Nu, nu o să se destrame din cauza rușilor, nu, nu o să se destrame din cauza chinezilor sau a americanilor. Nu, o să facă implozie, din cauza birocraților, a mizerabililor care și-au găsit culcușuri pe viață și un scop din a trena absolut orice inițiativă, pentru a putea rămâne pe post cu ocupații.

Uite de asta. Din cauza așa ziselor inițiative de genul acesta care, de fapt, înseamnă că nimeni nu va face nimic, se vor mai face niște comitete, plătite bine, pentru că na, oamenii muncesc, comitete care vor analiza totul și, nu mai devreme de 2035, se va veni cu o soluție.

Cât despre criza asta minunată energetică, mai ține minte cineva, acum mulți ani, când germania, partenerul numărul 1 rusesc pentru importul de gaze, a declarat că centralele nucleare și minele sunt responsabile de poluare și a decis să închidă tot, iar tovarășa Merkel a impus ca și celelalte state UE, bine, alea mici, să le închidă și nici să nu mai construiască altele, de stăm cu reactoarele de la Cernavodă în distrugere? Bine, franța i-a transmis lui Merkel să își bage sfatul în cur și a construit în continuare și nici nu a închis vreo centrală.

Nu i se pare nimănui ciudat cum am fost împinși TOȚI în brațele rusești, calde și primitoare? Cum Nordstream duce direct în curte la mă-sa lui Merkel? Nu, nimic?

44 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  How dare you ?
  (Greta, speranța lumii)

  61

 2. #2

  Germania+Rusia=love or hate. Astia ori se iubesc, ori se urasc, cale de mijloc nu au.

  Sa inchizi centrale nucleare sustenabile este ridicol. Deocamdata este cea mai ieftina forma de energie. Da, exista pericolul unui accident nuclear, dar Cernobil si Fukushima ar fi trebuit sa faca guvernele sa investeasca in imbunatatirea masurilor de siguranta.

  La Cadarache, in sudul Frantei este in desfasurare cel mai cool proiect energetic-ITER, fuziune nucleara. Sper sa poata da switch on acelui reactor cat mai curand. Sper sa apuc ziua aia.

  43

  • #3

   cat de misto, am citit si eu acum. bine, in romania va fi interzis, pentru ca diavolul

  • #4

   Eu zic sa nu-ți faci speranțe prea mari cu fuziunea nucleară.
   Nu ca n-ar fi tehnologia cool … erm … hot, dar băieții aia mai deștepți ca mine sunt încă departe de a face ceva cu adevărat util:
   www.youtube.com/watch?v=LJ4W1g-6JiY
   TLDR: “So we’re really close to actually creating energy from fusion, right? No. Wrong”

   0

 3. #5

  E fabulos cum eneergia nucleara a devenit “not clean” in doar cativa ani. Mai ceva ca in 1984. In rest se stie. Rusii si nemtii se trag din aceasi seva de la ribbentrop-molotov incoace (ma rog de fapt de mult inainte, dar se intelege)

  28

  • #6

   Chiar ceva mai inainte de Lenin, dar il folosesc pe asta ca borna istorica…

   6

 4. #7

  Sunt curios ce s-a mai întâmplat cu scandalul legat de acea mina de cărbune din Polonia și amenda de 700.000€ pe zi.

  12

  • #8

   Păi stai să-ți zic, pentru ca cunosc zona aia perfect. Va fi un text lung. Problema stă defapt așa:

   Până prin 1999, 2000 Bogatynia (unde este mina și centrala) era una dintre cele mai poluate zone din Polonia. În același timp Bogatynia fiind unul dintre cele mai bogate orașe din Polonia – din cauza taxelor plătite de centrală și mină.

   Pe partea nemțească se află orășelul Zittau, orășel medieval frumușel, însă dpdv economic distrus. Practic în ziare scria că este un semn bun că departamentul economic al orașului a reușit să aducă McDonald’s în oraș. Șefa departamentului economic, este Gloria, Gloria fiind fiica celui mai puternic angajat nepolitic (Beamte) al orașului. Zittau este in picaj.

   Pe partea cehă este Hradek nad Nissou – cel mai mic orășel din cele trei (celelalte două fiind Bogatynia și Zittau). Economie mai rămuroasă și restaurante mai bune decât în B și ZI.

