Știu, unii vor întreba unde e cartea aia? Nu am editură unde să o public, nu cunosc pe nimeni. Aia e.
Pe la jumătatea ciclului 2 de armată am fost făcut telefonist. Telefonistul e cel ce preia mesajul de incendiu, după care se aruncă în bocanci și prezante și duce mașina la incendiu. Desigur, se presupune că respectivul telefonist cunoaște zona și, ce e mai important, știe să umble cu harta specifică, hartă care e o cărțulie micuță, foarte inteligent făcută.

No bine, prima seară de serviciu, primul telefon, primul incendiu. Deși în practică, era cred că incendiul cu numărul 100 și ceva la care participam, mi se uscase gura de frică. De data asta nu mai era joacă, eu eram responsabil să duc o mașină cu 9 tone de apă și 6 oameni până la locul unde arde agoniseala de o viață a unor oameni.

Îmi aduc aminte și acum, strada se numea Măgura Vulturului, undeva între Gara de Est și Pantelimon. Am dat alarma, am sărit în bocanci, fuga jos la mașină și hai. Întuneric beznă, desigur, iluminatul public nu era cea mai reprezentativă chestie pentru bucurești. Șofer era un plutonier adjutant șef foarte bătrân, trecut prin foarte multe. Practic, echivalentul unui general pentru gradele inferioare.

Omul m-a citit că sunt căcat pe mine de frică și m-a luat la mișto:

– Hai turcule, du mașina la incendiu, oamenii se bazează pe tine, poate chiar în momentul ăsta oameni își pierd viața și tu te mocăi cu harta aia.

Normal, m-am făcut și mai verde decât eram, nici nu mai știam cum să țin cartea aia, aveam tot timpul impresia că e cu susul în jos, 2 mașini stăteau pe loc în spatele meu, meseriașii mei colegi râdeau pe înfundate și scoteau sunete gen ah, mă arde, vai, nu e nimeni să îmi salveze viața. Pfuai, simțeam că încep să simt viteza de rotație a pământului și de nervi și de frică și de rușine și de tot.

Așa că m-am enervat și le-am zis TOT ÎNAINTE, cu speranța în Buddha și cruce, că altceva nu aveam. Norocul chiorului(no basescu implied) a fost că în capătul următoarei străzi era un tip care dădea din mâini cu frenezie, haidi bă, că e aici în capul bulivarului. Haidi then, să mergem.
Bine, capătul bulevardului era undeva la dracu, dar până la urmă l-am găsit, fără să ne mai uităm pe hartă, că era ditamai pălălaia de foc.

Ajungem la incendiu, durase ceva gen 4 minute cu totul, ne dăm jos din mașină, apare clasicul proprietar cu un topor în mână, hotărât să ne dea în cap că din cauza noastră îi arde lui casa, un coleg cu un târnăcop îl potolește, eu caut un cearceaf pentru doamna casei, care era în chiloți și zbiera copilul meu, copilul meu, de intrase toată lumea în sperieți, că nu mai avea cum să supraviețuiască acolo nici un gândac de colorado, darămite un copil, după care a realizat că de fapt copilul e la țară la bunica, dar putea să fie un copil acolo, unde plm ați stat atât?

În fine, se intră înăuntru, se dărâmă tot, ca să îi mulțumim tipului cu toporul când ninoninonino, auzim sirene de pompieri. Dafuq, cine a cerut întăriri?
Nu ceruse nimeni, ajunsesem la alt incendiu, care era al altei unități. Noi dădusem confirmarea prin stație că suntem acolo, nimeni nu s-a sinchisit să se uite la adresă și aia a fost.
Trist. Nu vă imaginați câte roți de APCA (autopompa cisterna cu alimentare cu apa) am dat cu cremă de ghete neagră. Drept pedeapsă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ghinion ca nu au ajuns ceilalti pompieri la incendiul vostru, asa era toata lumea multumita, dar s-au gasit ei profesionistii p..ii!

