Dacă tot s-a încheiat marele festival Enescu, la care aș vrea să subliniez că nu am mers niciodată și nici nu intenționez să o fac vreodată, din motive pe care le voi explica mai jos, m-am gândit să elimin și eu un panseu elucubrațional legat de acest mare eveniment bienal, cu răsfângere internațională în toate ziarele mari din lume de la Paris, Viena și Cotârgași.
Știți de ce evenimentele de acest gen nu au succes în social media? Adică pe bloguri și facebook, twitterul este mort în românia, pur și simplu nu ai pe cine să urmărești.
Pentru că cei ce se ocupă de promovarea evenimentelor în zonă nu înțeleg că e nevoie de o abordare umană, o abordare naturală, în care oameni normal vorbesc normal despre artă, muzică, teatru, pictură sau orice altceva.
În schimb, an de an, respectivii promovează aceste evenimente cu niște pizduline păsărici lejer analfabete, bloggerițe sau vloggerițe, femei care au scris în viața de sute de ori mai mult decât au citit, cu un bagaj lexical vag, bagaj cucerit la televizor sau în clipuri de youtube.
Rezultatul?
Articole sau statusuri pline de prețiozitate, formate din cuvinte vizibil nepotrivite, cu încercări disperate de a sugera intelectualitatea, eleganța sau accesul normal și continuu la cultură.
Doar într-un BMW X6, sorbind dintr-o șampanie rece și spumoasă, poți începe festivalul Enescu.
Dirijorul X m-a lăsat împietrită, bagheta sa a stârnit în mine o vâltoare de senzații ce m-au răvășit.
Vioara lui Y a amuțit o sală întreagă și a lăsat în urmă o pletoră de răni nevindecabile
Sunt niște citate aproximative, din statusuri ce m-au marcat de-a lungul festivalului. Serios, cu pseudocultură de gen, cum te-ai putea aștepta să stârnești măcar o umbră de curiozitate în cineva care chiar are idee cu ce se mănâncă muzica, de exemplu?
Problema este că eu scriu degeaba. Peste 2 ani, la următorul Enescu, vom asista la aceleași gângăveli și mâini împreunate fals pe piepturi tresăltânde. Nevoia de epatare culturală a acestor nevolnice creaturi transcede ani. Și dă bine în rapoartele de sfârșit de eveniment.
NOU
m-ai făcut să râd. într-o ţară unde maneaua e la loc de mare cinste, un festival ca enescu …. apoi, cum suntem prima generaţie încălţată cine să ne cultive gustul pentru astfel de muzică?
NOU
de Seratele Muzicale ale lui Iosif Sava ai auzit?
NOU
bineînţeles. că doar am o vârstă. numa că ai mei acasă – asta era, ascultau alt gen de muzică şi nu era din cea mai elevată. cu şcoala am mers la câteva concerte la ateneu. dar cam atât. a, şi mai era profesoara de muzică ce ne povestea una alta şi ne punea discuri cu anumite concerte. asta nu înseamnă că am devenit meloman. nu aveam cum. hai să fim serioşi, ca să apreciezi genul ăsta de festival e musai să ai o anumită cultură în spate. ceea ce avem noi e doar o spoială. e cazul să ne apreciem corect.
NOU
Doua fire doua paie Cotragasu ia bataie, Nu stiam ca avem ziare, ca a luat-o in freza postasu si nu mai vine de doua luni.
NOU
Poti oricand sa incepi sa apreciezi muzica buna si poti oricand sa te documentezi. Ca sa nu mai zic de faptul ca daca incepi sa frecventezi genul asta de evenimente, o sa incepi sa distingi operele si stilurile diferite ale marilor compozitori ai lumii si o sa iti dai seama ce-ti place, ce te relaxeaza total pana spre adormire, ce ti se pare dificil de ascultat si nu e pe gustul tau, etc.
