Scrie Liliana pe Comunitate:

În ciuda a ceea ce pare acum sosirea minerilor a avut o largă susţinere a populaţiei. Ceea ce s-a întâmplat în piaţa Universităţii a fost lupta unui procent atât de mic de oameni încât nici nu a contat. Presa, televiziunea, oameni de cultură au fost de partea guvernului. Se propaga sologanul că să nu începerm vânătoarea de vrăjitoare, adică să lăsăm secretarii de partid şi politrucii în pace. Oamenii securităţii erau, cică, nişte oameni valoroşi, că nu oricine putea să facă parte din asemenea structuri, etc … şi marea majoritate a oamenilor credeau. Credeau sincer. După ani de îndoctrinarea nu aveau cum să fie altfel.

Am mai spus că am lucrat în una din marile uzine bucureştene. Deci, amintiri:

1. Între aprilie şi 13-15 iunie oamenii muncii se duceau să viziteze piaţa. Nu glumesc. Mi-aduc aminte cum povestea un magazioner peripeţiile lui prin piaţă. Chiar credeau că ăia au droguri şi din cauza drogurilor fac ceea ce fac. Le spunea celor din jur, ce-l priveau admirativ că a avut curaj să meargă acolo, câtâ mizerie există între corturi şi altele care mai de care mai gogonate. Le spunea că s-a dus acasă şi i-a spus nevestei să-i spele lucrurile că i-a fost frică să nu ia vreo boală. Să nu credeţi că nu era crezut, din contră. Ţin minte că am stat şi am privit şi nu putea să zic nimic. Adică puteam dar riscam să fiu linşată. A fost primul gust amar.

2. În ziua când au venit minerii şefii de atelier au venit şi au spus că cine doreşte poate să plece să-i susţină. Reţineţi – cine doreşte. Pot să spun că s-a golit uzina – încă nu se făcuse nici o concediere. Ţin minte că au plecat înarmaţi cu răngi, cu bâte de lemn, fiecare cu ce a putut. Chiar credeau în ceea ce fac. Mai ţin minte că am ajuns acasă pe jos, că autobuzele duceau oameni către centru şi mă gândeam cu groază la ce va fi. De altfel noi care eram tineri am fost sfătuiţi să nu trecem prin centru. mai ales un amic cu părul lung şi cu barbă. Pentru cei care nu cred aşa era. Ochelarii erau un semn că eşti intelectual şi există o ură cruntă vis a vis de aceşti oameni. Mai ştiu că mi-a fost frică, groaznic de frică şi mă întrebam încotro ne îndreptăm. Acum îmi dau seama că ar fi trebuit să mă gândesc serios să plec din ţară.

Acum ce am vrut să spun este că minerii au fost întâmpinaţi în Bucureşti cu aplauze şi flori şi că au avut o largă susţinere a populaţiei. Ar fi cazul zic ca o mare parte dintre noi să se gândească că nu se putea întâmpla ceea ce s-a întâmplat dacă noi nu susţineam toate aceste atrocităţi. Fără nici o îndoială că Iliescu şi comp. sunt marii vinovaţi, să zicem în proporţie de 80% dar restul de 20 de procente ne revin nouă, ca popor.

Și vin și eu și completez. Este complet și absolut real. Aveam aproape 17 ani la acel moment și, în dimineața celei de-a doua zi în care au sosit minerii, stăteam pe strada Eforie, la sediul IGP sau ce e acolo și priveam cum sunt aduși arestații de către mineri. Oameni simpli, femei, bătuți, umflați, cu sângele curgând. Știți ce făceau bucureștenii adunați acolo? Aplaudau cu tărie.

Aceștia au fost oamenii. Aceștia sunt cei ce au aprobat toate acțiunile astea. Nimic nu se întâmpla dacă nu era susținere populară.
Dar a fost. Acum încercați să vă băgați capul între urechi și să vă faceți că ați uitat că aplaudați la televizor, cu mânuțele alea grăsuțe, cum băteau minerii. Vă plăcea că au găsit MAȘINI DE SCRIS ȘI DOLARI! în sediul PNȚ. Acum credeți că s-a uitat.

Nu, nu s-a uitat. Voi toți sunteți el, acest penibil imortalizat etern de Dinu Lazăr.

bucurestean sarutanad mana unui miner

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

103 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Bai, iar dezinformezi… Nu MASINI DE SCRIS, ci MASINA DE SCRIS AUTOMATA. Cu accent pe AUTOMATA, da? Cu totul altceva. Si armament, si droguri, astea cui le lasi? www.youtube.com/watch?v=yX9yaAc4Of4

    • #2

      Lasă gluma, cică Ponta a fost în piață. Eu nu l-am văzut, sincer, o fi venit la plantat panseluțe.

    • Ponta a fost chiar o panseluta plantata.

    • #4

      Mihae, zi drept, tu ai scris porcăria asta?
      www.flickr.com/photos/costi-londra/2295849243/

    • #5

      Mă copii. Pe mine mă doare foarte tare acest text. Mă doare adânc. Mă doare pentru că mi-ați amintit de toate speranțele mele de atunci, acum pierdute. Mă doare pentru că mi-ați amintit de atmosfera din piață, pentru că mi-ați amintit de entuziasmul meu pe care nu voi mai fi niciodată în stare să-l am. Mă doare pentru că ne-am urât între noi când eu speram să ne iubim, ne-am privit dușmănos și ne-am certat când ar fi trebuit să ne zâmbim, mă doare că m-ați bătut când ar fi trebuit să construim. Mă doare că Iliescu și Gelu Voican rânjesc inconștient crezând și acum că ei au făcut ce era mai bine. Nu neg că și la noi, tineretul de atunci, discernământul a fost, în mod constant, înlocuit de spiritul de gaşcă dar mă doare că n-am mai păstrat nimic din spiritul ăla demn, că am plecat capul și-am emigrat la dracu-n praznic, “să le fie măcar copiilor noștri bine”.

    • Nu, nea Ilie, io mâzgâleam de-astea
      ㅡㅕㅑㄷ ㅑㅣㅑㄷㄴ쳐

    • че е ерезия аста?

  2. Păi normal. Și eu i-am susținut pe mineri. Grupu ala care protesta, de fapt erau niste anarhisti niste nebuni pusi pe distrugere. Normal, trebuia pastrata stabilitatea si ordinea in tara. Stati linistiti ca si cu Iliescu si fără tot aia era, vă dau eu scris. D-afară se trag sforile.

