Așa arată tomberoanele din jurul școlilor, după fiecare început de an școlar. Fără glumă, piața florilor de la începutul anului este evaluată la milioane de euro. Milioane de euro de flori moarte, aruncate la gunoi, pentru că și profesoarele alea au o limită de cărat.
Și toată lumea știe asta, dar obiceiul acesta tâmpit e perpetuat de mămicile disperate, care știu ele că nu se va ocupa învățătoarea cum trebuie de copilul lor, dacă nu îi duce cel mai mare, uriaș și frumos buchet de flori din curtea școlii. Iar un buchet de flori, în preziua sau ziua deschiderii școlare, e scump, băbăeț, adică un 100 de lei nu e deloc deplasat și asta pentru buchețele mai mici, dar am văzut plozi cărând ditamai coroanele mortuare după ei.
Mă gândeam la asta citind rândurile unei profesoare din Buzău, Veronica Bulf,
Înainte de începerea anului școlar, profesoara le-a scris pe Whatsapp părinților copiilor de la clasa la care este dirigintă și i-a rugat ca pe 9 septembrie să nu-i aducă flori, iar dacă vor să cumpere ceva să vină cu rechizite, pentru a fi donate copiilor care provin din familii nevoiașe. ”Nu mă încălzește cu nimic să umplu tomberonul cu flori moarte. Eu îi iubesc și pe copii și fără să-mi aducă flori. Pe mine mă încălzește să-i văd în clasă, învățând”
Cât de frumos ar fi dacă, la început de an, în loc de banii ăștia aruncați aiurea, părinții ar strânge bani și ar aduce rechizite diverse, caiete, creioane colorate, materiale didactice, care să fie date, tăcut, la nevoie, copiilor care sunt săraci. Pentru că e evident că nimeni nu va veni să spună Eu sunt sărac! că doar nu sunt nebuni, românii sunt daci mândri. Dar învățătoarele știu, îi văd pe copii în fiecare zi și realizează ce nevoie au.
Dar asta ar fi un vis frumos. Mămicile de whatsapp se ceartă pe câte cadouri să primească doamna și ce laptopuri și de astea, dacă le-ai zice să doneze i-ar trimite la muncă pe animalele alea care încearcă să profite de banii strânși cu atâta greutate de soțul muncitor.
Da, știu, fiecare face ce vrea cu banii săi. Chestie de educație, de bun simț, de empatie și de responsabilitate cetățenească. Și nu în ultimul rând, un rezultat al educației idiotice în care elevii trebuie să fie ierarhizați pe baza notelor, indiferent de mijloace.
NOU
Intr-adevar ar fi un vis frumos care poate fi implinit doar daca exista o astfel de initiativa din partea profesorilor.
Anul trecut nu am dat baietilor flori sa duca invatatoarelor in prima zi de scoala, gandindu ma ca n are rost, oricum vor primi prea multe si le am zis ca mai bine isi exprima bucuria revederii facand cate o felicitare in care sa deseneze si sa scrie orice doresc pentru invatatoarele lor. Copiii au facut, bucurosi, felicitarile. Cand s au intors de la scoala, cel mijlociu imi spune trist: mami, doamna m a intrebat dupa ce i am dat felicitarea: dar tu, tudor, tu nu mi ai adus flori?
Anul asta l am intrebat pe cel mijlociu ce prefera sa facem in privinta florilor (cel mare a trecut in a cincea si are diriginte, deci am scapat de flori). Mi a spus ca nu mai vrea sa atraga atentia asupra lui si sa ii luam flori. “Pe cele mai urate, mami!” Asa am facut.
Scoala buna, vatra luminoasa. Directoare ce nu face nimic fara “atentii”, invatatoare(a celui mijlociu) care bate obrazul parintilor ca nu dam cat trebuie de sarbatori. Scoala din bucuresti, in anul 2019, unde inca ni se cer de acasa sapun, hartie igienica si servetele umede. Nu mai vorbesc despre altele, gen proiector, jaluzele, etc.
NOU
Oooo,, sa vezi la Bratescu, in CT, unde au cerut si bani multi pentru sistem supraveghere video, iar cind copilul s-a jucat cu altii si a miscat o camera din pozitie mi l-au scos de la cursuri o saptamina (exmatriculare temporara sau cum dracu-i mai zice)…
NOU
Tocmai la asta ma gandeam. Ce varianta ar fi mai buna. Cand doar al tau nu are floare se simte prost fata de ceilalti copii. Cu atat mai mult daca observa educatoarea. E ca un cerc vicios. Te lupti cu sistemul si sufera copilul…
NOU
@marinel – treaba aia cu scoaterea de la cursuri e legala?