Plus ca arta inseamna suflet, emotie, abia dupa cultura. Nu trebuie sa ai Conservatorul terminat ca sa pleci de la un concert dintr-asta relaxat, eliberat de griji si satisfacut sufleteste. In general, daca e vorba de sentimente, nu e neaparata nevoie sa folosesti si creierul la capacitate mare. O sa folosesti si creierul cand o sa termini de ascultat mai multi compozitori si satisfactia o sa fie mare, maaare cand o sa ii recunosti sau o sa recunosti ca ce s-a interpretat acum a fost opera X. Incearca 🙂
NOU
@liliana
Prin noi intelegi familia ta sau noi toti romanii? Ca nu toti am avut parinti cu “origini sociale sanatoase”, daca stii ce vreau sa zic.
NOU
Acu stau si ma gandesc ca totusi e bine ca dirijorii folosesc doar o bagheta si nu o bata de baseball… iti dai seama ce valtori de senzatii trezea in domnita in cazu asta…
NOU
Ar trebui sa dirijeze direct cu un dildo roz si am termina povestea. Iar in momentele de mare agitatie (muzicala) ar putea sa ii porneasca si motorasul, ca sa se agite bagheta si mai tare…
NOU
Maini impreunate… pe pieturi tresaltande… Nebunuleee 😀
NOU
Se referea la : one, two , three, push!
NOU
Piepturi mari tresaltande?
NOU
… si ferme. Mari si ferme.
NOU
Eu nu prea inteleg cum gandesti. La un concert ma duc pentru program sau interpreti, sau amandoua. Ma doare la 3 metri in fata ca sunt unii care merg din alte motive. La inca alti 3 metri in fata ma doare felul in care e promovat evenimentul de snobi, care, à propos, nu sunt o specie recenta. Nu e ca si cand festivalul asta n-ar fi anuntat sau nu ar avea publicat programul in avans. Si pot sa ma duc bine mersi sa ascult un concert fara sa-i fac o recenzie a doua zi, numai pentru sufletul meu.
NOU
cine e pasionat de muzica asta se va duce, indiferent de promovare.
NOU
sigur, doar ca aceasta promovare ar trebui sa atinga oamenii care inca nu au fost. care poate, daca ar merge, le-ar placea si ar asculta in continuare.
NOU
Exact, si doar aia. Eu ascult alte prostii, cand eram mic mai mai sa inteleg ceva din muzica asta pentru ca ma fascina pasiunea lui Iosif Sava, insa dupa aia liniste.
Mie trebuie sa imi vorbesti simplu, ca eu nu inteleg de ce un tablou nesemnat valoreaza 50 de dolari si unul fix identic semnat de Van Gogh valoreaza 10 milioane, sau ce trebuie sa vad in mazgalelile lui Picasso. Si daca ma iei cu “e evident, aceasta capodopera…”
NOU
@bigbear
Pai tocmai, nu e simplu de inteles. Trebuie sa stii sau sa simti unele lucruri, nu merge cu vorbitul simplu.
NOU
Magic!!
NOU
“[…]nici nu intenționez să o fac vreodată, din motive pe care le voi explica mai jos, “, credeam ca ne zici motivele pentru care nu te duci, nu motivele pentru care nu vei scrie despre el. Ma asteptam la o d-aia cu “eu nu dau banii pa bilet, nu finantez sampania lui Tibi Soare”
NOU
Sa inteleg ca aia era futu*a cu bagheta…
NOU
Am fost la festival, a fost superb 🙂 Dirijorul n-a avut niciun fel de bagheta, dar isi unduia mainile de zici ca erau lipsite de oase, asta m-a fascinat 😀 (ce imatura :))) ) Eu am mers la orechestra de coarde , Filarmonica Wiener si au interpretat Simfonia 40 a lui Hayden pentru debut, au urmat cateva lieduri apartinand lui Wagner, soprana a fost spectaculoasa, nu orice cantaret bun poate interpreta Wagner, ai nevoie de foarte multa flexibilitate si mai ales de o voce grava. Stiam ca piesele lui Wagner sunt pline de ornamente si destul de dificile, dar am intrat in clubul wagnerienilor, mi-a placut extrem de mult, mai mult decat ma asteptam, as putea spune ca a fost partea mea favorita dintre cele 3 opere. Seara s-a incheiat cu cea mai emotionanta opera a lui Ceaikovski, Pathetique, adica ultima lui piesa scrisa, despre care se spune ca este suma emotiilor vietii lui. Mi-a placut foarte mult si asta, oamenii erau vizibil multumiti, foarte veseli, relaxati si putin adormiti, dar au aplaudat destul de mult 🙂
Amosfera a fost una extrem de placuta, imbracati frumos, decenti si deloc fitosi, iar publicul a fost multicultural. Multi francezi, englezi, nemti, cam de varsta a doua, a treia.Putini adulti tineri, iar de varsta mea, foarte, foarte putini.