    • Vreau sa cred ca tu glumesti! In caz contrar, sincer iti spun, imi este mila…

    • #10

      Nu glumește, e un scelerat crtiptonazist. Ptiu! #kropotkinsucksass

    • Lasă Nea Ilie, ca io sunt prea destept pt secolu asta. Deci in democratia treaba stă asa- se alege la vot. Prin vot. Votu conteaza. Majoritatea decide. Daca majoritatea l-a ales pe Iliescu atunci, asta e situatia. Nu poti face tu, o minoritate, scandal si anarhie in Bucuresti, sa arunci tara in razboi civil. Asta e, majoritatea a decis prin vot Iliescu. Voi nu prea pricepeti cum sta treaba cu democratia asta. Uite, eu de ex nu l-am ales pe Iohanis, mi-e sila de el, un prost, un tolomac. Nu-mi convine ca a iesit. Ce sa fac acum? Sa ma duc sa arunc cu sticle la Cotroceni? ASta e, majoritatea a decis.

      Lasati vrajelile astea hippy de doi lei, vai ce tineri frumosi si destepti au protestat atunci. A fost vandalism, a fost balamuc, a fost anarhie. Eu nu tolerez anarhia. Ăia care protestau asta au ajuns sa faca anarhie si vandalism. E democratie, accepti votu democratic. Foarte bine ca au venit minerii si cine a mai actionat pentru a restabili linistea si ordinea publica atunci. Ca au fost si victime colaterale, trecatori nevinovati, diverse cazuri individuale dramatice, da, aici e regretabil. Sunt de acord. Dar, per ansamblu, eu sunt de acord cu tot ce s-a intamplat atunci. Punct.

    • #13

      Dacă n-ai trola m-aș enerva.

    • @A. Freigedank
      Carentele tale de istorie se observa, iar ceea ce spui imi provoaca o puternica scarba. Cum poti spune ca “daca oamenii l-au ales” fara sa te gandesti putin la ce a facut acest ordinar in timpul revolutiei – dupa 22 (de cand acest jeg a tras sofrile) au murit de vreo 10 ori mai multi oameni decat inainte de 22. Tocmai din aceasta cauza au iesit acei “hippioti” in strada! Sa nu uitam cine a fost Iliescu in timpul perioadei comuniste si sa ne amintim faptul ca Ceasusescu l-a avut alaturi pe Iliescu atunci cand a ajuns la putere.

    • #15

      Oamenii nu au stiut ce aleg, ai polititie, jandarmi, armata nu aduci minerii, ce plm ii califica pe aia sa faca ordine? Cand au iesit oamenii in strada sa plece Basescu, au chemat autoritatile interlopii? tiganii? tre sa plateasca toti care au fost in conducere la vremea respectiva, inclusiv betivul de Basescu ca era ministrul transporturilor la a 2-a mineriada si el a pus la dispozitie trenuri ca sa ii aduca gratis. Nu acuma ca inca e tanar, dar sper dupa 70 de ani sa il cheme si pe el justitia cand abia isi mai trage un coi dupa el cum ii cheama pe pensionarii astia infecti ca ilici, sa nu aiba liniste.

    • @FlaviusM

      Iti provoaca scarba? :)))))))) Bea niste Helas sa-ti treaca greata. Ce-a făcut Iliescu? Ai bă nene mă lași cu cardeala asta. Cu protestarii tăi. Jocurile erau facute de altii mai smecheri. Crezi ca dacă nu era Iliescu si era altu, eram..ce pula mea eram? Eram tot așa cum suntem si-acuma. Aceeasi treaba. Da nu va dati seama voi, nu judecati. Daca venea altu la putere, ce era? ASta inseama democratia. CIRC! D-asta eu sunt monarhist, da bagabontii aia din piata nu erau monarhisti. Erau anarhisti. Eu sunt monarhist deci nu sustin asemenea miscari turbulente si anarhiste. Eu sunt pentru ordine si stabilitate. Sunt monarhist.

    • @Raducu

      Cum adica n-a stiut ce-a ales poporul? de unde stii tu? Ba a stiut foarte bine/. ASta inseamna democratia. Poporu alege. Nu te erijezi tu sa alegi pt altu.

      Cum adica ce-i califica pe mineri? Păi da minerii nu sunt si ei cetateni ai acestei tari? Sau sunt extraterestrii? S-a bagat si armata si politia stai linistit. A fost prea mare debandada. Ce vroiai? sa traga cu pustile-n ei? Asa au venit minerii cu bulanele si gata.

      Oricum, ma doare-n pula de subiectu asta. ce-a fost a fost. Ma doare-n cur. Lasati polemicile sterile si hai mai bine un cantec vesel să cântăm. I-auzi :))

      www.youtube.com/watch?v=6mwx9lxXqck

    • #18

      Ai dreptate, Flavius, ăsta e genul de habarnism amnezic care nu ne face cinste. Rușine, Freige! #vaderetrosatana

    • #19

      Aici i’as ridica statuie lui Freige.
      In ce spune el o aud pe strabunica-mea, spunand cu glas domol de femeie nascuta inaintea secolului 20, trecuta printr-o rascoala de la 1907, doua razboaie mondiale si-o colectivizare, spunand cu vocea cu care canta la biserica:
      “E bun Iliescu maica, ca ne-a dat pamantu’ inapoi”.
      In anul in care a si murit.
      De-aia mi-e scarba de ei si rusine de noi ca nu-i scopim odata.

    • #20

      Mamaie era fruntașă la colectivizare, i-a făcut din vorbe pe toți chiaburii satului. #teleorman

  3. #22

    Câți crezi că mai rețin lozinci de genul “I-Me-Ge-Be, face or-di-ne”? Sau cum veneau camioane întregi de “oameni ai muncii, tovarăși de nădejde” din întreprinderile bucureștene? Sau că Iliescu tocmai ce avusese cu nici o lună în urmă peste 80% din voturi, deci masiv sprijin popular, nu l-au pus extratereștrii în funcție…

    Imaginile din zilele alea sunt grăitoare, plebea a avut nevoie de sacrificii sângeroase în arenă. Iar arena a fost strada. Am aplaudat ca nație de fiecare dată când gladiatorii în salopetă vărsau sânge. Apoi ne-am oripilat, dar nu de noi, ar fi însemnat să ne recunoaștem latura animalică din noi, și asta nu făcea bine la self-esteem. Așa că am preferat, schizofrenic, să indicăm clasa politică ca fiind singurii vinovați.

    La 25 de ani de atunci încă facem asta. A furat Oprescu? Mama lui de hoţ… Cum, noi suntem de vină că l-am mai ales, deși știam ce îi poate pielea? Du-te mă, nu există așa ceva, noi nu suntem masochiști…

  4. #23

    deci populatia era debusolata si manipulata, nu avea nici o vina. dap, totally kewl

  5. #24

    Am intrat pe site-ul de unde este luata fotografia din articol, www.fotografu.ro/HTML/dl_042.htm
    doar mie mi se pare ca in poza din dreapta sus, sunt doi “mineri” incaltati in pantofi sport albi, si nu in cizme/bocanci, cum sunt restul? Just sayin’, ca un gica contra paranoic ce sunt

    • bine ochit “adidas torșăn” FTW

    • #26

      nu retin exact care e site-ul, dar exista mai multe fotografii cu mineri in sacou, foarte… casual sa zic. Este clar ca toate acele forte “pacificatoare” trebuiau conduse si de oameni ai diferitelor structuri de securitate.