  2. Mi-ai adus aminte de Lăuricea – rimează ea cu nu-știu-ce – reporteriță la meteo. Vine furtuna lu’ Agigea, vânturau ăștia ușile pe la redacție de mamă-mamă. Băi că o să cadă cerul, o să fie uragan cu pești, ce mai ziceau ei pe-acolo. Apare boss. Nu ăla de redacție, ăla mare.
    – Lăuricea, zice el clipurind din ochi, da’ tu ce cauți aicea fata tatii? Tu nu trebuia să fii în mijlocul furtunii să faci reportaj de-acolo?
    – Da’ ce bre nea Mitică, zice ea, când e incendiu ăștia fac reportaj din mijlocul focului?

  3. #3

    Erai la unitatea de pe Pache? Teoretic aia ar trebui sa se ocupe de Magura Vulturului…

  4. #5

    Pe mine ma cam intristeaza aceasta bascalie românească, nu stiu daca e tipica noua sau e valabila în general la latini. Cu cat e jobul mai bine infipt, gen la stat, cu atat e bascalia mai mare. Si sincer, nu ajuta pe nimeni.

    Intr-o tara normala ai fi primit mai mult instructaj si poate si ceva consiliere psihologica, ca sa inveti sa te descurci mai bine in situatii de stres. Dar nuuu, la gradina maicii domnului ai dar anvelope cu crema de ghete. Traiasca romanica

  5. #7

    Nu-i grav, altii faceau exercitii in Belarus si au ajuns in Ucraina.

  6. #8

    De ce nu incerci sa o publici ca ebook? Fara editura si alti intermediari. blog.reedsy.com/best-self-publishing-companies/

  7. #9

    Ciudat. Am facut armata la pompieri. Compania 2 Pompieri militari Ploiesti. Sept.88-Iun. 89. Niciodata telefonistul nu mergea la incendiu, dar never ever. Ca de-aia era telefonist. Adica statea in camaruta lui si raspundea la telefon, dadea alarma intr-adevar, nota orice ordin telefonic, avea un caiet special, dar atat. Pai daca pleca el din postul telefonic cine mai ramanea sa preia eventuale alte alarme?
    Sorry, n-am pomenit sa plece telefonistul, sa-si paraseasca postul ca sa conduca el masinile de incendiu la locul faptei.
    Stiu bine treaba asta pentru ca pe vremea aia trebuia sa fii prieten bun cu telefonistul. El era ala care te lasa sa mai dai un telefon acasa sau pe la gagica, dar numai seara, cand era plecate majoritatea cadrelor din unitate si bineinteles toti ofiterii. Ciudat.

    • #10

      Pai daca oricum sunt plecati cu totii la foc, cui sa mai dea alarma? O fi lasat robotu’ sa preia mesajele, ” lasati dvs un mesaj si va sunam noi cand revenim”.

    • #11

      Si apropo: rotile (plus sasiul) de APCA, ASPRS, TURBOJET si cam orice masina era pe-acolo se dadeau cu motorina, nu cu crema de ghete. Se petrolau adicatelea. Cam ciudatzei pompierii aia.

    • #12

      Cred ca chestia cu crema de ghete pe roti era gen masuratul camerei cu batul de chibrit. Sau metroul cu valiza pe sub paturi. Ma rog, dume de armata.

    • #13

      nu nu, asa se intretineau masinile. sa aiba rotile perfect negre

    • #14

      O.V.-glumesti, nu? Asa-ti imaginezi ca functioneaza o unitate de pompieri? Pleaca toti si nu mai ramane nimeni pe-acolo?
      Iar cu crema de ghete… incerc sa-mi imaginez cam cate kg/saptamana era necesar. O Apca are 3 osii, 2 duble parca, vreo 10 roti numai una bucata masina de interventie.