A fost foarte bine organizat festivalul si mi-a placut si faptul ca am avut unde sa imi port hainele atat de elegante, avand in vedere ca nu poti sa te imbraci asa in fiecare zi 😀
NOU
coarde hîhîhî
NOU
Vai, vai, ai descoperit si tu cuvintele cu dublu sens. Nici nu pari de 15 ani :))))
NOU
oh well…
NOU
Nici nu stiu cum sa iau postarea asta… trolling fin sau…
NOU
ia-o asa cum doresti, placerea e de partea mea:)
NOU
@ Romeo trolling fin sau epatare ratata? :)) Un lung sir de “mi-a placut extrem de mult” reformulat in 10 randuri cu niscaiva adaugiri din auzite, pentru les connaiseurs. :)) Sublim.
NOU
mi-a placut…:)))))
NOU
Let me join the 15 y/o club: iti place acolo unde te simti in mediu’ natural, ala de origine.
NOU
aaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahahahaha:)))))))))))))
NOU
Da, da, chiar, de cate ori am scris ”mi-a placut” :)))))) Oricum, ati inteles ideea principala.
@Romeo, nu e niciun trolling, e doar sau
NOU
astia care folosesc sintagma ‘a trolla fin’ ma omoara cu zile
mai cititi bre si alte almanahe 🙂
NOU
Da musiu… trolling fin…
Daca te intrebam de ce ti-ai pus la nick “pwladedac” inseamna ca te trollam “dur” si puteai sa ma trimiti sa citesc niste almanahuri…
NOU
De ce sunteti toti atat de acizi si chititi pe galceava ? Daca nu va pastrati acest ”cui ii pasa?” o sa o luati razna din cauza tuturor nefericitilor. Sa scrie fiecare ce vrea, cui ii pasa, hm ? Hai ca puteti 🙂
NOU
Lasă-i, Roxi. Nişte proletari.
NOU
Da uei Corban, apreciez nespus subtilitatea din finalul comentariului tau, important e ca nu ma intereseaza.
Cateodata raspund acestor manifestari extrem, dar extreeeem de triste, fie pentru ca ma amuza, fie pentru ca n-as vrea sa simtiti vreodata ca nu contati si ca interventiile astea de oameni posaci sunt cel putin ridicole.
Care mai de care mai dajtept, azi am aflat si cat e de rau si de lipsit de demnitate sa stii lucruri ”din auzite”. Nu e ca si cum e chiar indicat sa asculti, intelegi si ramai cu niste informatii de la altii mai priceputi decat tine in alte domenii. Vorba cuiva, sunt unii pe ”cari daca ii apleshi cu bostanu la buturoiu salshioarei, bubuie salshioara maica”, atat sunt de isteti
NOU
Hai, uei, Roxi, ne hlizim si noi. Fără răutate. Lumea râde cu tine, nu de tine.