    • Ala cu mustata in adidasi zici ca e Adrian Nastase

    • Studentul fuge, adidasul ramane. Minerul are papuci noi. Pam Pam.

    • #29

      Poti sa adaugi si faptul ca sunt singurii care se uita fix la camera/fotograf, probabil pentru o abordare ulterioara.

  6. Eu sunt una dinte persoanele care a studiat cazul mineriadei din `90 (acest aspect regasindu-se in diferite articole de natura stiintifica), iar lucrurile nu sunt ca cele prezentate in articolul de fata. Nu putem discuta despre manifestantii din Piata ca despre un “mic grup” pentru ca ar insemna sa-i condamnam pentru a doua oara pe cei care au murit in perioada respectiva sau au ramas cu diferite sechele de natura fizica.
    Cartea Anne Planche, Ariadna Combes, Mihnea Berindei – Mineriada. 13-15 iunie 1990. Realitatea unei puteri neocomuniste, este indicata pentru cei care INCA sunt de parere ca in Piata au fost doar cativa “drogati”.
    Sa nu uitam totusi ca Iliescu, inainte de a apela la minerii din tara, a facut apel prima data la muncitorii din Bucuresti care nu au raspuns “chemarilor”, ulterior sunandu-i pe Miron Cosma si pe restul liderilor de sindicat din zonele miniere.
    Sa nu uitam ca exista filme ale TVR care prezinta mii de manifestanti anti-FSN in Piata cat si filmulete care arata brutalitatea bestiilor ce au uitat sa-si scoata si capul din pamant cand au iesit din mina!

    • #31

      Când spun că au avut o susţinere mică hai să ne gândim că în mai s-a stat la coadă la vot. 82% dintre voturi au mers spre iliescu. 82. enorm. şi chiar a fost pe bune. acum să ne gândim sincer ce înseamnă o mie, două mii, trei mii de oameni strânşi în piaţă la o populaţie de peste un milioan de locuitori? câtă susţinere reală a avut pct.8 de la Timişoara? Că sunt scene în care în piaţă sunt mii de oameni. da, dar se duceau acolo ca la cenaclu flacăra. noaptea plecau acasă. că de, era greu să susţii un ideal până la capăt. dovada este că în momentul sosirii minerilor acolo erau câteva sute de oameni. mă rog, nu mai intru în amănunte anterioare, important este că toţi cei peste 45 de ani, inclusiv eu, avem o parte de vină, pentru că n-am ştiut ce, când şi cum să apărăm.

    • @Liliana
      Este vorba de mult mai multe persoane decat “doua-trei mii”, iar faptul ca aduceti in discutie “atat de putine persoane la un milion de locuitori” inseamna ca acelasi lucru il putem spune si despre revolutia din `89? Nici atunci nu a iesit tot Bucurestiul in strada, sa fim seriosi. Iar pe langa manifestantii din Bucuresti se mai aflau si cei de la TImisoara care sustinusera, anterior alegerilor, pct. 8 de la Timisoara.
      Ceea ce trebuie remarcat, este faptul ca mineriada din 13-15 iunie nu este prima din acel an. Sa ne gandim, totusi, la miting-urile electorale organizate de grupurile politice in perioada campaniei electorale, de miting-urile organizate cu ocazia anuntului FSN prin care era specificat foarte clar ca acestia “pasesc in cursa electorala”, aspect care i-a revoltat pe foarte multi avand in vedere ca initial Iliescu declarase ca “doar va organiza primele alegeri libere”. Totusi, catalizatorul mineriadei acesta este – decizia lui Iliescu de a candida la presedintie.

    • #33

      Corect, in ianuarie 1990 minerii mai venisera odata, cind cu “ce ati facut in ultimii 5 ani, D-le Mazilu?”

    • #34

      flavius nu ştiu câţi ani ai şi nici nu vreau să intru în polemici. spun ceea ce am simţit şi ceea ce am trăit dincolo de nişte date prezentate acum din fotoliu. nu poţi compara revoluţia cu susţinerea pe care a avut-o piaţa universităţii. dacă la revoluţie fiecare român a gândit că mai bine moare decât să trăiască cum se trăia, peste şase luni oamenii voiau să se bucure. după mine anul 90 este anul când s-a muncit cel mai puţin în ţara asta. pentru că: încă nu se restructurase economia şi fiecare avea un loc de muncă. nu începuse devalorizarea. muncea, nu muncea salariu venea şi la o medie de 2000 de lei se putea trăi binişor. ba, în plus s-au împărţit şi nişte fonduri – nici nu mai ştiu cum se numeau, cert este că alţi bani nemunciţi veniţi pe tavă. uite că se poate, ziceau oamenii şi se bucurau, că puteau să circule oricând cu maşina – se găsea benzină, că era din nou carne în galantare, că se găseau portocale şi banane, că pâinea era la liber, că putea să stea în cârciumă până la miezul nopţii, că putea să i-o tragă nevestei fără spaima că va mai avea iar un copchil, etc … ce piaţa universităţii domnule? ce vor drogaţii ăia? ce, li s-a urât cu binele? aşa s-a gândit. din păcate.

      personal regret două lucruri:
      1. că atunci în 90 n-am plecat din ţară.
      2. că nu mi-am pus cortul în piaţă şi să nu fi plecat de acolo. poate că dacă o făceam mai mulţi nu s-ar fi ajuns unde s-a ajuns. de-asta cumva simt că am o oarecare vină. asta simt eu. şi nu de acum. de atunci. mi-a rămas în minte imaginea domnului Coposu cum a fost apărat şi scos cu protecţia armatei – cică. umilinţa aceea … nici n-am cuvinte.
      şi da, catalizatorul mineriadei este iliescu doar că repet, dacă n-ar fi avut o susţinere masivă poate, zic poate, s-ar fi gândit mai mult.

    • #35

      @liliana: padurea arata intr-un fel din interiorul ei (imaginea ta) si altfel din afara (imaginea expusa de FlaviusM). Si revolutia arata altfel in decembrie 1989. Parca nu mai e la fel acum, nu?

    • #36

      alex eu una n-am uitat cum a fost. ura aceea nejustificată nu are nici o explicaţie. degeaba vorbim de îndoctrinare, nimic nu justifică violenţa cu care minerii au lovit oamenii susţinuţi de pe margine cu entuziasm. se pot inventa explicaţii, că securişti infiltraţi, că una, că alta, doar că securiştii n-ar fi avut ce să stârnească dacă oamenii ăia n-ar fi fost însetaţi de sânge şi n-ar fi crezut cu tărie în dreptatea cauzei lor. dacă într-un război lucrurile sunt clare, omori ca să nu fii omorât, aici nu era nici un război, era doar dorinţa de a reduce la tăcere pe alţii care nu gândeau ca tine. pumnul în masă. şi asta doare după cum spunea nea Ilie. vorba lui Boia am fost ţara care am intrat sub comunism cu cei mai puţini comunişti dar am ieşit cu cei mai mulţi.