   De pe la sfârșitul anilor 90 cam până acum, Turov (asa se cheamă mina și centrala din Bogatynia) a investit miliarde (cel puțin de zlotyl în modernizare și echiparea ecologică. Acolo lucrează zeci și zeci de mii de oameni din întreaga regiune, majoritatea polonezi, dar și cehi și nemți – se câștigă (aproape) la nivel vestic.
   Unul dintre cei mai bogați polonezi a vdeschis o seră de roșii lângă centrală, una dintre cele mai mari din Europa. Această seară face din noapte zi. Adică dacă te uiți pe fereastră din Zittau seara afară, cerul va fi roz de la becurile serii.
   Problemele în zonă, în principal invidia între cele trei țări (în mod special la nivel local și land) este toxică. Indiferent de cât de bine par să se înțeleagă politicienii la întruniri, după întruniri zic altceva.

   Zittau îi este frică că gaura minei va surpa orașul. Hradek idem. În plus, Turov vindeca um curent și în celelalte țări. Cu asta nu a mers, acum a venit vorba de poluare. La 30, 40 de km de Zittau este o centrală, fost RDGistă, care de departe nu este la fel de modernă ca Turov. La Chehi este o centrală nucleara, este adevărat ca mai la sud, de tip cernobil care este un butoi de praf de pușcă.

   UE a decis că numai Turov este de vină pentru toate greutățile regionale. Din pix, de niște funcționari care probabil nici nu cunosc zona și cu siguranță nu au fost pe acolo. Polonia trebuie să plătească o amendă zilnică de 500.000 de Euro atât timp cât mina ȘI centrala funcționează.
   Acești funcționari cred ca poți să închizi o mină într-o zi – ultimul schimb pleacă acasă și gata sa închis mina și centrala. Câteva sute de mii de oameni, angajații și familie lor vor muri de foame.

   Polonia a decis săptămâna trecută ca dreptul polonez este primordial și după aceea dreptul UE. Întâi constituția polonă și după aceea restul. Oficial pentru că cele două nu sunt compatibile din multe puncte de vedere. In oficial pentru Turov.

   Polxitul, cel puțin juridic, a avut loc. Cine urmează?

   Btw. Merkel: bănuiesc că ea este încă agent de-al rușilor încă decând fusese la schimb de universitar în Rusia. Prea distruge Germania. Gaz-Gerd măcar nu se mai ascunde.

   35

  • #9

   Aici Cehia a câștigat proces împotriva Poloniei. Mina e la graniță. Sapă la suprafață. Aruncă steril în apă. Nici polonezii nu sunt niște lumini.

   7

  • #10

   Într-adevăr țările vestice nu se mai ascund în a-si urmări interesul propriu în detrimentul binelui general sub umbrela UE. Reinventarea blocului comunitar va consta in drepturi și îndatoriri din punct de vedere economic(circulația mărfurilor, a persoanei) și atât. Oricât s-ar incerca diminuarea spiritului național în favoarea unei Uniuni a statelor europene nu va avea alt efect decat cel de respingere și bineînțeles de apariție organizațiilor naționaliste/extremiste cum de altfel se întâmplă. Acum că nu au curaj politicienii de la Brusell sau nu sunt lăsați să vorbească despre aceste lucruri nu știu dar este cat se poate de evidenta fragmentarea.

   5

  • #11

   Or fi și ei cu păcate. Însă in acest caz ei sunt fututii… Pixel, ai fost acolo? Cunoști zona?

   2

  • #12

   Aaa, am uitat. Polonezii aveau planuri de închidere a minei pe prin 2050 – 2060. Închiderea tehnică fiind făcută prin 2080 când groapa aia imensa va fi transformată într-unul dintre cele mai mari lacuri ale Europei. Nemții și Cehi se plâns de pe acum că vor fi secate rezervoarele de apa subterană. Pula…ciudă… În Berthsdorf, lângă Görlitz nemții au făcut exact același lucru cu o fostă mină RDGistă… Sa secat ceva? Nuuuu….

   6

 5. #13

  Merkel asta are cumva vreo problema? I see only one breast

  8

 6. #16

  “în romania va fi interzis, pentru că diavolul”

  ăăăăăă, ce? pe bune, chiar nu știu.

  10

  • #17

   e cutting edge science, men, e diavolul

  • #18

   Cauta sa vezi cum protesta Codrin Capdepula Stefanescu impotriva laserului de la Magurele, cum explica el ca va genera o gaura neagra care va declansa sfarsitul lumii.

   5

 7. #19

  Intre timp Franta si alte state europene cer scoaterea certificatelor verzi pentru energia nucleara. Eu sunt pentru.
  www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/franta-si-mai-multe-state-europene-inclusiv-romania-cer-includerea-energiei-nucleare-pe-lista-investitiilor-verzi-1697593

  23

  • #20

   parca si germania solicita, dar pentru gaze!
   ar fi foarte bine pentru romania sa se aprobe ambele solicitari.

   10

 8. #21

  Daca studiezi trecutul politic al oamenilor din varfurile institutiilor europene o sa se vada cam ce fel de oameni sunt.

