Unul din efectele adverse avute de decizia cancelariilor occidentale de a ne obliga să ne redenumim țiganii, întâi rromi, după care, în ultima perioadă, romi, a fost că oamenilor a început să le fie rușine de denumirea de român, prea ușor confundabilă cu cea de rom.

Adevărul e că, pentru un străin, rom, român, fix the same shit, nu există nici o diferențiere clară. Nu că ar interesa foarte mult pe cineva, oricum, în țările mai spălate, rasismul se face la nivel național, nu doar pe criterii rasiale. Pentru englezi, rom sau român, tot țigani cerșetori suntem.

Prin urmare, citesc din ce în ce mai des, în diverse locuri, opinii pro schimbare a numelui țării, din România în Dacia, pentru a ne sublinia apartenența la aceste pământuri și nu la sclavii țigani din vechime, cărora le-am împrumutat numele. Care țigani, dacă România s-ar redenumi Dacia, ar cere ca numele lor să devină automat dacorromales.

Bine, din umilul meu punct de vedere, vitejia dacilor e legendară, având în vedere că trăim în singura zonă din europa care a fost cucerită de romani și care și-a schimbat numele total, ca să se identifice drept urmași ai romei. Ba. drept supliment, și-a pierdut limba complet, fiind asimilați și devenind o insulă de latinitate într-un sud-est slav, care și-a păstrat originile slave, obiceiurile slave, cultura slavă și cam tot ce au reprezentat ei de-alungul timpului.

În fine, nu asta e idee.
Ci aș fi curios de o dezbatere pe această temă.
Ați fi de acord să ne schimbăm numele în daci? V-ați simți mai bine, mai coafați cu originile voastre?

Adică, e simplu, pro și contra.
Pro: Cel puțin în mentalul nostru colectiv, nu vom mai fi asimilați cu țiganii.
Contra?

118 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Contra e ca nimeni nu ne-a zis daci in ultima mie de ani. Istoric corect ar merge mai bine valahi, dar oricum e stupid si artificial șanse schimbam numele. ROU in loc de ROM e si mai stupid.

  0

  • #2

   Chiar daca romanilor ce locuiau pe teritoiul celor 3 principate si al Dobrogei li se spunea “valahi”, nu pot fi de acord cu denumirea de Valahia, pentru ca, aceasta fiind asociata istoric timp de sute de ani cu sudul actoalei Romanii, ar lasa loc la multe interpretari. Mai ales din punct de vedere politic si teritorial.

   0

  • #3

   Da, n-am zis ca ar fi cea mai potrivita, dar oricum e mai conforma cu realitatea decat Dacia.

   0

  • #4

   Oooof, Perkele, de ce nu vrei tu sa vezi adevarul…. Totusi, eu cred ca mai sunt sperante in ceea ce te priveste….

   0

  • #5

   si eu cred, dar nu pot decat sa sper

   0

 2. #6

  Contra doar pentru simplul fapt că ar avea bandiții ăștia un motiv în plus să cheltuiască miliarde pe rebranding.

  0

 3. #7

  strainezii si romanii mai de la tara ar spune ca ne-am redenumit tara dupa masina

  0

 4. Mi se rupe de părerea unui ţărănete incult din Franţa, Italia, UK.. de oriunde. Poate să mă considere şi nepot de congolez în mintea lui de găină.

  0

 5. #10

  Arhi, te rog sa-mi ingadui urmatorul link :

  ioncoja.ro/lingvistica/in-atentia-dacistilor-invitatie-la-seriozitate-si-luciditate/

  Multumesc.

  0

  • #11

   Eu unul sunt total impotriva teoriilor protocroniste si a tuturor ineptiilor ce deriva de aici, insa sincer, Ion Coja nu mi se pare cel mai, cum sa spun…, autorizat ca sa zicem asa sa-si dea cu parerea. Din mai multe motive.

   0

  • #12

   E doar o invitatie la dezbateri.

   0

 6. #13

  Ar fi frumos cosmetic vorbind, contra pt ca nu e un moment in care le-am facut pe toate si ne ramane doar asta.
  Pe mine ma socheaza ca am dat capacitatea la istorie avum ceva ani si se batea profa aia cu pumnu in piept ca suntem latini si ca sa fim mandrii de asta si imi bagase atat de bine chestiile astea in cap incat am ajuns si pe la olimpiade. Acum imi lasa un gust amar cind ma gandesc ca nu am fost capabil sa ii zic sa se duca naibii…

  0

  • #14

   Da’ rogu-te nu ma lasa curios. De ce regreti ca nu i-ai zis sa se duca naibii?
   Ce anume crezi ca ne face pe noi latini si pe bulgari nu?

   0

  • #15

   Nu am idee, poate vede cineva comentariul si iti spune. Succes…

   0

  • #16

   Dada. Poate primesc raspuns la prima intrebare, ar fi ceva 😀

   0

  • #17

   Eu am invatat in generala ca au fost latini destui si mai la sud de Dunare, dar pe urma a venit inca un val de slavi si gata. N-am verificat informatia.

