PSD şi UDMR au depus un proiect de lege privind achiziţiile publice, care elimină criteriul celui mai scăzut preţ la stabilirea câştigătorului unei licitaţii, dorind ca lucrările publice şi cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preţ-calitate, pentru că cetăţenii “merită produsele cele mai bune”, care nu sunt neapărat şi cele mai ieftine. Iniţiatorii propun şi eliminarea obligativităţii introducerii în sistemul electronic privind achiziţiile publice (SEAP) acele achiziţii cu o valoare mai mică de 10.000 lei. Astfel, ele vor putea fi făcute doar pe baza unor documente justificative întocmite de autorităţi, şi nu vor mai putea fi accesibile publicului.
Proiectul a fost iniţiat de un grup de parlamentari UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor, şi de mai mulţi parlamentari PSD. Lor li s-au adăugat şi parlamentari ALDE, dar şi trei parlamentari PNL: Ben-Oni Ardelean, Gavrilă Ghilea şi Corneliu Olar.
via news.ro
Practic, după ce își aranjează justiția, acum începe cu adevărat furăciunea. Vă dați seama că practic, nu va mai exista licitație nicăieri, toate licitațiile vor fi adjudecate firmelor de casă ale partidului conducător, pentru, că, nu-i așa, au cel mai bun raport calitate preț? Câte achiziții de 9 999 lei vor fi trecute doar pe bază de cerere, direct în faptă?
Ce viață de vis? A, și nu în ultimul rând, din nou, complicitatea la furt a PNL-PDL este evidentă și orice idee despre cum ar trebui ei să fie votați în contrapartidă la PSD e o idioțenie cruntă.
Între timp, domnul Johannis e foarte preocupat de problemă.
NOU
Si acum tot pe baza de cerere e, nu se face vreo licitatie sau ceva. Autoritatea publica X vorbeste direct cu firma Y si stabilesc pretul. Firma Y publica produsul pe SEAP, X intra si face achizitia direct de la ei.
NOU
Dl. Johannis privind cu îngrijorare problemele țării e ca Kim Jong-Un privind la chestii.
NOU
ce amuzanti sunt astia ca se tot chinuie sa ascunda, sa faca netransparent, sa dea direct contracte. mai mare chinul.
avand in vedere ca romanii, in marea lor majoritate, aproba furtul si idolatrizeaza hotii, eu nu m-as chinui atat cu tot felul de complicatenii dintr-astea legislative.
as pune clar. articolul 1) dam banii statului cui vrea pl noastra; 2) achizitiile se fac dupa cum vrea pl noastra si cand vrea pl noastra; scurt si la obiect, alta intrebare?
#rezist? fugi dom’le de aici :)))
NOU
Contract de 30000 il tai in felii de 7500. Biznis
NOU
In 6-8 felii de 7500, sa fie toata lumea multumita
NOU
In 6 felii de 7.500, desigur 🙂
NOU
pkl, tu sa te duci la sociologie, ca la ase nu ai loc. de filosofie, ce sa mai zicem :)?
NOU
so … care credeti ca va fi pragul la abuzuri ? 🙂
nu e deloc evident.
NOU
Un prieten care lucreaza la un ONG (nu e cu cutzu-cutzu, chiar fac niste chestii utile social) trebuia sa isi aranjeze o sala cu scaune, ca sa nu ii tina in picioare pe beneficiarii serviciilor ONG-ului.
Pentru ca e om gospodar a cautat scaune cu cel mai bun raport calitate/pret si le-a gasit la Ikea. Mai avea o singura problema de infruntat, conform legii nu avea voie sa cumpere direct de la Ikea, pentru ca achizitie publica, nu-i asa? Asa ca a cautat un alt prieten, asta cu un srl si l-a rugat pe ala sa cumpere scaunele de la Ikea si sa participe la “licitatia” pe care tocmai o organiza. Evident, ca prietenul cu srl-ul a bagat ceva adaos comercial, ca doar nu poti vinde scaunele cu zero profit nici sa vrei, ca nu te lasa legea. Alta lege.
In final omul cu ONG-ul si-a obtinut scaunele dorite, sigur, la un pret un pic mai mare decat cel normal, dar asta-i viata, traim in Romania. Sper sa nu fiu luat de pesedist doar pentru ca voi mentiona ca scaunele costau sub zece mii de lei…
NOU
Ben-Oni Ardelean era unul dintre invitaţii permanenţi ai pastorului Gâdea. El şi cu Buşoi, doi căţelandri de casă.
NOU
Este si acum invitat.
NOU
E nevoit. O data pentru ca da impresia in armata lui de zombi fara dinti ca e echidistant si doi, e important sa mai pastrezi niste relatii in toate zonele politice ca niciodata nu stii sigur in ce directie o ia curul lui voiculescu.