  18

 9. #22

  Germania e anti-nuclear cu mult inainte de Merkel. Au inceput de prin anii ’70, iar dupa Fukushima au fost demonstratii majore impotriva energiei nucelare. Merkel a cam mers doar cu valul, e de vazut din e in spatele miscarilor astora
  en.wikipedia.org/wiki/Anti-nuclear_movement_in_Germany

  9

  • #23

   Anti nuclear anti fracking anti orice concureaza gazele rusesti. Mereu se vor gasi grupuri de anti d-astia si mereu vor gasi intelegere si sprijin de la rusi.

   16

 10. Să mai adăugăm pe listă și interzicerea încălzirii cu lemm a locuințelor până în 2023.

  m.rfi.ro/politica-138349-interzicere-incalzire-lemne-grozavii-stau-vina

  12

  • #25

   dada, radeam ieri cu Luna de mizeria asta.

  • #26

   Razi tu, dar in 10 – 15 de ani nu mai avem lemne ieftine de ars in ritmul actual. Se va “interzice” de la sine din cauza pretului.

   9

  • #27

   romania e plina de paduri. in cazul in care exploatarile se pastreaza la nivel decent, avem resurse inepuizabile de lemn. desigur, trebuie sa nu mai fie UDMR responsabil de asta.

  • #28

   O sa migram ca pasarile, la zone calde.

   4

  • #29

   Acuma nu ca as fi neaparat de acord cu asta, dar cei care stau in zona de case mai vechi pot sa confirme ca sunt seri, toamna si primavara in mod special, in care aerul devine greu de respirat.

   2

  • Nu stiu cum este in zonele de campie, dar in zona alor mei, de deal-munte, cad lemnele pe oameni, la propriu. Eu am trecut de 40 si vad ca parintii generatiei mele au cam fost ultimii oameni care si-au mai muncit pamantul. Pana acum 15-20 de ani nu era gradina neingrijita, nu era loc netrecut prin lucrarile specifice fiecarui anotimp. Din centru si pana la hotarele cele mai indepartate ale localitatii, oamenii erau precum furnicile dintr-un musuroi. Acum, dupa 20 de ani, totul e o jungla, salbaticia ajungand pana in spatele caselor oamenilor. Probabil ca in curand se vor realiza defrisari pentru amplasarea conductelor de gaz si a centralelor eoliene. :))

   3

  • #31

   @Vlad
   Poate nasul tau e obisnuit numai cu Chanel. Sau nu ai idee de ce se baga in sobe de fapt. Cum era lignitul ala de pe vremea lui Ceasca cind ti se lua respiratia iarna din cauza sulfului continut.

   3

 11. Eu zic sa nu ne lamentăm degeaba….Da…..nu ne lasa X sau Y…..de ce nu am terminat si restul de 3 reactoare de la Cernavoda….de “harnici” nu?
  Exploatarea de gaze din Marea Neagră….nici macar nu începe ca doar se stie “sunt interese mari la mijloc”……..

  18

 12. #33

  nu m-ar mira ca merkel s-o ia pe urmele predecesorului schroder si sa intre si oficial pe statele de plata ale gazprom.

  12

 13. #34

  “Bine, franța i-a transmis lui Merkel să își bage sfatul în cur și a construit în continuare și nici nu a închis vreo centrală”

  Oare acum cat costa un kw de curent in Franta?

  5

  • #35

   depinde cati bani vor sa faca aia de la guvernare, franta sta cam cel mai bine dintre toate tarile din ue la produs energie electrica

   4

 14. #37

  Dar, dar…UE good, valori europene, ne dau bani, cum ne permitem noi, tara de lumea a 3a, sa criticam UE. Euroscepticismul asta… /s

  Mie unul mi s-a cam facut scarba de toti. Si de astia de la noi din tara si de aia de la UE. Cea mai mare prostie sa ai incredere in politicieni.

  9

 15. #38

  am asa o impresie ca putin si-a infiltrat niste oameni capabili la conducerea ue, asa i-a scos pe uk din ue, e posibil sa-i scota si pe polonezi..
  dar asa sunt eu mai conspirationist..

  4

  • #39

   Bomboana de pe coliva e ca Merkel s-a nascut in Germania de Vest la Hamburg, dar s-a mutat in RDG, in Germania comunista de est unde a crescut . Pana la urma nu scoti comunismul din om nici mort, oricat ar incerca sa se pretinda liberal sau conservator de dreapta. 🙂
   Doar ii avem si pe ai nostri politicieni liberali cu carnete de PCR-isti.