  7. #37

    @Arhi: tii minte cind televiziunea romana nu putea sa emita din piata universitatii “din cauza cetii”?
    Tii minte tirajul pe care-l aveau “Adevarul”, “Azi” si alte ziare apropiate de FDSN? Tii minte evenimentele din martie ’90 de la Tg. Mures, prilej de rectuivare a securitatii, sub emblema noului SRI?
    Un fragment din “atmosfera acelor zile puteti regasi aici: www.youtube.com/watch?v=7VAELSbozlI.
    Eu nu spun ca bucurestenii aia, sunt total nevinovati, dimpotriva. Am vazut si eu atunci (20 de ani aveam) chestii oribile, despre care si acum mi-e greu sa vorbesc.
    Dar manipularea a fost un factor important, extrem de important. Iar Iliescu e principalul (nu singurul) vinovat pentru asta.
    Aveam un prieten foarte bun, coleg de scoala generala si liceu. El era FDSN-ist convins, eu eram mai degraba taranisto-liberal, cu ceva accente de PSD Cunescu (de care m-am debarasat curind…). Nici el, nici eu nu eram chiar niste imbecili total needucati (ca la 20 de ani, asa, cam pe acolo, dar nu total). Intr-o zi, inainte de 13-15, imi spune ca vrea si el sa mearga in Piata. Eu, surprins, zic: bine, hai. Am mers, am mers in zona corturilor grevistilor foamei, si-l vad pe asta foarte ingindurat dintr-o data. Zic ba, Chelie (ca asa ii spuneam) care-i problema? Zice:ba, e clar aia din (si aici nu mai stiu ca ziar fedesenist al vremii mi-a citat) maninca ce nu trebuie. Zie eu: de ce? Pai, zice el, ziceau ca-n toata piata miroase a cacat, si NU MIROASE! Asta ca sa-ti dai seama de gradul de manipulare. Pe urma, dupa 20 mai, s-a vindecat si el de fedesenism si Iliescu.
    Ideea e ca daca el, tanar, cu oarescare carte ajunsese sa creada asa ceva, iti dai seama ca aia care-i adulau pe mineri, si care nu se uitau la altceva decit la TVR, nu citeau decit presa fedesenista, nu vroiau sa auda de Ratiu, Campenu, Coposu, asi altii, ca vor sa aduca inapoi mosierii, fiindca asa le spusese lor Tatuca, si care aia erau multi, credeau orice li se spunea?
    Mai tii minte sloganul acelei perioada: “sa fie liniste, oameni buni!” Ei, in linistea aia s-a furat Romania si de aia suntem in situatia in care suntem acum.

  8. #38

    In ambele tabere au fost oameni care au crezut cu adevarat in ceea ce fac, dar in acelasi timp au fost si agitatori. Se cunoaste foarte bine comportamentul de turma al oamenilor si faptul ca atunci cand sunt in grup sunt mult mai usor de manipulat. Vinovatul este cel care a avut de castigat de pe urma acestor intamplari la fel cum si cel care a avut de pierdut (acum sa nu-mi spuna mie cineva ca fara un lider oamenii aia se adunau in piata asa de capul lor).

  9. #39

    asta cu “Oameni simpli, femei, bătuți, umflați, cu sângele curgând. Știți ce făceau bucureștenii adunați acolo? Aplaudau cu tărie.” dupa ce iti toarna in cap jde ani aceeasi poezie cu minerul si muncitorul care duce tara pe inalte culmi ale dezvoltarii si civilizatiei cum dracu crezi ca ar trebui sa reactioneze oamenii ? crezi ca o “revolutie” sterge in cateva luni ce au creat zeci de ani de comunism ? gandeste-te ca sunt si acum oameni care ar aplauda la fel daca s-ar repeta povestea si nu e vorba doar de bucuresteni.
    cum era: “era mai bine in comunism pt ca lumea avea o casa, un loc de munca etc etc”

    • #40

      ai dreptate. Uita-te la cat de multi oameni inca voteaza cu PSD ul

  10. #41

    La vremea respectiva , venirea minerilor a fost aprobata de 90% din populatie. Tot astia votau cu Iliescu. De fapt n-ar fi votat nimeni cu altcineva atunci in 90…
    Toata treaba era legitima la acel moment 🙂

    De fapt problema a fost ca nu a intuit nimeni corect deznodamantul in toata maretia lui ( oameni mutilati, reactii negative la nivel international, legitimizarea unor brute care au hartuit statul si populatia ani buni si dupa 90′ etc). Toti credeau ca vin minerii si in secunda doi se goleste piata de protestanti put si simplu – si pe urma pleaca organizat inapoi . Oops – n-a fost asa…

    • #42

      nu votau cu altcineva pentru ca pur si simplu nu stiau ce este altceva.

  11. #43

    ceea ce aş fi vrut să citesc ar fi fost nişte mărturii gen arhi. da, în ziua aceea eram acolo şi am văzut asta şi asta. numai din uzina unde eram eu au plecat spre centru câteva mii de oameni. ţineţi cont că în preajmă mai erau alte uzine. repet, nimeni nu i-a organizat, li s-a dat liber şi atât. a doua zi – în timp ce minerii plantau panseluţe, discuţiile din atelier erau de genul: să ne fie ruşine, au trebuit să vină minerii să ne facă ordine că noi n-am fost în stare! şi nu puteai să spui nimic că fi fost linşat.

    • #44

      Ce vrei sa-ti spun, Liliana, ca am vazut oameni battui pe strada, si nu neaparat de mineri? Ca o femeie care in troleu a spus ca minerii se comnporta ca niste animale a fost palmuita si vreo doi zdrahoni au inceput sa strige “huo, sa vina minerii, ne omoara golanii” cind o parte din cei din troleu ne-am strins in jurul ei?
      Vrei sa-ti spun ca eu n-am vazut mineri plantind panselute? Vrei sa-ti spun ca o colega mi-a povestit cum masina fratelui ei a fost vandalizata de mineri, pentru ca asta a indraznit sa intrebe de ce este oprit (pentru ca mineri incepind cu noaptea lui 13 iunie au organizat filtre pe strazile Bucurestiului, asta e mai putin cunoscut)?
      Sunt lucruri de care nu-mi place sa-mi aduc aminte.

    • Au organizat filtre, au rechizitionat masini etc. Cunosc pe cineva (sunt din nordul tarii) care s-a nimerit cu ditamai trailerul prin zona…au vrut sa-l rechizitioneze, sa umple masina de mineri si sa-l duca in Piata. S-au calmat un pic atunci cand au vazut ca transporta tuburi de oxigen. S-a nimerit un ceva, sefulet….ingineras ceva, ”comandant” de filtru care si-a dat seama ca daca animalele din Piata au la dispozitie tuburi de oxigen … se poate intampla o minunatie de chestie… Sa-i dea Dumnezeu sanatate aluia, l-au escortat pana la iesirea spre Moldova. Explozii in multime mai lipseau, ca in rest au fost de toate.