NOU
@Andreea acolo am invatat si eu acum 30 de ani. Credeam s-a schimbat ceva.
NOU
Acum e moda cu giveche. In Lidl era ieri bataie pe ghivece. Macar pe astea, daca le arunca invatatoarea, le ia altcineva.
NOU
@Robert nimic, ba poate e mai rau in ceea ce priveste sumele vehiculate la fondurile clasei, scolii, etc.
NOU
@csb
Nu stiu. Dar au bagat-o pe aia cu regulamebte interne. Dar cersitul nu figura printre articole…
NOU
Las și eu asta aici, cu voia șefului de la blog:
youtu.be/T3L4h5xaKz4
Cea care vorbește este directoarea școlii, filmulețul a fost promovat pe Fb, pe grupurile de whatssup ale școlii și claselor etc. S-au strâns destule ghiozdane, dar, cu toate astea, au fost mulți tâmpiți de părinți care au venit cu flori. Sau doar cu flori (care în ziua respectivă au costat mai mult decât un ghiozdan utilat cu de toate).
Și te apucă dracii când vezi că au început să se trezească cadrele didactice, dar părinții nu. Fix ca în cazul acelor medici care se luptă, la propriu câteodată, cu pacienții care le îndeasă cu de-a sila bani în buzunare. Nu se va face bine nația asta prea curând.
NOU
Nu se va face bine niciodata.
NOU
pe vremea cand florile la moda erau garoafele si la scoala duceai sapun, parfum bibelouri si alte cacaturi, profa de romana (care ne-a fost si diriginta pentru a5a si a6a ca apoi sa plece la o clasa instarita) a primit de la 2 colege o bratarica de aur.in acel moment le-a tras pe cele 2 fete langa ea la catedra si a inceput sa ne explice in cea mai agresiva forma verbala ca e de cacat sa-i ducem parfumuri si bibelouri si garoafe. think outside the box…era ’97 fmm
NOU
Gestul de a oferi flori este unul dintre cele mai frumoase gesturi ce există pe pământ! Cu atât mai mult unei învățătoare, unei profesoare , unei ființe ce se ocupă de copilul tău! Câte ocazii ai să o faci? Începutul anului, sfârșitul lui și 8 martie. Sunt așa de multe?
Gestul de a arunca florile primite este un gest foarte urât. Denotă lipsă de respect, de sensibilitate, de apreciere. Sunt multe dar îți găsești un loc în cancelarie să lași o parte pentru a le lua a doua zi. Apoi sigur ai o prietenă, o soră, o mamă, o vecină ca să le dăruiești lor. Dacă nu ai totuși pe nimeni, le dai trecătorilor dar NU le arunci!
E la limită gestul învățătoarei de a cere rechizite în loc de flori. Sunt copii săraci, știu. Trebuie găsit un alt moment, o altă formă pentru aceștia.
Vânzătorii de flori normal că ridică enorm prețurile pentru prima zi de școală! Ar trebui vânzători care să nu le ridice…Zic și eu.
NOU
Sau, tot cu ajutorul copiilor, decorata scoala cu florile alea ca pentru 2-3 zile si copiii aia sa mearga intr-un loc cu flori. Imaginea aia cu flori in tomberon e nasoala rau.
NOU
Ai carat vreodata 30 de buchete uriase de flori? Oare toti au sora, mama, vecina, masina sa care aceste flori?
Gestul de a cere sa ajuti un copil in loc sa arunci ACEIASI bani pe flori care se ofilesc in 5 zile ti se pare la limita? Dar ce s-a intamplat cu firul de floare pe care il primea profesoara/invatatoarea si pleca cu un buget de aprox 30 de fire de flori?
Ai vazut vreodata o clasa de 25 de copii din care vreo 10 isi permit rechizitele de baza?
NOU
Povestea cu preturile la flori e mult mai complicata de atât. Florile în România vin din Olanda, cumpărate prin intermediul brokerilor de pe bursa. Bursa e internationala și funcționează pe stabilirea prețului pe sistemul de cerere/oferta. Cum școală nu începe doar în România, cererea e mare pentru aceasta perioada, astfel ca preturile sunt mari la achiziție. Floraria de unde cumpărați voi florile e ultima veriga dintr-un lanț de 5-6 elemente. O florarie ok (nu discut de bărcile de la coltul străzii) are aceleași preturi tot timpul anului, trandafirii sunt 10 lei și la începerea scolii, și de 1 martie. Sunt persoane care cumpără flori doar de doua ori pe an și doar la ocazii din acestea și sunt convinsa ca au senzația ca florile sunt mai scumpe decât de obicei datorita aglomeratiei.