    • #15

      se dadea cu peria de ghete personala. cam 2 cutii pe masina, din ce tin minte. au trecut, totusi, 25 de ani

    • #16

      octavian nu esti deloc fun. :((

    • #17

      Octaviane, chiar trebuie sa specific daca-i gluma sau nu? Uite ca stiu cum functioneaza o unitate de pompieri dar mi-e greu sa cred ca unii, trecuti prin viata, nu se prind la glumite finute. E trist…

    • #18

      @octavian Si eu am facut armata la pompieri si am fost telefonist o perioada. Asa era cum spune Arhi, eram doi telefonisti, unul in centrala, celalat la odihna, cand se pleca la incendiu, cel din centrala lua prezanta si statia de emisie- receptie si pleca la incendiu cu prima masina, el comunica de acolo, cerea intariri prin statie, etc. Telefonstul care era la odihna ii lua locul in centrala

    • #19

      hehe a brother)

    • #20

      M- sorry, doar spun ca la pompierii unde am fost eu nu s-a pomenit asa ceva. O fi fost “obiceiul locului”, habar n-am. Dar din ce stiu sigur, la noi telefonistii faceau ture de 24 cu 24. Pai dupa o tura de 24 de ore de nesomn, sa-l iei pe telefonist din odihna si sa-l pui iar la munca in centrala, pai ala mai era bun de ceva?
      Iar daca-i o povestire romantzata, ah, ok, atunci merge orice.
      Am citit si cartea lui Cetin, ce povesteste acolo e cam adevarat. Singura chestie pe care n-am inteles-o e de unde draq au scos aia termenul de “gogosar”. N-am auzit de asa ceva niciodata. Biban si gata.

  8. #21

    offtopic: De ce nu publici cartea in format electronic? Nu ai nevoie de editura sau cunostinte!

    • #22

      ptr ca nu ar avea sens. asa o gasesti pe arhiblog.ro/pompierul

  9. #23

    Daca dai o flegma de la unitatea de pompieri de la gara de est spre magura vulturului, e posibil sa dai peste si sa o ratezi. Cum plm ai gresit drumul? E practic urmatoarea strada.

    • #24

      ce sa zic, plin de specialisti care ar fi facut mai bine, intr-adevar

  10. #25

    Cele 7 capitole sunt tot manuscrisul sau urmeaza sa il faci mai mare? Am descoperit la Bookfest o editura fainuta (editurarevisteitimpul.ro) – iar pe revista Timpul scrie ca-i fondata la 15 martie 1876, deci continuatoarea aleia in care scria Eminescu. Eh, Editura Revistei Timpul a inceput de curand, dar i-a publicat deja pe Catalin Morosanu si Feodor Dostoievski – intre cei doi sigur este loc si pentru Pompierul.

  11. #26

    io-s civil, ba chiar civila.
    tin intotdeauna harta orientata in sensul in care merg.
    adica tin harta in mana astfel incat in fata mea sa fie punctul spre care trebuie sa ajung, fix asa cum e si fizic.
    sper sa se inteleaga ce vreau sa zic.
    nu fite gen cu nordul in sus si alte parascovenii d-astea teoretico-geografice. 🙂
    o gramada de oameni au ras de mine de s-au cracanat, dar pana una-alta am ajuns mereu unde am avut treaba, chiar si prin strainezia, singura-singurica, prima oara in viata, si chiar m-am intors de acolo.

    nu e niciun apropos, dar ma laud. 🙂

    • #27

      harta pompierilor e diferita de harta civila. e o carte cu caroiaje si zone

    • #28

      Nu mai poate oama să se laude și ea un pic la tine pe site, că vii cu precizări d-astea tehnice! 🙂

    • #29

      “omul”

    • #30

      “Oama” e corect. Ce, femeile e uoameni?

    • #31

      totusi, e ok ca aspira spre perfectiune

  12. #32

    No plm, eu sper sa cumpar cartea aia pana murim unu din noi

  13. #33

    On topic: exista pe undeva oficial cursuri tinute de pompieri pentru scoli etc.? Mi-am pus problema abia dupa facultate ca in 15 ani de scoala nu am facut un singur antrenament de evacuare incendiu (dar am prins o amenintare cu bomba in clasa I).

    Off topic: Hyperliteratura lui Andrei Ruse (Aluziva, Chinezu)?