   0

  • #18

   Speranta moare ultima. Daca dai 50 de lei iti raspund eu diseara… 🙂

   0

 7. #19

  DACIA

  motor de 1.5 sau 1.9?

  0

 8. #20

  Igen, uram!

  0

  • #21

   România – o insulă de mahmureală într-o mare de chestii păzite.

   0

 9. #22

  Pro, chiar daca riscam sa vina peste noi italienii si spaniolii sa ne ia tiganii si sa-i puna la munca, in jug.

  0

  • #23

   Dar cine ti-a zis ca tu ai scapa?

   0

  • #24

   Da… Cred ca se iau la bataie pe ei…

   0

 10. #25

  Asa am ajuns… sa ne schimbam numele tarii pentru niste tigani. Stai ca ajung ei la presedintie intr-o buna zi!

  0

 11. #28

  Mie mi-ar placea cum a zis Perkele: Valahia si valahi. Pe de alta parte, n-o vad ca o prioritate, mai ales ca presupun ca ar insemna si ceva cheltuieli atat din partea statului – de care aproape sigur ar profita cineva sa mai sifoneze niste bani de la buget (schimbare de formulare, insemne oficiale etc)- , cat si din partea cetatenilor (preschimbare de acte de identitate, pasaport etc). Dar Valahia suna mai frumos si decat Romania, si decat Dacia. A mai descoperit cineva in copilarie ‘Legenda valaha’ in biblioteca parintilor si si-a petrecut o saptamana din vacanta de vara citind-o in corcodus? 🙂

  0

 12. #30

  Nu stiu daca e mai bine Dacia sau romania, dar treaba cu cucerirea de către romani si asimilarea este “decât” falsa.

  0

 13. #31

  Contra pentru ca ar fi degeaba, in doua- trei luni tiganii si-ar spune ddaci! Ar fi culmea sa se schimbe numele tarii pentru gipsani, trebuie promovat agresiv termenul de tigan, gipsy, zigeuner, zingaro etc.

  0

 14. #32

  Nu mai bine schimbam numele in Elvetia de est si facem referendum pentru alipirea la patria mama? Asemanarea e evidenta, nici noi nu am batut pe nimeni in toata istoria noastra.

  0

  • #33

   Bai, am incercat de vreo 2 ori sa fim neutrii, asa ca Elvetia, dar nu prea ne-a iesit….

   0

  • #34

   neutrii aia sau neutrii ailalti?

   0

  • #35

   sau neutriii alorlalti:D

  • #36

   E hai, am scapat si eu un i in plus… Doar se poarta aici pe blog…

   0

  • #37

   nici noi nu am batut pe nimeni in toata istoria noastra

   Vrei să zici în istoria pe care ai învățat-o la școală. În rest, e discutabil.

   0

  • #38

   @VOC: nu cred ca la genul ala de bataie se referea.

   0

  • Ai de paula meaaa… daca noi am fi avut arme si am fi fost mai numerosi, am fi macelarit tot ce ne-ar fi stat in cale.
   De nu eram ocupati cu turcaletii, Ukraina, Austria si Ungaria s-ar fi numit Romania. Creca si Nemtia. Franta ni s-ar fi predat…

   0

 15. #40

  Cred ca mai usor ar fi sa eliminam problema care a starnit toata tevatura asta. Adica sa tragem o linie clara ce si cat permitem minoritatilor iar cine nu se conformaza sa fie expulzat in tara de origine sau pentru cine nu are, prin Transnistria unde isi poate spune cum vrea.

  0

 16. #41

  ar fi in stare baietii astia de la renault sa ne dea in judecata pt drepturi de autor. ca le stricam renumele daca numim si noi tara dupa masina lor (istoria e irelevanta aici pt ei). atunci chiar o sa fie clar unde e facuta masina. acu in vest e incadrata doar ca o masina low-cost facuta pe undeva prin europa de est.

  0

  • #42

   dap, si ca daune morale o sa ne ceara o autostrada pana la Mioveni, in poarta uzinei. Oh, wait…

   0

 17. #43

  Contra.
  Abia mi-am schimbat buletinul, si a fost o adevarata aventura sa-i fac pe nemti sa inteleaga ce fel de format trebuie sa aibe poza. Ei tot insistau sa mi-o faca biometrica, eu nu si nu, ca 7 mm banda alba la baza, si trebuie sa mi se vada umerii, si altele.
  In plus, wtf? Iar ascundem rahatul sub pres?

  0

  • #44

   Doar umerii?

   0

  • #45

   N-am zis “si altele”? 🙂

   0

  • #46

   arhi @ pedobear punct ro, chiar sunt curios cum trebuie sa arate o asemenea poza

  • #47

   Si ei au fost curiosi 🙂

   Uite-asa: berlin.mae.ro/node/477 (pe pagina consulatului din München mi se cer doar 4 poze. Probabil din alea pentru pedobear).
   Nu se zice nimic de umeri, dar prima serie nu a fost buna, ca nu mi se vedeau… umerii. Probabil umerii demonstreaza ca nu-s doar un cap plutitor. Sau cineva ii are ca fetis.

