Cetin, cum înțelegi tu libertatea?, mă întreabă cei de la eMAG, în emailul în care anunță noua direcție de brand.

Să vorbești cu mine despre libertate, despre libertatea de a alege sau despre simpla libertate de a exista și de a face ce dorești, este dificil. Sunt unul din copiii care au prins lovitura de stat din decembrie 89 la vârsta aceea periculoasă, între copilărie și adolescență, când lucrurile te lovesc și te marchează pe viață, fie ele cu gusturi muzicale (btw știați că gusturile reale de muzică se formează în jurul vârstei de 15 ani? Orice altceva este doar autoeducație, ce ați ascultat și ce vă plăcea la vârsta aceea, aia e muzica voastră) sau aspirațiile.

Iar aspirațiile mele…pfff. Mulți dintre voi habar nu au ce înseamnă să visezi la ciocolată. Sau la ouă. Sau la carne. Ori pâine caldă, nu chestii uscate, rămase vechi prin depozite.

De asta zic că e greu să vorbești cu mine și să îmi ceri să vorbesc despre libertate. Pentru că majoritatea oamenilor din jurul meu, evident de vârste mai mici, vor vorbi pe aspirațional, despre libertatea de a vizita lumea, de a savura un capucino pe malul Senei, despre tot felul de chestii inspiraționale, care insuflă simțiri de alea bune în piepturi de corporatiști.

Ori eu…am rămas la fel. Eu percep libertatea la modul propriu. Eu vreau să pot spune bancuri politice fără să mă cenzureze cineva. Vreau să pot mânca ciocolată. Vreau să nu existe securitatea aia de care să nu mă tem dacă nu am făcut nimic rău. Vreau ca oamenii să fie liberi și să poată vorbi liber, să poată să scrie liber, să înjure liber și, în general, să existe fără a exista umbra aceea hâdă care a fost asupra vieții mele.

Vedeți, nimic inspirațional, grasul se gândește doar la mâncare și la munca lui, nu îl interesează viitorul. Ba mă interesează. În orice societate trebuie să existe unii ca mine, care să suspecteze întotdeauna ce e rău, pentru ca timpurile acelea să nu se mai întâmple. Pentru copiii mei, pentru copiii lor, cel puțin până la apocalipsa Gretei Thunberg.

Și relația mea de client cu eMAG intră în categoria libertăților de care mă bucur că le am. Libertatea de a alege dintr-un miliard de produse, de exemplu. Sau libertatea de a da înapoi un produs în 30 de zile. Sau libertatea de a suna la service, iar ei să îți trimită curierul, să îți ridice produsul defect și singura ta problemă să fie doar Of, o să fie 3 zile lungi fără telefonul meu.

Gândiți-vă câte mentalități și câte lucruri a schimbat eMAG în România, de la înființare până acum. Gândiți-vă câte magazine mici, cu patroni de butic care descoperiseră internetul existau înainte, câte moduri de operare, câte țepe diverse se dădeau, despre cum fiecare oferea garanție după bunul plac și cum ajungeai să trimiți produse înapoi de țâșpe ori, asta dacă îi era milă de tine patronului de magazinaș online.

Da, eMAG mi-a adus libertatea de a avea un comerț civilizat, cu reguli în favoarea mea, cu servicii pre și post vânzare la nivel competitiv, cu tot ce aș vrea să am în 2019. Și am majoritatea lucrurilor pe care le vreau. E loc de mai bine? Desigur, oriunde e loc de mai bine. Dar, în acest moment, e la ani lumină de orice competiție.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

52 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Așa e cu muzica. La 15 ani ascultam Salt-N-Pepa și Bach.

    Maithun, puțin țoapă, puțin intelectual.

  2. #3

    Emag presedinte!!

  3. #4

    Cam fortat conceptul de libertate cand vorbim de unii care pun monopol pe piata.

    • #5

      cam ce i-a impiedicat pe ceilalti sa faca ce trebuie? cel.ro e exemplul de “asa nu”. daca se respecta si isi respecta clientii cred ca putea sa creasca intr-o veselie. sunt destui pe piata, si o duc binisor.

    • #6

      @Ender – lipsa catorva zeci de milioane de Eur sa le arda in fiecare an. Emag e pe pierderi in mod continuu de cand a fost luat de Naspers. Nimeni altcineva nu poate sa concureze cu Emag din acest motiv. Da, Emag ofera si preturi decente si servicii mai bune ca altii dar asta costa – si pe actionari si pe noi ca omoara concurenta.

