    Calimara de cerneala super, sugativa aia infecta, stiloul cu cap de panda:))

    Bai ce mizerie…
    Anul 1990, in excursie in Viena. Intra niste amici in Billa. Ies cu ceva alimente si vreo 5 pungi Billa goale. Ii intreb” ce faceti cu pungile alea?” Raspuns:” le dau cadou”….. No comment.

    • #48

      sport mai mult se facea nu de buna voie ci de nevoie. televiziune 2 ore seara cu nea nicu si ale lui noi culmi de civilizatie si progres, cinematografe ruland pana la nebunie filme sovietice, cehesti, ploneze sau nord coreene sau hollywood din anii 50 si 60, evident ciopartite de nu le mai recunosteau autorii, librariile pline de pseudo literatura, iar aia care era, era cenzurata de ii plangeai de mila. asa ca mai bine ieseai sa bati o minge (o basica de plastic, aia de 18, sau de cauciuc, aia de 35, ca cine avea una de piele o tinea de bibelou si oricum acele de umflat erau marfa de contrabanda) pe un maidan (eh, d-astea erau din belsug). iar lipsa obezitatii tind sa cred ca era mai putin efectul excesului de sport cat mai degraba al lipsei mancarii.

    • #49

      nu prea aveau cu ce sa devina obezi. sincer acu

    • #50

      Cand n-ai mancare, cam greu sa fii gras.

    • #51

      Brifcor Quick Cola Zmeurata savarine cartof amandine. Paine la greu. Japoneze, batoane, eugenii, merdenele, langosi, gogosi, jumari, slanina, margarina sau unt, branza topita, macaroane cu branza de vaca si zahar… Tocanita de cartofi ( doar cartofi) cu paine si gogosari… Se gaseau solutii..dar curtea scolii combatea bine.
      Puteai gasi bule de educatie si cultura. Macar in familie.
      Am cateva regrete dar nelegate de sistem.

    • #52

      Si o multime de cluburi, electrotehnica, chimie, navomodelism, aeromodelism, dans, pian, sah, carting, tir, telegrafie, informatica, pictura…
      Cam bate vântul acum 😀 a devenit ceva de fițe.

    • #53

      Vai ce jmeker esti tu, beaneai pula la toti! Dar de kuldusii dealde mata care aveu punga de la Ion Ratiu, ori de la FSN cum de ai uitat?

      A fost el la Viena sa se rada de fraerii care eseau din Billa…

    • #54

      @jeleu, ar trebui sa folosesti conditionalul aici. solutii ar fi fost DACA le gaseai. tot ce zici tu acolo eu le aveam aproape exclusiv facute in casa sau de la “casa de comenzi”. adica oricum in cantitati mici, asa cum nu te ingrasi nici de la mcdonalds.. si da, in ciuda lipsei din magazine toti “se descurcau”, avea frigidrele / congelatoraele pline cu de toate pentru ca toti aveau un var/unchi/bunic care fie statea la tara si le crestea, de multe ori “ilicit” sau “lucra” la cap si le fura de acolo, impartindu-le dupa aia mai departe mai mult sau mai putin la schimb cu alte produse, electronice si industriale, furate la randul lor din fabricile producatoare de cei de la oras.

      sa aducem aminte de televizoarele color care se dadeau pe lista de cativa ani, nu ca acum cand il scimbi la 2 ani ca ala nou are 5 pixeli in plus si andoidul nu mai 5.1.0 ci 5.1.1? ca daciile 1300 si 1310 aveau si ele liste de asteptare de 7 ani? ca un video vhs era ilegal, se obtinea doar prin contrabanda si costa cat juma’ de dacie (salariul integral pe cativa ani de zile) d-aia de o obtineai dupa ani de asteptare?

      ca o conluzie, si pe vremea aia, ca si acum, existau saraci, bogati si destul de multi dintr-o asa zisa clasa medie. saracii de atunci nu ti-i arata nimeni, pentru ca romania era in plin avant (unii mai plastici ar zice cadere libera), aia medii aveau in functie de cat de descurcareti erau pentru ca desi poate si-ar fi permis mai multe, ori nu se gaseau ori era ilegale, iar bogatii aveau de toate, doar ca atunci bogatii erau aproape exclusiv beneficiarii privilegiilor de partid, transmise din generatie in generatie, un sistem aproape nobiliar intr-un stat asa zis proletar.

      sa-l f*t in gura sufletului lui nemuritor pe ceausescu si pe toti care il plang, ca iar m-am enervat din cauza lui.

  11. #55

    Pentru cei care au rude sau prieteni la tara, si se aleg cu oua, dupa vizita, cofrajul asta e cel mai bun mod de a le transporta fara a le sparge.

    • #56

      nu poti sa-l tai in cinspe bucati de cite doua oo? nu se stie niciodata cind ai nevoie

    • #57

      eu aduc in cutii de 10.
      se organizeaza mai bine in frigider.

    • #58

      Vrei sa spui cofraj de cate 10 bucati.

  12. #59

    Ce s-a intamplat cu Ana “baiatul de la Unirii” ? 🙁 eram curios sa aflu deznodamantul.

  13. #65

    Cu pungile cum stai?

  14. Citeam ieri un articol despre cum a fost copilaria noastra si cat de cacacios era cu mancarea si tot. Acum citind ce ai scris tu imi dau seama ca oricum ar fi fost nu as vrea sa traiesc alte vremuri decat cele pe care le-am trait. Cu educatia ceausista.

  15. Pai zic sa nu uitam si de:

    – salamul cu portia: 200 grame pe luna (nu mai zic de cat stateai la coada sa-i iei si p-aia);
    – zaharul cu buletinul (luat pe lista de la alimentara din spate);
    – painea pe cartela.