   0

  • #48

   nu bai femeie, cu tine. of, viata mea:)))

  • #49

   I know, I know, I’m no fun ~~

   0

  • #50

   eh…

  • #51

   aaaaa, dar mi-am adus aminte, eu te stiu!:) ce inseamna sa fii atent la cei din comunitate…:))

  • #52

   Ti-a luat ceva timp, Musiu 🙂

   0

  • #53

   mno, o gramada de raluci s-au perindat pe aici, intre timp…

 18. indiferent cum ne-am numi problema este că în loc să-i civilizăm le împrumutăm cu zel din obiceiuri. dacă vreţi să mă contraziceţi mergeţi într-un parc în wek-end şi mai vorbim. să nu uităm că limba româna e cea mai puţin latină din toate limbile latine. 30% e slavă. plus alte influenţe. dacă nu era şcoala ardeleană scriam cu litere chirilice. apoi mai era o vorbă. că nu există român pur. toţi avem, la un moment dat, un amestec de alte naţii care au poposit pe-aici pentru că era bine iar românii sunt toleranţi. ca în bancul ăla, cum te cheamă pui de dac? – pişta. şi dacă vreţi ţigănie, înafara subiectului un pic dar mă roade pe mine, MEN a afişat pe site rezultatele la bac pentru toată ţara mai puţin pentru Bucureşti. de ce? nerăbdători sunt toţi dar probabil televiziunile trebuie să filmeze şi ele ceva, iar ăia din capitală trebuie să stea agăţaţi de gardul şcolii ca să vadă ce au făcut. mi se pare nedrept ca unii să ştie de aseară, deşi azi e ziua când trebuiesc anunţate rezultatele, iar alţii să tremure încă.

  0

 19. #55

  Nu-s conspirationista, dar latinizarea limbii ni s-a zis la ora de romana ca a fost impusa de elitele intelectuale ale vremurilor (tot ca sa se diferentieze de o generalizare) si asta nu-mi place. Orice copil observa, mai devreme sau mai tarziu, ca doar noi ne dam de mari latinoizi printre rusofoni si alti slavi. Si, daca are macar un sfert de creier, incepe sa se si intrebe de ce.
  Toti strainii care si-au dat cu parerea despre limba romana, au zis ca suna mai mult a rusa decat a italiana si alte cele. Acum nu zic sa ne intoarcem la scrierea chirilica, pentru ca si inaintea slavilor (care au venit de prin Asia, daca nu ma insel) au fost si altii, ca suntem loc bun de plimbare…
  Pana la urma, mergand tot pe logica asta, am putea la fel de bine sa ne schimbam numele in Maimutzopia sau Unicelularia, daca tot vrem sa ne aratam originile. Mi-e indiferent cat de departe se merge cu istoria/evolutia.
  As vrea doar, pe cat posibil, un nume fonetic cat mai usor de citit, din majoritatea limbilor de circulatie internationala, ca m-am saturat sincer de rumeinia, larumanii si rumeanien. Cred ca doar bulgarii (si alti cativa) stiu sa ne pronunte diacritica din nume. Fix “day-shee-uh” ne mai lipsea, sa ne gadile auzul. Nu sunt contra sa se schimbe numele, dar nici cu Dacia nu cred ca rezolvam mare lucru. O sa se mai glumeasca pe la colturi vreo doua saptamani ca am luat numele de la fabrica de masini si cam atat.

  0

  • #56

   Bai eu am un tovaras portughez si ca sa ne distram eu ii vorbesc in romana si el in portugheza. El cind vorbeste nu prea il inteleg din cauza “s”-ului ala si parca leaga toate cuvintele, dar el ma intelege. Asa ca nu iti dau dreptate…

   0

  • #57

   Du-te sa mananci chipsuri cu Puya si Cabral :mrgreen:

   0

 20. #58

  Daca ne schimbam numele tarii din cauza tiganilor, mai bine schimbam si adresa, si ne ducem noi in locul lor in India. Sa ni se piarda urma, sa nu ne mai asocieze nimeni cu ei. Cand ne intreaba aia din India de unde venim, noi sa zicem “ah, din vest, putin mai la dreapta, imediat dupa un deal, acolo stateam. dar ne-am mutat cu serviciul. da, ferengi, asa ne numim. e un nume foarte comun prin partile noastre”.

  0

 21. #59

  Pro, pentru ca
  1. atunci cand un brand are probleme de imagine faci rebranding
  2. chiar consider ca numele Dacia este mai potrivit acestei regiuni.

  0

  • #60

   numele de Dacia e la fel de potrivit acestei regiuni cum ar fi Galia la francezi, Iliria la croatia si Moesia la sarbi si bulgari (eventual Moesia de Vest si de Est)

   0

  • #61

   Si numele de Romania de ce e mai potrivit ? Pentru ca au cucerit acest teritoriu pentru un secol si jumatate ? Atunci jumatate din Europa si Africa de nord trebuie sa se numeasca Romania.

   0

  • #62

   pentru ca poporul care locuieste in tara respectiva isi zice roman (cu i din a, intelegi tu si fara sa bag diacritice).

   0

 22. #63

  Eu zic sa ne schimbabm numele in englezi sau francezi.