    • #7

      Prețul nu mai este de mult un atu eMAG, serviciile postvanzare și ușurința de cumpărare fac diferența pentru mine.

  4. #8

    Imaginea libertății este un personaj care s-a întors din Franța pentru a lucra cu Ana Pauker? Ciudate repere mai avem. Am observat că dacă cineva este anti-PSD, ca și cum ar fi greu așa ceva, i se cauționează instant trecutul, oricât de sulfuros ar fi fost acesta.

    • #9

      E un personaj usor nebulos, intr-adevar. Nu cred ca s-a ocupat vreun istoric de trecutul lui, pare sa fi fost totusi un personaj marunt al epocii. Titlurile bombastice gen “consilierul Anei Pauker” mi se par si ele exagerari, e prezentat asa ca un fel de Rasputin, cand el de fapt pare sa fi fost doar un scrib, functionaras, cel mult spion de rang mic.

      Omul zice ca era practic arestat in perioada respectiva, si ca s-ar fi ocupat de niste traduceri:

      adevarul.ro/cultura/istorie/mihai-Sora-desprecolaborarea-ana-pauker-Imi-creasem-iluzii-legatura-deschiderearegimului-extrema-stanga-s-a-dovedit-orb-1_5c9f5774445219c57ee1eccb/index.html

      Din pacate Ana Pauker nu a fost disponibila pentru a da mai multe detalii, asa ca e cuvantul lui impotriva propagandei PSD.

    • #10

      oamenii arestati era dusi la Aiud, Gherla, Pitesti etc. nu ii anagaja nimeni la externe si dupa aia la editura de stat. si nici nu isi aduceau familia cu ei intr-un loc unde “viata s-a oprit” si “s-a lasat cortina”.

    • #11

      Citisem ceva cu care am rezonat: oamenii cinstiti/onesti, care accepta sa fie unealta unui regim opresiv, zicandu-si in sinea lor ca daca nu ar fi fost ei, ar fi putut fi altii mai rai, sunt cele mai josnice animale de pe planeta, pentru ca au prevenit prabusirea prin incompetenta a regimurilor abuzive, si au facut acrobatii de constiinta pentru a se simti martiri.
      Referitor la tip, este fix in aceeasi categorie ca si regele mihai, cu multi detractori si admiratori, si cu actiuni usor interpretabile.

    • #12

      @Andrei, nu mai fi atat de limitat si de categoric, principialul lui tata. Viata e greu, nu e deloc usor, aia pe care ii mentionezi tu nu sunt deloc cel mai rau lucru care s-a intamplat intr-un asemenea regim.
      Iti doresc sa te intalnesti in viata cu un analfabet rau si meschin care vrea doar sa te faca sa suferi ca te-ai nascut unde/la cine/cum nu trebuie.
      Mai vorbim apoi.

  5. #13

    Thumbs up ptr emag. Recent chiar am avut o problemă cu un produs cumpărat prin emag, dar vândut de alt vânzător. O tigaie care a ajuns la mine cu defect ptr că nu o ambalaseră bine. Tigaia scumpă, am dat-o retur. Vânzătorul voia să rețină o anumită sumă de bani ptr retur, pe motiv că aveam “opțiunea” deschiderii coletului la livrare, fără să ştie că “opțiunea” şi “obligativitatea” nu înseamnă acelaşi lucru. emag au rezolvat rapid (la câteva ore de când am scris emailul ca să reclam situația aveam şi banii restituiți integral). Suma era infimă, era vorba doar de principiu.

