Unul din efectele adverse avute de decizia cancelariilor occidentale de a ne obliga să ne redenumim țiganii, întâi rromi, după care, în ultima perioadă, romi, a fost că oamenilor a început să le fie rușine de denumirea de român, prea ușor confundabilă cu cea de rom.

Adevărul e că, pentru un străin, rom, român, fix the same shit, nu există nici o diferențiere clară. Nu că ar interesa foarte mult pe cineva, oricum, în țările mai spălate, rasismul se face la nivel național, nu doar pe criterii rasiale. Pentru englezi, rom sau român, tot țigani cerșetori suntem.

Prin urmare, citesc din ce în ce mai des, în diverse locuri, opinii pro schimbare a numelui țării, din România în Dacia, pentru a ne sublinia apartenența la aceste pământuri și nu la sclavii țigani din vechime, cărora le-am împrumutat numele. Care țigani, dacă România s-ar redenumi Dacia, ar cere ca numele lor să devină automat dacorromales.

Bine, din umilul meu punct de vedere, vitejia dacilor e legendară, având în vedere că trăim în singura zonă din europa care a fost cucerită de romani și care și-a schimbat numele total, ca să se identifice drept urmași ai romei. Ba. drept supliment, și-a pierdut limba complet, fiind asimilați și devenind o insulă de latinitate într-un sud-est slav, care și-a păstrat originile slave, obiceiurile slave, cultura slavă și cam tot ce au reprezentat ei de-alungul timpului.

În fine, nu asta e idee.
Ci aș fi curios de o dezbatere pe această temă.
Ați fi de acord să ne schimbăm numele în daci? V-ați simți mai bine, mai coafați cu originile voastre?

Adică, e simplu, pro și contra.
Pro: Cel puțin în mentalul nostru colectiv, nu vom mai fi asimilați cu țiganii.
Contra?