  0

 23. #64

  Bine ca mustaciosii cu burtile pline de bere si carnati nu se mai strofoaca atata de cum le zice lumea. Ca niste fandositi le zic alemani, niste sfatosi le zic germani, niste betivani le zic nemti, niste macaronari le zic tedesci, iar ei se striga intre ei deutsch, ei isi vad de ale lor.

  0

 24. bre arhi…cu slavii facusi o mica eroare. Ei au venit peste locurile astea si s-au impus. Nu au fost mereu aici.

  0

  • #66

   monshare, nu am facut nici o eroare, pen-ca eu nu am zis ca romanii ar fi ocupat teritoriile lor. slavii, as in bulgaria, serbia and shit, au fost sub otomani jdesute de ani, nu au facut joc de glezne, ca noi, ci s-au razboit, au fost infranti si ucisi, dupa care au renascut, la fel de slavi, la fel de mandri, cu aceeasi limba si obiceiuri

  • #67

   zi-le asta musulmanilor din Bosnia

   0

  • intre timp, noi am stat atacati de slavi, turci, unguri, polonezi si rusi.
   Si am patit in limba latina doar influente. mai mari sau mai mici.

   0

  • #69

   @Arhi: aici intrii intr-o polemica legata de ceva numit “panslavism”, de promotorul lui fervent carte a fost imperiul tarist, si de conflictele de interes pe care le-a avut cu inamicul ancestral, imperiul otoman.
   Cu exceptia Bosniei, Albaniei si, pe alocuri, a Greciei, sa stii ca imperiul otoman a fost unul relativ tolerant cu celelalte religii, ortodoxismul putind fi practicat fara restrictii.

   0

  • #70

   @arhi: Si noi am fost la fel de infranti si cu limba la fel de mandra. Pe noi nu ne-au facut pasalic pentru ca aveau interesul sa exite niste teritorii tampon intre ei si polonezi sau rusi. Totodata, pentru a ajunge la Viena drumul cel mai scurt este fara a trece Dunarea. Deci turcii nu aveau nevoie sa ne cucereasca, era suficient sa ne aiba doar in zona de influenta.

   0

 25. #71

  endonime, exonime, etnonime…
  complicat tare

  0

 26. #72

  Da, domnilor, da. A trebuit sa vina un tatar, ca sa ne atraga atentia asupra unui lucru extrem de evident, pe care noi, de fapt, nu noi, ci cei care ne conduc, de fapt nici ei, ci cei care-i conduc pe acestia, cauta sa ni-l implanteze in creier. De fapt, lucrurile sunt mult mai grave, ele incepind cu scoala ardeleana, reprezentatii acesteia lansind ideea gresita ca “noi suntem urmasii Romei”. Total gresit, lucrurile stau invers, dupa cum arata cerceterile din ultimul timp si izvoarele istorice. Iar lucrarile istoricilor de prestigiu, cum ar fi N. Densusianu, demonstreaza ca tracii (de fapt dacii), detineau un vast imperiu, ce se intindea de la coastele europene ale Atlanticului (desi exista o puternica legatura intre constructiile dacice si cele maiase, chiar incase, legatura pe care cercetatorii actuali nu o pot explica) si pina in Japonia.
  Dar sa incepem cu inceputul. Cred ca nu poate contesta nimeni ca cele mai vechi ramsite umane ale homosapiens din Europa au fost gasite pe teritoriul actual al tarii noastre, deci, in mare, pe teritoriul vechii Dacii (www.tribuna.ro/stiri/descopera-lumea/romania-in-trei-descoperiri-arheologice-controversate-42488.html). Si nici faptul ca primele dovezi ale comunicarii scrise s-au gasit tot pe teritoriul actual al tarii noastre, deci tot pe teritoriul vechii Dacii, vorbesc de tablitele de la Tartaria. Tablite care sunt mult mai vechi decit tabletele sumeriene. Despre sumerieni cercetatorii arata ca ar fi plecat tot de pe teritoriul vechii Dacii (danlupu.net/2013/07/cap-iii-academia-de-la-tartaria-ramania-paradisul-pierdut-de-paul-lazar-tonciulescu/), din zona actualului oras Simeria (asemanarea dintre numele de Simeria si Sumer este relevanta), de unde si asemanarea intre scrierea cuneiforma sumeriana si cea de pe tablitele de la Tartaria.
  Putem spune ca de aici, din Dacia, dacii s-au extins si si-au impartasit cunostiintele asupra intregii Europe (danlupu.net/2013/04/pelasgii-sau-protolatinii-arimii-din-dacia-preistorica-de-nicolae-densusianu/). Dovada stau tablitele de la Sinaia (care atesta originea dacica atit a alfabetului grecesc, cit si pe ale celui latin).
  Dar daca este sa ne referim la originea poporului roman, adica al romanilor, sau locuitorii Romei, vedem ca, de fapt, conform izvoarelor istorice citate in “Eneida” de Vergilius, acestia il au ca stramos pe Enea, sau Eneas, care a reusit sa scape din distrugerea Troiei de catre ahei (greci), si s-a stabilit in peninsula italica. Iar conform cercetarilor recente, Troia, descrisa atit de precis de catre aedul orb, Homer, dar a carei prezenta este certificata fara dubiu de catre descoperirile lui Schliemann, ei bine, Troia era o cetate tracica (deci tot dacica). Deci, putem spune fara sa gresim, ca de fapt, romanii nu au cucerit Dacia, si nu au impus limba latina pe teritoriul acesteia, pentru ca, dupa cum au demonstrat, ei vorbeau deja limba dacilor, avind aceeasi origine, fiind descendentii dacilor din Troia.
  Probabil asta a vrut sa spuna Traian, care dupa ce a “cucerit” Dacia a spus “m-am intors in tara strabunilor mei”. Traian era nascut in Peninsula Iberica, deci putem presupune prin extrapolare ca si locuitoruii acesteia aveau origini dacice.
  Asa ca, da, DACIA, mi s-ar parea un ume mult mai potrivit pentru tara noastra.