NOU
eu urmaresc fenomenul de vreo 7 ani. poti sa ma crezi pe cuvant ca la TOATE florariile la care merg, preturile cresc in ajun de scoala
NOU
Nu te contrazic. Ce vreau eu sa spun este ca o florarie care se respecta nu ar face asa ceva. Poți sa te uiți la florarie de brand pe website-uri, preturile sunt aceleași. La floraria cu care am colaborat eu pana de curând, perioadele astea aglomerate sunt cam negre, dacă se iese fără pierdere e … parfum:)
NOU
Moony, am cărat multe la viața mea, nu mă înspăimântă deloc ce zici! Se găsesc soluții, le lași în cancelarie, în clasă, le dai femeilor de serviciu, rogi pe cineva să te ajute să le duci acasă…Dacă vrei, poți!
Să rezolvi sărăcia cu florile din prima zi de școală e un gest incalificabil! Se pot găsi alte soluții în alte momente. Sunt sigură că sunt educatoare, învățătoare, profesoare care iubesc să primească flori în prima zi de școală, măcar în prima zi!
NOU
De ce să primească flori în prima zi? Nu prestează un serviciu pentru care sunt plătite? Cât de mizerabil să fii, ca profesor sau învățător, să aștepți cu nerăbdare căcaturile alea de bălării moarte, cunoscând faptul că până și cei mai amărâți îți vor aduce de frică să nu-i ostracizezi, să nu-i persecuți în timpul anului? Mama a fost învățătoare într-o școală de amărâți, mulți minoritari. Și s-a chinuit ani de zile să-i facă să renunțe la a mai aduce flori, mărțișoare, cadouri, fiindcă îi vedea pe mulți că vin cu încălțămintea ruptă și hainele cu două numere mai mici pe ei. Ura acest obicei, și îl urăsc și eu. L-am urât de mic și am aruncat eu de câteva ori florile la gunoi până când ai mei s-au prins și nu m-au mai obligat să le duc. E cea mai perversă formă de mită, fiindcă implică copiii. Florile le dai din inimă, nu din obligație. Și nu oricui. Ce, plm, e competiția asta cu cumpăratul de buchete scumpe și fițoase în timp ce alții n-au ce mânca, n-au cu ce ajunge la școală sau n-au rechizite?
Cadouri și flori pentru profesori? Când mi-or da ei mie atunci le voi da și eu lor.
NOU
E intradevar o risipa inutila. Macar la noi la tara le dadeai de mincare la magari sau la capre, dar la oras ajung la tomberon, fie in prima zi fie mai tirziy cind se ofilesc. Bani aruncati pe geam, in loc sa ia ceva pwntru cei amariti…
NOU
@ Ramona
“Cum școală nu începe doar în România, cererea e mare pentru aceasta perioada, astfel ca preturile sunt mari la achiziție. ”
In alte tari scoala incepe fara flori.
O sa rizi, prima data mi s-a parut chiar trist cumva. Si da, singurul copil pe care l-am vazut cu buchetele de flori (in ciclul primar clasele sint gestionate de cite doua invatatoare) are mama romanca.
Personal, as prefera varianta unui singur buchet de flori pentru invatatoare din partea intregii clase , eventual un cos cu biscuiti/ciocolata/orice alta gustare de impartit intre copii in prima pauza, pentru ca sint ei cei care ar trebui sa se bucure de prima zi de scoala….