    Sa le stea-n gat alora care zic ca era mai bine pe vremea aia…

    • #70

      un sfert de paine de persoana, pe zi. daca prindeai paine.

  16. #71

    Salut.
    Azi eram in statia de metrou Unirii si mi-a atras atentia o tipa. Ne-am privit trecator, si m-am urcat in metrou.
    As vrea sa o mai vad o data, cine stie, poate am noroc data viitoare…

    • #72

      S-o împingi in fata metroului?
      Recunoaște ca semăna puțin cu soacra-ta…

    • #73

      Am zis “o tipă”, nu o “hoaşcă”.

    • #74

      Vroiam sa te întreb clasicul “frumos la capitală?”. Dar a fost urât. …

    • #75

      @baxt tu esti din Bucuresti?

    • #76

      nu, e de la țară

    • #77

      Se zice “provincie” băi ariene.

    • #78

      @baxt mai e si varianta corecta politic cu territoires d’outre-mer.

  17. #79

    Ti-e dor de lipsa portocalelor și-a cărnii și-a untului și-a piinii și-a orice?
    Sau tu ești din aia care s-au “descurcat ” ?

  18. #80

    @Cezar ,nu cumva ai fost si tu profesor de istorie ?

  19. Io stiu pe unul care are tot timpul 10 kg de zahar in casa, 10 litri de ulei de masline, un congelator plin cu carne, capsuni si zmeura, legume. Si apa. Minim 2 baxuri de minerala si 2 de plata. Ceausescu syndrome…

    • #82

      Neeee,astia-s aia care se pregătesc pentru zombie apocalypse, sau al patrulea mandat al lui Ion Iliescu

    • #83

      Meh nea’ Mircea dar de ce domle’ nu e ok ? Eu personal prefer sa merg in metro si ce are termen de expiratie cam ± 1 an sa le iau la bax, merg la 3 luni si fac grosul de neperisabile si conserve care merg in camara. La alimentele perisabile, gen care sa le tii in frigider/congelator mi se pare idiot, ca nu tot timpul apuci sa manaci acasa si ajungi sa mananci carne veche de 2-3 luni, inghetata da se pastreaza dar tot veche este.

      @asurbanipal fabulezi. Eu de cand merg cu lista exportata din excel si cumpar la bax neperisabile, sunt mai bogat cu putin peste 100 euro pe luna, pentru ca impuls shopping.

    • Te uiti prea mult la Joerg Sprave pe slingshotchannel…

    • #85

      In caz de zombie apocalypse, fii sigur ca rezista mai mult decat tine.

      Nu e numaidecat “Ceausescu syndrome”. In SUA le zice preppers, si sunt multi, fir si iarba.

    • #86

      eu stiu pe cineva care face provizii de genul asta motivat: copil cu diabet destul de instabil dpdv al glicemiei, in cazul unor calamitati ar fi foarte nasol pentru ei daca nu ar avea provizii de orez/zahar/conserve/etc pentru cel putin o luna.

    • #87

      @Razvan, cred ca tu fabulezi.N-ai inteles ca omul ala are 10 kg de zahar permanent????????

      cum poti sa intimpini invazia extraterestrilor ,a zombilor sau a reptilienilor fara sa ai cel putin doua baxuri x30 ,de hirtie igienica cu 3 straturi ?????

      ma lasi?

  20. #88

    De stat la cozi n-am apucat ca eram prea mic, dar am fost folosit ca moneda de schimb cu vecinii cand mai luau chestii.

    Tin minte penele de curent. Dese si lungi. Bunica statea tot timpul cu lampa de gaz pregatita. Cred ca pana prin ’96-’97 a stat lampa aia prin casa.

    Nu tin minte lipsuri, mai ales ca ai mei aveau ceva gaini si mergeam cu un vecin sa luam lapte de pe la cineva din jurul Bucurestiului. Tin minte bidonasul de aluminiu.

    Tin minte frecarea de p(ardon)enis care era sambata la scoala. Mai ne scotea la mutat maculatura din pod jos si apoi de jos in pod. Mai impingeam vantul la vale. De-astea.

    Tin minte ca spalam borcane si le dadeam la schimb pe 10bani sau cam asa ceva.

    Tin minte cum s-a inchinat bunica cand a murit Ceasca si-a zis ca daca mai traia un an ne demola.

    • #89

      Eu saream de bucurie pe pat cand l-au executat. Si sunt (probabil eram si la 7ani) complet impotriva pedepsei cu moartea. Dar hei, calul de dar nu se cauta la dinti :))

    • #90

      Ma bucuram la penele de curent mai mult decat la venirea Craciunului: japca, talharie, dat in cap, maini pe la tzatze, maini rupand chiloti, degete cu inele te miri prin ce buzunare, mozol, viol, apa plata, mazga!!! Militia era vai mama ei!!!

  21. #91

    eu sau criminalul ala care stocheaza alimente ?

    “Art. 1. Constituie infracţiune de speculă şi se pedepseşte potrivit prevederilor Codului Penal cu închisoare de la 6 luni la 5 ani cumpărarea de la unităţile comerciale de stat şi cooperatiste, în scop de stocare, în cantităţi care depăşesc nevoile consumului familial pe o perioadă de o lună, de ulei, zahăr, făină, mălai, orez, cafea, precum şi de alte produse alimentare a căror stocare afectează interesele celorlalţi cumpărători şi buna aprovizionare a populaţiei. “. m.jurnalul.ro/scinteia/special/criza-si-ratia-alimentara-318831.html

  22. #92

    …sticlele de lapte cu gat gros si capac de folie de aluminiu stantat…pfff

  23. #93

    Am si acum, sub chiuvetă, in jur de 30 de pungi, sacoșele , plase, fi-mi-ar capu’ al dracu. Și nu, nu-s ecologist. Și ma surprind câteodată spălând câte-un borcan, că poate i l-oi duce mamei, poate-i trebuie pentru dulceață. Și de fiecare dată cand mă apucă dracii si le arunc pe toate, mă încearcă un fel de vină, că cine știe, poate le-aș fi folosit cândva.
    Acestea fiind spuse, îmi doresc din tot sufletul meu negru și uscat, să le fie pe piept ălora de-l regretă pe nea Nicu. Amin.