    • #14

      Hai sa vedem ce inseamna de fapt actiunile tale si de ce atitudinea emag e una nociva.
      Ai avut optiunea deschidere la livrare. Nu ai folosit-o pentru ca nu e “obligativitate”, dar in schimb avem principii. Vanzatorul nu mai poate cere despagubiri de la curier pt ca tu ai confirmat ca ai primit produsul in conditii bune. Si pe langa asta plateste si servicii de transport tur-retur.
      Ce inseamna asta pt o companie mica? Cheltuieli inutile. Cum se recupereaza cheltuielile astea? Pai marim pretul ca nu toti pot vinde ani de zile pe minus.
      Ps: printr-o reclamatie la anpc ai fi pierdut

    • #15

      Nu aş fi pierdut prin reclamație la OPC. 😉 Dar din moment ce ştii că intenționam să merg mai departe bănuiesc că reprezinți vânzătorul ptr că aici nu am menționat OPC-ul.
      Sunt foarte multe motive pentru care un cumpărător nu poate exercita opțiunea de “verificare colet”. Însă pe vânzător nimic nu-l opreşte să ambaleze cum trebuie, nu să arunce tigaia într-o cutie de 4 ori mai mare. Comparativ, emag a ambalat alte 2 tigăi în folie cu bule şi cutii adecvate.

    • #16

      @Marius, coletul poate fi ridicat si de altcineva care nu stie ce sa verifice… Daca vinzi un bun defect asuma-ti costurile. Si mai mult daca il ambalezi prost (asa ma enerveaza aia care dau vina pe curieri, oameni buni, porniti de la premisa ca nimeni nu se va purta gingas cu coletul vostru, ambalati totul corespunzator si o sa ajunga la destinatie fara probleme)

  6. #17

    Am crezut ca e iliescu in poza articolului.

  7. #18

    cum sa faci un video despre libertate cu un comunist batran ?

  8. #20

    Libertatea “de exprimare” s-a transformat in libertatea “de ai grija ce spui ca te dau in judecata”, respectiv ” conform regulii a, articolul b, paragraful c, randul d, aveti de platit amenda pt ca ati spus … “.

  9. #21

    Foarte inspirati cei de la Emag prin alegerea domnului Sora. Prin anii 50 sustinea drepturile omului de numai putea…

    • #22

      stati linistit, prima mineriada l-a prins intr-un post caldut de ministru, avem memorie scurta.

  10. #23

    Libertatea inseamna sa fii pe pierdere de ani de zile si sa ai cota de 75% din piata. 🙂 Asta inseamna sa fii mafiot.

  11. #24

    Auch, mie la 15 ani îmi plăcea să ascul Pheonix, Toto Cutugno și Al Bano și Romina Power.
    acum doar Pheonix îmi mai place oarecum.

  12. #26

    Eu cumpar de la Metro, Selgros, Auchan, Carrefour, Cel.ro, (uneori) Altex etc

    Cand nu ma grabesc, apelez la Amazon, Ebay, Aliexpress, Banggood

    Acelasi gadget/electrocasnic la 1/2 sau 2/3 din pretul monopolistului online Emag.

    • #27

      Daca cumperi din impuls nu cumpara de la Emag, daca esti calculat si rabdator pret bun ca la emag rar mai prinzi…

    • #28

      1/2 din prêt in ro ? serios ? vreau si eu 100 bucati de 11 max pro, iti dau 2/3 din pret.

    • #29

      daca ai drum (pr)in… dubai
      il iei cu 100$ mai ieftin decat la emag 😉 (versiunea de 64 gb)

      axiomtelecom.com / jumbo.ae / amazon.ae
      daca iei 100 de bucati… iti scoti banii de business class + hotel + sejur + inchiriat lamborghini

  13. #30

    Cu multi ani lumina in urma, fiind baiet, Bucurestiul cutrieram si adunam componente de PC de la firme de apartamente la propriu… pe cand Emag erau niste parliti in jumate de vila de la capatul bucurestiului, unde puteai ajunge doar cu autobusul full de pensionari, firmele de curierat pe atunci fiind un concept abstract… de fiecare data de ziua lor ma cinsteau cu o sticla de vin (care valora de multe ori cat jumate de comanda)… am ramas profund impresionat de faptul ca erau oameni de cuvant si chiar aveau pe stoc ce promiteau. Practic i-am vazut crescand in ochii mei, pas cu pas.
    Respect…

    • #31

      Bravo! Poate primesti o chiftea cadou din partea lor.

    • #32

      Stai calm ca si-au scos emag sticlele de vin inzecit dar nici eu nu am ramas dator si tot timpul am cumparat la preturile minime de pe piata de la ei (cred ca de la mine li se trage ca tot sunt pe minus de ceva ani de zile 😀 )
      Gestul conteaza…

  14. #33

    Hai bre, ca nu aveai trei ani cand s-a lansat piesa, erai mai marisor dupa ce ai povestit p-acilea

  15. #36

    E bine ca exista EMag, asa cu bune si cu rele, oricum au reusit sa mearga inainte si au facut chestii de neinchipuit pt piata din Romania. Ce imi doresc eu, (si cred ca si voi ar trebuii sa doriti asta) sa continue sa existe EMag si dupa ce o sa vina Amazon (cu tot ceea ce inseamna Amazon) in Romania!