   2

 16. #40

  pana sa o critica pe Merkel, care are si ea vina ei si si-o merita, sa nu uitam de predecesorul Gerhard Schröder care a aprobat Nord Stream inainte sa i se termine mandatul de cancelar si care dupa aceea a fost pus de rusi prin toate consiliile de administratie prin Nord Stream 1 sau 2 si pe la Rosneft pentru ca era mare specialist, nu pentru ca el le-a aprobat

  5

 17. #41

  Mare si frumoasa Uniune avem! Peste jumatate dintre statele membre iau mai mai multi bani decat cotizeaza.
  Sa fereasca Marele Alb si cei doi talhari de pe crucile alaturate sa ramana Germania fara bani, ca ne-am cacat împrăștiat in secunda doi!

  6

  • #42

   da, iau mai mult dar te-ai intrebat cum le iese calculul alora de dau?
   ca sa poti produce trebuie si sa ai cui vinde

   4

 18. #43

  Da, sunt din ce in ce mai doveditoare ipotezele ca Merkel e un agent KGB-ist pusa de Putin sa distruga UE.
  A dovedit asta din 2011 cand ne cerea la toti sa strangem cureaua cu toate ca pe termen lung masurile de austeritate s-au dovedit absurde si inutile, ba dimpotriva, ca sa rezolvi criza trebuie sa incurajezi consumul si sa asiguri locuri de munca pentru a asigura productivitate.
  Tocmai pentru ca ne-am luat dupa ea, Grecia, Romania si Bulgaria au ajuns tari esuate, fara perspectiva de a se mai dezvolta vreodata. E si vina politrucilor corupti locali, nu neg.
  Dar ce a facut ea?
  A daramat fabricile si a detonat centralele nucleare, lasand multi germani fara locuri de munca.
  In timp ce ea ne incuraja pe noi esticii sa-i declaram razboi lui Putin pentru faza cu Ucraina, ea cumpara bine mersi gaz de la Putin.
  Apoi a fost faza cu refugiatii.
  Romania nu poate sa aiba grija de proprii cetateni, s-a vazut asta la Colectiv, dar Merkel ne indemna sa luam nu stiu ce cota de refugiati sirieni, libieni, egipteni, yemeniti, tunisieni si irakieni. Imediat se gaseau bani si resurse pentru ei, dar pentru pacientii arsi de la Colectiv, ca sa vezi, nu existau.

  Pe urma a fost scandalul cu Volkswagen, asta in timp ce ea ne incuraja sa devenim cu totii ecologisti, dar Germania producea masini poluante.

  Picatura care a pus capac a fost tampeniile cu legalizarea homosexualitatii, feminismul, promovarea ideii ca barbatul alfa e toxic si trebuie marginalizat, cu restrictia de a se reproduce………..
  Uite de asta avem o gramada de partide nationaliste extremiste eurosceptice in toate parlamentele europene, inclusiv in Parlamentul European sunt vreo 100 de nationalisti de extrema dreapta – Marea Britanie, care satula, a iesit din UE si prefera sa infrunte crizele pe cont propriu decat sa mai contribuie cu fonduri europene pentru un vis care a devenit un cosmar.

  Asta e mostenirea lui Merkel, gropara Uniunii Europene.
  Si se mai mira lumea ca de ce lumea voteaza cu partide extremiste AUR, AfG, PiS, Lega Nord, Syriza, sau cu personaje gen Le Pen, Wilders, Farage, Sosoaca, Gauland, Strache etc. Sau de ce au castigat socialistii in Germania.

  Da, UE o sa se desfiinteze pana in 2035, poate chiar mai devreme daca va castiga Le Pen alegerile din Franta si o va scoate din UE, din momentul ala, fara fondurile europene din partea Frantei, UE intra in incapacitate de plata.
  Multe tari ca Polonia,Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Grecia (mai putin Romania ca pe aia nu o vrea nimeni) vor ajunge sub cizma Rusiei si vor adera la Uniunea ei Euroasiatica.
  Tarile ca Ucraina, Serbia si Moldova nu vor avea niciodata ocazia sa experimenteze visul european.
  Tare mi-e ca pana in 2040-2050 o sa inceapa un nou razboi european dintre nationalisti conservatori si progresisti, respectiv musulmanii proaspat veniti pe aici. Sunt doar 4%, dar sunt suficienti si 100 000 de islamisti radicali sa faca taraboi. Ceea ce vedem din 2015 incoace de la Charlie Hebdo.

  Asta e viitorul din pacate si asa l-a hotarat frau Merkel pe care multi liberali prosti si tampiti de la noi, in frunte cu blegul sef de la Cotroceni, o pupa in cur.

  4

 19. #44

  Franta a închis recent (2-3 ani) o centrala nucleara in localitatea Fessenheim. Stiu precis deoarece locuiesc într-un sat vecin.

  0