  0

  • #73

   chiar ma intrebam cand o sa apara primul protocronist dacopat

   0

  • #74

   mai usor cu pianul pe scari, eu nu sunt tatar, eu sunt bucovinean. numele e irelevant

  • #75

   Fii curajos, Perkele, accepta adevarul. Stiu ca e greu sa scapi de ceea ce ai fost fortat sa crezi timp de zeci de ani. Uita-te inauntrul fiintei tale, si vei vedea ca am dreptate.
   Vom fi iar ce-am fost, si mai mult decit atit.

   0

  • #76

   da, Perkele, ridica-te la inaltimea stachetei ridicate de stramosi

  • #77

   @Arhi: ai dreptate. Tatar, bucovinean, e putin relevant. Cu totii suntem daci.

   0

  • #78

   m-a convins, mă duc să-mi schimb numele în Burebista

   0

  • cu toti suntem daci. numa ca unii suntem d-aci alti d-acolo

   0

  • #80

   Eu am citit pe un sait ca dacii au inventat si motorul cu aburi. Si ca tot ei au ajuns primii in America, dupa ce si-au construit primul vapor cu zbaturi. Si cand au ajuns acolo, ce sa vezi… au gasit tot daci.

   0

  • #81

   Observ o usoara nota de ironie in raspunsurile voastre. Consider ca este total nefondata si absolut nelalocul ei.
   Ma intristati, domnilor…

   0

  • #82

   Un dac adevarat nu plange niciodata

   0

  • cum canta rapsodu Bitmanicus

   Şi dacii plâng câteodată
   (Şi dacii plâng, nu-i aşa)
   Şi dacii plâng câteodată
   (Câteodată plâng, nu-i aşa)
   Şi dacii plâng câteodată
   (Şi dacii plâng, nu-i aşa)
   Şi dacii plâng câteodată
   Când nu-i vede nimenea

   0

  • #84

   Eu vorbesc serios si dumneavoastra…..
   Hai ca nu ma mai joc. Esec total.

   0

  • #85

   daci neseriosi!

   0

 27. #86

  Nu trebuie sa imi spuna lumea dac ca sa stiu ca stramosii nostrii au fost daci, nu romani, dacii sunt stramosii nostrii, nu a fost nevoie sa ii civilizeze nimeni, doar i-au invadat, au furat mult dar lumea isi aminteste doar ce ne-au dat, adica putina tehnologie noua, limba nu ne-am pierdut-o ca se presupune ca dacii vorbeau o latina inrudita. Problema e de mentalitate, am fost si suntem lasi.

  0

 28. propun urmatorul scenariu:

  construim palate si cluburi de lautari pe Insula Serpilor si oferim tichete de vacanta gratuite tiganilor. In mijlocul insulei va fi un pupitru de aur unde Florin Salam acorda dedicatii gratis tuturor interlopilor si a starurilor de mahala.
  Cand toti tiganii vor fi pe insula, o cedam rusilor.

  0

 29. #90

  Slavii au venit in europa DUPA romani. Deci suntem singura insula de latinitate care nu a adoptat slavona. In niciun caz nu avem origini slave si ne-am romanizat apoi.
  Totodata nicio tara/teritoriu din zona nu a pastrat prea mult originile tracice. Mai mult decat noi au pastrat albanezii, macedonenii, p-acolo prin zona.

  0

  • #91

   @vlad1: “Deci suntem singura insula de latinitate care nu a adoptat slavona”. Serios? Poate vrei sa spui limba slava, desi, daca ne uitam la scrisoarea lui Neacsu del la Campulung, influenta slavonei a fost extrem de puternica in limba romana.
   Nu te lasa pacalit de limba pe care o vorbim noi acum. Aceasta este produsul unei, hai sa spunem “re”-latinizari fortate, fenomen ce s-a produs dupa jumatatea secolului al XIX odata cu introducerea alfabetului latin ca si alfabet oficial. Tot atunci au fost introduse in limba romana foarte multe neologisme de origine franceza, fiind “periata” de multe cuvinte arhaice de origina slava si turca.

   0

 30. #92

  Tin sa mentionez ca eu personal sunt nationalist pana-n maduva bulzului. Asta ca sa stim o treaba.