NOU
si nici în
NOU
@ Dani Corban ,t ot nu inteleg de ce te bagi in seama. A trecut vremea in care erai cat de cat amuzant si faceai glume rautacioase, dar haioase, acum faci doar glume cu iz de taranoi needucat si nu-mi place sa dezbat in contradictoriu cu tine. Te rog mult, vezi-ti de treaba ta flacau
@Arhi, o interventie inutila si de prost gust, cam de-atat ai fost in stare
NOU
Mai cordiță relaxată ce ești tu, ție nu ți-e rușine așa, să explici cât de zen și cu durere-n anus ești tu, iar apoi să stai după colț și PAC reply la fiecare omuleț care-și bate coarda de tine pe-aici? :))) Zău, erai mai funny înainte. Te-ai cam dezacordat.
NOU
Roxi, citindu-ti recenzia – spectaculoasa, eleganta, emotionanta, bineinteles – si restul comentariilor lasate de tine pe blog, mi-a venit in minte filmuletul asta:
www.youtube.com/watch?v=A24ZY91C_OI
Mai ales finalul. Nu stiu de ce mi-a venit asta in minte. Nici o legatura cu nimic, evident. Tare ciudat creierul uman, ce conexiuni aberante face.
Hai ca am fugit sa mulg vacile. Pupici :))
NOU
Laura, Laura, dupa ce ca umbli cu matura aia oxigenata in varfu’ capului si te vopsesti in 2015 in cada, mai folosesti si expresii rafinate de tipul ” isi bate coarda de tine”. Ce-o fi in capul tau,mai Marilyn Monroe fara programare la coafor si seminte intre dinti…
P.S.: Nu ma doare in anus, dar sunt sigura ca tu stii cum e. Dupa mutra, par si vocabular, pari genul pe care o doare anusul la fiecare 100 de lei. :))
NOU
Da Corban, nu ma intereseaza, nu-mi mai scrie, ma faci sa ma simt nepoliticoasa. Te rog, dispari
NOU
…si nimeni n-a observat ca a scris Hayden in loc de Haydn.
NOU
Jollyca, tanti scrie “eseele” incercand sa para (surpriza!) eleganta si erudita.
imgur.com/EpYbn1N
Vaporul ala a plecat de ceva timp din portul precupeţei schizofrenice.
NOU
Haydn, cu lto!
NOU
O declaratie mai frumoasa decat asta de-acum, Corban, nu puteai sa-mi faci. De cat timp imi colectionezi comentariile, devotatule ? :)))))))))))
Doamne, m-ai facut sa rad :))))))))) Cred ca e comentariu de minim 1 an :)))))) Fereasca
@jollyca, da, asa e, multumesc 🙂
NOU
Doamna Roxi, nu ma judecati gresit. Nu colectionez, dar am oaresce memorie. Oricine scrie in Google “roxi arhiblog eseele” da peste articolul in care ii faceti critica literara lui Nea Ilie de la Scularie. Eu asa l-am gasit. Ce pot sa zic…sunteti unicata in lumea Google.
Ma bucur daca v-am facut sa râdeţi. La final de zi, aşa trebuie să fim cu toţii: bucuroşi, liniştiţi, cu sufletul împăcat. Hai, Doamne ajută!
NOU
exista si promovare de calitate la evenimente de genul asta. doar ca nu vad de ce trebuie sa se adreseze chiar tuturor, nu e cazul. sunt destul de multi artisti de la noi care fac turnee foarte reusite prin tara promovand muzica clasica doar ca trebuie sa te si intereseze cat de cat. asa ca in concluzie nu trebuie sa fie toti taranii si fitosii si hipsteroizii si muzicomaniacii bagati la culturalizat. sunt de ajuns doar o parte, vezi sold-out-urile de la toate enescurile din ultimii ani. plus ca, se stie:
“….multele aspecte postmoderne, care au surprins publicul tradiționalist, au convers spre o redare a concertului de Ceaikovski extrem de fidelă epocii pe care o traversăm: grandoare, intimism, candoare, energie colosală, explozie de culoare și retrageri discrete transparente.”