    • #94

      Mă uit la cine a scris și mă mir de ceea ce văd. Parcă aș fi scris io.

  24. #95

    Prin alte zone nu se vindea la cofrag, erau parca 5 sau 10 oua de persoana, dupa ce cumparam vecini cereau sa merg sa stau si cu ei la coada.

    • #96

      deci la voi se cumparau vecini?

    • #97

      Pai nu stii proverbul? Cine nu are vecini, sa isi cumpere. De ce crezi ca e acum sufocat Bucurestiul, inainte nu gaseai nimic de luat cu salariul in afara de creveti vietnamezi si vecini, unii din ei cu aspect de creveti vietnamezi.

    • #98

      si la noi-Mangalia-se dadeau doar cate 10 oua in punga maronie/persoana. ale naibii vanzatoare daca stiau sa numere. intotdeauna era 8-9 oua in punga. si cu magraonii de la coada mai ajungeai acasa si cu 2-3 sparte. dar iti dadeau doua pungi daca aveai copil in brate. aveam nepoti de 2-3 ani, ii utilizau si colegii de suferinta de la coada!

  25. #99

    Ai mici bateau mingea pe maidan, dar ai mari ce faceau? Cum se distrau?
    Vreun sexuletz in grup sau gang-bang se practica, mai ales ca SIDA nu se cunostea pe atunci?

    • #100

      se mergea la iarba verde, la pescuit, la gratare. daca era frig afara se strangeau 2-3 familii la jocuri de carti. ma refer la familii cu copii. se mergea la munte, se mergea cu cortul. se mergea la mare.

      la tara se mergea la nunti, chestii “pre nunta” (in anumite locuri/oltenia se numea fedeleș si era vinera parca).

      se mergea la biserica. cand eram la bunici la tzara de-abia asteptam pastele, erau 3-4 zile de dezmat total cu betii, fumat, fu… alte chestii

      citeai foarte mult, de multe ori din plictiseala, mergeai la “cercuri” de diverse: navomodelism, informatica, etc.

      eu eram la liceu cand a venit revolutia. nu tin minte sa ma fi plictisit vreodata pe timpul lui ceausescu.

      nu era dracul chiar atat de negru.
      si se muncea sambata la modul ca nu era zi libera.

    • #101

      Exista SRL-ul : saptamina redusa de lucru. Ceva la genul o sambata pe luna. Dar la scoala/liceu tot se mergea.

    • #102

      din cate stiu eu, sau din ce am apucat, nu era o sambata pe luna. era in fiecare saptamana SRL.
      adica in fiecare sambata se mergea la lucru si la scoala. la scoala era program scurt, gen 4 ore in loc de 6. la serviciu se lucra pana in ora 12-13.

    • #103

      Eddy a acoperit bine segmentul:)
      Se mai vizionau filme video, iesiri iarba verde, vizite discutii, jocuri de carti (canasta , poker, bridge), schimbat bujiile si mestereala la Dacie ( se adunau expertii blocului), teatru-opera, lectura, loto pronosport, colectionat bibelouri, umplut sifoanele si sau capsulele de sifon (mai era optiunea apa carbogazoasa), crosetatul, croitoria, pescuitul si vanatul, facut conserve gemuri dulceata compot muraturi, luat cartofi pt jarna etc
      Ma gandeam zilele trecute .ca daca as fi fost adult atunci, cu greu as fi rezistat sistemului. E de apreciat ce avem acum.

  26. #104

    la revolutie aveam 31 de ani, am prins comunismul din plin si l-am urat pe ceasca cu toata fiinta. totusi majoritatea postarilor sunt doar mituri urbane care nu au legatura cu realitatea, printre altele declar ca nu am cumparat niciodata paine sau salam pe cartela. e adevarat anii 87, 88 au fost infecti, dar nu atat de infecti ca anii petrecuti cu ilici.

    • #105

      daca tu nu ai cumparat, noi, in vitan, am cumparat. mergeam cu mama toti 3, ca sa putem cumpara o paine intreaga. e ok, e posibil ca la aproape 60 de ani sa incepi sa uiți, se intampla

    • #106

      Jigodiile care spun ca n-au simtit nici o lipsa sau s-au descurcat sint fie copii de vinzatori pe la alimentara ,aprozar lacto-bar, fie copii cu parinti frizeri ,soferi pe masina de butelii,reparatori radio-tv sau aia de inregistrau casete…

      toate “serviciile” astea comuniste formau o mica mafie al carei scop era sa o duca doar ei bine ,iar de ceilalti ii durea fix in pula…
      de-aia ajunsese un vinzator de pepeni de la legume-fructe sa aiba o putere mai mare decit a unui doctor,ca si doctorii trebuia sa manince si nu aveau timp sa stea la coada…

      mai erau copiii de militeni , securisti ,directori sau cu functie pe la partid ,dar astia erau destul de putini si actionau mai cu fereala..

      oricum ar fi ,pentru zecile de ore state la cozi pentru carne,oua,unt,banane ,bomboane etc. si pentru sutele de ore state degeaba la cozile unde n-am apucat sa iau nimic, celor de mai sus si profitorilor crizei de atunci le transmit sa aiba parte de o mare pula-n git.Nu numai ei ci si cei din familiile lor incepind de la maimuta si pina azi …

      huideooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • #107

      pula mea. eu aveam 9 la revolutie si am luat nu numai paine pe cartela ci si bataie ca am pierdut cartela…

    • #108

      Tu cumparai de la gosopodaria de partid?