    • #46

      Sincer, nu-mi amintesc mare lucru. Mineriadele se cam confundă în capul meu.

      Eram în liceu atunci. La una din ele, probabil chiar asta groaznică, cred că ne-au dat drumul acasă mai devreme (liceul meu era relativ aproape de Universitate). Am luat tramvaiul și la un moment dat s-a oprit în mijlocul intersecției, înconjurat de mineri. Bine, nu aveau nimic cu tramvaiul, se îndreptau spre Universitate și ocupaseră tot drumul. Veneau dinspre Armenească și mergeau spre Rosetti. Am stat câteva minute și m-am uitat la ei din tramvai, treceau liniștiți, toți în salopete de-alea de miner, aveau lopeți, bâte sau răngi, care ce-avea la el, dar încă pașnici. Nu-mi era prea clar ce fac acolo și unde se duc, am aflat mai pe seară.

      Nu știu cine este geniul care a compus balada minerului, era la modă zilele-alea și suna cam așa:
      Am lămpaș, țigara-n gură,
      Sînt miner, mă doare-n oulă.

  12. #47

    22 aprilie = startul pietei universitatii
    20 mai = iliescu ales cu 85%
    21 mai = gata cu piata universitatii, pentru cei cu capul pe umeri
    21 mai – 13 iunie = ce mai era de protestat? au ramas doar cei cu greva foamei, radicali care nu acceptau rezultatul alegerilor. poate aveau dreptate ideologic, dar tranzitia nu se putea face asa brusc cum vroiau ei, romanii erau prea indobitociti

    Marius Munteanu a si spus intr-o emisiune ca odata alegerile derulate cu acest scor, efortul pietei era futil, trebuiau sa se lupte cu alte arme, sa construiasca o forta politica, presa, etc. etc. dar nu avea nici un rost sa stea in piata. dealtfel el a fost prins de mineri in incinta facultatii, nu in piata.

    • #48

      Marian, ba, da-l in mm, ca l-ati mariusit de tot!

    • #49

      Daca-mi spui ce vina aveau studentii din arhitectura te iert. Pana la dovada contrarie daca incerci sa scuzi ce s-a intamplat atunci cu oameni care nu aveau alta vine decat ca erau prin zona si aratau “a intelectuali – dusmanii poporului ” iti urez un sincer si din inima “esti o jivina proasta”.
      Omule, nu ce trebuiau imprestiati 20 de idioti din piata e o vina. Pentru asta era de ajuns o grupa de 30 de politisti.
      Vina e ca s-a folosit scuza asta pentru distrugerea oricarei forme de societate civila. Pentru sufocarea oricarui protest impotriva regimului, timp de 20 de ani.
      Daca minerii i-ar fi vizat pe aia 50 din piata, plantau panselutele inca de la pranz. Doar ca ei aveau treaba prin universitati, pe la fu”ut minore si pe la batut pustani “intelectuali” care nu puteau sa dea. Ordine si disciplina.
      Pentru ca acum, dupa atata timp, oamenii fac misto de “batut cu sticla in asfalt” ca gest civil, indiferent de motive, si exact din cauza asta. Ca asa au auzit de la parintii lor IMGB-isti.
      Pentru ca mineriadele au gonit orice fel de urma de interes pentru tara noastra de afara pentru mult timp.
      Si daca parintii tai mor de foame pe-o pensie de 5 milioane, a mineriadelor e vina. Jaqueria romana moarta la apel.
      Sa ne traiesti.

    • #50

      1. studentii n-aveau nici o vina, alta in afara de a evalua de la distanta faptul ca minerii sunt niste brute fara creier, ca d-aia s-au facut mineri si nu ingineri. io daca eram student atunci ma carabeam dracului acasa rapiduletz pana sa apuce morlocii sa ma prinda, nu stateam pe baricade in facultate

      2. iliescu nu putea sa puna militia pe aia din piata pentru ca miscarea asta era vazuta ca o represiune a regimului si mult prea proaspat intiparita revolutia din dec. 89 in mentalul colectiv. asa a rezolvat elegant, au venit niste oameni de nadejde, nu stiu nu eu nu stiu nu stiu cine i-a chemat nu stiu nu eu

      3. interesul din afara pt Romania nu era prioritar pentru iliescu la acel moment, ci securizarea regimului proaspat instalat. solutia aleasa a fost cam costisitoare pentru tara, de acord, mai bine lasa “zona libera de neocomunism” neatinsa cu anii, facea pietonal magheru, treaba lor, avea insa frica asta ca acel nucleu va degenera candva intr-o manifestatie ulterioara mai mare, deh impulsul kgb-istului, sa suprime orice oponent

  13. #51

    Hai sa clarificam ceva: oamenii aia din piata, asa cum erau ei, studenti, golani sau pierde vara, cereau ceva ce nimeni nu le-ar fi putut da: cereau debarcarea unui regim democratic ales. Sigur, cu minciuni in campanie, ca si azi – cine mai tine minte clipul cu Berceanu spunand ca da, au mintit, dar toti mint? – dar a fost ales cu 80%. Asta era tara. Astia erau oamenii. Problema e ca au fost batuti de mineri, nu ca au fost imprastiati – occupy wall street anyone?

    @ FlaviusM – comparativ cu ceilalti, care erau multumiti de cum stateau lucrurile, cei din Universitatii erau o minoritate. Asta e adevarul, si diferenta majora fata de revolutie e ca atunci, la revolutie, mai mult de 80% erau nemultumiti, in timp ce dupa revolutie, in iunie 1990, mai mult de 80% erau multumiti. La revolutie o scanteie a fost de ajuns, ulterior nici o flacara n-a mai fost suficienta 🙂

    Aici e drama. Atat de naivi eram. Atat de prosti eram. Atat de jos ne-a dus comunismul. Eram multumiti. Iliescu era mai mult decat ok, si Ratiu era un dobitoc care a trait bine in Anglia si a venit, cu papionul lui nenorocit, sa se bage in seama. Atat de jalnic ajunsesem.

    • #52

      Campeanu si Ratiu n-au mancat salam cu soia, ca Dl. Iliescu!

    • #53

      Noi nu ne vindem țara!

    • #54

      Vine regele in tara, Iliescu sa dispara!
      ….oh wait

    • #55

      Iliescu-apare, soarele răsare!