  Acus, cu liniuta de la capat:

  1.Toate tarile sunt denumite de popoarele care le locuiesc. In cazul nostru Romania vine de la roman, c-asa si-au spus locuitorii de p-aici. Vlahi ne-au numit altii iar daci suntem cam cum sunt britanicii celti, germanii- germani si elvetienii helveti ( da, e emuzant da noi ii numim ca romanii nu cum se numesc ei singuri, mama ei de limba)
  End Of story.

  2. Cu numele Romani al tiganilor e dubioasa treaba. Pentru ca sunt numiti cam cum erau numite populatiile aborigene de catre exploratori: dupa cuvantul pe care-l au pentru OM.

  Adevarat e ca nici alelalte nume nu sunt mai breze, ca vin ba din greaca, ba dintr-o greseala…
  Ce mi se pare amuzant e ca ei nu-si prea asuma numele asta de rrom. Sau cel putin eu n-am intalnit membrii ai grupului social care sa foloseasca numele asta infara de feticile de la ONG-uri.

  Probabil singurul fel in care poti sa-i identifici e dupa grupele pe care si le asuma ei : Caldarari, Ursari, Lingurari, dracu sa-i ia. Era bun un tigan scolit aici sa-si dea cu parerea ca pe mine ma depaseste problema.

  3. Nu confunda nimeni romanii cu tiganii. Nicaieri IN EUROPA.

  Poate doar americanii care sunt prosti ca noaptea si n-au vazut un tigan decat in Love Potion No 9.

  Pentru ca e simplu, romanii cu tiganii nu prea seaman la fizionomie si culoarea pielii. Asta nu inseaman ca ne-ar iubi mai mult , doar ca nu ne confunda.
  Acu pe bune, e ca si cum ai confunda sudafricanii intre ei doar pe baza numelui tarii.
  A, ca ar mai fi 3 babe proaste in italia si doua in germania…ne asumam ca-s proaste.

  4. Pe-astia cu Dacia Hiperboreana si Densusianistii intarziati i-as bate cu funia uda pe Sfinx pana vad tezaurul de sub Bucegi si se viseaza sodomizati in tunelul de sub marea neagra.

  Doar ca aparitia si propasirea lor a istoricilor romani care dupa ineptiile si derapajele spuse in comunism de confratii mari academicieni de-ai lor s-au ferit de problema dacica ca de dracu’.

  Prin urmare golul de informatie a fost umplut de tot felul de semidocti sinistri care confunda istoria cu Lord of the Rings meets Von Daniken.

  Da, exista substrat, obieceiuri, port si credinta dacica ramasa. Si da, e destul de mult. Si da , sunt foarte misto.
  Si da foarte bine sa nu fie uitate si e frumos sa vezi oameni care-n fata globalizarii isi cauta originile si le redescopera.

  Da’ de-aici pana la “noi nu suntem urmasii romei” e cale lunga.

  5. Aia de neaga fervent orice fel de merit al poporului de-aici si o dau cu perierea limbii sunt si mai cretini. Ba merg atat de departe incat sa spuna ca “ce popor de rahat si las am fost”.

  Ma, io va zic o chestie: atata timp cat nu invatam despre poporul roman la subsolul unei carti de istorie pentru avansati cum s-a intamplat cu multi altii, inseamna ca om fi facut noi si ceva bun, mama ei de Varza.

  Da, suntem un popor cu origine genetica oarecum mixta ( ca toti din europa sudica dealtfel), dar cu origine culturala si lingvistica preponderent latina. A, ca latinii aia erau si de prin iberia si siria si nu supsesera lapte fix de la Lupa Capitolina, eh, ghinion de nesansa.

  Discutia se incheie simplu aici: Luati cuvintele care denumesc partile corpului ( ca alea nu se schimba cum vrea Balcescu) si vedeti a ce seamana. Pe urma mai vorbim.

  Puteri incepe cu cuvantul pe care si-l baga tot romanu macar de 20 de ori pe zi in ea de tara.

  A, ca exista cuvinte multe imprumutate de origina slava pana acu 150 de ani si pe urma multe au venit pe filiera latina…

  Pai sa ma scuzatz, limba mai evolueaza si-n functie de ce-i cere situatia. Ce intalniti mai des acus pe strada: o sabie, o masina sau un selfie?

  Exact.

  In plus, in secolul 19 s-a petrecut un fenomen de intrarirea a spiritului national peste tot in zona dupa ce s-au “cam” carat turcii. Si toti isi scormoneau dupa origini ca sa intareasca sentimentul national. Si la noi si la Bulgari si la Sarbi. E un fenomen normal, vazut dealtfel si de noi aci in vecini cand brusc dupa caderea comunismului s-au trezit yugoslavii ca ei sunt de fapt vreo 4 popoare si s-au mai si casapit nitel.

  Altfel putem s-o frecam cu Neacsu si retragerea aureliana si dacii liberi pana la pulivara, adevarul e ca totul e intrucatva adevarat sau fals. To each his own cum zicea Mosu’ Dio Cassius.

  Ave.

  0

  • #93

   Iti zici tu “Habarnam”, dar le zici bine…pentru un habarnamist! felicitari!