NOU
Un fel de obi one de romania
NOU
Dacă aveai vreo treabă cu licitațiile publice, știai că asta e o binecuvântare pentru oamenii de la achiziții care erau obligați să ia cel mai ieftin produs, mai ales că mulți erau și incompetenți și nu știau sau nu puteau pune toate cerințele într-un caiet de sarcini.
2000 și ceva de euro nu e o sumă pe care să se facă cine știe ce corupție. Pragul respectiv există și e mai mai mare, doar că trebuie să treacă prin seap.
Poți face abuzuri cu orice lege, mai ales cum le scriu ăștia, dar crede-mă că mă lovesc de problema asta pe echipamente mult mai complexe și e foarte frustranta pentru toată lumea, fiind o diferență foarte mare de calitate și fiabilitate.
NOU
Kwj si daca vrea sa faca ceva tot nu are cum. Asa ca e scos din ecuatie. Sa contesti la curtea constitutionala e degeaba sau chiar cu potential dezastruos pt ca aia sunt in stare de orice pt binele pesedeului. Asa ca ramane ca in tren.
NOU
Da’ pe asta o stiti?
economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21994350-romanii-plecati-instrainatate-mai-mult-sase-luni-risca-amenzi-daca-nu-anunta-prealabil-anaf.htm
Am citit ca formularul e aberant, 4 pagini cu intrebari cretine de ce/cu cine, da’ de ce te duci 🙂
Da’ avem tara ca o floare, daca spun ca santem contopisti, au sa sara n-spe Timi ca nu-s patriot.
NOU
am legea pe hartie in fata. intr-un final rezolvam dubla impozitare, care ne-a dat batai de cap timp de 2 ani, pentru ca departamentul economic roman al companiei la care lucreaza sotul meu ii zicea ca nu e treaba lui. ce il fute grija de taxele platite din salariul lui! intrebarile mi se par complet justificate.
NOU
@casnica: Daca intrebarile astea vi se par complet justificate… 🙂
www.facebook.com/pauldragos.aligica/posts/1475176982550040
NOU
statul roman trebuie sa stie cui si in ce conditii ia bani de taxe si impozite: daca un cetatean roman, angajat la o firma straina in romania este detasat in alta tara mai mult de jumatate din an, in ce tara se platesc taxele? dar daca e liber profesionist? dar daca cetateanul roman este plecat din romania, angajat in alta tara, si nu are proprietati in romania? dar daca? dar daca? v-ar conveni sa platiti taxe si impozite in 2 tari? stiu ca de un an suntem suspecti la orice fituica o da statul, dar ordinul nr. 1099 a fost publicat in 29 iulie 2016.
NOU
@casnica: Da, sigur – statul roman, saracul de el trebe musai sa stie 🙂 Esti cumva nevasta lui Tim? Ca vad ca trolezi exact ca el.
NOU
1. Se face o listă mare cu toţi aleşii şi candidaţii la alegerile locale. Băi, mare tare, să-mi trag una. Potop de inşi.
2. Descoperim chestii.
3. Cautăm declaraţiile de aveală şi de interese.
4. Descoperim alte chestii.
5. Facem un alt tabel, cu achiziţiile de la comune.
6. Se cuplează chestiile din faza a cu chestiile din faza b şi cu chestiile din faza c.
7. Pac, la Resboiu!
NOU
Ce ziceti, e plauzibil ca un anumit primar, sot al unei anumite primarite, sa controleze toate firmele de la care diverse instituții, ca de exemplu scoli, achizitoneaza diverse produse? Evident vorbim de contracte de valoare mica, la care nu e necesara licitatia. Sute de astfel de achiziții.
NOU
mii, nu sute
NOU
Ma lasi cu Johannis asta mutu’….
NOU
asa cum au mai zis oamenii de mai sus “cel mai mic pret” era o nenorocire. Pe la spitale aruncau asta fire de cusut pentru ca le luasera pe cele mai ieftine, deci inutile.
Ah…ca “raportul” ala o sa poata fi facut din poanier…doar nu poti sa ii banuesti pe aia de la PSD de asa ceva.
NOU
Ce inseamna dezinformare si lipsa de experienta.
Particip la licitatii publice in UK si Irlanda de ceva vreme, cu valori intre 10k ai 1mil eur. NU exista licitatie cu ‘cel mai mic pret’, cel putin pe servicii.
Asta este cea ma mare imbecilitate birocratica si stupida in Romania. Pentru ca NU poti oferi servicii la cel mai mic pret.
In UK si Irlanda fiecare licitatie are un raport pret/calitate denumit MEAN (most economically advantageous tender ) si se calculeaza dupa anumite punctaje si formule. De obicei ponderea este 70% tehnic si 30% pretul.
Am incercat sa particip si in Romania, dar e bataie totala de joc din punct de vedere birocratic.
Asa ca, aceasta schimbare este bunevenita.