    • #109

      am 58 de ani, da tot mai tin minte aritmetica din cl. a II a, ca daca aveai ratie un sfert de paine de persoana n-aveai cum sa cumperi chiar si in vitan, o paine cu doar trei oameni. mai taie din ele da-le draq de povesti

    • #110

      yep, esti inteligent, asa e. mergeam toti 3 cu mama la tine se traduce in 3 persoane

    • #111

      Aveam 9 ani si ceva la Revolutie. Una din treburile mele in casa era sa ma duc la paine. N-am pierdut niciodata cartela, n-an luat bataie pt asta, dar o mai uitam acasa si trebuia sa ma intorc dupa ea, de cateva ori am luat coada de la capat.
      Numa’ ca la noi cota era ceva mai buna, juma de paine de persoana. Ani de zile dupa revolutie am ramas cu reflexul de a cumpara doua paini in casa. La cozile pt ulei, zahar, faina si mai ale carne, desi tot pe cartela, stateau parintii, un copil risca sa fie calcat in picioare. Am pastrat pana aproape de liceu reflexul sa-i spun mamei cand ajungeam acasa chestii de genul “am vazut zahar/ulei/ciocolata/carne/salam la alimentara/” la carne”” (nu exista conceptul de macelarie, magazitul/departamentul se numea “la carne”). Am niste amintiri foarte ” misto” de la cozile la portocale sau dulciuri, banane am vazut o singura data, trimise de o matusa din Bucuresti.

    • #112

      taci tu, ca daca el nu avea cartela, e clar ca nu era, ce dracu

    • #113

      am decis, nu mai scriu de pe telefon. ”n-an”, ”ale” parcă-s ultima analfabetă. 🙁

    • #114

      Tin minted cartela pentru zahar si ulei, si pentru o perioada scurta, ratia de mezeluri. La paine tin minte cozile din weekend. Uriase.
      Te bucurai ca aveai mancare… Ce mizerie..
      Facut lectii la lampa cu gaz, revizia de apa calda in august (incalzit apa la cazan…) Etc.
      Dar, cum ati zis.si voi, nu te plictiseai. Erau tot felul de activitati.
      Bairamuri…cand magic dispareau platourile cu mancare… DJ ul blocului cu celebrul Majak sau Kashtan, serile clandestine de filmed video etc.
      Si sa nu uitam Daciada si tenisii de Dragasani:)

    • #115

      Aveam 27 de ani in 89 asa ca pot intelege mult mai bine ce a vrut sa spuna Dinuem.
      Este foarte greu de pentru cei ce nu au trait vremurile alea sau erau prea mici ca varsta, sa-si faca o imagine corecta de ansamblu. Exista adevar in toate relatarile dar cei tineri de astazi sunt tentati sa preia mult exagerat si deformat realitatea. Concret, ca sa nu folosesc doar generalitati, nu am cunostinta ca in Bucuresti sa fi existat vreodata cartela(in sensul propriu al cuvintului) pentru paine sau salam, singura cartela pe care o cunosc era pentru zahar si ulei(si pentru benzina dupa ’89 he-he). Asta nu inseamna ca puteai cumpara cand vroiai tot ce vroiai. In majoritatea timpului, in Bucuresti iti dadea doua paini de persoana fara probleme(cu regret senioare, un sfert de paine de persoana e o exagerare sau o exceptie, poate chiar si existenta cartelei, nu contest). Am trait pe pielea mea experiente cand nu mi-a dat trei paini(in Bucuresti) sau cand am fost in delegatie la Suceava si nu a vrut sa-mi dea paine deloc, pentru ca nu eram din Suceava. Am aratat delegatia si mi-a dat o jumatate de paine. Intr-adevar, umilitor sa te legitimezi in fata unei jumatati de paine, m-am simtit cam ca Jean Valjean.
      Am facut cateva Craciunuri fara nici un pic de carne adevarata pe masa. A facut mama sarmale din salam tocat impreuna cu slanina. Personal nu am avut niciodata frigiderul plin cu “de toate” si in general percep ideea asta ca pe o alta exagerare despre vremurile ceausiste. Nu am avut nici un fel de neamuri la tara, ai mei erau bucuresteni. Asigurarea hranei nu pot sustine ca era asa dificila, dar totusi era o problema si un stres. Am stat la multe cozi de 4-5 ore sau de multe sute de persoane pentru un singur produs. Am venit odata cu doua cartoane de oua(ca sa fiu on-topic) in tramvaiul 41 si efectiv m-a durut gura raspunzand la vesnica intrebare: “De unde le-ati cumparat?”. Daca prin absurd as fi spus, de la Piata Crangasi, cred ca s-ar fi golit tramvaiul instantaneu. Cam din ’87 cumpararea de tigari devenise o problema, am cumparat de nenumarate ori Carpati fara filtru, cu 5 lei pachetul de la tigani(pretul oficial era 3,25 lei in 87-89). Am vazut cu ochii mei cozi de masini, la benzina, care inconjurau efectiv in intregime cartierul Drumul Taberei, cam 10-12 km fara exagerare. Am facut uneori cursuri la facultate iarna cand erau cateva grade in amfiteatru si aveam colegi
      care scriau cu manusi. Toate acestea puse cap la cap dau perceptia unei vieti mizerabile.
      Cu toate astea, pe vremea fiecaruia au inflorit ciresii si a venit momentul cand s-a indragostit. Viata se desfasoara in orice conditii.