NOU
beton citat, mersi:)))))))))
NOU
pentru cei interesati si pentru masochisti in special exista radio romania muzical. recomand si muzica dar mai ales prezentarea lucrarilor ce vor fi transmise. pe undeva intre 15:00 pm si 17:00 pm. acolo e greul. pe langa faptul ca muzica e pentru muzicologi si ceva obsedati si e plina de tehnica care o face de neascultat de nijte profani, lirismul prezentarii bucatilor muzicale e miezul mamei fitei si limbii de lemn criptica si tapana.
NOU
muzica culta, clasicismul a fost doar o perioada. (Si eu faceam greseala asta)
NOU
Le fuck… bun blogu asta.. am mai invatat un cuvant…”intimism”…
NOU
mda asta cu clasica si culta, potato tomato potato… oricum ala de a zis ca doar aia e culta era unu care probabil in intimismul lui zicea ca daca n-ai grandoare n-ai candoare si invers.
NOU
Eu ascult Romania Muzical. Dincolo de cuvintele astea bombastice care ma fac sa adaug un “in pla mea” dupa orice citat, imi plac emisiunile in care descriu viata compozitorului, diversele etape ale vietii lui si cum au influentat ele compozitiile in general. In plus de asta toata muzica clasica este un fundal excelent pentru zgomotul de seminte sparte…
NOU
Vor popândăii să închidă saloanele de masaj din centrul vechi. Nişte sclavi, atâta turism ce mai făcea şi centrul nostru istoric. Sclavii vesticilor; ne sabotează turismul. E nasol şi pentru mine, că eu doar în centrul vechi stau toată ziua. La Bonne Bouche, Red Angus, O belgiană, un trabuc la Cărtureşti, o ciocolată din aia bună de import.
Plm… fără orchestra de coarde, totul e pustiu.
NOU
Exeptie: www.operaonline.ro
NOU
am intrat pe blog, l-am “rasfoit” putin si am descoperit ca toate postarile (cel putin de pe primele 2 pagini, cat am avut eu rabdare) au doua lucruri in comun:
1. sunt despre muzica culta (asa cum ne invata cineva mai sus aici);
2. expresia “Comments: No comments” – cu doua, trei exceptii unde erau 2 comments).
Pentru cine e acest blog? Cui se adreseaza autorul?
NOU
Asta pentru ca bloggeritele inca nu l-au vazut pe cel mai rapid violinist din lume. Daca-l vedeau cadeau lesinate si invatau ceva despre el. David Garret. Sa vezi ce melomane deveneau!
www.youtube.com/watch?v=bZ_BoOlAXyk
A fost la festival. Tipul stie cam tot ce inseamna Enescu pentru ca profesoara lui a fost studenta lui Enescu.
www.youtube.com/watch?v=bZ_BoOlAXyk
Si de la 4;22 asta pentru cei care nu au rabdare sa vada inceputul unui concert
www.youtube.com/watch?v=JEZFQuynGH8
Da, am facut vioara!
NOU
eu sex
NOU
Minunat!….si totusi nu vorbeste nimeni la superlativ despre tine la capitolul asta.
NOU
Lol www.arsuri.ro/
NOU
nici despre tine la vioara n-am auzit
NOU
Dar nici de David Garret nu ai auzit.
Oricum ca sa continuam: Nu stiu cati critici de arta o sa poata comenta fara a face niste fraze bombastice din care nu intelege nimeni nimic. Nici bloggeri care sa poata comenta ca lumea un eveniment pentru ca nu au ceea ce se numeste cultura muzicala.
Chiar daca s-ar fi mediatizat festivalul mai mult nu s-ar fi reusit decat o decimare a celor care inteleg muzica la festival. Ultima data cand s-a mediatizat festivalul cele mai bune locuri le luasera niste unii de prin guvern care adormeau in locurile cele mai bune ale salii. Asa macar se mai pot duce si oamenii care inteleg muzica fara a gasi randuri intregi gata ocupate inainte de a se deschide casele, se mai pot vinde si la pensionari bilete si poate se mai pot vinde bilete si la cei care studiaza muzica.