Dar asta ar insemna un grup de parinti care nu se cearta pe whatsapp…
NOU
Am cunoscut vara asta niste oameni formidabili – o asociatie studenteasca de la mine din sat, organizata de o doamna profesoara care incearca sa implice studentii in proiecte din viata reala. Asa ca a reusit sa-i convinga sa vina copiii aia din vacanta si sa smotruiasca o sala de clasa dintr-o scoala – clasa a fost aleasa anul scolar precedent prin concurs. Asa ca niste studenti care se pregatesc a fi pedagogi au zugravit, au schimbat parchet, au vopsit mobilier, au facut rost de fonduri si materiale pentru toate astea, apoi au inceput sa caute ajutor pentru dotari si au reusit. Sala aia de clasa are acum tabla electronica si proiector si arata un pic altfel. Oamenii astia mi-au povestit ce greu a fost sa convinga directiunea scolii ca ei vor si pot sa faca asta. Au intampinat tot felul de mizerii din partea “sistemului” care, vorba d-nei profesoare, are nume, prenume si atitudini, nu e ceva abstract. Poate ca ce au invatat studentii cel mai important a fost ca nimic nu e imposibil, ca sistemul cedeaza daca esti perseverent in ceva bun. Ma bucur mult pentru ei si pentru copiii aia care o sa invete anul asta intr-o clasa mai frumoasa. Citeam mai sus ca neamul asta n-o sa se mai faca bine… Local, “in bula mea”, se face. Cautati oameni ca cei de mai sus, cautati oameni ca Mihai dintr-un post precedent, invitati-i in bula voastra si ajutati-i. Si da, poate voi nu aveti timpul si energia lor de a va implica pe termen lung, dar din surplusul vostru de orice faceti ajutor pentru ei. Tot la mine in sat, niste parinti s-au apucat si au facut Palatul Copiilor de la 0, pentru ca nici Primaria, nici ministerul, nici nimeni altcineva nu a vrut sa si-l mai asume. Cred ca “au facut rost” de peste juma’ de milion de euroi, plus munca voluntara plus firme plus plus plus. Nimeni nu credea, tot sistemul era impotriva lor – e gata. Femeile alea doua din Bucuresti fac un spital. Eu sunt optimist 🙂 .
NOU
Sau ca prietenul meu Relu Voicu. Acum un an doi când a început acțiunea Biblioteca el însuși se numea nebunul. Apoi încetul cu încetul a atras un pic de lume, care a dat un bănuț, care o carte, care a trimis pachet cu hăinuțe pentru copiii necăjiți…Între timp el preda matematica copiilor- care nu mergeau la școală din motive economice.
Ce vreau să spun? România are nevoie fix de oameni așa! Care lucrează cu minte și suflet în bula lui. Soluția este a munci, nu a critica. A dărui, nu a arunca!
Sunt de acord cu tine!
NOU
Sotia este educatoare, grupa cu 25+ copii. A primit, fara exagerare, doua brate de flori. Unul saptamana trecuta (gradinita s-a deschis pe 2 septembrie), unul saptamana asta (la deschiderea oficiala, luni).
A venit acasa cu un buchetel mic, restul le-a dat, ca de fiecare data, colegelor din gradinita – ingrijitoare, asistente, bucatarese – unele au copii la scoala, altora le plac florile.
La fel a procedat si cu cafeaua si bomboanele – nu bem cafea ca nu ne place si nici bomboane nu prea mancam. Bine, o cutie de Ferrero Rocher n-am fi refuzat, dar bomboanele primite sunt de obicei d-alea de maxim 10 lei cutia la Lidl sau Kaufland.
NOU
Asta e vina parintilor, cum multi au zis deja pe tot internetul. In anii 90′, cel putin in scoala mea, nu tin minte sa fi vazut buchetoaie de flori, toti aduceau, cum am avut si eu, cateva fire. Eu de exemplu duceam trei fire de gladiole si aia era. Dar mi-era tare drag de doamna invatatoare, nu le duceam de obligatie in nici un caz. Acum florile se duc din cu totul alt motiv in probabil 90+ la suta din cazuri.
NOU
Cred ca eram mai multi saraci si d’aia nu aveam buchete mari, bogate ca de epatat ar fi vrut ai nostri.
La mine in clasa erau cativa cu resurse peste masura anilor 90 si aia da, aduceau chestii ce nici nu mai vazusem. Duamna era multumita fm ei!
NOU
La tara nu prea era moda florilor…. Am avut o vecina care a spus cu gura ei la inmormintarea tatalui ca “abia acum maninc si eu fripturi de Craciun, ca pina sa termine fiica generala le dadeam plocon profesoarelor.”
NOU
Obiceiul de a duce flori este un obicei primitiv, care e un indicator al gradului de involutie al acestui popor.
NOU
Cat negativism, gesus… noi avem o super doama invatatoare si inceputul de an, respectiv de 8 martie, sunt zile in care de drag copiii duc un buchet de flori. In Pitesti este 25 de lei, ca idee, iar sotul a asteptat o ca in fiecare an la ora 12 si le a dus acasa. Copiii au fost foarte bucurosi sa o imbratiseze si sa i ofere flori, nicidecum obligatie. Generalizarea ne omoara ca natie…
NOU
Si mai enervant decat ca e pupat in cur in stil communist gestul cu florile e ca sponsorizezi niste speculanti care-si freaca palmele bronzate cand se deschide scoale, care iti vand florile cu de 3 ori pretul pe care il practica in mod normal si de zece ori pretul de achizitie. Bineinteles, platind zero taxe si impozite.