    • voi bucurestenii o duceati bine. Voi, aia din constanta, aia din vest.

      In Pitesti…cartele de ulei si paine. Cartela pentru lapte. Frumos

  27. #117

    Eu sunt o jigodie d-aia care nu a simțit lipsa mâncării. Și nici nu-l regret pe Ceaușescu. A fost și s-a dus, nu e mare lucru. Următorii au fost mai de căcat ca el. Au suferit și mai multi de foame, și cei de furau și cei de nu. Dar era o vorba în vremea aia: Stai la bloc, mănânci sula în loc de porc.
    Toată lumea voia să stea la bloc sa muncească 8 ore, dacă se poate mai mult stat degeaba și să rupă lanțul inrobirii socialiste.
    Uite că nu prea mergea așa. Trebuia să faci mai mult de atât. Și nu era nimeni din familie pe nicio poziție descrisă mai sus și nici n-au ciordit vreodată ceva de la “stat”. Animale se creșteau și pe vremea aia și dacă ai fi cautat mai mult decât alimentara se găseau soluții. Chit ca nu aveai pământ. Mai un lot ajutător, mai ceva de muncă. Era loc de întors. Chiar de trăit bine. La standardele de atunci și sunt de acord că nu comparabil cu vestul.

    Pe de altă parte puneți problema greșit. Ca se stătea la coada 5-7 ani pentru o Dacie nouă nu e un lucru neapărat rău. Unde ați mai văzut voi producție pe 5 ani vândută în avans. Nici la Tesla nu se stă atât. Oamenii aia de la Dacia aveau munca asigurată pe atâta vreme înainte. Iar după 90 schema nu a mai putut funcționa pentru că a lovit inflația, iar comenzile nu au mai putut fi onorate pe banii deja plătiți.

    La ce îți trebuia o Dacie nouă? Ia spuneți voi câți vă luați acuma mașini noi, aa? De ce nu vă luați, mă acuma toți numa’ Dacii noi? Că Dacia de acum e mai bună ca aia de atunci. Cumva n-aveți bani? Pai luați-vă Mercedesuri noi, că e libertate, bucurați-vă de ea. Săraci, așa-i?

    Pe de alta parte dacă voiai Oltcit, cred ca îl luai și “la prezentare”.

    • #118

      bineinteles ca se gaseau solutii.Pentru aia cu parinti ,bunici nepoti ,pe la tara…
      mai fura omul de pe la CAP sau IAS si mai crestea si pentru sufletelul lui 2-3 porci ,sau o vaca …

      a , ca te duceai si plantai rosii sau porumb , da , e adevarat , dar nu toti aveau rude la tara…

      apropos ,pentru ulei plantai arbori de ulei ? da pentru unt? aveai si arbori de unt?
      da pentru becuri,chibrite, hirtie igienica,un magnetofon mai de Doamne-ajuta ce mama dracului mai plantai?

      te incadrezi perfect in specia descuratetului in societatea socialista multilateral dezvoltata

      da-te ba in plm de c…t obosit

    • #119

      Daca Tesla ar fi singura masina care se poate cumpara in USA cu siguranta ca vei sta la coada 20 de ani pentru ea. Pina la urma Dacia era singura care o puteai cumpara. Otcitul era o porcarie.
      Dar, mergeam la TIB sa vedem rotile de cascaval care veci nu apareau in magazinele romanesti. Totul era pentru export iar cea mai buna calitate ce exista era “refuzata la export”.
      Normal ca era un grup de oameni, cei care aveau legaturi cu partidul comunist + secu + politie care o duceau bine. Restul nu prea. Asta daca nu furai.

    • #120

      Io care am avut Oltcit nu sunt de acord că era o porcărie. Am fost foarte multumit de mașină și m-a dus fără pene din 1984 până în 2004.

    • #121

      oltena alor mei s-a dus in loc cu verdeata prin 2009. mersese deja cu socrul fratelui pana in spania si inapoi

    • #122

      @asurbanipal. Obosit ești tu, băh.
      Eu am zis clar cu subiect și predicat ca nu-l regret pe Ceaușescu. Mi se rupe de el și de aia de după el. Am spus doar că aia care se vaitau erau, în general ăia care voiau o viață ușoară cu chestii la botu’ calului și muncă puțină. Și asta așa e. Nu se putea.
      Eu când zic de soluții vorbesc de muncă, nu de furat, ca nu toți știu sa fure. Dar erau destui și atunci, care furau și dacă aveai banul cumpărai cinstit de la ei la suprapreț, normal. Dar banul ala nu îl faceai doar din 8 ore pe zi. Trebuia sa mai bagi un 8-10 ore pe zi după caz.
      Arbore de ulei nu aveam, dar există arbore de untură și se numește porc. Oricum uleiul ala de soia era mizerabil pentru prăjit.
      Unt se făcea cum s-ar putea face și azi, la putinei. Mai bun decât ăla cumpărat. În plus, în anumite zone găseai lucruri de vânzare ori la liber, ori se ajungea pe cartela.
      Și cred ca e mai bine din specia aia a descurcărețului, decât din aia care stăteau cu orele la coadă cu cartela în mână așteptând ce le-o pica în gură.
      Sigur, dacă îți placea la oraș, aia e, nah. Și acolo puteai trăi dacă te implicai puțin. Dar dacă munceai la țară puneai mana faceai un ou, o brânză, mai veneau de aia care aveau becuri și ce mai indrugi tu acolo, ca voiau sa mănânce și gura lor ceva. Se numește troc.
      @mihai: Oltcitul, da, era o porcărie, la fel ca și Dacia. S-a dovedit ca erau mai puțin fiabile și aveau viață mai scurtă, dar nu sensibil, ca și Dacia era tot o janghina de rabla. Dar știi bă l,care era treaba? Fala era mare,sa ai Dacie să n-ai Oltcit, la fel ca și acum deși era nejustificat sa preferi sau să aștepți 5 ani pentru o rabla nouă, sau să plătești aproape la fel de mult pe una ruginita. Și s-o ai pe aia ultima cu îmbunătățiri.
      Ai mei au avut Lada și Moskvitch SH, până să apară Oltcit. Toate trei cumpărate pe loc. Lada era chiar proastă, dar celelalte au funcționat fiecare peste 20 de ani de la cumpărare, doar cu mici probleme inerente.
      Când am împlinit 18 ani eu mi-am luat Dacie SH, normal, pentru ca fala și copil prost. Oltcitul ala era serios mai bun decât o Dacie cu 10 ani mai veche. Dacie care a fost a doua cea mai proastă investiție făcută din viața mea de până acum, după prima nevastă.