  14. Cineva l-a votat atatia ani pe Ilici, cine credeti ca erau? Ok, unele voturi erau cumparate, dar altele… astia erau oamenii acelori vremuri. Si inca mai sunt multi. Cei care zic “era bine pe vremea lui….”, care au avut o pila unde trebuia si nu a trebuit sa stea la coada la banane si la portocale, la lapte si la paine… cei care au aplaudat masacre.
    Ne-ar mai trebui inca 30 de ani sa scapam de generatiile degenerate, care tanjesc dupa comunisti ca Ilici.

    • #57

      Eu, dacă aș fi judecător, aș da o lege ca Iliescu să fie împușcat de Gelu Voican Voiculescu. Na! Să vadă și el cum e.

  15. #58

    Să instaurăm o democrație ORIGINALĂ!

  16. #59

    cand era bine sa fii legionar, majoritatea au fost legionari, cand era bine sa fii comunist, majoritatea au fost comunisti (inclusiv fosti legionari), cand era bine sa fii cu Iliescu si minerii, majoritatea au fost cu Iliescu si minerii (aici a fost trecerea mai lina pt comunisti), desi declarativ toti au fost dizidenti si l-au urat pe Ceausescu, au participat la revolutie, au fost impotriva minerilor si l-au votat pe Ratiu

  17. #60

    Daca au fost 1000-2000 de oameni ce au intimpinat minerii cu flori inseamna ca tot Bucurestiul a sustinut actiunea lor? In acele timpuri Romania abia pasea in democratie si oamenii nu acceptau ideea de protest.

    • Ce protest, mă, cand arunci cu sticle pietre, dai foc, e protest democratic? E vandalism, anarhie. Si nu poti sa actionezi decat in forță. Foarte bine c-a pus bulanu pe anarhiști exaltați

    • #62

      Parca la faza cu datul foc era politia implicata sa poata intra peste demonstranti.

    • #63

      Diamandescule, tu ești mă?

  18. Io drept să vă spun n-aveam mai mult de 10 ani la mineriadele astea, dar oricum tin cu minerii :)))

    • #65

      Sa ne sugi pula ca m-am saturat de tine la post asta.

    • #66

      Imi dau seama citi cretini circula pe aici daca are atitea like-uri o mizerie ca asta…

  19. #67

    Tin in mine asa o ura cum nu va puteti imagina. Fata de tot ce s-a intamplat atunci si fata de jegurile care au organizat nenorocirea si macelul dezlantuie atunci. Eram copil, aveam 11 ani, dar imi.amintesc perfect ca tata a plecat la serviciu pe data de 12 aprilie si s-a mai intors pe 20. Batut mort, cu o mâna scoasa din umar, fara doua masele si cu piramida nazala fracturata in doua locuri. Ghinionul lui a fost ca s-a aflat in aula facultatii de Arte Plastice, fiind decanul acesteia la data respectiva si ca baricada pe care a facut-o cu studentii in aulă, in incercarea de a se salva de mineri, a fost sparta. A fost dus la Jilava impreuna cu alti 20 de studenti. A mancat bataie cu bâta peste abdomen si picioare si la doi ani dupa aceea s-a stins de cancer cu metastaze. Doi ani in care s-a zbatut ca lumea sa afle adevarul despre ce li s-a intamplat celor aflati atunci si acolo. Intrunea toate caracteriaticile unui intelectual in viziunea minerilor: purta barba, ochelari, si avea mainile murdare de ghipsul folosit la sculpturi. Minerii i-au zis ca are mainile murdare de droguri. Tata a zambit si a ramas fara doua masele. Nu stiu daca vreodata as putea sa scap de ura asta. Nici macar moartea infectului si relicvei aleia care ne-a dus cu 50 de ani inapoi nu cred ca m-ar incalzi cu ceva.

  20. #68

    @Liliana – cum poate in acelasi timp sa ti para rau ca n-ai plecat din tara cu faptul ca nu ti-ai pus cortul in piata? Nu se bat cap in cap aceste doua lucruri?

    • E femeie băi baiatule. Femeie si gandirea sunt paralele.

    • #70

      gândirea era că imediat după mineriadă, atunci era clar că nu ne aşteaptă nimic bun. în timp dorinţa asta a trecut pe primul loc, ca un mare regret.

    • alex…pe bune ca ai pus intrebarea asta? Esti prost sau nu inteleg cronologia?

  21. comentarii peste comentarii, no, ce s-a întâmplat atunci foarte puțin mai contează acum. da, au fost victime și cineva trebuie să plătească pentru asta,, ok. ilici si co. trebuie sa fie judecat pentru ce? problema, după părera mea este: cine a furat țara după ’90? cine a furat “motorul” economiei? ’90-’00 cine și cât a furat în perioada asta. și la ora actuală mă uit și văd politicieni “arestați” la domiciliu? tot circul de la tv este menit doar să sperie următoarea generție de politicieni, atât. uitați-vă la năstase, fost premier și pușcăriaș cum trăiește, frumos elegant la cornu. nu. confiscată “toată” averea și chiar lăsat în minus să plătească pe viitor. btw, așa este tot guvernul actual, un grup bine organizat de viitori pușcăriași. ce a fost a trecut, ce facem pe viitor asta este mult mai important.

    • #73

      Didele, îţi zic eu. Pe viitor o să stăm în faţa computerului şi o să ne întrebăm ce o să facem noi pe viitor, dar de fapt o să ne doară la fel de mult fix în cur, cum ne tot doare de la revoluţie încoace, când ne-am câştigat adevăratul drept pe care şi-l revendică oricine: să fie indiferent şi să nu-i pese decât de ce se întâmplă doar în ograda lui, în rest pot să ia foc cu toţii.

  22. #74

    Unii se pregatesc sa plece pe Marte iar noi demolam autostrazi si ne ocupam de tot felul de gunoaie istorice….

    • pe bune? Istorice?
      bah, voi nu intelegeti ca ce traim acum este datorat mineriadelor?
      in momentul ala Romania a pierdut sprijinul occidentului, a pierdut prima mana de intelectuali si s-a lasat pe mana jegurilor care ne conduc.
      Ala e punctu 0.
      urmatorul punct 0 este 2004 cand Romania inceput sa creasca

    • #76

      @animal00: exact. Si nu, nu-si dau seama. Pe principiul enuntat mai sus “sa fie liniste, oameni buni”. Bine, si “noi muncim, noi nu gandim” e la fel de valabil.
      In paranteza fie spus, evreii inca ii cauta pe aia vinovati de crime de razboi la 70 de ani de la terminarea razboiului…

  23. #77

    @arhi: deci tu crezi cu tarie ca toti nemtii trebuiau cel putin inchisi in 45, nu? Ca si acolo a fost sustinere populara

  24. #78

    Hai sa nu glumim. Generatia de “oameni ai muncii” e si azi pe strazi bine mersi. Doar ca au spre 60 de ani, sunt gasuni, gusati, drepti ca sa nu le impiedice burta genunchii , cu mers de carat pepeni si vejnic in blugi prespalati. Si violenti. Da, violenti, ca atata stiu.
    La varsta la care altii isi imping nepotii prin parc, vechii IMGB-isti sar la bataie la semafor. Tipa, urla de dupa nasul lor cu vinisoare de alcoolici. Si desi nu li se mai scoala nici amintirea madularului, grohaie dupa vreo studenta printre rafturile supermarket-ului cand isi cara bombitele de Neumarkt in plasa de rafie.
    Sunt vocali si irascibili.
    Ca atata stiu. Ei au muncit! Ei au construit! Ei au facut, voi doar dati din gura. HUO. Intelectualilor.