NOU
daca o sa te uiti pe timeline la fb, o sa vezi ca eu am scris de garret de acum o saptamana, dinainte de a te mira tu ca exista. rili, acum chiar incerci sa pari culta IN FATA MEA?:)) la un articol in care eu fac misto de pizdulinele semidocte?
NOU
Pacat ca n-ai studiat si flaut….
NOU
De ce Romeo…tu l-ai studiat?
NOU
Dar nici nu as indrazni vreodata Sefu’!
Arhi: Dupa raspunsul care mi l-ai dat imi amintesti de poezia Pupaza si cioara.
NOU
de kipling?
NOU
de Militaru…
NOU
La ce-ti foloseste ca ai studiat vioara?
NOU
Arhi, Enescu e un festival de nișă 🙂 Fanii muzicii clasice au găsit și suficiente articole, atât de atmosferă cât și portrete (că au fost), și cronici, au schimbat și impresii. Și ei nu-și propun să-i facă pe alții curioși. Dragostea pentru muzica clasică vine de la sine, oricât ar povesti un pasionat de Mahler sau de Shostakovich, nu te poate face curios decât pentru cel mult câteva minute. Nu poți face primii pași în muzica clasică la Enescu, acolo se cântă muzică ”grea”, nu Mica Serenadă sau Sonata Lunii 🙂 Și nici să-ți impui asta nu aduce nimic…. e sau nu e, simplu. Și zău nu e nicio problemă dacă nu e 🙂
NOU
Daca Enescu e festival de nisa atunci Bayreuth Festival e un fel de reuniune a Grupului Bilderberg, versiune de portattiv.
Carmina Burana si Bolero inseamna muzica “grea” pentru tine?
Fragmente din muzica asta “grea” (adica pentru intelectuali rafinati si…de “nisa”) figurau ca “intro” la concertele Megastarului MJ si ale lui Madman Ozzy.
NOU
Bugsy, te-ai întrebat câți dintre oameni cunosc TOATĂ Carmina Burana, și nu doar ”O, Fortuna”? 😀 Asta ca să mă refer doar la exemplul tău.
AHA :))
NOU
Exact limbajul asta de lemn infatuat (suna bine nu?) indeparteaza lumea de muzica. Dar las’ ca vin astia “impatimiti” si spun ca muzica nu e pentru oricine si numai ei au un dar special care le permite sa-i inteleaga “adevaratul” sens.
WTF?
Ascultati de zeci sau sute de ori aceleasi cacaturi/hit-uri (unele compuse in secolele trecute) si va place sa va laudati cu “nuantele” pe care doar voi le descoperiti in fiecare interpretare.
Contemporanii sunt tabu!
E greu sa recunosti ca esti un fel de manelist simfonic asa ca o bagi pe aia cu “ornamentele dificile” si “suma emotiilor vietii lui”.
Lautari la curtea regelui – asta erau multi dintre marii clasici.
200 de ani mai tarziu, ne dam mari ca-i “intelegem”!
Fix ca aia care scriu comentarii la poeziile “clasice” (Plumb sau Moartea Caprioarei de ex.) si ne invata ce a vrut sa spuna autorul. Simplu, erau beti, drogati cu absint, schizofrenici sau cu mintea afectata de sifilis.
Clasici ce plm!
NOU
#amen brother
NOU
DA!
NOU
Păi muzica clasică chiar NU e pentru orice. La concertul susținut de Filarmonica din Berlin la București, au plecat din sală câteva zeci de aiuriți, în plină Simfonie a IV-a de Shostakovich. Oare de ce?
Oh, wait…. berlinezii nu se ridicau la nivelul pretențiilor aiuriților. Da, asta trebuie să fie 😀
NOU
My 2 cents, cu experienta oarece in domeniu. Publicul care chiar are treaba cu baietii astia vine si fara promovare.