    • #123

      exmuatule, 2 probleme. “cumparai cinstit la suprapret”… zi sa mori tu ca chiar nu te loveste logica la afirmatia asta?

      si a doua, cine te-a mintit pe tine ca daciile era cu asteptare de 5 7 ani pentru ca NU ajungea productia? pentru cultura ta generala cauta pe google istoria dacia si parerea doamnei elena in legatura cu nevoia romanilor de autoturisme. de abia atunci sa comentezi.

    • #124

      Vai, dar va mulțumesc ca v-ati găsit timp să-mi spuneți când e ok sa comentez.
      1. Nu mă lovește logica. Un cetățean onest A cumpăra în interes propriu și cu bune intenții un bun aparținând altui cetățean B. Nu o face pe ascuns și nu este informat cu privire la modul în care cetățeanul B a intrat în posesia acelui bun foarte necesar și de negăsit pe piață.

      2. Parerea Ceauseascai e irelevanta. Dacă vrei să spui ca nu se produceau mai multe mașini ca nu voia Ceaușeasca te contrazice situația de la vremea aia, chiar dacă ar fi voit Ceaușeasca asa.
      Treaba e așa: Dacia și ARO ( modelele mari) se vindeau bine la export. ARO10 nu prea, că era făcut mai pe genunchi și avea probleme. Dap, am avut în familie și Aro10 de nou, ca si pe ăla îl puteai lua fără așteptare, sau cu timp de așteptare mai mic. Bunicul care exploata cu mândrie o vechitura de 243 pușcat luat și ala SH la preț mai mare ca nou era fan ARO.
      Ar fi putut mari Dacia capacitatea de producție? Ar fi și ar fi și trebuit, poate prin anii 80 când crescuse cererea de se intinsesera atât de mult timpii de asteptare, dar au investit în Oltcit o grămadă de bani în speranța că vor rupe gura târgului la export și nu prea le-a ieșit motiv pentru care vindeau intern, iarăși, indiferent de părerea Ceauseascai. De aia și mașina aia era “la liber”. Și normal că era aberant sa produci, pe urmă, mai multe Dacii când tu nu vindeai destule Oltcituri sa acoperi investiția colosala.

    • #125

      Cum te descurcai tu..ca un om mare..
      Este ca erai membru de partid?..
      Ce nume de cod aveai?..
      Hai zi..ca s a prescris.

    • #126

      amuzant…

      chiar este important de unde are cetateanul A bunul respectiv. daca este obtinut ilegal, nu de vine brusc cinstit printr-o banala vanzare. daca nu intelegi chestia asta probabil esti din ala care ciordeste masini din vest si le vinde legal aici, “fara acte”.

      ce inteleg eu din explicatia ta savanta este ca ceausescu in loc sa dezvolte chestia care functiona si pentru care avea cerere sa acopere productia pe 5 ani a preferat sa ingroape sume uriase din banii altora (erau ai poporului, nu?) intr-o chestie deficitara si care in conditii de piata libera ar fi dat faliment in cel mai scurt timp. pentru chestia asta ar mai trebui impuscat o data.

      PS daca tot ne intrecem in bunici, al meu a fost sofer pe diverse tipuri de camioane si autoturisme de cand s-a dat jos de pe vaporul pe care a servit in al doilea razboi mondial pana cand s-a pensionat la inceputul anilor 80. aveam acasa un sac de tablite de inmatriculare “pierdute” de pe fiecare autovehicul pe care il condusese iar prin 80 si un pic si-a facut singurel un aro 243D sau asa ceva din piese obtinute prin diverse metode. si cand zic piese trebuie sa intelegi pistoane, pinioane, segmenti si piulite. l-a folosit cativa ani dupa care l-a vandut unui nomenclaturist mai mititel. era bine pe vremea lu’ ceasca, pisa-s-ar caini pe mormantul lui.