    Am avut un episod de curand cu un IMGB-tulopitec din asta, cand a sarit la imbranceala nepresmtind ca bunul meu simt se termina unde incepe el si ca strategia care merge cu nevasta-sa si pustii din cartier nu functioneaza tot timpul. Si ca de data asta era “pe bune” si a intalnit intelectualul care nu trebuie.

    Ma intreb si-acus daca a trecut la mancare solida…ca am genunchii tari.

    Si stii ce-i nasol? Ca n-am dat cu nervii de moment, nervi de-aia de Vitan-Barzesti, ca de-aia n-am.
    Am dat cu ura aia provenita din clipa cand l-am vazut pe unchi-meu rupt in bataie, cu mandibula rupta si legat la o sonda care devenise de multa vreme rosu-rubiniu. Atunci cand m-am hotarat ca nu poti in viata fara sa stii sa dai. Si da dai tare.
    Nu cred in protestele pasnice.

  25. #79

    Vorbim discutii…Ia sa facem noi un exercitiu de imaginatie: cine-ar castiga ASTAZI niste alegeri prezidentiale la care ar candida Ilici, nea Nicu si altii, oricare-ar fi ei? Sau macar cine credeti c-ar intra in turu’ doi?

  26. #81

    N-a aparut, mai incerc odata:

    Hai sa nu glumim. Generatia de “oameni ai muncii” e si azi pe strazi bine mersi. Doar ca au spre 60 de ani, sunt gasuni, gusati, drepti ca sa nu le impiedice burta genunchii , cu mers de carat pepeni si vejnic in blugi prespalati. Si violenti. Da, violenti, ca atata stiu.
    La varsta la care altii isi imping nepotii prin parc, vechii IMGB-isti sar la bataie la semafor. Tipa, urla de dupa nasul lor cu vinisoare de alcoolici. Si desi nu li se mai scoala nici amintirea madul”rului, grohaie dupa vreo studenta printre rafturile supermarket-ului cand isi cara bombitele de Neumarkt in plasa de rafie.
    Sunt vocali si irascibili.
    Ca atata stiu. Ei au muncit! Ei au construit! Ei au facut, voi doar dati din gura. HUO. Intelectualilor.

    Am avut un episod de curand cu un IMGB-tulopitec din asta, cand a sarit la imbranceala nepresmtind ca bunul meu simt se termina unde incepe el si ca strategia care merge cu nevasta-sa si pustii din cartier nu functioneaza tot timpul. Si ca de data asta era “pe bune” si a intalnit intelectualul care nu trebuie.

    Ma intreb si-acus daca a trecut la mancare solida…ca am genunchii tari.

    Si stii ce-i nasol? Ca n-am dat cu nervii de moment, nervi de-aia de Vitan-Barzesti, ca de-aia n-am.
    Am dat cu ura aia provenita din clipa cand l-am vazut pe unchi-meu rupt in bataie, cu mandibula rupta si legat la o sonda care devenise de multa vreme rosu-rubiniu. Atunci cand m-am hotarat ca nu poti in viata fara sa stii sa dai. Si da dai tare.
    Nu cred in protestele pasnice.

  27. #82

    Manipulare, propaganda, oameni incuiati de-abia iesiti de sub jugul comunist. Bun, s-a tot discutat despre treburile astea, asa ca nu am cum sa vin cu o completare in aceasta directie. Dar au fost cautati macar cei care efectiv au ucis cu mainile lor oamenii din Piata? A fost cineva pedepsit pentru violenta fizica de care a dat dovada? Din atatia trepadusi manati in lupta de Cozma, au fost bagati la parnaie macar 2-3?

    Degeaba pedepsim politicienii de atunci, daca nu dam ca exemplu si oile care au ascultat orbeste ordinele. Altfel istoria se va repeta, iar scuza celor ce se vor afla in locul minerilor va fi iarasi “asa ni s-a spus sa procedam. Noi nu stiam ca facem ceva rau”.

  28. #83

    eu eram copil (10 ani), locuiam într-un orășel suficient de la naiba în praznic ca să nu-i apuce pe ai mei plecatul ”în piață” și să se întoarcă bucăți, dar am o matușă care a rămas cu traume mari, deși nu ea a fost cea bătută. era asistentă medicală într-un spital din bucurești, la muncă atunci când au fost aduși oameni bătuți crunt, plini de sânge, cu oase rupte, făcuți bucăți. dar nu asta a traumatizat-o, ci faptul că foarte repede au năvălit minerii în spital și i-au mai bătut odată pe cei deja bătuți sub ochii medicilor și asistentelor (nu mai știu dacă i-au bătut și pe ei). șocul psihic a fost atât de puternic încât nu și-a revenit niciodată cu adevărat, a fost pensionată medical la mai puțin de 10 ani după asta.

  29. #84

    Era normal să se întâmple aşa. Noi am scăpat uşor, ne-am revenit rapid. Uitaţi-vă ce se întâmplă în restul statelor din lumea a treia atunci când se dărâmă un regim totalitar. Ăia se ciomăgesc ca iobagii ani la rând şi tot nu-şi mai revin. Noi am fost un popor mai deştept. Est-europenii sunt oameni deştepţi, s-au adaptat rapid, au găsit făgaşul. O să vedeţi peste 20-30 de ani că diferenţele dintre noi, est-europenii, şi vestici vor fi aproape insesizabile. Vom recupera jumătate de secol de beznă. Pentru că suntem mai deştepţi. Poate doar elveţienii şi Vaticanul să ne întreacă la coeficient de inteligenţă. Restul vesticilor tânjesc după deşteptăciunea noastră. Uitaţi-vă la italieni, la spanioli, la portughezi, cât de proşti sunt. Ăia nici să citească nu mai ştiu. Se duc la cinematograf pentru filme dublate în limba primară. Nu mai ştiu să citească. Austriecii, la fel.
    Aveţi răbdare vreo 30 de ani. Noi creştem, evoluăm, vesticii vor ajunge din ce în ce mai proşti.

    • #85

      Corbane ai dreptate, citesc si romanii nostri subtritrarea la Maruta, Cacapatos, Nora pt mama, Las fierbinti. De aia scriu asa corect majoritatea, ca le au cu cititul?

    • #86

      Tu de unde crezi că au copiat românii formatul pentru emisiunile astea? Toate sunt copiate, nu le-am inventat noi. Toate sunt mizerii inventate de vestici pentru a-şi hrăni (spiritual) turmele de proşti.