   “semidocti sinistri care confunda istoria cu Lord of the Rings meets Von Daniken” – genial! cedezi drepturi de autor?

   0

  • #94

   N-am pretins niciodata ca “re”-latinizarea limbii romane a fost o involutie. Dimpotriva, limba evolueza in permanenta, iar schimbarea de la acel moment reflecta contextul social politic pe care il subliniezi.
   Chiar si in scrisoara lui Necsu, elementul de lantinitate exista, este predominant, si nu-l poate nega sau contesta nimeni.

   0

  • #95

   Eu am sa iti raspund “decat” la punctul 3, care mi-a sarit in ochi si a ramas acolo. Am intalnit personal europeni care fac confuzie intre romani si tigani. Confuzia vine de la “romanians” si ” romani people” . S-a ajuns pana greseala urmatoare : you are Romani and you come from Romania. Si din pacate sunt multi si sunt peste tot !

   0

  • #96

   Exista totusi confuzia asta intre romani si tigani, mai ales in partile unde nu prea sunt multi romani si mai ales din cauza ca majoritatea tiganilor care vin sunt si ei cetateni romani. In finlandeza, de exemplu, “romani” = tigan (ma rog, peiorativ e mustalainen, musta insemnand negru, dar oficial se evita asta, iar alti termeni nu prea exista), “romanialainen” = roman si “Romania” e tara. Cum finlandezii au tiganii lor si nu prea cunosc romani, e simplu de facut legatura de la romani la Romania si am cunoscut cativa finlandezi care au crezut ca Romania e tara tiganilor, asta pana s-au mai culturalizat si nu babe, ci oameni de 20-30 ani. Nu zic ca schimbarea numelui tarii/poporului e o solutie, doar spuneam ca si oameni normali ne confunda cu tiganii.

   0

  • #97

   Pardon ca am uitat sa zic ceva ca nu s-a inteles si nu voi sa ramana asea:

   Mie mi se mai intampla sa bat si campii la modu general referindu-ma la pareri diferite mai degraba decat la oameni. N-am zis de Dufu, sau Bugsy sau ala sau alalat de aici ca gresesc si ca-s cretini, ca daca vroiam asta ma duceam la Zoso si-avea el grija.

   Se stie ca cei ce comenteaza aici sunt si raman mai destepti decat ai lor. Si mai civilizati.

   Salbaticu’ fusei eu ca aruncai cu termeni mai duri, si-mi cer iertare ca m-a luat valu’ asimilandu-va unor grupuri care ma sacaie.

   Da’ mi-e ciuda ca se ajunge cumva nasol sa se puna egal intre termeni destul de indepartati , mai ales cand superficialitatea in cautarea intelesului informatiei e in floare ( si fac si eu Mea Culpa” aici).

   Si-asa avem pe prima pagina a Google la Daci , dupa un articol de Wikipedia, numai pagini cu “adevaruri tulburatoare” si “istorii secrete”, astfel incat e de ajuns sa rostesti cuvantul “dacia” si “romanitate” si “nationalism” ca esti asemuit ba fascistilor, ba legionarilor, ba exaltatilor cu descoperitul americii.

   Si ce-i mai grav e ca nici nu poti sa condamn total atitudinea asta atata timp cat e sustinuta de o turma mare de oameni.

   Mai pletos si rockeras asa fiind in tinereti am avut de-a face cu tot felul de “patrioti metalisti” din astia care mai ca nu sareau la caft daca le spuneai ca Decebal n-a descoperit el chiar asa bomba atomica de unu singur.

   Cat despre confundat. Da, e corect si-asa. Si confundatul asta se petrece pe unde oamenii n-au avut de-a face cu tigani inainte si pentru ca li se baga “politically corectness”-ul pe gat. Da’ se prind ei repede dupa o scurta comparatie intre indivizi. Sau asa sper eu.

   Oricum, asta cu schimbatul denumirii unei tari pentru o minoritate e cel mult haioasa. Astept sa sara si nemtii in sus ca dara si ei au fost atat amar de vreme Sfantul Imperiu RRomano-German.

   Plm, iar am vorbit mult si degeaba…tre sa iau o pauza.

   0

  • #98

   Mai, eu de fapt am vrut sa trollez un pic cu protocronismul, sa vad cam citi musca momeala, da’ se pare ca nu prea am avut succes…

   0

  • #99

   suntem un grup select de intelectuali fini…

  • #100

   @Arhi: si totusi, greu, dar am primit 5 de “deget in sus” pina acum, deci cele “in jos” au fost egalate. Si nu cred ca e neparat vorba de degetul in sus din mijloc…. Sau???…..

   0

 31. #101

  Valahia nu e prea bine. Grecii folosesc termenul de vlahos pentru oamenii needucati.

  0

  • #102

   Da, in greaca “vlahos” are o conotatie mai degraba peiorativa.

   0

 32. #103

  Si sa se zica iar cum zice Ilici in engleza ca ne tragem din ” ducks and trucks”?….nu merci eu tot o sa sun ca sunt de origine romana.

  0

 33. #104

  The ducks come from the trucks, not the dacs, which actually come from the tracs.