    • #127

      @catalin. Faci confuzii. Membrii de partid erau aproape toți cetățenii majori ai României. Nu era vreun privilegiu, n-are ce să se prescrie și faceai foamea cu carnetul ala de membru în mână, dacă nu cumva aveai vreo funcție importanta în partid sau aparatul administrativ. Funcție d-aia nu avea nimeni im familie. Nume de cod aveai dacă erai securist sau colaborator, adică turnător. Nici de ăștia nu eram, erau alții pe semne, de măcar o data pe an veneau de la securitate în casa bunicului și ii făceau verificări. Bunicul se inscrisese “de buna voie” cu niste hectare bune de pământ în colectiv ca să nu îl facă aia chiabur,mai ales că nu locuia la țară.
      Dacă ar fi furat ceva cum ziceți voi mai sus, ar fi înfundat pușcăria degrabă.
      @thebblack: amuzant e doar faptul ca deși nu stii mare lucru despre nimic, pretinzi ca știi și dai sfaturi și ca crezi ca dacă tu te-ai născut intr-o famile de hoți așa sunt toți. Legat de pricepera comuniștilor la economie așa e, că doar nu de alta nu a funcționat sistemul imaginat de ei
      Nici nu am susținut ca “ce vremuri prospere erau atunci”. Mai ecact, ca și oamenii fac vremurile. Adică mașina aia Oltcit, care era un proiect modern al vremurilor alora ( ok făcut de francezi, nu de nemți) era totuși asamblat inexplicabil de prost pentru standardele la care era construita fabrica aia. De aia nici nu mergea exportul. Și cu asta nu pretind că dacă ar fi mers, fabrica aia ar fi salvat sistemul economic comunist, ci că oamenii din sistemul ala erau ei la fel de putreji de leneși, hoți și incompetenți. De aia și rezultatele și parțial și foamea.

    • #128

      Animale se creșteau și pe vremea aia și dacă ai fi cautat mai mult decât alimentara se găseau soluții.

      Deci tu erai genul ala de vecin ce-si creste porcii pe balcon.

    • #129

      “Deci tu erai genul ala de vecin ce-si creste porcii pe balcon.”
      – Da și de Crăciun îl asfixiam cu gaz :).
      Părinții locuiau la țară, unde am locuit și eu până m-au mutat la școală în oraș. Deh, repartiția și spiritul practic. Acolo creșteau animale în timpul liber dintre serviciu și norma de muncă pentru colectiv, ca să poată primi “lot ajutător”.

    • #130

      Părinții locuiau la țară, unde am locuit și eu până m-au mutat la școală în oraș. Deh, repartiția și spiritul practic. Acolo creșteau animale în timpul liber dintre serviciu și norma de muncă pentru colectiv, ca să poată primi “lot ajutător”.

      Ah, e de inteles acum. Pentru ca parintii tai au locuit la tara si reuseau sa creasca in batatura un porc si niste pui (vitei nu, ca viteii erau ai maretului stat comunist) asa ca in familia ta nu erau probleme cu mancarea, inseamna ca toti aia ce locuiau la oras isi puteau gati oricand un pui la cuptor, nu-i asa?

      Daca ai tai aveau o palma de pamant pe care puteau cultiva cartofi, inseamna ca si mofturosii de la orase aveau posibilitatea asta, nu inteleg ce se tot plang atata dom’le. Precis n-aveau cartofi si carne din cauza ca erau lenesi, ca uite ai tai cultivau pamantul si cresteau porci. Nu inteleg de ce nu faceau si aia de la orase acelasi lucru?

      Daca pana acum aveam dubii, cu ultimul comentariu ai clarificat lucrurile. Esti un imbecil.

    • #131

      @Sabotor Cam dura treaba cu “imbecil” dar ai pus bine punctul pe i. Traiau milioane de oameni la orase care nu aveau nici un lot ajutator si existau o multime de asezari rurale in care viata era plina de lipsuri, cu toata harnicia gospodarului. In general se descurcau mai binisor cei de la tara din apropierea marilor orase dupa cum zice exhumatul, dar face generalizari prea grosolane.

    • #132

      eu ti-am prezentat niste erori logice pe care le faci, am prezentat fapte si ti-am demontat prostiile debitate cu argumente, cu care, culmea, si tu esti in final de acord, dar singura concluzie pe care o tragi este ca “m-am nascut intr-o familie de hoti”.

      nu mai insist ca treci de la “amuzant” la “clinic” si am placerea sa cred ca pe aici compania este mai de calitate.

    • #133

      @Sabotor: Ai mei au ales sa locuiasca la tara. Au + ales. Puteau sa aleaga sa locuiasca la oras si tot sa aiba ce manca primind spaga. Ca viata la tara era cu mizerie si munca multa. Ca se dadea si atunci “dreptul” , iar ei erau in pozitii unde puteau primi. Dar nu, ca nu le placea sistemul și faptul ca luând șpagă erai la mâna cuiva, sau în buzunarul cuiva. Statul dadea case “de pomana” tuturor care lucrau si voiau sa locuiasca la oras. Eu am ales sa locuiesc la oras si am ales sa muncesc in vacantele de vara cu ei sa-mi cresc mancarea si in vacantele de iarna sa muncesc cu bunicii in oras ca sa fac bani sa cumpar celelalte lucruri necesare, sau nu (biciclete si orice alte chestii isi mai doresc copiii si tinerii) si pentru care trebuia sa platesti dublu fata de pretul din magazin , pentru ca evident in magazin gaseai doar preturi cea mai mare parte din timp.

      Imbecil esti tu ca nu intelegi nimic din ce spun. Repet , nu laud sistemul ,nu sustin ca mi-a placut , nu ca daca nu a fost bun as fi avut alta optiune in afara de a pleca ( aproape ca si acum , doar ca atunci era si periculos), doar ca aia care se vaitau de foame sunt aia care asteptau sistemul sa le dea de mancare. Ca si acum. Poti sa te faci ca nu pricepi in continuare. La fel cum va e voua scarba de aia care au reusit sa se descurce in comunism , mie mi-e scarba de aia care doar se vaicaresc si nu fac nimic , desi e loc și care nu reușesc să se descurce nicium, pentru ca pe ei trebuie să îi descurce cineva . Sa va dea statul sanatate si numai bine , ca eu am un pic mai multă treabă decât e ziua de lungă. .

    • #134

      Nu puteai “sa alegi” sa traiesti la tara. Alegeai sa traiesti unde-ti dadea statul repartitie. Nu puteai sa cumperi pamant (anii 80) pentru ca era al statului. Chiar si aia care locuiau la sat aveau dreptul la x ari de pamant (bunica-mea) avea dreptul la 11 ari de pamant.