    • #37

      poate emag se dezvolta in stilul asta tocmai ca sa fie cumparat de amazon?

    • #38

      Nu stiu ce sa zic, dar cred ca pt Amazon e mai ieftin sa faca ceva de la 0, pt ca fizic infrastructura (ma refer in warehouse) nu poate fi modificata foarte ieftin si daca implementeaza ceva nou este exact sistemul lor (chiar daca poate sa difere gradul de automatizare de la un warehouse la altul).
      Nu cunosc detalii despre cum se desfasoara activitatea la EMag (adica partea aia nevazuta publicului larg).

    • #39

      au niste automatizări de îți stă pulsul

    • #40

      Nu te pot contrazice pentru ca nu stiu cum si ce e acolo. Ce stiu este ca Amazon cand se extinde, pe oriunde, afecteaza celelate biznisuri din zona intr-un mod destul de neplacut, (nu toate doar unele dintre ele).

    • Sharlatan, dă-mi un exemplu de biznis afectat de Amazon.
      Chiar sunt curios.
      În opinia mea, oriunde s-ar poziționa, Amazon “afectează” tot. Ești vecin de afacere cu Amazon și dacă are warehouse în Brazilia, și dacă-l are în China, fiindcă pe autostrada internetului ești fix pe aceeași pistă cu toți.

  16. #42

    Ai uitat sa adaugi la final “Totusi, eu un pic dubioasa abordarea emag, dar si faptul ca Mihai Șora vorbeste de libertate, in conditiile in care a fost consilierul Anei Pauker în mandatul acesteia de ministru al Externelor.”

  17. #43

    Apropo de asta “Da, eMAG mi-a adus libertatea de a avea un comerț civilizat, cu reguli în favoarea mea, cu servicii pre și post vânzare la nivel competitiv, cu tot ce aș vrea să am în 2019.”
    Un lucru interesant patit acum 2 saptamani :
    Intru pe site, caut detergent pentru aspiratoare cu spalare – virgin in treaba asta, prima data cand imi trebuie si cumpar asa ceva
    Gasit cu greu unul, fara nicio descriere eficienta (gen denumire produs sau furnizor) ci doar cu o poza vandut de alti parteneri la 105 Ron.
    Ma repet, virgin in treaba asta, il cumpar, plata pe loc cu cardul.
    La 10 minute, caut totusi pe net denumirea produsului asa cum se vedea in poza (si nu in descriere) si observ ca produsul se regaseste la pret mult mai mic oriunde.
    Pe site-ul eMag : acelasi produs vandut de ei cu 65 RON, vandut de aceasi partener (dar cu o descriere putin diferita care continea si numele efectiv al detergentului) 85 RON.
    Moment in care au inceput problemele:
    1. sunat la eMag sa anulez comanda : nu se mai poate fiind platita cu card-ul. Recomandat sa nu primesc coletul cand ajunge curierul
    2. sunat la partener sa anuleze comanda si sa nu mai trimita pachetul : nu se poate, recomanda sa sun la eMag sa anuleze
    3. sunat din nou la eMag, aceeasi reactie, aceeasi recomandare;
    4. venit curier la firma, eu n-am fost prezent, a lasat pachetul colegilor.
    Stiu, se poate returna orice produs.
    Dar nu vad nici comert civilizat : 3 produse identice la preturi total diferite, 2 dintre ele vandute de acelasi partener si primul recomandat la prima cautare este cel mai scump si nici reguli in favoarea mea : din nou acelasi produs vandut la doua preturi diferite de acelasi partener, si imposibilitatea de a anula o comanda facuta cu card-ul (eu om de buna credinta care face plata in avans si nu la primirea coletului si care nu doreste sa mai puna si o firma de curierat pe drumuri degeba)
    N-am aflat pana acum nicio opinie eMag .. nici oficial, nici la survey-ul comenzii..