  0

 34. #105

  Eu propun sa ne numim Antigua si Barbuda, iar Oltenita sa fie redenumita in St. John’s.

  0

 35. #106

  Bai, Napoleon Savescu e medic. Deci nu e istoric. Si eu sunt medic, si sunt pasionat de istorie, dar, atunci cind e vorba de date istorice si chestii sensibile, prefer sa citesc niste carti scrise de istorici seriosi, cu studii si lucrari multiple in domeniu, si eventual sa le interpretrez prin filtru propriu explicatiile, dar nu-mi prezint ca certitudini propriile pseudo-teorii. E simplu: asa cum tu, eu, sau chiar Napoleon Savescu nu s-ar lasa operat de un istoric sau arheolog care, pasionat de medicina, a scris un tratat de chirurgie egipteana antica, asa nu pot sa accept nici eu teoriile istorice ale unui medic.
  Cit despre faptul ca italienii din nord nu se inteleg cu italienii din sud, astea sunt baliverne. Ei nu vorbesc limbi diferite, ci dialecte ale aceleiasi limbi. Cind se intilnesc, ei nu vorbesc in dialectul de origine, ci in limba comuna, numita italiana “literara”. Acrelasi lucru se intimpla si in cazul nemtilor, austriecilor si elvetienilor vorbitori de germana. E ca si cind ai spune ca noi, romanii din Romania nu ne intelegem cu basarabenii, pentru ca ei vorbesc limba moldoveneasca.

  0

 36. #107

  Inseamna ca in Sicilia nu traiesc italieni, in cazul asta. Si atunci toata discutia nu mai are rost.

  0

 37. #108

  Unde e clipul cu femeia aia beata din Vaslui, ca ala e dovada suprema ca limba româna nu e uniformă.

  Serios vb, in legătura cu uniformitate, sa nu uiti ca mare parte din Romania era pustie, Moldova de exemplu era aproape goală si pe la 1200, iar politica statului in ultima suta si ceva de ani a fost suprimarea dialectelor si impunerea limbii literare.

  0

 38. #110

  Gasit: www.youtube.com/watch?v=B0hqKZZ9I3Q aparent nu era beata.

  Iar mai mult despre uniformitate, ce zici de istro-româna, mengelo-româna si alte din astea?

  0

 39. #111

  nu as fi de acord cu schimbarea numelui din romania in altceva, as prefera o campanie (pe bani europeni) in toate tarile UE, prin care sa se explice diferenta intre “rom”, “rrom” si “roman”

  0

 40. #112

  Pentru ca era pustiu, au trebuit sa vina ardeleni sa facă stat. In zona de unde sunt eu in Bucovina, am citit monografiile satelor de acolo, adică pe la mijlocul distantei dintre Suceava si Humor, toate sunt fondate pe la 1400 de bejenari veniți din Maramureș si Ardeal. Apoi austriecii au adus sași, poloni, cehi sau slovaci ca sa aibă forța de munca specializată. Asta, in plus fata de ucrainienii care oricum erau prin zina si lipovenii care s-au ascuns pe la munte ca sa ii lase lumea in pace cu credința lor. Dacii liberi nu stiu ce vorbeau, dar erau putini.

  0

 41. #113

  @Perkele: meglenoromana, dar altfel observatia e corecta.

  0

 42. #114

  Dane, cu tot respectul, dar nu prea ai idee despre ce vorbesti. Stiu despre limba romansha vorbita in Elvetia, si in Nordul Italiei, dar daca incerci sa sugerezi pe baza unei aparente asemanari semantice a numelui vreo asemanare cu limba romana, sa stii ca te inseli amarnic. Ai aici undeva o mostra de romansha vorbita: www.omniglot.com/writing/romansh.htm. Ti se pare ca seamana cumva cu romana? Sau mai bine zis, da, seamana cu romana cam in aceeasi masura in care seamana cu romana portugheza sau catalana. Pentru ca romansha face parte tot din categoria limbilor romanice.

  0

 43. Dacă e să fie Valahia, atunci trebuie să avem și Moldova, Transilvania șamd.
  Într-o școală bruxeleză.
  Învățătoarea: Să spunem fiecare, ce sîntem?
  – Eu sînt valonă, doamna, spune Marie-Jeane.
  – Eu sînt flamand, spuse Maartens.
  – Iar eu sînt belgian, spuse Mahomed.

  0

  • #116

   Prima zi de scoala in Franta. Invatatoarea striga catalogul.
   – Ali Mehmet.
   – Prezent.
   – Mohamed Alfayed.
   – Prezent.
   – Fatima Ben Yussuf.
   – Prezenta.
   – Ala In Ben Oit.
   Liniste. Impacientata, invatatoarea mai striga odata numele.
   – Ala in Ben Oit!
   Se ridica unul mic si mai blond din ultima banca si zice:
   – Prezent, doamna, dar se pronunta Alain Benoit….

   0

 44. #117

  @ Perkele

  pai de ce “mare parte din Romania era pustie, Moldova de exemplu era aproape goală si pe la 1200”? Era imprejmuita cu sare si nu trecea omul pe acolo?

  0

 45. Daca nu Dacia, macar Atlantida.

  0