      @Tetelu
      Imbecil din cauza ca-si inchipuie ca orasenii nu aveau mancare din cauza ca ar fi fost lenesi, nu din cauza ca nu aveau cum sa creasca animale sau sa munceasca pamantul.

      Ca idee, taica-meu lucra zi lumina, nu-l vedeam uneori cu zilele pentru ca dupa programul de munca, se ducea la cate “un ciubuc” si ajungea acasa dupa ce adormeam eu. Totul ca sa faca niste bani in plus, ca sa poata cumpara la suprapret (cand gasea) cate un pui (sau oua, sau cane, sau ulei, samd) furat de vreun ins ce lucra la vreo alimentara. Si vine cate unu dinasta sa zica ca oameni ca taica-meu erau lenesi si d-aia n-aveau carne sa puna pe masa. Din cauza asta e imbecil.

  28. #135

    Educatia ceausista se vede cel mai bine in efectul de coada.
    Daca ne strangem 3-5 oameni si ne asezam la o coada in obor, asa la misto, in 15 minute vor fi 20 persoane la coada care habar nu au de ce stau acolo. Daca ne mai si imbulzim si ne agitam, efectul e garantat!
    Ar merge un experiement social filmat pe ascuns.

    • #136

      Asta era la mitici doar. In restul tarii cartela era sfinta.

    • #137

      sunt din provincie si cel putin perioada 85-89 erau niste cozi interminabile. Cartela era doar pt paine si ulei. restul era “la liber”..

  29. #138

    In Alimentara de mana cu mama.
    Mama: Cafeaaa naturala aveti?
    Vanzatoarea: Doar nechezol.

    Pam Pam…

    • #139

      Pe vremea aia macar mai stia lumea putina gramatica. Azi ti-ar fi raspuns: decat nechezol.

  30. #141

    Bai Nelson, democratia e nedreapta pentru ca ofera tutoror pulifricilor ( nota traducatorului- asa ca tine) dreptul la replica.
    Cam atat de zis. Apreciez negativ smecheria ta de pitpalac crescut pe bordura si hranit cu de floare si bostan. Ca asta era cultura. Agricola. Sanatate.

  31. Am cofraje de oua in camara. Le dau la schimb. Le dau goale și le primesc pline de oua de la soacra-mea de la tara. E mai simplu decat sa stai cu fiecare ou sa-l imbetesti cu grija in hartie de ziar…

  32. #143

    Eu unul am o provocare pentru astia care, cica, doar trimiteau vorba la tara la bunici si de acolo se revarsa cornul abundentei de nu mai trebuia cumparat nimic: de ce nu puneti mana de la mana si faceti o gospodarie din asta pe maxim 500mp de gradina din care sa traiti voi cu toata familia si in plus sa mai si faceti troc pentru alte produse. Si asta IN TIMPUL LIBER. Ca eu tot fac calculele si imi da cu virgula.
    Una pereche de bunici de la munte nu aveau CAP in zona. Aveau vreo 7-8 gaini dar grauntele erau etern o problema. Le mai hraneau cu paine, care paine era pe cartela si de-abia le ajungea lor. Gainile erau tinute pentru oua si doar de cateva ori pe an mancam gaina (nu pui, ca era batrana ca sa faca ciorba buna). Vaci nu puteau tine decat una, daca fata, atunci vitelul se confisca de catre stat. Aia dadea cativa litri de lapte dar bunicii aveau 5 nepoti carora le placea laptele. Din grasimea pe care o adunau de pe lapte ieseau cateva sute de grame de unt. Care si ala se dadea la nepoti.
    Perechea 2 de bunici, la campie: aveau gaini si mai subtilizau hrana de la CAP. Aveau gradina, deci se mancau fructe IN SEZON, adica cirese numai in iunie, mere si struguri numai toamna, etc. si aia pentru 2 sapt maxim fiecare. Tineau porc pe care il taiau de Craciun si atunci aveam in ianuarie si – maxim – februarie niscaiva porcarii de care trageam ca sa ajunga cat mai mult (iarasi, se impartea la mai multi nepoti). Bunicu’ facea bani din vanzarea de alcool (pe care il facea din fructe), care era intr-adevar o ocupatie profitabila, dar cam aia era.

    Ce nu pricepeti voi astia cu bunicii la tara care va dadeau de toate e ca: 1. ei faceau orice pentru nepoti, inclusiv sa mai stranga putin cureaua si 2. voi, copii fiind, nu realizati cate sacrificii faceau adultii pentru ca voi sa cresteti fara boli specifice malnutritiei. Si nici nu mancati asa de mult.
    Exista o singura metoda prin care toata populatia sa aiba alimente in cantitatea/calitatea ceruta: agricultura moderna de tip industrial. Chiar si inainte de CAP-uri, cand taranii aveau lotul lor de pamant, tot greu o duceau. Si nu cultivau doar gradina din spatele casei, si faceau asta 24/6, nu doar in timpul liber.
    In plus, in toata argumentatia de mai sus nici nu am vorbit de alte necesitati, cum ar fi o haina sau un pantof, care lipseau si ele din magazine si care nu se puteau cultiva la tara.

    • #144

      Cum ar spune Arhi, aferim!
      Si in cazul meu care nu aveam bunici la tara ci la oras, puteau sa mulga caloriferul ca oricum nu curgea nimic.

    • #145

      Poate doar niste apa. Si aia rece.

    • #146

      @Tetelu
      Ex-humantu ar zice despre bunicii tai ca erau lenesi si d-aia n-aveau porci, cartofi sau lapte.