NOU
Ba cata inversunare pentru florile astea, in neamul romanesc zac energii nebanuite! Un gest simplu, de apreciere, de inceput de colaborare daca vreti, intre parinti si profesor, ne duce cu gandul la taxe, impozite, neam bolnav, civilizatie, etc… Eu nu zic ca nu sunt oameni care duc asta in extrem si apar cu jerbe de prost gust, nu zic nici ca unele profesoare n-au gresit aruncand florile la gunoi (poate le-a aruncat femeia de serviciu dupa masa ca le-a gasit pe holuri sau undeva, n-avem de unde sti), dar babaieti, sa dai flori unei profesoare nu e vreo crima. Nu dati daca nu vreti, nu va obliga nimeni. Maica-mea a fost profa (e pensionara acum) si eu nu am auzit-o niciodata sa spuna ca “nesimtitul ala nu mi-a adus flori”. Le primea cu drag si umplea casa de ele (inca urasc mirosul de garoafe si de crizanteme), dar nu le cerea. Va sfatuiesc sa nu dati flori daca nu vreti sa dati, dar lasati-mi si mie libertatea sa dau, daca vreau, daca apreciez un om, fie ca mi-e colega, invatatoarea copilului, doctorita care imi raspunde noaptea la telefon. Imi cer scuze de pe acum daca va deranjaza gestul meu 🙂 .
NOU
Să înțeleg că nu ai nimic împotrivă dacă florile mele sunt de 3 ori mai mari și mai frumoase decât ale tale, și, dacă le duc de două ori mai des, s-ar putea ca doctorița să te lase să aștepți la coadă și să mă bage pe mine în fața ta, sau copilul meu să beneficieze de mult mai multă atenție decât al tău, nu?
Realizezi ca mama ta, la fel ca și a mea, sunt niște excepții de la regulă, nu?
Și că majoritatea iau acest gest fix ca ce este: mită pentru a acorda unora niște mici avantaje necuvenite.
Te revoltă cei care dau șpagă la poliție? Dacă o dau din suflet, de ce vrei să le iei această libertate? :))
Are dreptate @gigi mai sus: niciodată.
NOU
Da, nu am nimic impotriva, cred ca e de vina motivatia pe care o am cand dau flori – nu astept nimic in schimb. La fel, nu cred ca invatatoarea sau profesoara o sa tina minte care ce flori a dat in prima zi de scoala ca sa dea mai multa sau mai putina atentie copilului. Mi se par aiurea cadourile in obiecte si bani, aia e aiurea rau si chiar stiu cazuri in care invatatoarea le-a trimis inapoi, dar florile cred ca sunt altceva, tocmai prin faptul ca se usuca dupa doua zile. De aici de la mine din sat ne uitam cu jind catre neamuri mai instarite si mai civilizate decat noi, am pus chiar unu d-ala presedinte (scuze!). Cred, cumva, ca nici aia nu se mai fac bine niciodata, ca si aia duc flori la scoala. Dadeam, in schimb, intr-un comentariu precedent mai multe exemple de ce cred eu ca neamul se va face (mai) bine.
NOU
Invatatoarele nu beau bomboane si flori. Mai bine faceti o cheta de 50-100 de lei fiecare si ii puneti intr-un plic. Se va bucura mai bine. 😀
NOU
Dai 300 de lei pe flori si ti se pare firesc, dar daca ti se cer 10 lei sa cumpere hartie igienica sa se stearga copkilul la cur, faci scandal ca nu e legal …
NOU
@stefablue Precizare: școala începe și în alte tari care nu sunt Europa de vest. Și eu sunt de acord ca e risipă pentru ca sunt multe dintr-o data și semiobligatie / tradiție dubioasa. Eu cred ca florile sunt pentru a dărui doar ca să faci o bucurie celei/celui căruia le oferi. În aceasta situație nu este bucurie de nicio parte. Mai era pe aici o idee ca florile sunt inutile, ca oricum mor și le aruncam, care e rostul. Eu cred ca e același rost pentru care mancam o friptura bună sau o prăjitură sofisticata. Ca ne aduc bucurie, chiar dacă sunt efemere.
NOU
Achiesez la opinia ta
NOU
De cativa ani, tot ajut o profesoara cand primeste flori, sa le imparta/impartim. Ea le spune tuturor parintilor la inceput de an ca mai bine investesc banii in diverse utile pentru clasa copiilor. Dar, chiar si dupa insistentele ei, acesta este rezultatul de luni.
m.imgur.com/a/AEShnAc
+ in spate inca 6 cosulete cu flori.