    • #44

      Atentie in ultimul timp pretul care apare scris cu bold nu este si cel mai mic… te mai uiti si la alte oferte si o sa gasesti pret mai bun uneori …uneori pret mai mic si vandut de emag… e o schimbare ceva mai noua… are balta peste…

  18. #45

    Ca tot ai adus vorba de garantie: tocmai mi s-a stricat aspiratorul, l-am trimis acum cateva zile prin curier. Ieri o suna pe jumatatea mea mai buna si mai slaba sa-i spuna sa trimita si accesoriile ca nu se mai poate face nimic pentru sarmanul aparat. Urmeaza sa vedem: unul nou sau banii pe cont.
    Toata afacerea, de cand am anuntat ca s-a stricat, a durat cinci zile (inclusiv weekend).
    Asta e unul din motivele pentru care fac majoritatea cumparaturilor de la eMag 🙂

  19. #46

    Eu aveam vreo 7 ani la Revolutie da’ si eu tin minte cum e sa visezi la carne. Doar sambata/duminica stiu ca mancam carne (pui) si toata saptamana baleam cu pofta.

    Cat despre emag eu unul sunt bucuros ca exista. Motivul e simplu – renumele. Stiu ca nu-mi iau tzeapa sau raman cu produsul defect.
    Ca baga review-uri false la greu sau manipuleaza unele preturi inainte de BF (le cresc inainte si dupa aia le “reduc”) – eh, asta e. Nu sunt singurii probabil.
    Si pana la urma cine-i cu minte la cap cauta review-uri pe google inainte si/sau foloseste un price checker.

  20. #47

    Pentru mine ideea de libertate este legata inevitabil de vot si de umilinta. Unul din bunici a fost impiedicat sa iasa din curte sa voteze. Securist cu pusca la poarta. Pentru un taran a fost lectia umilintei pe care nu a uitat-o 50 de ani. Pentru mine a fost povestea lui si umilinta cozilor si abrutizarea care venea cu ea. Femei care calcau in picioare un copil de 7 ani pentru un pachet de vata la coada la farmacie. Copil de 7 ani plangand amar pentru un ca a varsat o cutie de smantana dupa ore de stat la coada. Libertatea este unul din lucrurile acelea a caror importanta nu o constientizezi cu adevarat decat atunci cand nu le mai ai. Ca parintii. Si sanatatea. Jesus sunt plina de clisee. Ma transform usor in Radu F.

  21. #48

    Nu stiu daca sa-mi bag doua degete pe gat sau sa ma c*c pe mine de ras.

    „EMAG e in toate
    E-n cele ce sunt
    Și-n cele ce mâine vor râde la soare
    E-n pruncul din leagăn
    Și-n omul cărunt,
    E-n viața ce veșnic nu moare.”

    Cred c-am aflat….

  22. #49

    Fiecare cu ce îl doare. Băieții ăștia de la eMAG stau foarte prost cu rubrica de specificații tehnice ale produsului. Caz concret: caut o memorie ram pentru laptop CU ALIMENTARE LA 1,5V. Ce să vezi, din cca 10 produse, doar la unul este precizat și acest aspect esențial. În aceste condiții, nu îmi rămâne altceva de făcut decât să cumpăr din altă parte. Păi, e bine așa?

  23. #50

    Eu imi doresc libertatea de a face o alegere informata din postura de client si a vedea in clar pretul redus la modul sincer, nu la cel fictiv.

    Se pare ca cer prea mult, in conditiile in care eMag o tine saptamana de saptamana in “promotii”, iar cand totul e la promotie….de fapt nimic nu e si eu din postura de client nu am cum sa-mi mai dau seama care e de fapt pretul corect al produsului si cu cat e el redus.

    Tot ce trebuie sa faca eMag este sa introduca un istoric sincer al preturilor la fiecare produs. Sau sa inceteze cu reducerile fictive in loc sa le mentina in timp ce platesc amenzi infime catre ANPC. Dar aparent o asemenea libertate le este peste mana 😀

  24. #51

    pentru asocierea asta dubioasa cu tov sora……o sa mi inchid contul. 🙂 proasta idee au avut! 15 ani la revolutie si saptamani de stat in frig la diverse cozi, panica si azi ca inchid tamptii granitele….sa ramana cu sora.

  25. #52

    EMAG – libertatea de a fi tepuit, in fiecare zi.