    • #87

      puteau sa copieze si chestiile inteligente daca aveau doritori, tv-ul ramane sursa de distractie a saracului, in orice tara.

  30. #88

    Bogdan Ficeac – Tehnici de manipulare. Mai cititi cate o carte si nu mai debitati prostii pe bloguri. Alea erau vremurile, dupa ani de indoctrinare, in care tot ce se spunea la televizor era automat adevarat. Iar sforile le-a tras Iliescu, populatia rumega ce se servea pe toate canalele de informare. Idem si cu “revolutia” un pocnet bine plasat in boxe, vreo 20 de agitatori in multime si gata, “se trage”. Ca dupa aia s-a tras pe bune, e altceva. Masacrul de la Otopeni s-a intamplat la fel, acum vrei sa spui ca si soldatii avea o vina ca s-au impuscat intre ei?

    • #89

      dar iti aduci aminte ca de la mine stii cartea, nu?

    • #90

      Acum vreo 4 ani am fost la un curs, unde am avut un lector ce lucreaza prin AJOFM Timis. Ungurusan il chema pe atunci, probabil sa-si fi facut blog si chelie intre timp, era deja chuby. Daca te cheama si Florin, foarte probabil. Mai stiam de la profu de mate din generala ca se facusera experimente sociale in perioada comunismului si se stia ca cei fara scoala si care presteaza munci fizice grele sunt cel mai usor de manipulat. Citisem acum vreo cativa ani si despre asta, dar nu mai stiu acum unde sa caut. In fine, idea ramane.

    • #91

      nu ramane nimic. violenta, animalul e acolo, nu e plantat de nimeni. doar li s-a oferit oportunitatea sa fie liberi.

    • #92

      nu ştiu, cred că amestecăm mere cu pere. lasă-mă cu tehnicile de manipulare. că oricâte aş auzi sau aş crede tot n-aş fi în stare să lovesc pe cineva doar pentru că nu era de acord cu mine. n-aş fi fost nici atunci şi nici acum. dacă aş fi în pericol da dar altfel ce ar putea să-mi spună mie cineva încât să iau o rangă şi să-i sparg capul unuia? oameni călcaţi în picioare, plini de sânge, târîţi pe străzi şi alţi oameni, destul de mulţi, aplaudând. oare nu-i nimic în neregulă cu imaginea asta? dacă vrei putem privi lucrurile altfel. ce îi face pe oameni să fie violenţi? oameni dealtfel paşnici, că acum toţi sunt nişte mieluşei. pe cei de la uzina unde am lucrat eu nu i-a obligat nimeni să iasă să-i susţină pe mineri. majoritatea au dorit să fie acolo, să facă ordine. mulţi au plecat cu bâte şi răngi. sunt convinsă că măcar unul a dat, a lovit, s-a bucurat că-i face pe ţărănişti, pe liberali, pe drogaţi. nici o clipă când a ridicat bâta nu s-a gândit că dincolo de o lozincă are în faţă un om? dar de, noi suntem un popor paşnic, bun şi, mai ales, ospitalier.

    • #93

      Liliana, deci tu nu ai crede lucruri dovedite stiintific? Pentru ca e stiinta, nu ma vorbi prostii. Galeriile de fotbal, partidele politice, ONG-urile, toate functioneaza la fel. O mana de oameni platiti si prostii care cred. Ai sansa sa primesti un par in cap in campania electorala diar pentru ca lipesti un afis al contracandidatului. Ia un tricou al unei echipe de fotbal si plimba-te pasnic pe langa galeria adversa. Sau afiseaza un crucifix intr-o adunare de musulmani. Dar tu o tii pe a ta, ca oamenii nu isi dau in cap unul altuia doar pentru ca au pareri diferite. Si unicornii zburau… era un loc luminat cu multa verdeata

    • #94

      M-am gandit mai bine si te-am iertat, draga Liliana. Imi dau seama ca exista americani si nemti care, ca si tine, n-ar crede ca e posibil sa omori un om doar pentru ca are o alta culoare a pielii sau nationalitate. Chiar daca astazi ai sanse sa fi linsat pentru ca esti de alta religie. S-a intamplat si se intampla, ii spune manipulare. Cum altfel ai putea sa convingi un om sa ia 10 kg de TNT pe el si sa-l detoneze in mijlocul unor nevinovati? Le spui ca sunt dusmanii poporului tau si ca ei vor sa-ti anihileze poporul. Aceeasi mineriada in 2015 s-ar fi lasat sigur cu atentate, metodele au mai evoluat un pic.

    • #95

      @Liliana, eu sunt inocenta si naiva si cred in binele din oameni. Si totusi cred ca te inseli. Cand de peste tot ti se spune ca un grup minoritar este dusmanul, ca face si drege, cand nu ai cum, nu stii unde sa verifici acea informatie, daca nu ai capacitatea intelectuala si educatia formala pentru a face niste conexiuni logice, cel care nu e de acord cu tine va fi dusmanul tau personal.
      In plus oamenii se vor lua mereu la bataie (sau macar la injurat) cu cei cu care sunt in dezacord. Uita-te la articolul Iuliei de acum cateva saptamani chiar pe blog. S-a ajuns la injuraturi si alte marlanii, iar comentatorii lui Arhi par sa fie si inteligenti si cat de cat educati. As putea pune pariu ca daca Iulia discuta face-to-face cu un nene-tip-miner isi culegea dintii in batista.

  31. #96

    Gata, calmati-va cu totii, putem dormi linistiti. Dosarul mineriadei tocmai a fost inchis. Nimeni nu a fost inchis.

  32. #97

    Nimeni nu a fost vinovat, nu inchis. Am tastat gresit.

    • #98

      Revolutiei, nu Mineriadei! Din pacate asta inseamna ca ala al Mineriadei urmeaza a fi clasat…

    • #99

      Corect, m-am uitat degeaba si am inteles aiurea.

    • #100

      Si nu, se pare ca in cazul Mineriadei nu e posibil:
      1. La articolul 121, alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      “Prescriptia nu inlatura raspunderea penala in cazul:
      a) infractiunilor contra pacii si omenirii, indiferent de data la care au fost comise;
      b) infractiunilor prevazute la art. 174-176 si al infractiunilor intentionate urmate de moartea victimei.”
      De aici: www.dreptonline.ro/legislatie/legea_27_2012_modificare_codului_penal_legea_286_2009.php

  33. mi se pare mie sau minerul ala parca are orgasm cand il pupa ala pe mana?
    sa fie vorba de o poveste neinteleasa de dragoste intre un miner gay si un batran despre care se va vorbi peste zeci de ani ca despre necunoscutii aia de se sarutau pe asfalt in timpul revoltelor?

  34. Ba s-avem pardon, eu sunt din familie de profesori care au votat in ’90 cu ratiu, nu muncitori jegosi spalati pe creier.